2023-10-15
琴日喺深圳見到個餐廳嘅廣告牌,今日呢就有朋友帶我嚟呢家新開嘅湘菜館食飯,真係咁啱得咁橋😉“茶油土芹菜炒黄牛肉”,鄉土芹菜够新鮮,炒到啱啱好,有脆嫩嘅口感,茶油獨特的香氣,配埋鮮嫩多汁的黄牛肉,香氣扑鼻,送飯冇得輸;“鮑魚辣椒炒肉”係“辣椒炒肉”嘅高級版,鮑魚就唔係好大隻,但係份量超多,本身辣椒炒肉已經係好惹味,加埋彈牙的小鮑魚,多咗一個層次,多多少少亦平衡咗辣椒啲辣度,係另外一個易送飯的菜式。因此我哋嗌咗個壓力鍋紅薯飯,但估唔到真係成鍋上,勁搞笑。“魚湯白豆腐”因朋友推介而點,可以揀辣度,我哋揀咗微辣,白豆腐豆味濃厚,同時超級滑嫩,有“入口即化”的口感,食到不亦樂乎。“招牌檸檬茶”前後左右張張枱都見,有一公升咁多,够晒清新够晒爽,解辣解渴一流。至於湖南省長沙市的一道傳統名吃--“糖油粑粑”,主要原料是糯米粉和糖,聽講有特殊的製造過程,雖不可登大雅之堂,但卻可以出入平常百姓家。長沙妹子這麼說:“糖油粑粑”係我們細個時是拿來做早餐嘅,一隻筷子,穿上三兩個糖油粑粑,一路走一路食,係童年的美好回憶💜