2021-12-16 256 views
#居酒屋 #有無好介紹.嘩!跟住我攸桐媽飲飲食食當然有正嘢啦!今次呢間係位於屯門嘅居酒屋!.留民料理📌屯門青山公路351號彩華花園地下1號舖.不過大家要留意返佢哋營業時間係傍晚6時開店架!因為通常都係比大家飲吓酒Relax吓!.餐廳係一間充滿日式和風嘅店舖裝修令我感覺到好似置身處於日本的居酒屋咁呀!.我就點咗呢幾款啦~♦️ 泡椒雞腳味道麻辣同埋雞腳好爽口呀麻辣味道適中,唔會太搶喉如果鍾意食辣嘢嘅朋友仔會覺得好正👍🏻👍🏻.♦️ 麻辣牛筋啲牛筋好入味呀,又夠哂淋食落就知道廚師係好用心醃製,而且同雞腳比較,牛筋係冇咁辣架!.♦️ 蟹籽溫泉蛋呢隻蛋好特別架好大隻,又鮮又甜嘅溫泉蛋配上蟹籽,令到隻溫泉蛋增加了不少嘅口感呀~仲有生菜🥬洋蔥🧅麻醬夾埋一齊食真係好清新,一試難忘!.♦️ 炸豆腐魚餅呢個魚餅真係炸得啱啱好外脆內軟,咬開後有好濃郁嘅豆腐香味因為有魚肉嘅關係,入口唔會好似平時食豆腐咁,淋淋哋.....而且魚味又唔會蓋過豆腐嘅味道👍🏻👍🏻.♦️ 日式燒鰻魚燴飯上碟個裝飾好靚呀~好特別!鰻魚爽口彈牙又夠juicy個燴飯加咗三色椒同埋茄子,令到成個飯好多唔同嘅層次同口感呀~菜式選擇多樣化,而且性價比高🔥今日
#居酒屋 #有無好介紹
嘩!跟住我攸桐媽飲飲食食
當然有正嘢啦!
今次呢間係位於屯門嘅居酒屋!
留民料理
📌屯門青山公路351號彩華花園地下1號舖
不過大家要留意返
佢哋營業時間係傍晚6時開店架!
因為通常都係比大家飲吓酒Relax吓!
餐廳係一間充滿日式和風嘅店舖
裝修令我感覺到好似置身處於日本的居酒屋咁呀!
我就點咗呢幾款啦~
♦️ 泡椒雞腳
味道麻辣同埋雞腳好爽口呀
麻辣味道適中,唔會太搶喉
如果鍾意食辣嘢嘅朋友仔會覺得好正👍🏻👍🏻
♦️ 麻辣牛筋
啲牛筋好入味呀,又夠哂淋
食落就知道廚師係好用心醃製,
而且同雞腳比較,牛筋係冇咁辣架!
♦️ 蟹籽溫泉蛋
呢隻蛋好特別架
仲有生菜🥬洋蔥🧅麻醬夾埋一齊食
真係好清新,一試難忘!
♦️ 炸豆腐魚餅
呢個魚餅真係炸得啱啱好
外脆內軟,咬開後有好濃郁嘅豆腐香味
而且魚味又唔會蓋過豆腐嘅味道👍🏻👍🏻
♦️ 日式燒鰻魚燴飯
上碟個裝飾好靚呀~好特別!
鰻魚爽口彈牙又夠juicy
個燴飯加咗三色椒同埋茄子,
令到成個飯好多唔同嘅層次同口感呀~

菜式選擇多樣化,而且性價比高🔥今日食嘅每一樣嘢都好滿意

環境方面:
有日式裝飾擺設,而且店內有播放音樂,讓整個環境變得很放鬆。環境舒適寬躺,適合朋友聚會吃飯
整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣
味道:🟣🟣🟣🟣
服務:🟣🟣🟣🟣
環境:🟣🟣🟣🟣
地點:🟣🟣🟣
總括嚟講,留民料理菜式選擇多樣化
而且性價比高。
環境舒適寬躺,適合朋友聚會吃飯。
早已聽聞 藏係屯門呢間日式料理 !今日終於有機會入黎試一試 ~溫提:: 就算平日夜晚黎 都最好book左位先, 因為我地食食下都差唔多坐到full晒地點有少少難搵 … 我同朋友係屯門站轉的士入黎.. 都搵左陣先搵到小店地方不大, 但有好多日式裝飾 ~ 仲有少少似酒吧feel食物款式好多, 唔只有日式料理, 仲有串燒, 乳鴿, 同少少fusion dishes~先叫前菜 :: 蟹籽溫泉蛋 晚餐+$18有開胃作用~溫泉蛋上有蟹籽, 炸蒜, 生菜絲 同麻醬 ~ 口感豐富金磚豆腐 $68炸到熱辣辣咁上枱 ! 細細粒嘅豆腐 外皮好香脆 !!調味好輕手~ 唔會重口味, 碟上附上七味粉同椒鹽 ~ 按自己口味沾 !(我地發現原來沾埋溫泉蛋嘅蛋漿都幾正~ XD)花魚一夜干 $98/條完全無諗過咁大條 !! 超多肉 !! 超肥美 !!魚本身燒得勁香同有味,, 外皮好香脆 ! 肉質夠嫩滑, 好正啊配辣醬油同七味粉自沾~ 醬油都幾辣下, 但夾埋魚肉又幾好食同幾刺激 XDA5和牛膏飯 $168飯粒被和牛膏包實, 有淡淡牛肉香氣 ~~口感好creamy, 有種食緊日版risotto的感覺 >v<”

早已聽聞 藏係屯門呢間日式料理 !
今日終於有機會入黎試一試 ~

先叫前菜 :: 蟹籽溫泉蛋 晚餐+$18
有開胃作用~
溫泉蛋上有蟹籽, 炸蒜, 生菜絲 同麻醬 ~ 口感豐富

金磚豆腐 $68
炸到熱辣辣咁上枱 ! 細細粒嘅豆腐 外皮好香脆 !!
(我地發現原來沾埋溫泉蛋嘅蛋漿都幾正~ XD)

花魚一夜干 $98/條
完全無諗過咁大條 !! 超多肉 !! 超肥美 !!

A5和牛膏飯 $168
飯粒被和牛膏包實, 有淡淡牛肉香氣 ~~
口感好creamy, 有種食緊日版risotto的感覺 >v<””
D飯堆埋一齊, 望落唔係好多, 但事實係份量超大, 兩個人share都覺得多
珍珠米好味呀~ 配埋翠肉瓜粒同洋蔥粒, 帶點清新感

見佢個乳鴿好多枱都有叫,好正咁
可惜今次食唔落... 下次一定要試!
2021-12-09
$234 (Dinner)
2021-12-15 104 views
又黎推介隱世小店 住左甘耐屯門 但從來唔知道有呢間鋪 點知望到有個招牌 再上網搵搵資料 Wah 原來係由得獎大廚煮👍🏻所以貴精不貴多 🙈唔會甘大事宣傳🙈但我又食到好食 又點可以唔講 當日食左得獎菜 脆皮炸BB乳鴿 D汁 係滴出黎🙈🙈如果面前有一碗飯 送飯食一流🙈🙈之後呢個主食不得了當日我同朋友2個人食 (食到2個捧住個肚走)呢隻豬手絕不欺場 佢嘅量多到 食極都有 🙈重點 唔好見係鹵水大豬手就會好鹹因為佢係用慢煮嘅關係 唔會好鹹 (重有小小甜味)唔會話d肉老曬 食落好嫩口 重要 好多骨膠原🙈女士恩物👍🏻重有2款小食 鱈魚干配乳酪醬👍🏻好正 好想叫佢俾多幾塊鱈魚干我點 🙈佢個醬酸酸甜甜 不過甜味大過酸連朋友平時唔食煎炸野佢都食唔少👍🏻最後係串燒拼盤 呢樣就失色左(我覺得) 本身佢夠味 再係上面調味變得幾鹹 但佢個茄子加左木魚 好正但整體黎講 呢餐係好食 唔該必點 鱈魚干同大豬手 👍🏻👍🏻環境:3/5 食物:4/5 服務:3/5 價錢3/5
又黎推介隱世小店

脆皮炸BB乳鴿
D汁 係滴出黎🙈🙈
如果面前有一碗飯 送飯食一流🙈🙈

之後呢個主食不得了
當日我同朋友2個人食 (食到2個捧住個肚走)
呢隻豬手絕不欺場 佢嘅量多到 食極都有 🙈

價錢3/5
  • 日式生炸BB乳鴿
  • 慢煮滷水原隻大豬手
2021-12-14 122 views
屋邨隱世居酒屋,主打中日fushion菜式門面唔顯眼,但裹面掛滿和式燈籠🏮同旗幟🚩 再加木系裝修,有種日式居酒屋感覺*蟹子溫泉蛋 +$18用蛋漿拌生菜絲、脆卜卜蟹籽,好fresh 好鐘意😍*脆皮炸BB 乳鴿 $68即叫即炸,外皮香脆,肉質鮮嫩多汁😍 調味以日本萬字醬油、味醂、清酒等醃製過夜,入味之餘亦唔過咸,難怪曾獲世界鴿王美食大賽金獎🤭*A5和牛膏飯 $168用珍珠米加忌廉造出risotto 口感,每啖充滿牛脂香😍 配翠肉瓜、青葱、洋蔥可一解油膩*麻辣牛筋 $96 辣汁極有層次😆 唔似出面一昧辣或麻牛筋炆入味淋身,如果可以單買個汁就好🤤
屋邨隱世居酒屋,主打中日fushion菜式

*蟹子溫泉蛋 +$18
用蛋漿拌生菜絲、脆卜卜蟹籽,好fresh 好鐘意😍

*脆皮炸BB 乳鴿 $68
即叫即炸,外皮香脆,肉質鮮嫩多汁😍

*A5和牛膏飯 $168

*麻辣牛筋 $96
辣汁極有層次😆 唔似出面一昧辣或麻
牛筋炆入味淋身,如果可以單買個汁就好🤤

2021-12-09
$200 (Dinner)
麻辣牛筋
餐廳🍽居酒屋🏮風格既佈置🍶有串燒🍢 • 多國菜🌍🍽 • 仲有得飲酒🍻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 蟹籽溫泉蛋 ($18)同朋友𝟏人𝟏隻👯‍♀️面頭加左好多蟹籽 🦀溫泉蛋🥚堅係流流流心🧡配埋日式胡麻醬🤎 • 菜絲🥬.▪留民串燒拼盤 ($98) 🍢🍢豆腐魚餅 (𝟒件半圓) :外皮炸到脆卜卜💫,好香豆味,加左好多甘筍粒🥕鰻魚 (𝟏串) : 燒到少少🤏🏻焦,幾香口🤎牛舌芯 (𝟏串) : 唔算好薄,但可以再淋少少就仲正🤪底有少少日式胡麻醬配菜絲🥬 • 蕃茄仔🍅.▪鹿兒島A5和牛膏飯 ($168)我見識少,蝦膏🦐 • 蟹膏🦀聽得多👂🏻見得多👀牛膏係咩黎?🧐唔知既野就係要試下🤣食落似珍珠米煮成既𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨,好𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲🤍牛膏🤎加左牛肉碎🐃,食落好重牛香味🐃仲有加到翠玉瓜🥒,減低油膩感。.~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🔺 以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費🔺大廚👨🏻‍🍳用心擺盤,會善用醬汁🤎 • 調味粉🧂做裝飾點綴。🔺餐廳🍽佈置居酒屋🏮風格,吹水🗣飲啤酒🍻幾好𝐅𝐞𝐞𝐥。~•~•~•~•~•~•~

餐廳🍽居酒屋🏮風格既佈置🍶
有串燒🍢 • 多國菜🌍🍽 • 仲有得飲酒🍻
▪ 蟹籽溫泉蛋 ($18)
同朋友𝟏人𝟏隻👯‍♀️

鰻魚 (𝟏串) : 燒到少少🤏🏻焦,幾香口🤎
牛舌芯 (𝟏串) : 唔算好薄,但可以再淋少少就仲正🤪
底有少少日式胡麻醬配菜絲🥬 • 蕃茄仔🍅
留民串燒拼盤 ($98) 🍢🍢

▪鹿兒島A5和牛膏飯 ($168)
我見識少,蝦膏🦐 • 蟹膏🦀聽得多👂🏻見得多👀
牛膏係咩黎?🧐唔知既野就係要試下🤣
食落似珍珠米煮成既𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨,好𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲🤍
牛膏🤎加左牛肉碎🐃,食落好重牛香味🐃
仲有加到翠玉瓜🥒,減低油膩感。
鹿兒島A5和牛膏飯 ($168)
鹿兒島A5和牛膏飯 ($168)

🔺 以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺餐廳🍽佈置居酒屋🏮風格,吹水🗣飲啤酒🍻幾好𝐅𝐞𝐞𝐥。

2021-12-05 70 views
屯門其實有很多隱世餐廳~今天特別來這裏試一下很有名的炸乳鴿😍😍前菜來了個溫泉蛋~溫泉蛋只有蛋白僅僅熟,所以十分滑,而且蛋黃香濃~上面加了蟹子跟芝麻醬,把簡單的溫泉蛋昇華了~這個魷魚乾還未上桌檯已經聞到超級香了!烤得非常香脆的魷魚乾,完全把魷魚的鮮香味濃縮晒在這個小小的身軀~如果跟朋友來把酒談心,一定要點這個來配啤酒~絕對可以非常滿足地傾一晚~這個泡椒雞腳白白的看起來毫無殺傷力~但原來越吃會越辣,很勁非常厲害!雞腳皮很爽脆,再配上辣辣的味道,作為開胃菜非常合適~一向都喜歡吃忌廉薯餅~這個新鮮炸好的蟹肉忌廉薯餅外皮脆卜卜,裏面的忌廉薯蓉十分軟滑~記得吃的時候要小心,因為真的非常熱!來到全晚最期待的日式生炸bb乳鴿!這個是金牌得獎菜,又豈可錯過呢?我一直都很喜歡乳鴿,因為鴿肉很香~而這個乳鴿用上了萬字醬油跟清酒醃製~吃的時候除了鴿肉香,還有淡淡的醬油香味~加上炸得酥脆的外皮,實在無可媲美~A5和牛膏飯的每顆飯粒都被忌廉包裹,本來以為會很膩~但因為加了清新的翠玉瓜,讓整個飯在膩之中又帶點清爽~雖然這個飯有很多忌廉,但飯身不會太濕太腍~再加上和牛膏,實在是香味撲鼻~雖然這間餐廳在屯門是比較遠,但
屯門其實有很多隱世餐廳~
今天特別來這裏試一下很有名的炸乳鴿😍😍

前菜來了個溫泉蛋~
溫泉蛋只有蛋白僅僅熟,所以十分滑,而且蛋黃香濃~
上面加了蟹子跟芝麻醬,把簡單的溫泉蛋昇華了~
溫泉蛋

這個魷魚乾還未上桌檯已經聞到超級香了!
如果跟朋友來把酒談心,一定要點這個來配啤酒~
絕對可以非常滿足地傾一晚~
魷魚乾

這個泡椒雞腳白白的看起來毫無殺傷力~
但原來越吃會越辣,很勁非常厲害!
雞腳皮很爽脆,再配上辣辣的味道,作為開胃菜非常合適~
泡椒雞腳

一向都喜歡吃忌廉薯餅~
記得吃的時候要小心,因為真的非常熱!
蟹肉忌廉薯餅

來到全晚最期待的日式生炸bb乳鴿!
這個是金牌得獎菜,又豈可錯過呢?
我一直都很喜歡乳鴿,因為鴿肉很香~
而這個乳鴿用上了萬字醬油跟清酒醃製~
吃的時候除了鴿肉香,還有淡淡的醬油香味~
加上炸得酥脆的外皮,實在無可媲美~
日式生炸bb乳鴿

A5和牛膏飯的每顆飯粒都被忌廉包裹,本來以為會很膩~
但因為加了清新的翠玉瓜,讓整個飯在膩之中又帶點清爽~
雖然這個飯有很多忌廉,但飯身不會太濕太腍~
再加上和牛膏,實在是香味撲鼻~
A5和牛膏飯

雖然這間餐廳在屯門是比較遠,但炸乳鴿真的十分值得一試~
而且其他菜式都十分出色,又有很多小食種類選擇,跟朋友來喝酒就最適合~

2021-12-01
$200 (Dinner)
溫泉蛋
魷魚乾
泡椒雞腳
蟹肉忌廉薯餅
日式生炸bb乳鴿
2021-12-02 52 views
一入到去就見到好多報章、相片🌁就知個主廚係有料到既人👍🏼場內都好有氣氛,啱朋友仔一齊黎食個飯吹水😆👏🏽蟹籽溫泉蛋好有趣既前菜👍🏼👍🏼入面仲落咗胡麻醬😋留民串燒拼盤 $98每款各一條,有豬、牛、雞腎、翠玉瓜、豬皮🐽最香最好味係豬肉串🐷旁邊仲有岩鹽/七味粉可以點😝 帶返出個鮮味鹿兒島A5和牛膏飯 $168類似西班牙飯咁,每粒飯都有cream 包住,有白汁既味道,但仍都有牛味🤘🏾食唔停口,就算凍咗少少都仲keep到香味😚慢煮滷水原隻大豬手🐷 $158勁大隻,兩個人都未必食得哂😃滷水味好似食緊雞翼咁啖啖肉☺️☺️又淋又好味📍 留民料理 (屯門)屯門青山公路351號彩華花園地下1號舖

好有趣既前菜👍🏼👍🏼入面仲落咗胡麻醬😋

留民串燒拼盤 $98

鹿兒島A5和牛膏飯 $168

慢煮滷水原隻大豬手🐷 $158

📍 留民料理 (屯門)
屯門青山公路351號彩華花園地下1號舖
2021-11-26 172 views
自從兒子在屯門置樂這小區參加泳班後發現這區都藏了很多隱世小店今次就揀選了這間門面很有日本風的居酒屋門外標示有無國界料理元素 感覺很有特色一進店就看到很多廚藝比賽獎狀其中一張為店裡人氣菜式 日式炸乳鴿來到當然要試一試得獎菜式・今次點選了⭐蟹籽溫泉蛋一個開胃的前菜溫泉蛋加上了蟹籽 再配上日式芝麻醬乳滑的蛋 再配上粒粒脆脆的蟹籽 口感與味道很匹配・⭐日式生炸BB乳鴿一刀切下 肉汁已從裡面滲出乳鴿皮炸得相當香脆 肉質很嫰 炸的火喉與時間要拿捏得剛好而調味亦不會過濃 保留乳鴿的肉香不愧是得獎菜式 沒有挑剔的部份・⭐麻辣牛筋一個感覺日式與中式結合的麻辣牛筋麻辣很香 有麻 但不算很辣 不吃辣都能吃到・⭐炸豆腐魚餅用上豆腐魚肉甘筍粒製成的魚餅炸得相當香脆 口感是外脆內軟伴上木魚 及碟上兩邊的調味 應該是五味粉跟淮鹽 令簡單食材味道提升・⭐鹿兒島A5和牛膏飯這個飯是用上日本珍珠米加入意大利飯的製法做成飯裡和牛膏滲出濃濃的牛油香原以為會有點膩 但沒有可能飯裡的翠玉瓜令整體都清新了
自從兒子在屯門置樂這小區參加泳班後

飯裡和牛膏滲出濃濃的牛油香
原以為會有點膩 但沒有
可能飯裡的翠玉瓜令整體都清新了
鹿兒島A5和牛膏飯
Other Info. : 今次點選的菜式都很有水準,看到廚師用心研製;另外我們用餐的日子都在閒日,客人都頗多,餐廳座位不算太多,建議致電訂座,而日式炸乳鴿是必點菜式😋😋😋
2021-11-03
$150 (Dinner)
鹿兒島A5和牛膏飯
  • 日式炸BB乳鴿,
2021-11-22 1371 views
偶然在屯門發現了一間充滿日式和風的店舖便迫不及待的進去試試看..👀餐廳的裝修令我感覺到置身處於日本的居酒屋🏮中.十分放鬆!▫️前菜▪️🥚蛋這並非一般的蛋是一顆又大又甜又鮮的溫泉蛋🐣成熟的比例與溫度剛剛好的.配上芝麻香&蟹子&沙律菜一起享用.增加了不少口感的層次😍非常過癮!▪️🍗脆皮炸BB 乳鴿還未入口.已經香氣逼人的小乳鴿BB🦢用上叉子時更感受到脆皮的脆度「卡搜」一聲🙈入口更是一流的好吃😋乳鴿肉質鮮嫩又肥美多汁…一邊吃一邊沿著叉子流下肥美的肉汁醬😻再加上脆卜卜的外皮一起享用令層次感非常豐富▪️🍖滷水大豬手豬手的份量相當驚人絕對不可小看..大大的豬手🖐🏻一切開便飄過陣陣滷水的香氣👃🏻入口一咬便是豐富而濃厚的骨膠原.相當「淋」可見廚師👨‍🍳花了不小功夫把滷水汁深深地滲透著每吋的肥手當中汁👍🏻而且咬口不會太硬亦不會太老.美味可口!▪️🐂A5和牛膏飯相信不小人看到餐名已經相當興奮🥰由A5和牛膏配合飯更意想不到的驚喜😽每一口都是滿滿的和牛膏的味道.有種入口即化的感覺😻加上香口的珍珠米🍚小青瓜🥒配搭起來更是新鮮!每口都是滿滿幸福的感覺💗▪️🥗蒜香炒雜菜雜菜十分豐富小蕃茄🍅豆角🫒椰菜🥬等應有盡有..雜菜不但有濃

▫️前菜

▪️🥚蛋

▪️🍗脆皮炸BB 乳鴿

▪️🍖滷水大豬手

▪️🐂A5和牛膏飯
蒜香炒雜菜

▪️🥗蒜香炒雜菜
雜菜十分豐富小蕃茄🍅豆角🫒椰菜🥬等應有盡有..雜菜不但有濃烈的蒜香🧄味道.更配合洋蔥煎炒後🔥味道更上一層樓
蒜香炒雜菜
2021-11-18 72 views
之前朋友介紹位於屯門置樂的一間fusion菜餐廳,食咗一次後就一直念念不忘,所以今次就帶老公過嚟,讓他知道其實屯門區都有好嘢食既。店內的裝修和環境是我欣賞的,真的令人有種悽身日本居酒屋的感覺,講兩講又掛住日本了。😋蟹籽溫泉蛋 ($18)- 流心蛋配上蟹籽同埋芝麻醬,簡單做法,已經好好食。😋金磚豆腐 ($68)- 炸得好香脆,完全唔油膩,碟上仲附上七味粉同華鹽,再堆砌到靚一靚上枱,正!😋日式咖喱炸軟殼蟹燴飯($148)- 隻軟殼蟹大大件,燴飯帶有濃濃既咖喱味,有Risotto口感,價錢唔貴,性價比高。😋串燒拼盤 ($98)- 雞腎一定要推介,個汁好香,燒得好爽口。雞皮食落口感似薯片。豬頸肉切到圓桶型,口感正過平時一片片嗰啲,原來豬頸肉係可以咁食法。燒牛肉都唔錯,翠肉瓜都幾juicy。😋七里香 ($32)- 忍唔住又叫左雞屎忽,食過一次返唔到轉頭,絕對會愛上。🍺黑白配($62)- 食物惹味梗係要有啤酒,我其實唔太鍾意飲酒,但佢哋呢到既啤酒係較為容易入口,所以都飲咗幾啖。原本想推介老公食最出名仲要得獎的日式生炸BB乳鴿,可惜賣晒,唯有下次再嚟過幫襯啦。另外,見到佢哋有個留民雞煲,好有興趣,下

另外,見到佢哋有個留民雞煲,好有興趣,下次可以order一個外賣帶返屋企同家人一齊食。
2021-11-15
蟹籽温泉蛋前菜先食温泉蛋,香滑口感,醬汁同蟹籽鮮甜,配上黑白芝麻,兩啖食完味道豐富。日式生炸BB乳鴿呢款係舖頭嘅得獎菜式,當然要一試。切半上碟,方便易食。外皮炸到好香脆,肉質嫩滑唔乾身,鮮肉別有風味。金磚豆腐蔥花拌豆腐,豆味香濃,外皮脆脆。鹿兒島A5和牛膏飯和牛膏即係牛嘅脂肪,油香滋味濃郁,醬汁比較creamy,配返清甜翠玉瓜味,口味就清爽點了👍🏻燒鰻魚燴飯鰻魚厚身,質素不俗,不似雪藏貨式。燴飯煮得收汁,香味全給飯底吸收,很好吃😋

蟹籽温泉蛋

金磚豆腐

蔥花拌豆腐,豆味香濃,外皮脆脆。

燒鰻魚燴飯

2021-11-07 74 views
係置樂除咗有出名既泰國菜. 最近重有一間居酒屋好受歡迎留民料理店舖細細. 門口位置比較唔起眼入面裝修充滿創意. 好有日本風味當日雖然唔係週末. 但都已經坐滿哂人🥚蟹籽溫泉蛋蟹籽份量好多好滿足🥰溫泉蛋亦好流心🐚辣酒煮花螺花螺份量好多😍佢既辣味辣而不嗆令人愈食愈上癮. 食哂成碟都覺得好似唔夠咁螺肉好入味. 亦好爽口彈牙🍢留民串燒拼盤拼盤一放上枱已經好大陣香味😋翠玉瓜燒得香口亦保流到水份五花腩入口即溶🤤令口腔充滿油脂香牛肉都充滿牛味. 生熟道剛剛好.保留到肉汁🐖慢煮滷水原隻最大豬手真係好大隻😳2個人實食唔哂煮得好淋. 夠哂入味
係置樂除咗有出名既泰國菜. 最近重有一間居酒屋好受歡迎

🍢留民串燒拼盤
拼盤一放上枱已經好大陣香味😋
翠玉瓜燒得香口亦保流到水份
五花腩入口即溶🤤令口腔充滿油脂香
牛肉都充滿牛味. 生熟道剛剛好.
保留到肉汁

🐖慢煮滷水原隻最大豬手
真係好大隻😳2個人實食唔哂
煮得好淋. 夠哂入味

2021-11-04 62 views
依間無國界料理係置樂都幾出名 今日經過 到我黎試下喇!蟹籽温泉蛋依一款前菜係温泉蛋再加埋生菜絲 蟹籽 撈埋芝麻醬咁食 食落好開胃 魚乾 配沙律菜好岩配番杯啤酒黎嘆!串燒拼盤 有蝦 牛 五花腩 雞腎 翠玉瓜 燒到岩岩好 唔會太老 肉質好鮮嫩 無諗過依間小店咁出色!(仲要每款串燒份量都好大份😱😱😱)黑松露野菌燴飯黑松露既味道滲入哂去每一粒飯度 😋!麻辣牛筋 麻辣汁好惹味 !牛筋炆到好冧! 有驚喜!無估到小店出品都咁多驚喜! 好抵食😋
依間無國界料理係置樂都幾出名 今日經過 到我黎試下喇!

蟹籽温泉蛋
依一款前菜係温泉蛋再加埋生菜絲 蟹籽 撈埋芝麻醬咁食
食落好開胃

魚乾 配沙律菜
好岩配番杯啤酒黎嘆!

串燒拼盤
有蝦 牛 五花腩 雞腎 翠玉瓜
燒到岩岩好 唔會太老
肉質好鮮嫩 無諗過依間小店咁出色!
(仲要每款串燒份量都好大份😱😱😱)

黑松露野菌燴飯
黑松露既味道滲入哂去每一粒飯度 😋!

麻辣牛筋
麻辣汁好惹味 !
牛筋炆到好冧! 有驚喜!

無估到小店出品都咁多驚喜! 好抵食😋

2021-11-03 110 views
見屯門有間特式日本料理小店,但位置都比較難搵📍但勝在附近有個大停車場可以泊車👍🏻$22蟹籽溫泉蛋🥚溫泉蛋淋上芝麻醬,灑上炸蒜,配埋蟹籽🤤多重口感👍🏻$68日式生炸BB乳鴿🐣Menu上寫住係得獎菜😍即刻想試試🤤醃得夠哂入味,皮薄肉嫩多汁🥰$98留民串燒拼盤🥘拼盤好豐富😍厚切五花腩肥瘦均勻🤤燒得焦香👍🏻牛肋條有咬口,好香牛肉味☺️秋葵串燒外爽內軟,雞腎爽口🤤同埋呢度竟然有七里香😍😍😍😍燒得夠香夠哂肥😍🤤一啖咬落油脂滿佈🤤完全冇羶味🤤$248自家製海膽醬廣島蠔燴飯🥘海香海膽醬味🤤廣島蠔有三隻,唔算大隻,但都夠肥美🤤燴飯煮透,加入菇菌🍄黑椒味濃👍🏻總括而言,串燒餘菜都有特式🤤座位闊落,適合一邊食一邊飲酒傾下計☺️👍🏻

$22蟹籽溫泉蛋🥚
溫泉蛋淋上芝麻醬,灑上炸蒜,配埋蟹籽🤤多重口感👍🏻

$68日式生炸BB乳鴿🐣
留民串燒拼盤

$98留民串燒拼盤🥘
拼盤好豐富😍
厚切五花腩

厚切五花腩肥瘦均勻🤤燒得焦香👍🏻
牛肋條有咬口,好香牛肉味☺️
秋葵串燒外爽內軟,雞腎爽口🤤
自家製海膽醬廣島蠔燴飯

$248自家製海膽醬廣島蠔燴飯🥘

$180 (Dinner)
留民串燒拼盤
自家製海膽醬廣島蠔燴飯
[ #caloriefoodie屯門 ]• 留 民 料 理 •🦦係屯門發現咗呢間隱世餐廳 位置都幾偏僻 門口好唔起眼但平日去食都坐滿曬!所以最好book定位先~-🥚蟹籽溫泉蛋 💰$18溫泉蛋加埋芝麻醬同生菜 成舊擺落口食好正🤤感覺好fresh!-🐮鹿兒島A5和牛膏飯 💰$168食落好creamy好有牛香味 有啲似risotto但因為係用牛膏整所以冇牛架~加埋一粒粒翠肉瓜同洋蔥令口感更豐富(*◕ᴗ◕*)-🌶麻辣牛筋 💰$96鍾意麻辣人士必食✨辣得好過癮牛筋好入味而且好有咬口份量有六七舊左右 如果多啲就更好( ・᷄ὢ・᷅ )-🦐澳洲大虎蝦 💰$56試咗佢嘅串燒虎蝦 調味幾好 蝦肉都新鮮嘅!-📍屯門青山公路351號彩華花園地下1號舖-#caloriefoodie
[ #caloriefoodie屯門 ]
• 留 民 料 理 •
🦦
係屯門發現咗呢間隱世餐廳 位置都幾偏僻 門口好唔起眼
但平日去食都坐滿曬!所以最好book定位先~
🥚蟹籽溫泉蛋 💰$18
溫泉蛋加埋芝麻醬同生菜 成舊擺落口食好正🤤
感覺好fresh!

🐮鹿兒島A5和牛膏飯 💰$168
食落好creamy好有牛香味 有啲似risotto
但因為係用牛膏整所以冇牛架~
加埋一粒粒翠肉瓜同洋蔥令口感更豐富(*◕ᴗ◕*)

🌶麻辣牛筋 💰$96
鍾意麻辣人士必食✨辣得好過癮
牛筋好入味而且好有咬口
份量有六七舊左右 如果多啲就更好( ・᷄ὢ・᷅ )

🦐澳洲大虎蝦 💰$56
試咗佢嘅串燒虎蝦 調味幾好 蝦肉都新鮮嘅!
澳洲大虎蝦

📍屯門青山公路351號彩華花園地下1號舖