2023-06-25 842 views
🍽️ 采悅軒 YUE 📍東涌怡東路9號香港東涌世茂喜來登酒店2樓-難得staycation又有dining Credit,一於約埋屋企人一齊試吓喜來登嘅中菜😍😍💫 燈影藕片($98)好特別既蓮藕片!唔單止外表係透明嘅,連味道都好得意!入口係甜甜地嘅,感覺到蓮藕片好似有一浸蜜糖包住,慢慢就會食到有辣味滲出來😚😚係一個好得意嘅前菜,但係試一次就夠了😅😅💫蜜餞西班牙黑毛豬叉燒( $288)叉燒非常軟熟,有香濃嘅蜜糖味🤤🤤仲有少少燶邊,又脆又香甜🫶🏻🫶🏻份量亦都唔少!整體嚟講唔錯!旁邊仲有一啲豆豆,夾埋叉燒一齊食可以中和甜味😋😋非常之balance 🤌🏻🤌🏻🤌🏻💫砂鍋蝦醬蘭度桂花蚌($368)呢個係我今日嘅最愛!原來蘭度即係芥蘭莖切段🤓🤓超級好味!餐廳將所有芥蘭嘅皮都批走咗, 每一條蘭度都非常幼嫩😍😍桂花蚌爽口彈牙有口感😋😋再加埋惹味蝦醬!完美🤩🤩🤌🏻🤌🏻💫砂鍋中式燴牛尾( $298 )呢一味一上枱, uncle已經係咁話好吸引🤣🤣🤣果然牛尾非常軟腍入味,軟骨位置亦相當有口感😍😍就連配菜薯仔同埋洋蔥都係亮點🌟薯仔煎過,香口得來做到外脆內軟,洋蔥甜得來又唔會太腍,保留爽脆口感👍🏻💫自家製羊肚菌醬煎
🍽️ 采悅軒 YUE
📍東涌怡東路9號香港東涌世茂喜來登酒店2樓

💫 燈影藕片($98)

💫蜜餞西班牙黑毛豬叉燒( $288)

💫砂鍋蝦醬蘭度桂花蚌($368)

💫砂鍋中式燴牛尾( $298 )

💫自家製羊肚菌醬煎琵琶豆腐( $238 )
羊肚菌醬好香,但琵琶豆腐冇咩特別😅😅

💫桂花瑤柱炒新竹米粉( $288 )
新竹米粉幼細得來有煙韌口感,配合瑤柱同埋炒蛋😍😍雖然就咁食比較清淡😅😅但係加埋本身就放喺枱上面嘅辣椒醬同豆瓣醬就完美👍🏻👍🏻🤤🤤

💫香蜜雞蛋散(八件)( $58 )
鬆脆到用叉吉唔到🤣🤣🤣雖然有八件蛋散,但係充滿空氣感,食完都唔會覺得太甜太膩👍🏻👍🏻👍🏻蜜糖帶有花香,係一個高質嘅中式甜品
🌟服務態度一流,員工非常有禮貌👍🏻👍🏻
🌟環境都幾靚!部份座位可以望到海,可惜嘅係今晚坐嘅位置咁啱比酒店嘅其他建築擋住咗視野,淨係睇到少少海
🌟如果平時就咁嚟食,真係有啲貴😅😅不過佢份量幾足嘅👍🏻👍🏻 有dining credit 真係不妨一試😍😍

推薦指數:5/5
抵食指數:3/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #TungChung #東涌 #東涌餐廳 #東涌好去處 #東涌美食地圖 #采悅軒 #YUE #東涌喜來登酒店 #Sheraton #MarriottBonvoy

2023-06-20 560 views
準時2:00pm到達, 被告知根本不會接2:00pm 因為2:15pm 收廚房。這更改非本人所為 看到更改時間為12:59 被改成12:15??!! 不知所謂 !無奈離開 還收到平台警告我為「缺席」云云。餐廳沒跟進錯誤 平台未經查證 人客失望憤怒。IT技術無疑進步 也需常識判斷。站在人客立場 遠赴東涌 一肚子氣 所幸附近商場餐廳開門
2023-06-20
2023-06-04 852 views
來過很多次,但一直未有在openrice 留言讚賞,只在另一平台留言。本來係食午市及飲茶先,之後多數食晚餐。喜歡呢度的食品質素非常好,味道穩定,不會有”驚慌”的事情發生。今天在酒店住宿,沒有吃早餐,所以即興食早場午餐,慶幸仍有位置。對上一次在這裏吃午餐已經大半年前,點心質素同味道與之前冇分別,一樣都係好好食,特別有驚喜係鹹水角,鹹水角換咗新款,仍然非常好吃,沒有太硬,炸皮軟硬適中。少有食店會有得賣,錦鹵雲吞,酸汁惹味,餡料非常好吃,亦有蝦仁在內。XO醬炒腸粉好好食,夠乾身,啲腸粉有彈性,唔會濕爹爹。小籠包皮薄餡靚,超多肉汁,好香。金錢肚夠淋,冇多餘食物谷碟,份量算多。蝦餃有四粒,細細粒,但好好食,裏面有肉汁,原粒蝦仁,夠爽。最後當然唔少得貴妃香,仍然保持質素,內涵豐富,又香又滑。椒鹽鮮魷炸皮香脆,內裏的魷魚非常香滑。多謝各位員工的熱情款待,亦經常加茶加水,特別多謝Samuel及Kimmy。朋友已約定同事下次再來飲茶了。
朋友已約定同事下次再來飲茶了。
椒鹽鮮魷
貴妃香
楊枝甘露
2023-06-04
$370 (Lunch)
椒鹽鮮魷
貴妃香
楊枝甘露
  • 貴妃香,小籠包,黑蒜鹹水角
2023-05-07 1085 views
經openrice訂到星期日中午1點入座85折,其實本身系想訂11點,一心諗住系酒店飲茶可以慢慢坐,點知酒店打黎確認座位時先知原來分2輪有交枱時間,食第二輪就可以坐到3點,所以一入座就好肚餓要即點野食,叫左一轉點心,覺得柚子蝦餃/天鵝酥都只系賣相靚,但偏細粒亦無咩特別,如果可以大粒番d會開心d,另外炒腸粉幾合心意,微辣有鑊氣,炒米粉夠乾身算唔錯,今次覺得黑毛豬义燒最出色,肉質夠淋仲有陣炭燒味,雖然價錢唔平都值得一試,服務屬正常水準,系略嫌人手有少少不足,要努力舉手先有人理你。
2023-03-18 1382 views
今日咁啱去開附近,同一日都可以book 到位,咁難得就試試佢啦。.Openrice book 主餐牌有八折,飲茶嘅所有點心都有折,唔係引你入左去之後咩都其實冇折。.試左柚子蝦餃,魚子燒賣,二十年陳皮山竹牛肉球,XO醬炒腸粉,天鵝酥,蜜汁西班牙黑毛豬叉燒包。.除左賣相特別,味道都驚喜,柚子蝦餃真係有淡淡柚子味,陳皮山竹牛肉球係驚喜之作,一入口真係食得出陳年陳皮嘅味道,天鵝酥裏面仲有鵝肝粒,好香滑。黑毛豬叉燒包裏面嘅餡料都做得好濃厚。.主食叫左鐵板鵝肝牛柳粒炒飯。.甜品叫左signature 嘅貴妃香,即係流沙奶黃煎堆,全部都熱辣辣,味道唔錯。

主食叫左鐵板鵝肝牛柳粒炒飯。
2023-03-18
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$330 (Lunch)
2023-03-17 1119 views
我在OpenRice上訂了3月16號的5位,訂的時候寫明有5折,訂下去馬上成功了,到了買單的時候,餐廳告訴我沒有任何折扣,說不能享受5折優惠,我說明明看到是晩上6:30打5折,又是訂位成功,買單時又說沒有這個優惠,頓時覺得讓人騙了的憤怒。因為之從這家采悅軒開幕以來,無數次的光顧,大多在OpenRice 訂位,從來沒有发生過這種事,一般來說打電話直接在餐廳訂位,晚上都有7折。結果買單沒有任何折扣優惠。真不知道是被OpenRice 騙了還是被這酒店的餐廳騙了。他們一大堆的理由,只想問一句,看到6:30是5折優惠,又让我訂台成功,為什麼會發生這種事?之後打電話找酒店經理,接電話的說之後會回電話,結果沒有。這酒店對客人的服務可想而知。難道通關的原因,遊客增加了,這種騙客的情況會越來越多?所以小心别給騙了。

2023-03-16
Type of Meal
Dinner
2023-03-02 975 views
請朋友仔食生日飯,點了個套餐,食品精緻美味,服務員關顧友善,餐廳內環境優雅,是一間去吃飯會很舒服、很享受的地方。朋友也很開心,說了很多心底話,那裡的環境就是讓人容易放鬆聊天。
Celebration
Birthday
2023-02-08 1177 views
之前已經中午嚟過食點心 覺得點心又精緻又好味今次嚟到東薈城行街,行到夜晚肚餓,就諗起嚟呢度食dinner, 今次叫咗炸子雞,雞油炒豆苗,濃蝦湯海鮮泡稻庭麵,每一樣食物都十分好味,一試難忘,最後甜品叫咗洋蔘棗皇燉桃膠,洋蔘味重,絕對足料另外服務方便,由打電話訂位接聽員已經十分有禮貌,嚟到餐廳,會即刻有親切嘅姨姨面帶笑容問飲咩茶,落單的待應生也十分詳細介紹每道菜式,還幫我們安排好上菜速度和次序。絕對值得一試
之前已經中午嚟過食點心 覺得點心又精緻又好味

濃蝦湯海鮮泡稻庭麵
雞油炒豆苗
洋蔘棗皇燉桃膠
2023-02-03 1224 views
我專登捕住采悅軒訂座優惠,好好彩book到閒日夜晚7點3。咁可以係東涌mtr 出面搭shuttle bus到酒店但班次都比較疏,要注意時間。 一到去酒店都有少少難搵采軒悅,不過唔緊要睇到好多食評係有讚無彈,這就是中伏既開始🙏🏻一去到, 有個待應(中年姨姨)就好大聲咁問我飲咩茶? 我真係呆左.. 我連餐牌都未睇就飲咩茶? 發生左咩事? 我就話我要睇完餐單先知想飲咩茶! 第一下個印象都勁差,好似去左酒樓咁。 咁好啦,之後就叫左龍井同另一款, 我都唔知道左叫咩名(咁唔同茶就有唔同價錢,可以根據返自己喜好去叫,茶既價錢係正常酒店食中菜價位)。之後,我就開始叫餸!橫掂有6折諗住叫盡d啦!叫左是日例湯(蟲草花燉雞)同有推薦既天白花菇菜膽竹笙湯,好多人讚既叉燒,出名既花雕蛋白蒸水晶蝦同埋呢個餐廳特色特式白舞茸西班牙黑毛豬卷(本身叫左中式牛尾煲,但話賣曬) ! 我滿心期待呢餐 點知真係比返錢我都唔會再去食一開始黎左叉燒先.. 咁我都呆一呆乜唔係黎左湯先咩? 咁我都覺得無咩所謂,食左叉燒先點知又乾又難咬…勁失望 又無肉汁😅 跟住食到中途又黎左湯, 咁趁熱飲啖湯先,2碗都係普通到不得了! 例湯飲唔到雞味,

一開始黎左叉燒先.. 咁我都呆一呆乜唔係黎左湯先咩? 咁我都覺得無咩所謂,食左叉燒先點知又乾又難咬…勁失望 又無肉汁😅 跟住食到中途又黎左湯, 咁趁熱飲啖湯先,2碗都係普通到不得了! 例湯飲唔到雞味, 花菇菜膽竹笙似洗菜水咁,完全唔合格, 出去買碗例湯都仲好飲又唔洗咁貴😅

正當飲到一半又黎左個花雕蛋白蒸水晶蝦,諗住呢d手功菜,要趁熱食。所以湯同叉燒又放埋左一邊。 花雕蛋白蒸水晶蝦價錢唔平,點知垃圾到爆.. 係純粹暖,暖到好似有d凍咁,個蛋白係滑,個蝦係好食,花雕好似有幾滴囉,但完全feel唔到呢係mix埋同一碟餸到,好似食緊3樣野咁。 唉 仲有塊乾火腿?又係另一件事黎, 叫呢道餸好似食緊4個餸咁,完全唔夾呀!

之後又黎左個白舞茸西班牙黑毛豬卷,當時係勁chur, 餐廳唔夠待應,佢地一有餸就拿拿林放到你張格,完全唔諗先後次序(可能我expect 太多)

呢個白舞茸西班牙黑毛豬卷咸到癲,我食左一舊就停左手,真係咸到驚要洗腎,完全無特別。可能呢餐飯唔屬於我個胃,完全無想野岩食,埋單接受1100,心都痛,完全唔知食左咩落肚,本身仲想試佢個炒飯但咁既質量唔需要浪費自己個胃了!

無下次🙏🏻
花菇菜膽竹笙湯
$550 (Dinner)
采悅軒由星級名廚鍾志強師傅掌勺,招牌乳鴿有「天下第一鴿」嘅美譽😍,一齊黎睇下我嘅推介吧! 🔹️招牌妙齡鴿🕊必食之選,乳鴿色香味俱全,不負「天下第一鴿」嘅美譽,肉質鮮嫩多汁,令人齒頰留香。🔹️太子琵琶鴨🦆選用幼鴨,燒至外脆內嫩,放上琵琶造型嘅碟上,賣相好靚,食落都很美味。🔹️百花釀蟹鉗🦀用咗勁大隻蟹鉗,再用蝦膠包裹,口感豐富,既保留蟹肉鮮甜又有蝦膠的彈牙口感,而且分量比一般的蟹鉗更大。🔹️傾國傾城貴妃香🥰想當年唐玄宗為博楊貴妃一笑,特意從南方運來荔枝,所以呢個荔枝造型,加咗荔枝果肉為餡料嘅流心奶黃煎堆,得名「貴妃香」👸,真係既好食又啱晒打卡。🔹️棋子桂花卷呢個卷嘅製作都好巧手工,有淡淡嘅桂花味,都幾好食❤️今餐真係好滿意,雖然未有星,但采悅軒嘅食物質數有米芝蓮嘅水準,餐廳環境都靚,不過位置係東涌真係遠咗啲,但都推介大家試下。

🔹️招牌妙齡鴿🕊
招牌妙齡鴿

🔹️太子琵琶鴨🦆
太子琵琶鴨

🔹️百花釀蟹鉗🦀
百花釀蟹鉗

🔹️傾國傾城貴妃香🥰

🔹️棋子桂花卷
呢個卷嘅製作都好巧手工,有淡淡嘅桂花味,都幾好食❤️
傾國傾城貴妃香&棋子桂花卷

招牌妙齡鴿
太子琵琶鴨
百花釀蟹鉗
傾國傾城貴妃香&棋子桂花卷
  • 傾國傾城貴妃香
2023-01-17 3811 views
繼上一站到海岸扒房嘆了一個慵懶的 brunch 後,第二站便是 Sheraton 中菜廳 — 采悅軒好好嘆個晚膳,享受人生。采悅軒由米芝蓮大廚主理,菜式別出心裁,可謂色香味俱全。采悅軒的全海景VIP房間,設有巨型餐枱,旁邊有小偏廳、小廚吧及全海景露台。小露台最適合三五知己,一邊欣賞海岸水天一色,一邊舉杯暢飲,要是再加上雪茄的一縷煙圈,樂也悠悠。大廳布局優雅莊重,甚有風範;座位寬落舒適,簡潔有空間感!五星酒店的中菜廳,就是不同凡響!單單是枱面的擺設, 已盡顯優雅氣派;加上無敵大海景,心情都格外好。口感鬆化的琥珀合桃作為餐前小食,甚合我意!很榮幸,今晚餐廳特意送上 Welcome Drink ,為是夜豐富的晚餐揭開序幕。是夜享用的是套餐 ,一共十款美食,款款都是由大廚精心炮製。頭盆是百變三式—采悅小碟;分別是池香伴稀瓜,煙燻夜明珠,以及晶凝花厘凍!賣相精美,令人留下深刻印象。池香伴稀瓜,將西瓜略略烤一烤外層,烤過的西瓜,水份收乾,口感味道都改變了,西瓜味濃了,配以鹹魚粒,創新的美食。煙燻夜明珠,煙燻過的白鴿蛋,口感有點煙韌,配魚子醬,名貴度即時提升了!晶凝花厘凍,花膠做的啫喱凍,花膠沒有半
口感鬆化的琥珀合桃作為餐前小食,甚合我意!
琥珀合桃
是夜享用的是套餐 ,一共十款美食,款款都是由大廚精心炮製。
百變三式 - 采悅小碟
池香伴稀瓜
煙燻夜明珠
晶凝花厘凍,花膠做的啫喱凍,花膠沒有半點腥味,口感軟腍,用醬油、蒜蓉吊味,越是簡單的調味,越是考功夫。
晶凝花里凍
看家本領 —招牌妙齡鴿 ,乳鴿皮脆肉嫩有肉汁,鴿肉都微微滲著喼汁淮鹽的味道,相信是預先醃好再炸,吃起來更均勻入味!乳鴿開邊,有效保留肉汁;近乎完美的炸乳鴿!
看家本領 - 招牌妙齡鴿
松茸菌清燉響螺,燉湯清澈見底,響螺滋陰鮮甜, 十分滋潤!全晚最愛!
清源甘露 - 松茸菌清燉響螺
原粒瑤柱熬湯,誰說不吃湯料的
師承絕學 —花雕蛋白蒸水晶蝦伴燒雲腿
將大蝦最外層的薄膜去掉,上碟的大蝦是白色的,而不是見慣的紅色;薄膜帶有一絲的韌度,去掉後的蝦肉就是極致的爽嫩。絕對是工序繁多的一度功夫菜。
花雕蛋白蒸水晶蝦伴燒雲腿
原身的蝦相信是超大隻的,一般的大蝦都只會在蝦背界上一刀,這隻巨蝦可以開上三刀,實在驚嘆!火腿亦下了不少功夫,入口沒有濃烈的鹹味,反而帶絲絲的甜味,別以為是伴碟的小飾品,真的要好好品嚐。
妙手鴛鴦 —百花釀蟹鉗,蟹鉗去殼,用蝦膠包着再炸,雖一般酒席都會有這道菜,不過這客的蟹鉗真的特別巨型,做出來的炸蟹鉗是如拳頭般大,極滿足!
妙手鴛鴦 — 百花釀蟹鉗
玲瓏之音—太子琵琶鴨,琵琶鴨將鴨開胸壓扁,醃好後全隻烤焗,做型有如琵琶一樣。為更好配合琵琶做型,餐廳特意訂購琵琶做型的碟子去盛載,心思出眾,盡善盡美。琵琶鴨皮脆肉嫩入味,乾身不油膩,是乳豬的口感,烤鴨的味道。
玲瓏之音 - 太子琵琶鴨
是夜的精緻甜品
心思巧手—棋子桂花卷,是將桂花糕換個型像,變成芝麻卷的樣子,增添幾分別緻感。
心思巧手 — 棋子桂花卷
傾國傾城—貴妃香,味道像是奶黃餡的鹹水角,外型是火辣的紅荔枝,荔枝殼由西米鋪滿而成,工序繁多,賣相別緻。
傾國傾城 - 貴妃香
精緻完美的一頓高檔的功夫菜,為這個 Staycation 多添一分難忘印象!
琥珀合桃
玲瓏之音 - 太子琵琶鴨
心思巧手 — 棋子桂花卷
傾國傾城 - 貴妃香
2022-12-18 1187 views
聽朋友講性價比高,今次就去了試一試。酒樓舒適,點心有幾款有特式 有柚子虾餃,黑赫餃子,甜品蛋tart, 黑糖馬拉糕好味。另點了炸蚧Kim 足料值得一讚,可惜腸粉種類太少,希望下次會添加多些腸粉味道。同時可添加灌湯餃。會找天再去試其他款式菜單
聽朋友講性價比高,今次就去了試一試。
酒樓舒適,點心有幾款有特式 有柚子虾餃
,黑赫餃子,甜品蛋tart, 黑糖馬拉糕好味。
另點了炸蚧Kim 足料值得一讚
,可惜腸粉種類太少,希望下次會添加多些腸粉味道。
同時可添加灌湯餃。

會找天再去試其他款式菜單

2022-11-30 1194 views
同朋友入住東涌喜來登酒店,等check in不如就乾脆食住等啦^•^book了酒店內的釆悦軒,12:00入座,可能星期一吧,不是太多人在用餐,感覺寧静舒適寬敞,很喜歡環境佈置。因為打算往大佛遊覽食齋,我們3人只簡單點了四款點心,星級酒店加上星級食府,滿意的話下次再來認真用餐吧^•^點心都剛巧都是三件,真好‼ 紅菜頭黑松露餃賣相 & 味道很好、小籠包一般、和牛生煎包賣相好,餡料內容尚算可以,但生煎包略嫌沒煎香的效果、貴妃香是煎堆仔內藏流沙餡,荔枝外型細想原來當年楊貴妃吃荔枝的故事,怪不得取名貴妃香,絕‼三個人4款點心,埋單計7折$370﹐這個openrice帶給我的優惠很有驚喜,從來都是文字恐懼,沒太留意內容,只覺得在openrice訂檯快捷方便,免除我打電話的煩心事,估唔到竟然有7折,住客用餐都只係9折,這樣埋單就當然開心啦
同朋友
入住東涌喜來登
酒店,等check in不如就乾脆食
住等啦^•^
,很喜歡環境佈置
,滿意的話下次再來認真用餐吧^•^
點心都剛巧都是三

Celebration
Birthday
  • 紅菜頭松露餃
2022-11-10 1241 views
地點有啲遠,在東涌站酒店有shuttle接駁(每半小時一班)。Menu款式多,除咗鮑參翅肚之外,仲有啲大眾化啲嘅選擇。擺盤唔錯,煮得亦有水準,只係人手唔夠,舉手埋單都要10幾分鐘先至有人睇到。
2022-10-28 948 views
很久沒寫食評了,但今日在此餐廳飲茶,$180叫半隻油雞居然雞髀是消失的,遇到這種情況,真令我不敢相信,原來睇番網上食評之前亦有人遇過這種情況,我沒有當場指證是因為當時未有第一時間發現,希望酒店加強管理,這種欺詐顧客的行為不要再重演了!!!