2023-06-25
🍽️ 采悅軒 YUE 📍東涌怡東路9號香港東涌世茂喜來登酒店2樓-難得staycation又有dining Credit,一於約埋屋企人一齊試吓喜來登嘅中菜😍😍💫 燈影藕片($98)好特別既蓮藕片!唔單止外表係透明嘅,連味道都好得意!入口係甜甜地嘅,感覺到蓮藕片好似有一浸蜜糖包住,慢慢就會食到有辣味滲出來😚😚係一個好得意嘅前菜,但係試一次就夠了😅😅💫蜜餞西班牙黑毛豬叉燒( $288)叉燒非常軟熟,有香濃嘅蜜糖味🤤🤤仲有少少燶邊,又脆又香甜🫶🏻🫶🏻份量亦都唔少!整體嚟講唔錯!旁邊仲有一啲豆豆,夾埋叉燒一齊食可以中和甜味😋😋非常之balance 🤌🏻🤌🏻🤌🏻💫砂鍋蝦醬蘭度桂花蚌($368)呢個係我今日嘅最愛!原來蘭度即係芥蘭莖切段🤓🤓超級好味!餐廳將所有芥蘭嘅皮都批走咗, 每一條蘭度都非常幼嫩😍😍桂花蚌爽口彈牙有口感😋😋再加埋惹味蝦醬!完美🤩🤩🤌🏻🤌🏻💫砂鍋中式燴牛尾( $298 )呢一味一上枱, uncle已經係咁話好吸引🤣🤣🤣果然牛尾非常軟腍入味,軟骨位置亦相當有口感😍😍就連配菜薯仔同埋洋蔥都係亮點🌟薯仔煎過,香口得來做到外脆內軟,洋蔥甜得來又唔會太腍,保留爽脆口感👍🏻💫自家製羊肚菌醬煎
📍東涌怡東路9號香港東涌世茂喜來登酒店2樓
💫 燈影藕片($98)
💫蜜餞西班牙黑毛豬叉燒( $288)
💫砂鍋蝦醬蘭度桂花蚌($368)
💫砂鍋中式燴牛尾( $298 )
💫自家製羊肚菌醬煎琵琶豆腐( $238 )
羊肚菌醬好香,但琵琶豆腐冇咩特別😅😅
💫桂花瑤柱炒新竹米粉( $288 )
新竹米粉幼細得來有煙韌口感,配合瑤柱同埋炒蛋😍😍雖然就咁食比較清淡😅😅但係加埋本身就放喺枱上面嘅辣椒醬同豆瓣醬就完美👍🏻👍🏻🤤🤤
💫香蜜雞蛋散(八件)( $58 )
鬆脆到用叉吉唔到🤣🤣🤣雖然有八件蛋散,但係充滿空氣感,食完都唔會覺得太甜太膩👍🏻👍🏻👍🏻蜜糖帶有花香,係一個高質嘅中式甜品
🌟服務態度一流,員工非常有禮貌👍🏻👍🏻
🌟環境都幾靚!部份座位可以望到海,可惜嘅係今晚坐嘅位置咁啱比酒店嘅其他建築擋住咗視野,淨係睇到少少海
🌟如果平時就咁嚟食,真係有啲貴😅😅不過佢份量幾足嘅👍🏻👍🏻 有dining credit 真係不妨一試😍😍
推薦指數:5/5
抵食指數:3/5
#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #TungChung #東涌 #東涌餐廳 #東涌好去處 #東涌美食地圖 #采悅軒 #YUE #東涌喜來登酒店 #Sheraton #MarriottBonvoy