2024-09-30 85 views
叫左半隻檸檬手撕雞🍋開頭食覺得有陣特別既香味食食下發現有啲黑色一粒粒既😳原來係百香果泥!雖然我覺得檸檬味唔夠酸 但兩者甲埋幾好味重要既係無骨架!細食既可以分兩餐食但我就一餐食晒 好滿足🤭
叫左半隻檸檬手撕雞🍋
開頭食覺得有陣特別既香味
食食下發現有啲黑色一粒粒既😳
原來係百香果泥!
雖然我覺得檸檬味唔夠酸
但兩者甲埋幾好味
重要既係無骨架!
細食既可以分兩餐食
但我就一餐食晒 好滿足🤭

2024-09-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-05-21 228 views
其實經過呢間舖頭好多次,但唔係好睇得明個餐牌點嗌。今日唔知咩事,開咗竅,竟然明明地,於是就叫咗個檸檬手撕雞菜飯加雞腎。($35)食完之後覺得有幾點不得不稱讚1- 餸同埋飯係分開上好感動,呢個價錢,個盒竟然多一層膠分隔,咁就可以按個人口味,撈幾多汁送飯。2- 好多配料手撕雞竟然會撈埋我最鍾意食嘅芫荽!正!仲有芝麻、青瓜絲、洋蔥!最驚喜嘅係,竟然有三塊真嘅檸檬片同埋百香果肉!完全係意料之外!3- 份量啱啱好以一個女仔嚟講,本人覺得呢個份量幾好,唔會食到你好滯,啱啱好食晒啲餸,仲淨咗幾啖菜飯。4- 椰子雞湯幾好味一打開個杯蓋,見到只係得半杯雞湯,都估到唔會中伏,咁即係證明佢哋冇加水啦!飲完之後冇口乾,應該冇乜味精!5- 價錢非常之平民平日喺灣仔區食開屎,冇諗過呢個飯再加雞腎都只係$35!!簡直就係窮人福音!一定會再試其他口味嘅手撕雞,同埋已經推介俾老友記!

食完之後覺得有幾點不得不稱讚

1- 餸同埋飯係分開上

2- 好多配料

菜飯

3- 份量啱啱好

椰子雞湯

4- 椰子雞湯幾好味

5- 價錢非常之平民

一定會再試其他口味嘅手撕雞,同埋已經推介俾老友記!

2024-05-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Dinner)
椰子雞湯
  • 檸檬雞
2023-04-10 724 views
太安樓的幾個指定動作,吃了許多片,决定試新店....豚匠堂。點了一隻鹽焗雞(70元)和半隻麻辣雞(55元)。令人驚喜的麻辣雞,又香又辣,正!肥膏完全清理好,衹留下些小爽脆的雞皮,讚!還送我維他檸檬茶,心心眼^^(星期一至五下午茶時段才送的)鹽焗雞拌上了好些 紫洋蔥青瓜絲和芫荽,既香且爽口,感覺健康,份量又足,雞肉肉質結實,有雞的香味,以雪藏雞能做到如此美味,確實很ok。下次要試試海南雞飯^^希望同樣味美。
下次要試試海南雞飯^^希望同樣味美。
麻辣雞&鹽焗雞
TakeAway
麻辣雞&鹽焗雞
2023-01-04 517 views
太安樓作為港島東區美食廣場,單單賣雞飯的就有幾家,有長期排長龍的,也有黃店,兩間都食過,前者的人龍是有原因的。最近經過門口發現一家小店專賣手撕雞飯,就停下來看看餐牌。$30一個手撕雞飯?不是吧?平時在連鎖店厚XX記都要$40-$50啦!所以想給她一次機會。第一次去點了兩份蔥油雞菜飯,結果喜出望外,完全無口渴的感覺,飯加入洋蔥令整體味道提升不少。雞是正常的,附送的湯也可以。最特別的是可以選菜飯,不用加錢。整個飯的份量很足,完全夠一個男士飽腹。$30 一個手撕雞飯性價比很高。過了一個長假期後,一直念念不忘,昨天再次光顧,同樣點了蔥油雞飯,這次加配$10 雞 和$10雞腎,共$50. 回家發現個飯份量十分的多,非常滿足。但這次的菜飯有點軟,希望老闆看到會改進。大家看照片吧,多到我要分開裝,這份量是連鎖店半隻雞的量了。

大家看照片吧,多到我要分開裝,這份量是連鎖店半隻雞的量了。
蔥油手撕雞菜飯
TakeAway
蔥油手撕雞菜飯
2022-08-04 503 views
第一次購買,明明買沙薑手撕雞,感覺好像蔥油手撕雞。份量唔算多。除左洋蔥味,無埋味,另外太油啦!有少許失望。雞肉質地尚可,可以接受。下次要問清楚職員是否沒有攞錯外賣畀我。
除左洋蔥味,無埋味,另外太油啦!
有少許失望。
雞肉質地尚可,可以接受。
下次要問清楚職員是否沒有攞錯外賣畀我。
沙薑手撕雞?
2022-03-04 507 views
今晚外賣叫咗炒年糕-雞 同 部隊麵第一次食已經唔會再想食第二次一個咁簡單嘅辛辣麵都煮到超難食將舊炸雞擺落碗濕立立嘅麵上浸到嚿雞超難食 碗麵煮到好淋一pat pat冇口感 炒年糕仲衰竟然係白色冇味道 肯定唔會食第二次一個字 差
今晚外賣叫咗炒年糕-雞 同 部隊麵
第一次食已經唔會再想食第二次
一個咁簡單嘅辛辣麵都煮到超難食
將舊炸雞擺落碗濕立立嘅麵上
浸到嚿雞超難食 碗麵煮到好淋

一個字 差

炒年糕-雞
2022-01-30 349 views
有無人食過白色嘅辣炒年糕🤔🤔如果想食可以嚟呢間試下🙃🙃真係初體驗,係白色、無味(清水味)、又發脹邊個話無何挑剔定係我認知有問題辣炒年糕唔係紅色有味,白色先岩????真係比你呃左,見到太安樓有韓國野,唉,想食個年糕都搞到咁😵‍💫😵‍💫,本身唔想晒野食,始終係比左錢買,諗住拎翻屋企自行加工食,點知😂應該真係太似垃圾,友人一野扔左落垃圾桶,笑死其次,店員態度都幾差 麻麻 見佢對住啲客好惡 隻眼啤下啤下咁 洗唔洗呀??
有無人食過白色嘅辣炒年糕🤔🤔

白色先岩????

2021-01-29 1620 views
嗰日咁啱行過太安樓,見到呢間餐廳新開張🤤見佢逆市開張之餘,嗰陣時去買仲有優惠價🤭知慳識儉嘅我就梗係買一個返去試吓水溫。就咁喺門口度睇,可能因為啱啱新開張裝修完,所以個鋪位睇落都好乾淨🎊日式煎蛋豬扒飯(轉拉麵 +$4) $30見到係拉麵之後,本身見佢冇加一蚊外賣盒以為佢會冇分湯,但係返到屋企之後發現佢係將啲餸同個面分開咗🤭但係咁樣嘅話就會令到個棉質林晒,應該係個廚師仲未掌握好。嗰陣買嘅時候仲要係下午茶時間,佢附送左一盒紙包飲品。因為後來試過佢個白飯底,我覺得$30一個飯嚟講係幾不錯嘅。但係我覺得如果襯拉麵底嘅話就比較輸蝕,同埋佢需要額外加錢。所以如果喺面同返兩者之間揀唔定嘅話,我會建議叫白飯。

日式煎蛋豬扒飯(轉拉麵 +$4) $30

Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$35 (Tea)