2024-10-12 177 views
這家位於新蒲崗的蛇膠參滋補專門店,環境簡約卻散發著溫馨的氣氛,讓人有種回家的感覺。秘制太史五蛇羹,湯頭清澈,香氣四溢,五種蛇膠的搭配讓湯品更顯豐富與滋補,入口順滑,令人舒心。接下來的臘味糯米飯,糯米粒粒分明,臘腸與臘肉的香味充分浸入,吃上一口,彷彿能感受到家鄉的味道。花旗參燉海參的細膩口感讓我驚喜不已,海參的彈牙與花旗參的清香融合,讓整道菜品更具層次感,是養生的極佳選擇。濃汁小米原隻乾鮑更是讓人恍若置身於高級餐廳,乾鮑肉質鮮嫩,濃郁的湯汁將其極致風味引出,無法抗拒。最後,時菜清脆鮮嫩,為滋補餐點增添了一絲清新,平衡了腸胃。

最後,時菜清脆鮮嫩,為滋補餐點增添了一絲清新,平衡了腸胃。
2K
最近秋風起 所以又係時候揾吓啲滋補嘢食吓😙 今次去咗呢闁街坊推介嘅抵食足料蛇羹專門店 專食蛇羹花膠海參等燉品😜 夠哂補呀😎 今次㨂咗呢個豪華一人餐都係$198 有齊蛇羹鮑魚同海參😍-🐍秘制太史五蛇羹蛇羹湯底濃郁 胡椒同薑味都幾香 而且蛇肉都好多 配合唔同中藥材同配料 食落幾滋補 而且唔會腥😝-🍚臘味糯米飯糯米煮得唔錯 粒粒分明😗 而且臘味份量十足 每一啖都食到😎 糯米飯成座小山咁 餓底都唔驚唔夠🍚-🍲花旗參燉海參另外呢個燉湯湯底夠味得嚟好清澈 唔會好油膩😗 海參好滑嫩 加上少少花旗參香味 夠哂滋補養身🌊-🥘濃汁小米原隻乾鮑乾鮑燉得軟滑 加上高湯煮過嘅小米粥 食落係純粹天然嘅好味道😜-🥬時蔬最後跟餐仲有油菜😝 都幾新鮮爽口 抵食呀🤓-📍蛇膠參滋補專門店 (新蒲崗)新蒲崗仁愛街50號地舖

🐍秘制太史五蛇羹

🍚臘味糯米飯

🍲花旗參燉海參

🥘濃汁小米原隻乾鮑

🥬時蔬
最後跟餐仲有油菜😝 都幾新鮮爽口 抵食呀🤓

📍蛇膠參滋補專門店 (新蒲崗)

2024-10-07 122 views
位於新蒲崗的「蛇膠參滋補專門店」開業未到一年,有各式各樣的滋補養生食品,正如店內貼在牆上的的口號,“每一口都是滋補”,最適合不會煮飯的煩忙都市人。《細蛇羹兩客》香港人真有福氣,一年四季都食到蛇羹,蛇羹行氣活血,舒筋活絡,又可以增強免疫力,益處多多。豐富的蛇羹加入檸檬葉提香,也可按個人喜好加入薄脆增加口感。《臘味糯米飯兩客》食蛇羹怎少得糯米飯,糯米飯健脾暖胃,加了很多臘味和花生,非常香口。《花旗參燉海參兩客》燉湯真材實料,清甜好喝,單單每盅有兩條海參已值回票價。《鮑汁花菇扣水魚裙邊》水魚裙邊含豐富膠質、高蛋白、低脂肪、多種維生素,滋陰補腎、潤肺止咳、補氣益血、更有美容功效。這碟水魚又矜貴又美味。《濃汁小米原隻乾鮑》小米煮乾鮑的配合很特別,很有驚喜,鮑魚軟腍入味,混合小米的清甜多汁,超讚。最後還有一碟菜心和兩客椰汁燉雪燕,豐富又美味的一頓晚餐。

《細蛇羹兩客》

《臘味糯米飯兩客》

《花旗參燉海參兩客》
燉湯真材實料,清甜好喝,單單每盅有兩條海參已值回票價。

《鮑汁花菇扣水魚裙邊》

《濃汁小米原隻乾鮑》

最後還有一碟菜心和兩客椰汁燉雪燕,豐富又美味的一頓晚餐。

2024-09-25
$180 (Dinner)
  • 秘製太子五蛇羹
  • 濃汁小米原隻乾鮑
2024-10-03 238 views
同朋友兩個人都鍾意食蛇羹,佢帶我去食呢間滋補店舖既二人368二人套餐。似係老闆娘嘅店員,極力推介一定要試佢既蟹粉蠔煲仔飯,咁我哋就升級左一個糯米飯變成煲仔飯。本來套餐嘅食物都非常豐富,真係性價比甚高。秘制太史五蛇羹/臘味糯米飯太史五蛇羹入邊都好足料帶鮮味。糯米飯都好大碗,上面都放咗好多臘味,一上台即食飯帶油香,可惜我哋掛住食蛇羹,凍咗再食就有啲偏硬,大家記住趁熱食。花旗參燉海參花旗參濃郁帶甘甜,海參好有咬口Q彈,燉湯黎講份量都好足,店員話佢哋原盅燉既,果然好味!鮑汁花菇扣水魚裙邊第一次食水魚裙邊,口感咬落去係Q彈有咬口,感覺佢有滿滿嘅骨膠原🙈濃汁小米原隻乾鮑煮好咗好軟綿嘅小米粥,再放上一隻有咬口嘅鮑魚上面,賣相一流。自家蟹黄醬焗爱爾藺蠔煲仔飯蠔既煲仔飯真係未食過,入口超級鮮味,之後再出現蟹黃醬嘅香氣,冠軍之後個飯呈現好靚嘅橙黃色,蠔好鮮甜唔會腥,唔加豉油都已經夠晒味,呢個真係必叫推介,難怪極力推介,好彩有相信佢咋🤩兩個女仔食呢個套餐到幾多,但係的確食得好開心,真係擺到成枱都係食物,最後由於太飽連佢送嘅糖水都食唔到🤣

本來套餐嘅食物都非常豐富,真係性價比甚高。

秘制太史五蛇羹/臘味糯米飯

自家蟹黄醬焗爱爾藺蠔煲仔飯

2024-10-03 113 views
新蒲崗蛇羹專門店餐廳是專門吃蛇、海參、水魚的專門店,而且價錢是抵吃,都用上了專名貴的食材,套餐的內容豐富,價錢又平宜近人。這次點了一份「二人套餐」,吃得很飽!價錢只是$368秘制太史五蛇羹(細)蛇羹內更有冬菇、陳皮絲,木耳、冬筍、薑、陳庭、火腿等等,食材非常豐富。食蛇進補,善行氣活絡,四季皆可食用。更可以加錢追加花膠絲或海參絲、水魚裙絲或乾鮑魚絲。鮑汁花菇扣水魚裙邊水魚又稱為鱉,養顏美容,滋補強身,咬下去爽口彈牙,好有新鮮感!濃汁小米原隻乾鮑名貴的食材,真正的原隻乾鮑!濃汁小米的口感很獨特!花旗參燉海參湯非常足料,名貴食材的名貴靚湯!花旗蔘的香味,非常清新!臘味糯米飯兩客份量十足,落足心思烹製,口感飯粒分明,也要帶黏糯感,足料!更可加錢轉焦底焦底各款煲仔飯!更有時蔬一客和椰汁燉雪燕湯水!真的非常抵吃的套餐!
新蒲崗蛇羹專門店

這次點了一份「二人套餐」,吃得很飽!
價錢只是$368

秘制太史五蛇羹(細)
更可以加錢追加花膠絲或海參絲、水魚裙絲或乾鮑魚絲。

濃汁小米原隻乾鮑
名貴的食材,真正的原隻乾鮑!濃汁小米的口感很獨特!

花旗參燉海參湯
非常足料,名貴食材的名貴靚湯!花旗蔘的香味,非常清新!

臘味糯米飯兩客

更有時蔬一客和椰汁燉雪燕湯水!

真的非常抵吃的套餐!
2024-10-03 123 views
位於新蒲崗,這間地舖原來裏面的滋補美味,簡直係同區的唯一秘製太子唔蛇羹 兩客非常足料,除了蛇肉之外冬菇絲木耳絲瘦肉絲各樣各樣,全碗也是滿的,食落真係非常之有口感好飽肚嘅感覺,而且絕對不肥膩,加上薄脆和檸檬葉,你會食到一種非常之滿足溫暖嘅感覺。臘味糯米飯 兩客同樣地也是非常足料,臘腸臘肉等等非常煙靭嘅糯米飯,美味的程度有一種淡麗嘅感覺,絕不油膩絕不過味,配上蛇羹之後而食,也是一種美味非常滿足非常。鮑汁花菇扣水魚裙邊淨係望落去已經見到非常之寶,鮑魚汁非常濃郁,亦都好重鮑魚味道,花菇厚身啖啖肉,配上水魚裙邊,原來水魚裙邊是這麼滋補的,餐廳內有詳盡介紹。濃汁小米原隻乾鮑外觀可愛,色彩鮮艷就是這碟餸菜的描述小米龍汁確係,有一種田園嘅感覺,清新。配上原隻乾鮑,配合得天衣無縫,絕對唔會搶過鮑魚嘅味道,濃郁口感配合一流。花旗參燉海參 兩客呢個湯簡直係極品,濃郁嘅味道,豐富嘅材料,吃過一口,再飲一啖湯,就算來緊是秋天冬天,都唔怕會凍親,而且火候十足,看得見師傅精心炮製。椰汁燉雪燕 再來甜品一個,凍冰冰,清新,椰汁味濃郁,雪燕口感順滑,為這一餐豐富滋補的大餐,畫上完美。一年四季也需要滋補不妨於秋天來臨的時
位於新蒲崗,這間地舖
原來裏面的滋補美味,簡直係同區的唯一

秘製太子唔蛇羹 兩客

臘味糯米飯 兩客

同樣地也是非常足料,臘腸臘肉等等

濃汁小米原隻乾鮑
外觀可愛,色彩鮮艷就是這碟餸菜的描述
小米龍汁確係,有一種田園嘅感覺,清新。

花旗參燉海參 兩客

椰汁燉雪燕

一年四季也需要滋補
不妨於秋天來臨的時刻,一嘗美味吧
2024-10-01 131 views
🍂 **蛇膠參滋補專門店** 🍵隨著秋風起,正是補身的好時候!我最近試咗蛇膠參滋補專門店嘅套餐,實在令人驚喜。套餐優惠價$198(原價$228),性價比超高!✨套餐包括一碗秘制太史五蛇羹,味道鮮美,湯頭濃郁,令人回味無窮。如果想要更豐富,可以加大$25,仲可以追加花膠絲或者海參絲,價錢都只係$18,真係非常划算!🥢另外,還有一客臘味糯米飯,配上焦底的煲仔飯,香氣四溢,讓人忍不住多吃幾口。🍚 而花旗參燉海參,鮑汁花菇扣水魚裙邊,味道鮮美,營養豐富,真係非常滋補。最後,搭配一客時蔬,讓整餐更加均衡。整體而言,這個套餐不僅美味,還非常適合秋冬季節滋補身體,值得推薦!👍**蛇膠參滋補專門店** G/F, 50 Yan Oi Street, San Po Kong
🍂 **蛇膠參滋補專門店** 🍵

**蛇膠參滋補專門店**
2024-09-27 91 views
今晚飯聚叫左個二人套餐,超抵食!食物多款式,仲要好好食。食物包括:秘制太史五蛇羹(細)兩客可能因為成年無食,食第一啖覺得超好食🤤同好香濃。再食發現好多配料啖啖肉。個人認為依間既蛇羹味道幾正宗。臘味糯米飯兩客惹味之選,同蛇羹係好朋友。臘味切粒好香,糯米飯🍚有少少咬口。花旗參燉海參兩客燉湯非常好飲👍,每碗都有海參,質感好滑身入口咬幾下就溶化了。花旗參個種特別味道好出,特別鮮甜。鮑汁花菇扣水魚裙邊&濃汁小米原隻乾鮑各一客兩個菜式都好特別,外面唔多餐廳有得食。花菇好大粒,亦炆至冧身同鮑汁入晒味。水魚裙邊質感特別。原隻乾鮑一口食好正,個汁會食到好多小米粒。仲有其他:時蔬一客椰汁燉雪燕兩客
今晚飯聚叫左個二人套餐,超抵食!食物多款式,仲要好好食。

食物包括:

• 蛇羹
  • 臘味糯米飯
  • 花旗參燉海參湯
2024-09-26 91 views
朋友介紹過蛇膠參滋補專門店的食品非常好,我今日路過新蒲崗,就順道過去位於新蒲崗仁愛街50號的蛇膠參滋補專門店用膳,環境舒適,坐得舒服。我點左個1人滋補套餐B $198(原價$229),有秘製太史五蛇羹(細),臘味糯米飯一客,花旗參墩海參,濃秘汁小米原隻乾鮑,時蔬一客。秘製太史五蛇羹非常足料,有蛇肉、黑木耳、香菇等,記得要加埋薄脆和薄荷葉一齊食,有滋補的功效,溫潤宜人。臘味糯米飯粒粒煙韌有咬口,臘味好味;花旗參墩海參賣相不錯,有原條海參,材料豐富,湯底清甜好飲;濃秘汁小米原隻乾鮑, 小米經過濃秘汁煮過,好好味呀!鮑魚好好食👍;菜心煮得青綠好鮮甜。

• 花旗參墩海參
  • 濃秘汁小米原隻乾鮑
  • 秘製太史五蛇羹
2024-09-24 110 views
難得嚟到新蒲崗一定要幫襯吓街坊小店,今次竟然搵到一間蛇羹嘅專門店,好耐冇試過了今次試左套餐B:秘制太史五蛇羹(細)*蛇肉切得好幼細,好香嘅陳皮味,加上大量嘅木耳,口感一流,恰到好處。可以加大或追加:花膠絲/海參絲/水魚裙絲/乾鮑魚絲臘味糯米飯滿滿油香,加上粒粒臘味,秋風起最適合食油潤嘅糯米飯(可轉焦底各款煲仔飯)濃汁小米原隻乾鮑乾鮑都炆得入味,加上健康嘅小米,頗有特色時蔬一客中和一下油膩感花旗參燉海參原條海參好足料,個人好喜歡花旗參味,滋陰進補

今次試左套餐B:

秘制太史五蛇羹(細)*
可以加大或追加:花膠絲/海參絲/水魚裙絲/乾鮑魚絲

臘味糯米飯

濃汁小米原隻乾鮑
乾鮑都炆得入味,加上健康嘅小米,頗有特色

時蔬一客
中和一下油膩感

花旗參燉海參
原條海參好足料,個人好喜歡花旗參味,滋陰進補
2024-09-24 96 views
秋風起天氣漸涼 又係時候食蛇羹滋補一下呢間餐廳有別於一般蛇羹店除左蛇羹同臘味飯之外 仲有煲仔飯·燉湯等等 好多選擇環境乾淨雅致 員工親切有禮👍🏻今次叫左個一人套餐$198.🫧 秘制太史五蛇羹(細)蛇羹一上枱已經見到好足料 湯湯頭濃郁 口感滑順 調味料方面幾有心思 除左脆脆外 仲可以試下加檸檬草 我自己幾鍾意檸檬草的清新香氣更突出蛇羹鮮香 真係暖胃又滋補😙🫧臘味糯米飯一客臘味糯米飯米飯粒粒分明充滿臘腸同臘肉的油香 正👍🏻🫧濃汁小米原隻乾鮑乾鮑肉質鮮嫩 鮮味十足濃汁香濃濃稠 小米幾有口感 🫧花旗參燉海參湯燉湯好足料 飲完個人暖笠笠 滋補養生🫧時蔬一客
秋風起天氣漸涼 又係時候食蛇羹滋補一下
呢間餐廳有別於一般蛇羹店
除左蛇羹同臘味飯之外 仲有煲仔飯·燉湯等等 好多選擇
環境乾淨雅致 員工親切有禮👍🏻
今次叫左個一人套餐$198

🫧 秘制太史五蛇羹(細)
蛇羹一上枱已經見到好足料

濃汁香濃濃稠 小米幾有口感

🫧花旗參燉海參湯
燉湯好足料 飲完個人暖笠笠 滋補養生

🫧時蔬一客
多數都係冬天,先會諗起想食蛇羹暖胃,經過新蒲崗,見到有間街坊小店,秋天都有蛇羮煲仔飯,見menu有二人餐,每樣都想試下,唔洗煩惱食咩好。秘制太史五蛇羹料很足,每一口都咬得到實在嘅料,有香菇、花膠、蛇肉、薑絲,每喝一口都是滿足,仲可以任加薄脆。 臘味糯米飯食第一啖覺得味淡,但越食越夠味,而且越食越香,臘味油香出晒嚟,花生夠脆。另一個轉左煲仔飯,臘腸好肥好香,食完滿口油香,最重要係有飯焦。鮑汁花菇扣水魚裙邊&小米乾鮑都炆得入味。花旗參燉海參湯好足料。食左咁多油膩有碟菜心中和下,最後食埋甜品椰汁燉雪燕就好飽。
2024-09-16 126 views
蛇膠參滋補專門店新蒲崗仁愛街50號地舖經開新蒲崗Mikiki,老友推介食蛇羹海參,養顏補身,有驚喜呀!😸秘製太史五蛇羹配料有冬菇、陳皮絲、木耳、冬筍、薑、陳皮、火腿和老雞。口感煙韌,爽口彈牙,份量十足,鹹度適中,吃到中段,可以加脆脆提升層次,推薦!😽花旗參燉海參燉湯夠火喉,有瘦肉、雞腳、花旗參和海參,配料的精華融入湯中,湯底鮮甜,飲完好舒暢,原條海參煙韌彈牙,正呀喂!🤤鮑汁花菇扣水魚裙邊花菇香氣四溢,水魚裙邊又香又滑,西蘭花新鮮爽口,加埋香濃鮑汁,好惹味!😻滑蛋馬蹄免治牛肉煲仔飯免治牛肉肉汁豐富,肉味香濃,醃製得恰到好處,將滑蛋和香蔥撈勻,效果更佳, 飯底焦香味濃,口感煙韌,好味道!😋即炒菜心新鮮、爽口、多汁。😚蛇膠參滋補專門店 環境舒適,食材新鮮夠地道,補身套餐抵食,還會再來。😎🤘🏻
蛇膠參滋補專門店

秘製太史五蛇羹

滑蛋馬蹄免治牛肉煲仔飯

即炒菜心新鮮、爽口、多汁。😚

2024-09-16
秋風下新蒲崗的新食蛇好去處秋風漸起,宮崎犬家庭的三位成員難得外出,就去了紅磡體育館觀賞了香港羽毛球公開賽,晚上就去了新蒲崗吃一間新開的蛇專門店,味道都不錯,選了滋補二人套餐$368~秘制太史五蛇羹(細)兩客每人一客的蛇羹材料好充足,有蛇肉,豬肉絲,黑木耳和香菇等熬製而成,大碗又濃郁,極有滋養補養的功效~臘味糯米飯由臘肉和糯米製成,口感粘稠鬆軟,略帶油香,小小碗剛剛好~焦底臘味煲仔飯加$29煲仔飯有飯焦惹味香口,因為實在太喜歡吃臘味所以就叫上臘味煲仔飯,未曾遇過咁多臘味,每口飯都有超多臘味粒,抵食~鮑汁花菇扣水魚裙邊用上鮑魚汁及花菇烹調,原來水魚裙邊好有口感,非常有創意的海味菜~濃汁小米原隻乾鮑乾鮑配小米,淺嚐到鮑魚的風味,如果可以多兩隻就好啦~花旗參燉海參兩客補氣養生的花旗參,加入海參/雞肉共同燉煮,滋補又清熱~時蔬一客:新鮮菜心椰汁燉雪燕兩客椰汁燉煮的雪燕,冰涼可口,相信可以養顏美容,都幾不錯~蛇膠參滋補專門店新蒲崗仁愛街50號地舖#蛇膠參滋補專門店 #新蒲崗 #宮崎犬 #日向夏 #棕櫚樹 #土雞 #宮崎 #miyasaki #乾鮑 #水魚裙邊 #花菇 #煲仔飯 #糯米飯 #蛇羹 #
秋風下新蒲崗的新食蛇好去處

秘制太史五蛇羹(細)兩客

臘味糯米飯
由臘肉和糯米製成,口感粘稠鬆軟,略帶油香,小小碗剛剛好~

焦底臘味煲仔飯加$29

濃汁小米原隻乾鮑
乾鮑配小米,淺嚐到鮑魚的風味,如果可以多兩隻就好啦~

花旗參燉海參兩客
補氣養生的花旗參,加入海參/雞肉共同燉煮,滋補又清熱~

時蔬一客:新鮮菜心

椰汁燉雪燕兩客
椰汁燉煮的雪燕,冰涼可口,相信可以養顏美容,都幾不錯~

蛇膠參滋補專門店
新蒲崗仁愛街50號地舖

#蛇膠參滋補專門店 #新蒲崗 #宮崎犬 #日向夏 #棕櫚樹 #土雞 #宮崎 #miyasaki #乾鮑 #水魚裙邊 #花菇 #煲仔飯 #糯米飯 #蛇羹 #雪燕 #hongkong #秋天 #autumn
2024-09-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
2024-09-11 120 views
「秋風起,食嘢味」呢句說話outdated 啦. 要補身等到秋風起就太遲啦,一年四季都要補!食蛇係香港特有文化傳統,亦都買少見少,食一條小一條,所以要珍惜仲有得食蛇嘅舖頭。呢間提供兩款一人餐都幾抵食,亦都相當飽肚。我叫咗個198 set, 分別有海參花旗參燉湯、細蛇羹、小米燉乾鮑、時菜同生炒糯米飯,非常豐富😋一坐低店員仲會即刻比杯養生茶你嘆吓先, 由頭滋補到尾. 燉湯清甜,花旗蔘味好出,淡淡回甘。蛇羹足料,記得落埋檸檬葉同薄脆一齊食~ 糯米飯粒粒煙靭, 花生自行落. 濃湯小米好似食緊中式Rissoto 咁好過癮🤣 經過開呢頭嘅朋友可以嚟試吓~