2022-11-01
唔係同事同我講都唔知原來好耐以前已經有茶軒既存在,味道都幾正宗,只不過之前已經汁哂。見到而家係灣仔又開番就同同事去食lunch啦~睇下係咪真係咁高質。呢到既lunch set以便當形式供應,我地兩個分別叫左超營養雞扒滷肉飯($78)同綜合滷味拼盤珍珠飯($88)。便當非常豐富,除左主食之外,仲有前菜、貢丸湯同甜點。所有野食味道都幾唔錯,而家份量非常慷慨,尤其係個雞排滷肉飯,雞排多到食唔哂d。超營養雞扒滷肉飯原來一d都唔營養,超營養雞扒其實係台灣炸雞扒滷肉飯,雞扒外皮炸至金黃色,食落唔會油淋淋,不過始終都係炸物,食完都係好有罪惡感。另外個綜合滷味拼盤set入邊有雞翼、豬大腸同牛腱,整體黎講d滷味幾入味。另外個set仲包左杯野飲,我地揀左茉香珍珠奶茶同洛神花茶。兩款飲品茶味都非常濃郁,如果個珍珠煮得再淋d就更好啦~