2021-04-19 1669 views
聽聞得寶大廈有間由荃灣開到來九龍灣的米線, 基於荃灣是米線大本營, 即刻來試試。到達時已經差不多2點半, 門口竟還有三幾個人在排隊等候, 平時飯市時段更有長龍, 入座後發現原來店裡位置很少且窄。腩肉炸醬小鍋米線, 腩肉和炸醬都帶點微辣, 在店員的介紹下選了清湯底已足夠重口味, 湯底偏甜, 米線爽口, 腩肉精瘦, 好味。雞肉小鍋米線, 選的原味清湯底, 但可能雞肉本身沒調味, 整體感覺偏酸, 而且湯底越吃越酸。蒜泥白肉, 蒜泥不夠泥, 說是粗點的蒜蓉還差不多, 白肉比較肥, 又不夠薄切, 入口有點油膩感。旁邊還有一點甜辣醬, 個人不敢嘗試混搭, 友人鼓起勇氣試了也說感覺奇怪。總體來說, 在不用排太長隊的情況下可以嘗試。
腩肉炸醬小鍋米線
雞絲小鍋米線
蒜泥白肉
總體來說, 在不用排太長隊的情況下可以嘗試。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Tea
2021-04-17 1244 views
肥仔米線由佢係荃灣時我就幫襯過,個時做兼職時必叫的午餐,佢既湯底唔會好油,啲餸又好食,點知後來佢執左,一直都好想食,係九龍灣做左野差唔多十年了,一直無間似樣既雲南米線,點知肥仔米線居然開左黎九龍灣!!我即介紹同事一齊去食!今日同同事Lunch去左九龍灣呢間肥仔米線食午餐,我叫左個三餸酸辣米線,雞奕尖、腩肉、豬大腸微辣!再配支豆漿解下辣!水準同以前一樣!米線的質感岩岩好,又唔會太冧、又唔會太硬!雞尖同腸大腸都好入味!腩肉又啖啖肉!我每次都會飲埋個湯,簡直一星期可以食幾次都得!
酸辣米線
2021-04-16
$55 (Lunch)
酸辣米線
平時經過一定多人排到爆,今日放假3:00左右落嚟睇吓好唔好彩唔使排隊😌黎到得一個姐姐排隊咋!lucky! 等咗5分鐘左右就入咗去叫咗個小辣,酸辣米線,配菜加豬軟骨同木耳。豬軟骨條骨煮到冧晒,不過啲肉就排咗咗少少。木耳就正常啦😂最緊要係酸辣湯底真係幾好味,配菜有芽菜酸菜肉碎,份量都幾多。我自己鍾意食酸辣米線,主要就係食配菜🤣食到一條都唔剩呀!另外梗係跟杯凍檸茶少甜啦,大佬好辣㗎嘛都幾開心,喺搵到間九龍區有好食嘅酸辣米線!得閒又過嚟再食下先🥰🥰🥰

另外梗係跟杯凍檸茶少甜啦,大佬好辣㗎嘛
豬軟骨木耳酸辣米線小辣

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$51 (Tea)
豬軟骨木耳酸辣米線小辣
七點15左右去到門口排隊前面大概要等四五張枱,但就足足等到8:10先入到去,12分坐底,認得我前面嘅一對情侶仲坐咗喺度張枱係冇嘢食㗎,所以我就留意吓佢哋嘅出餐時間..20分鐘內淨係出左兩碗堂食,就係出比我前面入黎果檯.. 8點33分終於等到個小食,而我碗米線..等到8:43佢先出現🥲其餘時間全部都係整外賣,大佬啊真係好離譜囉🥲真係講真有幾好食都好都寧願叫外賣啦😇叫咗個豬肚木耳酸辣米線 湯底偏甜,叫咗小辣💪木耳絲同豬肚都好好食,但就真係重口味咗少少食完碗米線之後會覺得有啲頸渴.炸雲吞好出色啊非常香脆✨唯一美中不足就係真係好油成隻碟都係油😂
真係講真有幾好食都好都寧願叫外賣啦😇

叫咗個豬肚木耳酸辣米線

炸雲吞好出色啊非常香脆✨
唯一美中不足就係真係好油成隻碟都係油😂
2021-03-27 851 views
個位置都真係幾格攝,而且因為舖細,由排隊都到有得食都要等一個鐘🥴不過真係值得等!除左價錢平,原本有一個餸(就算再加都係幾蚊),個味道真係一d都唔失望!嗌左一碗麻辣小辣,餸係韮菜餃同腩肉;另一碗就清湯蟹柳豬皮。麻辣小辣都真係唔惹小,唔食得辣真係會挺唔順,不過都係香既🤤韮菜餃就自家制,個函好好味!腩肉食完就知點解舖頭大推,煮過入面而且香口小辣🤤清湯都估唔到夠香,唔係淨水,而且豬皮都夠爽!!唯一可惜就真係比較窄,坐得有dd迫
嗌左一碗麻辣小辣,餸係韮菜餃同腩肉;另一碗就清湯蟹柳豬皮。
清湯都估唔到夠香,唔係淨水,而且豬皮都夠爽!!
唯一可惜就真係比較窄,坐得有dd迫
  • 腩肉
2021-03-25 758 views
第一次幫襯肥仔雲南小鍋米線,因為見到新開,門口有好多人企哂係度等外賣,所以吸引左我去試食🤩晚市時間,餐廳坐滿人,由於店舖面積較細,所以座位都比較少,堂食會覺得有d逼,坐得唔係太舒服🙈1️⃣ 🍜涼拌撈米線 ($34)👍🏻味道評分: 6.5/10🍜涼拌撈米線,第一次食唔敢叫太辣,所以叫左小辣🌶試下先,辣度唔會太辣,無譚仔既小辣咁辣,撈麵配料有炸醬,酸菜,花生🥜,另外可以任選一款$6餸,我簡左蟹柳,味道同平時喺超市買到既差唔多。份量比想像中大碗,味道都唔差,但食多幾啖後開始覺得味道太濃,少許偏油,好快就食到好飽了🤰🏻2️⃣ 🦑炸魷魚鬚 ($35)👍🏻味道評分: 6.5/10🦑炸魷魚鬚配上泰式辣醬,味道配合剛剛好,食落有咬感,唔會好似外面平價餐廳有膠質感,有返煎炸香口既味道。

1️⃣ 🍜涼拌撈米線 ($34)
👍🏻味道評分: 6.5/10

涼拌撈米線

2️⃣ 🦑炸魷魚鬚 ($35)
👍🏻味道評分: 6.5/10
炸魷魚鬚

涼拌撈米線
炸魷魚鬚
2021-03-24 543 views
Sorry,真係好難食。叫多酸bb辣,結果米線係甜既,無酸無辣,落醋都掩唔住甜味。米線份量夠飽,但酸菜同肉都唔多,叫左一餸芝士腸,可能我大鄉里出城⋯應該要叫多幾個餸,芝士腸得三條覺得好不足,但明明老x娘同譚仔我都係叫一餸,都未試過覺得咁空虛,而且未食完開始口渴。今排見咁多人讚所以好大期望😓,希望佢地只係今次失手⋯
2021-03-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Dinner)
2021-03-20 591 views
再次光顧肥仔,7點打電話去落單,要等20~30分鐘,真係好多單呀,最後等左20分鐘有得拎,今次食雞絲麻辣米線小辣,雞絲好多呀,食到尾都仲有,另一碗係腩肉酸辣紅薯粉,紅薯粉份量不及米線多,不過唔洗加錢又Q彈,冇投訴啦~上次叫小辣唔夠辣,今次中辣可能加左腩肉,即刻辣左好多呀,腩肉唔肥又夠味,不過碗紅薯粉個面好多油,要自己飛走啲油,唔係就太多油呀今次一樣要求走餐具,不過依然係有比餐具,睇返張單都冇打出黎,可能咁原因冇走到,希望下次真係會走啦,環保少少呀
2021-03-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Dinner
2021-03-11 1060 views
返返下工我打左電話去外賣自取,店員好有禮貌叫左個腩肉酸辣米線,好多米線酸辣湯偏甜,我叫左小辣,覺得同譚仔三小辣差唔多之前試過叫微辣,覺得冇辣味,而腩肉冇肥膏,有啲難咬但入味九龍灣嘅食客不妨可以考慮下依間米線
返返下工我打左電話去外賣自取,店員好有禮貌
叫左個腩肉酸辣米線,好多米線
酸辣湯偏甜,我叫左小辣,覺得同譚仔三小辣差唔多
之前試過叫微辣,覺得冇辣味,
而腩肉冇肥膏,有啲難咬但入味
九龍灣嘅食客不妨可以考慮下依間米線
雲南小鍋酸辣米線
TakeAway
雲南小鍋酸辣米線
2021-02-28 1695 views
我叫左酸辣米線,米線係偏幼身,湯底算濃,但唔夠酸同太甜😐,入面既肉碎比較鞋同無乜味。朋友叫左麻辣比較香,但佢話食到後期都覺得甜。豬大腸:味道正常,但全部口感都好韌😰雞翼尖:不過不失豬軟骨:好冧,但都係太甜另外叫左支豆漿竟然係鴻福堂,飲落似豆奶多過豆漿😅總結:整體黎講算好食,但湯底實在太甜唔岩口味,食完有少少口渴,所以唔會有下次。都係因為有人話好食過老x娘先突登走黎試,點知...😅期待差太遠🙂
朋友叫左麻辣比較香,但佢話食到後期都覺得甜。
豬大腸:味道正常,但全部口感都好韌😰
雞翼尖:不過不失
豬軟骨:好冧,但都係太甜

另外叫左支豆漿竟然係鴻福堂,飲落似豆奶多過豆漿😅
2021-02-28
Tea
2021-02-27 1518 views
肥仔原來是荃灣搬去九龍灣,一真都想試,但堂食不論閒日、假人都實在太多人,剛好有同事幫忙買外賣,兩位男仕共買八碗,前面張單都十幾碗,真驚人,由於湯跟米缐是無分開,有幾會早造的會比較淋咗D,如果可以分湯或堂食必定更佳。我選擇咗清湯底,黑木耳,螺旋草,羅白米缐,哈哈!很素食呀!配有少量牙菜,酸菜,清湯夠味,好飲,原來有墨魚咀,在同事果蜿取咗試,好爽,下次要試,羅白夠甜,非常入味,螺旋草非常健康,較少米缐店有造,正!下次再返九龍灣,會試番茄湯底,希望可以堂食啦!
2021-02-13 2192 views
這間店營業不久,但每次經過都看到人龍,店舖不大,出餐有點慢,可是每位客人都會乖乖地等待,中午時段外賣單更是一個接一個,這就是小店的特色。😀由於很想吃酸酸辣辣的湯麵,我選了酸辣粉配辣腩肉(bb 辣),父親給我少許豬耳。 湯底很適合我這種想吃辣又不能辣的麻煩客人🤣,腩肉入味而爽口,味道比「藍」記還出色呢!紅薯粉一般米線店鋪需要額外加錢,但這間不用,麵既份量還要很多,每吃一口彈牙的粗麵條配甜酸菜和炸醬湯底都會很滿足。😌

2021-02-09 1252 views
又係返夜唔知食乜好,就行咗過黎買外賣我唔食得辣所以點咗個酸辣紅薯粉(bb 辣)幾乎冇咩辣味但食得出酸辣味道,好岩我😂本事好食得辣既同事叫咗個小辣反而又話幾辣😂😂 我鐘意佢個酸辣味唔係出邊嗰啲咁濃,係有質地既湯味,黎緊都會繼續食佢
又係返夜唔知食乜好,就行咗過黎買外賣

我唔食得辣所以點咗個酸辣紅薯粉(bb 辣)
幾乎冇咩辣味但食得出酸辣味道,好岩我😂

本事好食得辣既同事叫咗個小辣反而又話幾辣😂😂

酸辣紅薯粉
TakeAway
酸辣紅薯粉
2021-02-06 1614 views
味道是記憶是回味,自肥仔荃灣店舖被業主加租被迫結業後,很久沒有嚐到它那獨特的湯底、餸菜、及米線了。每逢路經荃灣舊址那條食街,心裡總是惦記,頓時口水唾液在嘴內吞了一口。新店額外加上肥仔寶號及人頭商標,創造品牌效應。在臉書知道肥仔重開,但擇址九龍灣,馬上第二天午間前往尋味。車泊於彩盈邨對出的德寶大斜路,然後入商場搜索,找遍了地下一樓也不見芳影。正當要找保安問路之際,見到一眾饗客如我般尋尋覓覓,原來就在商場往地鐵站主路出口的一條小巷之內。尚在試業階段,落單及上菜頗為混亂,但侍者甚有禮貌,客人也體諒。老闆肥仔在廚房內努力,不斷有供貨商及親朋戚友前來道賀恭喜。新店面積比舊店小了一半,廚房更見狹窄,應要花點時間適應。餐牌是熟悉的棗紅色,仍是舊店設計,但感覺價錢略有提高了。以往前往肥仔基本也不用看餐牌,例牌選擇,再加一款小菜。【腩肉豬大腸小辣紅薯粉】先喝進一口久違的湯底,湯色加了辣椒,而變成淺啡淺橙色,但味道底蘊仍是那種清澈帶有豬骨清甜的味道。這是肥仔的其中一個獨特焦點,湯底會較其他米線店舖清徹好喝,帶有開胃微酸及醒胃微辣。再吃我的例牌餸菜選擇:腩肉及豬大腸,依然十分出眾。腩肉原塊薄切,甚考刀功,以

【腩肉豬大腸小辣紅薯粉】

再吃我的例牌餸菜選擇:腩肉及豬大腸,依然十分出眾。腩肉原塊薄切,甚考刀功,以豉油鹵水醃味,然後炆上一兩小時,外貌呈啡色,色水均勻有致,肉質軟淋。豬大腸處理非常乾淨,未見大量肥膏,用同樣方式炆淋,煙韌咬口。

朱顏未變,只是雕闌玉砌換了個地方。當自己惦記肥仔味道還是會繼續去支持,祝肥仔九龍灣落地生根做出名堂。

最後想說一下,餐飲生意確實會經常出現老顧客跟著廚師出走的情況,特別中廚情況尤以為甚。知名例子就如幾年前大劉食堂福臨門拆夥,眾多侍應廚師流落民間。自己即時向外發了幾則招聘廣告,找來了兩位樓面及廚房來暢談合作,樓面侍應者薪金要求一萬六千,但原來她另有貼士利是一兩萬元,真的聘用不來。廚師者則尚未滿師,但手門不錯,即時獲聘,但很快他以前的主管便帶他離開說「福臨門舊班底開咗新檔,好多舊客轉去新地方開餐,舊大佬要佢番去幫手」。所以,食肆老闆除非是懂得廚藝,要麼善待廚房主管,要麼記下食譜心法,否則廚房離職生意便像推倒重來。

食客是食味道,而不是食地方,所以我由荃灣追肥仔追到九龍灣。
2021-01-28 1092 views
原本喺荃灣屹立多年既米線鋪早前就執咗,再選址喺九龍灣德寶正門側邊既小巷開鋪。中意食米線既小編又點會錯過!————————————————————————#小鍋米線 🍜💰47 今次試咗腩肉同墨魚頭,啲腩肉個樣都幾唔錯,醃得幾入味,每塊都大大塊,同幾厚下。墨魚頭幾爽口,兩款都係值得一試既餸😂米線方面就係爽口彈牙啲,韌啲,如果佢軟身啲就更好!辣度係中辣,湯底好濃,非常夠味!加配凍飲只需另外再俾多$7!比起譚仔既$9真係更勝一籌😂差$2都差好遠hehe#蒜泥白肉 💰33食落唔會好辣,仲帶有少許甜味。腩肉唔會痴埋曬一齊,係大片到好似啲肥牛咁既size😂比起平時食譚仔/三哥個啲細塊就有啲唔同。平日既12:00已經大排長龍,建議lunch去食真係要再早少少,因為座位比較少,同埋太多長期fans幫襯🤣!會再去幫襯!下次希望啲米線會淋身少少🤏🥰🥰🥰米線皇后會好滿意!Ig : noodles_queen_food
————————————————————————
#小鍋米線 🍜💰47