2024-08-10 6654 views
烈日當空🌞由銅鑼灣行到過來本身諗住食車仔麵, 點知關左門~行左幾間都唔係幾啱, 又唔想食集團嘢好啦~雲吞麵舖, 都唔會難食得去邊嘅🤔笨都係笨一次啫點知! 有surprise嗌左個4餸粗麵, $45+細盒檸茶$6🐂肥牛唔洗額外加錢@@ 仲要大大塊, 水餃🥟啲皮唔會太厚~最重要係蘿蔔好淋~又夠入味, 牛腩叫左瘦嘅~唔痴牙又唔韌 ps 我喺出面叫瘦腩><通常都勁痴牙要一路食一路撩由細到大食倒味精都會眼瞓(次次都咁靈), 依度個麵一來到飲左幾淡湯個人覺得應該係冇嘅, 食完仲好精神價錢係超值!衛生方面🧹本身唔係大問題, 都唔會多講。舖頭仔來講, 意料之外嘅乾淨啲調味壺仔冇肥淋淋, 由其是個辣油樽; 牙籤桶都係有蓋總結超值•足料•整潔(相分開左post)
烈日當空🌞由銅鑼灣行到過來
本身諗住食車仔麵, 點知關左門~
行左幾間都唔係幾啱, 又唔想食集團嘢
好啦~雲吞麵舖, 都唔會難食得去邊嘅🤔
笨都係笨一次啫
點知! 有surprise
要一路食一路撩
個人覺得應該係冇嘅, 食完仲好精神
價錢係超值!
啲調味壺仔冇肥淋淋, 由其是個辣油樽; 牙籤桶都係有蓋
總結
超值•足料•整潔

(相分開左post)
2024-08-10
$27 (Dinner)
  • 肥牛
  • 水餃
  • 蘿蔔
  • 牛腩
2024-07-03 6784 views
偶然喺一次會展做嘢嘅時間發現呢間餐廳佢嘅物價,簡直同灣仔有種格格不入嘅感覺午飯嘅時間都會有超多打工仔過嚟食我自己本身就好鍾意食雲吞河粉呢一啲嘅港式嘢食,所以過親嚟都會叫返佢本身拼好嘅粉麵最最最鍾意就係食春卷!
偶然喺一次會展做嘢嘅時間發現呢間餐廳

佢嘅物價,簡直同灣仔有種格格不入嘅感覺
午飯嘅時間都會有超多打工仔過嚟食

最最最鍾意就係食春卷!

四寶B餐
四寶B餐
2024-04-09 732 views
快餐也有很多選擇,興記絕對是其中一個好選擇!因為真的又快,又便宜,又有水準的港式雲吞麵檔。雲吞爽口新鮮,蝦肉彈牙好吃,湯底不會太咸,台上有魚露,紅醋,辣椒油可以自由調配。今次還試了他們的另一招牌魚肉替卷,口感沒有想像中的爽口,可能因為魚肉成份比較多。所以絕不是在街市買回來的春卷買得到的口感,很好吃,他們家還可以買打邊爐料,看出他們自家的出品的滿滿信心!
魚肉春卷面
雲吞粗面
魚肉春卷面
雲吞粗面
2024-01-03 677 views
打邊爐?去大排檔?唔洗啦,今次我去咗間人氣撈麵店,一於嚟個走地雞評論啦!行入去,先有隻排隊潮,埋單後得番張位,真係快手快腳。首先,點咗碗雲吞麵,睇佢啱唔啱口味。齋聽雲吞嗰啲蝦就彈口彈跳,吃落甜味十足,啖啖肉感,咬落去嘅韌勁,正!🥟 米,麵條又點會差?絲絲分明嘅爽滑,揉合咗啱啱好嘅河粉湯底,熱辣辣一碗,寒冷天氣正中下懷!隔籬嘅友人點咗四寶合辦,走辣嘅,餐點精緻得嚟幾款配料都啱口份,尤其係嗰墨魚丸,Q彈得嚟唔膩口,歪口小食仲啱晒同辦公室嘅狼友分享。🍜嘆完啲主食,個通心粉都攞嚟戲碟。啱哂平民口味,不過可能座位有限,下次啲朋友可能會選擇外賣喇。總括嚟講,飽肚指數同幸福感直線上升,想食得平靚正,就會再戰啦!飲茶去?下次啦,今日先食麵!😋

2023-10-05 730 views
嘩!今日我去咗興記食麵,我叫咗一碗三寶米,其中包括魚皮餃、鯪魚球同牛肚,仲有送咗一杯豆漿,全部只係$38。首先,我要話呢碗三寶麵真係物超所值!雖然魚皮餃入面肉嘅份量好少,但鯪魚球係用新鮮嘅鯪魚打成嘅,彈牙又滑口,好入味。牛肚切片薄身,煮得恰到好處,咬落去有嚼勁同濃郁嘅牛肚味。三種配料一齊食,口感豐富多層次,好滿足。豆漿係套餐附送嘅,味道濃郁香滑。豆香味濃厚,唔會太甜,喝落去清爽又開胃。豆漿同麵嘅組合好搭配,令整個餐飲體驗更加完整。最後,我要講返價錢。$38 呢個價錢真係超級抵食!你可以有一碗豐富嘅三寶米同一杯美味嘅豆漿。呢間興記真係俾到食客好大優惠,性價比高。

CP值高和速度快的粉麵店打工仔lunch 時間得一個鐘⏱,買外賣最緊要快🏇🏻灣仔有間平靚正的粉麵店🍜,它的粉麵係自設工廠製造。我就覺得這個麵店的好處係快同雲吞🥟的蝦好新鮮,好彈牙🤩而且價錢親民🥰,所以我多數都會叫雲吞麵$25,就算加碟油菜$10,埋單都係$35🤭雖然我唔係好識🙈評論麵的質素。但佢有佢吸引之處❤️。 上OpenRice 睇返先知,原來有好多分店。整體:味道:🌕🌕🌕🌑🌑環境:🌕🌕🌑🌑🌑
[灣仔] CP值高和速度快的粉麵店

打工仔lunch 時間得一個鐘⏱,買外賣最緊要快🏇🏻

整體:
味道:🌕🌕🌕🌑🌑
環境:🌕🌕🌑🌑🌑
灣仔區食飯出名貴,要搵平食仲要好食,我首推呢間麵舖!雖然店舖裝修幾舊式,但並唔覺得殘舊或污糟。而且由多年前$11蚊碗雲吞麵加到宜加都只係$22蚊碗,依然係非常非常之平!① 三餸麵 $41肥牛 + 水餃 + 牛肚麵,仲配埋一枝枝裝豆漿,呢個價錢響好多區相信都未必搵到,更何況係灣仔商業區?!另一方面,價錢平唔等於偷工減料,肥牛有三大塊,係火鍋料果種肥牛,水餃有兩大隻,堅足料!!真係平!靚!正!性價比極高!推介!!
三餸麵

① 三餸麵 $41
真係平!靚!正!性價比極高!推介!!
$40 (Lunch)
三餸麵
興記係最頹唔知食咩又想快手食飽又慳錢既最佳選擇😂係環境比較差少少,啱麻辣佬多啲🙆🏻‍♂️。但想要又平又快CP值極高真係別無他選🖖🏻!①雲吞麵🍜$23有4粒雲吞,粒蝦🦐都大粒唔會因為平所以就得條蝦毛仔。麵就普通正常雲吞麵口感,唔會太腍,比較爽口。②蠔油生菜🥬生菜新鮮淥起,仲爽口,加埋蠔油就有啲味唔會太齋。
興記係最頹唔知食咩又想快手食飽又慳錢既最佳選擇😂
雲吞麵 & 蠔油生菜
①雲吞麵🍜
②蠔油生菜🥬
生菜新鮮淥起,仲爽口,加埋蠔油就有啲味唔會太齋。
$30 (Lunch)
2021-06-08 961 views
又到月尾又到糧尾,食飯當然就唔可以咁豪爽,要就住就住你黎,畢竟打工仔去到月尾真係冇咩錢剩諗咗好耐食乜,平平哋食返個魚蛋河都幾正元朗灣仔謝斐道真,有間唔係好起眼嘅魚蛋河舖頭,我音樂個餐牌有個紫菜四寶C,30幾蚊有四隻料,真係窮人恩物<紫菜四寶C河$35>紫菜四寶包左雲吞、墨丸、片頭同埋魚肉春卷,仲有少少紫菜,每樣有兩舊,咩都可以食D個人認為魚肉春卷最好食,琳琳地有魚肉味不過湯真係唔係好夠,食咗兩啖,已經基本上冇晒湯之後個河粉好似乾哽
諗咗好耐食乜,平平哋食返個魚蛋河都幾正

<紫菜四寶C河$35>

個人認為魚肉春卷最好食,琳琳地有魚肉味

👍🏻紫菜四寶河 $35果然都係食返招牌雲吞同魚蛋/片頭穩陣🤣雲吞蝦肉彈牙,豬肉都幾香,再大粒啲就正啦🥺片頭爽彈唔腥,幾好食😋魚肉春卷入面係鯪魚肉,調味好重胡椒味,重到蓋過哂魚味🤭肉質都比較腍,唔係彈牙個種鯪魚肉外面既腐皮被湯浸淋哂🥺可惜墨魚丸咬落比較粉,墨魚味都唔算好突出紫菜份量都好多湯底同河粉就無乜特別整體味道不過不失,但好大碗灣仔呢個價好抵食,性價比高👍🏻味道:7/10 性價比:9/10-📍#興記雲吞麵灣仔謝斐道120號地下A1號舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #美食 #香港美食 #外賣 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #灣仔 #灣仔美食 #灣仔好去處 #灣仔打卡 #港式粉麵 #魚蛋粉 #墨丸河 #雲吞麵 #鮮蝦雲吞 #五香牛腩 #魚蛋
👍🏻紫菜四寶河 $35
果然都係食返招牌雲吞同魚蛋/片頭穩陣🤣
雲吞蝦肉彈牙,豬肉都幾香,再大粒啲就正啦🥺
片頭爽彈唔腥,幾好食😋
魚肉春卷入面係鯪魚肉,調味好重胡椒味,重到蓋過哂魚味🤭
肉質都比較腍,唔係彈牙個種鯪魚肉
外面既腐皮被湯浸淋哂🥺可惜
墨魚丸咬落比較粉,墨魚味都唔算好突出
紫菜份量都好多
湯底同河粉就無乜特別
整體味道不過不失,但好大碗
灣仔呢個價好抵食,性價比高👍🏻
味道:7/10
性價比:9/10

📍#興記雲吞麵
灣仔謝斐道120號地下A1號舖

2021-05-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Lunch)
  • 紫菜四寶河
2020-09-11 1082 views
lunch一個人食飯,睇緊有咩嘢食,見到呢間鋪,見個價錢好平,於是乎入黎試下~😋.🌼招牌雲吞牛肚河粉 $28招牌雲吞好好味,入邊有大大粒新鮮蝦,d豬肉都唔少。真係一d都唔省本,好足料!!!牛肚軟熟,味道ok,正常~.🌼通菜$10通菜就咁清水煮,加d腐乳汁。味道ok 但我覺得 切得有d碎。如果通菜切的再長d會好d,比較容易夾~.總體來講,呢餐真係好抵呀。埋單$38蚊,質素又唔差~會再encore呀😁

🌼招牌雲吞牛肚河粉 $28
牛肚軟熟,味道ok,正常~

🌼通菜$10
通菜就咁清水煮,加d腐乳汁。
味道ok 但我覺得 切得有d碎。
如果通菜切的再長d會好d,比較容易夾~
總體來講,呢餐真係好抵呀。
埋單$38蚊,質素又唔差~
會再encore呀😁
2020-09-11
$38 (Lunch)
2020-01-14 1218 views
成日黎興記買外賣番公司食, 因為呢度座位唔多, 好多人排隊堂食, 亦有好多人排隊買外賣. 我次次獨孤一味,淨係食四寶C, 因為覺得佢好多餸好底食. 佢有邊四寶呢? 分別有:1) 雲吞2粒: D 蝦又新鮮, 里面應該有加豬肉,好有滿足感 2)   墨魚丸2粒: 足料,口感彈牙3)   魚片頭: 大大塊4)   魚肉春卷: 好中意食, 次次都留番係最後先食仲有紫菜添, 配上米粉清湯再加個通菜全走, 又健康又美味 最記得有一次買外賣, 突然落大雨又無帶遮, 等左好一陣都未停雨, 佢俾我轉左堂食, 仲將外賣碗轉堂食碗, 因為驚D 面索晒d 湯, 佢幫我加賣d 湯.實在太體貼. 好有人情味.
2)   墨魚丸2粒: 足料,口感彈牙
3)   魚片頭: 大大塊
4)   魚肉春卷: 好中意食, 次次都留番係最後先食
仲有紫菜添, 配上米粉清湯再加個通菜全走, 又健康又美味

2020-01-06
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
  • 四寶C
2019-11-25 810 views
公司係興記附近,所以都會經常嚟食,百食不厭嘅係雲吞+牛腩(雙拼$28),三粒大雲吞,起碼有五至六舊牛腩,通常會有一舊好滑既牛根,加幾滴辣椒油,美味呀!!其實好多時都會外賣返公司食,因為等堂食條龍實在太長了,但堂食一定好味過外賣,所以會近兩點先食,座位會比較鬆動。
雲吞牛腩米
2019-11-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$28 (Lunch)
雲吞牛腩米
2019-10-09 700 views
想食得健康D,食多D菜,一般就會諗到食沙律,或者食齋,其實吾一定既。閒閒地叫個沙律都$50以上,仲要細細盒,作為一個男士,真係見到都會抑鬱。今日一條友走左去食粉面,叫左個雲吞河,再加碗菜。淨叫碗粉,可能就吾係好夠飽,叫多個唐生菜,有成大碗,咁就健康又飽肚。埋單都係$33。呢間興記幾平,$23單拼河粉,$28雙拼河粉。飲品都係5蚊6蚊,仲有自家製豆漿。雖然平,但係都幾大碗,怪不得咁多男士幫襯。如果想減肥,就吾好加腩汁。😏

雖然平,但係都幾大碗,怪不得咁多男士幫襯。
如果想減肥,就吾好加腩汁。😏

2019-09-12 549 views
今時今日,閒閒地飲杯野都要20蚊。興記既單拼粉面只需要$23,雙拼就$28,油菜$10,非常實惠。平時多數會叫雲吞牛筋雙拼河,今日就健康D,點左牛筋河加油菜,牛筋吾係成日有,經常售罄。今天真好彩,牛筋炆得剛好,入味又吾會太林。另加一個生菜加腩汁,個菜都 okay 呀!我吾喜歡食通菜,因為聽講通菜係坑渠種架🤢。另外飲品都好平,自家製豆漿$6,吾會太甜。汽水都好似係$5-6。不過呢度環境就差D,坐得好泊,最適合單身人仕,快食快閃。

不過呢度環境就差D,坐得好泊,最適合單身人仕,快食快閃。