2016-04-14 1151 views
今晚我們入咗元朗探姨媽,姨媽介紹咗我們去西菁街嘅「老廣靚湯」食晚飯!我們叫咗金釵石斛燉湯、杜仲首烏燉湯、大生地麥冬燉湯、阿膠烏鷄燉湯、豉椒排骨飯、黃鱔飯、田鷄飯同黑椒鹹豬手飯!燉湯類:全部都係足料燉製,湯底非常濃郁,湯料亦相當豐富!金釵石斛燉湯嘅甘味比較濃郁,有清熱護肝嘅功效!杜仲首烏燉湯嘅味道鮮甜微甘,有壯腰補腎嘅功效!大生地麥冬燉湯嘅味道香甜微甘,有清熱排毒嘅功效!阿膠烏鷄燉湯嘅味道極之香甜濃郁,有滋補養顏嘅功效!鐵鍋飯類:米飯相當乾身,飯焦非常香脆!豉椒排骨飯嘅排骨肉質好爽口嫩滑,新鮮嘅紅辣椒,令到鮮味更加提升同醒胃!黃鱔飯嘅黃鱔肉質非常爽口彈牙,雖然他們將黃鱔切得比較細粒,不過份量都算多,加埋紅棗同杞子嘅甜味,令到味道更加香甜惹味!田鷄飯嘅田鷄係新鮮即劏,所以肉質極之鮮甜彈牙!不過喺眾多款之中黑椒鹹豬手飯就比較失色咗啲啲,鹹豬手嘅味道比較淡,黑椒嘅味道亦唔係好突出!
金釵石斛燉湯嘅甘味比較濃郁,有清熱護肝嘅功效!
杜仲首烏燉湯嘅味道鮮甜微甘,有壯腰補腎嘅功效!
大生地麥冬燉湯嘅味道香甜微甘,有清熱排毒嘅功效!
阿膠烏鷄燉湯嘅味道極之香甜濃郁,
有滋補養顏嘅功效!鐵鍋飯類:米飯相當乾身,
飯焦非常香脆!豉椒排骨飯嘅排骨肉質好爽口嫩滑,
新鮮嘅紅辣椒,令到鮮味更加提升同醒胃!
黃鱔飯嘅黃鱔肉質非常爽口彈牙,
田鷄飯嘅田鷄係新鮮即劏,所以肉質極之鮮甜彈牙!
金釵石斛燉湯
豉椒排骨飯
田鷄飯
黑椒鹹豬手飯
2016-01-13 791 views
 好耐冇飲湯,好想好想飲老火湯,自己右懶得煲,立即想起-老廣靚湯。 今次第二次去光顧,還記得第一次去光顧時也是和殭屍去的,我們點了兩湯兩飯,估不到份量實在太大,連我這大胃王也要舉白旗投降  經過上次的經驗,點了一湯一飯。本來點人參烏雞湯,考慮到剛過感冒,便問店員適合飲用否,她知悉後推薦我飲靈芝羅漢果鴨湯。等了約10分鐘,湯來了,味道清清甜甜的,油份不多,有數塊靈芝(靈芝呀呀呀~)飲完身體暖立立,份量方面大約有4碗。  等等等⋯⋯飲完湯等了20分鐘飯才等到蝦乾肉餅飯,沒什麼驚喜,普通煲仔飯,飯焦是幾好食的,而家都有點喉嚨痛!下次都係飲湯算。    ~完~

靈芝羅漢果燉鴨湯
蝦乾肉餅飯
2016-01-13
$53 (Dinner)
靈芝羅漢果燉鴨湯
  • 靈芝羅漢果鴨湯
2015-12-20 414 views
每次到這間小店,都對菜單上燉湯的名字選擇良久。每一盅都是老火湯,雖然價錢不算便宜,但湯料很足。這店的㷛仔飯更一定要試(本人最喜歡豉汁白鳝),飯焦剛剛好,沒弄焦。不過要耐心等候一下,因製作需時。另外這𥚃的彿山燻蹄也不得不嘗試。
2015-12-11 420 views
某日行過,突然想食煲仔飯,就叫埋小比去試,佢地有套餐,一飯配一湯,就點左咸魚雞肉飯同梅菜肉餅飯,咸魚雞飯忘了影想,雞肉幾大件,但冇咩咸魚香,飯焦香脆可口,梅菜肉餅,有梅菜香味,但不算多,肉餅幾厚也好,佢地用得是甜豉油也算唔錯,主打係湯,椰子烏雞湯,幾足料,椰子味濃,湯也清,烏雞不算多肉,柑桔南杏湯,冇咩柑桔味,反而有烏雞,但也不錯,另叫醉雞翼,幾滑,酒味一般,總結平,同低食,但煲仔飯一般25分鐘等待
柑桔南杏湯,冇咩柑桔味,反而有烏雞,
但也不錯,另叫醉雞翼,幾滑,酒味一般,
總結平,同低食,但煲仔飯一般25分鐘等待
2015-06-18 557 views
朋友是非常鐘意飲湯,於是收天之後就同佢去呢間試下。佢呢個位置有d僻,不過如果你知元朗有一間吃韓國既鐵剷排骨,佢就正正起對面既位置。去到大概10點啦,不多人,一入去就有位坐。佢既價錢是比較貴,不過都比鴻x堂既即食湯包平小小,因為依家就算想飲湯,見到d 5、60蚊既幾啖就飲完既湯包都唔捨得買。其實佢雖然菜單有寫咩湯,不過應該都多時令的。我地叫左個鹹蛋蒸肉餅飯同人參烏雞燉湯,飯就好似平時普通咁,不過湯就真係令我喜出望外。鹹蛋蒸肉餅飯同普通大排檔既差不多,不過個肉餅頗"林"下,而且加左佢d花雕豉油,可能因為有d酒味,好好吃。人參烏雞燉湯平時飲開既烏雞湯都係偏向頗油的,因為烏雞既雞脂質頗多下,但係今次唔同,佢個湯係好清,無濃味既感覺,人參只有一條,不過個湯飲落都好甘。大致上黎睇,個湯係一流,加上飲到個"督督位"見唔到有任何味精殘留既黑色一點點,我會俾10分的。大體黎講,兩字個菜都食左$120左右,不過份量夠大,所以好夠兩個人胃口一般既程式。
朋友是非常鐘意飲湯,於是收天之後就同佢去呢間試下。

去到大概10點啦,不多人,一入去就有位坐。

佢既價錢是比較貴,不過都比鴻x堂既即食湯包平小小,

其實佢雖然菜單有寫咩湯,不過應該都多時令的。

我地叫左個鹹蛋蒸肉餅飯人參烏雞燉湯,飯就好似平時普通咁,不過湯就真係令我喜出望外。

鹹蛋蒸肉餅飯

可能因為有d酒味,好好吃。

人參烏雞燉湯

平時飲開既烏雞湯都係偏向頗油的,因為烏雞既雞脂質頗多下,

2015-06-15
$60 (Dinner)
2015-02-01 771 views
某日逛街無啦啦發現呢間野…呢邊其實都好少人流…估唔到佢開係呢條內街度已經有幾年…唔通佢只係做熟客??!!舖頭名雖然老土左d...但一睇就知道主打係<湯>...呢度無咩裝修...感覺仲好似返左大陸咁添...門面只得一人...侍應同收銀都係同一個...可以講話無咩服務...呢度有條運輸帶...廚房出貨都一目了然...呢度午市就最抵食...有set...只係六,七十蚊價錢就有湯有飯...夜市就要散叫...價錢當然貴d啦...不過唔知份量會唔會多d...湯係燉湯黎...仲係有藥材有功效果種...標榜<固本培元>…飯係鐵煲飯…介乎蒸飯與煲仔飯之間...務求做到飯濕潤之餘…又有飯焦…燉湯應該係一早整定...唔駛等好耐就送到...我叫左個茯苓椰子桂圓湯…滋潤養顏...湯渣除左有茯苓,椰子,桂圓外…仲有烏雞同瘦肉…隔起哂d湯渣…都仲有好多湯飲…湯味濃郁…真係足料無味精…飯相信係即叫即整...等左成25分鐘先有得食…鐵鍋有個竹籃隔熱…好細心…主菜方面…係梅菜肉餅…伴有新鮮杞子,節瓜,蔥和薑絲…據聞醬油係特製…用花雕調配而成…不過特製豉油就只得好少好少…未能試出真味…而枱面
舖頭名雖然老土左d...但一睇就知道主打係<湯>...
呢度無咩裝修...感覺仲好似返左大陸咁添...
燉湯應該係一早整定...唔駛等好耐就送到...
隔起哂d湯渣…都仲有好多湯飲…湯味濃郁…真係足料無味精…
不過特製豉油就只得好少好少…未能試出真味…而枱面既豉油甕似乎係普通豉油黎…有點失望...肉餅薄梅菜少...肉剛熟唔會鞋圾圾...節瓜依然翠綠...唔會熟到黃咁咁...飯唔多…不過對女士黎講…已經好足夠…
其實好似我呢d繁忙既都市人…無啖主家飯落肚…湯水又無滴…唔想下下買湯包返屋企叮既話...呢度就真係幫到我地…

$60 (Lunch)
2014-10-27 694 views
經常行過都未試過,今次見中午人唔多就試吓啦!花膠烏雞湯正!無味精,好鮮甜亦唔太咸,應該連鹽都無加的~肉桂味香甜!椰子煲雞味道好淡~肉餅飯北菇雞飯ok 啦!味道可以但哩個鐵鍋飯熱到啲飯焦太硬了~唔係太鍾意食飯焦!總的來說個湯無得彈但飯就真的一般!
經常行過都未試過,
今次見中午人唔多就試吓啦!

花膠烏雞湯

正!無味精,好鮮甜亦唔太咸,應該連鹽都無加的~肉桂味香甜!

椰子煲雞

味道好淡~

肉餅飯

北菇雞飯

總的來說個湯無得彈但飯就真的一般!
2014-10-21
$70 (Lunch)
2014-01-02 954 views
這是水太太又encore的小店以前在舊blog曾介紹過的川貝雪梨燉湯這湯是甜湯來的味道超清甜感覺完全沒有半點雜質非常足料很推介水太太點了蝦乾肉餅鐵鍋飯飯焦又香又脆的但不不算太燶水太太很怕燶得過份的飯,始終不太健康吧但這個是剛剛好的而蝦乾很肥大啖啖肉還有很重的蝦香味肉餅很腍,醬料很入味,是很有媽媽弄的味最喜歡的是沒有太多味精,like!!水爺點的是乳鴿鐵鍋飯飯焦一樣又香又脆乳鴿都很香很嫩呢每位消費約$75和最愛的人過一個暖笠笠的除夕夜這樣完結了2013年最後一夜比甚麼一切都更美好
這是水太太又encore的小店以前在舊blog曾介紹過的
非常足料
很推介
水太太點了蝦乾肉餅鐵鍋飯
飯焦又香又脆的但不不算太燶
水太太很怕燶得過份的飯,始終不太健康吧
但這個是剛剛好的
而蝦乾很肥大啖啖肉還有很重的蝦香味
肉餅很腍,醬料很入味,是很有媽媽弄的味
最喜歡的是沒有太多味精,like!!
水爺點的是乳鴿鐵鍋飯
這樣完結了2013年最後一夜
比甚麼一切都更美好
2013-12-31
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
Celebration
New Year's Eve
元朗西菁街網球場旁邊有一間賣中式湯水的餐廳,他的名字叫做老廣靚湯.固名思義,老廣靚湯是一間中式湯水的餐廳,餐廳內的裝飾簡潔,環境清幽,讓食客可以在舒適的環境下品嘗中式靚湯.今次我去到老廣靚湯,當然要試試他們的湯水,看看他們的湯水是否好飲?看看餐牌,除了有多款靚湯可以選擇外,而且還有鐵鍋飯,今次我選了榨菜雞柳飯和茯苓椰子桂圓湯.榨菜雞柳飯用鐵鍋盛載,鐵鍋能夠讓食物保持熱騰騰,這個榨菜雞柳飯的雞柳肉不但鮮嫩,而且很入味.榨菜雞柳飯新鮮去煲,煲底內塗上了一層油,所以飯不粘底和沒有飯焦.這個榨菜雞柳飯的味道不錯,一個質責好的鐵鍋飯.茯苓椰子桂圓湯,材料充足,好像湯料多過湯水,完全是真材實料,湯水有濃郁的椰子味,桂圓肉夠甜,在老廣靚湯飲湯,好像有在家飲湯水的感覺,很溫暖.
榨菜雞柳飯
茯苓椰子桂園湯
Other Info. : 老廣靚湯的確真材實料,而且湯水和鐵鍋飯的味道很好,一間值得推薦的中式湯水餐廳.
2013-11-02
$100 (Lunch)
榨菜雞柳飯
茯苓椰子桂園湯
2012-12-17 542 views
呢間老廣靚湯都喺呢度開咗一段時間,都想試好耐,但係礙於我個人勁鐘意飲凍檸茶,而呢間舖頭係無得飲,所以就一路都未試,上星期終於因為一個人無飯開,就買咗呢間既煲仔飯外賣回家,我叫咗 排骨煲仔飯因為要等20分鐘,我等係打電話去叫定先啦,我仲加咗隻鹹旦,攞咗番屋企,熱辣辣,豉油係另上既,個飯好好食,排骨入味,加埋豉油,啲豉油好正呀,仲要咁啱隻鹹旦好靚呀(漏油的),我就1個人擦哂成個飯TIM,食到最尾其實都好飽,我都堅持食埋個尾,好飽呀I will be back(其實價錢係有點貴,但係就好食同幾大碗)(PS..個飯係有小小飯焦在底下)

排骨煲仔飯
因為要等20分鐘,我等係打電話去叫定先啦,我仲加咗隻鹹旦
I will be back
(其實價錢係有點貴,但係就好食同幾大碗)
(PS..個飯係有小小飯焦在底下)
排骨飯(Good)
2012-12-14
TakeAway
排骨飯(Good)
  • 排骨飯
2012-10-20 409 views
見到呢度以靚湯做賣點,而食評又十分好,期望便很大。。。舖位有點難搵,問吓街坊都無人知,找了很久才找到;沒想到店內的裝修像快餐店,而且原來只有"湯"&"煲仔飯",別無其他了。選了【鱷魚花膠烏雞】~個名聽到都好味,點知.......很淡,用料亦沒有"鮮"味,非常失望。【麥冬老鴨】~尚可,始終距離標準的老火湯仍有一段距離,只能當作是好一點的例湯吧。【豉汁白鱔飯】~唸住先叫一煲飯試吓先,點知食完真的不想叫第二煲了。感覺應該是用電煲煮出來的,而且是用鐵煲上枱,沒有用火爐煲出的香味,煲邊沒有正常的"飯蕉",而是把飯烘乾了,硬硬的;不過鱔很新鮮,值得一讚。【油菜】~得幾條,而且好油。
見到呢度以靚湯做賣點,而食評又十分好,期望便很大。。。

【油菜】~得幾條,而且好油。
2012-05-17 397 views
初時以為老廣靚湯結業, 幸好在朋友口中得知原來只是細舖搬大舖, 不過新舖地點沒有以往那麼多人流, 舊舖終於在食街內, 不過他們都已有一定的名氣和一定的熟客, 所以都不擔心. 當晚去到新舖真是大很多很多, 看見還有摺枱和椅, 我以假日應該人流很多需要在門外加位. 看看餐牌大致上舊有的都有保留, 當然亦加了不少新款湯水.份量很足, 味道清不會有味精的味道, 還有烏雞, 我想燉的時間真是很久了, 因雞骨已被燉得溶化~陸陸續續都有新款湯或飯上市見有新款飯加上又是辣的味道, 相公立刻改單, 幸好可及時更改, 份量亦是跟以往一樣, 味道真是很辣很好吃, 雞的份量亦不少, 完全適合相公的口味, 他讚不絕口~黃鱔對女人來說是很補的, 加上我自己本身很鐘意食鱔, 而自家製又十分多功夫所以今晚當然要一試, 果然沒有令我失望, 鱔魚很爽口, 加了些杞子令飯帶點甜味, 我本身不太愛吃飯都只是吃剩了少少. 上菜時間其實都不算太耐, 但當然需要一點時間是合理的, 其實味道我覺得沒有大變化, 但價錢加了. 其實飯類真是比較貴呢~~~~這裏最不好的一點不是食物不是環境不是服務, 而是太多蚊和小飛飛, 整晚飛來飛去真
多種款式選擇
看看餐牌大致上舊有的都有保留, 當然亦加了不少新款湯水.
蟲草花靈芝燉湯
新上市
陸陸續續都有新款湯或飯上市
川辣炆雞飯
黃鱔飯

上菜時間其實都不算太耐, 但當然需要一點時間是合理的, 其實味道我覺得沒有大變化, 但價錢加了. 其實飯類真是比較貴呢~~~~這裏最不好的一點不是食物不是環境不是服務, 而是太多蚊和小飛飛, 整晚飛來飛去真是不太好呢~希望有所改善.

2012-05-10
$80 (Dinner)
多種款式選擇
新上市
蟲草花靈芝燉湯
川辣炆雞飯
  • 燉湯
2012-03-20 263 views
今日專登入元朗行吓街,食吓嘢,一点多些到達大X華酒樓午飯,剔了五個点心點知............ 四個都無叫其他点心比起上一年來吃時,水準跳水下降,.老婆大人都説上次來不是這樣味道的。 無可奈何,匆匆吃罷陪著老婆大人血併 。今日天氣特别悶熱 行了一會又累又口乾, 想起附近新開一間湯館在西青街便行過去找尋,沿西青街轉了兩個圈也找不到想要放棄,剛巧经過網球場,老婆大人跑去問人原來就在對面,因前面搭了棚遮住門面較難擦覺。 進了門內有四枱客人,有 位嬸嬸 來招呼我們原來她正要下班但也没有不耐煩的態度,還詳細解答老婆大人所問湯的問題,因第一次来不知喝什麼湯有何種功效。 最後老婆大人叫的是 椰子燉鱷鱼肉 我叫的是麦冬羅漢果燉水鴨及後沒有麦冬改為靈芝 起初老婆大人不大同意喝湯的,她説街外買的都是味精水,但今次令他改觀了, 水鴨湯喝下喉頭説不出的舒暢,本來我喉嚨不舒服的,亦感覺好多了。喝後直
椰子燉鱷鱼 老婆大人大讚
靈芝羅漢果燉水鴨 甘喉可口
陪著老婆大人血併 。今日天氣特别悶熱 行了一會又累又口乾, 想起附近新開一間湯館在西青街便行過去找尋,沿西青街轉了兩個圈也找不到想要放棄,剛巧经過網球場,老婆大人跑去問人原來就在對面,因前面搭了棚遮住門面較難擦覺。 進了門內有四枱客人,有 位嬸嬸 來招呼我們原來她正要下班但也没有不耐煩的態度,還詳細解答老婆大人所問湯的問題,因第一次来不知喝什麼湯有何種功效。 最後老婆大人叫的是 椰子燉鱷鱼肉 我叫的是麦冬羅漢果燉水鴨及後沒有麦冬改為靈芝 起初老婆大人不大同意喝湯的,她説街外買的都是味精水,但今次令他改觀了, 水鴨湯喝下喉頭説不出的舒暢,本來我喉嚨不舒服的,亦感覺好多了。喝後直到回到大埔都不覺口干或口渴要飲水。
2012-03-17
靈芝羅漢果燉水鴨 甘喉可口
椰子燉鱷鱼 老婆大人大讚
  • 燉湯
1K
2012-01-27 172 views
以前經過金輝徑的老廣靚湯,眼見門面細細,對這間細小食肆也不以為意。心想以「靚湯」為名,多數純粹綽頭,因為廣東人的靚湯,講究材料和火候,這些都要高成本。外出用膳,喝到一啖沒有味精的湯水,也算是非常幸運。最近看雜誌,有食家介紹老廣靚湯,原來細鋪搬大搬,地方寬敞了不少,驚訝的是這小店原本早有一批捧場客。再查看食評,竟然是一致的好評。發現了新大陸,便要帶女朋友試試。是日年廿八,七點來到。只有兩三檯食客,隨便坐下來,侍應送上熱茶。點菜是用點菜單,所有靚湯、鐵鍋飯、小食都列印在同一張點菜單上。叫了大生地麥冬燉湯、黃鱔飯、土魷肉餅飯。燉湯等了五分鐘,份量不小,一盅也夠二人共用。用料十足,有麥冬、薏仁、生地、土伏苓、薑片、豬骨。褐色的湯,入口微甘帶甜,湯面的肥豬肉不算多,瘦肉也煲得軟冧冧,薑片的味道也完全煲了出來。兩個鐵鍋飯要等上二十分鐘,因為每個飯都是即叫即煲。據說黃鱔能補血,對女士很補身。但因為平時甚少吃鱔,所以便叫了黃鱔飯。打開煲蓋,熱騰騰的,除了黃鱔外,配料還有冬菇粒、陳皮絲、杞子、兩片翠肉瓜。黃鱔爽口彈牙,沒有泥味腥味;冬菇肉厚,絕不是下等貨色。淋上醬油,撈著撈著,熱力把醬油的水份蒸發,令濃
兩個鐵鍋飯要等上二十分鐘,因為每個飯都是即叫即煲。據說黃鱔能補血,對女士很補身。但因為平時甚少吃鱔,所以便叫了黃鱔飯。打開煲蓋,熱騰騰的,除了黃鱔外,配料還有冬菇粒、陳皮絲、杞子、兩片翠肉瓜。黃鱔爽口彈牙,沒有泥味腥味;冬菇肉厚,絕不是下等貨色。淋上醬油,撈著撈著,熱力把醬油的水份蒸發,令濃稠的醬油,附在米飯上,吃起來濃而不鹹,加上陳皮淡香,很有住家飯菜的味道。而土魷肉餅飯,伴以薑絲、翠肉瓜煲熟,肉餅大大塊,鋪在白飯上,豬肉肥瘦合適,口感軟滑,唯獨略咸,土魷也較韌。
這餐飯吃得很飽滿。用鐵鍋煲飯,原來也不比瓦鍋煲飯遜色,只是米飯較瓦鍋煲出來的略乾。至於燉湯,用料和火候都很有水準。老廣靚湯,名不虛傳。
2011-09-15 127 views
上個月左右去過, 個日咁啱係新鋪開張, 見人頭湧湧就忠左入去, 點知老細話當晚六點先正式開業, 可以請我地食件燒肉, 好NICE!今次終於食到喇!之前細鋪食過一次,感覺良好...只係太逼, 新鋪就闊落好多湯嘅水準KEEP到, 好正, 料亦足, 飯係煲仔飯, 有飯焦, 但始終呢道主打係湯, 款式亦多D值得一題嘅係電視播嘅并非電視台, 而係中央台製作嘅中國名勝影碟, 好特別, 好貼心, 但美中不足嘅係聽唔到聲, 又無咩字幕, 都唔知介紹邊道仲有個雞翼攪錯左, 叫"老"水俾左酒糟, 不過肚餓, 所以照食!仲有一煲飯係隔離枱嘅放錯左俾我地....總評: 兩個人埋單2佰幾, 有靚湯有菜有飯, 好滿意. 食物水準高, 猶其D湯, 服務細節有改善空間.

今次終於食到喇!

之前細鋪食過一次,感覺良好...只係太逼, 新鋪就闊落好多

湯嘅水準KEEP到, 好正, 料亦足

飯係煲仔飯, 有飯焦, 但始終呢道主打係湯, 款式亦多D

仲有一煲飯係隔離枱嘅放錯左俾我地....

虫草花石斛
豉汁白膳反
雞翼.....原本係"老"水
2011-09-11
$239 (Dinner)
虫草花石斛
豉汁白膳反