當時係1:45 ,門口冇人排隊,店裏面應該得兩三張枱有客人食緊嘢,門口嘅男性收銀員,態度好惡劣,並且非常大聲同我哋講:「出邊好多人排隊等緊位,你哋立即要走!」 呢位男性收銀員仲同我哋講: 「你地食左超過七十分鐘,一定要立即離開!」另外上星期去過,蒸出嚟嘅蝦餃未熟嘅今日我上OpenRice都見到對呢位男收銀員有同一樣嘅評價,本來都唔信,點知原來係真嘅!如果公司見到呢個評價,唔知會唔會對呢位員工作出相應嘅處分!另外祝你哋生意蒸蒸日上!服務態度差,食物唔係特別好食,以後唔會再去

另外上星期去過,蒸出嚟嘅蝦餃未熟嘅

2024-11-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2024-12-16 185 views
蝦米腸簡簡單單普普通通,蝦米同蔥花帶少少香味,腸粉本身都幾滑。鮮竹卷唔太油好難得,入面舊餡無肥豬肉,仲食到有爽口的蔬菜絲。蒸排骨就衰在唔夠豆豉,排骨偏瘦,所以變相有啲韌。蝦餃拼潮州粉果,兩樣都唔錯,主要係餡料新鮮,特別係潮州粉果,佢入面嘅沙葛好爽脆。其實唔明中式點心做乜無啦啦有炸雞中翼,又竟然比我叫咗,呢個真係麻麻地,成舊野太過「炸」,唔係幾好食。
蒸排骨就衰在唔夠豆豉,排骨偏瘦,所以變相有啲韌。
2024-12-14 222 views
太古城一早無乜食店開,想食早餐揾到去2樓food court 有豪隍點心工房。早餐點心比其他時段平,蝦仁燒賣皇都只係$24兩件,份量水準一樣 同平時一樣,都係大大隻蝦,好味😋 鍾意佢有玄米茶提供,茶芥$10位叫左4個點心,埋單百零蚊👍🏼下次會再幫襯
鍾意佢有玄米茶提供,茶芥$10位

叫左4個點心,埋單百零蚊👍🏼下次會再幫襯
2024-12-12 243 views
點心工房太古太古城道18號太古城中心2樓255號舖我最愛點心做早餐,今早又去《點心工房》食點心啦,今次食左:鮮蝦菜苗餃 $26,生煎菜肉包 $24,茗茶每位 $10。點心新鮮熱辣,鮮蝦菜苗餃大大隻,材料豐富好好味,生煎菜肉包好香口,皮脆內熱,好味又好食。
點心工房
太古太古城道18號太古城中心2樓255號舖

2024-11-20 635 views
估唔到呢間喺觀塘好出名食手工點心嘅餐廳開到嚟太古城,由於太古城太大所以搵咗一輪都搵唔到,最後問太古城啲職員先至知原來佢匿埋咗喺二樓嘅food court入面。要試佢哋嘅點心梗係要先試蝦餃啦,呢度一籠有兩粒,不過佢個蝦餃真係好大粒,蝦餃皮唔算好薄,但係入面係爆多蝦嘅,塞到實曬咁樣,而且啲蝦嘅肉質都幾新鮮,呢個好食。馬拉糕熱辣辣,夠晒鬆軟,幾香幾好味。佢嘅炸春卷就麻麻地,主要入面啲餡麻麻地。反而個炸饅頭有驚喜。整體嚟講都係覺得觀塘總店嗰邊嘅味道好啲。

馬拉糕熱辣辣,夠晒鬆軟,幾香幾好味。
佢嘅炸春卷就麻麻地,主要入面啲餡麻麻地。

2024-11-04 900 views
點心工房太古太古城道18號太古城中心2樓255號舖最愛食點心,一早起身去太古城食點心做早餐,我食左杞子濃湯鮮竹卷$24,香茜牛肉腸$30,茗茶$10。杞子濃湯鮮竹卷好味道,湯底濃郁;香茜牛肉腸牛肉香濃,腸粉幼滑。
點心工房
太古太古城道18號太古城中心2樓255號舖

今天我買了一個排骨鳳爪蒸飯(外賣),誰不知等了愈20分鐘都未到,女服務員最初答我「部機壞了!」那我要求退錢,女服務員於是幫我再追Order,終於3分鐘後收到。可憐有位印度籍送外賣的人不懂廣東話,心急追問食物情況,相信他都是等了很久,他說話很細聲,脾氣溫和。不幸那位男收銀員大發脾氣,勁大聲用英文:”I don’t know, GET OUT!”其實他之前仲說了幾句英文,但我忘記了。那聲浪大到整個Food Court 都聽到。最終那位送外賣員無奈地跑走了。我希望這餐廳的管理層能跟進此事,希望這位男收銀員能給任何人多一點尊重。

TakeAway
2024-06-14 2527 views
來了這店好幾次,試過堂食和外賣,都覺得他們的出品不錯,性價比高。職員有禮貎,會主動幫助顧客,超出預期的,現時還有這種服務態度真是難得也值得一贊地方乾淨企理,入座有限時的,限時合理👌🏻食物方面,全部都夠熱豪隍蝦餃皇︰好大件差不多乒乓波咁大,而且味道不錯蝦仁燒賣皇︰大件,有大隻的蝦蒸飯︰大致上都不錯點心拼盤︰有蝦餃兩件,菜苗餃兩件,流炒奶皇包一件,叉燒包一件,適合一至兩位的份量。鮮竹卷: 都很好👍🏻潮洲粉粿山竹牛肉

地方乾淨企理,入座有限時的,限時合理👌🏻

食物方面,全部都夠熱

豪隍蝦餃皇︰好大件
差不多乒乓波咁大,而且味道不錯

蝦仁燒賣皇
蝦仁燒賣皇︰大件,有大隻的蝦

蒸飯︰大致上都不錯

鮮竹卷: 都很好👍🏻

潮洲粉粿

山竹牛肉
山竹牛肉

2024-03-25 2983 views
星期日大概下午2點到達,已經小量人在等位。我在門口等候取飛時,看見有一位男同事行過來,我便告知三位,見他沒有什麼反應,再次告知人數,怎料那位男同事便講些好奇怪的說話:我聽到 我跟你打聲招呼 下次你都可以同我地打聲招呼 不用那麼資本主義!我頓時感到十分無奈 他到底在說什麼?在我等候位子的時候,我看見有個男士同樣跟那位職員取飛,那位男職員又是同樣講些好奇怪的說話,而且再加點教訓的語氣,我真是不明白那職員是否工作太辛苦,而向我們發洩?重點是我們並不是沒禮貌,所以感到有點冤枉。所以員工服務真的有待改善。而食物方面中規中矩,墨西哥叉燒包和金錢肚味道是不錯,而流沙奶黃包是最失望的,完全沒有流沙的口感,而味道只有吉士的味道。所以這間我認為都應該不會再次光顧,因為無論服務上和食物上都會有更好的選擇。畢竟沒人會想受著氣去吃一餐飯

2024-03-24
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2024-03-15 2536 views
友人話個師傅喺觀糖果邊嘅時候食過, 啲蝦餃好好味.  今日專登蒞試下.第一次來唔知要等人帶位定點, 猶疑咗一陣致行入去, 個侍應好好笑容噉打招呼, 話可以隨便坐, 仲話下次見無人理直接行入去同佢哋打個招呼就得.今餐點左一籠温泉蛋牛肉飯及一籠豉汁蒸鳳爪:温泉蛋牛肉飯($44) - 我就好奇嘞, 蒸飯又點樣做到温泉蛋嘅效果呢, 除非係後加生蛋遮, 果然上菜嘅係一粒熟蛋. 牛肉好滑又美味, 就係山竹牛肉嘅質地與味道, 我鍾意呀. 致於飯係粒粒分明, 又唔會過硬, 可惜我本身喜歡食軟飯.豉汁蒸鳳爪($34) - 我最愛點心頭三名之一, 好味, 軟硬都正常, 不過我怕我太鍾意食唔夠中肯(哈哈).茶芥$10一位, 無加一

今餐點左一籠温泉蛋牛肉飯及一籠豉汁蒸鳳爪:

温泉蛋牛肉飯
豉汁蒸鳳爪
茶芥$10一位, 無加一
2024-03-13
$88 (Dinner)
温泉蛋牛肉飯
2024-03-04 2313 views
呢間食店 位置係太古城中心嘅food court入面Lunch好旺場 我通常下午茶時間黎 無咁迫人中意佢有點心拼盤兩個人黎食 就可以食多兩款野拼盤入面有一個叉燒飽 一個流沙奶皇包兩粒蝦餃 兩粒粉果蝦餃好大粒架 太粒過粉果入面啲蝦好爽口彈牙粉果都係好薄皮 流沙奶皇包好流心 食個時要小心辣親 中意佢唔太甜👍🏻腸粉都好軟滑上次食過佢個淨腸粉 都好ok牛肉球睇顏色都知新鮮 除左點心佢仲有湯粉麵 飯 同咖啡奶茶可以滿足哂所有願望😂
呢間食店 位置係太古城中心嘅food court入面

牛肉球睇顏色都知新鮮

除左點心佢仲有湯粉麵 飯 同咖啡奶茶
可以滿足哂所有願望😂
2024-02-25
$80 (Breakfast)
2024-03-01 2207 views
我今早去左太古城辦事,順道去位於太古城道18號太古城中心2樓255號的豪隍點心工房食點心,環境闊落,裝修清雅!我點左個沙律雜果鮮蝦炸雲吞$30,香茜牛肉腸$24,茗茶每位$10。點心好味又好食,美好一天的開始!

2024-01-19 2039 views
有事要去筲箕灣,找OpenRice睇下太古有嘜好地方食嘢,找到豪隍點心工房,食評唔錯。店內一般格局,但尚算乾淨企理,店員態度好好,讚!點了一客蝦餃加粉果、魚肉釀尖椒和茄子、一碟牛肉腸粉。蝦餃有小朋友拳頭咁大,外形可愛,皮造得很正宗,不會一夾就散那種,充塞著滿滿的鮮蝦,正呀!牛肉腸粉饀偏深色,代表不是豬肉充牛肉,腸粉合格,如果米多番少少更佳,味道70分。魚肉釀尖椒和茄子我至愛之一,魚肉食出係真鯪魚肉,味道88分。如果水準能保持下去,一定會再光顧。

店內一般格局,但尚算乾淨企理,店員態度好好,讚!

點了一客蝦餃加粉果、魚肉釀尖椒和茄子、一碟牛肉腸粉。

如果水準能保持下去,一定會再光顧。
2024-01-07 1539 views
週末晏就喺太古城Food court飲茶🫖等咗大概20分鐘入座,2個人坐4人枱,好鬆動可以嗌多幾籠點心🫰🏻✴️點心拼盤✴️抵食之選!有兩粒蝦餃、粉果、一個叉燒包同奶皇包🥢蝦餃真係好大粒,要分至少三啖先食得晒~粉果皮薄,餡料炒得香👍🏻✴️叉燒墨西哥包✴️墨西哥皮唔係好脆,勝在個包鬆軟,叉燒餡都多~✴️叉燒腸粉✴️腸粉皮較厚,個底會有一嚿皮😯啲豉油唔太夠味,可能因為啲皮厚,變相要用多啲豉油先夠味~✴️雞紥✴️雞肉好大件,肉感十足👍🏻略嫌芋頭唔多入味,但整體都不錯~✴️醬香金錢肚✴️個醬濃味,金錢肚軟腍厚身,底下墊咗啲花生,同樣入味😋✴️冬菇滑雞飯✴️份量多,雞柳鋪滿飯~不過啲飯唔太得,好腍好濕,如果可以收得再乾身啲會更好食🙌🏻

點心拼盤

✴️點心拼盤✴️

叉燒墨西哥包

✴️叉燒墨西哥包✴️
墨西哥皮唔係好脆,勝在個包鬆軟,叉燒餡都多~

叉燒腸粉

✴️叉燒腸粉✴️

雞紥

✴️雞紥✴️
雞肉好大件,肉感十足👍🏻略嫌芋頭唔多入味,但整體都不錯~

醬香金錢肚

✴️醬香金錢肚✴️
個醬濃味,金錢肚軟腍厚身,底下墊咗啲花生,同樣入味😋

冬菇滑雞飯

✴️冬菇滑雞飯✴️

$140 (Lunch)
點心拼盤
叉燒墨西哥包
雞紥
醬香金錢肚
2023-11-19 1618 views
一個星期五嘅下晝大約2:45,我哋兩個人去到門口已經比門口嘅接待阿姐嚇親!喺門口望入去,我哋見到兩張冇人嘅枱,但接待嘅阿姐要求我哋搭一張好細嘅四人枱。我哋問吓姐可唔可以答一張大少少嘅枱,佢話唔得要留返俾員工食飯用。我哋再問可唔可以等一張二人枱,佢叫我哋慢慢等!接待阿姐個樣勁不屑。我哋最後入咗去搭一張好細嘅四人枱,用app落咗order。啲點心嘅樣係OK但係食落去冇乜味。下次一定唔會幫襯!
下次一定唔會幫襯!