2019-04-13 38 views
今日早左收工,去紅磡接男朋友放工一齊食飯!紅磡原來好多非連鎖式經營既食店,有好多望落都唔錯行過寶石戲院,見到有間食貴州米線既,貴林米線就食得多,貴州米線第一次見!望望個menu,酸酸辣辣,岩哂我小食有好多款,大部分都可以自己揀辣度。米線自選配料竟然有成45款😳實在太多選擇,我懶得諗,揀左貴州遵義牛肉米線🤣除左米線,仲有另外4款粉麵,任君選擇~牛肉好惹味,肉質香嫩,遵義米線比一般米線較粗厚,好有咬感,湯底既酸味同辣味好襯。男朋友既豆角肉燥米線,豆角酸酸地,好開胃。除左米線同餸外,每碗既配菜都好豐富。有生菜,竹筍,酸豆角等。除左米線,我地仲嗌左涼拌三鮮,好爽口,特製的調味麻辣汁,別有風味。食到好辣既時候,要嗌返d飲品中和一下!連飲品都有14款,真係好多選擇食完同老闆娘閒談左一陣,原來呢到係新鋪,之前舊鋪頭細少少,又舊d,宜家新鋪乾淨左,又可以坐得舒服d啦
望望個menu,酸酸辣辣,岩哂我
除左米線,仲有另外4款粉麵,任君選擇~

2019-04-10 434 views
吃米線連鎖店吃多就没新鮮感,剛好住在紅磡的朋友推薦這家米線店給我,可以試下貴州遵義米線。朋友說換了店,環境比之前的好。果然人流不絕,有不少街坊學生來買外賣。菜單有不少特色菜,蠻有驚喜的!辣子雞拼笋尖肥腸清湯米線 ($54)芫茜/蔥/酸豆角肥腸滷得很嫩,放笋尖真的很有特色,辣子雞很香,湯底不錯。口水雞 ($68/半隻)看了傻眼了,真材實料,有腿有翼,半隻雞實在太抵食!貴州遵義牛肉米線 ($49)蔥/香菜/竹笋/生菜/酸豆角紅燒牛肉軟嫩入味,好吃。米線比一般的粗,又滑又彈牙,份量不少,也可以揀乾撈!水煮牛肉和魚都吃得多,反而沒吃過水煮羊肉片 ($98),調料很香,羊肉醃得入味,不會腥,肉片薄又嫩,辣得過癮,十分惹味,加了竹笋,如果再加點蘿蔔和紹菜會更豐富!黑糯米紅糖冰粉 (惠顧粉麵飯滿$40 加$10/碗,原價$25/碗),果然冰涼,辣味一下子消散了,很有效的解辣靈藥。 汽水 (飲品跟餐$7/罐)

辣子雞拼笋尖肥腸清湯米線 ($54)
芫茜/蔥/酸豆角
肥腸滷得很嫩,放笋尖真的很有特色,辣子雞很香,湯底不錯。

貴州遵義牛肉米線 ($49)
蔥/香菜/竹笋/生菜/酸豆角
紅燒牛肉軟嫩入味,好吃。

米線比一般的粗,又滑又彈牙,份量不少,也可以揀乾撈!

汽水 (飲品跟餐$7/罐)

$150 (Dinner)
  • 貴州遵義牛肉米線
  • 笋尖肥腸
  • 辣子雞
  • 口水雞
  • 水煮羊肉片
2019-04-06 299 views
因為紅磡重建嘅關係,好多舖頭都搬左舖,王幺妹都不例外。朋友由舊舖食到新舖,味道無變,新舖光猛左,雖然都係細舖,但無以前咁迫啦。是日黎紅磡睇戲,想食辣,朋友就介紹左呢度,中午時段要等位呢,好旺啊。餐牌看似簡單,原來都有好多配撘,先可以揀要麵定泡飯,而麵又可以揀米線,紅薯粉,河粉等。辣有酸辣或麻辣,辣亦提供多種辣度,啱哂我呢啲想食辣但又食唔到太辣嘅人,哈哈。廢話講到呢度,講返今日食左咩好味先。枱上有簡單調味品,嫌唔夠辣仲可以加辣添呀。怕太辣,叫定飲品先,王老吉同支裝茶都係跟餐加$10,凍冰冰解辣啱哂啦。朋友叫左羊肉米線($59),bb辣顏色望落都唔太辣咁樣。羊肉幾有羊味,但唔係羶個種,個人覺得好味噃,鍾意羊肉瘦瘦地有口感。自己要左牛肉米線($49),同樣係bb辣但呢碗紅咁多嘅,原來牛肉本身已經係辣嘅,所以加埋一齊就會辣啲。牛肉切粒狀,半肥瘦辣辣地又有牛味喎,仲好滑好軟腍添,意外呢,好好味啊。除左牛,配菜仲有酸豆角,竹筍等,都好豐富㗎。米線勁粗,淋淋地吸湯力不錯,湯底要左麻辣,夠麻夠辣好對胃,好鍾意呢種國內口味嘅辣。口痕又叫下小食,要左細size涼拌青瓜($20),青瓜爽口帶酸味,酸酸辣辣好

枱上有簡單調味品,嫌唔夠辣仲可以加辣添呀。
朋友叫左羊肉米線($59),bb辣顏色望落都唔太辣咁樣。
口痕又叫下小食,要左細size涼拌青瓜($20),青瓜爽口帶酸味,酸酸辣辣好開胃,再多啲蒜香就好了。
仲有涼拌雲耳($20),好爽口,同樣係麻辣口味,越食越辣正呀~

呢度個辣好啱口味,下次黎睇戲又食佢先,好好味呀!
2019-04-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
晏晝搵好西食,但唔想食飯,見到呢間新開喎食米線,就走左入去食。粉類好多選擇,揀唔到仲可以自由配搭,想要幾多餸都得~ 第一次食,梗係要招牌野,於是我食紅燒牛肉粉,小辣。飲啖湯,即刻飲出骨濃湯嘅鮮味 🤤 加上小小辣,粉吸收晒湯嘅味,食落更惹味。米線雖然粗,但質感挺實又少少QQ, 係貴州版嘅QQ粗意粉 😂 值得一食。 除左米線,牛肉都炆到好腍好入味,仲有自家製酸辣肉碎豆角,更開胃醒神,愈食愈好食😋朋友就食正宗羊肉粉,可惜唔食得辣,錯過晒惹味嘅酸辣同香辣刺激嘅麻辣,不過都唔怕,因為可以走辣,原汁原味嘅骨熬濃湯就一直食到尾,佢仲話羊肉唔羶。另外,我地再嗌左兩個小食。一款係半隻口水雞,好大隻,好好肉,肉又嫩滑,稱得上係個好主菜,唔係小食 😂 麻辛香料配辣油,超好食~另一個就啪青瓜,清新得嚟好刺激,過足癮。太多辣都要中和下,飲罐王老吉,咁就無有怕~

粉類好多選擇,揀唔到仲可以自由配搭,想要幾多餸都得~

另一個就啪青瓜,清新得嚟好刺激,過足癮。

太多辣都要中和下,飲罐王老吉,咁就無有怕~
2019-04-04
$95 (Lunch)
2019-04-05 46 views
平時都系食開雲南米線,今次朋友帶我去這間,等我食下另一番風味的貴州米缐,朋友重話這店搬左新舖,地方闊落左,好坐d見牆上掛上大大幅推介食品,☝️即刻二話不說我就點左紅燒牛肉粉紅燒牛肉件頭細細粒,剛好一啖一口,肉質實但不鞋,湯底味道不錯,而最特別之處就是米線米線較一般粗厚,望落外觀有點似浸了湯的意大利粉,入口滑溜和有靭勁,的確別有滋味豬手也美味,入口充滿骨膠原感覺,豬軟骨炇得非常入味,朋友也食到嘴不停

豬手也美味,入口充滿骨膠原感覺,

豬軟骨炇得非常入味,朋友也食到嘴不停
2019-03-03 65 views
紅磡黃埔交界的一條街裡有很多家由國內同胞營運的小店,他們都有同一個共同的店舖裝修特點,就是簡單顏色也比較單調,餐牌都是比較殘舊且有污積,平均一碗麵或一疊飯價格在50元左右。 今日我經過了一家貴州風味的麵店,店裡有很多操國語的國內年輕人,應該是理工大學全資學生來的。兩個店員出奇是講帶香港口音的國語,我叫了一碗米線,羊肉湯的味道沒有被吸收到米線內,米線的質感也粉粉的,沒有譚仔米線的米線那麽Q彈,請參考圖片我叫了小小辣,味道其實真的不太值59元,眼見香港人不多,其實香港人嘴刁是全世界有名的。講真一句,這間店我不會進去第二次了。
沒有譚仔米線的米線那麽Q彈,請參考圖片
羊肉米線
我叫了小小辣,味道其實真的不太值59元,
$60 (Lunch)
今日終於搵到時間去觀音廟還庫,梗係係埋附近搵食家啦行下行下見到間有賣貴州遵義羊肉米,諗起一個舊同事佢之前諗住quite job 返大陸開一間賣呢種面既鋪頭!我之前聽都未聽過!既然有緣見到就不如試下係咩味啦!佢個menu 都有好多款野既!但第一個就係我想試既!坐底後諗住叫野食,但因為得兩個人,兩個都係晒廚房,坐對面既另一個食客好好人,同我講要叫佢地。咁好啦,我行去廚房落單! 由叫到整都要大約7-8分鐘!但老闆娘好nice, 都會講聲整緊等等咁!碗米線終於到啦!見到個樣好似冇咩特別啫!但一食落,個湯幾好味!羊就當然會有小小so 味啦!但接受到!成碗野到最黎食晒終於知貴州遵義羊肉米係咩味啦🤣🤣🤣
今日終於搵到時間去觀音廟還庫,梗係係埋附近搵食家啦

佢個menu 都有好多款野既!但第一個就係我想試既!

貴州遵義羊肉米線

終於知貴州遵義羊肉米係咩味啦🤣🤣🤣

貴州遵義羊肉米線
2018-12-30 298 views
黔川米線食店「王幺妹黔川米線」,原本位於紅磡的舖位跟旁邊的「時新快餐店」,都因為遇上樓宇重建的問題而被迫結業,結果兩舖從此被迫各散東西,「時新」甚至因此分家,本食評暫且不評論。至於「王幺妹黔川米線」上手舊舖被迫結業,最後成功在紅磡「明石街」,找到近着「寶石戲院」的舖位位置順利重開。我上次光顧「王幺妹黔川米線」,由於擔心在店內拍照會有風險,結果我選擇坐在店外用餐。始料不及「王幺妹黔川米線」不單止順利找到新舖重開,而且新舖內部的佈置跟擺設,都比舊舖來得寧靜和有安全感。因為「王幺妹黔川米線」新舖裡面,是感覺不到店內有電視機或者收音機。雖然我上次光顧「王幺妹黔川米線」的時候,沒有正式進入「王幺妹黔川米線」店舖裡面,但是「王幺妹黔川米線」新舊店舖兩者的分別,我還能略知一二,包括舊舖樓面比較窄,新舖比較闊落。另一方面,「王幺妹黔川米線」舊舖舖位內部樓面比較窄而長,新舖舖位內部樓面則比較寛落,侍應跟食客在新舖裡面走動都會比較方便自在。至於新舖「王幺妹黔川米線」的餐牌,則仍然保留以前舊舖時的設計風格,只有一張沒有過膠包裝,附有食品圖片的紙餐牌。上次我在舊的「王幺妹黔川米線」,食了一個辣味程度名副其實,

上次我在舊的「王幺妹黔川米線」,食了一個辣味程度名副其實,童叟無欺的辣子雞米線,而且「王幺妹黔川米線」廚房還在每一碗米線上面,附上了一份以生菜分隔開,用作調味用的辣椒豆角。

今次我轉了試食「王幺妹黔川米線」裡面的另一款「乾撈粉」,叫做「麻辣牛米線」。我汲取了上次光顧「王幺妹黔川米線」而得到的教訓,今次提早多點一罐罐裝汽水,以防萬一好了。

不過現在的「王幺妹黔川米線」,仍然有一件事教我有點始料不及,那件事關於「王幺妹黔川米線」店內使用的餐具。因為上次幫襯「王幺妹」舊舖的時候,當時的「王幺妹」仍然有紅色的餐碗提供。

但是我現在幫襯新址的「王幺妹」,卻發現現在「王幺妹」米線使用的餐具,竟然變成了白色的即用即棄發泡膠外賣膠碗。須知道使用發泡膠餐具其實不太環保,現在「王幺妹」使用發泡膠讓我有點費解。

而且現在的「王幺妹黔川米線」,可能是因為我選擇了食「乾撈粉」的關係吧,所以「麻辣牛米線」裡面的湯汁近乎沒有,自己把米線撈勻就可以慢慢享用了。

我發現「麻辣罐」乾撈粉製成品的表面,放了不少例如花生等的調味配料,但是那些調味配料就算即時撈勻米線,對乾撈粉實際味道影響其實不大,只是口感變得爽快一點而已。

「麻辣牛米線」乾撈粉實際上的牛份量其實不算很多,大概只有幾塊牛左右,而且「麻辣牛米線」裡面的牛,感覺很像平切版本的鹵水牛,牛的口感只是一般的感覺,沒有切段版本的牛肋條那麼腍。

「麻辣牛米線」實際上,切片牛以外其餘的位置,餐廳都預留給生菜、花生等等的配料,實際上可以食到牛餸菜類似乎不多,當正餐食的話未必足夠食飽。

由於我選擇了食乾撈粉版本的「麻辣牛米線」,所以乾撈粉版本「麻辣牛米線」,乾撈粉米線實際的味道,辣味沒有我最初預計那麼強烈,即使乾撈粉印滿了剩餘辣汁,結果也是一樣。
麻辣牛米線

或許是因為我還未把配料的酸豆角,都放進乾撈粉裡面的關係吧,所以「王幺妹」「麻辣牛米線」最後食到的辣味不怎麼樣,直至我完全把米線撈勻,辣味才開始湧到我的味蕾裡面。

直到我把所有牛乾撈粉裡面的米線撈勻之後,「麻辣牛米線」裡面的辣味才完全顯現。相對上次辣子雞米線裡面,一開始就有的辣味,今次牛乾撈粉的辣味來得比較慢,比上次來得更難適應。

至於「麻辣牛」乾撈粉裡面的牛,由於牛完全吸收了乾撈粉表面的辣椒油、辣椒籽跟酸豆角裡面的辣味,所以牛味道變得非常之辣,也不容易消化。

不過我還接受得到,麻辣味道的切片牛,所以勉強還能夠咀嚼吞下麻辣味道的切片牛。反而對於乾撈粉麻辣米線,我個人就直的接受不到了,最後還是吃剩下來。

「王幺妹黔川米線」「牛乾撈粉」配罐裝汽水,總價錢需要港幣四十五元,而且「牛乾撈粉」辣味比上次麻辣米線更辣,於下午茶角度來看,今次「王幺妹」米線的價錢不算抵食。

所以,雖然「王幺妹」實際樓面跟服務態度情況都不差,但是「王幺妹」米線的味道實在辣得叫我適應不了,或許這證明我不是適合食米線的人吧?

所以我雖然還有很多「王幺妹」米線款式仍未嘗試,但下次應該未必有機會再找到適合自己口味的米線,因為我個人確實食不到味道太辣的食品。

或許我可能需要等候很久之後,才再有機合光顧「王幺妹」了……
2018-10-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
麻辣牛米線
2018-12-22 101 views
之前一直很喜欢这家店,但是有次看了下厨房,真的是反胃呀,然后最近去吃,不但菜做的乌糟糟,有点恶心,真的不能忍受,下次不会再去吃了,这种小店卫生堪忧,回家還拉肚子
2018-12-14 103 views
隨便搵間麵食,又見裡面幾多人,諗住應該會幾好食所以就入去試下。我點左蒜泥白肉生菜酸辣米線,本來以為蒜泥白肉會分開上,點知扔埋落去米線到,d蒜味分散左。所以食落覺得麻麻,但米線係幾彈牙既,係幾好咬口既。我叫左中酸辣一開始食緊係唔算好辣可接受啦,辣呢樣野真係越食越辣,好過癮😆😆但酸就真係一d都唔酸,有點失望。

2018-11-03 172 views
我返工成日周圍去,我今日去咗紅磡食晏,經過一間價錢好平嘅四川餐廳,我當然會膽粗粗入去試一試啦!睇餐牌佢哋嘅特色小食有好多選擇,我見到人數都幾多下,生意好應該幾好食啦今日實在太飽啦,但係都要以下肚!於是叫咗$30有22隻嘅小雲吞黎試吓,價錢雖然係好平,但係我唔可以玩佢好好食,而係餡料亦都唔多,味道好一般,而呢度嘅環境亦都好一般,店舖內好大油益味可以讃下佢哋嘅湯底有少少辣,好香口都唔錯!水餃果皮都好薄,入口係好滑,有啲餃子有蝦有啲沒有!
2018-10-25 128 views
環境好過舊鋪 但味道真係麻麻地..未食野之前仲要俾我拍死枱上的蚊!第一次黎食,叫左兩個餸,豬紅同蟹柳。豬紅完全無味雖然無唔腥,但好淡!蟹柳都係普通..但好食過平時粉嗰個蟹柳。到主角米線....完全唔好食有口感..感覺似食幼既烏冬但完全唔夾份量好多 食極都唔完但唔吸引你去食曬成碗麵今次都係叫小辣 湯底似水多啲...無肉碎粒食左一半已經放棄左唔會係咪抱太大期望,唔會再食第二次。
環境好過舊鋪 但味道真係麻麻地..
未食野之前仲要俾我拍死枱上的蚊!

第一次黎食,叫左兩個餸,豬紅同蟹柳。
豬紅完全無味
雖然無唔腥,但好淡!
蟹柳都係普通..但好食過平時粉嗰個蟹柳。

到主角米線....完全唔好食
有口感..感覺似食幼既烏冬
但完全唔夾

份量好多 食極都唔完
但唔吸引你去食曬成碗麵
今次都係叫小辣 湯底似水多啲...無肉碎粒
食左一半已經放棄左
唔會係咪抱太大期望,唔會再食第二次。
2018-10-16
Type of Meal
Lunch
2018-09-09 265 views
很久以前在舊鋪已經吃過,可是實在太辣不敢經常吃。和老公到紅磡吃午餐,已經想帶他來試這間很久了,今天終於一嚐貴州米線。從前每每經過黃埔街都聞到王幺妹及另一家食肆的香辣味,現在那邊已寂靜許多了。這天,一入店舖已感受到那種熟悉的嗆味。有食評說餐廳安排混亂,似乎所言非虛,看見有侍應很有善很有禮貌,可惜又收錯錢,要和客人慢慢再計一次,也只是用張白紙寫上要收取之價錢,其實食肆也只是有四張枱,如此小店也安排失當,似乎老闆要好好改善。去過很多小舖搬大舖的餐廳也會失水準,幸好再一次吃這𥚃的米線還是那種熟悉的味道。貴州米線比一般的粗身,少許似烏冬,但口感比烏冬Q彈;所以我覺得比一般米線吸汁。雖然很想試招牌辣子雞米線,但老公最近要戒口,所以也陪他,只點了一個蒜泥白肉米線BB辣。而我覺得BB辣也的確太BB了,如果吃慣米線的起碼也可小辣吧。蒜泥白肉也弄得不錯,超多蒜蓉味!唯一批評是油太多了,不知是蒜泥白肉或是辣油的關係。老公點了笋尖肥腸米線清湯加雞翼。最欣賞的是雖說是清湯,其實湯頭非常濃郁,十分惹味。個人覺得比起雲南style有大量芽菜韮菜,更喜歡黔川style的酸豆角和大量葱(而我不知黔川在哪....)。
蒜泥白肉米線

貴州笋尖肥腸米線(加雞翼)
2018-09-09
$45 (Lunch)
蒜泥白肉米線
貴州笋尖肥腸米線(加雞翼)
接上篇想食多次"雲味軒",相隔一星期都無黎到發現已轉手,十分無奈,變左呢間"王幺妹黔川米線"佢其實係紅磡一早有鋪,見老闆娘都係到,應該是轉了鋪啦這家是主打"貴州米線",食過舊鋪,今次純粹係想食辣野同俾多次機會辣子雞米線加一口小雲吞(舊鋪)價錢忘記了,似要40蚊,唔平兩樣都係招牌菜,但就食到我黑人問號,米線粗到似烏東。。。。一口小雲吞,肉都唔多,細粒到無野可以評論;辣子雞,完成不明白有咩過人次處,明明就係一粒粒雞肉仔,亦不覺辣。原來貴州米線是這樣的,當時覺得可一不可再!!好吧到今日再來新鋪俾機會,我通常食左兩次先會寫食評想叫紅薯粉的,話無,咁好無奈地叫左米線雲吞米線中小辣麻辣,$30—貴州米線依舊很粗,有彈力,真係好似烏東,看個人口味啦,我是不太喜歡;—湯底有莞茜,無芽菜,中小麻辣就係一味的死辣,並不覺得有獨特過人口味;—雲吞原來都係一口小雲吞,細細粒粒,無咩特別;吃後感:一小時內沒有消化不良,但是非常的口喝。。。。服務:老闆娘沒有主張安排座位,收錢也沒有特別的多謝總結:如果你接受到似烏東的米線 就黎吧!我個人是不喜歡不推薦的,同一條街辣米線多競爭,也不需要選擇這家重點是我依加都好口喝
佢其實係紅磡一早有鋪,見老闆娘都係到,應該是轉了鋪啦

辣子雞米線加一口小雲吞(舊鋪)價錢忘記了,似要40蚊,唔平
(舊鋪) 辣子雞米線

兩樣都係招牌菜,但就食到我黑人問號,米線粗到似烏東。。。。
一口小雲吞,肉都唔多,細粒到無野可以評論;

原來貴州米線是這樣的,當時覺得可一不可再!!

(新鋪) 雲吞米線
(新鋪) 雲吞米線

好吧到今日再來新鋪俾機會,我通常食左兩次先會寫食評
想叫紅薯粉的,話無,咁好無奈地叫左米線

雲吞米線中小辣麻辣,$30

—雲吞原來都係一口小雲吞,細細粒粒,無咩特別;

吃後感:一小時內沒有消化不良,但是非常的口喝。。。。

服務:老闆娘沒有主張安排座位,收錢也沒有特別的多謝

總結:如果你接受到似烏東的米線 就黎吧!
重點是我依加都好口喝

$30 (Lunch)
2018-07-31 226 views
今天在附近,突然很想吃辣呼呼的東西,其實以往我是完全不吃辣和米線米粉之類的東西,比較喜歡點心,粵菜和茶餐廳,最近好奇怪,感覺口味辯了呀,然後看到這個就去了,辣子雞很好吃 ,豬軟骨不太軟,餐肉好吃!