2024-10-01 339 views
OpenRice搵到呢間新開日式居酒屋🏮呢日係Cwb 行完街就同fd 試下~晚上7點去到都小full 因為餐廳係新開 所以裝潢都好新淨 仲有一幅Sake 牆🍶• 鮮蔬菜條呢個係典型日式居酒屋前菜, 蔬菜都新鮮, 配埋自家製麵豉醬, 都幾開胃· 玉子燒⭐️⭐️⭐️⭐️玉子燒的口感軟熟 蛋香味濃· 燒芝士年糕⭐️⭐️⭐️⭐️• 燒日本長畸雞胸軟骨⭐️⭐️⭐️⭐️本人鐘意食雞胸軟骨🙊軟骨經過燒烤後仲保持到脆度,幾有嚼勁• 雞皮蝦大葉卷⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雞皮經過烤製後酥脆,內層因保留了一定的油脂而更加香潤。紫蘇葉就中和返個油膩感 • 豚肉荔枝卷⭐️⭐️⭐️典型串燒 豬肉的鹹香與荔枝的甜味配合埋一齊又幾夾🤣🍢 • 自家製免治雞肉棒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個係我地居酒屋必點🍢 免治雞肉肉質都幾嫩,配上原隻蛋黃,口感更加順滑~ • 燒原條明太子⭐️⭐️⭐️• 燒原隻魷魚筒 ⭐️⭐️⭐️⭐️• 櫻花蝦鰹魚湯泡飯⭐️⭐️⭐️⭐️香脆櫻花蝦配上鏗魚湯 加上小小wasabi 幾開胃忍唔住就同fd食晒成碗
因為餐廳係新開 所以裝潢都好新淨 仲有一幅Sake 牆🍶

• 鮮蔬菜條

· 玉子燒⭐️⭐️⭐️⭐️
玉子燒的口感軟熟 蛋香味濃

· 燒芝士年糕⭐️⭐️⭐️⭐️

• 燒日本長畸雞胸軟骨⭐️⭐️⭐️⭐️
本人鐘意食雞胸軟骨🙊軟骨經過燒烤後仲保持到脆度,幾有嚼勁

• 雞皮蝦大葉卷⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

• 豚肉荔枝卷⭐️⭐️⭐️
典型串燒 豬肉的鹹香與荔枝的甜味配合埋一齊又幾夾🤣🍢

• 自家製免治雞肉棒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

• 燒原條明太子⭐️⭐️⭐️

• 燒原隻魷魚筒 ⭐️⭐️⭐️⭐️

• 櫻花蝦鰹魚湯泡飯⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-09-27 325 views
今日晏晝嚟到銅鑼灣搵嘢食,上openrice 見附近有間新開日本嘢🥢「赤」位於百德新街lunch set 價錢約百零蚊一個人到 入到餐廳環境幾舒服好有日本居酒屋feel 🍻座位都好闊落🏮店員會先送上椰菜絲沙律 好清爽 可以refill的🥗提供兩種醬汁包括胡麻醬和柚子油醋🫙午市套餐仲有麵豉湯 漬物 同埋茶碗蒸🥚店員服務態度好好 不停幫我地refill茶🍵茶碗滑到食完想encore 🤫🥩 牛肉漢堡定食漢堡好厚身 牛味重有肉汁 會配上溫泉蛋🍲牛肉壽喜燒鍋定食香甜壽喜燒湯 牛肉唔會好肥 份量好多 配上洋蔥 豆腐 蘿蔔 全部都好入味 🐔炸雞皮 一定要試吓呢個小食 香脆惹味 炸得好出色🦐唐揚河蝦脆卜卜好香口 唔經唔覺就食晒 配上啤酒一流🍻📍 赤 (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街66-72號地下A號舖

茶碗滑到食完想encore 🤫

🐔炸雞
一定要試吓呢個小食 香脆惹味 炸得好出色

🦐唐揚河蝦
脆卜卜好香口 唔經唔覺就食晒 配上啤酒一流🍻

📍 赤 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街66-72號地下A號舖
2024-09-26 273 views
同同事經過呢間新開嘅日本餐廳,見有午餐定食,就決定試吓。豚肉壽喜燒:等了60分鐘才現身的壽喜燒,豬肉有五片,但十分硬,而且壽喜燒汁完全不是壽喜燒的味道。而當中的蔬菜,份量不太多。吉列豬扒滑蛋飯等了45分鐘的滑蛋豬扒扒飯,正正常常,份量嘅正常,中規中矩,$98價錢,味道方面性價比就不算太高。定食當中有茶碗蒸,可能是全個套餐入邊味道最正常的一樣食物。麵豉湯上枱時候不是太熱,但等了相當的時間,有什麼變吃什麼。總括而言,不是10分愉快的一餐,坐低45分鐘開始才有食物。真心說環境是不錯的,可惜想食物製作時間太長的話,午餐絕對冇下次。
同同事經過呢間新開嘅日本餐廳,見有午餐定食,就決定試吓。

豚肉壽喜燒:

吉列豬扒滑蛋飯

定食當中有茶碗蒸,可能是全個套餐入邊味道最正常的一樣食物。

麵豉湯上枱時候不是太熱,但等了相當的時間,有什麼變吃什麼。

總括而言,不是10分愉快的一餐,坐低45分鐘開始才有食物。

吉列豬扒滑蛋飯定食
豚肉壽喜燒定食
吉列豬扒滑蛋飯定食
2024-09-25 239 views
這晚來到位於銅鑼灣清靜的街道上,一間裝潢很有格調的日式居酒屋。前菜是一碗生蔬菜,青瓜令人有驚喜,十分鮮甜,其他蔬菜也不錯,可解膩。要留意它是default的前菜,若不想要記得主動告知店員。先來的是玉子燒,味道香甜,燒過的邊皮好脆,不錯。接下來的芝士年糕,是友人和我覺得最好吃的!一上台已聞到香濃的芝士果,食落囗外脆內軟,年糕很煙韌,外皮香脆,芝士咸度適中,入囗很驚豔,十分推薦!!燒花魚一夜干,份量好足,魚肉香脆!豚肉鵪鶉蛋,十分特別的配搭。柚子雞肉牛肉烏冬,烏冬囗感煙韌,牛肉質素不錯。燒帆立貝大大粒,有醬油及味噌可選,我們選了醬油。新鮮嫰滑,好味好味!關於食物,推介燒物那一頁的,雖然整體略略偏咸,但適合配酒。另外見到不少人點了鍋物,有靚肉有蔬菜,可惜這次未有機會嘗試。總括而言,此處十分適合和三朋好友邊喝酒邊聊天,悠閒地待一個晚上,餐廳營業到很晚,不用怕需要趕著離開,店員服務態度良好。

先來的是玉子燒,味道香甜,燒過的邊皮好脆,不錯。
玉子燒

芝士年糕

燒花魚一夜干,份量好足,魚肉香脆!
燒花魚一夜干

豚肉鵪鶉蛋,十分特別的配搭。

柚子雞肉

牛肉烏冬,烏冬囗感煙韌,牛肉質素不錯。
牛肉烏冬

2024-09-25
$250 (Dinner)
玉子燒
芝士年糕
燒花魚一夜干
牛肉烏冬
  • 燒帆立貝
2024-09-25 188 views
赤居食屋⭐️豚肉荔枝卷⭐️雞皮蝦大葉卷⭐️柚子胡椒雞肉⭐️自家製免治雞肉棒⭐️豚肉蘆筍卷⭐️醬油燒扇貝⭐️明太子豆腐⭐️蘑菇串燒⭐️雞翼串燒Weekend 係銅鑼灣行街,想搵間餐廳食dinner真係唔容易,路過見到呢間新開嘅串燒店咁啱有位就Walk in一試。餐廳串燒選擇都多,除咗自己平時鍾意食嘅幾款串燒之外,我都試咗一d比較少見嘅款式。醬油燒扇貝厚身多肉,而且扇貝燒完之後口感竟然仲係好嫩,食落去鮮味十足。免治雞肉棒係自家製,唔係急凍貨,偏腍身少少,因為落左雞軟骨,所以保持住一定嘅爽脆口感。明太子豆腐係用上炸豆腐,再加上明太子嘅醬汁去燒。豆腐外脆內嫩配上鹹鹹地嘅明太子醬,成個味道都好夾。豚肉荔枝卷係每次食串燒必點,甜甜地嘅荔枝配上鹹香嘅豚肉片,又鹹又甜好好食。
赤居食屋
⭐️明太子豆腐
⭐️蘑菇串燒
⭐️雞翼串燒

2024-09-22 200 views
前幾日中秋節,幾位老人家都吾得閒,唯有我同另一半自己出去撐枱腳,行經一間新開居酒屋🏮個名好簡單叫「赤」,就去試試先。龍蝦沙律吾多日式餐廳有,龍蝦好新鮮🦞食到粒粒龍蝦肉🧡用紫菜包住更美味。唐揚日本薩摩赤雞皮系店員極力推介,食落完全吾油膩,十分香脆可口🐔食食吓吾經吾覺就食曬。呢度嘅燒白鱔真系好驚艷外皮香脆得很,白鱔有嚼勁又juicy。牛舌芯系向來大家食串燒亦好中意食,牛味香濃,牛舌芯又充滿嚼勁🐮柚子胡椒雞肉🐔落咗柚子胡椒鹽,有點罕見嘅日式調味料,雞肉本身夠嫩滑,加上柚子胡椒鹽鹹味剛好。另一半食日本菜最中意食油甘魚餃,魚皮好脆卜卜,魚肉香嫩細滑🐟原隻魷魚筒🦑好壯觀😆燒得一啲都吾乾,魷魚新鮮又帶點甜味,好中意食魷魚圈!魷魚鬚夠曬爽口。櫻花蝦鰹魚湯泡飯,意念新穎🦐櫻花蝦數量頗多,鰹魚湯好開胃,做泡飯一流🍚

呢度嘅燒白鱔真系好驚艷
外皮香脆得很,白鱔有嚼勁又juicy。
2024-09-17
$400 (Dinner)
2024-09-18 263 views
家附近新開的日本餐廳,今日假期就去試試午餐,餐廳有八九成滿座,我沒有訂位,差點沒有位。點了一個角切魚生丼$128, 服務員先給我椰菜絲沙律作為前菜,要提一提這個椰菜絲是可以免費添加的,同時提供兩種醬汁給客人選擇,分別是柚子油醋和胡麻醬,椰菜絲新鮮爽脆,這個沙律菜我refill 咗兩次,扺👍,讚。個餐還有跟漬物,麵豉湯和日式蒸蛋。個主角角切魚生飯,分別是有吞拿魚,三文魚,油甘魚,都很新鮮色澤很靚,有圖有真相。如果以$128在銅鑼灣有這樣質素和套餐嘅配套,還有無限添加沙律,是抵食的,又坐得舒服。
2024-09-17
2024-09-18 225 views
去完水上樂園玩 就黎試吓呢間新開嘅居酒屋✨Grilled Riceball $30✨Ox Tongue $78✨Grilled Chicken with Yuzu Kosho $36✨Lychee wrapped with pork $36✨Japan Chicken Gizzard $36✨Japan Chicken Chochin $58✨Grilled atka mackerel $138✨Fresh vegetables $30🍻Sapporo*2 $78串燒都唔錯👍🏻 牛脷幾軟腍 juicy 雞腎調味唔錯 😋😋 豚肉包荔枝好甜 燒飯團啲飯都燒到脆脆咁好香口柚子雞肉個雞肉就略嫌乾左少少 如果雞肉滑啲 多汁啲會更好食同埋提燈個蛋煮得太熟 一食落口冇爆汁嘅感覺燒花魚一夜乾條魚都幾大條同埋厚肉😋😋 魚味香濃 同埋實肉 係我鍾意嘅質感🥰🥰🥰總括黎講味道都唔錯😋 環境舒服 冇乜人食 有段時間試過淨係得我地一枱 又唔會嘈 味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️❤️💰晚餐人均~$286(包括+1)
去完水上樂園玩 就黎試吓呢間新開嘅居酒屋

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️❤️

💰晚餐人均~$286(包括+1)
2024-09-17 207 views
小編今次同老婆嚟到呢一間位於銅鑼灣百德新街嘅居酒屋食晚餐,小編前菜order咗炸雞皮同埋龍蝦沙律,雞皮炸得相當乾身,龍蝦沙律相當Creamy,配合埋紫菜相當美味。串燒方面,小編order咗柚子胡椒雞肉,雞心,牛舌芯,燒白鱔,每一款串燒都烹調得相當美味,尤其是燒白鱔同埋牛舌芯,絕對值得一試。小編另外亦order咗燒油甘魚餃,同埋燒魷魚,油甘魚餃燒得相當美味啖啖肉相當Juicy,燒魷魚味動唔會太濃,配合埋特製醬汁,成件事相當美味。另外喺煮食方面,小編order咗櫻花蝦鰹魚湯泡飯,鰹魚湯相當濃郁,配合埋櫻花蝦同飯有解膩嘅作用,再加上整晚店員嘅服務相當好,相當滿意嘅一餐。

2024-09-15 305 views
魚生飯不新鮮,飯未煮熟,上菜極慢 嚴重人手不足 不建議午餐時間光顧等了三十分鐘後,上枱的三文魚及魚子魚生飯賣相合理,但一吃下去魚生不生鮮,最弊是醋飯好像是半生米一樣, 最後我和鄰桌的顧客也向服務員反映,也剩下大半的飯結賬離座,滿心期待的新餐廳令人感到失望,我也只好去PRET 買三文治充飢希望餐廳能夠重視食物品質及作出改善The restaurant speed is really slow and my order comes only after 30 minutes waiting time. The most horrible dish is salad and rice. With decent presentation, it is surprising that the rice is halfway cooked and the salmon is not fresh. The neighboring customers and I have reverted with our comments to the waitress and left after paying

希望餐廳能夠重視食物品質及作出改善

The restaurant speed is really slow and my order comes only after 30 minutes waiting time. The most horrible dish is salad and rice. With decent presentation, it is surprising that the rice is halfway cooked and the salmon is not fresh. The neighboring customers and I have reverted with our comments to the waitress and left after paying our bills without finishing the whole lunch

Much more better choices if you pay $150 for a lunch set in Causeway Bay

I really hope that their chef can pay more attention to the quality of their food
沙律喎
2024-09-12 299 views
初見這店,它lunch menu 不算貴,一進內沒有服務員. 等了一段時間後才入座. 初時右方兩方食客已說出極度難食,和服務態度極差. 兩位是不相識分別坐不同枱.但我坐下並叫了lunchset,初時問可以有杯水,那服務員回答極度差並說‘等一陣喇得唔得呀’. 以凶惡態度說出這句話.我坐了一回,有另外一位食客進入,她坐下一樣問可否給杯水,服務員回答等一陣給你. 等了一段時間,食客再問. 服務員才施施然給食客杯水. 但已忘記了我之前問取開水.只好怪我不相信,右方兩位不相識食客意見,堅持坐下.

但已忘記了我之前問取開水.

只好怪我不相信,右方兩位不相識食客意見,堅持坐下.

2024-09-12
2024-09-08 297 views
經過百德新街見到呢間新居酒屋,喺銅鑼灣嘅居酒屋通常都在樓上,看見這一間在街舖比他吸引了入去試試。另外就是比佢嘅啤酒優惠吸引了,這家店做緊Sapporo生啤優惠,全日都是$39一杯。跟其他居酒屋和串燒店一樣,店員先送上一客蔬菜條作為前菜,經店員介紹,建議將蔬菜條沾上他們自家製的麵豉在一起吃,又出奇地好食。跟住點了幾款串燒,水準也在平均水平以以上,其中汁燒雞肝,燒白鱔和免治雞肉棒都是非常出色好食。最後選了一個A5和牛肉眼壽喜燒作為終結,真係好味道和牛很靚,飽到個肚就嚟爆,滿足。飲咗四杯$39 Sopporo生啤,抗拒不了$39,真係非常抵😁。淨係因為$39生啤和出色的炸雞皮,我相信我也會不斷光顧這個點。

日本Sapporo生啤,$39一杯
荔枝豚肉卷
燒白鱔
免治雞肉棒
2024-09-06
$400 (Dinner)
日本Sapporo生啤,$39一杯
荔枝豚肉卷
燒白鱔
免治雞肉棒
2024-09-07 309 views
可有知音人?居酒屋,就是要有那種昏黃昏暗的燈光播著八十年代日語流行歌曲玉置浩二、山口百惠⋯先小酌,後淺嚐,進入狀態,大快朵頤。小店環境溫馨店員親切友善。HK$39 Sapporo 500ml 全日生啤優惠是小店吸引眼球的始源只要 Happy,11am 至 11pm 都是 Happy Hour。精緻的酒器絕對能昇華品酒體驗選好清酒,就可以從一大盤選擇中揀選心儀的清酒杯亦是區內少有提供玻璃酒壺的居酒屋儀式感及誠意滿滿。推薦薩摩赤雞皮、唐揚河蝦、燒明太子下酒的滿分之選雞皮一試難忘文字未必能完全描繪一試便明。其實串燒亦很不錯但已進入對酒當歌之境還待各食客知音一探究竟。香港用心製作的小店仍有很多仍然很需唔香港人支持。酒好、菜好、同伴好是夜,很滿足。
可有知音人?
居酒屋,就是要有那種昏黃昏暗的燈光
播著八十年代日語流行歌曲
玉置浩二、山口百惠⋯
先小酌,後淺嚐,進入狀態,大快朵頤。

小店環境溫馨
店員親切友善。

HK$39 Sapporo 500ml 全日生啤優惠
是小店吸引眼球的始源
HK$39  Sapporo

精緻的酒器
絕對能昇華品酒體驗
選好清酒,就可以從一大盤選擇中揀選心儀的清酒杯
亦是區內少有提供玻璃酒壺的居酒屋
儀式感及誠意滿滿。
北秋田

推薦薩摩赤雞皮、唐揚河蝦、燒明太子
下酒的滿分之選
雞皮一試難忘
文字未必能完全描繪
一試便明。
雞皮、酒蝦、明太子

其實串燒亦很不錯
但已進入對酒當歌之境
還待各食客知音一探究竟。

香港用心製作的小店仍有很多
仍然很需唔香港人支持。

酒好、菜好、同伴好
是夜,很滿足。

2024-09-06
HK$39  Sapporo
北秋田
雞皮、酒蝦、明太子
2024-08-31 263 views
門口冇寫試業,見到入面都幾多人,亂入左做白老鼠落單阿姐冇用任何嘢記底,以為佢咁勁記得曬,結果轉頭又要從頭講一次🙄人手不足,全店得兩位侍應,非常亂,之後發現原來大部分食客都係店主朋友😓前菜係一碗青瓜條+紅蘿蔔條+椰菜一堆,唔係好識欣賞等咗好耐,刺生終於到、但係下面D冰半溶狀態,水汪汪😰希望唔會肚痛魚生食落唔太新鮮,尤其赤身串燒還可以,尤其白鱔幾好烏冬湯底正常唯一可取係比較後生嗰位侍應忙到傻都保持笑容
門口冇寫試業,見到入面都幾多人,亂入左做白老鼠
前菜係一碗青瓜條+紅蘿蔔條+椰菜一堆,唔係好識欣賞
魚生食落唔太新鮮,尤其赤身
串燒還可以,尤其白鱔幾好
烏冬湯底正常
唯一可取係比較後生嗰位侍應忙到傻都保持笑容