2024-10-13 176 views
間唔中都會食下呢間小菜 **部分圖片進食期間影嘅所以比實際份量少 大部份套餐60至88 包埋例湯或自家製涼茶, 全部少味精唔油真材實料份量又ok。 每星期餐牌都唔同有時有啲新菜式, 今日老闆娘推薦1。魚翅頭姬松茸燉鴨湯 $98材料好足有成6碗湯同埋四分一隻鴨, 飲得出冇味精同埋好香陳皮味。2。 香草豬仔骨配薯格 $78有6條豬仔骨肉好滑味道剛剛好唔會太鹹 ,薯格好脆。3。 薑蔥蒸龍躉仔 $138 比想像中大條新鮮,蒸到啱啱好魚肉好滑,同埋佢哋個豉油係自己調冇味精, 原汁原味。餐牌有普通黃花魚倉魚馬友等等就 78至884。濃蝦湯浸娃娃菜 $108 大量新鮮蕃茄再加埋蝦同埋蜆肉非常香濃, 呢個菜每次都必叫, 連個湯都要打包返屋企煮烏冬。另外早幾日預訂咗上湯龍蝦, 啖啖肉連殼都𡁻埋, 我敢講比好多大酒樓都煮得好食 😆😆佢哋自家製涼茶都好出色, 今日飲咗咸柑桔青檸水。。 我覺得呢間嘅出品無論價錢用料都好合理, 而且做街坊生意老闆娘同夥記都好有禮貌。
1。魚翅頭姬松茸燉鴨湯 $98

2。 香草豬仔骨配薯格 $78
有6條豬仔骨肉好滑味道剛剛好唔會太鹹 ,薯格好脆。

3。 薑蔥蒸龍躉仔 $138

Dinner
  • 燉湯
  • 濃蝦湯浸娃娃菜
2024-08-11 178 views
好耐冇食呢間啊,試吓佢啲新嘢先😂柱侯蔥爆薯寶牛筋腩是一道很有特色的家常小炒。Q彈的牛筋腩,配上蔥香味十足的薯仔,口感豐富又有嚼勁。分量很足,價錢也很平民,是一道很實在的滿足感受。香辣豉椒炒蜆則是另一道很簡單但出色的下飯菜式。鮮嫩的蜆肉和爽脆的豉椒,混合在一起非常協調,微微的辣味剛好提升了整個菜式的層次。這道菜看似簡單,但用料新鮮,煮法也恰到好處,展現了廚房的功夫。在街坊小店也能吃到如此美味的蜆肉,實在是很難得。重點係佢嘅份量多之餘,真係一粒沙都冇💯每個餸都包飯同埋包飲品,十分滿足無論是熟悉的牛筋腩還是鮮嫩的蜆肉,這兩道菜都各有特色,價格也親民,是值得一試的選擇。
好耐冇食呢間啊,試吓佢啲新嘢先😂

每個餸都包飯同埋包飲品,十分滿足

2023-04-03 766 views
係荃灣返工食到悶。走到上荃景圍睇下有咩食。見openrice d 相有花膠米線好似幾ok wor. 點知坐低先知d 相係upload錯咗嚟呢間店荃景圍呢間係食小炒,無花膠米架。既然嚟咗,就試下啦。好驚訝係鋪仔細細lunch竟然有30幾個選擇。連椒鹽九肚魚都有就試下你咩料。竟然仲好食過酒樓嗰d. 即刻拉中隊叫一班同事嚟再試(人多可以試多d嘛)。 total叫咗8碟,樣樣有水準。午餐有小炒有飯重有杯野飲都係5-80蚊左右。重想點。一定會有下次

荃景圍呢間係食小炒,無花膠米架。

豉椒鵝腸
口水雞
豆豉鯪魚油麥菜
椒鹽九肚魚
2023-01-28 466 views
今年新年都幾多餐廳關門,等咗幾日食咗咁多快餐,好想食啲住家味打咗電話問定有開門,寒風下走過嚟荃灣中心堂食抖抖最喜歡小店夠細,聽住廚房啲拋鑊聲,再噴晒熱送到面前,好溫馨嘅童年感蜜椒薯仔炒豬爽肉全部食材走過油,香口又吸汁,爽脆又嫩滑有汁相當惹味,特別係薯仔粒真係不得了薑蔥霸王雞滿滿薑蔥鋪喺面,見到我哋有小朋友,主動豉油另上好貼心呀~雞好嫩滑小朋友勁鍾意,食咗超過半碗飯餐飲勁有heart,一人一支話梅青檸蜜,真係支支都有粒話梅㗎~埋單不過係$123,簡簡單單先係最令人回味
打咗電話問定有開門,寒風下走過嚟荃灣中心堂食抖抖

蜜椒薯仔炒豬爽肉
薑蔥霸王雞

埋單不過係$123,簡簡單單先係最令人回味
2022-12-05 399 views
如果大家鍾意飲湯,極度推薦呢間小店比大家😍一定要book mark‼️‼️養生花膠雲南姬松茸肉排湯 $43清潤印度椰子皇花膠圓肉肉排湯 $43⭐️⭐️兩款都極度推薦⭐️⭐️小店真係勁啱我口味🫠乜都想打極度推薦🙈但其實又唔係話非常特別,賣點只係「簡單」,係完全係住家飯嘅味道,零味精🤤味道真係同自己係屋企煲嘅一樣🤣椰子湯味道比較清甜,姬松茸湯比較濃味啲😋唔講唔知,原來姬松茸好多好處,補腦、排毒、益腎等,好啱sem尾就死嘅我😇兩款湯入面都有幾塊花膠,$43晚飯真係幾抵😚建議大家都叫飯,其次係米線,兩樣都可以撈湯食,配麻油味出前一丁感覺好似好怪🤣但如果大家係每餐都一定要食肉嘅話就建議嗌小食,因為湯料只有細粒嘅排骨,唔算太多肉今日去食香炸日本鯖魚做緊特價,$20咁抵緊係要試下,之後再叫埋雞翼$18/3隻😚兩者炸得啱啱好,外面好脆,但入面依然保持到軟嫩既口感老闆仲好好人請我地食紅豆仙草🤣超好人!是次發現成為去大窩口碌保齡球嘅必食餐廳🎳簡單味道 荃灣荃景圍86號荃灣中心一期商場地下C15號舖

養生花膠雲南姬松茸肉排湯 $43
清潤印度椰子皇花膠圓肉肉排湯 $43
⭐️⭐️兩款都極度推薦⭐️⭐️

簡單味道
荃灣荃景圍86號荃灣中心一期商場地下C15號舖
2022-11-05 261 views
路過荃灣昌寧商場的簡單味道好幾次,都心思思想試下,今日終於有時間進店內食$33的清潤印度椰子皇花膠圓肉肉排湯。肉排湯可免費配日本珍珠米飯、出前一丁或米線,亦可加錢加餸。我只點了米線,沒有加餸。湯與米線是分開上的,湯內有花膠,排骨,椰子,杞子。花膠與米線都好滑,但湯不夠熱,而且不夠濃。如果用湯底作招徠,令人有點失望。
2022-10-23 255 views
簡單。味道。湯麵篇是日Order:養生花膠雲南姬松茸肉排湯 $43 - 味道比椰子濃味松茸味非常突出,配肉排粒大約有六粒,Size偏小,有配軟骨/硬骨,質感偏嫩,肉味偏淡似後加再翻熱的感覺,有兩顆姬松茸,再配三塊花膠。配珍珠米,非常推薦跟湯一齊食,味道一流,分開食冇呢個效果。清潤印度椰子皇 花膠圓肉肉排湯 $33- 味道清甜椰子味都好出有些少肉味,肉排粒大約有六粒,Size偏小,有配軟骨/硬骨,質感偏嫩,肉味偏淡相信味道已經出晒落湯底,再配三塊花膠。配米線 ,米線另上,食法似沾麵,但湯可以再熱一點,否則落米線後湯溫度會急速下降。吉仔水(凱米諾吉子汽水) $6- 內地汽水出品,玻璃樽裝汽水,好夠汽,包裝似日式飲品路過比個餐牌價錢吸引咗,突然想飲湯。餐廳應該開咗無幾耐,裝修新淨,座位闊落。落單到上菜,唔需要等太耐,冇漏單情況,服務員落單有禮貌覆單。賽後檢討:清清地一餐,有飯/麵有湯,性價比超高,可以再去。記得留意番個地址跟OpenRice有些少出入荃灣西樓角街202-216號昌寧樓一樓52&55號舖
簡單。味道。湯麵篇

是日Order:
養生花膠雲南姬松茸肉排湯 $43
清潤印度椰子皇 花膠圓肉肉排湯 $33
吉仔水(凱米諾吉子汽水) $6
- 內地汽水出品,玻璃樽裝汽水,好夠汽,包裝似日式飲品

賽後檢討:清清地一餐,有飯/麵有湯,性價比超高,可以再去。

記得留意番個地址跟OpenRice有些少出入
荃灣西樓角街202-216號昌寧樓一樓52&55號舖

• 養生花膠雲南姬松茸肉排湯
2022-07-20 257 views
簡單。味道。湯麵篇♡︎𝗖𝗔𝗨𝗦𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎$56:$38 養生花膠雲南姬松茸肉排湯配米飯+$12 日本大帆立貝5粒+$6 蜆仔肉1客🧡ᴄʜɪɴᴇsᴇ sᴏᴜᴘ ᴡɪᴛʜ sᴄᴀʟʟᴏᴘ & ᴄʟᴀᴍ + ʀɪᴄᴇ🧡🍲湯底主材料係花膠,花膠俾咗2-3塊,幾大塊食落去爽脆。湯上枱嘅時候係熱辣辣♨️,可以配日本珍珠米飯🍚、出前一丁或者米線🍜。另外加錢任加配菜,我就加咗帆立貝同蜆仔肉,帆立貝係正常size,唔會太細粒,食落堅韌唔會浸到淋晒。蜆仔肉就俾咗好多粒✨,食落都正正常常。湯飲落去係住家湯,唔係味精湯😙~$64:$28 清潤印度椰子皇花膠圓肉肉排湯配出前一丁麻油味+$18 爆漿芝心牛肉漢堡扒+$8 黑椒牛丸2粒+$10 炸花枝丸兩粒🧡ɴᴏᴏᴅʟᴇ ɪɴ ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ sᴏᴜᴘ + ʙʟᴀᴄᴋ ᴘᴇᴘᴘᴇʀ ʙᴇᴇꜰ ʙᴀʟʟ + ꜰʀɪᴇᴅ ᴄᴜᴛᴛʟᴇꜰɪsʜ ʙᴀʟʟ + ᴄʜᴇᴇsᴇ ɪɴ ʜᴀᴍʙᴜʀɢ sᴛᴇᴀᴋ🧡炸花枝丸聞落好香,食落彈牙。🧀芝心漢堡扒表面煎得香脆,咬落中間芝士係流心🫕。同樣,🥩黑椒牛丸都值得稱讚,黑椒味道突出同時都係炸得好香脆多汁✨。湯底食到少少
簡單。味道。湯麵篇

$28 清潤印度椰子皇花膠圓肉肉排湯配出前一丁麻油味
+$18 爆漿芝心牛肉漢堡扒
+$8 黑椒牛丸2粒
+$10 炸花枝丸兩粒

炸花枝丸聞落好香,食落彈牙。🧀芝心漢堡扒表面煎得香脆,咬落中間芝士係流心🫕。同樣,🥩黑椒牛丸都值得稱讚,黑椒味道突出同時都係炸得好香脆多汁✨。湯底食到少少椰子味道🥥,另外煲湯肉排唔會煲得過耐🕔,仲係保留到排骨肉嘅質感同肉質味。

📍新界荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓52號舖
2021-04-09 620 views
見到佢新出咗個主打全部都係魚嘅餐牌。🐠🐟🐡一口氣叫晒C ,D, E。 😂豉椒蒸倉魚,鹹檸檬烏頭同埋清蒸紅鮋。連續幾日紅假期出街食埋啲煎煎炸炸嘅嘢。 感覺上食魚好似健康啲。三條魚都好新鮮。火候整到啱啱好,唔會有老嘅感覺,好滑👍👍👍紅鮋最嫩滑。 鹹檸檬烏頭有驚喜,分量相當大條... 配鹹檸檬可以去除咗魚嘅膩感。三個魚餐有包飯同嘢飲。 對於我呢啲唔想去街市買餸+唔想處理條生既魚。幾十蚊由魚有飯有嘢飲🧃實在性價比太高💯
見到佢新出咗個主打全部都係魚嘅餐牌。🐠🐟🐡
一口氣叫晒C ,D, E。 😂
2021-02-11 184 views
叫左個口水雞同豬頸肉呢度既餐全部包白飯+野飲飲品可以揀佢哋自己煲既涼茶好過飲埋嗰啲肥仔汽水同埋檸茶咖啡啦之前叫過佢哋嘅嘢食都知道佢哋嘅份量唔少特意叫佢哋少飯個外賣埋相好靚仔😍個口水汁好惹味😋豬頸肉做得好香口+$40 試吓佢哋煲嘅燉湯川芎白芷燉魚頭好香好足料👍佢哋嘅餐平均係$4x -5x性價比好高唔得閒煲湯嘅可以試吓佢哋嘅燉湯跟餐轉都係加$40依家閑閑哋飲杯台式飲品....珍珠奶茶其實都差唔多呢啲咁嘅價錢
叫左個口水雞同豬頸肉
跟餐轉都係加$40
依家閑閑哋飲杯台式飲品....珍珠奶茶
其實都差唔多呢啲咁嘅價錢
2020-12-05 411 views
😋😋😋🥦蒸滑雞尼個賣相係好驚喜呀‼️個味道都幾好嘅,健健康康咁,啲汁好送飯。😋🥦😋只係覺得好少肉🐓,都係多骨左啲🦴、雞頸呀咁。😌🥒🥬佢個啲配菜,啡色一粒粒個啲都好好味, 好似鹹鹹地甜甜地,又爆香個油,爆得好味。成味餸都煮得色香味俱全😍😍 如果多肉啲就好啦。🥬菜心苗每次叫都一定加一個菜,$18咁大盒。🥬🥬🥬係低食。🥬🥬🥬🥬住家菜feel 😘😘😘😘😘😘
😋😋😋

🥦蒸滑雞
尼個賣相係好驚喜呀‼️
個味道都幾好嘅,健健康康咁,啲汁好送飯。😋🥦😋
只係覺得好少肉🐓,都係多骨左啲🦴、雞頸呀咁。😌

蒸滑雞

如果多肉啲就好啦。

🥬菜心苗

雪梨茶
菜心苗
雪梨茶
2020-11-30 133 views
想食住家菜~又唔想煮~ 真係可以食尼間,款式又多,又似住家菜。講真,如果成日都要食外賣,都會想揀啲健康啲嘅野食。所以見到佢地有咁多款菜式、小炒,又有多款魚嘅菜式,同埋多款燉湯選擇,真係唔錯。馬拉盞通菜炒牛肉$50跟餐,有飯和湯湯可以轉其他飲品個湯感覺無味精,我次次都跟湯。馬拉盞通菜炒牛肉好惹味,牛肉大大塊,又入味。尼個少炒好有住家飯feel,份量又足。唔會話得幾片牛肉。馬拉盞有惹味,好送飯地方環境細少,唔多位。所以會選擇外賣,多於堂食。服務態度好好,每次都好友善,所以會繼續幫襯。
想食住家菜~
又唔想煮~ 真係可以食尼間,款式又多,又似住家菜。

講真,如果成日都要食外賣,都會想揀啲健康啲嘅野食。

$50跟餐,有飯和湯
湯可以轉其他飲品
個湯感覺無味精,我次次都跟湯。
馬拉盞通菜炒牛肉好惹味,牛肉大大塊,又入味。

2020-11-30
TakeAway
$50 (Dinner)
2020-11-30 149 views
位於荃灣中心一期嘅小店。雖然位置並唔係太開陽但係午市晚市時段都人流不斷.... 佢個餐牌有啲menu 並唔係每日固定。可以keep住每日都保持一啲新鮮感👍。 今次叫咗個梅菜扣肉飯。首先佢個餐50幾蚊,已經包左個湯包左碗飯。唔需要+1分量十足之餘味道仲要相當唔錯。呢個梅菜扣肉可以撈到兩碗飯。😋😋😋平時嘅梅菜扣肉一定會覺得好肥膩....但係呢個反而冇咁樣嘅感覺,佢係有啲瘦肉喺入邊,雖然佢唔係入口即溶嗰隻梅菜扣肉,但係咁樣有啲咬口我覺得反而更好,罪惡咁冇咁多😂😂😂。重點係佢嘅味真係調得好好👍👍👍好入味
2020-11-28 80 views
荃灣中心住家菜尼期成日買外賣,都會頭痛諗今晚食乜~今晚食乜~ 又想食返啲菜啦咁~尼間小店,有次行過發現好多人等緊外賣。咁就望下食乜嘅呢?依~又幾多野食揀wor,仲有咁多款湯水揀。所以今次試下叫尼間外賣返屋企食,佢間小店地方細小,唔係太多人堂食,多數都係外賣。咕嚕肉太耐無食過,叫下先。好好味,有驚喜。味道做得好好,好送飯。咕嚕肉也都不會太乾,太柴皮。即使係小店,都做到咁多口味俾人揀,好勁。買盒菜好推介,冇味精,住家飯feel~ 每次尼我都會叫。
荃灣中心住家菜

咕嚕肉

即使係小店,都做到咁多口味俾人揀,好勁。

買盒菜
好推介,冇味精,住家飯feel~ 每次尼我都會叫。

2020-11-26
Type of Meal
Dinner
2020-11-23 233 views
非常之有味道價錢$58免加一靚湯竹蔗茅根馬蹄豬骨湯有飯有湯有飲品成個荃灣周圍都要$70以上這個價錢去邊度搵到💖樓面員工有禮貌勤力地方非常之乾淨..........
非常之有味道
價錢$58
免加一
靚湯竹蔗茅根馬蹄豬骨湯

有飯有湯有飲品

成個荃灣周圍都要$70以上
這個價錢去邊度搵到💖

樓面員工有禮貌勤力
地方非常之乾淨..........

香辣咖喱牛肋條
香辣咖喱牛肋條