2024-08-04 2762 views
是晚夜左收工,同家人到左牛氣沖天食碗牛腩粉,一入店就通知新鮮牛腩賣晒,哎吔…咁唯有食住冰鮮先啦。一人點一樣主食,再加左個小食,全部飲品跟餐有半價,叫番杯特飲嘆下先。⭐清湯牛三寶米自己點左牛三寶,有牛腩、牛筋、金錢肚,滿滿一大碗全係肉🤤牛腩有肥有瘦仲有牛筋位,金錢肚有咬口,肉香嫩滑好食喎,蘿蔔鮮甜無渣,正。⭐清湯四寶河老媽子點了四寶河,有牛腩、牛丸、豬肉丸、豬粉腸,豬粉腸係新鮮貨,有咬口又夠粉,而牛丸同豬肉丸比起牛腩同粉腸就無乜驚喜了。⭐咖哩牛腩飯老頭子就點左哩腩飯,呢款係用新鮮牛腩的,牛腩偏瘦有咬口,肉味香甜,個咖哩汁都好香同幾辣下🤤下飯一流。問下伙計點解可以賣到咁平,佢話雖然係新鮮腩,但無做清湯腩啲牛腩位咁靚,所以用黎炆咖哩。⭐炸雲吞炸得香脆,蝦肉鮮味爽口,幾好食吖。⭐紅豆奶茶 & ⭐涼粉奶茶跟餐$12咁大杯好抵飲🤤奶茶又香又滑,涼粉滑溜溜,紅豆軟綿綿,而且微甜啱口味,兩杯都好飲呀。抵讚仲有枱上辣椒油好香,又有醋同魚露,仲有蔥、芹菜同冬菜,想落幾多都得😘

⭐清湯牛三寶米

⭐清湯四寶河

⭐咖哩牛腩飯

⭐炸雲吞
炸得香脆,蝦肉鮮味爽口,幾好食吖。

⭐紅豆奶茶 & ⭐涼粉奶茶

2024-08-02
$90 (Dinner)
2024-07-29 3159 views
元朗嘅「牛氣沖天清湯腩專門店」,真係牛腩介的頂流😋## 至尊牛魔王麵 ($88)首先試咗佢哋嘅「至尊牛魔王麵」。呢碗麵真係料多到爆,內裡有手打大粒牛丸、牛腩、牛肚同埋炆得好入味嘅蘿蔔。牛丸用心手打,口感彈牙,咬落去仲可以感受到魚肉嘅鮮甜,真係一流!牛腩經過慢火炆煮,肉質軟腍,入口即化,味道濃郁,完全吸收咗湯底嘅精華。牛肚則係爽脆有嚼勁,搭配湯底嘅鮮味,令人一口接一口。至於蘿蔔,經過長時間炆煮,吸收咗湯頭嘅味道,甜中帶咸,真係好好味!整碗麵嘅湯底清澈見底,味道鮮甜,唔會太油膩,飲落去令人心情愉快。🍜## 正手打潮州魚蛋魚片頭 ($46)接住嚟就係「正手打潮州魚蛋魚片頭」。呢個菜式真係全人手製,魚蛋彈牙,咬落去有一種鮮嫩嘅口感,魚肉嘅鮮香味道一瞬間充滿口腔。魚片頭則係用新鮮魚肉製成,肉質滑嫩,帶有淡淡嘅海味,搭配上清湯,令人感受到海洋嘅氣息,真係好清新!每一口都好享受,真係唔同凡響!🐟## 上湯菜心 ($18)再嚟一碟「上湯菜心」。菜心夠嫩,色澤翠綠,鮮嫩嘅口感令人好開心。上湯清甜,味道輕盈,唔會搶走菜心本身嘅鮮味,反而襯托出菜心嘅自然甜味,食完都唔會覺得膩,真係一個好清新嘅選擇。🥬#魚皮

元朗嘅「牛氣沖天清湯腩專門店」,真係牛腩介的頂流😋

## 至尊牛魔王麵 ($88)

## 正手打潮州魚蛋魚片頭 ($46)

## 上湯菜心 ($18)

#魚皮
最後仲叫了包魚皮,真係好脆口,完全冇腥味,脆卜卜好似食薯片咁,真係一流!🐟

整體嚟講,呢間餐廳嘅食物真係高質,價錢合理,環境舒服,服務態度又好,真係值得一試再試!👍

#元朗美食 #牛氣沖天清湯腩 #至尊牛魔王麵 #手打牛丸 #牛腩 #牛肚 #炆蘿蔔 #潮州魚蛋 #魚片頭 #上湯菜心 #魚皮 #港式美食 #香港美食 #食評 #美食分享 #美食推薦 #食在香港 #香港好去處 #香港餐廳 #香港美食地圖 #香港美食推介 #元朗餐廳 #元朗美食推介 #香港 #香港必食 #美食日記 #香港美食blogger #香港美食達人

餐廳名:牛氣沖天清湯腩專門店
地址:元朗泰豐街11號翠華樓地舖

2024-07-28
$50 (Dinner)
2024-07-11 2332 views
上次黎去咗旁邊嗰間萬芳芳食炸比薯條,之前我見到呢間麵店都唔算好多人,於是內進一試。因為呢間牛氣沖天原來沒有米線,我都是入去先至知,諗住就個小蚊仔叫伊麵,豈料佢又唔係好有胃口,於是只吃了幾啖仔就冇食,於是我終於有得細意品嚐新鮮煮出嚟嘅湯伊麵,原來同酒樓一早煮定嘅嗰啲龍蝦伊麵好唔同,新鮮煮嘅湯伊麵,彈牙十足,但係有少許咬口,令我對伊麵改觀。因為食嗰啲龍蝦伊底,一向覺得質地又沒有彈性,而且碎濕濕,這次吃覺得又彈牙又一大箸咁樣,其實都挺為可口。自己本身都未必會叫鮮牛腩,不過佢冇問就 落咗單新鮮牛腩,但是這次試完就覺得非常 香濃,鮮牛腩嘅質地夠爽夠彈,除質地爽肉香濃,還帶一層脂肪在上面,而且還有蘿蔔,蘿蔔切得夠入,不會有筋有皮,因此小孩都吃得可口。佢呢種新鮮牛腩雖然都唔算係牛味非常濃郁,但總算是肉質夠鮮,味道夠香。肉筋相隔,質感相當好一週後,想不到妻子竟然也有興趣去試一試,於是我們便趁着空閒的時間來冰鮮牛腩原來仲靚過新鮮腩,多件,十件都有,咬落好似仲彈口,雖然可能味道而言係鮮腩多一層新鮮牛香。但冰鮮平$20,以五十元內一碗的質素實屬超班金錢肚大大碗,線軟而又帶嚼勁,味香濃又吸湯雖然牛氣沖天嘅名字

因為呢間
牛氣沖天原來沒有米線,我都是入去先至知,諗住就個小蚊仔叫
湯伊麵,原來同酒樓一早煮定嘅嗰啲龍蝦伊麵好唔同,
新鮮煮嘅湯伊麵,彈牙十足,但係有少許咬口,令我對伊麵改觀。

因為食嗰啲

自己本身都未必會叫
鮮牛腩嘅質地夠爽夠彈,除質地爽肉香濃,
還帶一層脂肪在上面,而且還有蘿蔔,蘿蔔切得夠入,
不會有筋有皮,因此小孩都吃得可口。

佢呢種

金錢肚大大碗,線軟而又帶嚼勁,味香濃又吸湯

雖然牛氣沖天嘅名字比較特別,聽你上嚟好似係搞笑居多,但係佢嘅質素以及出品,絕對唔係搞笑,認真得來品質的確一流,而且不算特別昂貴高昂,因此建議區內人士都可以嚟試一試。甚至冇,我這個大埔居民,寫得幾次之後覺得其實佢可能比起大埔墟街市嘅鴻發更加出色。

再黎多次又見真章,最怕嗰種,你入去唔話你知有咩賣曬,坐低點完餐,隔五分鐘先話冇冰鮮腩,但飲品已端來,迫你叫貴啲的新鮮腩。

貴$20 唔係問題,問題係新鮮唔好食,仲要聽埋廚房嗰啲語氣,「唔得呀,做唔到多兩碗呀」。

呢次嘅
新鮮牛腩,不太林,明顯冇上次擺盤咁靚,其實食到啖啖都痴牙,可能因為呢一刻店內好多人,因此佢冇咁好閑情逸致去擺得靚靚囝囝。

除咗所謂
新鮮牛腩亂立立咁鋪喺面頭之外,幼麵都唔見得太過特別,幼身而不太彈牙爽身。

所以你去餐廳真係試兩次都未必試得到佢嘅真章,同埋一次嘅唔好嘅體驗就已經足以推翻兩次好嘅體驗。

咁你係香港或者你元朗區咁多餐廳,你一次唔好嘅體驗,即刻就已經唔會再返轉頭啦。

Lunch
2024-11-14 234 views
這間小店提供新鮮牛腩和冰鮮牛腩兩種選擇,還有供應其他配料的粉麵食品。進入店內便能聞到濃郁的牛肉香味。特別的是,桌上擺放著蔥花、芹菜和菜脯讓客人可以隨意添加。這次我們點了清湯新鮮牛腩河。牛肉味道濃郁,清湯的味道恰到好處,牛腩軟嫩可口。
這間小店提供新鮮牛腩和冰鮮牛腩兩種選擇,
還有供應其他配料的粉麵食品。進入店內便能
聞到濃郁的牛肉香味。

特別的是,桌上擺放著蔥花、芹菜和
菜脯讓客人可以隨意添加。

這次我們點了清湯新鮮牛腩河。牛肉味道濃郁,
清湯的味道恰到好處,牛腩軟嫩可口。

2024-11-01
Lunch
2024-11-12 231 views
據說是元朗數一數二的清湯牛腩,聞名不如見面。黃昏時份竟尚有坑腩,不太餓,也要吃,牛腩不韌,但坑腩獨有的羔香並不濃,肉味也不夠濃,湯頭夠熱,但也不夠甜鮮,是不是元朗最好我不肯定,但和我吃過最好的傳承和道生比,尚有距離。門鱔丸從未試過,看來頗美味,放在口中,卻怎樣也吃不出魚的鲜味,很韌,可以咀嚼很久。最初無以名狀,後來久久才想起,它像放在微波爐叮過久,令蛋白質結構改變了的東西。一試是可以的,肚子有限,再吃就不必。
據說是元朗數一數二的清湯牛腩,聞名不如見面。

一試是可以的,肚子有限,再吃就不必。

2024-11-07 216 views
✨清湯新鮮牛腩河粉街坊熟客先知道嘅高質小店!這裡的清湯牛腩份量也比一般大碗多,性價比超高! 湯底用心熬製,牛腩、牛骨和白蘿蔔的組合,清澈又鮮甜,完全不油膩,牛脂香味濃郁,喝完湯一點也不渴。牛腩肉質扎實,味道濃郁!白蘿蔔熟透又清甜。✨清湯牛三寶河粉 要做到入味的清湯腩不容易,但這裡的三寶不但味道入味,又唔會蓋過食材的鮮味,真心值得讚賞!崩沙腩的油香味濃,金錢肚彈牙不韌,牛筋軟滑黏口。喜歡辣的朋友可以試試他們自家炒的辣椒油。✨淨鮮蝦雲吞 雲吞必叫!師傅現包的,皮薄又有嚼勁,吸滿了清湯的鮮味,裡面包著原粒爽彈的蝦仁,還有濃郁的豬肉香,份量十足!

✨清湯新鮮牛腩河粉
✨清湯牛三寶河粉
✨淨鮮蝦雲吞
2024-11-04 342 views
朋友介紹我入元朗食新鮮牛腩飯😆真係好正好好味🤗🤗仲要價錢唔貴👍🏻要推介俾大家😄😄餐廳選擇都幾多,除咗最著名既新鮮牛腩,仲有好多手打丸至尊牛魔王麵$88 (5⭐️⭐️)- 誠意推介!一次過試牛腩、牛肚同牛筋!仲有清甜蘿蔔,好味!清湯新鮮牛腩飯$73(5⭐️⭐️)- 呢客係朋友叫,我分咗少少食,新鮮牛腩真係唔同啲💪我地仲叫碟上湯菜心,有追加優惠價都只係$12, 對比其他餐廳,真係好抵食!😆 當日除咗菜心仲有西洋菜同生菜揀👍🏻朋友好鐘意啲清湯蘿蔔,我地又追加仲碗,一樣係$12😆見到隔離枱食門鱔丸同墨魚丸,我地叫咗淨丸試試😆😆淨門鱔丸$46(5⭐️⭐️)- 真係唔錯呀! 食得出係手打,亦好香魚味!正!😆😆淨爽口墨魚丸 $48(4⭐️)- 呢客墨魚丸好特別,係混合咗香蔥,好岩鐘意食蔥既朋友🧑‍🤝‍🧑牛氣沖天清湯腩專門店 (元朗)元朗泰豐街11號翠華樓地舖
朋友介紹我入元朗食新鮮牛腩飯😆
真係好正好好味🤗🤗仲要價錢唔貴👍🏻
要推介俾大家😄😄

餐廳選擇都幾多,除咗最著名既新鮮牛腩,仲有好多手打丸

至尊牛魔王麵$88 (5⭐️⭐️)

清湯新鮮牛腩飯$73(5⭐️⭐️)
- 呢客係朋友叫,我分咗少少食,新鮮牛腩真係唔同啲💪

朋友好鐘意啲清湯蘿蔔,我地又追加仲碗,一樣係$12😆

見到隔離枱食門鱔丸同墨魚丸,我地叫咗淨丸試試😆😆

淨門鱔丸$46(5⭐️⭐️)
- 真係唔錯呀! 食得出係手打,亦好香魚味!正!😆😆

淨爽口墨魚丸 $48(4⭐️)

牛氣沖天清湯腩專門店 (元朗)
元朗泰豐街11號翠華樓地舖
Dinner
我們下午兩點多到的沒想到還有這麼多人!好在翻桌很快,看到店員都親切的跟客人打招呼,原來好多都是街坊熟客🍜至尊牛魔王滿滿一大盤牛氣沖天😍牛腩牛筋牛肚牛肉丸一碗打盡所有招牌美味😋新鮮熬制,湯底濃郁,牛腩入口就化了,軟糯鮮香~蘿蔔無比清甜,燉的好入味,搭配牛腩絕了!!撒上芹菜和店內特質的辣椒油,辣椒油香而不辣,好開胃🔥🍤淨雲吞乒乓球大小圓鼓鼓的雲吞,都是新鮮蝦肉,手工現包新鮮料足,看到很多人吃完還特地打包一份🍛咖喱牛腩飯還好我們來的早,晚了招牌牛腩飯就沒了!端上來就聞到濃郁的香味,牛肉和土豆燉的酥爛好入味!咖喱濃而不膩,吃完不口乾🥤港式奶茶🫘紅豆冰飲料不能少了港式奶茶🥤冰鎮來一口太爽了茶香濃郁!

🍜至尊牛魔王

🍤淨雲吞

🍛咖喱牛腩飯

🥤港式奶茶🫘紅豆冰
飲料不能少了港式奶茶🥤冰鎮來一口太爽了茶香濃郁!
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$68 (Tea)
2024-10-21 402 views
來到清湯腩專門店,當然要食牛~我想試多啲牛嘅唔同部位,就叫咗清湯牛三寶,包括:牛腩、金錢肚、牛筋。清湯有一層天然的牛油泛於湯面,清甜又清澈,濃而不濁,好嘅湯真係飲得出師傅用心炮製。牛腩半肥瘦帶少少油脂香。牛筋啖啖骨膠原,軟腍適中。金錢肚質地綿密,有嚼勁。ハ寶丸河粉墨九/豬肉丸/魚蛋/魚片頭/門鱔丸/胡椒豬肚丸/牛丸好少有8款丸咁多選擇!最特別係門鱔丸,食落唔腥,口感偏扎實。胡椒豬肚丸,辣味唔會太搶,少少辣,有層次感。墨丸都好食,有粒粒墨魚,鮮甜味美。啲丸係手打,新鮮又彈牙,真材實料!小食就叫咗酥炸魚皮,值得一讚係魚皮有獨立包裝包住,保證夠酥脆。全部飲品跟餐以半價計算 追加油菜 及 清甜無渣嘅清湯蘿蔔 都係+$12~ 抵食!
來到清湯腩專門店,當然要食牛~

牛腩半肥瘦帶少少油脂香。

牛筋啖啖骨膠原,軟腍適中。

金錢肚質地綿密,有嚼勁。

ハ寶丸河粉
墨九/豬肉丸/魚蛋/魚片頭/門鱔丸/胡椒豬肚丸/牛丸

2024-10-20 327 views
週末的元氣早午餐,我選擇了元朗的「牛氣沖天」,這裡的清湯腩店性價比非常高。約11點多到店時,已經有不少客人,氣氛熱鬧。我點了凈牛腩 ($78),特別要求給我多點爽腩,還加了一份豬粉腸 ($48)。牛腩的口感還未完全軟腍,帶有些許咬口,但已經相當不錯。爽腩的筋膜特別好,口感滑順。豬粉腸則更加出色,滑嫩香氣四溢,搭配蔥花和芹菜粒,讓肉味更加鮮明,增添了不少層次。整體而言,這頓早午餐不僅滿足了味蕾,還讓我感受到食材的新鮮和用心,絕對值得再次光臨。

2024-10-05 290 views
今日有事經過元朗,即刻搵一啲收藏已久的食店去試吓,久聞牛氣沖天大名已久,知道佢好出色!於是經過即刻試吓,好彩早啲嚟到,有位即刻坐低,叫咗新鮮牛腩一碗,醒唔起要叫特別部位,算啦,但係估唔到一樣有意外驚喜,我雖然叫牛腩米,但係真係食得出係新鮮牛腩,好有肉味,又唔會太腍,又唔會黐牙!真係冇得頂,但係奇怪嘅係好少牛腩店,會俾咁多蘿蔔,啲蘿蔔又甜,又冇渣!配埋牛腩真係一絕!可惜我嚟到已經好飽,如果唔係我一定食多一碗!元朗人真係有福!
2024-09-27 554 views
在元朗搵食,近排牛腩人氣十分火爆,經過見到《牛氣沖天清湯腩專門店》,店舖裝修燈火通明,感覺已經好好舒服企理,枱上有齊配料可以自由添加,呢個值得加分。清湯牛三寶$78(牛腩、金錢肚、牛筋)每一碗都會配蘿蔔底,牛腩、金錢肚、牛筋炆得好腍沒有筋,蘿蔔鮮甜,湯底用上牛骨熬製入口順喉。鮮蝦淨雲吞$46雲吞大大粒,有大地魚粉撈豬肉包大蝦,大大粒大蝦好滿足呀。手打潮州魚蛋$46手打新鮮魚蛋,全人手製作每粒魚蛋魚片都彈牙,魚肉香滑再配上蘿蔔湯適合老人家小朋友。手打潮州牛丸河$46牛丸手打新鮮,牛肉好彈牙又有牛肉香。炸魚皮$8簡單一個炸魚皮都已經好好食,大大碟又香又脆。上湯油菜$12上湯浸菜心,菜心十分幼嫩。食材全部真材實料,所有食品會食到見底,一點都不想浪費👍🏻

清湯牛三寶$78
(牛腩、金錢肚、牛筋)

鮮蝦淨雲吞$46
雲吞大大粒,有大地魚粉撈豬肉包大蝦,大大粒大蝦好滿足呀。

手打潮州魚蛋$46

手打潮州牛丸河$46
牛丸手打新鮮,牛肉好彈牙又有牛肉香。

炸魚皮$8
簡單一個炸魚皮都已經好好食,大大碟又香又脆。

上湯油菜$12
上湯浸菜心,菜心十分幼嫩。

食材全部真材實料,所有食品會食到見底,一點都不想浪費👍🏻

2024-09-23 549 views
這間店無論任何時候都人來人往,十分旺場,特別喜歡這裏的鮮牛腩。清湯新鮮牛腩伊麵有很多舊新鮮牛腩,質地軟熟得來又有香濃的牛腩鮮味,配着牛腩汁十分滋味,蔥、蒜、芫荽等是自己調味的,轉了伊麵底,份量飽肚。至尊牛魔王河粉有齊多款店內的名物,包括牛腩、牛筋、牛丸和金錢肚,這個牛腩雖是冰鮮,亦保留到肉汁;牛筋就軟熟,充滿骨膠原的質地口感;牛丸,中間彈牙多汁。炸魚片頭質地比較像魚腐,加點椒鹽粉,是香口的小菜。紅豆冰紅豆起沙得來,又有些是粒粒分明增加口感。生菜不用加蠔油,已經很爽口滋味。

至尊牛魔王河粉

炸魚片頭質地比較像魚腐,加點椒鹽粉,是香口的小菜。
炸魚片頭

紅豆冰紅豆起沙得來,又有些是粒粒分明增加口感。
紅豆冰

生菜不用加蠔油,已經很爽口滋味。
生菜
2024-09-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$118 (Lunch)
炸魚片頭
紅豆冰
生菜
2024-09-18 522 views
餐廳舖面不大,裝修簡約,但光潔明亮,午市時段座無虛席,甚受街坊歡迎。這裏既然是清湯腩專門店,我當然要品嘗一下招牌美食。枱面上放有蔥花、菜甫及自家製辣椒油,讓顧客隨喜好而添加“清湯牛腩飯”,一大碗,牛腩份量不少,肥瘦適中,腍軟中帶一些爽口,牛味十足,配上清甜爽口的蘿蔔。進食時加上自家製辣椒油,牛腩味道更上一層樓。“清湯牛三寶河粉”,三寶是牛腩、牛筋、牛肚,三種味道口感,各有千秋。牛筋口感爽滑,骨膠原豐富;牛肚入味,蔫靭彈牙;牛腩肉味濃郁。配合上湯河粉,特別滋味,當然不要忘記加點辣油啦!。小食:“門鱔丸“,口感特別,味道不錯,有魚肉鮮味,味道勝過一般魚蛋。“炸雲吞”,外皮炸得卜卜脆,餡料有豬肉和鮮蝦,鮮味十足。“油菜”,蠔油菜心,青翠嫩綠。飲品:熱鴛鴦,紅豆冰,跟粉麵飯餐飲品有半價優惠。這裏的清湯腩,味道口感都做得相當好,果然是專門店。

小食:
“炸雲吞”,外皮炸得卜卜脆,餡料有豬肉和鮮蝦,鮮味十足。
“油菜”,蠔油菜心,青翠嫩綠。
飲品:熱鴛鴦,紅豆冰,跟粉麵飯餐飲品有半價優惠。
這裏的清湯腩,味道口感都做得相當好,果然是專門店。

自家製辣椒油

門鱔丸
炸雲吞
蠔油菜心
2024-08-28 376 views
自疫情後,好耐冇系本地行山,今次去克河背水塘就,揀左系元朗落車方便搵好野食,就系小巴站呢邊搵到呢間#牛氣沖天清湯腩專門店 ,就同山友嚐一場香港原味道。至尊牛魔王-$88.00店裡嘅明星之選,內裡有牛丸、牛腩、牛肚、牛筋、蘿蔔。當中值得一讚牛筋,入口鬆化夠腍,唔痴牙,而湯頭牛骨味道香濃,加上軟腍腍的河粉,吸收湯底了味道,配搭得天衣無縫。清湯牛四寶河粉-$75.00牛腩、牛丸、豬肉丸、豬腸,清湯咸啖適中,飲完一點不口渴,牛腩腌得好入味,唔會有陣怪味。再加上清甜蘿蔔嘅點綴,夠晒足料!炸墨丸-$38.00食落有墨魚香, 香脆同彈牙。菜心配蠔油-$12.00紅豆冰-$12.00&菠蘿冰-$12.00跟餐加$12,菠蘿肉算多,亦有港式特色杯品。
至尊牛魔王-$88.00
至尊牛魔王

清湯牛四寶河粉-$75.00
清湯牛四寶河粉

炸墨丸-$38.00
食落有墨魚香, 香脆同彈牙。
炸墨丸
菜心配蠔油-$12.00
紅豆冰-$12.00&菠蘿冰-$12.00
跟餐加$12,菠蘿肉算多,亦有港式特色杯品。