❤️特色鹽香沙薑雞(半隻)(薑茸)雖然嗌左半隻但份量好多!😮👏🏻雞肉勁嫩滑😚啖啖肉。沙薑分開上,讓食客可以按個人喜好點多少沙薑,讚👍🏻。❤️海鮮什菜煲有白菜、菜心、雜菌、粉絲、脆魷魚、薄魚片、旺菜、蝦、西蘭花🥦等,超豐富!❤️潮盛卜卜蜆最欣賞用Gas爐煲住,可以keep住熱辣滾燙!🤣蜆鮮甜冇沙😍😋,落左辣椒辣辣地,加上芫茜和蒜蓉辟咗啲鯹味。重有大量黃芽白和榨菜,有大量蔬菜🥬好健康👍🏻。❤️脆炸牛奶卷(6條)皮薄而鬆脆~唔係好甜唔會覺得漏👍🏻。❤️小食(雙併)揀左海蜇併豬耳。豬耳係暖食的,脆口同埋好有滷水味。❤️煎釀虎皮尖椒釀左好多魚肉入去尖椒裏面好飽滿🫶🏻。
❤️特色鹽香沙薑雞(半隻)(薑茸)
雖然嗌左半隻但份量好多!😮👏🏻

❤️海鮮什菜煲

❤️潮盛卜卜蜆
最欣賞用Gas爐煲住,可以keep住熱辣滾燙!🤣

❤️脆炸牛奶卷(6條)
皮薄而鬆脆~
唔係好甜唔會覺得漏👍🏻。

❤️小食(雙併)
揀左海蜇併豬耳。
豬耳係暖食的,脆口同埋好有滷水味。

❤️煎釀虎皮尖椒
釀左好多魚肉入去尖椒裏面好飽滿🫶🏻。
朋友圈中已傳開,潮盛館價廉物美,抵食又好食,早想到訪一試,是夜機會到了,要多嚐幾道菜式,才不枉此行😏😏環境骨子企理,牆上壁畫增添古雅的氛圍,甚好!乾淨企理,簡潔舒適!先來開胃前菜桂花紅柿 $38,小蕃茄配上桂花蜜,效果不錯。甜甜酸酸的,醒胃小菜!到潮州飯店開餐,滷水餸菜少不了,來了一份滷水元蹄 $118。 滷水味香,元蹄軟腍入味,墊有滷水豆腐,大碟抵食另外點了特色鹽香沙薑雞半隻 $88原先想要鹽甑雞的,可惜已經售罄,退而求其次,點了沙薑雞,味道還算不錯,夠嫩滑!潮式凍烏頭 $168潮州菜的重點菜式,烏頭帶有黃油,高質靚魚,配上豆醬,好食😋蝦干魚滑浸時蔬 $88白菜腍甜軟熟,湯底鮮甜帶點微辣,好好飲有驚喜👍👍,份量多價位平 👍👍👍,抵讚!在百物騰貴的日子裏,這頓算得上平靚正!

環境骨子企理,牆上壁畫增添古雅的氛圍,甚好!

乾淨企理,簡潔舒適!

滷水味香,元蹄軟腍入味,墊有滷水豆腐,大碟抵食

另外點了特色鹽香沙薑雞半隻 $88

潮式凍烏頭 $168

潮州菜的重點菜式,烏頭帶有黃油,高質靚魚,配上豆醬,好食😋

蝦干魚滑浸時蔬 $88

在百物騰貴的日子裏,這頓算得上平靚正!
2024-06-02 33 views
這間潮盛館主打潮州菜,價錢抵食,環境舒適,性價比高,值得再回頭。鵝件雙餅$178, 配了墨魚,濃淡適中的滷水汁醇和味香,鵝件嫩滑鵝味濃,墨魚用返天然的白色. 普遍潮州舖用色素將墨魚染成橙色,容易會變瘀黑,影響賣相,有滷水豆腐墊底,好味。蠔仔粥$58一碗,蠔仔鮮甜飽滿,粥底鮮甜,食到方魚的香味。$98 位的紅燒砂窩翅好抵食,熱度十足,濃郁鮮味,有一梳梳的翅。椒鹽竹炭豆腐,賣相很呃like, 黑黑的竹炭豆腐外層鬆脆,炸得不油膩,內邊白雪雪的豆腐就好滑,配上椒鹽及炸蒜,十分惹味,更加上金箔配襯,賣相加分!韭菜肉碎鵝紅煲,鍾意湯底清甜,鵝紅份量多,新鮮滑身,跟韭菜一定最恰配。
蠔仔粥$58一碗,蠔仔鮮甜飽滿,粥底鮮甜,食到方魚的香味。
2024-05-28
2024-06-01 13 views
新蒲崗呢間潮州菜,有好多菜式選擇,滷水拼盤、小菜、飯麵都有,價錢合理,味道仲幾好!餐廳環境服務都唔錯,去開附近可以試試👍🏻🔸鵝片拼牛腱 $228食潮州菜當然唔少得滷水拼盤啦~ 可以雙拼或三拼,揀咗鵝片同牛腱,啖啖肉!鵝片入味,軟得嚟有咬口,點醋汁食更開胃!牛腱薄切,幾爽口!底係滷水豆腐,超級入味同軟滑,好食!🔸潮盛卜卜蜆 $188有gas爐煲住,keep住熱辣辣,好大煲勁多蜆!而且啲蜆唔會太細隻,鮮甜無沙👍🏻 仲有好多菜食,好啱叫嚟share食!味道有啲黑椒味,幾惹味,推薦試吓!🔸蠔仔粥(碗) $58好食!蠔仔一啲都唔細,都幾飽滿鮮甜~ 加埋其他材料好鮮味!多人可以叫一窩share食~🔸西蘭花炒帶子 $128有8粒帶子,大大隻好厚肉!帶子鮮甜唔會太熟,西蘭花爽脆!

🔸鵝片拼牛腱 $228

🔸潮盛卜卜蜆 $188

🔸蠔仔粥(碗) $58

🔸西蘭花炒帶子 $128
有8粒帶子,大大隻好厚肉!帶子鮮甜唔會太熟,西蘭花爽脆!

• 蠔仔粥
  • 滷水拼盤
  • 潮盛卜卜蜆
2024-05-29 38 views
✅️ 鄰近mikiki ✅️ 餐廳商場有停車場,不過冇泊車優惠 豐料燉湯 (HK$68位)鮮甜可口,足料入味,暖胃養生。生炒臘味糯米飯份量大,食唔哂打包番屋企炒番熱都依然味道不錯,糯米真係好香口。鵝件拼盤我哋叫咗雙拼鵝掌,鵝件肥美,底層配上鹵水 豆腐。蠔餅 加入胡椒粉、沾一沾魚露食,蠔仔飽滿冇沙,佐酒一流。生炸BB鴿 外脆內香,有肉有咬勁,水準之作。兩個湯,加埋一枝藍妹啤酒,埋單約HK$630,好坐又舒服,同街邊一般檔口仔唔同。
✅️ 鄰近mikiki
✅️ 餐廳商場有停車場,不過冇泊車優惠

豐料燉湯 (HK$68位)
鮮甜可口,足料入味,暖胃養生。

生炒臘味糯米飯

鵝件拼盤
我哋叫咗雙拼鵝掌,鵝件肥美,底層配上鹵水 豆腐。

蠔餅
加入胡椒粉、沾一沾魚露食,蠔仔飽滿冇沙,佐酒一流。

生炸BB鴿
外脆內香,有肉有咬勁,水準之作。

2024-05-29 39 views
阿女知道新蒲崗新開咗間潮州菜館好抵食,今晚專程同我過嚟試吓!潮盛館食物高質,價錢街坊價,仲免茶芥免加一,食幾多計幾多,而家好少餐廳做得到。皇朝滷水鵝片:鵝片切得均勻一致,紋理細緻,肉質一點都不粗糙,食落啖啖肉,肉質細嫩,咸香入味。還有嫩滑入味的豆腐,令人回味無窮。生菜豆腐鯪魚球煲,鯪魚球鮮甜彈牙,豆腐嫩滑,生菜翠綠,仲有不少爽口嘅菇菌。蠔餅鬆化香脆,蠔肉肥美,而且份量不少,點些魚露可令蠔肉提鮮。生炸BB鴿,即叫即炸,鴿皮薄脆,肉質香嫰多汁,送啤酒一流!潮州蠔仔粥一鍋,蠔仔粥非常足料,蠔仔肥美鮮香,因為加咗柴魚,粥底特別鮮甜惹味!

生炸BB鴿,即叫即炸,鴿皮薄脆,肉質香嫰多汁,送啤酒一流!

方魚肉碎粥 $88潮州粥最特別在米飯粒粒分明,中間香芹、冬菜同肉碎令粥底鮮甜,方魚咸咸香香嘅味道令入口更加惹味鵝件鵝翼拼盤(雙拼)$178滷水拼盆份量都幾大,鵝件唔太多骨啖啖肉,滷水嘅香料味唔算太重,食到鵝肉嘅甘香,口感結實綿密,一啲都唔韌鵝翼外皮Q彈,滷得入味,有骨落地食得好過癮,另外墊底嘅豆腐size都好大舊,滑溜入味👍🏻潮盛卜卜蜆 $188非常吸引眼球嘅卜卜蜆,店員先準備gas爐滾熱蜆煲,令湯底中嘅蒜蓉、辣椒同胡椒更加出味,熱辣辣香噴噴,卜卜蜆量十足,而且粒粒都有蜆肉,唔會得返個殼😆煲中更有旺菜索盡湯汁味道,少許胡椒辛辣感之餘更食到蜆肉嘅鮮味蝦干魚滑浸時蔬 $88食材十分豐富,除左白菜之外,鯪魚滑鮮味彈牙,大蝦干咸香加上茶樹菇嘅菌香,很有層次📌王朝潮盛館 (新蒲崗)地址:新蒲崗寧遠街3-23號越秀廣場地下G25-G27號舖評語環境舒適寬敞食物選擇多🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人
方魚肉碎粥 $88

鵝件鵝翼拼盤(雙拼)$178

潮盛卜卜蜆 $188

蝦干魚滑浸時蔬 $88

📌王朝潮盛館 (新蒲崗)
地址:新蒲崗寧遠街3-23號越秀廣場地下G25-G27號舖

評語
環境舒適寬敞
食物選擇多

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong

#新蒲崗 #越秀廣場 #鵝件鵝翼 #方魚肉碎粥 #卜卜蜆 #潮州 #滷水
2024-05-27 31 views
今日同屋企過嚟食晚飯,食得好滿足。價錢合理,味道👍🏻👍🏻夠晒新鮮夠晒鑊氣!啲員工好親切好友善! 當中最鍾意:滷水拼盤,三併滷水鵝片、元蹄、墨魚🦑!食材好新鮮,鵝片質感非常好,個味都調得啱啱好。墨魚新鮮!順帶一提係份量好多好大碟!碟底配左一啲滷水豆腐,非常之惹味。酸菜鱸魚👍🏻👍🏻👍🏻好惹味!鱸魚本身新鮮,肉質鮮甜又滑口!仲配咗好多薯粉,大量酸菜!食唔停口。西蘭花帶子有好多粒帶子,抵食抵食👍🏻

當中最鍾意:

滷水拼盤,三併滷水鵝片、元蹄、墨魚🦑!

酸菜鱸魚👍🏻👍🏻👍🏻

西蘭花帶子
有好多粒帶子,抵食抵食👍🏻
2024-05-26 44 views
尋日同朋友去新蒲崗食飯,經過呢一間潮州菜餐廳,見到入邊都好多人,就決定入去試一試!果然有驚喜!砵酒桶蠔呢個菜係我第一次食,其他地方未食過,創新得你真係好好食!桶蠔好肥美,咬落去真係爆汁,而作為伴菜嘅洋蔥都煮到入晒味!無論係調味同食材都要大贊!滷水鵝片食潮州菜最sugniture既梗係滷水鵝片啦!呢個滷水鵝片我覺得算係做得幾出色,我肉又軟又香,完全唔會覺得好殘好乾身!鵝皮油潤,亦都滷得好入味,呢度菜可以比高分!王朝特色醉鵝肝平時食開西式鵝肝,第一次食中式嘅!鵝肝入口即化,然後慢慢喺口腔中滲出一浸酒味,個人覺得幾得意!不錯蠔餅蠔餅都係必食!齋睇個樣就知道呢個蠔餅好好味,金黃鬆脆咬落去索索聲,蠔仔新鮮又肥美,好味!八景蔬呢度菜色彩斑斕,食落去青青涼涼,食得太多肉類食返啲菜真係超級滯!總括嚟講呢間餐廳創新得來味道上乘,而且價錢有適中,如果大家有興趣食潮州菜真係推薦呢間俾大家!
砵酒桶蠔
滷水鵝片
王朝特色醉鵝肝
蠔餅
八景蔬
2024-05-25 42 views
呢日夜晚喺新蒲崗,聽朋友講附近開咗間新嘅潮州菜館幾好食,我哋就入去探一探。店面不大但非常乾淨企理,菜單都多選擇。🌟頭抽生煎走地雞(半隻)$128雞用咗頭抽炒得非常香,走地雞肉質嫩滑,連雞胸肉都非常滑。🌟鵝片拼盤(三拼) $248點了鵝片、鵝翼、墨魚。我會形容個汁係有靈魂有層次嘅滷水汁,食一塊滷水鵝片即刻品嚐到有多種唔同嘅香料味道。鵝片鵝翼都大塊又大隻,墨魚都大片香滑。🌟花膠雞煲翅(位)$108真材實料!燉湯香濃好味!🌟生菜豆腐鯪魚球煲 $98呢個煲份量多而且好健康,鯪魚球大大粒魚味濃。🌟方魚肉碎粥(碗) $48方魚粒同肉碎煮,粥底香濃,好好味。每一樣都值得推介,係好好食嘅潮州菜館。

店面不大但非常乾淨企理,菜單都多選擇。

🌟頭抽生煎走地雞(半隻)$128
雞用咗頭抽炒得非常香,走地雞肉質嫩滑,連雞胸肉都非常滑。

🌟鵝片拼盤(三拼) $248

🌟花膠雞煲翅(位)$108
真材實料!燉湯香濃好味!

🌟生菜豆腐鯪魚球煲 $98
呢個煲份量多而且好健康,鯪魚球大大粒魚味濃。

🌟方魚肉碎粥(碗) $48
方魚粒同肉碎煮,粥底香濃,好好味。

每一樣都值得推介,係好好食嘅潮州菜館。

2024-05-17
2024-05-24 33 views
好有驚喜既潮州菜😍以後一定係我飯堂位置係Mikiki對面 店舖唔算大但服務同食物質素都好好性價比亦好高😎⭕️ 滷水豆腐($28)/ 滷水雞蛋 ($20) 食潮州嘢 點個滷水就好能夠食得出餐廳功架兩件豆腐size好大件 睇得出滷得夠時間 滷水色上晒雞蛋同豆腐 但食物中間唔會overcook鞋哂口👍🏻⭕️ 王朝特色醉鵝肝(半份) ($118)openrice見到個個都大推 我都要試試平時食既都係煎鵝肝 今次依個煮法對我黎講好新鮮食入口有兩個層次 先係濃郁酒香味環繞整個口腔再咬兩啖鵝肝味就爆哂出黎😍 好surprise驚艷到我⭕️ 花膠雞煲翅 ($108)以上價錢係一位計 雞湯味濃翅比得好足 連花膠同雞件佔成煲2/3位置幾抵嗌💓⭕️ 西蘭花帶子 ($128)勁足料既小炒 帶子粒粒兩面煎到金黃 好香🤤西蘭花🥦係好爽口 我鍾意既硬度👏🏻蒜蓉味好香🧄
好有驚喜既潮州菜😍
以後一定係我飯堂
位置係Mikiki對面 店舖唔算大
但服務同食物質素都好好
性價比亦好高😎

⭕️ 滷水豆腐($28)/ 滷水雞蛋 ($20)
食潮州嘢 點個滷水就好能夠食得出餐廳功架
兩件豆腐size好大件 睇得出滷得夠時間

⭕️ 王朝特色醉鵝肝(半份) ($118)
openrice見到個個都大推 我都要試試
平時食既都係煎鵝肝 今次依個煮法對我黎講好新鮮
食入口有兩個層次 先係濃郁酒香味環繞整個口腔
再咬兩啖鵝肝味就爆哂出黎😍 好surprise驚艷到我

⭕️ 花膠雞煲翅 ($108)
以上價錢係一位計 雞湯味濃
翅比得好足 連花膠同雞件佔成煲2/3位置
幾抵嗌💓

⭕️ 西蘭花帶子 ($128)
勁足料既小炒 帶子粒粒兩面煎到金黃 好香🤤
西蘭花🥦係好爽口 我鍾意既硬度👏🏻
蒜蓉味好香🧄
  • 醉鵝肝
2024-05-24 27 views
位於新蒲崗Mikki對面的這家小館,承襲了潮州順德菜的特色風味,今晚和家人吃得滿足。🏅紅燒砂鍋翅魚翅份量足,湯底鮮甜。🏅生啫白鱔白鱔肥美厚肉,肉質細嫩彈牙,配以大量薑蒜,啫啫後白鱔焦香爽口,味道鮮美,又增添了回甘的滋味。🏅滷水鵝件鵝肉軟嫩入味,底層墊了綿滑的布包豆腐,吸收了滷水汁後,別有一番風味。兩樣都很出色🏅蠔仔粥🏅方魚肉碎粥蠔仔鮮甜,方魚鹹香,湯底清鮮無比,搭配上芫荽與唐芹粒,簡單卻令人回味無窮。

🏅紅燒砂鍋翅
魚翅份量足,湯底鮮甜。
紅燒砂鍋翅

生啫白鱔
滷水鵝件
方魚肉碎粥
2024-05-24 28 views
一家位於越秀廣場,水準不錯的潮州菜館。裝修簇新企理、價格合理,朋友說是近月新開的。點了鵝片拼盤,選了拼牛腱,滷水鵝片肉嫩香腴,牛腱完全沒有羶味。椒鹽鮮魷惹味爽滑,炸面薄而鬆化。紅燒砂鍋翅相當足料,湯汁濃稠度剛好,排翅爽韌,份量可不少,雖說是一人份量,個人覺得二人分享亦可。頭抽生煎走地雞以鍋上,非常夠鑊氣,甫上枱即香氣撲鼻。由於店子新張不久,因此環境光鮮整潔,唯一稍嫌枱椅擺放稍欠空間感。整體服務不錯,禮貌而殷勤。

椒鹽鮮魷惹味爽滑,炸面薄而鬆化。

頭抽生煎走地雞以鍋上,非常夠鑊氣,甫上枱即香氣撲鼻。

整體服務不錯,禮貌而殷勤。
Type of Meal
Dinner
2024-05-23 16 views
估唔到新蒲崗呢個細商場都有好野食,餐廳裝修新淨,座位坐得舒服,未到6點已經有幾枱食客,睇黎深得街坊歡迎,經濟差,見到餐廳做緊外賣自取88折,岩哂街坊買番屋企慢慢食餐牌有超多選擇,全部都好想試,而且價錢都好合理啫啫白鱔煲呢個白鱔煲好有驚喜,白鱔好爽脆,有時係街巿買到好貴,但鱔都唔脆,而且好厚切,食落好有口感,白鱔煲落左好多蒜同薑,好惹味!!福果鹹菜豬肚湯豬腸湯好香胡椒味,豬肚份量多,亦有好多其他配料,胡椒湯飲完好暖胃煎釀虎皮尖椒尖椒煎得香,唔會太辣,送飯一流
餐牌有超多選擇,全部都好想試,而且價錢都好合理

啫啫白鱔煲

福果鹹菜豬肚湯

煎釀虎皮尖椒
尖椒煎得香,唔會太辣,送飯一流
2024-05-20 34 views
個人對潮州菜有偏好,很多時看到潮州食肆的食評,都會很留意,最近發現這裏開了一間潮州食品店,今晚便來一試。蠔餅$98,這裏的做法比較特別,蠔餅的底部比較厚,而且香脆可口,加上沒有腥味的蠔仔,值得一試。濃湯雞煲翅$98,雞湯味道濃郁,魚翅份量都不少,如果以份量比例來說,一個人都非常超值。紅燒雞煲翅$98,紅燒湯底味道不算太濃,魚翅爽口彈牙,加上煲底的芽菜,已經很飽肚了。滷水鵝片$228,鵝肉味道適中,加點香醋,可以去除油膩感之餘又可增加味道層次。蠔仔粥$58碗,雖然是一碗價錢,不過份量足以兩人享用,加上蠔仔味道鮮甜,表面加點胡椒粉,味道更佳。