2013-01-09 237 views
今次已經係第n次食e間酒樓一向都係做街坊生意我地屋企個個禮拜六都會去飲茶佢地d點心做得都幾精緻唔會話粗枝大葉得個鹹字我最鐘意食佢個叉燒包 (蒸或者餐包都好食)個包D料好足, D汁D味啱啱好唔太甜or鹹阿爸鐘意佢個生煎包個生煎包個皮做得好好, 煎得又脆, 好好食佢地ge炒粉麵份量都足夠, 味道OK翅福真係難得唔係太貴但係又有靚點心食既酒樓!
今次已經係第n次食
e間酒樓一向都係做街坊生意
我地屋企個個禮拜六都會去飲茶
佢地d點心做得都幾精緻
唔會話粗枝大葉得個鹹字
我最鐘意食佢個叉燒包 (蒸或者餐包都好食)
個包D料好足, D汁D味啱啱好唔太甜or鹹
阿爸鐘意佢個生煎包
個生煎包個皮做得好好, 煎得又脆, 好好食
佢地ge炒粉麵份量都足夠, 味道OK
翅福真係難得唔係太貴但係又有靚點心食既酒樓!
2013-01-06
$90 (Lunch)
Dining Offer
Others
2012-11-05 174 views
多年來只在這裡吃過一次晚飯, 那次是因為人生路不熟才在這裡吃... 後來都只是來喝過一次茶...雖然餐廳在會所樓層內, 但非會員也可來進膳...環境不太差, 還有電視看... 現在好似到那裡進餐也有電視看, 香港人真的這麼喜歡看電視嗎?!!因為朋友遲到的關係, 我們沒什麼可做, 唯有看看餐牌打發時間... 部長三番四次走來說不要叫套餐, 散叫寫條魚食下... 食魚?!! 我連魚缸也看不到, 我會在這裡食魚嗎?!! 煩到不得了!!!朋友來了, 大家決定點晚市套餐$298, 3餸1湯, 白飯另計...花生雞腳眉豆湯 -- 湯料足, 都幾出味, 還不錯, 但太鹹, 如果減少鹽的份量, 相信會好得多...日式洋蔥牛柳粒 -- 牛柳粒軟熟, 日式燒汁冶味, 可惜又是太鹹, 已經要求全部餸要「少油」, 想不到會鹹到這個地步... 洋蔥煮得不夠熟, 吃多了胃部很受罪, 慶幸落到肚時已沒大礙...芥蘭炒腊味 -- 芥蘭當造, 很軟腍又無渣, 亦沒有苦澀的味道, 腊味都油脂可消除芥蘭的菜青味, 是最佳拍檔... 膶腸甘香, 臘腸鹹香, 很冶味...三杯雞煲 -- 一杯酒一杯麻油一杯醬油, 還加了九層塔,
店內環境

雖然餐廳在會所樓層內, 但非會員也可來進膳...

日式洋蔥牛柳粒
芥蘭炒腊味
三杯雞煲
三杯雞煲 -- 一杯酒一杯麻油一杯醬油, 還加了九層塔, 香味濃郁, 雞件非常入味, 甜甜的, 送飯一流...

晚餐還送糖水, 有南瓜西米露及紅豆沙...
南瓜西米露
南瓜西米露 -- 南瓜煮得很溶, 清香甜美, 西米太腍, 口感不太好...
紅豆沙
紅豆沙 -- 看樣子很稀, 雖然起沙, 但紅豆味不濃, 甜度適中...

服務還可以, 價錢適中, 但味道不突出, 很難有衝動再次幫襯...

2012-11-02
店內環境
芥蘭炒腊味
三杯雞煲
2012-08-25 58 views
一直覺得翅福的點心不好吃,但這次是因為距離近,不想再跑遠的地方了,所以就又硬著頭皮來翅福吃午茶了。點了常要的牛肉球、蝦餃、腸粉、叉燒包、鳳爪、羅蔔糕等五六個點心,沒有一個留下深刻印象,感覺點心的水平普遍較低,牛肉球比較硬,蝦餃的蝦不夠彈牙,腸粉軟塌,叉燒不夠熱,鳳爪口感差,蘿蔔糕無蘿蔔味,總之翅福幾次都令我比較失望。而且跟別的酒樓比,它的價格比別的地方的平均價格還貴。以後真的不來了。
。而且跟別的酒樓比,它的價格比別的地方的平均價格還貴
。以後真的不來了。
2012-08-22
$115 (Lunch)
2010-06-28 49 views
我家人不時來這兒飲茶, 近排酒樓的一部份開始裝修, 但唔緊要啦, 環境雖然差少少, 都照去食啦!我們剔曬d特價點心, 點了2碗粥, 炒腸粉, 鮮竹卷, 咸菜豬肚等, 樣樣都好味.埋單每人$4x, 唔係太貴(在太古城來講).相信裝修之後, 環境會靚好多ga!
埋單每人$4x, 唔係太貴(在太古城來講).
相信裝修之後, 環境會靚好多ga!
$41 (Lunch)
2010-05-20 39 views
和家人飲茶本來去太古城飲嫁又要就兩老返工排骨:正常,唔會太多骨和其他伴料,但不夠長洲的茶樓啖啖肉流沙包:正常,不會一舊硬左咁,但不夠中大CC staff cantene的流SHANGHAI粗面:點下潮洲SPICE會幾唔錯,個汁也濃淡適中,食落健康普洱:少了香,只是濃而以叫了其他但我無食
和家人飲茶

本來去太古城飲嫁

又要就兩老返工

排骨:正常,唔會太多骨和其他伴料,但不夠長洲的茶樓啖啖肉
普洱:少了香,只是濃而以
叫了其他但我無食
2010-05-19
2009-11-06 29 views
行開太古城,見到翅福嘅廣告板,決定上去試試。店址在康蘭居九樓,格蘭會旁,位置較隱閉。店內唔係好大,顧客亦唔多(八時許),環境都算乾淨企理。至於食物,叫了一個$268餐,三餸一湯。花膠煲雞湯用砂鍋盛載,在桌旁加熱。湯料數量一般,花膠唔係好多。雞湯味道略似味精湯,顯然不是經過長時間烹制。頭抽牛仔骨肉質幾腍,唔錯。大良煎藕餅賣相略為鬆散,香味差DD,不過亦因此無咁油膩。豆豉帶子蒸豆腐,帶子豆腐質素平均,OK。飯後送南瓜露糖水,杰咗D,可以吧。

[5/11/2009; Thu]

套餐餐牌
花膠煲雞湯
大良煎藕餅
頭抽牛仔骨
豆豉帶子蒸豆腐
2009-11-05
2009-07-10 8 views
中午繁忙時間,太古附近搵食,朋友說此店易有位,故到此一試.兩個人叫了:蝦餃(兩粒)$13 - 蝦和豬肉都新鮮,又夠熱,掂!燒賣(兩粒)$13 - 漲卜卜,熱辣辣,香噴噴,好食!(不是特價,只是特點$26拆細而已,大點$22,中點$18,小點$14.)點菜時才發覺此店標榜少鹽,少糖,少油,叫了:白灼時蔬$28 - 初試可以,再食就寡口,一半也食不到!香茜皮蛋鮮魚片湯米粉$78 - 幾大窩,不過魚片有骨.水檯功夫不夠.又越食越淡口,過半浪費掉!2位茶$16連加一埋單$163,昂貴又不合胃口,下次少陪!
中午繁忙時間,太古附近搵食,朋友說此店易有位,故到此一試.
兩個人叫了:
蝦餃(兩粒)$13 - 蝦和豬肉都新鮮,又夠熱,掂!
燒賣(兩粒)$13 - 漲卜卜,熱辣辣,香噴噴,好食!
點菜時才發覺此店標榜少鹽,少糖,少油,叫了:
白灼時蔬$28 - 初試可以,再食就寡口,一半也食不到!
2位茶$16
連加一埋單$163,昂貴又不合胃口,下次少陪!
$82 (Lunch)
是日筆者嘅岳父從外地公幹返港,咁啱岳母有約在身未能陪岳父食晚飯。作為一名孝順女,太座又點會捨岳父於不理。於是聯同筆者姨仔四個人到太古吉之島一帶食飯。由於吉之島內嘅食肆實在太旺場,唯有轉戰位於康蘭居嘅「翅福酒家」。見網上討論話呢間酒家食物又貴又唔好食,不過就筆者所體會,質素冇討論區所講得咁差。今次點菜由太座發辦,包括白菜豬骨湯伴裙翅仔、芒果排骨、帶子釀豆腐、火腿津白及啫啫雞煲,之後各人都叫了一碗桂圓糖水。白菜湯火喉十足,因為落咗豬骨關係,湯水味道甘甜,豬骨旁邊嘅肉亦煲得很腍,愛美嘅太座可以乘機吸收骨膠原;芒果排骨係取芒果甜中帶酸嘅味道而演化出嚟嘅糖醋骨,不過味道就唔會好似糖醋骨般那麼激烈,因為芒果嘅果酸關係,排骨嘅肉已經離骨,大家都很輕易將排骨肉用牙撕開。豬肉唔會太瘦,肉汁亦充足,配合酸甜味,另人十分開胃;釀豆腐亦是一款出外常吃嘅小菜,以開邊帶子釀在豆腐上。帶子雖小,但肉質鮮甜爽脆,豆腐亦香滑,蘸上豉汁,也是送飯嘅極品;雞煲也不錯,雞肉外表金黃,咬落香脆,符合「啫啫」煮法所希望得到嘅效果;津白炆得唔夠腍,亦唔係太入火腿味,比較失色。桂圓糖水不俗,龍眼肉爽還保持有嚼勁,糖水亦清香,不過筆者

津白炆得唔夠腍,亦唔係太入火腿味,比較失色。

桂圓糖水不俗,龍眼肉爽還保持有嚼勁,糖水亦清香,不過筆者稍嫌甜了一點。

四個人食飯共銀四百多元,平均每人只係大約一百一十五元,筆者覺得價錢合理,可以再來。
2009-03-20
1K
2009-01-31 19 views
2009年01月30日12:15和舊老頂烎拜年,他喜歡這裡。正午旺場,知客問我能否13:30交檯,我回無問題。我拒絕坐大門口小檯後,便被安排到先有大量吉檯的宴會廳。在洗杯時,發現杯邊有殘餘食物在填點心紙時,竟見卡上寫著13:00交檯,便問黑衣人,檯號"202"是否正確,因我懷疑檯號是大堂小檯,黑人回應正確;我再追問是否13:00交檯,他祇邊走邊大叫check 一 check,便無回頭。要了:菜苗餃:衹有菜苗,但無蝦或肉碎蒸芋頭糕:不覺有芋香 , 發財大利:魚丸彈牙,無魚味羅漢齋炒麵:麵夠香脆和不太油膩在點心未上檯時,已有女侍應過來問是否剛坐下?13:00交檯?老頂淡然回答是剛坐下,便了事;茶繼續喝,肚繼續在餓。當上羅漢齋麵時,老頂要求一隻湯匙,兩個侍應,有回應而無行動;最後要勞駕黑衣人。香港飲食業,妳仍在退步中!?
2009年01月30日12:15
和舊老頂烎拜年,他喜歡這裡。

正午旺場,知客問我能否13:30交檯,我回無問題

我拒絕坐大門口小檯後,便被安排到先有大量吉檯的宴會廳。

在洗杯時,發現杯邊有殘餘食物

在填點心紙時,竟見卡上寫著13:00交檯

要了:
菜苗餃:衹有菜苗,但無蝦或肉碎
蒸芋頭糕:不覺有芋香 ,
發財大利:魚丸彈牙,無魚味
羅漢齋炒麵:麵夠香脆和不太油膩

老頂淡然回答是剛坐下,便了事
;茶繼續喝,肚繼續在餓

當上羅漢齋麵時,老頂要求一隻湯匙,兩個侍應,有回應而無行動
;最後要勞駕黑衣人。

香港飲食業,妳仍在退步中!?
在洗杯時,發現杯邊有殘餘食物
菜苗餃:衹有菜苗,但無蝦或肉碎
蒸芋頭糕:不覺有芋香 , 發財大利:魚丸彈牙,無魚味
羅漢齋炒麵:麵夠香脆和不太油膩
(Non-member)
2008-07-14 10 views
上星期同同事去食lunch, 未試過這間酒樓, 及貪這裡唔駛等位...所以過來試試...這裡的食物水準普通...但價錢卻很貴..一碟鳳爪竟是大點..廿幾元...叫一碟鮮蝦腸, 到來時才發覺只得一條...四個人吃, 絶對吃不飽..最教人失望的是這裡的 service..我地叫左的點心成半個小時, 有一半都未黎, 想叫的侍應跟一下, 佢地"啊" 完之後, 無任何反應, 直到我地再問時, 佢地先話追左架啦..但我地卻見唔到佢走去電腦那裡做個任何追單的動作...想叫的senior 既過來, 揮了手很耐, 的人都當睇唔到咁. 這樣的service, 我地唔會再去.最後, 埋單是 $244, 只吃了八碟的式的點心....未試過飲茶會食唔飽的...

$61 (Lunch)