Hiring
$18,000-$21,000
Monthly (Negotiable)
$70-$80
Hourly (Negotiable)
$70-$80
Hourly (Negotiable)
$18,000-$21,000
Monthly (Negotiable)
作為土生土長嘅香港人千祈唔好嘗試呢一間餐廳因為又貴又唔好食。如果淨係食個環境而唔介意食物差真係可以試吓呢一間。鮑魚炒肉嗰粒鮑魚細個豆豉咁咁就大約$170一碟,不如加少少錢食個放題任食仲好過。份量又細仲衰過啲大排檔重點係完全冇味道要我叫廚房重新摷一次先至有少少鹹味。同埋嗰啲蠟燭加熱完全係零作用根本就唔會加得到熱食食吓碟牛肉都會變凍咗。2023年聖誕當天來到坐到一半嘅人都冇 雖然係話新餐廳但係食物真係完全搞唔掂。睇到評論嘅人,我建議你搵呢間餐廳附近嘅川菜千祈唔好再試。裝修係幾靚,但係食物同價錢就一啲都唔靚CP值絕對不高

裝修係幾靚,但係食物同價錢就一啲都唔靚
CP值絕對不高

2023-12-25
$200 (Dinner)
Celebration
Christmas
2023-12-12 272 views
第一次食里間😆好特別!!上到去已經好似係大陸咁,好靚嘅decoration!忍唔住都打咗卡👍🏼入面裝修都好有特色,有農村風味,香港好少有!!鮑魚辣椒炒肉 $158有好多鮑魚仔細細隻,青椒唔算好辣surprise到我!不過食到入面啲子都幾刺激😆豬肉唔算好肥個啲,仲有啲白木耳,好豐富✅好食!店員推薦我哋點個麻卷花!拌住一齊食!好好食🥹個包甜甜地,卷住上,但可以灘開一片片食!土芹菜炒牛肉本人唔食芹菜,但今次里個牛肉無咩芹菜味,又易入口!不過就偏油咗小小!!魚湯白豆腐正呀🥹好食!!好滑啲豆腐,濕濕地口好舒服!不過略略覺得咸咗小小😆招牌檸檬茶勁大杯!目測應該係有1L!!落咗糖,所以好好飲同唔會好酸同時亦都有茶嘅澀味!糖油粑粑小份都有成6舊呀!!係一舊糯米團加好多紅糖!都幾好食軟綿綿!!

鮑魚辣椒炒肉 $158

土芹菜炒牛肉

魚湯白豆腐

招牌檸檬茶

糖油粑粑
2023-12-09 232 views
今日同個客人食飯,佢介紹去左呢間新開的餐廳食午飯,日本韓國泰國菜都成日食,湖南菜真係好少食,所以一於上去試下。上到去門口已經在好多特色攞設,入面嘅裝修都很有農家味道,不愧是國內大型連所店。我地坐低後店員介紹左個二人套餐,唔使諗咁多就決定叫呢個套餐。首先上竟然係甜點 - 糖油粑粑,寫係小份,但係有六大粒,味道甜糯,暖暖地,好好味。之後成個高壓鍋上枱,滿滿的紅薯飯,兩個人都唔知食唔食得哂。再來是鮑魚辣椒炒肉,份量又是很足夠,辣度我個人係接受到的,相當於X 仔的十少辣,用來配紅薯飯一流。還有茶油土芹菜炒黃牛肉,看上去有很多辣椒,以為會勁辣,食左先發現一d 都唔辣,牛肉騷嫩,同樣係下飯好菜式。終於明白點解鍋飯要咁大,原來真係可以食得哂🤣仲有一個魚湯白豆腐,豆腐軟滑,完全冇石膏粉味,清新可口,咁又扒多兩啖飯喇。套餐跟一杯招牌檸檬茶,原本仲想講佢孤寒,黎到先知原來咁大杯。其實呢個應該係情侶套餐囉😏今餐真係食得好滿足,返工食飯又多一個選擇。

今餐真係食得好滿足,返工食飯又多一個選擇。
Type of Meal
Lunch
  • 高壓鍋紅薯飯
2023-12-09 154 views
今日去左佐敦新寶廣場6樓一間富有湖南特色嘅農家菜食午餐,鋪頭名都非常淳樸,叫農耕記湖南土菜。電梯一開門就見到門口嘅裝飾佈置,就是掛上一些農民喜愛嘅食物直接告訴你湖南土菜的食材是什麼來呢!店內設計布置都是精簡而有特色,枱與枱之間有足夠距離唔會好擠迫, 地方又乾淨,食嘢都放心D。 我哋揀咗佢哋推介嘅套餐,包括有鮑魚辣椒炒肉,魚湯白豆腐,糖油粑粑,高壓鍋紅薯飯等。鮑魚辣椒炒肉賣相非常吸引,青綠色嘅辣椒配上炒香嘅豬肉同埋鮮味小鮑魚,非常惹味加上青椒嘅微辣送飯一流,但係唔食得辣嘅朋友就要注意一下。值得推介一下,高壓鍋紅薯飯,一大鍋足夠四人份量,當打開鍋蓋 就聞到好清甜嘅紅棗味,將飯攪勻之後, 每口都好好味。魚湯白豆腐 都 一定要試下,因為啲豆腐非常嫰滑又有豆香味, 鹹淡適中而且一啲都唔辣,送飯一流。飯後甜品糖油粑粑, 甜度適中加上粑粑軟糯煙韌嘅口感,好味 ! 建議大家襯熱食。 今日午餐食得非常舒服同滿足,會再來㗎!

今日午餐食得非常舒服同滿足,會再來㗎!
2023-12-09 123 views
Noticed that theres a new Chinese restaurant opened in Jordan. Can’t wait to tryWe ordered: Rice served with a rice cooker to keep it hot. Quite an interesting ideaHuge cup of lemon tea. Can share with 2 people. Not too sweet. So rich of lemon flavour Mochi is so tasty. Soft and chewy. Love the sauceBeef is tender and juicy. Tastes good with rice Love the tofu a lot. Love the pepper fish broth as wellVery healthy that they serve lots of greens. The mini abalones are really fresh

We ordered:

2023-12-08 147 views
今日去左食一間正宗湖南菜,係佐敦既農耕記,唔駛坐咁遠車,係香港都有得食鮑魚辣椒炒肉 $158鮑魚細細粒但夠哂爽口彈牙,炒肉同辣椒夠哂新鮮,穫仔上特別惹味,我地叫正常辣岩岩好茶油土芹菜炒黃牛肉 $136黃牛肉有好鮮既牛味,夠哂咬口,配上好多既芹菜,辣得黎又好岩餸飯魚湯白豆腐 $79呢個解辣一流,又有豆香又夠滑,食完一舊又一舊,湯底都唔錯高壓鍋紅薯飯 $49呢個飯夠哂特色,有埋紅棗同埋蕃薯,口感同味道都係唔同既層次,配辣野食非常好糖油粑粑(小份) $29呢個甜品都好有得色,熱辣辣又煙韌招牌檸檬茶 $36檸檬茶正常發揮,夠哂大杯,兩人飲都夠

鮑魚辣椒炒肉 $158

茶油土芹菜炒黃牛肉 $136

魚湯白豆腐 $79
呢個解辣一流,又有豆香又夠滑,食完一舊又一舊,湯底都唔錯

高壓鍋紅薯飯 $49

糖油粑粑(小份) $29
呢個甜品都好有得色,熱辣辣又煙韌

招牌檸檬茶 $36
檸檬茶正常發揮,夠哂大杯,兩人飲都夠

2023-12-04 2672 views
一进餐厅门,就被他繁盛的农家景象吸引,各色的农产品放在门口,有巨大的南瓜,🎃腊肉,熏鱼,🐟笋干,不同种类的木耳,🍄粉條,当然还有漂亮的辣椒。🌶🫑餐厅很大,👨‍🍳👩‍🍳装饰得乡土味十足,是豪华的乡土味。🥳🥳店员十分热情,招呼我们坐在舒适的卡位上,送來清香的热茶,打开茶壶,🫖看一下里面的内容,原来茶包里有菊花,杞子,桂圆红枣等,清香甘甜的茶,洗滌了味蕾,准备吃一顿地道又丰盛的湖南土家菜。🍽🥢电锅红薯红枣米饭为保证米饭新鲜热腾,整个电饭锅摆在桌上,随时盛用,米饭煮的软硬适中,红薯和红枣的香味弥漫,健康又好吃。👍👍香芹🥬紅辣椒🌶炒黄牛肉🐮浅绿色的香芹菜,红辣椒,雪白的大蒜,🧄把黄牛肉炒得香香的,嫩嫩的,完全没有膻味,只有牛肉的鲜美。 店员考虑周到,是先咨询我们可以吃辣的程度,把味道調得刚刚好,真是吃香喝辣太享受了。🥳🥳鲍鱼青椒炒肉片这个组合真是太鲜美了,鮑魚虽然不大,但份量很多,鲜美的鲍鱼,焦香的肉片,辣辣的青椒,还有白木耳,组合在一起真是绝配,特别欣赏鮑魚的製作,鲜美中带一点点嚼劲,越吃越香,越香越想吃。 鱼汤豆腐煲又是一个出色的菜肴,嫩嫩的豆腐,在肉末鱼汤中,吸取了鱼汤的精華,加一些韭菜

电锅红薯红枣米饭

香芹🥬紅辣椒🌶炒黄牛肉🐮

鲍鱼青椒炒肉片

越吃越香,越香越想吃。
鱼汤豆腐煲

又是一个出色的菜肴,嫩嫩的豆腐,在肉末鱼汤中,

吸取了鱼汤的精華,加一些韭菜,豆腐豆香味更是出彩,我们把汤汁都全吃掉。
招牌柠檬茶🍋🍋

巨大的一杯柠檬茶,几大片清香柠檬在蜜糖水🍯里沉淀着,吃完香辣可口的炒菜,再喝一口冰凉的柠檬蜜糖水,真是太舒服了。
红糖糍粑

濃濃的红糖漿,伴着雪白软糯的糍粑,完美了这一顿豪华丰盛的农家乐菜。
这么好吃的农家乐,真是【湘见恨晚】。

• 茶油土芹菜炒黃牛肉
  • 鮑魚辣椒炒肉
  • 高壓鍋紅薯飯
  • 鲍鱼辣椒炒肉
2023-11-17 231 views
農耕記(17/11/2023)今天去佐敦區辦些事,順便約在附近工作的朋友午膳。 朋友說最近新開咗一家好有特色嘅農家菜,名叫農耕記湖南土菜! 聽聞喺內地有好多間分店,這間在香港係第一間。 它在佐敦道23號新寶廣場6樓,佐敦地鐵站A出口一出就到!一出電梯便見到以傳統湘菜為主調的裝修,非常有特色。 仲有傳統農村的擺設裝飾,有乾辣椒、土腊肉、魚乾等。門口還擺放地道土菜、醬料、醃菜和油等等!我們點了招牌菜:鮑魚辣椒炒肉,還有爐熱着!原隻嘅鮑魚雖然不是好大隻,但有十多隻,鮮味有口感。 辣椒炒得好香,不會太辣。 肉係半肥廋,好有肉味,好有地道農家菜的口味! 茶油土芹菜炒黃牛肉 (正常辣),係採用自家茶油來爆炒食材。 黃牛肉鮮味軟嫩多汁,土芹菜很新鮮和有獨特嘅香味。 炒得剛好又惹味。 還很貼心用爐熱住,超正!還來的是魚湯白豆腐。 魚湯底鮮味濃郁。 豆腐嫩滑和有豆味,仲有肉碎。這道菜是不辣的,清淡的口味正好中和火辣的菜式! 高壓鍋紅薯飯亦是必吃的! 原鍋直接上枱,飯中加入紅棗和紅薯,先拌勻好後才吃最好,每啖有甜甜的味道,配上以上的農家菜,真係超搭配!甜品要了糖油粑粑(小份)都有6粒。甜甜的又煙韌,解辣
農耕記(17/11/2023)

甜品要了糖油粑粑(小份)都有6粒。甜甜的又煙韌,解辣最啱! 招牌檸檬茶清新可口,配吃辛辣食物最完美的!

這間湖南土菜的食物很地道,食材新鮮,很多都是直接由原產地運來。 令我們能嘗到真正的家鄉風味!還有的是價錢也大眾化,大家一定要來試試!
2023-11-15 375 views
最近朋友係佐敦新寶廣場6樓食湖南土菜,之後讚不絕口,極度推介比我。我半信半疑驅使下即管去試一試。 Lift門一打開就有穿越時空嘅感覺,很有中國農民風格,佈置以農耕生活為主題,到處都看見用辣椒🌶️做裝飾,好特別。 我哋點左三道菜一個甜品 招牌湖蝶魚$128魚肉新鮮雪白,嫩滑又帶些脆口,不但沒有腥味,反而吸收青紅椒嘅精華,真係色香味俱全。 茶油土芹菜炒黃牛肉$136土芹菜新鮮冇渣,黃牛肉肉質淋滑唔鞋,配合茶油、辣椒炒出獨特的湖南風味。👍 鄉里蒸扣肉$98扣肉肥瘦均勻,厚度適中,有入口即融的感覺,再吸收梅菜和豆豉辣椒的香味,真係食到停唔到口。三道菜份量很足而且很能下飯🍚。 甜品係糖油粑粑(小份$29)粑粑其實係用糯米粉搓成,煙煙韌韌加上濃郁的紅糖,香香甜甜會食上癮。 飲品點左招牌檸檬茶$36每杯有1公斤份量,真係好抵飲,招牌檸檬茶「清甜解辣」,我親身證實這推介說法很正確,真係好解辣🌶️😂 農耕記係第一間殺入香港嘅正宗湖南菜,以後就可以係香港食到。👍👍👍
我哋點左三道菜一個甜品

招牌湖蝶魚$128
招牌湖蝶魚

茶油土芹菜炒黃牛肉$136
茶油土芹菜炒黃牛肉

鄉里蒸扣肉$98
鄉里蒸扣肉

甜品係糖油粑粑(小份$29)
粑粑其實係用糯米粉搓成,煙煙韌韌加上濃郁
的紅糖,香香甜甜會食上癮。

飲品點左招牌檸檬茶$36

招牌湖蝶魚
茶油土芹菜炒黃牛肉
鄉里蒸扣肉
2023-11-04 256 views
我們三位,其中一個是小朋友。門口的大概30歲左右的那個人女人接待人員。竟然故意刁難我,說我沒訂位不讓坐卡坐,非要讓我坐凳子座位。為什麼香港會有這種服務態度。希望商家改進,這種服務態度太差了。
2023-11-04
$150 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2023-10-25 243 views
行街見到廣告牌就被吸引住,經依個入口上去上到去餐廳內已經坐左一定數目嘅人,好彩未洗排隊但餐廳門口都放左好多凳比客人坐,依點體貼得黎又真係有少少去左內地食店的感覺,哈哈而且佢仲有免費茶水比人等住飲舖頭一開始成個電飯煲上黎真係嚇一跳!估唔到原來就係其中一道菜,高壓鍋紅薯飯。第一次見咁新奇嘅上菜方式,放在店鋪中央的高壓鍋原來不只是裝飾。一打開高壓鍋就傳來一陣非常香甜的紅棗氣味,飯中加入紅棗和紅薯,拌勻好後每啖飯都可以食到香甜的紅棗及紅薯,另白飯天上誘人的色彩。另外一道看似比較清淡的菜品亦帶來驚喜,就是魚湯白豆腐。雖然賣相上這道菜並不是色彩繽紛,但係味道卻非常到位,豆腐十分嫩滑,而且每塊豆腐都沾上濃郁嘅魚湯,令人吃到停不下來,值得一試。送飯一流。會唔知唔覺食多左飯😂😂仔細睇會發現依度菜有好多炒肉。。。。同埋鮑魚仔!!! 雖然鮑魚細細粒,但份量超多,而且都好鮮嫩,又索左個菜汁,都係好送飯嘅一味菜。雖然餐廳有送熱茶但我地都再叫左檸檬茶現實中其實好大桶,兩個人飲都夠曬
行街見到廣告牌就被吸引住,經依個入口上去

而且佢仲有免費茶水比人等住飲

2023-10-20 249 views
農耕記🌟鮑魚辣椒炒肉🌟茶油土芹菜炒黃牛肉🌟魚湯白豆腐🌟紅薯飯🌟招牌檸檬茶作為一個好食得辣嘅中菜愛好者,一直都好鍾意食湖南湘菜, 最近聽講有間唔錯嘅湘菜餐廳開咗喺佐敦, 就同屋企人去試下la。首先order咗個鮑魚辣椒炒肉同埋茶油土芹菜炒牛肉, 兩個菜嘅份量都好大。辣椒炒肉用嘅係比較爽脆嘅辣椒, 就咁食入口都ok, 配埋半肥瘦嘅炒豬肉食就更添一分滋味。魚湯白豆腐都唔錯, 夠香濃, 配埋紅薯飯食忍唔住食多幾碗飯。因為食辣嘢所以都叫咗杯凍檸茶, 但係估唔到超級大杯呀, overall 黎講都覺得呢間餐廳性價比幾高下。
農耕記
🌟鮑魚辣椒炒肉
🌟茶油土芹菜炒黃牛肉
🌟魚湯白豆腐
🌟紅薯飯
🌟招牌檸檬茶

2023-10-20 1411 views
📍#佐敦 #農耕記最近得知內地又有連鎖餐廳進駐香港,看到餐廳做半價優惠,當然要試一下🤑餐廳佔了整整一層,不知怎形容,反正一開電梯門就仿如回到內地😳可是真的很不推薦大家來吃,味道方面也很貼近內地口味,超油膩🫠最重要是半價也不便宜,倒不如回內地吃😤❌鮑魚辣椒炒肉 $158這個價錢沒期待鮑魚有多好,現實鮑魚真的比指甲還小,但是青椒份量超級多🫑肉是又薄又碎,感覺像邊角料🫤鍋底還有很多油,油浸青椒😭❌❌粉皮羊肉 $218最生氣是這個,份量超少,只有幾塊羊肉還要連大骨和厚皮😡羊肉味濃不錯,不硬,但是偏重生蒜味🧄🐟招牌湖蝶魚 $128這個可以,魚肉份量正常,有點像脆肉鯇,是脆脆的😬口味是預設,不能選辣度,所以有點辣🥵🔥小炒筍絲 $78除了偏油,沒有其他問題😗筍也嫩的,不會有渣,也不會很辣🌶🍡糖油粑粑 (打卡免費送粑粑的糯米粉味很重,沾糖漿吃較好,口感比較偏實,沒有很Q的感覺😣🍋招牌檸檬茶 36真的很大杯,但是像檸檬糖水,很甜、茶味喝不出來🙁總價錢- $415.2評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀環境:🍀🍀🍀🍀服務:🍀🍀🍀

📍#佐敦 #農耕記

❌鮑魚辣椒炒肉 $158

❌❌粉皮羊肉 $218

🐟招牌湖蝶魚 $128

🔥小炒筍絲 $78
除了偏油,沒有其他問題😗筍也嫩的,不會有渣,也不會很辣🌶

🍡糖油粑粑 (打卡免費送

🍋招牌檸檬茶 36
真的很大杯,但是像檸檬糖水,很甜、茶味喝不出來🙁

總價錢- $415.2

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀
環境:🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀

2023-10-19 180 views
最近好似多左好多湘菜館開張,近排觉得口淡淡,要食啲重口味的刺激下。就近黎咗佐敦呢間樓上鋪。裝修都頗有特色,唔少傳統農村擺設裝飾,地方闊落,仲擺埋地道土菜,同距地鋪頭出品嘎醃制醬料出黎添。店員帶位爽手,茶水好夠料,唔同平時飲開嘎,足夠清香。事關開系香港,落單時店員仲會貼心告知可辣可不辣,周到!黎到就梗系試下距地加咗鮑魚仔嘎「土豪版」辣椒炒肉啦!上枱香氣撲鼻,超有鍋氣,青椒味好濃郁,但食落唔算辣。鮑魚仔唔會大只,但系真系超多,食落唔會韌,仲有少少爽口添。搭埋距地個白飯,真系飯都扒多兩碗。P.S. 距地上飯真系成煲黎,甘搞笑。。。兩個人真系搞距唔掂咯。要搵多啲朋友齊齊食!!!香芹炒黃牛肉,黃牛肉唔韌,夠鮮嫩。但湖南菜,個人覺得可能要加翻少少辣會更加出色,下次要叫個BB辣。魚湯豆腐湯底濃厚,好鮮味,豆腐嫩滑,十分正。大大杯檸檬茶,茶底同平時飲開茶記果啲唔同,都頗為清香。
魚湯豆腐湯底濃厚,好鮮味,豆腐嫩滑,十分正。
大大杯檸檬茶,茶底同平時飲開茶記果啲唔同,都頗為清香。
2023-10-15 211 views
農耕記在深圳有好多分店的,每次去深圳要食飯都去那裡,終於現在開到香港來了,新店在新寶廣場6樓,今天剛好正式開業,之前已經試營業了一段時間。招牌菜還是一如既往地好吃,鮑魚辣椒炒肉、炒黃牛肉,又辣又下飯,好過癮!今天中午正式開業的時候,門口都已經排得水泄不通了,真是好多好多人在等位,問了一下店裡的人,每天中午和晚上都是限時放號碼,所以如果要來吃飯一定要提前到,太晚的話就沒有位置坐啦!最近這幾天還有開業折扣,50%OFF超級划算啦!
農耕記在深圳有好多分店的,
每次去深圳要食飯都去那裡,
終於現在開到香港來了,
新店在新寶廣場6樓,
今天剛好正式開業,
之前已經試營業了一段時間。
招牌菜還是一如既往地好吃,
鮑魚辣椒炒肉、炒黃牛肉,
又辣又下飯,好過癮!

今天中午正式開業的時候,
門口都已經排得水泄不通了,
真是好多好多人在等位,
問了一下店裡的人,
每天中午和晚上都是限時放號碼,
所以如果要來吃飯一定要提前到,
太晚的話就沒有位置坐啦!
最近這幾天還有開業折扣,
50%OFF超級划算啦!
  • 招牌湖蝶魚