2019-04-08 373 views
回顧返三月一日行完山,來到青衣長發商場,知道呢度開咗好多新餐廳,淨係五樓已有3間新餐廳,分别係意大利菜,泰菜,上海菜。最終揀咗泰國菜。豐盛美食2人餐288蚊包晒好多嘢食。泰式酸辣鳳爪,酸辣味道平衡到超開胃;馬來盏炒通菜亦很惹味;海南雞可能吃慣星加坡特色,感覺就冇咁好;椰汁大菜糕就超好味
豐盛美食2人餐288蚊包晒好多嘢食。

2019-04-02 307 views
某日見食評不差, 就諗定夜晚去試下。去之前上 "Gulu" 想拿定飛吾使去到排好耐,點知顯示吾使排隊, 已經覺得怪怪, 星期日晚飯時間都吾使等去到就點了幾樣普通泰菜。 泰式金柚沙律上面有d似櫻花蝦的物體, 好咸, 印象中泰式不是這樣。 結果只是當擺設, 沒再食了。 炸蝦餅不過不失。 其他算正常,但普通。 總括, 食物不算好不算太差, 侍應做野散漫, 價錢只是平dd。 有其他選擇,就不會食了。
某日見食評不差, 就諗定夜晚去試下。

去到就點了幾樣普通泰菜。
總括, 食物不算好不算太差, 侍應做野散漫,
價錢只是平dd。 有其他選擇,就不會食了。
2019-03-31
$150 (Dinner)
2019-03-31 230 views
據探子回報,靑衣新開了一間泰國菜,今晚專程前來,試過究竟。位於商埸內的食肆,佔地頗大,座位寛敞。點了一個豐盛美食二人餐$288,已經由前菜到甜品,果然是一餐豐盛的晚餐。泰式酸辣鳳爪,酸酸辣辣,很開胃。馬拉盞炒通菜,鑊氣十足。辣椒膏炒大蝦,香辣野味,非常有特色。蒜蓉包,香香脆脆,用來吸收辣椒膏汁更適合。泰特色海南雞,啖啖肉,沒有骨,點些酸辣醬更美味。泰式蝦頭油炒飯,飯夠香,又不會過油。精美甜品,爽口彈牙,不算甜。椰汁珍多冰,傳統的星馬飲品,椰香味濃,不會甜。青檸梳打,酸酸甜甜,佐膳一流。
據探子回報,靑衣新開了一間泰國菜,今晚專程前來,試過究竟。
位於商埸內的食肆,佔地頗大,座位寛敞。

泰式酸辣鳳爪,酸酸辣辣,很開胃。

馬拉盞炒通菜,鑊氣十足。

辣椒膏炒大蝦,香辣野味,非常有特色。

蒜蓉包,香香脆脆,用來吸收辣椒膏汁更適合。

泰特色海南雞,啖啖肉,沒有骨,點些酸辣醬更美味。

泰式蝦頭油炒飯,飯夠香,又不會過油。

精美甜品,爽口彈牙,不算甜。

椰汁珍多冰,傳統的星馬飲品,椰香味濃,不會甜。

青檸梳打,酸酸甜甜,佐膳一流。
2019-03-29 122 views
長發商場經裝潢,多左好多野食,今日試左泰國菜。底食二人餐,價格ok,味道不錯,可以一試。前菜:酸酸地, 份量不俗蒜蓉包,睇佢四四方方,平平無奇,但好重牛油嘅香味,食落口外脆內軟,一食真係好滋味!海南雞:雞肉嫰滑,有彈性,泰式醬酸甜辣到恰到好處,配上新鮮嘅香油雞飯非常好味。馬來盞炒通菜:又嫩又綠,油份唔算多,小小辣炒飯粒粒分明,海鮮就有蝦,蜆肉,魷魚…咖啡蝦肉:咖哩香,蝦肉滑,味道十足,正!附送餐飲2杯
長發商場經裝潢,多左好多野食,今日試左泰國菜。

底食二人餐,價格ok,味道不錯,可以一試。
前菜:酸酸地, 份量不俗

馬來盞炒通菜:又嫩又綠,油份唔算多,小小辣

炒飯粒粒分明,海鮮就有蝦,蜆肉,魷魚…

咖啡蝦肉:咖哩香,蝦肉滑,味道十足,正!

附送餐飲2杯
2019-03-21
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2019-03-22 194 views
在青衣探完朋友,跟他們一起到長發商場搵食,嘩,領展的商場裝修越來越靚,比我地搵到間新開泰國菜,經服務員姐姐介紹,點個四人餐。呢個四人餐好多野食,最抵的係有肉蟹,姐姐話肉蟹每日新鮮運到,果然肉質結實,咖喱炒完之後,都保留到鮮味。個咖喱汁點蒜茸包一絕,蒜茸包本身都已經好夠牛油味,正仲有個冬陰公湯,酸酸辣辣,好開胃,而且d 蝦都好新鮮。菠蘿炒飯都好正,飯加配料疊到很高,飯炒得乾身。四人餐仲有小食拼盤、炒通菜、海南雞呢幾樣都係泰國最有代表性餸菜,樣樣都算好味。餐飲我地有叫珍多冰、香茅冰,仲有熱飲,香茅茶龍眼茶。再要讚一讚甜品,有三樣mix 埋,可以開心share又試多樣,為一餐豐富午餐劃上完美句號。

$100 (Dinner)
2019-03-10 237 views
約左朋友食Li間新開既泰國菜,入到去環境舒舒服有卡位坐,見個二人餐二百零蚊咩都有就試下o(≧v≦)o前菜泰式酸辣鳳爪,馬拉盞炒雜菜,其後的泰國咖哩大蝦配蒜茸包,點咖哩汁正~\(≧▽≦)/~d蝦夠新鮮好食!重有個泰特色海南雞,份量也十足~最後重有一個泰式蝦頭油炒飯,大食既我地(*¯︶¯*)滿足唒另外個餐還包左兩杯泰國特飲和甜品~我們叫左珍多冰和菠蘿冰,用料十足,最後的甜品是椰青糕同香芒椰汁糕☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆

2019-03-09 253 views
星期5晚,終於收工放假啦,即訂去食好野今次去左青衣金泰園,依度既廚師係泰國人,所以好有泰國風味第一次去食比佢嘅裝潢所吸引, 餐廳內裏寬敞明亮,感覺十分舒適而且仲播住輕鬆嘅純音樂 環境相當清幽舒服 ,真係冇得輸除左環境高級 佢食物都相當不錯 首先講下個泰色豬頸肉 ,熱辣辣好正 ,肉質都好鮮嫩,唔會係好硬難入口果種 側邊D配菜幾好食!!成個造型好靚 脆香大包咖哩軟殼蟹, 裏面都幾厚實足料 ,咖哩味甚濃,但 我無蓋過蟹肉味 不過都清新醒胃 至於佢個軟殼蟹, 佢特別個位係真係好軟熟香脆, 然後係係個口腔裏面漸漸滲出微辣 ,唔會太辣, 不錯甜品係芒果白糯米飯,個芒果 好香, 糯米飯都好好食,鐘意糯米飯嘅朋友一定要黎試 泰國菜其實都 係一種好高級嘅享受 性價比都幾高 等我再約其他人食先
星期5晚,終於收工放假啦,即訂去食好野

今次去左青衣金泰園,依度既廚師係泰國人,所以好有泰國風味

而且仲播住輕鬆嘅純音樂 環境相當清幽舒服 ,真係冇得輸

除左環境高級 佢食物都相當不錯

側邊D配菜幾好食!!成個造型好靚

2019-03-06 175 views
泰式生蝦每次去到泰國餐廳必點嘅食物呢間餐廳一碟有六隻價錢唔算太貴, 我地一行4人每人都食到1.5隻個價錢都對得起個質素食生蝦我一定會連埋個蒜同埋辣椒一齊食辣辣地更加吊味加埋個汁真係冇得頂第一啖係辣到飛天但係之後就可以食到鮮蝦嘅清爽口感冇得頂脆香大包咖喱軟殻蟹必食推介就算你去到九龍城嘅餐廳都未必食到呢度餸先講個咖喱汁濃濃的味道唔辣但係口感十足入面嘅軟殼蟹連個殼都食得所以最佳嘅食法係將軟殼蟹放喺包上面在按個人需要點適量嘅咖喱汁完美!
泰式生蝦

在按個人需要點適量嘅咖喱汁
完美!
2019-02-05
2019-03-06 133 views
講食泰國菜好多人都話去九龍城但係真係超遠樓下就有嘅泰國菜都唔係太差位於長發既泰國菜 店都幾大下 上 菜速度快 味道唔錯~~海南雞半隻半分嘅份量都幾大 我地3個人SHARE都夠食雖然佢係有骨嘅海南雞但係雞味同埋肉質既口感都唔錯 係水平之上但係肉質好嫩滑不得不讚係佢個汁好味之餘但係有冇搶到原本嘅鮮味~~馬拉盞炒通菜而家雖然唔係食通菜嘅季節但係味道同品質都唔差鹹鹹的馬拉盞 味道好鮮味但又唔會太重口味!!互相配合真係天衣無縫
講食泰國菜好多人都話去九龍城
但係真係超遠

樓下就有嘅泰國菜都唔係太差
位於長發既泰國菜 店都幾大下 上 菜速度快 味道唔錯~~

海南雞半隻

半分嘅份量都幾大 我地3個人SHARE都夠食
雖然佢係有骨嘅海南雞
但係雞味同埋肉質既口感都唔錯 係水平之上

但係肉質好嫩滑
不得不讚係佢個汁

好味之餘但係有冇搶到原本嘅鮮味~~

馬拉盞炒通菜

而家雖然唔係食通菜嘅季節
但係味道同品質都唔差
鹹鹹的馬拉盞 味道好鮮味但又唔會太重口味!!
互相配合真係天衣無縫
2019-03-03
2019-03-04 139 views
今日同朋友約食這間新開的泰國菜,入到去環境舒舒服服d枱唔係痴住晒,重有卡位坐,可以好好同朋友傾下計享受餐飯!😌見個2人餐$288就試下啦,本身還想加其他野食,侍應姐姐說我地一定夠食再叫怕我地飽到食唔晒,而事實上好彩聽侍應姐姐話,咁2人餐份量真係飽到上頸,份量真係足2人甚至3人享用。前菜泰式酸辣鳳爪,選用無骨鳳爪易入口,爽口入味,馬拉盞炒雜菜,調味適中夠晒爆鑊氣。其後的泰國咖哩大蝦配2件蒜茸包,個包用厚多士即製好食到不得了!點埋個咖哩汁一絕~另外個大蝦比想像中大份,唔係得1,2隻大蝦係入面而且d蝦夠新鮮好食!😋其後有個泰特色海南雞,除左雞有雞味外雞肉唔鞋口夠軟,份量也十足~最後還來一個泰式蝦頭油炒飯,實係飽到上心口啊!另外個餐還包左兩杯泰國特飲和甜品兩份~我們叫左珍多冰和菠蘿冰,用料十足好解渴,最後的甜品是椰青糕同香芒椰汁糕~泰好食如果唔係咁飽好想打包幾粒回家做宵夜~😅😅+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2019-03-02 223 views
青衣區泰菜寥寥可數,十隻手指數得盡。最近,一間新店跨區擴展,殺入青衣,大展拳腳。裝修花了一點心思,雖然泰國色彩不多。間隔似茶餐廳格局,表述其平民化價錢,更免收加一。小食選擇多元化,煎炸類不但即叫即做,火喉十足。外皮香脆,內裡熱騰騰,配上香茅醬,大火炸至金黃色。不用加泰式酸辣汁,已十分惹味。廚師用心研究菜色,將班蘭葉炸至脆卜卜,可一口嚐班蘭葉的甘香雞肉的嫩滑。將食材發揮得淋漓盡致,不浪費一草一葉。香噴噴的燒烤味,配上甜咖哩,老少皆宜。四串作為一人份量,也不為過。港式泰菜的通病皆是辣度和香料不足,無骨鳳爪一點也不辣,酸度也略為遜色。廚師可再花多一點心思,再調一調味。泰式汁承傳了泰國人愛酸好甜的風格,味濃而不搶。若配以白飯,極之醒胃。羊扒超過九成熟,肉感不粗。
青衣區泰菜寥寥可數,十隻手指數得盡。

最近,一間新店跨區擴展,殺入青衣,大展拳腳。

裝修花了一點心思,雖然泰國色彩不多。

間隔似茶餐廳格局,表述其平民化價錢,更免收加一。

小食選擇多元化,煎炸類不但即叫即做,火喉十足。

香茅雞翼

泰式班蘭葉包雞

泰式炭燒串燒雞

泰式無骨鳳爪

炭燒紐西蘭羊架配泰式香草汁

2019-03-01
$132 (Dinner)
香茅雞翼
泰式班蘭葉包雞
泰式炭燒串燒雞
炭燒紐西蘭羊架配泰式香草汁
2019-02-27 167 views
入青衣探完朋友,去長發商場找了一間新開的泰國菜,四個人點一個良朋好友4人餐剛剛好。A.泰式小食拼盤春卷炸得香脆,蝦餅彈牙,炸魚餅加埋香茅丁香等香料B. 地道冬蔭功湯個湯好大窩,酸酸辣辣夠地道,仲有海蝦,蘑菇等鮮料C. 泰式咖喱大肉蟹嘩,真係成隻肉蟹,而且好鮮味,肉質厚實,唔會因爲咖喱炒而交死蟹,蟹蓋仲好多膏,個蟹鉗大大隻就知道幾正啦。咖哩汁唔辣甜甜地,仲配有蒜茸包。D. 泰特色海南雞海南雞不會太多肥膏,鮮嫩。E. 馬來盞炒通菜夠鑊氣,惹味非常。F. 菠蘿海鮮炒飯一整個菠蘿上,好滿足,飯炒得乾身,粒粒呈黃色飽滿,而且用新鮮菠蘿。G. 甜品,我最愛芋頭西米糕,清甜美味。H. 飲品都有很多可以揀,珍多冰、龍眼冰、香茅冰等等。總結:呢個餐好抵食,咖喱肉蟹最正,份量足夠五位大人食。

A.泰式小食拼盤
春卷炸得香脆,蝦餅彈牙,炸魚餅加埋香茅丁香等香料

B. 地道冬蔭功湯
個湯好大窩,酸酸辣辣夠地道,仲有海蝦,蘑菇等鮮料

C. 泰式咖喱大肉蟹

D. 泰特色海南雞
海南雞不會太多肥膏,鮮嫩。

E. 馬來盞炒通菜
夠鑊氣,惹味非常。

F. 菠蘿海鮮炒飯

G. 甜品,我最愛芋頭西米糕,清甜美味。

H. 飲品都有很多可以揀,珍多冰、龍眼冰、香茅冰等等。

總結:呢個餐好抵食,咖喱肉蟹最正,份量足夠五位大人食。

2019-02-25
$150 (Dinner)
  • 泰式咖喱大肉蟹
見屋企樓下長發商場開左新泰國餐廳,見價錢唔貴,收工後就老公去一試。呢道坐位好寬敞舒適。首先點左4*串燒,擇選左雞串,串燒都燒得好香,肉唔會乾身,帶點焦香,炭香味濃,配合埋沙爹醬食非常惹味一流!生蝦刺身,都幾大份,每人有三隻,大大隻,夠鮮美,加一粒小蒜,點小小辣,已經非常香蒜香炒通菜,老公唔想食辣,但蒜炒都好惹味,味夠濃,通菜清爽,好有泰國街頭小炒既感覺。脆香咖哩大包軟殼蟹一上檯,咖哩多到好似火山爆發咁湧出黎,睇見都流哂口水。軟殼蟹份量唔算多,但外脆內嫩,好厚肉。吸收左咖哩汁好JUICY咖哩味道偏甜,好香椰奶味,裡面仲有啲蛋花同蔥,有口感得黎又惹味我最中意係個包,包蓋好香脆,整個包索左咖哩汁,外脆內軟,吸引哂所有精華,做得非常出色。最愛就係個蒜蓉包,又脆卜卜又好香牛油味,超滋味,吾錯吾錯。最後點小得泰式甜唔作結👍🏻😋

脆香咖哩大包軟殼蟹
一上檯,咖哩多到好似火山爆發咁湧出黎,睇見都流哂口水。

最愛就係個蒜蓉包,又脆卜卜又好香牛油味,超滋味,吾錯吾錯。

最後點小得泰式甜唔作結👍🏻😋
$170 (Dinner)
2019-02-24 143 views
金泰園位於長發商場5樓,餐廳明亮光潔,裝修設計又細緻,坐得舒服。海南雞,雞肉被爽肉滑,值得一讚嘅係雞肉已經去咗骨,雞肉嫰滑充滿彈性,而且充滿光澤,泰式醬酸甜辣到恰到好處,配上新鮮嘅香油雞飯非常好味。泰式炒金邊粉,吵得非常嘢未,調味亦不會泰濃,食完唔會覺得口渴,而且油份也沒有想像中的那麼多,還有其他蔬菜等等,充滿泰式風味,分量充足,夠晒鑊氣,十分之出色。鹹魚炒芥蘭啊,炒得好惹味,充滿鹹魚嘅香氣,芥蘭翠綠,入口爽脆,充滿鑊氣,果然係必食推介燒羊架,分量出奇的多,真的太抵食了,羊架充滿樣嘅蘇味,而且10分入味,肉質軟身,肉質唔會過肥或者過瘦,恰到好處,一啖肉一啖咁食,零舍開胃,配上特製嘅泰式醬汁, 10分有泰國風味。肉碎生菜包,食泰國嘢就梗係啲食㗎啦,生菜新鮮就梗係不在話下啦,肉碎辣辣地,真係越食越辣,份量都好多,一碟生菜都唔夠呀⋯⋯蒜蓉包,唔好睇佢四四方方平平無奇,一上枱就洋溢着牛油嘅香味,食落口外脆內軟,再加上牛油嘅香氣,一食真係滋味無窮啊!椰汁冰,夠晒冰凍,龍龍嘅椰汁香氣,椰汁10分滋味,原本要減肥嘅我,我唔理得咁多啦。

2019-02-23 142 views
今日探朋友既關係,來左長發商場,原來而家轉變甘大,開左好多新餐廳,我地就揀左位於5樓既"金泰園",座位夠闊,好寬敞,知道我地有小朋友,員工們都熱心幫忙安排🙏🙏泰式無骨鳯爪 $48微微酸辣,鳳爪無骨,食就最方便。再配上青瓜+蕃茄+蘿蔔絲,成為美味的沙律前菜泰式生蝦 $72鮮美彈牙的蝦肉,配上酸甜微辣的泰式醬料 碟底仲有保鮮紙包住d冰,可以保持温度同新鮮馬來盞炒通菜 $68又嫩又綠,油份唔算多,小小辣泰式海南雞 (半隻) $80賣相幾靚仔,雞肉幾嫩滑,最重要係旁邊個醬汁,撈飯食一流蝦頭油海鮮炒飯 $68蝦頭油即係泰國蝦膏,有提鮮的作用亦會更香口炒飯粒粒分明,海鮮就有蝦,蜆肉,魷魚…雖然我地2個女仔,但都差不多成碟食晒椰汁珍多冰青檸梳打3百幾蚊食到捧住個肚走

泰式無骨鳯爪 $48
微微酸辣,鳳爪無骨,食就最方便。
再配上青瓜+蕃茄+蘿蔔絲,成為美味的沙律前菜

泰式生蝦 $72
鮮美彈牙的蝦肉,配上酸甜微辣的泰式醬料
碟底仲有保鮮紙包住d冰,可以保持温度同新鮮

馬來盞炒通菜 $68
又嫩又綠,油份唔算多,小小辣

泰式海南雞 (半隻) $80
賣相幾靚仔,雞肉幾嫩滑,最重要係旁邊個醬汁,撈飯食一流

蝦頭油海鮮炒飯 $68
蝦頭油即係泰國蝦膏,有提鮮的作用亦會更香口
炒飯粒粒分明,海鮮就有蝦,蜆肉,魷魚…
雖然我地2個女仔,但都差不多成碟食晒

椰汁珍多冰