2023-04-16
呢間開係灣仔,樓上係住宅大廈嘅中餐廳,開到好夜都仲有得食平日夜晚九點去到,諗住邊度有得食就食,參考佢啲廚師推介同埋海報宣傳嘅食物相片,求其點幾嗰餸菜,都幾好食。手拍青瓜 點菜嘅時候都驚嘢食好辣,所以專登要求小辣微辣,全部辣到恰到好處,最多都只係有少少麻,可以接受。青瓜都好爽脆。小炒王牛肉 我鍾意呢隻食物碟,唔係茶餐廳食到嘅炒牛肉味道,影落睇落都好似好油膩咁,不過食落又唔會感覺成口油,啲牛肉都唔係好老。糯米蒸排骨 糯米飯包住一嚿嚿排骨,好特別,以為好似糯米雞咁,但係原來似食糭嘅糯米多啲,排骨蒸得好軟熟,大大件份量十足。最後一個小菜係呢個香辣魚皮,本身以為係炸魚皮就唔叫了,因為驚煎炸嘢熱氣,原來唔係打邊爐嗰啲,咁一於叫嚟試吓咁多碟之中,我最鍾意呢碟,啲魚皮捲埋一嚿嚿,食落爽爽口感好得意!果然係必食之選最後兩個人都食唔晒所有嘢餐廳位置都幾寬敞鬆動,仲有包廂,唔會太嘈,感覺好好朋友問我知唔知咩係湘菜,其實我本身都唔知,原來係中國八大菜系之一。唔使返內地都有得食湘菜,仲可以要求走辣,真好
手拍青瓜
小炒王牛肉