Restaurant: 耀記雲吞麵食
Info:

🥟🍜🇭🇰佐敦細蓉小店☑️招牌雲吞麵(細)-$37行完街買完嘢想搵個位坐吓同食嘢,又唔係話好肚餓,就諗住食碗雲吞麵。雖然佐敦呢度有好多間旅遊書推介嘅雲吞麵,但我就冇去食嗰幾間,反而嚟咗呢間喺地鐵站附近嘅耀記。呢度嘅雲吞麵有大細碗之分,細嘅係$37,大嘅係$47。我今次就試咗碗細嘅。店舖雖然唔大但係門口會見到有嬸嬸喺度包緊雲吞。雲吞有四粒,每粒都大大粒,皮薄餡多,蝦同埋肉各佔一半,而蝦都好彈牙同埋大隻。至於生麵亦都好彈牙,但有啲難咬斷。湯底唔錯,會令人想飲晒佢。但係略嫌旁邊嘅醋唔夠酸,好似加水溝淡咗,令到成碗雲吞麵有啲美中不足。
🥟🍜🇭🇰
佐敦細蓉小店

☑️招牌雲吞麵(細)-$37
招牌雲吞麵(細)

2024-06-01
$37 (Lunch)
招牌雲吞麵(細)
2024-04-27 237 views
到咗佐敦唔知食咩好 又好肚餓,跟住見到個黃色招牌寫住雲吞麵 就行咗入去因為都好耐冇食過雲吞麵 見佢出名雲吞麵我就坐低左就叫雲吞麵其實個舖頭唔算大 同埋食雲吞麵都唔會預服務幾好㗎啦 但估唔到我問佢攞杯滾水 佢話好啊冇問題 又幾熱心 仲話滾水大把呢間雲吞麵店收cash同埋Alipay 大家想食就要留意啦 呢一餐食咗$47 如果經開佐敦 又想食雲吞麵 可以黎嘗試 個湯底就係大地魚整既 個麵有鹼水味 個雲吞嘅蝦真係好爽口好彈牙 見到評論話辣椒油幾好味,就加咗五六滴 因為唔係好食得辣 果然真係要加 好食左 由於太肚餓,所以食到一半先影 跟住姐姐問要唔要飲啲嘢 就叫咗杯熱奶茶呢個奶茶都幾香 茶味濃過奶 想要幾甜就自己落

因為都好耐冇食過雲吞麵 見佢出名雲吞麵我就坐低左就叫雲吞麵

跟住姐姐問要唔要飲啲嘢 就叫咗杯熱奶茶
呢個奶茶都幾香 茶味濃過奶 想要幾甜就自己落
2024-04-27
Lunch
  • 雲吞麵
2024-02-05 233 views
行過附近約咗整野又未夠鐘,先食左個early dinner先。睇舖面招牌已經知道係舊式雲吞麵,咁一於叫碗$36 細蓉加$10支裝zero 。雲吞真係可以叫做皮薄餡靚,d蝦新鮮又彈牙,其實叔叔係門口都一直有包雲吞,一定新鮮啦。老實冇乜驚天地 泣鬼神,正常舊式雲吞麵,大地魚湯再加辣油,簡單又滿足。姐姐都係好人,只係舊人類唔係那種口甜舌滑,但係落單一步到位幾爽吖!

📍耀記雲吞麵食 (佐敦)佐敦庇利金街31號地舖==============================呢間雲吞麵店已經幫襯過幾次,最初係朋友帶我來,話d辣椒油超好味,試過之後果然名不虛傳,之後每次想食辣野都會來幫襯呢間雲吞麵店==============================雲吞麵湯底係用大地魚煮出來好鮮味,麵質彈牙唔重皂水味,雲吞粒粒都有好大隻蝦仲好爽口,辣椒油夠辣而且好香,有少少香料味又唔會好咸,配雲吞麵一流🤤🤤🤤
📍耀記雲吞麵食 (佐敦)
佐敦庇利金街31號地舖
2023-10-25 216 views
我同屋企人食外賣一碗雙併米一碗單併米一碗雙併撈麵,亂收錢單併同雙併竟然同樣收每碗$49, 量少味道普通到極普通。永遠唔會再幫襯而家市道咁差,仲標榜舊式粉麵?睇你做得幾耐大家千萬不要幫襯
我同屋企人食外賣
一碗雙併米
一碗單併米
一碗雙併撈麵,亂收錢

而家市道咁差,仲標榜舊式粉麵?睇你做得幾耐

大家千萬不要幫襯

粉麵
有時在街走走趴趴,見到一些小店或有歷史的,都會發掘到美味及樂趣。今次這間是有近30年歷史的小店,純粹路過,看著雲吞即包,吸引了我的眼球:既然店名有「雲吞」兩個字,相信應該是老本業吧!「雲吞」,作為本地美食,城中不乏名店,亦各有特式,我也喜愛吃,那就入內醫一醫肚。室內裝修非常傳統小店的感覺,侍應都是一些上了年紀的姨姨,眼見食客都是街坊街里的樣子,和店員有傾有講。我和店的姨姨聊起來,原來這店原本不是在這位置,搬來這裏大概10年左右,加起來就約30年歷史就是了。食物的種類除了大路的也有一些古舊的例如鳳爪麵,而且全部份量有分細碗、大碗兩種,各有不同價錢,佩服以前老店的細心和人情味:我先叫碗細的,「雲吞 / 牛筋河粉」$46雲吞真有做到「皮薄,餡靚」,蝦仁和豬肉比例恰好:雖然沒有那些名店的「一口一粒」大小,這裏是兩口一粒,不會大到如乒乓波一般,加上新鮮即包即淥,蝦爽彈,整體的確好吃:雙拼的牛筋用五香滷水燜製,入味得像爽滑花膠:吃它有入口黐住嘴巴的感覺,都滋味,啱我這個「牛魔怪」河粉滑溜,用的是靚貨,吸盡腩汁:侍應姨姨還大方送上大地魚清湯一碗,很滿足!另叫 「鳳爪 / 南乳豬手撈麵」 HK$46呢

我先叫碗細的,「雲吞 / 牛筋河粉」$46
雲吞真有做到「皮薄,餡靚」,蝦仁和豬肉比例恰好:

雙拼的牛筋用五香滷水燜製,入味得像爽滑花膠:
吃它有入口黐住嘴巴的感覺,都滋味,啱我這個「牛魔怪」

河粉滑溜,用的是靚貨,吸盡腩汁:
侍應姨姨還大方送上大地魚清湯一碗,很滿足!
另叫 「鳳爪 / 南乳豬手撈麵」 HK$46

呢碟可以叫做「手足麵」,成碟都是骨膠原的化身:
現在已很少見有鳳爪麵,平時飲茶我很少吃鳳爪點心,感覺很油膩,這個絕無此感覺:
鳳爪被滷水炆得入晒味,表面軟腍,來裡仍吃到雞腳筋:

豬手大大件炆得皮滑肉腍,入口兩下己骨肉分離:
皮的質地也像一塊花膠,很黏口:

豬手完全吸收了濃甜美味的南乳汁,美味得讓我想叫碗白飯 XD
麵條爽身,沒鹼水味:

我叫了「加色」,麵將南乳及牛腩汁的精華索盡,相當正斗:
之後姨姨問我夠唔夠飽!食完兩份,是飽到不行 XD

也不要輕看細碗、細碟的份量;一係小弟細食,一係我估以前的人可能多數做體力勞動工作,細碗都要有返咁上下去補充體力。Anyway,這些傳統滋味,絕對值得保留及承存下去。
$92 (Lunch)
  • 雲吞 / 牛筋河粉
  • 鳳爪 / 南乳豬手撈麵
2023-08-22 246 views
位於佐敦的一間老字號雲吞麵,皮薄餡靚高質素,用料多,出名雲吞麵豬手牛腩,十分底食,裝修一般,坐位不多,地點在遊客區,但價錢很底,值得一去,如果愛吃雲吞的朋友值得一試。
2023-04-22 566 views
要在佐敦吃晚餐,突然想吃雲吞麵,朋友便推介這裡。店舖不大,有幾個客人在內用膳,店員都很清閒。雲吞河加一碟菜,雲吞味道幾好,價錢不貴之餘,又不用等位,簡簡單單又一餐。

2022-06-24
Dinner
2022-09-19 751 views
本身同同事係常客,因為食Lunch 夠快。平時呀姐姐應得同事所以都算親切有禮貌。今日一個去姐姐態度極為惡劣,唔知係咪淨係想做熟客。今日之後,唔好想再幫襯,唔想再有同樣待遇。老實講,以佐敦區老字號黎講,好失望。

今日一個去姐姐態度極為惡劣,唔知係咪淨係想做熟客。

趕時間既關係,是但係附近食左間麵店,一入門就好好態度,啲姐姐會問你想食咩,推介下咁🙂人情味極濃🔺食物👉🏻原汁牛腩撈麵$43牛腩燜到岩岩好,十分入味麵質冇乜鹼水味,仲有啲回甘雲吞上湯冒煙上枱,大地魚同豬骨味濃👍👉🏻爽滑牛筋米$35牛筋勁好食,份量勁足件件都超淋,好易咬口✨米粉比較失色,淋左啲啲自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡自私評論:閒日有時都要支持下本地傳統野😍 麵店雖然人小小、店舖小小,但人情味就多多👍 水準又唔錯 support😍

🔺食物
👉🏻原汁牛腩撈麵$43
牛腩燜到岩岩好,十分入味
麵質冇乜鹼水味,仲有啲回甘
雲吞上湯冒煙上枱,大地魚同豬骨味濃👍

👉🏻爽滑牛筋米$35
牛筋勁好食,份量勁足
件件都超淋,好易咬口✨
米粉比較失色,淋左啲啲

自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡
2021-12-10
$40 (Lunch)
2021-06-22 670 views
这间算是一家传统的云吞面小店,装修也比较樸素,但整体环境也比较干净。很简单的餐单,都是一般的传统面食如云吞、水饺、牛腩、南乳猪手等等,普通的价格,属中等价位。较为特别的是汤面类有大和小之分,但看到食客都是点大份的。看到店外有介绍他们的牛腩面,便要了一份。上桌的卖相还可以,牛腩的份量还可以,但跟面的上汤则有点咸。牛腩很腍很软,应该熬了不短时间,口感很不错。用的部分不是纯瘦肉,肉碎不会塞牙缝。另外,腩汁很浓,拌着面一齐吃令面条更好吃。虽然价格不算便宜,但这里的食物水准还可以。

牛腩捞

虽然价格不算便宜,但这里的食物水准还可以。
2021-06-22
牛腩捞
2020-05-05 774 views
路經佐敦,餓了找吃!耀記粉面,看到招牌三寶,試!雲吞有蝦味,鯪魚球彈牙,牛肉夠䭃,面爽口冇礆水味,才五十三塊,物有所值!菜單上,另有牛根腩,下次必試!同區同類型店多,但價位大衆化,必能站稳陣脚!
路經佐敦,餓了找吃!
耀記粉面,看到招牌三寶,試!
雲吞有蝦味,鯪魚球彈牙,牛肉夠䭃,
面爽口冇礆水味,才五十三塊,物有所值!
菜單上,另有牛根腩,下次必試!
同區同類型店多,但價位大衆化,必能站稳陣脚!
2019-09-19 590 views
去佐敦換完禮品,不是太肚餓,經过耀記雲吞麵。我估可坐20人,地方雖然不算大,但係整潔。雲吞麵館當然食雲吞麵啦,雲吞算大粒,蝦大隻,爽口彈牙,麵有咬口,冇鹼水味,湯底清👍只需2蚊就可加多碟菜,再加2蚊就多杯飲品,加得過。另一碗叫了南乳豬手麵,有淡淡南乳味,豬手雖然腍,但仍有咬口,也不錯。每人都是40幾蚊,食物質數幾好,去開佐敦值得再去。

每人都是40幾蚊,食物質數幾好,去開佐敦值得再去。
$40 (Lunch)
2019-06-27 495 views
上星期五放下晏回家湊仔,近近地在樓下食碗粉,由於外母強力推介,試左耀記雲吞麵。叫左碗魚蛋河試下,都算夠大碗,但個湯底就淡啲,無乜魚味,可能無落味精,魚蛋ok啦,一般般,算合格,30幾蚊,九龍黎講算抵食。PS辣椒油唔夠香

PS辣椒油唔夠香
2019-06-21
Lunch
2019-06-19 387 views
晚了下班,又餓又不想吃太多,便跑來吃雲吞。想想好像沒嚐過這裡的鯪魚球,便點了需吞與鯪魚球,友人點了一碗大的雲吞麵。友人的招牌雲吞麵很快端上了。雲吞大小很均稱, 每顆誤差不大。浸了一會兒湯,麵條還是彈牙的。鹼水味處理得宜,不是很強烈的。雲吞的內餡,就是普通的蝦與普通的豬肉,值得一提是沒有太多肥肉。鯪魚球普通,雖然樣貌不太吸引。雲吞、水餃、麵條全是人手處理,水餃也是另一推薦的食物就,不過很快便售光光了。坐在店內進食時,在白天能一睹餛飩生產,晚上便能看店員捲麵條。

晚了下班,又餓又不想吃太多,
便跑來吃雲吞。
想想好像沒嚐過這裡的鯪魚球,
便點了需吞與鯪魚球,
友人點了一碗大的雲吞麵。

友人的招牌雲吞麵很快端上了。
雲吞大小很均稱, 每顆誤差不大。
浸了一會兒湯,麵條還是彈牙的。
鹼水味處理得宜,不是很強烈的。

雲吞的內餡,
就是普通的蝦與普通的豬肉,
值得一提是沒有太多肥肉。
鯪魚球普通,
雖然樣貌不太吸引。

雲吞、水餃、麵條全是人手處理,
水餃也是另一推薦的食物就,
不過很快便售光光了。

坐在店內進食時,
在白天能一睹餛飩生產,
晚上便能看店員捲麵條。
2019-06-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner