2024-04-18 392 views
琴日聽朋友介紹去咗呢間膳廚買左個淨送咕嚕肉,肉質係1pat野又好霉都唔知啲肉擺咗幾耐咁。完全成碗野食唔到完焗住掉。第二日打去餐廳講又話自己冇問題唔肯退錢,絕對冇下次!琴日聽朋友介紹去咗呢間膳廚買左個淨送咕嚕肉,肉質係1pat野又好霉都唔知啲肉擺咗幾耐咁。完全成碗野食唔到完焗住掉。第二日打去餐廳講又話自己冇問題唔肯退錢,絕對冇下次!琴日聽朋友介紹去咗呢間膳廚買左個淨送咕嚕肉,肉質係1pat野又好霉都唔知啲肉擺咗幾耐咁。完全成碗野食唔到完焗住掉。第二日打去餐廳講又話自己冇問題唔肯退錢,絕對冇下次!
發哂霉!
Other Info. : 琴日聽朋友介紹去咗呢間膳廚買左個淨送咕嚕肉,肉質係1pat野又好霉都唔知啲肉擺咗幾耐咁。完全成碗野食唔到完焗住掉。第二日打去餐廳講又話自己冇問題唔肯退錢,絕對冇下次!
2024-04-10
Waiting Time
60 Minutes (TakeAway)
2023-11-27 710 views
諗咗好耐試唔試肉餅但又怕好肥最終都係試咗另外啲餸雖然睇相幾吸引!三餸$35咁抵真係冇野好投訴了椒鹽雞翼因為屋企唔會整,所以把握機會喺街叫椒鹽菜式豉椒牛肉估唔到都有幾多三色椒牛肉唔會太難嚼正常發揮算係咁青瓜拌豬耳朵ok wor覺得三餸要晒肉會太膩所以要個小涼菜唔算太多油另外佢有得+$10 要珍珠奶茶我冇試了佢有例湯同糖水讓冇住家湯水既人多個平價選擇我唔想太寒涼就冇叫糖水例湯都正常發揮唔算話好大浸味精味另外見人叫茄子,都放滿個格份量唔少相信男人食都會夠既女仔可以叫少飯
諗咗好耐試唔試肉餅但又怕好肥
最終都係試咗另外啲餸
雖然睇相幾吸引!

三餸$35
咁抵
真係冇野好投訴了

椒鹽雞翼
因為屋企唔會整,所以把握機會喺街叫椒鹽菜式

豉椒牛肉

讓冇住家湯水既人多個平價選擇

我唔想太寒涼就冇叫糖水
例湯都正常發揮
唔算話好大浸味精味

另外見人叫茄子,都放滿個格
份量唔少
相信男人食都會夠既
女仔可以叫少飯
TakeAway
🌟餐廳:膳廚📍地址:上水新成路88號海禧華庭地下55號舖💰價位:$50~$100☎️ 電話:5528 2628今時今日上班一族工作繁忙,收工想食返餐家常便飯都好匆忙,今日係上水忙完收工,見到呢間「膳廚」主打多餸飯,一於買外賣試試~———————————————————🔹咖喱薯仔、冬菇炆雞、涼瓜炒雞柳(三餸飯)-咖喱薯仔,咖喱汁調配得好惹味,送飯一流;冬菇炆雞份量豐富;涼瓜炒雞柳鑊氣十足,涼瓜甘而不苦,值得一試~🔹椒鹽蝦、椰菜花炒雞柳(兩餸飯)-朋友仔就叫咗呢款兩餸飯~椒鹽蝦炒得夠香口惹味,肉質結實,椰菜花炒雞柳材料豐富,食得好滿足~———————————————————😋味道:4/5🏢環境:4/5💁🏻‍♀️服務:4/5💵價錢:4/5🤟🏻性價比:4/5———————————————————👅整體小總結呢間小店提供多款餸菜選擇,食物種類多元化,總有一款啱你心水~值得一讚嘅係,白飯及餸菜會分開包裝,外賣時亦唔怕餸菜既醬汁同飯撈埋一齊,夠晒細心!
🌟餐廳:膳廚
📍地址:上水新成路88號海禧華庭地下55號舖
💰價位:$50~$100
☎️ 電話:5528 2628

———————————————————
🔹咖喱薯仔、冬菇炆雞、涼瓜炒雞柳(三餸飯)

🔹椒鹽蝦、椰菜花炒雞柳(兩餸飯)
-朋友仔就叫咗呢款兩餸飯~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
2023-10-30
TakeAway
上水膳蟲,睇到樽底唔妥倒咗出嚟,第二日WhatsApp同佢講,佢同我講呢啲係茶粉,大家自行判斷!食物不錯但環境十分差,好食到識飛都冇用,whatsapp 同佢講一啲誠意都冇不停死撐!
免費加送
免費加送
2023-10-14
2023-10-18 760 views
#fatchubelly上水📍 膳廚(上水)最近開左好多三餸飯今次試左呢間係上水嘅餐廳價錢超級便宜三餸飯都只是$35還有湯及糖水送但個日太遲到 大概7:30湯同糖水都送曬啦🥲想食嘅就早啲啦🤣💥肉餅肉餅結實彈牙 食到肉粒同少少脂肪唔會太鬆散💥芋頭排骨芋頭好綿密 排骨都幾有肉味💥翠肉瓜炒五花腩翠肉瓜好淋同薄薄嘅五花腩一齊炒💥番茄豬軟骨 豬軟骨唔係燜到好淋個種啲軟骨仲係脆脆啲幾有咬口番茄味酸酸甜甜唔錯💥豆豉炒魚片魚蛋切片炒洋蔥同三色椒第一次食 幾特別魚蛋都幾彈牙
#fatchubelly上水

📍 膳廚(上水)

最近開左好多三餸飯

魚蛋切片炒洋蔥同三色椒
第一次食 幾特別
魚蛋都幾彈牙
2023-10-13 736 views
喺石湖墟工作,午餐買個兩餸/三餸飯食,快,靚,平,正😆~我同同事都通常幫襯《膳廚》,鍾意呢度都幾多款餸菜選擇,有幾款菜,有魚🐟,有雞🐔,有豬肉🐖等,質素穩定,$35有三餸🍱,加碗靚湯🍲 & 大大碗白飯🍚。今日揀咗肉餅、酸甜咕嚕肉🐷 & 豆豉油麥菜。酸甜咕嚕肉份量足夠,好多件咕嚕肉,仲有黃椒,啲醬汁都好開胃。肉餅夠彈牙,唔會梅梅爛爛咁。俾咗好多油麥菜我,啱晒鍾意食菜嘅我。今日嘅湯水係五指毛桃湯,都幾清甜。日日唔同湯水架
喺石湖墟工作,午餐買個兩餸/三餸飯食,快,靚,平,正😆~

今日嘅湯水係五指毛桃湯,都幾清甜。日日唔同湯水架
2023-10-10 390 views
#膳廚兩餸飯一定是香港疫情後最紅的美食,之前在上水工作後,又手緊,就入了這間有枱凳的兩餸飯試試餐廳價錢超級便宜,三餸飯都只是$35,還有湯及糖水送,可惜當晚太遲到,湯及糖水都送光了!點了三餸飯,最欣賞飯及餸分開裝,我細食,食淨的飯可以拿回家炒飯吃。 我點了肉片炒菜芯、魚塊及南瓜排骨,份量足料,最欣賞炒菜,挺有鑊氣又鮮甜,有驚喜!住上水的朋友不要錯過呀,不過記得早啲黎!人均$35📍 膳廚 ,上水新成路88號海禧華庭地下55號舖
#膳廚

住上水的朋友不要錯過呀,不過記得早啲黎!
人均$35

📍 膳廚 ,上水新成路88號海禧華庭地下55號舖
2023-10-10
Type of Meal
Dinner
2023-10-07 356 views
上水開左間主打無味精既兩餸飯🤣而且除左兩餸飯之外,仲有自家製既特飲、湯同埋糖水,比起坊間一般兩餸飯店選擇更多😝當日去到揀左椒鹽蝦、魚香茄子、咖喱薯仔牛腩、蜜汁雞翼同咕嚕肉~(兩餸飯x1同三餸飯×1)佢地揀左飯既話,會將白飯分開裝,份量更足!一個人食其實好夠同幾豐富~味道方面就真係幾唔錯,有住家味道同時幾好味~🌟椒鹽蝦有3隻,但都大大隻的~🌟魚香茄子唔會太咸同太油,味道幾好送飯一流~🌟咖喱薯仔牛腩都夠軟腍入味🌟蜜汁雞翼又係大大隻,外脆甜內入味~💫咕嚕肉就啖啖肉,味道都唔錯~有時唔想煮,買返幾位淨餸都好ok!👌🏿💫價錢資料💫雙餸飯 $30三餸飯 $35細淨餸 $25大淨餸 $35

💫價錢資料💫
雙餸飯 $30
三餸飯 $35
細淨餸 $25
大淨餸 $35
2023-10-07 313 views
諗住試下新野之前見多左呢間兩餸飯咪試下,買到返去見個樣麻麻地(望落去個表面好似好多粉同個底出水咁樣樣🫠),食飯時(已經加返熱)我哋食左舊已經唔係好搞得掂🤤個汁好怪D粉漿唔識點形容…都算D肉仲要係霉既🤦🏽‍♂️最黎都浪費哂倒左😵‍💫🫠😑你是如此的難以形容~浮浮沉沉的在我口裏🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️
咕嚕肉
2023-10-04
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2023-09-29 251 views
早陣子突發要到上水處理一些事,想著山長水遠來到,怎麼也要買些“手信”😂 照片拍得不好,本來只是做個記錄沒打算post,但質素比想像中好,所以拖了一陣子還是分享給大家吧🤣✿ 三餸飯 $35(?) (無加一)飯和菜分開放,白飯不會變濕,很好😍買了3個飯盒,可以試到很多樣菜式,每樣菜式的味道都挺適合,鹹度適中,跟家裡差不多,舒服合意😆驚喜的是連豬耳也有! 爽口惹味蘿蔔牛腩也軟淋,而且非常幸運地這次的瘦肉部分多,沒什麼肥肉!!😆多數人應該喜歡肥的部位,因為瘦肉難免有些硬,不過相比硬,我更怕肥膩😂其他菜式也不錯

✿ 三餸飯 $35(?) (無加一)
飯和菜分開放,白飯不會變濕,很好😍
驚喜的是連豬耳也有! 爽口惹味

其他菜式也不錯

TakeAway
食呢啲啦: 咕嚕肉+椰菜花火腩+豆角炒牛肉呢間餐廳位於上水,係一間港式三餸飯餐廳。每日製作很多不同的餸菜,今日我就點左以下。咕嚕肉:-醬汁甜中帶酸,相互融合- 咕嚕肉外皮香脆,肉質嫩。- 配搭上青椒的清爽,中和整個餸的味道。椰菜花火腩:- 椰菜花的口感爽脆,帶有淡淡的甜味。- 火腩肉有燒烤味,與椰菜花形成了美妙的配合。豆角炒牛肉:-牛肉片的鮮嫩-豆角清甜。- 牛肉片和豆角的結合帶來一種清新的風味。環境:裝修舒適簡潔,三餸飯大多都以外賣為主,當然都有一兩個位俾客人堂食。
食呢啲啦: 咕嚕肉+椰菜花火腩+豆角炒牛肉

咕嚕肉:
-醬汁甜中帶酸,相互融合
- 咕嚕肉外皮香脆,肉質嫩。
- 配搭上青椒的清爽,中和整個餸的味道。

椰菜花火腩:
- 椰菜花的口感爽脆,帶有淡淡的甜味。
- 火腩肉有燒烤味,與椰菜花形成了美妙的配合。

豆角炒牛肉:
-牛肉片的鮮嫩
-豆角清甜。
- 牛肉片和豆角的結合帶來一種清新的風味。

2023-09-21
$35 (Lunch)
  • 咕嚕肉
  • 椰菜花火腩
  • 豆角炒牛肉
2023-09-28 189 views
經過見到有間新開既三餸飯大排長龍心諗疫情完都咁多人排隊一於試下究竟有咩咁吸引🤩魚香茄子🍆本身都幾鐘意食茄子但魚香茄子要整得好食就唔簡單,會不會太油太諗但呢間既魚香茄子d肉碎好入味茄子又唔會太油唔洗送飯就咁食都一流👍😎南瓜蒸排骨😍南瓜蒸得好諗又甜D排骨同南瓜又係好夾兩者唔會搶左對方既味反而把南瓜發揮得咁甜而排骨就入味得黎又有南瓜既香味,正👍😎蘿蔔牛腩蘿蔔爽口又香甜唔會話好多渣牛腩又諗又炆得入味而且牛腩都俾得幾多下😌本身以為三餸飯會随着疫情而執曬,點知又一條新血路又平又多選擇難怪有咁多人幫襯😍
經過見到有間新開既三餸飯大排長龍
心諗疫情完都咁多人排隊
一於試下究竟有咩咁吸引🤩

魚香茄子🍆
本身都幾鐘意食茄子
但魚香茄子要整得好食就唔簡單,會不會太油太諗
但呢間既魚香茄子d肉碎好入味
茄子又唔會太油
唔洗送飯就咁食都一流👍

😎南瓜蒸排骨😍
南瓜蒸得好諗又甜
D排骨同南瓜又係好夾
兩者唔會搶左對方既味
反而把南瓜發揮得咁甜
而排骨就入味得黎又有南瓜既香味,正👍

😎蘿蔔牛腩
蘿蔔爽口又香甜
唔會話好多渣
牛腩又諗又炆得入味
而且牛腩都俾得幾多下😌

本身以為三餸飯會随着疫情而執曬,點知又一條新血路
又平又多選擇
難怪有咁多人幫襯😍

2023-09-25 198 views
雙餸/三餸飯可以話係平民美食 糧尾恩典🥹最近經過上水 試咗呢間街坊推介新開嘅三餸飯💁‍♀️店舖主打無味精嘅餸菜🧂食完覺得質素真係唔錯 價錢公道🤑難怪唔少上水街坊幫襯🩵 🍴三餸飯 $35✨️蕃茄煮蛋我最愛嘅蕃茄煮蛋 次次嗌雙餸/三餸飯都會點🥰蕃茄味好濃郁 酸酸甜甜🍅而蛋嘅份量超多🥚整體醬汁十分開胃 送飯一流👍 ✨️咸蛋茸肉餅肉餅結實而彈牙 唔會鬆散😋食到肉粒同些許脂肪增添口感層次😉而咸蛋嘅咸香味好濃厚🐣連同香蔥配搭肉餅令風味昇華 又一個送飯菜色之選😆 ✨️洋蔥豬扒豬扒煎香後 加入洋蔥, ,香蔥等配料去炒🧅數塊厚切豬扒鮮嫩多汁 十分飽肚🐽

🍴三餸飯 $35
✨️蕃茄煮蛋

✨️咸蛋茸肉餅

✨️洋蔥豬扒

2023-09-18
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2023-09-25 146 views
平時收工唔想煮飯,最方便就系買個兩餸/三餸飯返屋企食,食完又唔洗洗碗,沖完涼就可以攤上床瞓!慳番唔少功夫,最近見有間新開嘅三餸飯鋪,好似幾正咁😋見到今晚都有唔少餸,最少都6-7款,任君選擇!今晚有得揀涼伴豬耳,排骨炆薯仔,菠蘿咕嚕肉,南瓜蒸排骨,洋蔥炒豬扒同肉粒炒茄子…樣樣都似乎唔錯咁!聽講好似日日都有啲唔同款咁,都幾方便🥔排骨炆薯仔🍍菠蘿咕嚕肉🐷洋蔥炒豬扒因為我系食肉獸,所以揀哂全部肉,食落覺得幾有鑊氣,好似阿媽煮開咁,想食住家菜又唔想煮,都可以試下!價錢都幾經濟實惠

🥔排骨炆薯仔
🍍菠蘿咕嚕肉
🐷洋蔥炒豬扒
2023-09-22 226 views
店名: 膳廚 地址: 上水新成路88號海禧華庭地下55號舖上水站A4出口,行8分鐘環境: 外賣價錢: 4.5/5味道: 4.5/5兩餸飯、三餸飯大家就食得多,唔知大家分唔分得出有邊間好食啲,今次就試左一間係上水嘅,份量多就一定啦,最重要係佢比出面嘅無咁油無咁咸,食落真係有家的味道😙三餸飯$35三款餸分別揀左魚香茄子🍆、南瓜蒸排骨同蘿蔔牛腩,魚香茄子入味,茄子唔會煮到軟爛,加上肉碎好惹味😙南瓜蒸排骨同樣份量足,南瓜夠甜,排骨亦夠多肉,蘿蔔索哂牛腩嘅精華,牛腩炆得軟腍入味🤩
店名: 膳廚

地址: 上水新成路88號海禧華庭地下55號舖