2024-10-15 696 views
咖啡店就去得多,今次去咗呢間用茶做主題嘅茶室!雖然舖位細細,但係主食,甜品同嘢飲都一應俱全~ 今日係星期六,點令鐘去到,已經坐滿左,但我哋好彩,甘啱有一枱客食完,但當我哋坐低左之後,就開始要排隊啦,所以想試呢間餐廳既話,就記得早少少黎啦☺️ .環境方面: 枱面空間比較細,而且枱與枱之間既距離好近,直程聽晒👂🏼隔籬枱講咩🗣️,所以呢個位扣少少分!.📍印度香料鍋煮奶茶 $48印度香料味好濃,真係Chai Latte既奶茶版! 仲有原條玉桂條喺杯☕️入面! .📍茉莉花抹茶🍵柚子梳打 $48今日既天氣係偏熱🔥,飲呢杯梳打就啱啱好,成杯飲品整體係酸酸甜甜,但係又有抺茶同茉莉花既清香同茶澀,無諗過柚子都可以同茶、梳打甘夾~.📍川風擔擔寬蛋麵 🍝 $88 呢個麵真係好好食!用左四川擔擔同意大利辣肉醬,配上好彈牙又掛汁既寬蛋麵,味道微辣帶啲花生🥜味,味道超級Balance👍🏻 .📍金華火腿🐽南瓜米型粉 慢煮雞胸 $92南瓜🎃醬汁香甜,好creamy,配上米型粉,口感煙韌,掛滿醬汁,而慢煮雞胸肉食落腍身好滑,好多汁!但…個人認為金華火腿碎係個粉入面,雖然鹹香味好出,但同個南瓜汁略嫌唔夾!但同行友人就好中意,仲

環境方面:

📍印度香料鍋煮奶茶 $48

印度香料味好濃,真係Chai Latte既奶茶版!
仲有原條玉桂條喺杯☕️入面!
📍茉莉花抹茶🍵柚子梳打 $48

📍川風擔擔寬蛋麵 🍝 $88

📍金華火腿🐽南瓜米型粉 慢煮雞胸 $92

南瓜🎃醬汁香甜,好creamy,配上米型粉,口感煙韌,掛滿醬汁,而慢煮雞胸肉食落腍身好滑,好多汁!但…個人認為金華火腿碎係個粉入面,雖然鹹香味好出,但同個南瓜汁略嫌唔夾!但同行友人就好中意,仲話好食過川風擔擔寬蛋麵!或者真係嗰個人口味唔同😬🙊
Overall, 價錢合理,食物質素對得住價錢!每人最低消費一杯飲品(點左主食/甜品後,都必須點一杯飲品) ,另加服務費!幾特別既一間茶館小店,但試一次就夠了,未必會再回頭😬

食物:7/10
環境:7/10
服務:7/10
抵食度:5/10
回頭度:5/10

=========================
📍 老去茶事 (大圍)
=========================
#香港 #食評 #大圍 #吃貨 #茶館 #茶 #hkig #hkfoodie #hkfoodies #hkfood #foodie #foodiehk #hongkongfoodie #tea #cafe
$150 (Lunch)
2024-10-07 874 views
呢間位於大圍以茶為主題既cafe「老去茶事」有茶飲、主食、甜品供應,岩晒我呢個茶控先苦後甜鍋煮奶茶有人蔘烏龍、薑同燕麥奶,第一啖係有d苦,之後口裡開始有點回甘既味道,整杯奶感偏重重焙烏龍茶拿鐵用上低糖豆奶+重焙烏龍,茶味香濃,茶感較重茉莉花抹茶抽子梳打有檸檬、蜜糖、茉莉花茶、柚子& 梳打,茉莉花茶茶味清香,整杯酸酸甜甜帶少少澀,我鍾意鹽麴豆腐南瓜紅菜頭沙律配溫泉蛋有烤栗子、紅菜頭、烤南瓜、鹽麴豆腐、沙律菜 & 杜松子黑醋醬驟眼望落去以為係Feta芝士,原來係自家製帶芝士風味既鹽麴豆腐,烤南瓜我食到有茶薰既味道,整體配搭又夾又好食桂花甜酸醬鴨、配茶事荷葉餅(三件)& 藜麥抽子醋沙律以2天時間製作的油封鴨腿,鴨腿非常嫩滑,配上用橙桂花浸泡 & 多種香料熬煮既甜酸醬汁,味道酸酸甜甜,夾埋個包皮一齊食,一d都唔覺得膩川風擔擔寬蛋麵,漬物以四川擔擔麵同意式肉醬為基礎,用上彈牙既寬蛋意麵,並在香麻濃郁的擔擔醬中加入番茄,辣肉醬放入中式醬香料,融合中西兩派的味道,味道平衡真係做得好好👍🏼人蔘烏龍仙草凍,燕麥奶,冬瓜糖加入人蔘烏龍煮成的仙草,配上奶油感重的燕麥,口感順滑,餘香帶有茶感環境舒適,食物同飲

先苦後甜鍋煮奶茶

重焙烏龍茶拿鐵
用上低糖豆奶+重焙烏龍,茶味香濃,茶感較重

川風擔擔寬蛋麵,漬物
川風擔擔寬蛋麵

人蔘烏龍仙草凍,燕麥奶,冬瓜糖
人蔘烏龍仙草凍

環境舒適,食物同飲品質素都好高,食物 & 飲品都加入左茶既元素,製作用心,而餐廳限每人一定要叫一杯飲品,因為佢地想推廣茶既文化,想更多人對茶有更多認識,我聽完之後好明白店舖當中既用意,我相信真正鍾意茶既朋友係唔會介意個幾十蚊,佢地都只係想嘗到一杯好茶就好了
川風擔擔寬蛋麵
人蔘烏龍仙草凍
一諗到去大圍就係想食Cafe之前食過大圍名物E for Egg、好湯好麵今次搵嚟呢間比較少人識嘅Cafe🍵去到未需要等位,不過已經爆滿Menu除咗多款茶飲,仲有好多吸引正餐款式😍▶️ 弄堂茶燻雞 配茶事荷葉餅、藜麥柚子醋沙律 ($99)招牌菜,擺盤靚仔三黃雞經低溫慢煮,加入茶葉滷水滷再用紅茶同蘋果木煙燻而成望落似一般白切雞,味道卻有驚喜🐔茶葉香燻味好出🌿雞肉滑嫩,帶有「啫喱」,好似海南雞咁❤️‍🔥雞皮爽彈,連平日唔食嘅我都覺得好食另外配有少量香蔥茶事荷葉餅外貌似刈包暖笠笠有濕潤度,口感軟綿☁️帶有白饅頭甜味夾住茶燻雞食頗有中式風味😋三片啱啱好夠夾雞肉第一次見cafe有呢個食,確實特別藜麥柚子醋沙律都唔簡單🥗有唔同款式嘅沙律菜,仲有車厘茄同藍莓柚子醋份量啱啱好,帶啲酸甜加入藜麥更健康▶️ 東坡肉 配茶事荷葉餅、藜麥柚子醋沙律 ($92)東坡肉係五花腩,用紅燒醬汁低溫難煮瘦肉肥肉相間🐷瘦肉可能韌少少🤏🏻不過醬汁味道正宗,好適合配送荷葉餅▶️ 發酵茶 米光普洱茶 ($50)樽上公仔可愛店員俾咗個有粒巨型冰嘅玻璃杯我倒出嚟飲係變奏版昆布茶😮經過茶菌母發酵飲落帶米香,後勁有少少酒苦味同汽唔鍾意飲汽水嘅我
一諗到去大圍就係想食Cafe
之前食過大圍名物E for Egg、好湯好麵
今次搵嚟呢間比較少人識嘅Cafe🍵
去到未需要等位,不過已經爆滿
Menu除咗多款茶飲,仲有好多吸引正餐款式😍

▶️ 弄堂茶燻雞 配茶事荷葉餅、藜麥柚子醋沙律 ($99)
招牌菜,擺盤靚仔
三黃雞經低溫慢煮,加入茶葉滷水滷
再用紅茶同蘋果木煙燻而成
望落似一般白切雞,味道卻有驚喜🐔
茶葉香燻味好出🌿
雞肉滑嫩,帶有「啫喱」,好似海南雞咁❤️‍🔥
雞皮爽彈,連平日唔食嘅我都覺得好食
另外配有少量香蔥
弄堂茶燻雞 配茶事荷葉餅、藜麥柚子醋沙律

茶事荷葉餅外貌似刈包
暖笠笠有濕潤度,口感軟綿☁️
帶有白饅頭甜味
夾住茶燻雞食頗有中式風味😋
三片啱啱好夠夾雞肉
第一次見cafe有呢個食,確實特別

藜麥柚子醋沙律都唔簡單🥗
有唔同款式嘅沙律菜,仲有車厘茄同藍莓
柚子醋份量啱啱好,帶啲酸甜
加入藜麥更健康

▶️ 東坡肉 配茶事荷葉餅、藜麥柚子醋沙律 ($92)
東坡肉係五花腩,用紅燒醬汁低溫難煮
瘦肉肥肉相間🐷瘦肉可能韌少少🤏🏻
不過醬汁味道正宗,好適合配送荷葉餅
東坡肉 配茶事荷葉餅、藜麥柚子醋沙律

▶️ 發酵茶 米光普洱茶 ($50)
樽上公仔可愛
店員俾咗個有粒巨型冰嘅玻璃杯我倒出嚟飲
發酵茶 米光普洱茶

係變奏版昆布茶😮經過茶菌母發酵
飲落帶米香,後勁有少少酒苦味同汽
唔鍾意飲汽水嘅我都幾鍾意
加入咗有機原蔗糖,飲落夠甜
可以話係全新體驗,有別於一般茶同咖啡👍🏻

▶️ 凍重焙烏龍茶拿鐵 ($45)
茶底焙香味濃醇,加入甜甜的牛奶
雖然冇好特別,不過係好飲嘅
凍重焙烏龍茶拿鐵

好鍾意呢度個概念同埋食物選擇
唔係平日常見Cafe food choice,突圍而出
蔥油拌意大蛋麵同藜麥昆布野菌菜飯都勁吸引🤤

環境本身唔錯,帶有懷舊氣息
可惜座位較迫,同隔籬枱好近,有啲嘈同埋張枱細
服務可圈可點,店員有禮貌,不過食到尾好快就收走晒啲嘢,感覺有啲趕 (可能因為外面有人等位)
感覺上冇咁舒適,唔係可以坐得耐放鬆嘅Cafe😶扣少少分
價錢偏貴啲,每人最低消費一杯飲品,另外有服務費,平均$150/人
遠遠地大圍想品茶可以一試!
$150 (Lunch)
弄堂茶燻雞 配茶事荷葉餅、藜麥柚子醋沙律
東坡肉 配茶事荷葉餅、藜麥柚子醋沙律
發酵茶 米光普洱茶
凍重焙烏龍茶拿鐵
3 day(s) ago 0 views
光顧後對這間茶室印象很好,上網搜尋才知道是「想爺爺了」的姊妹店,以前去過品茶,也參加過哲學活動,對於創辦人的理念非常欣賞。「老去茶事」同樣有意思,建議在非高峰時間光顧,比較能夠感受舒適慢活的氣氛。當天平日十二時到達,店裏只有一台客人,一進舖便感到心情放鬆,步調自然地放慢。店舖裝修別緻,以木色傢俱為主,很有心思地配上玻璃及金屬材質的細節,在柔和的燈光下,簡潔又不顯舊。背景音樂是悠揚的五六十年代國語時代曲,非常切合店舖宣揚原茶文化的概念,絕不老土。聽到熟悉的歌曲時,吃着飯也不禁微笑起來呢。食物方面同樣出色,先來一份清新的藜麥柚子醋沙律,主食有弄堂茶燻雞,淡淡的煙燻味非常清香,雞肉嫩滑。茶事荷葉餅很特別,有點像白饅頭,但口感鬆軟綿綿,頗為驚喜,單吃或夾着雞肉都美味。另外加配了一份滷豆腐,味道剛好,不會死鹹重口味。飲品點了凍重焙烏龍茶拿鐵(無糖),調配得恰到好處,茶味非常濃烈但不苦澀,亦不會被低糖豆漿的味道蓋過。在這間茶室用膳的經驗實在太好了!聽覺(音樂)、視覺(裝修燈光)、嗅覺和味覺(食物)都十分享受。平時手機送飯的我都要放下,專心品味。

• 重焙烏龍茶拿鐵
2024-09-25 596 views
大圍另一間質素cafe 以茶為主既餐廳, menu 有好多茶既選擇清茶,奶茶都好岀色弄堂茶燻雞+配荷葉餅去骨既三黃雞,肉質嫩滑荷葉餅必食,剛剛蒸好 好軟糯配上一件茶燻雞, 咸淡既配搭恰到好處川風擔擔寬麵有淡淡花生味配微辣感,寬麵用作掛汁剛剛好又唔會太重口味重培烏龍茶拿鐵 奶味較濃,有小小遮左烏龍茶既茶味茉莉花抹茶柚子梳打 mix & match 帶岀清新感重培烏龍茶卷蛋 中間既烏龍茶cream好綿密 ,烏龍茶既茶味都好岀
大圍另一間質素cafe
以茶為主既餐廳, menu 有好多茶既選擇
清茶,奶茶都好岀色

弄堂茶燻雞+配荷葉餅
去骨既三黃雞,肉質嫩滑
荷葉餅必食,剛剛蒸好 好軟糯
配上一件茶燻雞, 咸淡既配搭恰到好處

川風擔擔寬麵
有淡淡花生味配微辣感,寬麵用作掛汁剛剛好又唔會太重口味

重培烏龍茶拿鐵 奶味較濃,有小小遮左烏龍茶既茶味
茉莉花抹茶柚子梳打 mix & match 帶岀清新感

2024-09-11 885 views
今天跟朋友去大圍去吃她推薦的「茶」餐 - 「老去茶事」,一間可品茶又可以用茶飲來搭配美食的地方,店外簡樸的門面擺放着植物好配合整件事。茶氏滷豆腐茶漬飯這是一個茶湯·茶漬飯,用藜麥昆布野菌菜飯,我選了熟普洱茶為茶湯,配以香濃的滷豆腐,雖然這個是素食但充滿口感和層次。弄堂茶燻雞低溫慢煮的三黃雞放入茶葉的滷水中,再以紅茶蘋果木煙燻,咬一口雞肉嫩滑,雞皮那種煙煄味好突出。東坡肉低溫浸煮的東坡肉入口即溶,配上鬆軟荷葉餅共吃減低肥膩感,藜麥柚子醋沙律新鮮爽口。

茶氏滷豆腐茶漬飯

弄堂茶燻雞

東坡肉

食主餐仍需最低消費一杯飲品不合理 飲品大多數40以上偏貴 食物一般但主餐加飲品已經150一位 座位方面店員安排樓上坐 兩人座位連住張臺 坐係度需要擰90度角打側食 完全唔make sense
📍大圍復古茶館‼️· 超驚喜嘅南瓜米型粉🤤 — 老去茶事🍵·#pigfoodiexhk_大圍#pigfoodiexhk_cafe=============================上星期嚟咗呢間位於大圍嘅茶館,小店用上復古裝修,別具韻味🍵店員態度殷勤,用餐氣氛舒適😙————————————————————⭐️ 金華火腿南瓜米型粉 慢煮雞胸 $125漬物·南瓜·金華火腿碎 •普寧豆醬 •野菌·雞胸食過數一數二嘅南瓜菜式🥹‼️南瓜醬汁非常香甜 creamy,混合埋普寧豆醬同金華火腿碎,增添鹹香,令味道更豐富🤤米型粉口感煙煙韌韌,掛滿醬汁,啖啖都好滿足😋雞胸肉有四大片,用咗慢煮方式製成,食落腍身juicy!整體真係好高質,食完係好comforting嘅感覺🥹南瓜控一定要試試🤤·⭐️油柑果梳打 (跟餐)——————————————————————-賣相:3.5/5味道:4.7/5性價比:3/5推介度:4/5——————————————————————-📍老去茶事 @chas_longlongago 大圍積信街77-81號積善樓地下B號舖
📍大圍復古茶館‼️· 超驚喜嘅南瓜米型粉🤤 — 老去茶事🍵
#pigfoodiexhk_大圍
#pigfoodiexhk_cafe
=============================
————————————————————
⭐️ 金華火腿南瓜米型粉 慢煮雞胸 $125

漬物·南瓜·金華火腿碎 •普寧豆醬 •野菌·雞胸

⭐️油柑果梳打 (跟餐)
——————————————————————-
賣相:3.5/5
味道:4.7/5
性價比:3/5
推介度:4/5
——————————————————————-
📍老去茶事 @chas_longlongago
2024-07-31 1190 views
係我前排去完 覺得好鍾意嘅一間隱世茶居我一直都好鍾意飲茶🫖咁啱就比搵到呢間又有茶飲又有甜品食嘅Cafe😚個環境真係好舒服 個次去仲可以玩貓貓🥹<桂花岩茶凍卷蛋 🍰> 💲56卷蛋柔軟 再加上桂花香味 真係好正 卷蛋都唔會太甜 忌廉份量超多 加上茶凍好夾 配上佢地嘅茶食啱啱好😋👌雖然岩茶有淡淡苦味不過同甜味平衡得好好🥰<茉莉綠茶豆乳茶拿鐵 🥛> 💲45豆乳同茉莉綠茶嘅結合 係意想不到嘅配搭😂不過呢個特別組合比我想像中更有驚喜 茉莉花綠茶好香 豆乳味都好明顯 成杯口味濃厚得黎又有茶嘅清香🍃食一啖甜品再一啖嘢飲 真係完美😚
係我前排去完 覺得好鍾意嘅一間隱世茶居
我一直都好鍾意飲茶🫖
咁啱就比搵到呢間又有茶飲又有甜品食嘅Cafe😚
個環境真係好舒服 個次去仲可以玩貓貓🥹

<桂花岩茶凍卷蛋 🍰> 💲56

<茉莉綠茶豆乳茶拿鐵 🥛> 💲45
2024-07-14 1442 views
呢間餐廳以茶入饌為賣點🍵一入到餐廳已經聞到濃濃嘅茶香特登揀咗bar檯想欣賞下店員沖茶嘅手法主食分面叫咗荔枝紅茶醬鴨配茶事荷葉餅🦆藜麥柚子醋沙律🥗鴨脾好嫰滑入味荷葉餅熱辣辣用荷葉餅夾住鴨肉食可以食得出麵粉同鴨脾嘅香氣茶飲類分別叫咗先苦後甜鍋煮奶茶同印度香料鍋煮奶茶店家用中式鍋造型嘅杯子🫖造型好特別,打下一流先苦後甜鍋煮奶茶附有一小杯蜜糖🍯店家建議先品嘗奶茶嘅原味,之後先加上蜜糖增加甜味第一啖入口先有少少薑味🫚然後有碳焙鐵觀音嘅茶味同燕麥奶味再之後有人蔘甘味之後加入蜜糖,層次更加豐富真係有先苦後甜嘅感覺另外叫咗杯印度香料鍋煮奶茶🫖香料味比較濃個人就比較鍾意先苦後甜鍋煮奶茶多啲最後,甜品叫咗重乳烏龍茶卷蛋🍰一入口覺得蛋糕好鬆軟烏龍茶茶味就不過不失,唔算突出cream唔會太甜建議大家可以試吓坐bar檯望住店員沖茶都好治癒🍵
呢間餐廳以茶入饌為賣點🍵

荷葉餅熱辣辣
用荷葉餅夾住鴨肉食可以食得出麵粉同鴨脾嘅香氣

茶飲類分別叫咗先苦後甜鍋煮奶茶同印度香料鍋煮奶茶
店家用中式鍋造型嘅杯子🫖
造型好特別,打下一流
先苦後甜鍋煮奶茶附有一小杯蜜糖🍯
店家建議先品嘗奶茶嘅原味,之後先加上蜜糖增加甜味
第一啖入口先有少少薑味🫚
然後有碳焙鐵觀音嘅茶味同燕麥奶味
再之後有人蔘甘味
之後加入蜜糖,層次更加豐富
真係有先苦後甜嘅感覺

另外叫咗杯印度香料鍋煮奶茶🫖
香料味比較濃
個人就比較鍾意先苦後甜鍋煮奶茶多啲

重乳烏龍茶卷蛋

最後,甜品叫咗重乳烏龍茶卷蛋🍰
一入口覺得蛋糕好鬆軟
烏龍茶茶味就不過不失,唔算突出
cream唔會太甜

建議大家可以試吓坐bar檯
望住店員沖茶都好治癒🍵

荔枝紅茶醬鴨配茶事荷葉餅、藜麥柚子醋沙律
重乳烏龍茶卷蛋
  • 先苦後甜鍋煮奶茶
2024-07-01 1467 views
常常經過門口都見不少人排隊,覺得以茶入饌應該好有茶嘅味道。今日終於去到,下雨天好多空位,環境有啲似中國上海feel播放懷舊經典中國歌曲🎵我哋三個人點咗三個餐,限時90分鐘,所以感覺唔到好chill嘅感覺反而有啲好趕急。米型意粉無味道,呢個仿西式但唔入味可能選返中菜穩陣D。呢個雞算係最有水準,有茶燻味又保持到啲雞夠嫩滑,荷葉包就無特別跟上海菜個D一樣,餐都夠飽。烏龍茶豆乳奶茶,茶味多過奶味,在於我唔夠甜。呢個朱古力好熱好濃醇,適合不喜茶或咖啡的人但不解渴,可作消費條件的選擇。東坡肉都係不錯,肥瘦剛好不會太肥膩。
常常經過門口都見不少人排隊,覺得以茶入饌應該好有茶嘅味道。
米型意粉無味道,呢個仿西式但唔入味可能選返中菜穩陣D。
櫻花蝦豆乳醬米型意粉慢煮雞胸

弄堂茶燻雞配茶事荷葉餅
烏龍奶茶
鍋煮熱朱古力

烏龍茶豆乳奶茶,茶味多過奶味,在於我唔夠甜。

東坡肉

東坡肉都係不錯,肥瘦剛好不會太肥膩。
弄堂茶燻雞配茶事荷葉餅
•弄堂茶燻雞 $99 + 蔥油拌意大利蛋麵 $28 (⭐️9/10)強烈推薦一定要轉意大利麵😆!!!似上海餐廳食嗰啲薑蔥拌麵,入面仲有好多我最愛嘅菇菇🍄,麵條彈牙,fusion得嚟但好夾😋🧡。個雞都好出色,滑lu lu🐥食耐啲仲食得出茶香味🍂係一間好有heart嘅小店💛•荔枝紅茶醬鴨 $98 + 藜麥昆布野菌菜飯 $38 (⭐️7/10)茶醬鴨相比之下就冇咁特別,肉質結實啲,調味唔錯👌🏻個菜飯就好清淡,但係好食嘅😋•重焙烏龍茶latte $42 (⭐️9/10)都超級推介\\( •̀ω•́ )//💖!!一飲落去好重烏龍茶味,奶味偏弱,非常喜歡🤎仲要值得一讚佢哋default係用我最愛嘅豆奶🥰🥛📍 老去茶事 大圍積信街77-81號積善樓地下B號舖💸𝙖𝙫𝙜 𝙨𝙥𝙚𝙣𝙩: $100-200

•重焙烏龍茶latte $42 (⭐️9/10)

📍 老去茶事

💸𝙖𝙫𝙜 𝙨𝙥𝙚𝙣𝙩: $100-200
  • 重焙烏龍茶拿鐵
  • 蔥油拌意大利蛋麵
  • 弄堂茶燻雞
2024-06-19 935 views
一直好想來這裏chill 下台灣菜啊川風擔擔寬蛋麵,漬物素-豬肉可轉素食肉碎$120素肉碎🫢味道少少辣不喜歡吃辣可走辣感覺多汁🙃與面底都夾最愛漬物酸蘿蔔消滯清新樱花蝦豆乳醬米型意粉 慢煮雞胸,漬物豆乳・櫻化蝦・野菌・清水豆腐・辣椒油素- 可轉昆布豆乳醬米型意粉 茶氏滷豆腐$125友人覺得味道不錯👍🏻健康又富營養之選環境舒服寧靜好適合聊天哦💬🥰多款茶飲任你選也可問問店員推介💖難得有素食就感到好快樂😬😬
一直好想來這裏chill 下

與面底都夾
最愛漬物酸蘿蔔
消滯
清新

樱花蝦豆乳醬米型意粉 慢煮雞胸,漬物
豆乳・櫻化蝦・野菌・清水豆腐・辣椒油

也可問問店員推介💖

難得有素食
就感到好快樂😬😬
2024-05-07 865 views
之前黎過一次食,覺得食物幾高質,所以今日帶個朋友黎食。估唔到假期咁多人排隊,由於我地唔方便上二樓,所以都要差唔多等咗20-25分鐘地下先有位。我地一行三人叫咗三個主食share食同三杯飲品。香煎慢煮雞胸配櫻花蝦豆乳醬米型意粉上次已經食過米型意粉,好鐘意佢嘅質地所以再食多次。今次轉咗配櫻花蝦同豆乳醬,櫻花蝦嘅份量鋪滿全個碟面,所以食落可以啖啖都有,好香口; 而豆乳醬都比相像嘅濃郁。荔枝紅茶醬鴨配蔥油拌意大利麵個鴨脾上到枱感覺有小小空虛,擺盤冇其他咁咁精緻。但食第一啖已經愛上咗,首先煮得好淋同入味,唔鞋口,個醬亦唔會好咸好重口味,啱啱好。另外今次加錢轉配蔥油拌意大利麵,又係好好食,雖然係蔥油拌,但麵好乾身唔會個碗底全部都係油,食落有蔥油同櫻花蝦嘅香,唔會食到一口油。如果黎食一定要加錢轉配呢個麵。慢煮東坡肉配茶事荷葉餅東坡肉今次第二次食,依然好食,個肉上到枱閃閃發光,食落唔係果啲肥肉佔大部份嘅五花腩,反而係肥瘦均勻,食落完全冇肥豬肉嘅感覺,平時有肥肉我都一定會切走,但呢個我十分喜歡,久唔久一次都唔過份。飲品主要想大推鍋煮朱古力。佢唔係一般開粉沖果啲,飲落好rich,佢果隻濃係可可豆嘅原味,係
之前黎過一次食,覺得食物幾高質,所以今日帶個朋友黎食。

我地一行三人叫咗三個主食share食同三杯飲品。

蔥油拌意大利麵

茶事荷葉餅

茉莉花抹茶柚子梳打

鍋煮朱古力

飲品主要想大推鍋煮朱古力。佢唔係一般開粉沖果啲,飲落好rich,佢果隻濃係可可豆嘅原味,係出面都冇飲過一杯咁正嘅熱朱古力,而且唔甜,平時會飲朱古力嘅人,不防黎試下呢一杯。

整體呢間cafe都好高質,食物質素完全對得住個價錢,係一間需要比更多人認識嘅一間餐廳。不過舖頭空間有限,地下果層除咗2人枱之外,其他位都比較逼,枱比較細,當日我地3個人坐係通道位,都好驚一大動作會撞到出菜嘅店員,枱面亦唔太夠位放晒所有食物同飲品。但如果只係平日黎飲杯野chill下,呢到絕對係唔錯嘅選擇。
另外如果店員上菜嘅時候,可以簡單重點地介紹下啲食材/煮法,可能會更好。
2024-03-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
蔥油拌意大利麵
茉莉花抹茶柚子梳打
鍋煮朱古力
2024-04-29 678 views
同朋友難得一見,見呢間餐廳冇試過,就約咗試下。位置上都唔算好偏僻,大約黎火車站十分鐘。而店鋪員工服務態度良好,環境都闊落舒服。食物方面,有幾項選擇比素食者選擇,不過要留意大部分食物都係辣嘅,唔可以唔辣,所以如果少少辣都食唔到就要睇清楚有冇岩食嘅。果隻辣算麻辣為主。另外食物質素都幾好,而且有d款式融合咗茶嘅配搭,都幾特別。份量上女仔黎講都ok。價錢方面,要留意起碼要一杯野飲,就算叫咗野食都要加野飲,所以略顯唔夠flexible。總結而言,如果有budget的話可以值得一試。

總結而言,如果有budget的話可以值得一試。