2015-08-05
趕時間,公司落樓下諗住食個快餐,坐低時,得兩三枱,我都好快叫咗嘢食。湯同壽司都好快黎到,個忌廉湯係金寶味,好咸,壽司係暖嘅。是但啦,$48 都冇得要求啲乜。坐吓坐吓,成間坐滿哂,我對面都坐咗位女仕,本身冇為意,跟住我見佢開始食主菜,我就覺得唔對路喇!再望一望,周圍遲過我入黎嘅人客都食緊主菜,我就開始火喇!我問個經理同待應,點解我個意粉咁耐?佢地一味答我整緊!到我對面位女仕都食完喇,我仲係冇!位女仕見我咁火都好好人地同我講,快都未必係好!你睇我碟雞肉炒烏冬,啲雞係凍架!個經理不停係度 pack 外賣,我再問佢佢又係話整緊!如是者係度呆坐咗足足半個鐘!!最後我話,我食唔切喇,可唔可以唔要?又係答我整緊!我真係開始攞銀包出黎諗住擺低$30 走人,碟白酒汁海鮮辣意粉終於黎到,經理砰一聲擺低係我面前就走咗,唔好意思都冇句。睇個名係咪好高級呢?well, 實情係,意粉其實係天使麵,仲要係淋嘅,海鮮呢,成碟得一粒蜆肉同一粒墨魚仔,共兩粒。味道呢,就係頹啦,講真我預咗,平時係公司嗌外賣都係唔好食。等咗半個鐘,唔使十分鐘倒哂入口,我嗌埋杯餐飲熱檸水,梗係又冇黎啦!我真係好趕,就嗌埋單,仲同佢地講,杯嘢飲
等咗半個鐘,唔使十分鐘倒哂入口,我嗌埋杯餐飲熱檸水,梗係又冇黎啦!我真係好趕,就嗌埋單,仲同佢地講,杯嘢飲我唔要喇,嗌極都唔黎。個女侍應都算好,問我要唔要拎走杯嘢,我話唔使喇,已經等夠喇!擺低錢就走,最後講多句,不如你地淨係做外賣算啦!
我知好多食肆,lunch time 都唔送外賣,因為真係會冧檔,但佢地好明顯係當堂食客係死嘅,我睇住佢地不停出餐都係出外賣,好耐先出一客堂食!已經唔夠人,仲想賺埋外賣,咁一係轉做外賣店算啦!做咩要人客坐係度受罪?真係食到一肚氣!經此一次,以後唔會再幫襯!連外賣都唔會再嗌!反正啲嘢都唔好食,個嘴到而家仲好口乾好咸好唔舒服⋯