蛇膠參滋補專門店

2024-12-21 107 views
冬天天寒地凍又係時候食蛇羹嘅季節,就走去搵吓邊度有平價蛇羹進補,俾我發現咗新蒲崗呢一間餐廳,大約$200就有得進補。佢哋呢個套餐有蛇羹、花旗參燉海參、鮑汁花菇扣水魚裙邊或者濃汁小米原隻乾鮑、時菜同埋臘味糯米飯。淨係蛇羹加埋臘味糯米飯出面都要百幾蚊,宜家又有海參又有乾鮑都係賣$200係唔係好平先?如果食二人套餐仲平$368就得。冬天食完呢個餐即刻暖曬而且份量十足。提提大家一定要趁熱食,因為味道會因為氣溫下降而變差,咁樣先至有最佳嘅味道。

2024-12-16 139 views
超豐富超高性價比蛇羹餐秘制太史五蛇羹湯底濃郁,蛇肉鮮嫩,加入多種配料,蛇肉足量足料,食落肚之後,全身暖晒有發熱既感覺,冬天食一流。臘味糯米飯米粒飽滿煙韌,臘味香氣撲鼻,不算油膩,御寒最佳選擇。花旗蔘燉海參食材鮮甜鮮美,湯汁清澈,滋補又不油膩。濃汁小米原隻乾鮑鮑魚炆到肉質滑嫩夠冧,醬汁夠濃郁,口感一流。最後仲有白灼時蔬食齊咁多野都係$198,物超所值,性價比超級高!#高性價比 #蛇羹 #御寒 #新蒲崗 #foodie
超豐富超高性價比蛇羹餐

秘制太史五蛇羹

臘味糯米飯
米粒飽滿煙韌,臘味香氣撲鼻,不算油膩,御寒最佳選擇。

花旗蔘燉海參
食材鮮甜鮮美,湯汁清澈,滋補又不油膩。

濃汁小米原隻乾鮑
鮑魚炆到肉質滑嫩夠冧,醬汁夠濃郁,口感一流。

最後仲有白灼時蔬

食齊咁多野都係$198,物超所值,性價比超級高!

#高性價比 #蛇羹 #御寒 #新蒲崗 #foodie
2024-12-12 119 views
今日OT完嘅我,又凍又餓又眼瞓咁回家真係好想去冬眠途經呢間舖頭阿姐問我咁凍入唔入嚟食碗蛇羹暖下個人丫明明唔係好凍,但係我都係手腳冰冷最後我叫咗佢一人套餐,都包括幾多嘢㗎有一碗五蛇羹,細嘅糯米飯,有個蛇龜湯同一份菜心全部份量唔算多,食晒之後呢個人暖左好多食蛇羹呢我會落嗰啲脆脆嘅,呢度啲脆脆呢就係喺枱面任你自助咁加嘅咁就唔使怕尷尬,叫個服務員幫我加幾轉啦聽上去食蛇啦,但其實你當一個湯羹咁去食就無乜特湯同菜心有點點鹹,糯米飯有點味道不勻原本這餐飯我覺得有啲貴,但因為OT啦所以係公司比下次再黎,我一定食別的東西
今日OT完嘅我,又凍又餓又眼瞓咁回家
真係好想去冬眠
途經呢間舖頭阿姐問我
咁凍入唔入嚟食碗蛇羹暖下個人丫
明明唔係好凍,但係我都係手腳冰冷
最後我叫咗佢一人套餐,都包括幾多嘢㗎
有一碗五蛇羹,細嘅糯米飯,有個蛇龜湯同一份菜心
全部份量唔算多,食晒之後呢個人暖左好多

咁就唔使怕尷尬,叫個服務員幫我加幾轉啦

聽上去食蛇啦,但其實你當一個湯羹咁去食就無乜特
湯同菜心有點點鹹,糯米飯有點味道不勻

原本這餐飯我覺得有啲貴,但因為OT啦
所以係公司比

下次再黎,我一定食別的東西

一人套餐
2024-12-02
$128 (Dinner)
2024-12-08 110 views
細個成個同爸媽去食蛇, 到大個左就自己冬天都會去食呢間蛇店係我第一次食, menu上既item都幾多選擇二人餐都幾吸引, 有好多野食包埋, 其實可以3個人食都OK首先係五蛇羹, 細既份量已經好多(因為仲有其他野食)味道上每間店都有唔同既調味, 呢間唔算重口味, 個人黎講幾鐘意原本二人餐係包2個糯米飯, 仲可以轉焦底煲仔飯, 我就揀左呢個龍躉煲仔飯, 都只係加$29超香既煲仔飯, 加埋個煲仔飯醬油成間店都聞到陣香味!! 飯香加埋魚香真係勁入味, 龍躉非常嫩之餘份量仲要幾多下!!鮑汁花菇扣水魚裙邊第一次食水魚, 口感同想像中好唔同, 係極滑同嫩口!! 花菇已經係忟到勁淋勁入味, 兩個都好好味小米乾鮑鮑魚唔算大, 但係味道一流!! 花旗參燉海參呢個燉湯基本上見到每枱都有點, 好入味既燉湯, 入面仲有肉同雞腳!!最後送既椰汁燉雪燕, 味道口感有d似西米撈, 但係健康+名貴版!! 出色
細個成個同爸媽去食蛇, 到大個左就自己冬天都會去食
呢間蛇店係我第一次食, menu上既item都幾多選擇
二人餐都幾吸引, 有好多野食包埋, 其實可以3個人食都OK
首先係五蛇羹, 細既份量已經好多(因為仲有其他野食)

小米乾鮑

鮑魚唔算大, 但係味道一流!!

花旗參燉海參

2024-11-28
Dinner
冬天天氣冷,我和媽媽喜歡食蛇羹來滋補,美食俘虜了我們,「蛇膠參滋補專門店」全部都足料,為吃特別去品嚐。我們選了滋補二人套餐,蛇羹,鮑魚,海參,雪燕等養生食材。秘制太史五蛇羹(細)蛇羹足料有兩客,仲有香菇及黑木耳等材料,加入脆脆更香脆,十分滋養。臘味糯米飯臘肉彈牙,糯米飯口感粘稠,享受滿足滋味。鮑汁花菇扣水魚裙邊鮑魚鮮美多汁,花菇香滑,讓人一試難忘。濃汁小米原隻乾鮑乾鮑的汁非常濃郁,質感細密,令人唾涎三尺。花旗參燉海參兩客燉湯夠熱,花旗參味濃郁,入口美味又滋補。時蔬一客菜心新鮮清甜,紮實彈牙,味道絕對不俗。椰汁燉雪燕兩客椰汁燉煮雪燕,雪燕融了在椰汁之中,最後一頓豐富的甜品。蛇膠參滋補專門店(新蒲崗)地址:新蒲崗仁愛街50號地舖

我們選了滋補二人套餐,蛇羹,鮑魚,海參,雪燕等養生食材。

秘制太史五蛇羹(細)

臘味糯米飯

臘肉彈牙,糯米飯口感粘稠,享受滿足滋味。

鮑汁花菇扣水魚裙邊

鮑魚鮮美多汁,花菇香滑,讓人一試難忘。

濃汁小米原隻乾鮑

乾鮑的汁非常濃郁,質感細密,令人唾涎三尺。

花旗參燉海參兩客

燉湯夠熱,花旗參味濃郁,入口美味又滋補。

時蔬一客

菜心新鮮清甜,紮實彈牙,味道絕對不俗。

椰汁燉雪燕兩客

椰汁燉煮雪燕,雪燕融了在椰汁之中,最後一頓豐富的甜品

蛇膠參滋補專門店(新蒲崗)
地址:新蒲崗仁愛街50號地舖
2024-12-02 96 views
最近呢幾日開始轉凍, 友人提議不如食蛇羹暖下身, 我即刻search下邊間又近又好味, 最緊要價錢唔好太貴, 見呢間好近啟德, 就同佢試下呢度有唔同既Set同散叫都得, 價錢唔算貴而且地方都乾淨又大黎到一定要食既一定係蛇羹, 裝到滿滿的, 熱辣辣最岩就係係冬天飲入面既配料超多, 而且調味調到岩岩好, 唔會太濃又唔會覺得淡又無味飲完一碗個身已經好暖同飽肚, 再加埋呢個糯米飯真是不得了, 糯米飯加埋有臘腸, 軟糯加勁香, 不過一定要襯熱食先最好食!! 除左糯米飯之外套餐仲可以加錢升級做煲仔飯, 我見幾枱都叫左, 應該唔錯!!

2024-11-29
Dinner
天氣呢幾日轉凍左,食下滋補蛇羹暖下胃就最好係新蒲崗搵到呢間乾淨又企理嘅蛇羹店,有套餐提供佢嘅套餐做緊優惠價揀咗套餐B -秘製太史五蛇羹(細)-臘味糯米飯一客😍花旗參燉海參❇️2選1系列 鮑汁花菇扣水魚裙邊 濃汁小米原隻乾鮑-時蔬一客先黎一壺茶, 茶包有紅蘿蔔,甜甜地,原來係竹蔗茅根水蛇羹滿滿嘅,好足料,有好多蛇肉,有木耳,香菇片,薑絲,個芡做得唔錯,食到有胡椒粉味另外可加檸檬草,帶出甘香味,仲有脆脆粒會更添口感臘味飯糯米做得幾煙靭,有大大粒臘肉,蔥花,幾香口最好趁熱食,放得耐糯米會變硬呢個湯真係真材實料,聞到好香花旗參味大大條海參,重點係夠腍湯入面會見到有雞腳,豬肉,花旗蔘片個湯好甜,好飲特別推薦呢個濃汁小米原隻乾鮑個小米粥幾香甜👍🏻👍🏻鮑魚有返咁上下厚身,咬落有口感時蔬係菜心,食落新鮮,大條睇完店舖裏對蛇嘅講解,知道左蛇其實4季都食得,取決於藥材,大家唔好有謬誤覺得蛇一定係冬天先食得
天氣呢幾日轉凍左,食下滋補蛇羹暖下胃就最好

係新蒲崗搵到呢間乾淨又企理嘅蛇羹店,有套餐提供

佢嘅套餐做緊優惠價
揀咗套餐B
-秘製太史五蛇羹(細)
-臘味糯米飯一客
😍花旗參燉海參
❇️2選1系列
-時蔬一客

先黎一壺茶, 茶包有紅蘿蔔,甜甜地,原來係竹蔗茅根水
另外可加檸檬草,帶出甘香味,仲有脆脆粒會更添口感

臘味飯
糯米做得幾煙靭,有大大粒臘肉,蔥花,幾香口
最好趁熱食,放得耐糯米會變硬

呢個湯真係真材實料,聞到好香花旗參味
大大條海參,重點係夠腍
湯入面會見到有雞腳,豬肉,花旗蔘片
個湯好甜,好飲

特別推薦呢個濃汁小米原隻乾鮑
個小米粥幾香甜👍🏻👍🏻
鮑魚有返咁上下厚身,咬落有口感

時蔬係菜心,食落新鮮,大條

睇完店舖裏對蛇嘅講解,知道左
2024-11-17
$198 (Dinner)
  • 秘製太史五蛇羹
  • 花旗參燉海參
突然涼左,今日早收工揾野食,咁啱路過見有間蛇鋪,真係啱曬本身諗住食個蛇羹,睇下睇下又想食多個飯,望下望下,見佢個餐幾抵咁,包左好多野,就試左佢個套餐B⭐秘制太史五蛇羹(細)一搞起個蛇羹,就香氣撲鼻,好正,仲有脆脆同檸檬葉無限加,正呀😍,蛇羹好足料,食落啖啖都係料,啖啖都好香蛇味😋⭐臘味糯米飯可以加錢轉焦底各款煲仔飯,不過我就冇轉,糯米飯好夠味,臘腸同潤腸切左粒,好方便食,加埋蔥花好香⭐花旗參燉海參一入口就飲到好香嘅花旗參味,微甘,不過唔會苦,海參爽口彈牙,除左有花旗參片、原條海參之外,仲有瘦肉同鳳爪⭐濃汁小米原隻乾鮑乾鮑有d口感,不過唔硬,小米濃湯好香濃,唔錯⭐時蔬一客係菜心,難得食蛇羹都可以咁健康,有菜食😍
突然涼左,今日早收工揾野食,咁啱路過見有間蛇鋪,真係啱曬

⭐秘制太史五蛇羹(細)

⭐臘味糯米飯

⭐花旗參燉海參

⭐濃汁小米原隻乾鮑
乾鮑有d口感,不過唔硬,小米濃湯好香濃,唔錯

⭐時蔬一客
係菜心,難得食蛇羹都可以咁健康,有菜食😍

2024-11-20
$198 (Dinner)
  • 秘制太史五蛇羹
  • 花旗參燉海參
2024-11-21 166 views
秋風起,呢幾日濕濕凍凍咁,即刻覺得個人要進補。俾我搵到呢間食咁多嘢咁補身,價錢都仲係好抵個蛇羹真係一絲絲蛇肉,好足料,底係胡椒薑嘅暖胃,仲有花生,簿脆同檸檬葉俾你無限添加花旗參燉海參湯,個湯好清香,有齊雞肉雞腳豬肉同埋海參,一路飲一路覺得好滋補臘味飯粒粒分明,油香滿溢鮑汁花菇扣水魚裙邊,水魚裙邊好滑溜,鮑汁花菇扣抵增加水魚的味道濃汁小米原隻乾鮑,小米粥底香濃,呢種平民嘅食材配搭乾鮑,更突出最後整返個椰汁燉雪燕,椰汁味濃,絲絲雪燕。

臘味飯粒粒分明,油香滿溢

最後整返個椰汁燉雪燕,椰汁味濃,絲絲雪燕。
  • 五蛇羹
  • 花旗參燉海蔘
2024-11-05 242 views
**秘製太史五蛇羹**湯羹的顏色清澈透亮,散發著淡淡的香氣,讓人一見就想品嚐。湯中融合了五種不同的蛇肉,肉質鮮嫩,口感滑順,搭配上各種中藥材的香氣,讓整道羹品味更加豐富。每一口都能感受到蛇肉的鮮美與湯底的濃郁,最愛配料搭配。**花旗蔘燉海蔘**花旗蔘的甘甜與海蔘的鮮味相互交融,湯底清淡卻不失濃郁,海蔘的口感滑嫩,與花旗蔘的香氣相得益彰,讓整道菜品充滿了養生的氣息。這道菜不僅美味,**臘味糯米飯**糯米飯的香氣撲鼻而來,臘味的鹹香與米飯的柔軟相互融合,臘腸、臘肉的豐富口感,讓這道菜品更加立體,吃上一口,材料十足。飯粒乾身。咬口十吹。每一啖都擁有錯中複雜的變化。**濃汁小米乾鮑**乾鮑的肉質鮮美,經過濃汁的燉煮,吸收了湯汁的精華,口感滑嫩,讓人一口接一口。濃汁的味道濃郁卻不膩,與鮑魚的鮮味相得益彰。

2024-09-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2024-10-27 220 views
蛇膠參滋補專門店 地址: 新蒲崗仁愛街50號地舖=====================秋冬就是食蛇食羊進補的季節哦,這些餐廳一轉天就會好多人去,仲有燉湯同煲仔飯,完全是攝取卡路里同脂肪架好時機食多些熱量食物,增脂肪做一層自體保護脂肪膜,香港未至於很冷,但我11月去熊本最低是6-7度,還會上山幾天就更冷$198 一人餐 有細五蛇羹,臘味糯米飯,花旗參燉海參同濃汁小米原隻乾鮑/鮑汁花菇扣小魚裙邊,仲有碟菜添。蛇羹落胡椒粉更暖胃,食入口似碗仔翅feel ,有木耳同蛇肉(其實像豬肉)人參湯淡甘,仲有彈牙海參,冬天乾唔夠氣咳,岩飲好抵食
蛇膠參滋補專門店

地址: 新蒲崗仁愛街50號地舖

人參湯淡甘,仲有彈牙海參,冬天乾唔夠氣咳,岩飲
好抵食
2024-10-25 1131 views
最近天氣開始返風 涼涼地 係時候為自己身體補一補!依間餐廳主打滋補系列 - 蛇羹、花膠、海參、鮑魚、燉湯樣樣都有,蛇膠參更加係零膽固醇,完全冇負擔,好多街坊專誠來幫襯!二人套餐有齊曬滋補食材系列 好豐富!✨秘製太史五蛇羹兩客 好足料! 內裹有大大條既蛇肉、豬肉絲、黑木耳、香菇、等等製成 絕不欺場!店主窩心地提供好多配料,例如有炸脆、花生、檸檬葉,加埋一齊食又會有另一番風味同口感!✨花旗參燉海參兩客燉湯內海參、雞、花旗參 夠哂滋補! 邊飲邊感覺到自己身體發熱 好正!✨鮑汁花菇扣水魚裙邊我都係第一次食呢種食材、水魚裙邊好爽好脆 完全沒有腥味的 膠質滿滿岩哂女士✨濃汁小米原隻乾鮑小米粥底好滑味道香濃 加入原隻乾鮑 非常豪華✨臘味糯米飯兩客臘味飯粒粒分明充滿油香! 好食! 另外可以加錢升級為各款煲仔飯✨時蔬一客✨椰汁燉雪燕兩客榔汁味香濃 甜甜的榔奶香味,再加上富有口感的雪燕 真好吃!
最近天氣開始返風 涼涼地 係時候為自己身體補一補!

二人套餐有齊曬滋補食材系列 好豐富!

✨秘製太史五蛇羹兩客

✨花旗參燉海參兩客

✨鮑汁花菇扣水魚裙邊

✨濃汁小米原隻乾鮑
小米粥底好滑味道香濃 加入原隻乾鮑 非常豪華

✨臘味糯米飯兩客

✨時蔬一客

✨椰汁燉雪燕兩客
榔汁味香濃 甜甜的榔奶香味,再加上富有口感的雪燕 真好吃!
2024-10-24
$150 (Dinner)
2024-10-25 164 views
秋風起.除咗食臘味之外蛇羹都係冬必食嘅滋補美食同朋友約咗一齊去呢間滋補專門店除咗好多人都嚟食煲仔飯之外我地揀咗二人餐一次過品嚐鮑魚.海參.雪燕.蛇羹等養生食材✨秘製太史五蛇羹超足料.一碗滿滿好有份量加上檸檬草 同 脆脆 帶出另一翻味道同口感✨鮑汁花菇扣水魚裙邊滑溜溜嘅花菇加埋水魚裙邊.口感爽彈✨臘味糯米飯臘腸係糯米飯嘅靈魂冬季必食✨濃汁小米原隻乾鮑小米煲成粥一樣綿密加添鮑魚口感更豐富✨花旗參燉海參熱辣辣嘅燉湯.清甜滋潤勁多料.啖啖花旗參味道✨時蔬套餐跟蔬菜新鮮嫩綠✨椰汁燉雪燕最後送上滋補甜品雪燕融入濃郁嘅椰汁之中.味道香甜下次再嚟一定要試熱辣辣煲仔飯

秋風起.除咗食臘味之外

雪燕融入濃郁嘅椰汁之中.味道香甜

下次再嚟一定要試熱辣辣煲仔飯

2024-10-24
Dinner
餐廳原來是之前的蟹仙轉成了現在專門賣蛇的店,轉變挺大的,但也挺有驚喜的。有別於平常賣蛇的餐廳,這裡會比較平易近人一點,而且菜式也比較豐富,除了有蛇外,還有煲仔飯,鮑魚,海參等可選,價錢也不貴!滋補套餐A(128元)秘製太央五蛇羹(細)雖然是細碗,但都挺足料的,裡面放了有大量的蛇肉,配上點瘦肉,木耳絲和藥材一起燉煮,吃起來味道非常濃郁,亦有很香的陳皮香,質感濃郁,亦有蛇香。蛇肉口感挺嫩的,一絲絲的,不會有異味。臘味糯米飯一客聽店員說這個原來是生炒的糯米飯,都是師傅每天新鮮現炒的,非常考功夫。吃起來的口感會比較煙韌,有糯米香,上面還放了挺多的臘腸,蝦米和金華火腿來調味增香!時蔬一客今天的是菜心,煮得剛剛好熟,脆嫩脆嫩的,又香甜。土茯岑蛇龜湯一客湯能喝出是老火湯,燉得非常足時間,肉都差不多燉化了,入口濃香,帶點回甘。裡面除了有蛇和龜外,還有雞腳和豬骨,所以是挺足料的!

滋補套餐A(128元)
秘製太央五蛇羹(細)

臘味糯米飯一客

時蔬一客
今天的是菜心,煮得剛剛好熟,脆嫩脆嫩的,又香甜。

土茯岑蛇龜湯一客

2024-10-15
2024-10-12 173 views
這家位於新蒲崗的蛇膠參滋補專門店,環境簡約卻散發著溫馨的氣氛,讓人有種回家的感覺。秘制太史五蛇羹,湯頭清澈,香氣四溢,五種蛇膠的搭配讓湯品更顯豐富與滋補,入口順滑,令人舒心。接下來的臘味糯米飯,糯米粒粒分明,臘腸與臘肉的香味充分浸入,吃上一口,彷彿能感受到家鄉的味道。花旗參燉海參的細膩口感讓我驚喜不已,海參的彈牙與花旗參的清香融合,讓整道菜品更具層次感,是養生的極佳選擇。濃汁小米原隻乾鮑更是讓人恍若置身於高級餐廳,乾鮑肉質鮮嫩,濃郁的湯汁將其極致風味引出,無法抗拒。最後,時菜清脆鮮嫩,為滋補餐點增添了一絲清新,平衡了腸胃。

最後,時菜清脆鮮嫩,為滋補餐點增添了一絲清新,平衡了腸胃。