2022-11-19 901 views
今天有朋友帶領,來了車品品的新鋪!! 以前在街鋪見識車品品的五十年陳皮紅豆沙,今次仲有驚豔菜式!《一定要兩日前訂菜》不接受walk in~✳️✳️限量版文旦雪糕✅✅必食薑醋話梅豬手伊麵‼️‼️平凡車仔麪(並不平凡)仲有食左招牌魯肉餃呀~ 難得重遇… 一定要試哂全個List🤪

《一定要兩日前訂菜》不接受walk in~

✳️✳️限量版文旦雪糕
✅✅必食薑醋話梅豬手伊麵
‼️‼️平凡車仔麪(並不平凡)

仲有食左招牌魯肉餃呀~

難得重遇… 一定要試哂全個List🤪
自製文旦雪糕
薑醋話梅豬手紅燒伊麵
矜貴車仔麪
自製文旦雪糕
薑醋話梅豬手紅燒伊麵
矜貴車仔麪
2020-12-15 3798 views
車品品由地舖搬到樓上舖,以售賣小食為主,話雖如此,他們的平民街頭美食仍毫不遜色。- 碗仔翅這裏的碗仔翅很足料,那澎湃感絶不是水汪汪,汁芡沒一般的厚,亦不會稠如漿糊,味道自然,口感多元化,以肉絲、冬菇、粉絲、黑木耳作主要材料,每一口都能嘗到滿滿材料,簡單的一碗碗仔翅都有著這樣的堅持,實在是近年坊間少見。- 冷葷茅台花膠紅燒鮑魚鮑魚以秘製方法及醬汁去扣煮,後再冷藏一日,輕咬一口,鮑魚甚有厚度,口感爽、滑且內軟,入口帶淡淡酒香,吃完黏嘴,膠質感甚重。佩服老闆娘令鮑魚變得親民!- 溏心皮蛋大大隻皮蛋切半,中間的蛋心呈半流心狀態,誘人至極,皮蛋外層晶瑩剔透又富彈性,中間的蛋心黏稠得來味道非常濃郁,爽彈中糾纏著化不開的稠密,是我吃過最好吃的皮蛋。伴上粉紅色糖醋,味道更豐富,千萬別小覷這碟小食,絕對能嚐得出老闆娘選材的認真和嚴格。- 羅漢果桂圓茶把半個羅漢果和新鮮圓肉放入熱水中浸泡,味道清甜滋潤,在這個天氣喝就最好不過!老闆娘提示:「你飲完一杯可自己再加熱水㗎!」結果,我番沖了四杯,味道沒有因此而沖淡,可謂真材實料!小店從來不做多餘的宣傳,賣的是口碑和人情味,佩服老闆娘對食物的熱誠和執著,可見其對自

- 碗仔翅

- 冷葷茅台花膠紅燒鮑魚

- 溏心皮蛋

- 羅漢果桂圓茶
老闆娘提示:「你飲完一杯可自己再加熱水㗎!」
結果,我番沖了四杯,味道沒有因此而沖淡,可謂真材實料!

小店從來不做多餘的宣傳,賣的是口碑和人情味,佩服老闆娘對食物的熱誠和執著,可見其對自家食物質素有信心!
2020-11-02
Tea
2020-11-27 2048 views
車品品搖身一變上左工廠大廈 前排仲有得堂食 梗係要食最出名既碗仔翅喇 係我食過最好味既碗仔翅 唔會太「傑」 真材實料 貴少少完全抵比 良心小店💛老細仍然係好健談好多野講~上去之前最好打一打去睇下有無開 費時摸門釘

2020-10-19 1793 views
車品品小食 @ tai kok tsui - 姐吃的不是食物 是滿滿的人情味💛👧🏻 ate....碗仔翅四秀攬炒糯米飯溏心皮蛋灰棗杞子平安(蘋果茶)👧🏻 wants to say...相信住九龍嘅人都應該聽過車品品哩個名 亦都有唔少人以為佢執左 但其實佢喺上年年尾度已經重開左 仲搖身一變成為工廈超低調嘅舖 但門口都有車品品三隻字嘅 入去之前記得㩒鐘/敲門喔 店入面好光猛好闊 再加上老闆娘勁friendly 狗仔都好可愛 有一刻真係以為自己翻左屋企😹😹 雖然佢話暫時冇再賣紅豆沙同車仔麵 但佢啲小食真係好好食😋個溏心皮蛋比我想像中更容易入口 冇皮蛋嗰種鐵銹味(?) 加多啲砂糖上面就更加香😻個碗仔翅都超級無敵足料 又夠濃味 個蘋果茶都好清甜好開胃🙌🏻個人認為個飯就有少少硬都唔係好夠熱 不過都夠哂足料 overall都好有驚喜💛記得去之前查下佢個營業時間喔🙌🏻

👧🏻 ate....
四秀攬炒糯米飯
溏心皮蛋

灰棗杞子平安(蘋果茶)

👧🏻 wants to say...

記得去之前查下佢個營業時間喔🙌🏻
  • 四秀攬炒(你老味)糯米飯
  • 碗仔翅
  • 灰棗杞子平安(蘋果茶)
2020-08-15 1907 views
車品品跟老公拍拖時去過最近得知曾經結業現在重開了立刻過海來吃意外地因為疫情沒有堂食,目前做網上下單老闆娘還開了社交平台沒想到車品品能如此靈活食物跟以前一樣碗仔翅十分足料,啖啖都是料花膠紅燒鮑魚仔好吃到,我另外煮個餃子來沾鮑魚汁辣菜脯以前去我都吃老闆娘半瓶😆這次也有買上期待再岀魯肉餃☺️老闆娘加油
車品品跟老公拍拖時去過
最近得知曾經結業現在重開了
立刻過海來吃
意外地因為疫情沒有堂食,目前做網上下單
老闆娘還開了社交平台
沒想到車品品能如此靈活

食物跟以前一樣
碗仔翅十分足料,啖啖都是料
花膠紅燒鮑魚仔好吃到,我另外煮個餃子來沾鮑魚汁
辣菜脯以前去我都吃老闆娘半瓶😆這次也有買上
期待再岀魯肉餃☺️
老闆娘加油
2020-08-15
TakeAway
Lunch
2019-12-30 3347 views
去開奧海城行街,醒起搬左既車品品係附近,行十分鐘都要去支持一下🙂車品品已經由地舖搬左上工廈,地方都算寬躺企理!食物款式無以前咁多,主要以賣小食為主喔!碗仔魚肚翅大大碗,超足料,料仲多過湯,似食緊碗粉多d🤭黑木耳絲好爽口,咬落口感超好👍🏻 內有唔少魚肚同大大片冬菇👏🏻👏🏻👏🏻攬炒糯米飯好香好夠味,不過始終唔係生炒,飯會比較林同痴口!加入自家制辣菜鋪食會更香,味道更豐富🤤芝麻糊一向係我既最愛,自家制,炒香黑白芝麻再磨,芝麻味好香,係略嚴質感唔夠滑喔!良心小店好值得支持🥳🥳

車品品已經由地舖搬左上工廈,地方都算寬躺企理!

食物款式無以前咁多,主要以賣小食為主喔!

碗仔魚肚翅大大碗,超足料,料仲多過湯,似食緊碗粉多d🤭

良心小店好值得支持🥳🥳
芝麻糊

2019-12-26
$100 (Dinner)
芝麻糊
2019-11-24 1674 views
碗仔翅🍲($30)份量頗多而且好足料食到每一啖都係豐富既料, 而且調味啱啱好唔會過濃,重點係質感超厚實, 對於我呢個碗仔翅愛好者絕對係讚😍四季攬炒糯米飯🍚($30)呢d咁涼爽既天氣食返碗糯米飯絕對係會暖笠笠而且又滿足到個胃🤰🏾 呢個糯米飯都好足料嫁, 雖然細細碗但係睇得出老闆絕對係落足料同埋用心去煮超麻不辣米線仔🍜($25)呢碗米線既份量偏少, 味道方面冇咩特別, 食落麻麻地少少辣, 但係份量多返啲既話會合理啲冷葷茅台花膠紅燒鮑魚🍴($50)聽佢個名好似好勁咁而且我見好似都幾多人叫所以就膽粗粗叫一隻試下👍🏽 鮑魚係好細隻, 汁係濃郁但係食唔到茅台味🤔 口感方面適中唔會過份煙韌, 我覺得可以唔洗試溏心皮蛋🥚($20)其實基本上皮蛋係冇得輸而且再加埋沙糖一齊食簡直係一絕灰棗杞子平安茶🍎($25)好開心佢係熱嫁, 因為而家唔知係咪年紀大左鐘意飲熱野多d😂 飲落我覺得甜左少少不過都有少少杞子同埋蘋果肉, 整體黎講係普通
碗仔翅🍲($30)

四季攬炒糯米飯🍚($30)

超麻不辣米線仔🍜($25)

冷葷茅台花膠紅燒鮑魚🍴($50)

溏心皮蛋🥚($20)
其實基本上皮蛋係冇得輸而且再加埋沙糖一齊食簡直係一絕

灰棗杞子平安茶🍎($25)
2019-11-22
Dinner
2019-11-23 1153 views
我不是大角嘴街坊,今日第一次幫襯。有驚喜!碗仔翅好足料、皮蛋夠溏心、羅漢果桂圓茶好濃好好味!老闆娘好好人!雖然得佢同另一個工作人員做野,服務係有少少慢,但係大家都願意耐心等待!食物食得出冇味精,真正係自家製!好有家庭feel! 一定會再去幫襯!下次想試吓鮑魚、英式奶茶。係一間值得推介嘅小食店!

食物食得出冇味精,真正係自家製!好有家庭feel!

2019-11-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
  • 碗仔翅
  • 羅漢果桂圓茶
2019-10-20 2478 views
對於「車品品」既味道,係可以保留一世既記憶😘係大角咀街舖上年結束營業後,今日變身工廈樓上私房菜,趁住未見人龍先來拜會。位置由大角咀食肆核心,移到另一邊既工業區。穿過笨重既工廈電梯,見到大鐵閘門口有圖畫陪襯,小小既招牌再次見番車品品三字,未似以前高掛門外既木招牌,但仍保持熟悉既痕跡👟 入內燈火通明,射燈搭上白光,係溫暖既家庭感😊簡單既木紋枱櫈,放咗廿個位左右,啱啱重開都擺放得比較隨意。要一提既係,呢個新家係可以帶寵物上黎🐶🐱因為本身已經有店長「濤濤」🐕(唔知有無叫錯🤭)坐陣。上咗樓既私房菜,餐牌變簡潔😉主食碗仔翅,四季攬炒你x味糯米飯,冷葷紅燒鮑魚,溏心皮蛋加上一眾飲品🥤 糯米飯一小碗上枱(一人份量黎架😂)黑色欖菜一小撮係頂上點綴🖤糯米飯面少許油光閃耀。一啖啖爬落去飯粒分明,無平時糯米飯既黏性✔️葱花同臘味既分佈亦好平均😍 仲要有欖菜既吊味💖 呢搶攬炒體會到世界微妙平衡✔️碗仔翅同以前一樣味道,重拾昔日回憶📽️ 溫馨提示係記得呷下醋😂 雖然料足味厚,但多加點酸,個味道先完整✔️鮑魚韌性不減,仍然充滿年青活力💪要用利刀先可以切開,花雕醬汁一樣濃厚,無見一排老朋友感覺依然✔️ 下次一定要外賣幾隻走,學

四季攬炒你老味糯米飯

碗仔翅

鮑魚韌性不減,仍然充滿年青活力💪要用利刀先可以切開,花雕醬汁一樣濃厚,無見一排老朋友感覺依然✔️ 下次一定要外賣幾隻走,學佢用黎煮公仔麵😁

冷葷紅燒鮑魚

溏心皮蛋貨靚就真屈機,少許糖醋吊味就已經夠做✔️

兩杯嘢飲冬瓜茶妬灰棗杞子蘋果茶照舊係甜淡中間既調和✔️
冬瓜茶,灰棗杞子蘋果茶

埋單兩個人210蚊,呢份美味不減當年💞車品品就算模式改變,菜單改變,都依然係至愛名單number 1️⃣
2019-10-18
$105 (Dinner)
四季攬炒你老味糯米飯
冷葷紅燒鮑魚