2023-05-17 1121 views
餐廳位於斜路上少少的商廈2樓,不算難找,枱與枱之間的距離足夠。當晚房間及大廳也有食客,談笑風生,看來都是識食之人🧐🧐🧐農家窩窩頭粟米粉整成的饅頭仔,中間已經預先淘空,方便加入特色肉碎,肉碎食得出包括有紅蘿蔔、青豆角同埋切成小粒的臘味,麻辣醬當然唔少得!按自己需要,用湯匙放自由份量就可以食用,香港少見的主食,值得一嚐⬆️⬆️⬆️五指毛肚雞腳湯燉湯好多款,不過當晚只有呢款隱瞞餐湯,健脾補肺,WHY NOT?飲落好香椰子味,十分清甜,湯料唔會太多,但又樣樣都有👍👍鐵板土豆片很惹味的一道菜,份量具多,佐酒小食之選🍻蛋黃茄子每條茄子都沾上厚厚的蛋黃醬,一啖一邪惡。如果有叫白飯的話,真的絕配🤔紅糖糍粑香港比較少機會食到的甜品,多數都係比4,5條你就算,食到到喉唔到肺。呢到竟然比足12條,太過份了😂😂花生粉不會過多,糍粑入口煙韌香脆,講真,點唔點紅糖都食得過,可以按個人喜好沾多沾少不沾,都係品嚐呢道特色甜品的方法😜

當晚房間及大廳也有食客,談笑風生,看來都是識食之人🧐🧐🧐

農家窩窩頭

五指毛肚雞腳湯

飲落好香椰子味,十分清甜,湯料唔會太多,但又樣樣都有👍👍

鐵板土豆片

很惹味的一道菜,份量具多,佐酒小食之選🍻

蛋黃茄子

每條茄子都沾上厚厚的蛋黃醬,一啖一邪惡。
如果有叫白飯的話,真的絕配🤔

紅糖糍粑

2023-05-16
$200 (Dinner)
2023-05-08 232 views
這間位於灣仔藍屋附近的樓上中菜館,主打正宗長沙湘菜,店內具中式的裝修寬敞舒適。午市時段,有十一款性價比高的中午蓋碼飯套餐,均即叫即製作,充滿鑊氣非常新鮮,跟罐裝汽水或豆漿。孜然牛肉蓋碼飯 - $78一片片牛肉散發濃郁孜然粉香,份量頗多,質感軟嫩不柴,連同洋蔥、辣椒和蔥等炒香,米飯吸飽多餘醬汁,油菜平衡肉膩感。小炒雞蓋碼飯 - $78一粒粒炒香雞塊,部份連著骨頭,肉質更香酥嫩滑,與青蒜葉、青辣椒和辣椒等炒香,微辣得更有層次。涼拌牛展 - $108一片片牛展肉有著花紋狀的紋路,半筋半肉有著豐富膠質,結實的肉質煙煙韌韌,彈牙酥軟,不肥又不膩,帶清香的微辣。豆漿(跟餐)原支大和品牌的原味豆漿,濃稠富豆香好解辣。

孜然牛肉蓋碼飯 & 小炒雞蓋碼飯

涼拌牛展
涼拌牛展

涼拌牛展 - $108

豆漿(跟餐)
原支大和品牌的原味豆漿,濃稠富豆香好解辣。
2023-05-08
Type of Meal
Lunch
2023-05-03 566 views
#fafafoodblog湘菜 #fafafoodblog灣仔🍴蛋黃南瓜 98 蚊🎃南瓜切粒出面帶有好香既咸蛋黃, 好夠咸香 南瓜好軟林入味 夠香甜 正🍴長沙炒米粉78 蚊🍜炒米粉比較幼身 炒得好乾身 咸味夠。好有蛋香 就算有油麥菜都炒得好乾身 好夠鑊氣 連埋其它菜既辣汁同肉 例如牛肉 一齊食 都好正🍴長沙臭豆腐 138 蚊🔥臭豆腐 有梅菜青紅椒粒做調味 長沙臭豆腐外皮帶 d香脆 就甘聞落去其實唔臭 咬開就散出臭豆腐既香味 好食👍🏻🍴小炒黃牛肉188 蚊🐂黃牛肉食得出好新鮮 切成幼幼地既牛肉絲 炒得好香口 辣椒子滲哂落牛肉入面 夠軟林入味 仲有蒜 芫茜 等等 令到成個牛肉好香 正👍🏻#湘菜 #牛肉 #臭豆腐 #咸蛋黃 #南瓜 #炒米粉 Score 平均分< 7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#老長沙湘菜館灣仔石水渠街69 至71 號年威閣2 樓 a號鋪~~~~~~~~~~~~
🍴蛋黃南瓜 98 蚊🎃

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#老長沙湘菜館
灣仔石水渠街69 至71 號年威閣2 樓 a號鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog灣仔
=====================

2023-05-03
$270 (Dinner)
2023-05-03 165 views
同事好鐘意食辣🌶,推介一間位於水渠街的菜館“老長沙湘菜館”。我平常只食川菜而未曾試過湘菜,難得有同事有帶路試新菜式,當然要去試下😆。菜館位於年威閣2️⃣樓,店內格局好像私房菜,裝修簡單又帶點中式風格🏮。鄉里扣肉 $138因為不辣,同事專登幫我點🥰,以備不時之需🤣。其實是梅菜扣肉🐖,梅菜不似香港一般食肆,喜歡選用甜梅菜,所以梅菜的獨特香味比較突出🥰,味道亦比較為純樸。豬肉🐖扣得入味,口感鬆化軟嫩,肥而不膩😋。長沙臭豆腐 $108長沙名物當然要試,黑色⚫️的臭豆腐炸得非常香脆,再在上面鋪上自家制的辣汁🌶,辣汁混有紅🌶、綠🫑辣椒粒、蒜蓉🧄及蔥花。一口咬下,先是香脆,隨之而來是一陣豆香及帶有後勁的辣味,好食又過癮😋。鐵板水晶粉 $98水晶粉煙韌彈牙,因為鐵板🥘上能夠保存一定熱度,加上辣味🌶,所以感覺特別有辣勁🥵,越食越辣,越辣越想食😋。香辣魚皮 $68魚皮🐟爽脆,醬汁香辣,非常惹味😋,又是一款越辣越想食的冷盤😍。總括而言,湘菜的特色就是辣而且帶後勁,食辣的朋友一定會喜歡,食不了辣的朋友都應該試下,因為真的幾有特色。

鄉里扣肉 $138

長沙臭豆腐 $108

鐵板水晶粉 $98

香辣魚皮 $68

2023-04-28
$260 (Dinner)
  • 香辣魚皮
  • 鐵板水晶粉
  • 長沙臭豆腐
  • 鄉里扣肉
2023-04-26 110 views
環境很舒適,枱與枱之間很有空間,可以放心聊天。食物方便選了紅糖環境很舒適,枱與枱之間很有空間 可以放心聊天。食物方面選了串串蝦、手拍青瓜和紅糖糍粑,本來想叫孜然寸骨,但沒有貨,所以叫了糯米蒸排骨。最出色是紅糖糍粑,外脆內軟!串串蝦都好惹味!蝦頭都除去了,好細心!整體來說都值得推介的!
環境很舒適,枱與枱之間很有空間,可以放心聊天。
最出色是紅糖糍粑,外脆內軟!
串串蝦都好惹味!蝦頭都除去了,好細心!
整體來說都值得推介的!
2023-04-22 143 views
呢排天氣濕濕凍凍,想食吓啲香辣野,就揀咗呢間湖南菜館。地方細細,但係都乾淨企理。首先就揀咗喺蒸糯米排骨,都幾有特色,糯米軟糯,加上杞子,排骨亦都鮮味十足。怕辣嘅朋友都可以嗌呢道菜試下,吃起来清香不腻。我亦都揀咗涼拌青瓜,加咗少少辣椒,有少許麻辣,青瓜爽脆可口,都不失為一道開胃小菜。另外揀咗香辣 寸寸蝦,面頭勁多辣椒同蒜頭,本以為會好辣。原來先將蝦煎到十分香脆後再加辣椒,都十分香口,連蝦殻都可以咬碎吞落肚,廚師亦都細心去左蝦頭,方便食用。飯後甜點就嗌左黑糖糍粑。如果怕辣嘅朋友食左以上菜式覺得頂唔順,可以嗌呢道甜品去解辣。個人認為幾飽都要試,超級煙靭,外脆內軟,灑上黃豆粉沾埋黑糖絕配,一定要趁熱食!

蒸糯米排骨
涼拌青瓜
香辣寸寸蝦
黑糖糍粑
2023-04-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
蒸糯米排骨
涼拌青瓜
香辣寸寸蝦
黑糖糍粑
2023-04-16 157 views
呢間開係灣仔,樓上係住宅大廈嘅中餐廳,開到好夜都仲有得食平日夜晚九點去到,諗住邊度有得食就食,參考佢啲廚師推介同埋海報宣傳嘅食物相片,求其點幾嗰餸菜,都幾好食。手拍青瓜 點菜嘅時候都驚嘢食好辣,所以專登要求小辣微辣,全部辣到恰到好處,最多都只係有少少麻,可以接受。青瓜都好爽脆。小炒王牛肉 我鍾意呢隻食物碟,唔係茶餐廳食到嘅炒牛肉味道,影落睇落都好似好油膩咁,不過食落又唔會感覺成口油,啲牛肉都唔係好老。糯米蒸排骨 糯米飯包住一嚿嚿排骨,好特別,以為好似糯米雞咁,但係原來似食糭嘅糯米多啲,排骨蒸得好軟熟,大大件份量十足。最後一個小菜係呢個香辣魚皮,本身以為係炸魚皮就唔叫了,因為驚煎炸嘢熱氣,原來唔係打邊爐嗰啲,咁一於叫嚟試吓咁多碟之中,我最鍾意呢碟,啲魚皮捲埋一嚿嚿,食落爽爽口感好得意!果然係必食之選最後兩個人都食唔晒所有嘢餐廳位置都幾寬敞鬆動,仲有包廂,唔會太嘈,感覺好好朋友問我知唔知咩係湘菜,其實我本身都唔知,原來係中國八大菜系之一。唔使返內地都有得食湘菜,仲可以要求走辣,真好
呢間開係灣仔,樓上係住宅大廈嘅中餐廳,開到好夜都仲有得食

手拍青瓜

小炒王牛肉

糯米蒸排骨

最後兩個人都食唔晒所有嘢

餐廳位置都幾寬敞鬆動,仲有包廂,唔會太嘈,感覺好好

2022-06-15 1544 views
如圖,咁大一舊,味道其實ok,未知是否正宗,環境簡單唔多人,但有位店員態度好差,收銀做錯唔想退錢,仲同我哋講粗口(其他店員都好似幾溫柔),真係好失望,唔會再去。
2022-01-12 1475 views
灣仔街市斜對面一個商業大廈樓上🎊開咗間新嘅湘菜館,鍾意食重口味🇨🇳湖南嘢嘅朋友仔可以一試。雖然係小館🍽形式,不過呢度地方都好大🪑好闊落。有 lunch set,全部都係🌶湘菜口味嘢,🔥辣度可以自訂👍。孜然🐂牛肉蓋碼飯🍚,牛肉好腍,🌶孜然香辣,豆角鮮嫩🥢。🐔雞汁脆荀炒🐖臘肉蓋碼飯🍚,萵筍吸收咗🐓雞汁同埋🐷臘肉油香幾好味😋。小炒子雞🐔,肉質結實而且香辣🌶味濃。爆炒🔥腰花🐖幾爽口,唔會過老,豆角吸咗啲辣汁都幾好味😋。老闆娘見我哋晏晝都叫咁多嘢食🥢,所以送咗呢個🤤甜酒湯圓俾我哋,佢幾清甜,湯圓細細粒幾煙韌,又有少少🤏甜嘅酒糟香味。

雖然係小館🍽形式,不過呢度地方都好大🪑好闊落。

孜然🐂牛肉蓋碼飯🍚,牛肉好腍,🌶孜然香辣,豆角鮮嫩🥢。

小炒子雞🐔,肉質結實而且香辣🌶味濃。

爆炒🔥腰花🐖幾爽口,唔會過老,豆角吸咗啲辣汁都幾好味😋。

Type of Meal
Lunch