2024-12-07 311 views
今日好熱,系CWB行街,行到攰想食下啲涼涼地嘅嘢,就去呢度食下日本野,貪佢夠近我坐車返屋企個位入去坐望住個view又幾寫意,可惜有幾架大車,遮住左個海景,食食下又見到啲遊客系度打卡影相,又幾過癮😹😹😹我就叫左幾樣野食:1. 一個刺身飯lunch set2. 荔枝腩肉串燒3. 雞皮大葉包蝦串燒1. 刺身飯lunch set佢有好多款刺身:三文魚、呑拿魚、海膽、大蝦、帆立貝、三文魚子佢仲有一塊大葉我最中意大葉清新嘅味道,包住刺身同飯黎食,好refreshing佢每款刺身都好新鮮👍🏻👍🏻我叫set嘅,所以佢跟餐有個茶碗蒸同麵豉湯茶碗蒸好好食,有淡淡嘅鰹魚味麵豉湯又唔會太咸,好順喉2. 荔枝腩肉串燒我每次去日式餐廳都會叫,朱腩肉包住荔枝黎食,好甜, offset埋朱肉嘅膩3. 雞皮大葉包蝦串燒蝦超級爽口,雞皮好香脆,大葉又係我favourite, 呢款串燒好有新鮮感,大推

我就叫左幾樣野食:
1. 一個刺身飯lunch set
2. 荔枝腩肉串燒
3. 雞皮大葉包蝦串燒

1. 刺身飯lunch set
佢仲有一塊大葉
佢每款刺身都好新鮮👍🏻👍🏻

我叫set嘅,所以佢跟餐有個茶碗蒸同麵豉湯
茶碗蒸好好食,有淡淡嘅鰹魚味
麵豉湯又唔會太咸,好順喉

2. 荔枝腩肉串燒

3. 雞皮大葉包蝦串燒

• 大葉雞皮蝦串燒
朋友生日lunch同佢食餐好啲嘅慶祝吓去到百德新街好多餐廳揀赤居食屋門口放咗餐牌見價錢中等就入去試吓先🍱午市套餐都幾抵食主食好多款選擇仲配有茶碗蒸、麵豉湯、漬物、椰菜絲沙律🥗椰菜絲可以任添㗎唔洗怕尷尬,因為職員會主動問你需唔需要添加,好nice☺️有胡麻醬或者柚子醋柚子醋感覺健康啲,亦都好Fresh茶碗蒸啲蛋好滑面頭仲有粒菇仔麵豉湯好好飲,唔會好鹹,真係自己煮唔係沖粉嘅!🍱馬糞海膽吞拿魚蓉丼 $188一半馬糞海膽一半吞拿魚蓉份量超豐富😍首先馬糞海膽好新鮮好甜唔會有好重嘅海水味吞拿魚蓉當中仲會有粒狀吞拿魚食落好有質感因為吞拿魚蓉夠新鮮,唔需要夾住好多蔥去冚住啲味可以單純咁品嚐到吞拿魚嘅鮮味好正👍🏻🍲牛肉壽喜燒鍋定食 $158有時真係唔好眼闊肚窄以為得嗰幾片牛,其實份量都好足夠壽喜燒汁唔會太甜五片牛大大份充滿油脂,所以食晒都好飽睇吓鋪滿娃娃菜同埋菇仲有蘿蔔附上餐牌俾大家參考無論係刺身丼定係熟食都好吸引下次再帶朋友嚟食!
朋友生日lunch同佢食餐好啲嘅慶祝吓
去到百德新街好多餐廳揀
赤居食屋門口放咗餐牌見價錢中等就入去試吓先
🍱午市套餐都幾抵食
主食好多款選擇
仲配有茶碗蒸、麵豉湯、漬物、椰菜絲沙律
🥗椰菜絲可以任添㗎
唔洗怕尷尬,因為職員會主動問你需唔需要添加,好nice☺️
有胡麻醬或者柚子醋
柚子醋感覺健康啲,亦都好Fresh
茶碗蒸啲蛋好滑面頭仲有粒菇仔
麵豉湯好好飲,唔會好鹹,真係自己煮唔係沖粉嘅!

🍱馬糞海膽吞拿魚蓉丼 $188
一半馬糞海膽一半吞拿魚蓉份量超豐富😍
首先馬糞海膽好新鮮好甜
唔會有好重嘅海水味
吞拿魚蓉當中仲會有粒狀吞拿魚
食落好有質感
因為吞拿魚蓉夠新鮮,唔需要夾住好多蔥去冚住啲味
可以單純咁品嚐到吞拿魚嘅鮮味
好正👍🏻

🍲牛肉壽喜燒鍋定食 $158
有時真係唔好眼闊肚窄
以為得嗰幾片牛,其實份量都好足夠
壽喜燒汁唔會太甜
五片牛大大份充滿油脂,所以食晒都好飽
睇吓鋪滿娃娃菜同埋菇仲有蘿蔔

附上餐牌俾大家參考
無論係刺身丼定係熟食都好吸引
下次再帶朋友嚟食!
  • 馬糞海膽吞拿魚蓉丼
  • 牛肉壽喜燒鍋定食
今日傍晚時份行經銅鑼灣百德新街,見到呢間日式小店「赤」,本著試新嘢嘅心,走入去探店試菜。餐廳裝修充滿著日式居酒屋風格,放滿清酒樽的一幅木架牆十分吸睛。🍢 鮮蔬菜條每到日本居酒屋,例必有嘅蔬菜條,分別有紅蘿蔔條、青瓜條、芹菜條和椰菜片,配埋日式麵豉醬,夠晒清爽滋味。🍢 味醂魚乾呢個味醂魚乾烤到啱啱好,唔會太乾太硬,食落重好juicy添,配埋沙律醬,味道一流。🍢 雞翼呢串雞翼有2隻,烤到外皮金黃酥脆,而裡面啲肉質重保持到鮮嫩多汁。🍢 豚肉荔枝卷豚肉經鹽燒後,表面微焦,裡面加埋果肉飽滿多汁嘅荔枝肉,勁好味。🍢 芝士年糕芝士年糕燒到外皮少少硬,但內裡夠晒软糯Q弹,芝士奶香味濃郁,配埋脆口嘅紫菜食,層次感極豐富。🍢 柚子胡椒豬腩豬腩肉加入咗柚子胡椒,經烤烤後散髮出迷人嘅柚子果香,使到口感更加清新宜人。🍢 日本長崎雞胸軟骨雞胸軟骨的軟硬度適中,不會太硬,也不會太軟失去口感,而肉質夠鮮嫩,不會有乾柴的感覺。🍢 白鱔白鱔燒到外皮夠咸香脆口,而裡面嘅魚肉重好細膩。🍢 菠蘿燒烤後嘅菠蘿微微焦黃,一口落去啲菠蘿汁標晒出嚟,夠晒香甜多汁。🍢 燒岩手縣生蠔岩手縣生蠔肉質飽滿,口感滑嫩,配合埋味噌,令生蠔增添咗一

🍢 鮮蔬菜條

🍢 味醂魚乾

🍢 雞翼

🍢 豚肉荔枝卷

🍢 芝士年糕

🍢 柚子胡椒豬腩

🍢 日本長崎雞胸軟骨

🍢 白鱔
白鱔燒到外皮夠咸香脆口,而裡面嘅魚肉重好細膩。

🍢 菠蘿

🍢 燒岩手縣生蠔
岩手縣生蠔肉質飽滿,口感滑嫩,配合埋味噌,令生蠔增添咗一份醇厚嘅醬香味。

2024-11-10
$500 (Dinner)
  • 燒岩手縣生蠔
  • 柚子胡椒豬腩
2024-10-08 765 views
「赤」是一家位於銅鑼灣百德新街新張不久既居酒屋,門面木系設計甚有日式風味,內裏裝潢休閒,牆上放滿多款清酒樽,午市主要食定食套餐,方便上班一族,晚市就會做居酒屋,主打各款串燒、日式小食、刺身等等應有盡有,當然唔少得可以飲吓清酒,放咗工可以嚟輕鬆一下👍▪️馬糞海膽吞拿魚蓉丼 $ 178午市套餐(椰菜絲沙律、茶碗蒸、漬物、麵豉湯)相當抵食,丼飯份量大,而且馬糞海膽吞拿魚蓉質素亦相當高,海膽細細粒但好清甜,吞拿魚蓉入口肥美,配上香蔥和芝麻常美味,而且會有清新嘅椰絲沙律可以無限Refill ,茶碗蒸伴入香菇,香滑充滿蛋香,食飽飽飲返一碗熱辣辣嘅麵豉湯,非常豐盛嘅午餐▪️唐揚日本薩摩赤雞皮 $ 78餐廳必食推介,一上枱份量嚇死人,超級慷慨好大塊,日本雞皮即叫即炸,香脆得黎帶一點點脂肪,充滿鹽香,亦可沾上沙律醬增添風味,做小食或者送走一流▪️手羽先 $ 38香濃雞香雞油味,外皮香脆,雞肉嫩滑,燒得好有功架,只用鹽調味,就是美味▪️大蔥豬腩 $ 38豬腩半肥瘦,油香四射,肉質爽口又彈牙,配上濃濃香味嘅大蔥,高質素▪️燒牛油粟米 $ 38粟米外層焦香,味道清甜,加上最佳拍檔牛油,香味滿瀉

▪️馬糞海膽吞拿魚蓉丼 $ 178
午市套餐(椰菜絲沙律、茶碗蒸、漬物、麵豉湯)

▪️唐揚日本薩摩赤雞皮 $ 78

▪️手羽先 $ 38

▪️大蔥豬腩 $ 38

▪️燒牛油粟米 $ 38
粟米外層焦香,味道清甜,加上最佳拍檔牛油,香味滿瀉

• 唐揚日本薩摩赤雞皮
  • 手羽先
十級推薦的居酒屋及和牛壽喜燒 😍野菜條配上甜鹹嘅味噌醬估唔到清爽又開胃,雞泡魚乾就係我居酒屋必叫小食👍注意‼️ 大家一定要叫豚肉荔枝卷,豚肉燒得好香,荔枝香甜多汁,一口咬落去超級滋味,係我香港食過最好食嘅串燒🥹雞軟骨串正常,燒得幾香可以一試仲有好多其他串燒,下次要再試下,試咗呢兩串師傅都燒得好好👍🤤😍 和牛壽喜燒嘩嘩嘩 三大塊和牛,超高質超好食🥹 專人幫我哋燒,識食一定係五成熟,仲有勁大盤蔬菜拼盤,抵!壽喜燒汁夠香甜,再有一個日本蛋,和牛就咁食或者沾蛋汁都好正,蔬菜金針菇同埋豆腐湯汁一樣咁正,大滿足🤤🤤🤤
十級推薦的居酒屋及和牛壽喜燒 😍

雞軟骨串正常,燒得幾香可以一試
仲有好多其他串燒,下次要再試下,試咗呢兩串師傅都燒得好好👍

🤤😍 和牛壽喜燒
嘩嘩嘩 三大塊和牛,超高質超好食🥹

專人幫我哋燒,識食一定係五成熟,仲有勁大盤蔬菜拼盤,抵!

• 和牛壽喜燒
  • 豚肉荔枝卷
2025-01-24 0 views
「赤」附近有點隱藏起來的感覺,讓你可以在人山人海中找到一絲安寧。這裏除了有價錢相當優惠的午餐套餐之外,下午三點之後串燒還有優惠呢!絕對是性價比之選!午餐包含了前菜沙律和湯,沙律菜都是任添的,全部都是百多元起。食品推介❤️馬糞海膽吞拿魚蓉丼馬糞海膽那濃郁如絲滑奶油的鮮味,配上吞拿魚蓉的甜美,每口都是海的氣息,簡直就是海底兩寶的完美結合。丼飯上看似簡單,卻每顆米都吸滿了海鮮的精華,吃了就讓人回味無窮。牛肉壽喜燒鍋定食這個定食,讓你體驗到日本家庭料理的溫馨味道。牛肉壽喜燒鍋裡的肉片,軟嫩入味,湯汁甜鹹適中,讓人一口接一口。配菜的選擇也絕不馬虎,每一樣都像是為了襯托牛肉而存在。

食品推介❤️
馬糞海膽吞拿魚蓉丼

牛肉壽喜燒鍋定食

2025-01-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2025-01-23 0 views
時間:晚餐人數:2位環境:適合聊天,暢飲,卡位舒適(完全沒有催趕客人的節奏)食物:yummy !! 非常對得起個價錢菜式: 鍋物~日本A5和牛肉眼鍋(壽喜燒汁)大大力推個塊肉肉# 塊肉入口即溶,職員會幫手煮。菜索左汁,世界級!串燒~1. 豚肉荔枝卷,粒荔枝應該係樹上岩岩摘落黎 !! JUICYYYYYYYYYYY 2.雞軟骨,外脆內嫩,應該得18歲。前菜~味醂魚乾,都係頂多18歲,外香內軟,口感味道都好。2位女士攬住個巨肚走 !!喜歡飲酒人士 , 可點佢地既清酒。職員:樂意服務客人,很friendly 位置:百德新街,mtr bus stop 行過去都好方便,潮鋪林立。餐廳門口有個位,可以睇住條街。不過當時選擇左坐室內,個人比較害羞被人睇見我進食的優雅樣子。推薦!!
時間:晚餐
人數:2位
環境:適合聊天,暢飲,卡位舒適
(完全沒有催趕客人的節奏)
食物:yummy !! 非常對得起個價錢

菜式:
鍋物~日本A5和牛肉眼鍋(壽喜燒汁)

2.雞軟骨,外脆內嫩,應該得18歲。

前菜~味醂魚乾,都係頂多18歲,外香內軟,口感味道都好。

2位女士攬住個巨肚走 !!

喜歡飲酒人士 , 可點佢地既清酒。

職員:樂意服務客人,很friendly

餐廳門口有個位,可以睇住條街。

推薦!!

2025-01-23 0 views
銅鑼灣赤居食屋,位置近海旁,分別有室內和室外座位。鮮蔬菜條:一坐低,餐廳就送上開胃前菜,新鮮既蔬菜條帶來清新口感。唐揚河蝦:炸得好酥脆,惹味既餐前小食。玉子燒:蛋味香濃,造型軟綿綿,加上調味比例恰當,口感極佳。雞翼荔枝卷:一啖咬落去,荔枝在口腔內爆汁,入口非常juicy。豚肉鵪鶉蛋卷:豚肉捲住鵪鶉蛋來燒,同時帶有咸香及蛋香,味道十分匹配。三文魚籽牛油果醬豆腐沙律:豆腐滑溜,配上三文魚籽和牛油果醬,層次感好豐富。牛肉稻庭湯烏冬:牛肉肉質嫩滑,加埋烏冬爽彈有咬口,成個組合都係毫無違和感。櫻花蝦鰹魚湯泡飯:泡飯吸收晒鰹魚湯汁既精華,味道帶獨特既地道日本風味。總括而言,餐廳食物有水準,店員笑容可掬,座位舒適,性價比高。
銅鑼灣赤居食屋,位置近海旁,分別有室內和室外座位。

唐揚河蝦:炸得好酥脆,惹味既餐前小食。

玉子燒:蛋味香濃,造型軟綿綿,加上調味比例恰當,口感極佳。

Type of Meal
  • 三文魚籽牛油果醬豆腐沙律
  • 牛肉稻庭湯烏冬
  • 櫻花蝦鰹魚湯泡飯
2025-01-19 72 views
銅鑼灣百德新街赤居食屋,裝潢好有日本風味,用左多款清酒樽砌成一幅牆,柔和燈光,坐得舒服。鮮蔬菜條:蔬菜條新鮮爽脆,配上餐廳自家製醬汁,開胃前菜。茶碗蒸:食落滑不溜口,蛋香十足,配上鮮味嘅野菌一齊食,完美配搭。雞翼荔枝卷:雞翼外皮燒得香脆,裡面有原粒荔枝,甜美多汁,味道有驚喜。汁燒日本長崎雞頸肉:雞頸肉口感極為嫩滑,而且油香十足,但又唔會有油膩感。自家製免治雞肉棒:免治雞肉棒燒得香脆既外皮,加上內裡爽彈有咬口既雞軟骨,點埋日式醬油和蛋汁,滋味無窮。豚肉稻庭湯烏冬:豚肉鮮美柔嫩,稻庭烏冬彈牙帶嚼勁,掛湯力十足,湯底清甜,充滿蔥花和芝麻香味。總結,餐廳食物高質,店員同我哋有講有笑,仲會向我哋推介全新餐點,我哋食得開心又滿意。

鮮蔬菜條:蔬菜條新鮮爽脆,配上餐廳自家製醬汁,開胃前菜。

Type of Meal
Dinner
  • 茶碗蒸
  • 雞翼荔枝卷
  • 汁燒日本長崎雞頸肉
  • 自家製免治雞肉棒
  • 豚肉稻庭湯烏冬
2025-01-17 0 views
繼續無王管系列, 新年前夕同舊同事食個Luch, 去左鑼灣百德新街”赤”食日本菜. 餐廳裝修簡約, 好有日系風味.午市套餐包括椰菜絲沙律, 茶碗蒸, 渍物及麺豉湯. 椰菜絲重可免費加添.椰菜絲沙律清甜爽口, 配上胡麻醬, 柚子油醋更加好味.牛肉壽喜燒鍋帶有一種濃郁的甜味, 新鮮的牛肉及各種蔬菜釋放出鮮味, 牛肉味香濃嫩滑, 呢期天氣凍,食個熱騰騰的鍋物, 令到個人暖哂.刺身盛丼 有齊赤蝦,吞拿魚,三文魚,油甘魚尼幾種我最鐘意食既刺身, 赤蝦鮮甜夠大隻, 吞拿魚 三文魚 油甘魚都幾新鮮又夠重魚油味, 飯又夠多, d刺身既份量都幾多鋪滿曬成隻碗。

椰菜絲沙律清甜爽口, 配上胡麻醬, 柚子油醋更加好味.

2025-01-16 25 views
銅鑼灣新開嘅日式居酒屋,午市有lunch set,見到好多人都特登嚟食佢哋嘅刺身丼飯,就嚟試。叫咗吞拿魚海膽丼同雜錦刺身丼吞拿魚海鮮當鋪滿吞拿魚蓉同海膽,食材幾新鮮,兩者都係口感細膩,與飯拌勻食鮮味十足!刺身丼飯就包括赤蝦、油甘魚、三文魚同吞拿魚的經典組合!午市套餐包括茶碗蒸、麵豉湯、同可以refill白的椰菜絲!
2025-01-15 37 views
今日收工同老公行完街喺百德新街附近, 途經這間叫《赤》的小店睇完個menu見到有串燒食 我們就入去試一試。裝修偏日式居酒屋牆上佈滿了很多酒瓶,座位寬闊坐得還舒服的。餐前有一些清新爽口的前菜, 並附上日式麵醬料和鹽,熱茶, 前菜包含了青瓜條 ,甘筍條 ,椰菜片和西芹條。 我們點了一個牛肉稻亭烏冬,自家制免治雞肉串, 大蔥雞肉串, 燒羊架 ,燒白鱔, 豚肉蘆筍卷,豚肉鵪鶉蛋卷淡淡鰹魚湯底,烏冬彈滑配滿滿牛板腱好過食肥牛自家製免治雞肉串除雞肉外,內裏還混合了雞軟骨,潤滑雞肉混合了爽脆口感值得推介,另外大葱雞串肉質軟滑多汁,大蔥燒得夠香口白鱔皮燒得夠香肉質夠厚肉。鍾意食羊架一定要試最鍾意有薄薄嘅肥散發出羊脂香但又唔會騷,燒得剛好不鞋 軟熟豚肉嘅香配搭軟棉嘅鵪鶉蛋估唔到咁夾。 另一款豚肉卷蘆筍清新爽口基本所有食材都有鹽及醬汁燒過不需另外加汁都已經很好食

淡淡鰹魚湯底,烏冬彈滑配滿滿牛板腱好過食肥牛

基本所有食材都有鹽及醬汁燒過不需另外加汁都已經很好食

2025-01-13
$250 (Dinner)
  • 自家製雞肉串
  • 牛肉烏冬
  • 羊架
2025-01-10 46 views
今日同朋友喺銅鑼灣行街,lunch搵左間日本餐廳,因為我地都好想食魚生😍黎左間新開嘅日式居酒屋,位於百德新街,環境好舒適,好闊落!午市套餐好抵食!主食有好多選擇,套餐包椰菜沙律、茶碗蒸、漬物同麵䜴湯,椰菜沙律仲係任添,清爽可口😋我們點了兩種魚生飯:三色刺身丼和角切魚生丼。兩款都有三文魚、吞拿魚和油甘魚🤤🔶三色刺身丼三文魚、吞拿魚和油甘魚大大塊,色澤鮮豔,魚肉新鮮,口感滑嫩。🔶角切魚生丼魚片切工獨特,角切的形狀增加了咀嚼的趣味,每啖都食到唔同嘅魚生👍🏻🔶 自家製免治雞肉棒配月見汁肉質滑嫩,雞肉加雞軟骨口感豐富,月見汁的風味讓人印象深刻😋🔶厚切牛舌芯厚切多汁,內裡好嫩,整體牛舌好彈牙👍🏻整體黎講,午市套餐唔單只好食,而且豐富,性價比高,非常值得推薦!

🔶三色刺身

🔶角切魚生丼

🔶 自家製免治雞肉棒配月見汁
肉質滑嫩,雞肉加雞軟骨口感豐富,月見汁的風味讓人印象深刻😋

🔶厚切牛舌芯
厚切多汁,內裡好嫩,整體牛舌好彈牙👍🏻

2025-01-09 56 views
今日細妹補完習,同佢來到居酒屋食佢最愛既壽喜燒牛肉鍋定食;原本見佢門面以為會好貴要大出血點知睇完menu價錢好抵食一坐低侍應姐姐就夾左一大堆椰菜沙律比我地,相當健康🤣而且仲免費任添壽喜燒牛肉定食($158)仲包埋茶碗蒸,味噌湯和小菜;蒸蛋超級嫩滑,可以話係入口即溶;味噌湯用料豐富唔會太鹹牛肉鍋肉既份量超多,大大塊既靚牛食得好滿足;鍋入面仲有娃娃菜,生雞蛋,紅蘿蔔和金茹等我就要左鰻魚定食($148)超級推薦!平時食既鰻魚份量可能只有今餐既一半,但佢地用料大方🥹感動

2025-01-04
  • 壽喜燒牛肉鍋
2025-01-08 43 views
赤銅鑼灣百德新街66-72號地下A號舖今日嚟到銅鑼灣海旁購物,準備辦年貨呢間近海皮嘅居酒屋裏面雖然細細間 不過間隔做得幾好整體坐得舒服,而且睇住海景都唔錯同朋友叫咗兩個午市套餐椰菜絲沙律 +茶碗蒸 +漬物+麵豉湯鹽燒鯖魚定食鯖魚經過鹽醃製後,烤至外皮酥脆 內部保持鮮嫩,滲上少量檸檬汁 長長豐富嘅蛋白質角切魚生丼吞拿魚、三文魚、油甘魚切成厚片吞拿魚肉質緊實,三文魚油脂豐富,油甘魚則帶有淡淡甜味 配上醬油和少許芥末,讓整體風味更加絕妙另外小食叫咗蟹籽沙律同埋玉子燒價錢會比出面貴少少,因為呢邊舖租相對較貴

銅鑼灣百德新街66-72號地下A號舖

今日嚟到銅鑼灣海旁購物,準備辦年貨
呢間近海皮嘅居酒屋
裏面雖然細細間 不過間隔做得幾好
整體坐得舒服,而且睇住海景都唔錯
同朋友叫咗兩個午市套餐

椰菜絲沙律 +茶碗蒸 +漬物+麵豉湯

鹽燒鯖魚定食
鯖魚經過鹽醃製後,烤至外皮酥脆 內部保持鮮嫩,
滲上少量檸檬汁 長長豐富嘅蛋白質

角切魚生丼
吞拿魚、三文魚、油甘魚切成厚片
吞拿魚肉質緊實,三文魚油脂豐富,油甘魚則帶有淡淡甜味
配上醬油和少許芥末,讓整體風味更加絕妙

另外小食叫咗蟹籽沙律同埋玉子燒
價錢會比出面貴少少,因為呢邊舖租相對較貴