2023-10-25 400 views
難得放假,決定舊地重遊,去咗西九龍中心行下,畢業之後都冇乜機會嚟呢度,發現而家多咗好多餐廳小店,上咗去food court,花多眼亂,最後都係忍唔住要食酸菜魚🐟 收銀嗰個姐姐仲要勁Nice ,對住我呢d有選擇困難症嘅人仲好有耐心咁介紹🥹 我order跟餐小食仲減$10 ,又包嘢飲,好抵食👍🏼金湯酸菜魚(微辣)🌶️配白飯🍚我揀咗微辣,湯底一樣好香濃,唔會好咸,酸菜就酸味適中,加埋喺d湯,送飯一流涼拌皮蛋最鍾意佢舖喺個面嘅乾蒜片,撈埋一齊食勁香口,仲要啖啖都花椒油,好想叫多個白飯撈飯食

金湯酸菜魚(微辣)🌶️配白飯🍚

涼拌皮蛋

Lunch
係深水埗街頭諗唔到食咩,上西九龍中心就最好,方便就腳,款式又多。想食得過癮1D, 趁仲係嚴夏食酸菜魚都咪話唔正。其中一間小店酸菜踫上魚,主打各式水煮魚、酸菜系列,唔食辣亦都有濃湯系列可以揀,-簡單叫了兩款酸菜系列,一辣一唔辣,金湯酸菜魚 (酸辣) 58 配薯粉10酸菜魚湯色金黃,食落帶酸辣,但不會過於不嗆喉! 特製酸菜都酸爽可口,配埋魚肉食酸辣層次仲更上一層樓!-濃湯酸菜黑豚肉 (唔辣) 58-唔食辣可以叫濃湯酸菜,簡單配黑豚肉都好惹味,豚肉滑嫰不柴,底下仲有好多芽菜,配薯粉食一流。仲可以加錢配各款小食,包括牛展青瓜木耳等等涼拌木耳爽口,涼拌海哲頭啱晒夏天食勁清涼,一流。

係深水埗街頭諗唔到食咩,上西九龍中心就最好,
方便就腳,款式又多。
想食得過癮1D, 趁仲係嚴夏食酸菜魚都咪話唔正。

其中一間小店酸菜踫上魚,主打各式水煮魚、酸菜系列,
唔食辣亦都有濃湯系列可以揀,
簡單叫了兩款酸菜系列,一辣一唔辣,
金湯酸菜魚 (酸辣) 58 配薯粉10

酸菜魚湯色金黃,食落帶酸辣,但不會過於不嗆喉!

特製酸菜都酸爽可口,配埋魚肉食酸辣層次仲更上一層樓!

濃湯酸菜黑豚肉 (唔辣) 58

唔食辣可以叫濃湯酸菜,簡單配黑豚肉都好惹味,

豚肉滑嫰不柴,底下仲有好多芽菜,配薯粉食一流。

仲可以加錢配各款小食,包括牛展青瓜木耳等等
涼拌木耳爽口,

涼拌海哲頭啱晒夏天食勁清涼,

一流。
2023-07-17 184 views
📍酸菜碰上魚(深水埗)深水埗欽州街37號西九龍中心8樓37號舗阿媽今晚唔煮飯,叫我收工買外賣返去,放工就去西九龍中心睇下有咩啱食,呢度好多選擇,係云云食店中就睇中呢間酸菜魚,唔只得魚,仲豚肉同牛肉,仲有埋水煮揀添,夠多樣化👉一人餐 - 金湯酸菜魚 💰$68😋😋😋😋.5/5揀咗中辣,一打開個蓋就聞到好香酸辣味,立即飲啖湯,夠哂酸同辣,好開胃,將啲湯撈飯仲正。魚片又嫩又鮮,份量又多,配料好足又入味,一個人食哂成個,配埋包烏龍茶,食飽飲埋又解膩,好滿足👉一人餐 - 濃湯酸菜黑豚肉 💰$68😋😋😋😋.4/5呢個就揀咗正常辣,比唔太食得辣嘅阿爸,我就縑佢無乜辣味,但個湯頭熬得好夠,都好好味,豚肉份量有好多片,唔會煮到好韌,我見阿爸將個飯倒落個湯度食,成個清哂,就知好味啦👉水煮牛𦟌💰 $58😋😋😋😋/5呢個就叫比唔食飯嘅阿媽,一打開聞到好香好濃嘅牛肉味,牛𦟌一啲都唔硬,好煙韌,好有咬口,配料亦都唔小,眼見成碗紅卜卜睇見就覺得辣,但食落就唔太辣,食後個口有小小麻,好正回頭:yesyesyes,分量超多之餘,味道又好,已經回頭唔止一次。
📍酸菜碰上魚(深水埗)
深水埗欽州街37號西九龍中心8樓37號舗

👉水煮牛𦟌
💰 $58
😋😋😋😋/5

2023-06-03 184 views
酸菜碰上魚😘😘😘快閃碰上酸菜魚深水埗西九龍中心、八樓美食專區、多元化異國美食、中、泰、曰、美、但當我碰上酸菜魚、產生味覺效應🙃🙃各式其式酸菜魚、都試過唔少、特選、金湯酸菜金錢肚套餐$68配薯粉+飲品、仲可以跟餐配小食減$10(涼拌豆芽)🤤廣式金錢肚粉麵就食得多、原來都可以配酸菜和薯粉、酸菜魚菜式起源四川重慶、湯底帶酸大辣、為迎合香港人口味、店主因而改良辣度(可選:微、小、中、大、不辣)店主創意無限、除了金湯酸辣、濃湯唔辣、仲有水煮麻辣、再配以魚、豚肉、牛肉、牛𦟌、肥牛、金錢肚🤤🤤金錢肚煙煙靭韌有嚼口、薯粉爽口彈牙、金湯底配🈴️出新口味!想吃出快感、點小辣、已刺激味蕾新享受、爽快😊小食、涼拌芽菜、大大碟、以四川風味、帶點重口味辣、清新爽口、吃完、身心舒暢!* 學生優惠*穿着校服或出示學生證,全單九折*下午茶餐14:00-18:00輕量版套餐$48酸辣粉套餐$58酸菜碰上魚深水埗欽州街37號西九龍中心8樓37號舖港鐵南昌站D1出口、港鐵深水埗站C1出口
酸菜碰上魚
😘😘😘

快閃碰上酸菜魚

🙃🙃

* 學生優惠*
穿着校服或出示學生證,全單九折
*下午茶餐14:00-18:00
輕量版套餐$48
酸辣粉套餐$58

酸菜碰上魚
深水埗欽州街37號西九龍中心8樓37號舖
港鐵南昌站D1出口、港鐵深水埗站C1出口
2023-06-03
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
  • 金湯酸菜金錢肚
  • 涼拌豆芽
西九龍中心出名多小店好野食,今次食呢間酸菜魚新開無耐,款式多選擇,價錢相宜完全唔貴,絕對係平民抵食之選二人套餐 $128涼拌海蜇頭 $48濃湯酸菜魚好多人話食酸菜魚一係要食辣先得,但其實食最原味濃湯既先最食得出個間餐廳既水準,因為味道最易知道👀濃湯夠香濃,足味唔會太鹹,湯底入面放入大量大豆芽,爽脆!另外仲有幾粒既豆卜,不過煮得未夠淋身。至於主角魚片,份量足夠兩個人食。魚肉夠厚夠嫩,食落唔腥之餘夾住酸菜一齊食口味上都唔錯雖然知道小店人手會唔夠,但小建議係湯可以盡量煮得再熱d,咁樣令到食既時候都會keep得住個溫度,期望愈做愈好

二人套餐 $128
涼拌海蜇頭 $48

濃湯酸菜魚

2023-05-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
2023-05-22 108 views
到期要出去深水埗換車牌搞掂咗後,就在附近西九龍中心八樓碰碰運氣有無心水好嘢食,有一店舖(酸菜碰上魚)😂😂找個坐位先嗌嘢食2人份量💢金湯酸菜魚+飯+飲品(轉薯粉)~面層佈滿一層薄薄地金脆香口好似蒜蓉,又好似炸得超脆口炸魚皮碎😅😅弄不清,食材採用新鮮生魚片,魚肉滑嫩,最重要是清潔得好企理無魚磷,小小細骨都無,食得安心。酸菜酸中帶甜好爽脆,芽菜爽口,荳卜"索‘’淋哂湯底非常惹味。薯粉滑嘟嘟,入口煙煙韌韌好彈口💢水煮牛肉(小辣)~材料都非常豐富,有牛肉、芽菜、荳卜和兔耳朵(雲耳)。牛肉味道鮮味嫩滑。

找個坐位先嗌嘢食
2人份量

💢金湯酸菜魚+飯+飲品(轉薯粉)~

💢水煮牛肉(小辣)~

2023-05-02 97 views
繼假日去長沙灣食左香辣鮮,再一次想食辣野,貪近近地,黎到深水埗西九龍中心8樓food court 食酸辣野,細細個黎唔少,長大左少左好多😚而家d 椅子變曬斜面😨😰太多選擇,揀左個C1水煮魚配蕃粉以外再揀左個轉酸辣粉+$10仲去隔離點左我最愛既sharetea🫣解辣。點左個小辣既水煮魚,食落唔辣,點知愈食愈辣🥵不過份量幾大份,幾夠食,又多料,魚肉都唔少🤭原來小食-$10, 加左涼拌青瓜$18,涼拌皮蛋$28, 飽足既一餐,食得太多熱氣野,要飲番d 下火涼茶先得了😵‍💫

太多選擇,揀左個C1水煮魚
配蕃粉以外再揀左個轉酸辣粉+$10

2023-04-28 334 views
今天我去了深水埗的西九龍中心,放foodcourt 了一家名為「酸菜碰上魚」的餐廳。他們的招牌菜是金湯酸菜魚湯飯,我非常喜歡這道菜的味道和質感。外賣包裝非常精美,晚飯有着落了。湯汁十分濃郁,充滿魚香和酸菜的味道。魚肉鮮嫩多汁,米飯的口感也很好。此外,我還點了了一份涼拌海蜇頭,清爽可口,海蜇頭的口感非常特別,麻麻香香的,喜歡吃辣的一定要試。總消費96元,嚴格來說份量也挺多,可以兩個人吃(女士的話)。深水埗欽州街37號西九龍中心8樓37號舖的「酸菜碰上魚」。#酸菜碰上魚 #深水埗美食 #金湯酸菜魚湯飯 #涼拌海蜇頭 #舌尖上的西九龍 #美食推薦 #foodie #instafood #foodporn #yum #foodstagram #delicious #foodpics #foodlover #foodgasm #foodphotography #foodiesofinstagram #食記 #吃貨 #美食家 #香港美食 #香港飲食 #香港吃貨 #香港美食推薦 #instafoodie #instafoodhk #hkfoodie #hkfoodblogger #foodblog

深水埗欽州街37號西九龍中心8樓37號舖的「酸菜碰上魚」。

#酸菜碰上魚 #深水埗美食 #金湯酸菜魚湯飯 #涼拌海蜇頭 #舌尖上的西九龍 #美食推薦 #foodie #instafood #foodporn #yum #foodstagram #delicious #foodpics #foodlover #foodgasm #foodphotography #foodiesofinstagram #食記 #吃貨 #美食家 #香港美食 #香港飲食 #香港吃貨 #香港美食推薦 #instafoodie #instafoodhk #hkfoodie #hkfoodblogger #foodblog #foodblogger
2023-04-26
Dinner
2023-04-18 120 views
我發覺西九龍比起以前更加進化,以前好似五成係打斜的凳,現在七八成都是傾斜的凳😒😕簡直陰質,冇陰功,祈求客人坐得唔舒服,會快啲離開,除此之外,你說有什麼好處?😩細個嘅時候來西九龍中心,可能因為天龍過山車還有營運,而我亦都曾經坐過,除此之外西九龍中心有其他玩具店或是食品店,閒逛其他樓層亦都有不少精品,因此感覺這個商場挺為有趣,😍都留下不少好印象,但是現在,就連小朋友行過都話啲凳全部都斜嘅。😩妻子帶了兒子去威威,於是我有次收工便來西九龍中心看看美食中心有什麼新知。本身一心諗住吃那間在蘭州的中式麵店,飲料來到它卻關門寫上停業的通知😖另外那間89 ,即是我最喜愛的口水雞飯,亦都同樣拉上了掛念。可以看看有什麼其他新知,於是就試一試這間酸菜魚。一大盤的魚又不知是什麼魚肉,近期轉風又不想吃牛肉怕身癢癢,😔於是求其點了個水煮黑豚肉,配紅薯粉,另外贈送菊花茶。雖說是水煮,可能因為我有點小辣的關係,因此圈出來亦都不算非常之紅噹噹的湯底,面頭有不少黑豚肉,其實都與普通豬肉丸冇乜什麼分別,味道不算特別香濃,辣之中第少許麻香,除此之外都不算太特別,因此這樣一碗小麻辣豬肉紅薯粉,都要買到$68 ,可說是有點昂貴。明

可以看看有什麼其他新知,於是就試一試這間
酸菜魚。

一大盤的魚又不知是什麼
魚肉,近期轉風又不想吃牛肉怕身癢癢,😔於是求其點了個
水煮黑豚肉,配紅薯粉,另外贈送
菊花茶。

雖說是
黑豚肉,其實都與普通豬肉丸冇乜什麼分別,
小麻辣豬肉紅薯粉,都要買到$68 ,可說是有點昂貴。

明明有個家,另外附近又可以去某某會所或是辦公室吃東西,可卻在西九龍中心要坐打斜的座椅的美食廣場,當真折墮,相信一排都唔會再嚟西九龍中心。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
2023-03-31 70 views
西九龍中心8樓全層都係food court,好多野食,呢間(酸菜碰上魚)舖面是黃色的,特別搶眼,我叫左一個餐和一份魚皮,單看外賣包裝的確特別,拿著舒服,包裝緊密,不易傾瀉,個袋仲可以循環再用♻️金湯酸菜魚$48,要左薯粉,小辣,仲有紙包裝飲品送,我揀咗茶份量都唔少,魚片係滑的,仲有啲芽菜酸菜和豆泡好惹味😋薯粉是包在餐內,是寬身的滕椒魚皮$58,可能我唔食得太辣,我個人覺得很辣,有啲滕椒和芽菜,魚皮好彈牙,建議買左盡快趁熱食😋

薯粉是包在餐內,是寬身的

2023-03-31
TakeAway
$60 (Tea)
  • 滕椒魚皮
2023-03-20 87 views
下午茶48蚊!!!!!!!!一碗酸菜魚 (有唔同嘅款式)然後一碗白飯/薯粉 加一盒紙包飲品好好食丫!!因為唔太肚餓 所以我今次淨係食左一款湯底夠濃!佢嘅酸唔似出面得個酸字味道真係酸菜湯嘅酸👍🏻👍🏻呢個真係有驚喜!下午茶嘅份量都唔細!可以兩個人一齊食🤣(本人唔太肚餓情況下)魚都好多!仲要唔腥又冇骨!!啱晒我呢啲又想食魚但又怕魚骨嘅人店主嘅態度真係好好👍🏻👍🏻👍🏻呢間真係好啱學生 大人 鐘意食辣嘅朋友一齊黎食!
下午茶48蚊!!!!!!!!
一碗酸菜魚 (有唔同嘅款式)
然後一碗白飯/薯粉 加一盒紙包飲品

好好食丫!!
因為唔太肚餓 所以我今次淨係食左一款
湯底夠濃!佢嘅酸唔似出面得個酸字
味道真係酸菜湯嘅酸👍🏻👍🏻
呢個真係有驚喜!
下午茶嘅份量都唔細!
可以兩個人一齊食🤣(本人唔太肚餓情況下)
魚都好多!仲要唔腥又冇骨!!
啱晒我呢啲又想食魚但又怕魚骨嘅人
店主嘅態度真係好好👍🏻👍🏻👍🏻

呢間真係好啱學生 大人 鐘意食辣嘅朋友一齊黎食!
2023-03-20
Waiting Time
7 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2022-10-28 210 views
今日同friend行西九龙中心,上八楼食左个下午茶金汤酸菜鱼,酸酸辣辣,好好吃!店主好好人,等候时间都唔系太耐,分量都啱啱好,下次再同friend一齐去食!!!
2022-10-26
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
Other
  • 金汤酸菜鱼
2022-09-03 198 views
嘢食又平,又好食,賣相又好睇,又抵食。店主又好人,份量又多。推薦大家去試一下,同出面貴價酸菜魚冇得比。食完之後第二日又去食咗一次,係我食過最好食嘅酸菜魚,@_@
2022-08-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2022-06-26 330 views
店舖主打酸菜魚🐟冇諗過可以難食到咁🤢亦未食過一間酸菜魚係咁難食搞到我忍唔住要寫食評‼️酸菜魚配飯收$70蚊魚好"鞋",仲要係得3.4片😡湯底淡唔掂😵最慘係連加既白飯都難食🍚白飯都整得衰係咩玩法❓最後成個白飯剩哂要掉盛惠$70就係幾片"鞋"既魚片,食完等於冇食過野😊新店主打招牌酸菜魚都做得咁差真係要落d工夫同心機先得唔係好快俾人淘汰不過都唔會再俾多次機會😂想試伏可以試下🤣想食酸菜魚的話深水埗朝x軒酸菜魚$58配飯抵食又好食👍🏻
店舖主打酸菜魚🐟
冇諗過可以難食到咁🤢