2021-05-31 455 views
雞扒公仔麵雞扒肉滑 味道剛好不會太鹹菠蘿包必食必叫 冇野取代到火腿奄列蛋香夠滑 配麵配包一流 朝早食返個靚早餐 份量岩岩好 價錢接受合理 快靚正 而且環境夠大乾淨企理 適合嘅早餐舖之選
雞扒公仔麵

蛋香夠滑 配麵配包一流

朝早食返個靚早餐 份量岩岩好 價錢接受合理
快靚正 而且環境夠大乾淨企理 適合嘅早餐舖之選

2021-04-22 544 views
平時通常都係來食早餐或下午茶,今晚一個人屋企冇飯食落咗去食,魚香茄子煲+凍0T 例湯沒有味道,但係個魚香茄子煲都冇味 祇有劣質油益味 只有杯凍檸茶正常😭 另外想反映一下樓面阿姐 新移民的廣東話 當然沒有問題沒有歧視 對客人招待也尚可 可是聽到她指揮其他同事工作的態度180度反轉 我作為客人聽到都想出口幫其他受害伙記
2020-10-18 900 views
到咗樂富,唔熟地頭又有啲餓同攰,於是想坐低食少少嘢 。唔知食咩之時經過呢間嘢,比個餐牌張相吸引住。金磚(即係西多士)配瑞士雞髀,見$42都幾抵,於是就試下。食物來到後面,見到賣相都ok嘅。西多士夠厚同香,炸到啱啱好,唔會太燶或者太淡色。厚度夠厚,咬口感覺唔錯,唔會好似有啲茶記太薄,而且中間有花生醬,味道點綴得幾好,又好香口!牛油同糖漿方面要讚一讚。牛油係獨立包裝,唔似有啲茶記幫食客落埋牛油,咁樣食客就唔可以依照自己的喜好調整分量。糖漿個樽好乾净,完全無上一手用完滴落嚟嘅糖漿痕跡。但係隻雞髀就出事喇!肉質居然竟然好“鞋"口!完全失望!杯奶茶都算ok,但若果再幼滑啲就好喇。總體來講,只可以講ok咋!

金磚(即係西多士)配瑞士雞髀,見$42都幾抵,於是就試下。

食物來到後面,見到賣相都ok嘅。

糖漿個樽好乾净,完全無上一手用完滴落嚟嘅糖漿痕跡。

但係隻雞髀就出事喇!肉質居然竟然好“鞋"口!完全失望!
杯奶茶都算ok,但若果再幼滑啲就好喇。

總體來講,只可以講ok咋!
Type of Meal
Tea
之前食過一次,味道還算中規中矩⋯今天再去食午飯,而家疫情嚴重但係啲碗碟同餐具勁污糟⋯仲有紙巾水同食物殘渣黐住!叫咗個茶餐,個福字麵湯底同塊豬扒完全冇味,條腸仔仲要苦苦地⋯店員放低奶茶是完全摸着咗個杯口⋯仲要粗暴到錢晒啲奶茶落佢自己隻手同個杯身度⋯一個茶餐$60我都唔係要求d咩⋯但係依度連基本野都做唔到⋯我朋友叫咗個咖喱牛坑腩飯,啲咖喱完全係水咁⋯嗰幾舊所謂牛坑腩完全唔入味冇味都算,仲要韌到咬唔開!整體店員又勁冇禮貌!一定唔會再幫襯!

2020-08-13
$60 (Lunch)
2020-08-13 494 views
瑞士咖啡室今日去開樂富,發現原來樂富瑞士咖啡室都有餐牌好厚好多選擇,睇到我眼花繚亂常餐瑞士咖啡室出名瑞士雞翼同瑞士雞髀 ,瑞士汁煮得好入味瑞士汁嘅味道都挺濃,雞髀煮得啱啱好唔會太老同太乾👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻火腿奄列👍🏻蛋炒到半熟,仲有啲蛋汁係最好味既!魚香茄子煲上枱熱辣辣分量十足茄子嘅份量超多,整體唔會太油而且煮得非常有鑊氣值得推介整體黎講,裝修幾有懷舊感覺,待應姐姐服務態度都幾親切份量好足, 食物質素同以前一樣好#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig
瑞士咖啡室
今日去開樂富,發現原來樂富瑞士咖啡室都有
餐牌好厚好多選擇,睇到我眼花繚亂

常餐
瑞士咖啡室出名瑞士雞翼同瑞士雞髀 ,瑞士汁煮得好入味
火腿奄列👍🏻蛋炒到半熟,仲有啲蛋汁係最好味既!

魚香茄子煲
上枱熱辣辣分量十足
茄子嘅份量超多,整體唔會太油
而且煮得非常有鑊氣值得推介

整體黎講,裝修幾有懷舊感覺,待應姐姐服務態度都幾親切
份量好足, 食物質素同以前一樣好

2020-08-07 296 views
在疫情下去支持香港食市,因疫情下圍了很多膠版,已舉手叫侍應,等幾分鐘都沒有人過來,所以要企起身叫侍應落單,但他們見到不會理會我們,又一位還要去傾手電,唔怪之得中午無乜人幫襯!
2020-08-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2020-07-28 882 views
假期走出去探契媽,順便幫佢買啲餸,辦妥所有事情之後就到樓下樂富商場行個圈,見到裝修充滿香港特色的冰室~瑞士咖啡室 ,有我媽咪好鍾意的麻雀 feature wall , 肚子餓一於食飽先再逛街。瑞士雞翼 $20來到瑞士冰室怎可以不吃瑞士雞翼呢?雞翼熱辣辣,肥美多汁,瑞士汁上晒色,賣相柔潤有光澤,十分入味。炸雞髀薯條 $35令一款咖啡室名物,炸雞髀食得出生炸的滋味。大大隻炸雞比分量十足,皮炸得很脆口,肉質入口仍然充滿彈性。薯條沾茄汁更加係美味到極點。金菇肥牛粉絲煲 $73小菜煲仔熱辣辣香噴噴,肥牛相當有肉味,粉絲吸收晒牛肉味的精華,相當好味。套餐價錢已經有齊白飯、湯、凍飲品加$3,凍鴛鴦 味道夠晒正宗,無敵好味。非一般乾炒牛河 $58講到碟乾炒牛河識飛一樣,果然真係好味,味道帶點微辣,椒鹽鮮魷 $82椒鹽分量大碟,惹味十足,鮮魷爽口彈牙,加埋碗白飯一齊食,真心一流,飯都可以食多一碗。紫薯藜麥特飲 加 $5 就可以升級特飲,當然要試一下我最喜愛的紫色,紫薯藜麥入口軟滑,特飲 甜度適中,紫薯味道濃郁,好好飲啊!總括而言,這裏的中式小菜套餐或者是咖啡室西餐,價錢都非常親民,小菜有鑊氣,座位又闊落

瑞士雞翼 $20

炸雞髀薯條 $35

金菇肥牛粉絲煲 $73

非一般乾炒牛河 $58
講到碟乾炒牛河識飛一樣,果然真係好味,味道帶點微辣,

椒鹽鮮魷 $82

紫薯藜麥特飲

總括而言,這裏的中式小菜套餐或者是咖啡室西餐,價錢都非常親民,小菜有鑊氣,座位又闊落,下次要帶埋契媽一齊嚟食先得喇!

• 瑞士雞翼
2020-07-18 190 views
今日約了朋友拎野,近近地係樂富開飯。見到這間茶餐廳餐牌有小菜叫,款式又多,二話不說就走了入去。我們點了小菜餐, 金菇肥牛粉絲煲 $73,粉絲入晒牛肉味,相當不俗。 餐會配 餐湯 、白飯及飲品,我點了至愛的凍檸茶,茶味夠👍蝦醬鮮魷炒通菜$78, 份量夠大,蝦醬鮮味十足, 鮮魷爽夠,送飯一流。 跟了杯紫薯藜麥特飲(加$5), 紫薯味濃,加上 藜麥有咬口,很特別。另外單點了這裏出名的瑞士雞翼(全隻)一份$20,有2隻, 豉油入味,正……食完曬嘢仲有糖水送,是木瓜雪耳糖水 ,唔太甜,正合我口味😍這裏的小菜親民價, 比起去酒樓慳返唔少茶芥錢, 而且坐位闊落 ,下次黎開樂富,一定再來。

餐湯

金菇肥牛粉絲煲

紫薯藜麥特飲

瑞士雞翼

食完曬嘢仲有糖水送,是木瓜雪耳糖水 ,唔太甜,正合我口味😍

送糖水

2020-07-06
$90 (Dinner)
金菇肥牛粉絲煲
瑞士雞翼
2020-07-14 113 views
今日陪奶奶去樂富探二姑奶,晚飯時候,姑奶帶我們去附近商場的瑞士咖啡室食晚餐,咖啡室裝修擺設以懷舊為主題,尤其係牆上用麻雀砌成的招牌最為吸晴,座位以卡位為主。坐得舒服。鴨腿湯飯:湯底以雞和豬骨熬煮,將炸過的鴨放入湯內吸收湯的精華,鴨肉軟嫩香甜,加上清甜瓜粒,是夏天消暑的滋味湯飯之一。豉椒斑腩炒河:斑腩沾粉漿炸熟,河粉炒得夠鑊氣,並調了一個濃郁的獻汁炒,十分惹味!蒜子枝竹魚腩煲:魚腩沾粉炸過,與枝竹一齊炆煮,並加入蒜子增加香味,魚腩鮮嫩,枝竹有口感,被濃濃的蠔油醬汁包住甚惹味!滑蛋炒蝦仁:蝦仁大隻又爽口,蛋炒得嫩滑,加入韭黃和菇菌增加香味和口感。小菜套餐送白飯、餐湯和飲品,老火湯夠火喉,餐飲轉鹹檸七和紅豆冰只需加5蚊。好抵呀!
小菜套餐送白飯、餐湯和飲品,老火湯夠火喉,
餐飲轉鹹檸七和紅豆冰只需加5蚊。好抵呀!
2020-07-02 170 views
瑞士咖啡室向來是品質保證,所以往往都很受遊客歡迎,近期因旅客減少,所以亦不用排隊,很是方便。我先點了XO醬炒肥牛公仔麵,不得不說,炒公仔麵相當有鑊氣,一食落口,麵質條條分明,配上惹味的XO 醬,相當開胃,而肥牛是正常水平,肥瘦均勻,不會因過於多肥肉而令人卻步。另外亦點了黃金磚配瑞士汁雞髀,瑞士汁雞髀相當入味,而且肉質軟熟,一咬落口時,淡淡肉亦隨之鬆開,證明已在瑞士汁中浸泡已久,令其入味,至於黃金磚則炸得相當鬆軟,上菜時亦十分熱,配上牛油,兩者相互交融,味道出色。值得一提的是,這裏有提供原枝鮮奶及原枝巧克力奶,相當吸引。這裏大約$100左右,價格相宜,有吸引力。
值得一提的是,這裏有提供原枝鮮奶及原枝巧克力奶,相當吸引。
這裏大約$100左右,價格相宜,有吸引力。
2020-06-30 104 views
去完九龍寨城公園行到樂富商場找地方吃晚飯,見到瑞士咖啡室的價錢比較便宜就進去。裝修亦見心思,有很多字牌,懷舊冰室的感覺。【鐵板蜜椒薯仔牛柳粒】鐵板熱辣辣端出來的時候還滾起,牛柳粒砌得大小一樣,索滿黑椒味,最出色就是薯仔粒,很入味!【瑞士火山蒸水蛋】這道菜等了20分鐘才上菜,側邊水蛋蒸得剛到位,中間的肉餅調味都不錯,鹹鹹味又有鮮肉味,口感亦算鬆軟。【蝦醬鮮魷炒通菜】蝦醬味道不太濃,不過鮮魷就幾新鮮而且彈牙,通菜不太油膩,整體來說不太夠鑊氣。【薑檸樂】比較少茶餐廳喝到,最適合喉嚨不舒服的時候喝。

鐵板蜜椒薯仔牛柳粒

瑞士火山蒸水蛋

蝦醬鮮魷炒通菜

【薑檸樂】比較少茶餐廳喝到,最適合喉嚨不舒服的時候喝。
薑檸樂
蓮藕紅蘿蔔瘦肉
2020-06-25
$120 (Dinner)
鐵板蜜椒薯仔牛柳粒
瑞士火山蒸水蛋
薑檸樂
蓮藕紅蘿蔔瘦肉
2020-06-25 101 views
收工諗住食個快飯,所以去咗呢間喺樂富商場嘅茶餐廳,自從樂富商場裝修之後,食嘢方面都貴咗唔少,瑞士咖啡室算係比較affordable。叫咗個二人套餐,有兩碟餸,每個餐附送一碟蟲草花白菜、一碗湯、兩個白飯同兩杯嘢飲,都算幾抵食。用蟲草花煮白菜係有心嘅,唔似得其他茶餐廳普通白菜,但係唔知點解白菜嘅根部都比較苦,唔太肯定係因為洗得唔乾淨有殘餘農藥定係本身嘅食材問題。主菜方面,栗子滑雞煲同埋個薯仔牛柳都幾好食,尤其係薯仔牛柳,牛柳都幾嫩口,一嚟到個鐵板都仲熱辣辣渣渣聲~嘢飲叫咗一杯草莓檸檬茶同一杯藜麥紫薯,杯草莓紅茶就唔算太特別,其實只係士多啤梨syrup 加檸檬茶,不過朋友話紫薯嗰杯幾好飲~

2020-06-22
Type of Meal
Dinner
2020-06-24 78 views
港式茶餐廳其實對很多港人來説~~都算是心中的童年回憶^^長大個之後,間唔中都會好突然挂住呢種味道。所以今晚收工就決定去附近尋找童年的味道,聼朋友說附近有間裝修很有復古感的茶記~~當然要來朝聖下拉^^今次我地2個人,晚餐時段就order左 西多士+炒公仔麵+小炒~~央加西多士濃香幼滑的咖央醬,鹹蛋同椰 漿融合而成的金黃沙質地,上面放住一大片牛油,料真的很足夠多!再加上糖漿,每一口感都很一流^^美極金菇肥牛炒公仔麵美極獨特的味道很濃烈,可以提升菜餚的自然鮮味,配炒公仔麵一流!知道茶記通常都大大份又抵,已經盡量叫小D野share~但真係估計唔到甘大份,而且D金菇肥牛好多塊呀~~真心好滿足ar!茄子牛仔骨煲出到黎先知道是用鐵板而煮成^^會比平常的小炒更顯香爆味~牛仔骨一D都5硬,都算容易咬開,5洗怕咬到牙痛片片都大道手掌心甘,很足料^^晚餐set,配白飯和餐湯。餐廳有幾款特別飲品:#薏米紫薯#草莓檸檬茶好創新,味道獨特之餘又5錯wo~
港式茶餐廳其實對很多港人來説~~

都算是心中的童年回憶^^
長大個之後,間唔中都會好突然挂住呢種味道。
所以今晚收工就決定去附近尋找童年的味道,
聼朋友說附近有間裝修很有復古感的茶記~~
當然要來朝聖下拉^^

央加西多士
濃香幼滑的咖央醬,鹹蛋同椰 漿融合而成的金黃沙質地,
上面放住一大片牛油,料真的很足夠多!

再加上糖漿,每一口感都很一流^^

美極金菇肥牛炒公仔麵

知道茶記通常都大大份又抵,已經盡量叫小D野share~
但真係估計唔到甘大份

而且D金菇肥牛好多塊呀~~真心好滿足ar!

茄子牛仔骨煲
出到黎先知道是用鐵板而煮成^^
會比平常的小炒更顯香爆味~

牛仔骨一D都5硬,都算容易咬開,5洗怕咬到牙痛

片片都大道手掌心甘,很足料^^

晚餐set,配白飯和餐湯。

餐廳有幾款特別飲品:
#薏米紫薯
#草莓檸檬茶
好創新,味道獨特之餘又5錯wo~
2020-06-24 76 views
咖啡室竟然有好味嘅雞煲食!麻辣雞煲 (包白飯,例湯) $98家姐一向鍾意食雞煲,佢睇到依度有雞煲食,其他餐牌都無睇,就咁點左依個雞煲。果然無令她失望,端上雞煲時,已經聞到濃香而獨有嘅味道,麻煩雞醬汁香濃,唔會太辣有啲麻香, 而且入味,雞肉唔會因為煲得耐而硬身,成個煲一啲都唔肥,配料配菜都不少,而且送左一碟生菜,爽口而又容易吸曬美味嘅辣雞汁。依個餐包嘅 羅宋湯真係不得了, 絕對唔係 只係水汪汪, 啖啖都係湯料, 除咗有蕃茄仲有蘿蔔同埋菜等等,十分香濃足料,再叫埋杯冰凍咸檸七,飲完成個人舒服曬!去冰室當然要食個西多士, 叫咗個脹懷舊西多士做甜品,十分厚身,脹卜卜,而且金黃香口,十分推薦大家點嚟食!

咖啡室竟然有好味嘅雞煲食!

麻辣雞煲 (包白飯,例湯) $98

2020-05-25
2020-06-24 62 views
我同屋企人夠唔夠都會去樂富行街食飯,今日行完一城超市見肚餓, 上次食過黃店西餐,蠔店,今次揀咗經典茶記瑞士茶餐廳食。呢度裝修都幾好十足香港舊式茶記咁。 阿基你講依家都叫選擇多除咗咁多唔同新名嘅茶餐同埋港式粉麵飯, 仲有雞煲食添。我哋選擇咗二人套餐 “孖寶小炒王”,呢個餐包括兩碗湯,中湯同埋羅宋湯。 嗰度有12度送畀你揀客人可以揀兩款, 另外有一碟蟲草花上湯浸時蔬同埋兩杯飲品 。中湯係粉葛湯呢個湯而家嚟講好啱飲因為佢又去濕功能, 個湯有豬肉同埋紅蘿蔔。 羅宋湯啲湯渣有好多而湯渣都非常入味 同埋偏傑身。主菜選擇咗鐵板蜜椒薯仔牛肉粒同埋芝士焗西蘭花蝦球。 兩個主菜都色香味俱全, 鐵板上面嘅食物keep住熱同埋延長佢嘅新鮮度, 都有不少牛肉粒食樂肉粒都細嫩,薯仔夠綿, 另外有不少青椒 balance番個邪惡感。芝士焗西蘭花蝦球,每碟都有五隻大蝦, 下面有新鮮西蘭花 都比香爐焗咗嘅芝士鋪滿著。 令每幅西蘭花都很香口, 送飯一流 。 飲品 都係茶記飲品例如杏仁霜, 朱古力咖啡及奶茶等等。 但如果你想飲紅豆冰,凍檸7嗰啲都只係另加五蚊咋, 好抵. 今晚依個餐,十分豐富其實三個人食加少少嘢,都夠飽。

今晚依個餐,十分豐富其實三個人食加少少嘢,都夠飽。

2020-05-23