2018-07-04 246 views
單拼與雙拼同價$42,半只咸蛋$3,凍飲+$8張單總數竟是$54,點計?問收銀仲矇查查,咩咩咩🐑!不是$1蚊問題,系你一個$1,10個10蚊,100個就$100,到底是故意定出錯?真系問佢老闆先知另外;我叫义燒燒肉飯+半只咸蛋,凍奶茶少甜少奶,黎到竟然系义雞飯半只咸蛋,凍檸茶,勁!總結,我覺得燒味味道只是一般,廚房炒粉面也是一般,豆腐火腩飯果d火腩真系買淨果d黎,唔系骨就系肥肉,建議不要叫,唯一可取只是炒飯。我只會在星期六幫襯,因為易搵位
單拼與雙拼同價$42,半只咸蛋$3,凍飲+$8

張單總數竟是$54,點計?

問收銀仲矇查查,咩咩咩🐑!

我只會在星期六幫襯,因為易搵位
2018-07-04
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2018-04-06 353 views
邊個話我傻,我請你食燒鵝中國人對燒味向來都有莫名的情意結。燒味能登大雅之堂、亦可作家常便飯。所以無論快餐店、大酒樓、連鎖食店都會致力爭取這個傳統市場。日日唸餸無咩靈感,今晚一於斬料回家,在太子始創中心對面這家連和燒味,沒有堂皇的裝修,只是踏實的賣燒味飯,價錢實惠,味道絕不比名氣食店遜色,甚至有過之而無不及。燒鴨肉厚而不肥,醃料恰到好處,一啖咬下去,皮脆入味,肉汁爆發,好味到不得了。半隻燒鴨賣$75.-,比一般街市的燒臘店更便宜,推薦大家不妨一試。
邊個話我傻,我請你食燒鵝
中國人對燒味向來都有莫名的情意結。

TakeAway
2018-03-21 178 views
叉油雞飯。我的最愛燒味飯依家野 見仁見智嘅啫每個人口味都唔同 對燒味飯嘅要求都唔同嗱 我就冇乜點食個貴嘅燒味飯但平民價錢黎講 我真係覺得佢好好食至少我係喺波鞋街嗰邊行過去食食飯時間1小時。我都願意甘樣來回食佢
叉油雞飯。我的最愛
燒味飯依家野 見仁見智嘅啫
每個人口味都唔同 對燒味飯嘅要求都唔同
嗱 我就冇乜點食個貴嘅燒味飯
但平民價錢黎講 我真係覺得佢好好食
至少我係喺波鞋街嗰邊行過去食
食飯時間1小時。我都願意甘樣來回食佢
2018-03-20
$60 (Tea)
2017-12-29 191 views
食2次飯,一次食四寶飯,一次食燒肉雞飯就俾頭尾位一系就肥膏多個肉,2次都系俾雞背,一舊肉都冇,大哥50蚊個飯同42蚊個飯唔系連肉都唔多舊呀,都唔知點做生意,未食個一間燒味鋪甘差,太興仲好過佢
路過多次,終於昨午有機會試下。有位坐低,我問待應: 叉燒肥不肥,待應話:今天叉燒好肥,最靚今天。相信待應,肥叉雞飯一碟!肥叉雞飯上枱,連忙試一囗叉燒,真想成碟飯掉左佢,難食到嘔!待應所謂的肥叉,目測囗感,完全廋得以埃塞俄比亞的飢民! 🌳柴一樣硬! 完全垃圾燒味!我之後問返同一個待應,佢竟然話下次一定肥。 我回答: 一定無下一次!論好食,一點也不好食,好差! 真係從未試過咁差的燒味!好後悔! 只可說,有早知無乞討!

路過多次,終於昨午有機會試下。

相信待應,肥叉雞飯一碟!

肥叉雞飯上枱,連忙試一囗叉燒,真想成碟飯掉左佢,難食到嘔!

完全垃圾燒味!

我之後問返同一個待應,佢竟然話下次一定肥。

我回答: 一定無下一次!
論好食,一點也不好食,好差! 真係從未試過咁差的燒味!

好後悔! 只可說,有早知無乞討!
今次從澳洲返香港,希望好好地食一次燒味,去到旺角行過見到呢間燒味希望食乳豬,點知賣哂咁我就叫碟燒肉飯。外面窗掛出嚟就好靚,我碟就瘦到好唔䛸。啲燒肉皮又細塊又少。家人叫咗燒鴨肶飯,肉又好實。外國食到的燒味比它好得多。其實做生意洗唔洗咁,嗰啲啊姐話燒肉係咁𠺢啦。走時我complaint比嗰廚佢重ignore我。我離開咗香港十幾年,真係覺得大部份飲食唔夠以前好。好啲啲的又好貴,可能我唔識找啦。我喺第一次寫食評,總之食唔番以前細個嗰啲味道了……
2017-10-07
$60 (Dinner)
2017-10-14 136 views
連和燒鵝髀飯😚🤓連和燒味餐廳, 位於西洋菜街近弼街, 除主打燒味外 ,還有一般炒粉麵飯, 餐廳可容納四五十人😚😚燒鵝髀尚算大隻, 但皮不夠脆, 可能出爐之後已隔了一段時間, 如出爐後即時食用, 皮可能會脆一點, 肉質比較乾身 ,皮肉之間沒有太多脂肪, 適合一些比較注重健康人士, 值得一讚鹵水汁鹹淡適中,送飯一流😋😋售價80蚊一碟, 不是太便宜!😐😐😶如喜歡吃比較瘦一點燒鵝髀的人士 ,可值得一試!👅👅👅
連和燒鵝髀飯😚🤓
售價80蚊一碟, 不是太便宜!😐😐😶
如喜歡吃比較瘦一點燒鵝髀的人士 ,可值得一試!👅👅👅
2017-08-03 207 views
晏晝諗唔到食乜行過路過就同老公食個下午茶啦$32雙拼粉麵連可樂 旺角黎講唔算貴嘅! 第一次幫襯我諗都未必再有下次囉我哋叫咗一個燒肉叉燒可 同一個燒鴨油雞瀨第一次送來呢就變咗油雞燒肉瀨 咁由於佢呢餸同埋碗粉就分開上嘅咁佢就放低左碗瀨粉就換咗碟餸啦 跟住就俾咗個燒肉叉燒瀨 跟住個阿姐又唔知做乜又拎黎拎去 好彩分開上 最後都食到我哋要嘅嘢嘅可惜燒鴨同叉燒都係霉既 油雞還可以但係都係冇乜雞味燒肉個皮都脆既還好 成餐最正常係兩杯可樂
晏晝諗唔到食乜行過路過就同老公食個下午茶啦
我哋叫咗一個燒肉叉燒可 同一個燒鴨油雞瀨

可惜燒鴨同叉燒都係霉既

油雞還可以但係都係冇乜雞味
燒肉個皮都脆既還好

成餐最正常係兩杯可樂
2017-05-01 402 views
第一次幫襯,亦都係最後一次!陪朋友食嘢,唔好意思齋坐,見舖外有$20多士+飲品茶餐咪照入,點知裡面原來已經無呢種餐,但門口仍然以此招徠咁就一人一碗雙拼粉麵茶餐算朋友碗 X鴨米粉,x燒好硬,鴨係鴨臂位,勁柴!我碗燒肉油雞米粉,其實係隔夜油亦+豬淋巴位米粉!五舊有三舊都係淋巴位,剩低兩舊係豬patpat最厚最鞋同硬嘅肉!憑呢碗淋巴米粉(收舖可能係搭D雞頭雞頸賣$10嗰d) ,我已經知呢間食店無良心,將下欄嘢當正常嘢買俾客!再者,碗粉裡面有兩隻蚊滋!!!!!! 無下次,希望佢拍烏蠅+快D執笠!再路過呢個舖位,希望無咗呢間賺錢賺到盡嘅黑心燒肉店!!!!
第一次幫襯,亦都係最後一次!
咁就一人一碗雙拼粉麵茶餐算
朋友碗 X鴨米粉,x燒好硬,鴨係鴨臂位,勁柴!

2017-05-01
$32 (Tea)
2017-04-27 186 views
負評第一次寫 openrice。因怒氣而寫。雞無肉,只有皮,服務不是極差,但也是無你咁好氣的態度。旁邊的客人要四寶,來了後發現與照片內容(款式)不同要求換,侍應說圖片只供參考。果真有這句,看圖,叻!隨後切燒味師傅,年青的,大叫“切了是不能換的!”難怪我投訴要換,侍應說下次叫切其他地方。各位,要懂得怎樣下單了美心三併也是$45不寫太多,怕因太長沒人讀
負評
第一次寫 openrice。因怒氣而寫。
雞無肉,只有皮,服務不是極差,但也是無你咁好氣的態度。
隨後切燒味師傅,年青的,大叫“切了是不能換的!”

美心三併也是$45

不寫太多,怕因太長沒人讀
叉燒豉油雞飯
2017-04-27
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$42 (Dinner)
  • 叉燒豉油雞飯
2017-02-28 257 views
This place is quite expensive for Cantonese roast.Anyway, stopped by for some chicken and requested for white meat otherwise it would be bones and skin.It was not as good as I hoped because it was still quite a lot of bones but the worst was the bone fragments ready to crack your tooth any moment.The chicken was dry and tough so in that respect it wasn't so Chinese.

2016-06-27 532 views
$38大大盒,燒肉皮超脆,脆都不得了,唯有問題就係低皮好肥,肥到好流,好油膩!!整舊除左個皮好正之外,因太多肥膏,所以好難段定整個燒肉既味道。紅腸新鮮,無雪味,味道不油不膩,薄切,口感更理想。油雞甜甜地,雞肉細滑,不咸不淡,味道十分。
$38大大盒,
燒肉皮超脆,脆都不得了,
唯有問題就係低皮好肥,肥到好流,好油膩!!
紅腸新鮮,無雪味,味道不油不膩,
薄切,口感更理想。
油雞甜甜地,雞肉細滑,不咸不淡,味道十分。
TakeAway
2015-12-02 660 views
今日趕時間,只可以隨便找間茶餐廳食個午餐,之前雖然經過這間燒味餐廳多次,一直因為種種原因,從來沒有光顧。之後每次回想,最大的原因都是因為門面完全不吸引,但今天實在太趕時間了,儘管一試。相當傳統的燒腊枱,斬燒味的枮板位佔去了半個門口濶度,向街的一面又用了玻璃間隔,清晰展示了一隻隻燒鵝、燒鴨、油雞、白切雞、乳豬、叉燒,好處就是:如果燒味靚的話,可以吸引路經客人的注意;相反:如果燒鵝/燒鴨柴皮、油雞/切雞無光澤、叉燒乾癟癟,則只會趕客。這一次我被吸引進去的原因,就是多了一點時間去細看門口玻璃後面的燒味,原來賣相相當吸引。牆上掛了一個大大的餐牌,一如其他所有燒味飯店,碟頭燒味飯的價錢採用分級制。燒鴨、叉燒、油雞較為便宜,且收費統一;燒鵝飯的價錢比較貴一點;至於乳豬飯及燒腩飯則價錢最貴。比較起其他燒味飯店,燒鵝飯與普通燒味飯的價格差距較窄,這個是優勝之處;另一個賣,點就是單雙拼價錢一樣。至於乳豬飯及燒腩飯,雖然實際價錢並不算太貴,但比較起一碟普通的叉燒飯,價格差距也太大了,超過50%,似乎是太高了!既然燒鵝飯($48)的性價比最高,加上我極之喜愛食燒鵝,而且燒鵝也最能夠試出一家廣東燒味店的實力,
既然燒鵝飯($48)的性價比最高,加上我極之喜愛食燒鵝,而且燒鵝也最能夠試出一家廣東燒味店的實力,決定一試。首先看看燒鵝的外觀,甚為吸引,鵝皮焦香,應該是屬於脆皮燒鵝的燒烤方法。
燒鵝飯
近看每一件燒鵝,鵝皮薄身,但欠缺了一點脂肪;鵝肉的紋理也不清晰,可能這隻鵝燒烤前的冰鮮時間太長,所以水份流身過多,肉質已經變得很「實」。
燒鵝飯
啖一口鵝肉,更加證明我的觀察應該沒有錯誤。鵝脂的香味稍欠,而且鵝肉獨有的膻香也不明顯。至於鵝肉,有「咬口」之餘,欲又沒有乾鞋、老韌的情況,總算為這碟燒鵝飯挽回一點分數。但整體味道,又實在與燒鴨沒有太大分別,早知如此,我應該慳八塊錢用40蚊食一碟燒鴨飯。
2015-11-30
$50 (Lunch)
2015-11-15 528 views
和其他的食客一樣經過這店都有一段的時間,也看見這店的燒臘賣相也是不錯,只是有各種的原因不進入這店嚐試,一就是有太多的我國人在店外內,或是已經食飽才經過的,今次想食燒臘的時間也不是想起這一間食店而是富記,但想起富記已經食過幾次而突然靈光一閃起這一間的食店,就來到這一間「連和燒味餐廳」。「連和燒味餐廳」是在西洋菜街南222號地下,就在太子的始創中心的後面,旁邊就是花園餐廳,這條街的人流十分之多,而這一段的西洋菜街數一數有十多間的餐廳,多數都是一些茶餐廳為主的食店,想食得經濟時這區的選擇也十分之多。來到時大約五時半左右,還有下午茶的時間,食店內的人數不多,食店都是一般的港式的燒味店,店近門口廚房的位置掛了很多的燒味,賣相也十分之吸引。店內有數張大大的圓枱,所以來到這種食店「搭枱」的情況十分普遍,而店的另一邊就有一些的長枱,而店內的門開了通往後巷,在這些枱進餐感覺很地道。燒味的餐牌都是一般港式燒味店的選擇,大路的乳豬、燒肉、叉燒一定有得選擇,價錢上也是合適的定位,而在下午茶的時間還有一些的炒粉麵供應。看一看時間還是下午茶的時間,但來到始終都是想嚐試燒味,就叫了切雞飯、燒鵝飯、例湯和油菜。例湯(
「連和燒味餐廳」是在西洋菜街南222號地下
看一看時間還是下午茶的時間,但來到始終都是想嚐試燒味,就叫了切雞飯燒鵝飯、例湯油菜
例湯
例湯(飯+$7)

味道很普通的例水,湯渣也完全沒有的,只是不想飲凍餐飲的嚐試。
切雞飯
切雞飯($40)

切雞的賣相可以,看來外皮不算很厚,所以皮下脂肪也不很重。由於同行叫了雞胸,所以都有很多肉的賣相,食落還有一些的雞味,雖然不是太重但感覺可以,雞肉都算是滑身,沒有蒸過了的感覺,點一點旁邊的薑油來食味道都可以。
燒鵝飯
燒鵝飯($48)

燒鵝飯的賣相更加好,外表十分之亮身有光擇,外皮也是薄薄皮下脂肪不厚,食落外皮十分之香脆,還帶有微微的燒焦香味,下面的鵝肉有一些的韌身,但反而有一種咬落質感的感覺,鵝肉的味道濃郁,不喜歡肥膏的我來說這個燒鵝一來可以令我食到燒鵝這種燒臘但又可以食得某程度的健康,如果相比這個燒鵝飯比切雞飯好上了一些。
油菜
油菜($20)

價錢上不太相合,數量不太多,而且用了燒臘的甜豉油放在下面,點一點來食感覺過甜。
兩個燒味的晚餐
食物的味道可以,燒味也是在水準之內
,下次想到食燒味時也會想起此店,希望會有下次買一些燒味回家的機會
食完也是六時左右,店內的人流可以,不過在這種的食店食完晚飯也不會有留下的雅興,想想下一站去什麼地方就結賬了。

燒味的水準可以,旺角後街的「連和燒味餐廳」。
2015-11-14
$61 (Dinner)
2015-09-30 267 views
與朋友逛街,經過連和的門口。Mr.Cuisine看見掛著的燒味賣相不錯,很有光澤,便被吸引了入去。我們一進去就有位子,坐下後看一看店內的環境。連和的環境整潔,桌椅地板也很乾淨,可見東主十分重視衛生。而餐廳的冷氣充足,令人坐得非常舒適 。侍應的服務態度不錯,挺有禮貌。值得一提的是連和不僅提供長檯,還擺放了大圓檯,就算人數較多也能共坐一枱!食物方面,我點了一個燒鴨飯套餐。燒鴨汁多,肉質頗軟,皮也很脆,點一點酸梅醬,挺滋味。而凍奶茶茶味剛好,不會過濃或過淡,甜度也適中。在炎熱的天氣喝上一口冰凍的奶茶,讓人感到透心涼。連和的價錢頗為合理,人均消費$44。
燒鴨飯
凍奶茶
連和的價錢頗為合理,人均消費$44。
$44 (Tea)
燒鴨飯
  • 燒鴨飯。