2024-01-11 183 views
山長水遠去屯門醫院🏥空腹抽血,半夜🕛開始無食嘢肚餓🤤,抽完血即刻去醫院🏥二樓canteen食早餐🥣,原來一個有有沙爹雞絲面既普通早餐🥣都要$50.9,嚇到飽咗,最後揀咗最平既西式早餐🥣($26),揀兩樣食物🥘,我揀咗炒蛋同火腿,之後面包🥖、多士、蘿蔔糕3揀1,我揀咗多士,嘢飲🧃要熱咖啡☕️,加多碗火腿通($5.6)。排隊攞嘢都有十幾人,等咗成10分鐘,好慢。多士又要等放多士爐,阿姐問我轉唔轉蘿蔔糕,我話唔洗,又等咗5分鐘。餐具🍴自己喺牆角攞,點知冇叉用,我攞筷子🥢算,開餐有d期待😚,點知真係難食,食唔哂
早餐
2024-01-11
$32 (Breakfast)
2024-01-04 148 views
眾所週知醫院啲嘢通常都唔好食,但我認為未試過就唔好下判斷住,一於試吓係咪真係咁難食!.我嗌咗個豬排河粉,5分鐘左右就有得食,上菜都算幾快,果然醫院做嘢係有效率嘅!.豬扒河粉份量都算多,有大量白蘿蔔、芽菜,睇得出有顧及客人嘅營養健康。湯底比較清同淡,不過不失。豬扒有啲靭同雪藏味。總括嚟講,真係麻麻哋,不過都叫做擺得入口,覆診肚餓得滯喺度醫下肚都可以嘅,但有得揀,真係唔會食,反正搭一兩個站輕鐵去虹橋嗰度仲多選擇!
眾所週知醫院啲嘢通常都唔好食,
但我認為未試過就唔好下判斷住,
一於試吓係咪真係咁難食!
我嗌咗個豬排河粉,
5分鐘左右就有得食,
上菜都算幾快,果然醫院做嘢係有效率嘅!

豬扒河粉份量都算多,
有大量白蘿蔔、芽菜,
睇得出有顧及客人嘅營養健康。
湯底比較清同淡,不過不失。
豬扒有啲靭同雪藏味。
總括嚟講,真係麻麻哋,
不過都叫做擺得入口,
覆診肚餓得滯喺度醫下肚都可以嘅,
但有得揀,真係唔會食,
反正搭一兩個站輕鐵去虹橋嗰度仲多選擇!
2021-10-07 663 views
今日要到屯門醫院複診,剛巧到下午茶時間。近近地即管試吓,食咗下午茶餐公司三文治配凍檸檬茶公司三文治居然大份過出面美心快餐。佢啲檸檬茶嘅紅茶底,好有茶味。出色的醫院飯堂。
2021-10-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
  • 公司三文治
2021-08-20 646 views
今日食評有✍🏻 Openrice心薈美(美心)@屯門醫院2樓試食指數⭐️⭐⭐店舖衛生⭐️⭐️⭐️⭐️侍應態度⭐️⭐((每項5⭐️為滿分)) ·去醫院做檢查晚上到canteen買外賣醫院地方係會衛生啲心理上😂晚市堂食大部分都係醫護人員其他時段就唔確定·1️⃣肉燥四寶飯⭐️⭐⭐/5肉燥汁同飯分兩邊唔會浸住啲飯讚👍🏻·四寶有:紅腸多塊,蛋一隻切半上,雞髀一隻🍗,咸酸菜一堆·味道中規中矩👌🏻·2️⃣特飲Q爽水蜜桃梳打🍑 ⭐️⭐⭐⭐⭐/5反而飲品幾有水準甜度適中冇少冰都正常甜讚👍🏻·不過外賣就要自己入膠袋🥡我冇乜經驗就俾燒味部姐姐話咗幾句🥲話晒都係美心集團價錢又唔係平呢啲service做埋都冇損失🤷🏻‍♀️·61.3外賣都幾貴·599Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻
Openrice心薈美(美心)@屯門醫院2樓
試食指數⭐️⭐⭐
店舖衛生⭐️⭐️⭐️⭐️
侍應態度⭐️⭐
((每項5⭐️為滿分))
去醫院做檢查
1️⃣肉燥四寶飯⭐️⭐⭐/5
肉燥汁同飯分兩邊
唔會浸住啲飯
讚👍🏻
四寶有:紅腸多塊,蛋一隻切半上,雞髀一隻🍗,咸酸菜一堆
味道中規中矩👌🏻
我哋599•Eat幫到你
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2021-08-18
$61 (Dinner)
2021-03-20 336 views
醫院既野食好一般就係人都知,唔係逼不得已都唔會去食。今日逼於無奈去食,揀左個焗豬扒飯,好彩都唔算太差,其實同出面大家樂大快活差唔多,可接受。雖然上面有少少燶,但底下啲豬扒同炒飯都唔錯,蕃茄汁夠甜,份量亦多,飯真係炒底仲有少少炒蛋粒,叫做ok啦!
醫院既野食好一般就係人都知,唔係逼不得已都唔會去食。

2019-08-13 436 views
今日有事到醫院探病,見到呢間廳餐就腳又多選擇,地方又大,方便搵位,就算係繁忙時間都唔會無位,就黎左試下。叫左個鮮茄魚柳飯,份量十分多,但味道一般。好就好在茄汁夠濃味,好開胃,都可以食得晒。
好就好在茄汁夠濃味,好開胃,都可以食得晒。

2017-04-04 1049 views
今日有事一早到屯門醫院,見有點肚餓決定去食早餐。去到位於二樓的員工餐廳,由美心集團經營。唸住用得美心品牌應該有點質素保證,但原來我的想法是錯的。叫了餐肉炒滑蛋,多士和百事,所有食物都預先煮好,擺放太久已變徥冰凍,多士硬過石頭,滑蛋無味,餐肉有陣雪藏味。唯一可取是百事,因為不用烹調,仍保留原有百事味道。這頓早飯,難食得不能接受,食完仲要惡運連連。如果是醫院員工,可用員工折扣價享用飯堂食物,折後的價格水平比街外便宜。但非員工就要付較昂貴的價錢,無折的價錢其實跟街外美心快餐差不多。建議以後都係食左東西,填飽肚子先好來醫院。

唸住用得美心品牌應該有點質素保證,但原來我的想法是錯的。

這頓早飯,難食得不能接受,食完仲要惡運連連。

建議以後都係食左東西,填飽肚子先好來醫院。
2017-04-03
Type of Meal
Breakfast
2017-01-24 472 views
叫左個台式肉丸面。啲羅白唔淋。生咁款。又無味。肉丸好難食又肥。湯底清如水。我唔知邊忽台式。話佢清淡又唔係。。佢係無味。。無落野咁。。啲野又唔熟唔淋。。食左幾舊丸就食唔落。。好難食!以後係度食都係叫傳統野燒味飯安全啲。

以後係度食都係叫傳統野燒味飯安全啲。
2016-09-05 562 views
醫院餐廳難吃應該是常識吧,我想它能成為有營食肆的原因,大概是雞沒雞味魚沒魚味蕃茄麵沒蕃茄味,還有像鼻涕的滑蛋汁,和比頹飯更頹的雙餸飯,在此不贅。人應該學習放下怨恨,欣賞身邊的美,所以這次我想介紹一下這個劣食canteen唯一的清泉--公司三文治!公司三文治配薯條 $19 (職員價)每一份公治均配粗薯條和飲品,份量十足;三層麵包都烘得香脆,夾著半熟荷包蛋,蛋黃竟然有些微的流心!還有雞肉、蕃茄、生菜,層次豐富;扭紋粗薯條外脆內軟,沒有炸過頭。職員價$19一份套餐,性價比極高,正價好像是$23?也可以接受。如果是全日供應的話,應該很多人會不吃頹飯改吃公治吧。

公司三文治配薯條 $19 (職員價)
公司三文治配薯條
TakeAway
$19 (Tea)
公司三文治配薯條
2016-04-09 440 views
食物溫度 ~ 長期唔夠熱嘅 一年只會有一兩次會夠熱 食物份量 ~ 簡直貨不對板 肉片炒河 變咗 炒齋河 , 叫佢換 個死人樣仲唔願意咁 。配菜 ~ 烚到過晒龍 西椰菜都可以烚到又淋又啡 冇味 難食到冇朋友 奶茶 ~ 已經唔算好飲 仲要搞到咁 請睇圖 個杯跟本未洗乾淨 。
食物溫度 ~ 長期唔夠熱嘅 一年只會有一兩次會夠熱

奶茶 ~ 已經唔算好飲 仲要搞到咁 請睇圖

個杯跟本未洗乾淨 。
2012-02-03 302 views
妹妹昨天入左醫院待產,,妹夫帶我黎探妹妹,,因為未到探病時間,,所以我地黎到呢度食少少野..我地兩個咁[]岩都想食奶醬多,,仲配埋綠茶加上好平,,仲平過出面食..雖然平,,但係水準冇差到,,仲好脆卜卜,,甜而不膩,,低糖綠茶都唔差,,唔甜唔苦..正..!!
妹妹昨天入左醫院待產,,
妹夫帶我黎探妹妹,,
因為未到探病時間,,
所以我地黎到呢度食少少野..
我地兩個咁[]岩都想食奶醬多,,
仲配埋綠茶
加上好平,,
仲平過出面食..

雖然平,,
但係水準冇差到,,
仲好脆卜卜,,
甜而不膩,,
低糖綠茶都唔差,,
唔甜唔苦..正..!!
Other Info. : 地方大,,有電視睇,,慢慢坐都唔錯..:P
2011-11-19
  • 奶醬多
呢個月密密要做檢查及覆診 , 一個月內不同日子 , 三日早上都到依道食早餐 , 第一次食【香茅豬扒一丁麵 + 凍奶茶】, 員工價HK$20.5元 , 訪客價 HK$25.5元 , 第一次收銀姐姐當咗我係醫管局職員 , 冇問我情況下收咗我 HK$20.5元 , 呢個價真係超抵食 , 碗麵好大碗塊豬扒都 OK 大塊 , 就算收我訪客價 HK$25.5 元 , 我都覺得抵食過街嘅茶餐廳。現在街外一般茶餐廳 , 一份西式早餐 , 一碗食唔飽及好細碗嘅沙嗲牛肉麵 , 牛肉得三四薄片 , 個伊麵底唔知咩野牌子 , 連大光麵都不如 , 份量又細又食唔飽。另餐包奄列 , 塊餐包細到一啖咬哂落口 , 奄列又係細到無譜 , 內裡餡真係少到無倫 , HK$25元不如留番下晝 , 去食個炒粉麵飯下午茶餐好過。但呢道個麵餐確實係夠飽 , 但係唔同就係快餐形式 , 要自己拎餐自己招呼自己囉! 果道辣椒油都幾香幾辣 , 食碗麵加幾滴唔使多已經夠香。現場仲有大電視一部 , 不停播放新聞 , 雖然係悶悶地 , 但係都好過冇丫 , 係咪?!比起上手【城軒】一定好食好多 , 再比起前一手【大家樂】, 我就覺得各有各好。現在

比起上手【城軒】一定好食好多 , 再比起前一手【大家樂】, 我就覺得各有各好。現在【美心】俾人感覺清新整潔好多 , 現場好多【美心】職工 , 制服大都採用西裝西褲西裙 , 個個都著得好似 OL 咁 , 感覺煥然一新 , 水吧裝修都好新凈前衛。但枱櫈都係採用舊有長方形 8~10人枱 , 配合尼龍膠椅 , 同以前都冇咩分別。
水吧面貌
【香茅豬扒麵】, 豬扒有兩塊 , 每塊都有約 8 x 10 cm , 食落都幾有香茅味 , 但稍嫌乾身得滯 , 可能係已炸好好耐 , 之後再翻炸卦?! 麵底佢話明係一丁麵 , 但我真係食唔出係一丁麵 , 可能係水吧專用伊麵都唔奇 , 不過我就唔知究竟係咪 , 係咪真係有水吧專用一丁麵喇! 不過食落真係好過哂出面咁多茶餐廳伊麵底 , 但湯底就真係好一般 , 另加幾條菜俾你都幾健康 , 嘻嘻!

【凍奶茶】, 講真就認真麻麻地 , 以我標準 10 分滿分 , 我只俾佢 5.5分頂哂磅 , 茶味好淡奶又唔夠 , 冰反而多得滯 , 飲慢少少成杯都好易淡哂 , 叫做頂下癮唔好要求咁高啦!

加埋我屯門醫院識咁多人 , 出出入入自己真係好似職員咁 , 都幾有親切感o架! 下次一定會再幫襯啦 , 而且都會嘗試下佢午餐 , 睇下佢比起再前身【大家樂】比 , 唔知係咪又更加好呢?

2011-08-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$26 (Breakfast)
水吧面貌