2018-01-07
前日晚餐去左呢間開左唔係好耐既川菜試下~一入去幾乾淨幾寬敞,雖然食客多但好彩唔洗點等就入得。餐牌選擇唔算好多,不外乎湯麵、拌麵、湯飯、炒麵,因為唔食辣又唔食牛,我地各嗌左個風味三絲拌麵同鹽焗手撕雞拌麵。風味三絲炒麵,配料係豬肉片、紫洋蔥同蛋絲,睇碟邊就知幾油。麵既口感似上海擔擔麵,色夠味夠,但偏鹹而且好油膩;配料唔多,除左洋蔥其實得四塊比較大少少既肉片,其餘都係小肉塊,蛋絲得幾條。值得欣賞既係大大碟,一定買到飽肚兩個字,一個大男人食到4/5碟。鹽焗手絲雞拌麵,呢個撈完先記得影相,原先賣相好睇啲既。拌麵係同手絲雞同青瓜絲分開上,等你可以隨自己食法去食,但店員建議拌完先食會好食啲。手絲雞,份量幾足,好重鹽焗味,但都係偏鹹,勝在雞絲肉質嫩滑。青瓜絲,幾新鮮,為偏油既拌醬增添左啲清新解膩既感覺。拌麵都係似擔擔麵既麵,醬汁喺底,面頭配上炸黃豆同肉碎。炸黃豆第一次食,好脆,但無咩味,我都係中意以前食開既炸花生。醬汁同肉碎好鹹,而且偏乾身,拌完個麵都係好乾,口感好糊同偏油。整體黎講都係果句,可以買到飽肚兩個字
一入去幾乾淨幾寬敞,
雖然食客多但好彩唔洗點等就入得。
餐牌選擇唔算好多,
不外乎湯麵、拌麵、湯飯、炒麵,
風味三絲炒麵,配料係豬肉片、紫洋蔥同蛋絲,睇碟邊就知幾油。
麵既口感似上海擔擔麵,色夠味夠,但偏鹹而且好油膩;
值得欣賞既係大大碟,一定買到飽肚兩個字,
一個大男人食到4/5碟。
鹽焗手絲雞拌麵,呢個撈完先記得影相,原先賣相好睇啲既。
拌麵係同手絲雞同青瓜絲分開上,等你可以隨自己食法去食,
但店員建議拌完先食會好食啲。
青瓜絲,幾新鮮,為偏油既拌醬增添左啲清新解膩既感覺。
整體黎講都係果句,可以買到飽肚兩個字