2015-08-25 513 views
食完碗墨魚丸粗 見個胃重有位擠 由街頭行去街尾 整多碗甜品先返歸 自從搬咗嚟堅尼地城住 出街食飯明顯地比以往多咗好多 難怪 一 人懶咗 唔想煮 嫌麻煩 加上懶洗 二 由於堅尼地城至石塘咀 好食嘅食肆比比皆是 咁重新駛乜自己煮呢 好似糖水咁 而家唔會自己煲 一係去開食飯去食 一係去鴻福堂買完返屋企食 呢個甜品店嚟過幾次 糖水甜品都可以講五花八門 種類繁多 數數手指 有鮮菓涼粉 傳統中式糖水 綿綿冰 pancake…少少提議可以另選花奶 其實加花奶都係一個絶配嘅選擇
少少提議可以另選花奶 其實加花奶都係一個絶配嘅選擇
2015-08-16
$25 (Dinner)
2015-03-31 323 views
荷蘭糖水有好多間分店係西環去到堅尼地城都有. 佢地嘅甜品多樣化, 傳統嘅杏仁糊, 豆腐花, 西式嘅雪花冰, 西米露, 同埋fusion嘅楊枝甘露豆腐花都有, 適合唔同人嘅口味. 而且如果你未食正餐唔想食甜品, 佢地都有拉麵嘅選擇. 但係呢啲熱食要等比較耐. 但係係值得一去再去嘅
朱古力雪花冰
2015-02-06
$40 (Dinner)
朱古力雪花冰
2014-10-06 304 views
四个人來食糖水,排在第一,等咗半个鈡先至空出張台,原本几期待,但係入到店內被老細话有人排喔d前面,腫嫐个店員话點解俾喔d入來,喔d解釋咗排第一,但老細腫出番去問佢認定果几人係米先過喔d,人d當然话係la… 懷疑果几人係熟客,老細真係好衰…black list咗,唔會再來

black list咗,唔會再來
2014-09-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2013-10-02 270 views
荷蘭糖水是區內頗有名的糖水鋪,雖然位置不太走腳﹝於公園旁﹞,但到訪人士也是很多的。這天點了凍綠豆沙,約 14 元,份量很大,綠豆煮得半爛綠豆味很出,加入少量海帶使甜品變得更涼底,可惜是整體甜味不夠,算是合格沒有驚喜。
凍綠豆沙
2013-09-11
$14 (Last Night Supper)
2012-06-28 269 views
上個月的事了。做完CLINICAL PRESENTATION,好不容易UPLOAD完所有FILES,CLINIC又關了,三人又到處找下場。最後去了經常經過的荷蘭糖水坐。荷蘭當然沒有糖水,只是小店位於荷蘭街,因此而得名。我點了紅豆沙+豆腐花雙拼,一次過試晒小店的兩個招牌。豆腐花:很滑,不過豆味欠奉,不夠濃郁紅豆沙:紅豆軟綿,但紅豆沙未做到起沙的效果,質感頗稀,而且太甜了!如果能加上陳皮香,會更好雖然食物質素普通,而且店內空間小,坐得有點迫, 但老闆服務頗殷勤,這個TEA還是吃得開心的!
上個月的事了。
最後去了經常經過的荷蘭糖水坐。
荷蘭當然沒有糖水,只是小店位於荷蘭街,因此而得名。

我點了紅豆沙+豆腐花雙拼,一次過試晒小店的兩個招牌。
豆腐花:很滑,不過豆味欠奉,不夠濃郁
2012-05-29
2011-11-17 176 views
在坤記吃過煲仔飯,滿意,但意猶未盡,吃甜品是必需要的了。有想過源記,但反正大家都吃過好幾次,倒不如試一些我們都沒吃過的,似乎大家都是冒險家。步出店,第一眼就看到了對面的荷蘭糖水,也不作他選,推門進去。此店之糖水選擇亦不算少,中式西式都有供應,難怪幾檯都是一家大細的來。選了一碗楊枝甘露丸子,是幾多材料的,不過顏色又好似太淡。呷一口,果然是芒果味不足,而且西柚的清香匱乏,以楊枝甘露的水準去計,是弱了些少,還好的是丸子的煙韌口感搶回少許分數。約好了,下次聚會是悠閒的下午茶!

約好了,下次聚會是悠閒的下午茶!
2011-03-23 146 views
荷蘭糖水去過很多次了,算係熟客~難得上次有影相,來寫下食評,哈哈~裡面所有糖水都做得不錯的,價格合理就是地方太小,坐得唔太舒服~個人最愛是這店的楊枝甘露~食過咁多間,覺得呢間做得好吃又低食。為了楊枝甘露...地方幾細都會來,哈哈~整體來說,甜品都不錯的,比如豆腐花、小食~~大家可以去試試!
好味
荷蘭糖水去過很多次了,算係熟客~
難得上次有影相,來寫下食評,哈哈~
裡面所有糖水都做得不錯的,價格合理
就是地方太小,坐得唔太舒服~
個人最愛是這店的楊枝甘露~
食過咁多間,覺得呢間做得好吃又低食。
為了楊枝甘露...地方幾細都會來,哈哈~

整體來說,甜品都不錯的,比如豆腐花、小食~~
大家可以去試試!
2010-02-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$25 (Last Night Supper)
Celebration
Chinese New Year
好味
  • 楊枝甘露
開宗明義的叫荷蘭糖水, 就是位處荷蘭街, 方便易記, 老板深明生意之道, 但可惜糖水一般, 不過不失而已!是日有一特別事故, 反而值得一提, 話說剛坐低想叫中式糖水之際, 男老板行色匆匆的急趕著出門口, order 也吾得閒落, 心中咕滴, 生意都吾做! 數分鐘后手上拿著數十元喃喃自語, 問老板所為何事, 原來有一帶著七, 八歲小女兒的男士走單, 樣貌仲係溫文儒雅教師款添! 唉!為區區小數而犯險, 真是不值得, 更甚是在小孩子面前做這种事, 真係教壞細路!芝麻糊, 合桃露加芝麻湯丸-中式糖水, 滋潤但平凡介紹一下: 黑芝麻是一種良好的滋養強壯食品,具有補肝腎、烏黑髮、潤腸道合桃露: 可補氣 、補血和補腦 ,以及潤 燥 、 溫肺 和補功能

芝麻糊, 合桃露加芝麻湯丸-中式糖水, 滋潤但平凡

介紹一下:

黑芝麻是一種良好的滋養強壯食品,具有補肝腎、烏黑髮、潤腸道

2011-01-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$20 (Other)
2010-06-04 124 views
3月6日, 乜荷蘭都有糖水咩? 原來只係因為開喺荷蘭街, 所以名叫荷蘭糖水啫. 平時冇乜人食, 唔知點解今日咁多人… 要等咗陣先有位~::: 凍豆腐花 ::: $11又一次俾凍豆花嘅糖水呃咗… 原來d糖水落晒底, 食第一啖好淡所以勁落黃糖, 搞到食到底超甜… 豆腐花雖然冇明顯一層層, 不過食落係幾清新嘅, 又夠凍~::: 番石榴綿綿冰::: $30呢度嘅綿花冰配料係預設無得自選嘅~ 呢個番石榴味就配上火龍果同埋爆汁珠. 之前食過其他地方嘅番石榴冰係好清甜同埋真係冰冰feel嘅, 但係呢個可能太足料, 個綿花冰質地好沙, 係沙到似係直接壓爛d番石榴落去嘅感覺… 口感好一patpat. 我又唔鐘意食火龍果… d爆汁珠又太甜膩… 整體只係麻麻地…喺附近黎講, 水準叫做唔錯, 仲係唯一一間有棉花冰食~ 不過太細間, 坐得真係有d迫, 叫外賣會好d~

::: 凍豆腐花 ::: $11

::: 番石榴綿綿冰::: $30

凍豆腐花
正番石榴綿綿冰
2010-03-06
$21 (Last Night Supper)
(Non-member)
住西環要吃荳腐花,最先想到的一定是荷蘭糖水。到凌晨一、二時才關門是其優點。不過太遲去的話,像綿綿冰這類甜品都會因製冰機已閂而吃不到,留意留意。糖水選擇多,幾乎任何中式糖水都能吃到。但亦由於選擇太多,荷蘭糖水沒有自己的特色,沒有任何一款糖水特別令人回味。與友人到訪最常點的是「自製喳喳」:選一個甜湯,隨意加進海底椰、蘆薈、圓肉滿滿一大碗,視乎選料,平均三十多元一碗,很滋潤。荳腐花很香荳味。不過無論淨荳花、紅白、薑汁荳花,荳花的量都很少,就一瓢浮在糖水/紅豆沙/薑汁上,少得可憐。試過因此叫老闆換,老闆只笑笑口說下次再光顧才補加一瓢,拒絕即時多加一瓢;只四口就吃光荳花(真的是四口),剩下一大碗糖水,十四元,感覺很差另一最受歡迎的糖水是涼粉。涼粉很冰,很消暑,配合生果的確很讚!! 不過小心每次下單時伙計都問要不要加花奶。加了以後埋單才知道花奶是收錢的。第一次感到不可思議:要加花奶的糖水/甜品一般都不會額外收錢吧?像芒果布丁、西米露和涼粉。除非你要求特多花奶。下單時伙計像其他糖水店一樣問要不要花奶,毫不提起要加錢,大家以為只是禮貌因應客人口味問問需要多一點/少一點花奶。到收錢時才發覺,伙計就指著餐
住西環要吃荳腐花,最先想到的一定是荷蘭糖水

另一最受歡迎的糖水是涼粉。涼粉很冰,很消暑,配合生果的確很讚!! 不過小心每次下單時伙計都問要不要加花奶。加了以後埋單才知道花奶是收錢的。第一次感到不可思議:要加花奶的糖水甜品一般都不會額外收錢吧?像芒果布丁、西米露和涼粉。除非你要求特多花奶。下單時伙計像其他糖水店一樣問要不要花奶,毫不提起要加錢,大家以為只是禮貌因應客人口味問問需要多一點/少一點花奶。到收錢時才發覺,伙計就指著餐牌說早已寫清楚:蚊型字一行寫在最底...

下面很多文章都寫埋單計錯數。其實他們容許客人一個個收錢的。通常我與友人都會分開埋單,各自付自己點的份,比較少「加錯數」的機會。不過亦有一次試過友人點了一款糖水,牆上寫著價錢,但收錢時多收了錢。友人沒有追問(因以往經驗知道伙計一定辯駁),找錢就走。不過多次下來,感覺真的很差。自此以後,若非要吃綿綿冰,應該都不會再到荷蘭糖水了
$20 (Last Night Supper)
2009-06-25 68 views
早幾日番西環同公公食飯後見到荷蘭糖水排晒隊即管一試!哇故唔到店細細d糖水好味不太甜!我地食左3D雪花冰,正正正呀夏天必食味道濃凍冰冰,好似雪 糕但味道更濃加埋配料好味呀!!!!!!!之後重有綠豆清心丸,幸福蛋白同腐竹糖水!好似個蛋白我都係第一次食幾特別一個唔錯既選擇,清心丸有得咬下加落綠豆口感一讚!!當時爆晒場但伙計態度不錯有禮貌,最怕有d舖頭生意一好就勁寸,荷蘭又無甘wor個人好欣賞!整體泥講糖水味道正正 相信下次去西環都一定幫櫬
整體泥講糖水味道正正 相信下次去西環都一定幫櫬
  • 清心丸,雪花冰
2009-06-08 60 views
不得不讚那個綿花冰真的不錯!入口即溶, 味道濃郁, 正本來印象都不錯的, 可是...到埋單時, 明明我們點的才要$19X, 服務員卻說要$22X幸好我們計好才埋單, 才發現被多收了我們問清楚那收銀的究竟要多少, 叫她計多次, 可能她一時計錯也不定但她好肯定地(態度就...) 說沒有收錯, 卻不願計多次...(為甚麼不願呢? 不得而知)經過幾番周旋, 她只好計多一次她口說$14的, 卻按計數機$18, 好彩我們睇到最終, 當然是我們計的對, 沒有被收多是不小心還是...? 我不希望是取巧吧...不過大家還是小心的好, 自己計清楚因為我也不是頭一個, 之前已有留言講過何苦這樣呢?
不得不讚那個綿花冰真的不錯!
入口即溶, 味道濃郁, 正
本來印象都不錯的, 可是...
幸好我們計好才埋單, 才發現被多收了
經過幾番周旋, 她只好計多一次
她口說$14的, 卻按計數機$18, 好彩我們睇到
最終, 當然是我們計的對, 沒有被收多
是不小心還是...? 我不希望是取巧吧...
不過大家還是小心的好, 自己計清楚
因為我也不是頭一個, 之前已有留言講過
何苦這樣呢?

2009-04-14 42 views
哇哇前日去完西寶城行過荷蘭糖水見到有新出綿綿冰即刻入去試試一食即刻愛上好冰凍好似ICECREAM不過味道好濃郁!!!!!D冰好軟綿綿朱古力味好濃好味過雪糕呀我都係第一次食同見綿綿冰 覺得好特別好新鮮啊!老闆都有特別介紹話係最新最興既甜品過然無介紹錯正正正!估唔到呢間糖水店細細但糖水款式多仲有隻綿綿冰的確幾好!!!下次要去試試糖水見到隔離台糖水D賣相都好吸引!
哇哇前日去完西寶城行過荷蘭糖水見到有新出綿綿冰即刻入去試試
一食即刻愛上
好冰凍好似ICECREAM不過味道好濃郁!!!!!
D冰好軟綿綿朱古力味好濃好味過雪糕呀
我都係第一次食同見綿綿冰 覺得好特別好新鮮啊!
老闆都有特別介紹話係最新最興既甜品過然無介紹錯正正正!

估唔到呢間糖水店細細但糖水款式多仲有隻綿綿冰的確幾好!!!

下次要去試試糖水見到隔離台糖水D賣相都好吸引!
綿綿冰 味道濃郁
綿綿冰 味道濃郁
  • 綿綿冰
2009-04-11 33 views
琴晚去左荷蘭食糖水發現出左綿綿冰嘩真係好味我食左花生味朋友食左朱古力味道好濃好好味有啲似雪糕甘但外型特別加埋椰果等配料值得一試!!!!
琴晚去左荷蘭食糖水發現出左綿綿冰嘩真係好味
我食左花生味朋友食左朱古力味道好濃好好味

有啲似雪糕甘但外型特別加埋椰果等配料
值得一試!!!!
  • 綿綿冰
2009-01-19 31 views
二人叫了薑汁元肉湯圓及杏仁蛋白湯圓各一碗。味道不算差,而且湯圓特大(全店的湯圓都是芝麻餡),湯圓皮亦頗彈牙。其他小食款色也不少,包括魚蛋、蘿白糕等等。食完才發現久違的桑寄生蛋糖水(現代的糖水鋪已不常見),馬上加一碗帶走。埋單。長髮瘦面男子說一共62元。三個甜品加埋明明才五十多塊。男子最初不認,後來才說是多收了3元。其實多給3元又怎樣。問題是男的態度實在差,不要說沒有一丁點歉意,竟大聲喊: 三蚊,就多咗三蚊吖...... 下次食嘢記住帶計數機囉渦!咁嘅服務態度真少見。食物再好食都假,如此受氣,食咗都補吾番,絕對不會再光顧!