2019-02-21 120 views
長發商場五樓裝修後,真係多左好多食肆選擇,中西日韓泰乜都有。自從開左間連鎖式平價西餐,閒閒地都要等返廿幾張枱,基於無乜耐性,就轉投去試下新開既泰國菜,目測黎講閒日都幾滿,但入座效率高真係完勝!望到門口既晩市推介,一於就叫推介果幾款菜!金柚子沙律,餐前開胃小食。食得出係用泰國金柚,大大件又甜又多汁,配埋個醬酸酸地,細心睇都用上幾多泰式配料同醬料,又椰絲又蝦米。。。醒胃得黎好岩做小食炸蝦餅,新鮮即炸起,入口熱辣辣趣卜卜,蝦餅夠彈牙爽口,又唔油膩,點埋泰式辣醬甜甜酸酸,好食!咖哩大包軟殼蟹,好高質賣相又得。炸好既軟殼蝦點埋泰式黃咖哩,濃濃既椰漿味,甜甜地夠入味。大包係豬仔包,用黎咖哩汁一流,真係夠三至四個人既份量。原個菠蘿海鮮炒飯。最鍾意佢係用真菠蘿肉,超甜!而且個飯炒得夠乾身,真係粒粒飯粒,仲有好多魷魚,蜆肉係入面,份量又多,超值!兩個人食左咁多都只係300蚊左右,真心抵,難得地性價比都咁高質。以後又多一間長發飯堂可以選擇,原來仲有早餐同下午茶供應,無得輸!

望到門口既晩市推介,一於就叫推介果幾款菜!
金柚子沙律

炸蝦餅

咖哩大包軟殼蟹,好高質賣相又得。炸好既軟殼蝦
咖哩大包軟殼蟹

原個菠蘿海鮮炒飯

$150 (Dinner)
金柚子沙律
炸蝦餅
咖哩大包軟殼蟹
原個菠蘿海鮮炒飯
2019-02-21 64 views
今日朋友請我食飯,黎到青衣,佢帶咗我去食泰國菜,佢話呢間泰國菜味道唔錯,於是帶咗我嚟試一試,坐落於商場,適逢食飯時間,都九成滿左,好彩仲有一張枱留返俾我哋。泰式無骨鳳爪沙律,頭盤,就梗係要開開胃胃啦,呢個沙律酸酸甜甜又辣辣地,最緊要嘅係夠晒冰凍,而且鳳爪又冇晒骨,入口爽口又彈牙,真係果然夠晒開胃。泰式生蝦,蝦肉晶瑩剔透,而且夠晒新鮮,入口甘甜爽口,配上特有嘅泰式醬汁,果然夠晒風味。冬陰公湯,叫咗個細嘅,足足可以有四人嘅份量,食泰國菜又點可以冇冬陰公呢一個主角啊,上枱冬陰公熱辣辣,而且香料較多,裏面仲有四隻大蝦,蝦肉夠晒新鮮,而且蝦膏融入係個湯,令呢道菜生色不少。泰式海南雞,雞肉鮮嫩,雞皮金黃色,完全食唔出有雪藏味,雞皮入口爽脆彈牙,雞肉鮮嫩無比,最緊要嘅係已經去晒骨,啖啖肉,點上特有嘅醬料,入口滋味無窮。芒果糯米飯,分量夠晒大碟,芒果飯上枱仲好熱,入口煙煙銀銀,好有口感,椰汁夠晒充足,入口香滑,配上鮮甜嘅芒果,每一啖,都充滿泰式嘅風味。

適逢元宵佳節同老公黎到長發廣場食番餐好既慶祝下,我地揀選左呢到新開無耐既泰國菜黎到品嚐品嚐😆😆呢到地方寬敞環境舒適燈火明亮,望一望餐牌菜色價錢亦十分合理相宜!!我地兩個人點左幾個菜色黎到品嚐一下,食物質素及菜色份量都好高質👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻泰式生蝦$72生蝦入口鮮甜美味,再加上餐廳附上既辣汁,別有一番風味!!冬陰公湯(細)$68湯內有4隻大蝦,材料豐富,飲落去味道唔算太辣,就算唔食得辣既都可接受🤭🤭泰式甜酸魚柳$68魚柳炸得好香脆,入口酸酸甜甜感覺開胃,拎黎送飯一流!!馬來盞炒通菜$68通菜炒得好有穫氣,食落亦唔覺得韌!!泰式肉蟹粉絲煲$288蟹肉鮮甜美味,粉絲亦十分入味,我地食完一碗又一碗,完全好味都停唔到口😆😆😆食左咁多野埋單五百幾蚊確實抵食,我地下次定必再度光臨😬😬😬

泰式生蝦$72
生蝦入口鮮甜美味,再加上餐廳附上既辣汁,別有一番風味!!

冬陰公湯(細)$68

泰式甜酸魚柳$68
魚柳炸得好香脆,入口酸酸甜甜感覺開胃,拎黎送飯一流!!

馬來盞炒通菜$68
通菜炒得好有穫氣,食落亦唔覺得韌!!

泰式肉蟹粉絲煲$288

食左咁多野埋單五百幾蚊確實抵食,我地下次定必再度光臨😬😬😬
2019-02-19
$270 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
2019-02-17 76 views
同朋友飯局,唔想去太遠,見屋企附近有間新餐廳,一於試下去到好快有位,之後坐低,幾舒服依度好似開左唔係太耐,但晚市好快就有好多人,好在我地黎得早沙律賣相好得意,好似一條船.入口味道小小酸中又帶甜 !! 口感煙煙韌韌咁,感覺唔錯 ~另外食左泰式拼盤,泰式香脆蝦餅 同泰式春卷係最好食好明顯我太餓 ... 全部都覺得好正呀 !!又唔會 好濃味 ~~ I LIKE IT !!!!! 最後食埋甜品芒果糯米飯,成個感覺好滿足,之後再去行街
同朋友飯局,唔想去太遠,見屋企附近有間新餐廳,一於試下

去到好快有位,之後坐低,幾舒服

依度好似開左唔係太耐,但晚市好快就有好多人,好在我地黎得早

另外食左泰式拼盤,泰式香脆蝦餅 同泰式春卷係最好食

最後食埋甜品芒果糯米飯,成個感覺好滿足,之後再去行街
2019-02-15 92 views
情人節約左愛人睇戲,睇戲前醫醫肚先,近近地就選了這裡吃我們的晚餐。想不到平日的夜晚都差不多full house。 被安排在卡位實在太好了,感覺很relax,亦較有私隱!  金柚子沙律,比我預期好吃,辣味夠,不會淡味,份量合理,吃得過!對女生來說有驚喜賣相不錯,而且沙律很新鮮,是真材實料的,食完十分開胃 泰式菠羅炒飯,飯質粉嫩軟滑,豐腴入味,味道恰好,很不錯!而且上枱熱騰騰,很好吃。看著那白煙徐徐上升,就知道這是新鮮熱辣剛剛炒起!菠羅新鮮,份量比想像中還要大,味道不錯!滿意!賣相吸引。價錢以泰式菠羅炒飯來説不算貴,份量足夠兩個女仔食,加上擺碟別有一番心思,大力推薦。餐廳的加分位是環境真的很舒服!至少和朋友聊天不會被旁邊那枱聽到。舒舒服服享受一餐。

想不到平日的夜晚都差不多full house。

被安排在卡位實在太好了,感覺很relax,亦較有私隱!

賣相不錯,而且沙律很新鮮,是真材實料的,食完十分開胃

2019-02-11 159 views
開工大吉,又黎新既一年,同同事食返餐正野,黎個美好的一天餐廳給人一種舒適的感覺,希望嫂嫂吃得開懷,傾得盡情。燈光柔和,很舒服! 內裏設有多張二至四人枱,亦預設兩三張長枱,枱與枱之間空間不錯,感覺寬闊。 翻開餐簿,設計清晰,分別有頭盤、沙律、湯、海鮮、肉類、飯麵、野菜、配菜、甜品和飲料,選擇不少。嘩!金柚子沙律賣相真的很精美吸引,樣子可愛得不捨得吃落肚。新鮮蔬菜帶些香辣的味遁,味道剛好,不會太濃,份量也很多,十分開胃泰式蒸原條烏頭泰式明爐魚就見得多,泰式蒸原條烏頭就少啲見,一於嚐一嚐它的風味。原條魚體積中等,肉質潔白紮實,但並不嚡口,而魚腩、魚鰭和魚尾就較嫩滑,而背部肉質亦片片分明,也有鮮味,喜歡吃時再淋些青檸 ,帶微辣更有風味。泰式小食拼盤多數食泰菜一定會吃小食,特別小食拼盤,通常不會錯過,就點一道泰式小食拼盤。泰式小食拼盤,煮的時間剛好,春卷和蝦餅保持爽脆且有咬口。而且勝在並不油膩,味道不會過鹹,簡單的美味。冬蔭公湯的外表十分漂亮,感覺挺有特色和新鮮感。有心思擺設。湯底 挺身香滑,味香中滲出辣味,味道剛好,不會太辣,更討我喜歡。一向是我跟嫂嫂傾訴,但今晚我就當一個聆聽者。望着美景,吃
開工大吉,又黎新既一年,同同事食返餐正野,黎個美好的一天

冬蔭公湯的外表十分漂亮,感覺挺有特色和新鮮感。有心思擺設。

一向是我跟嫂嫂傾訴,但今晚我就當一個聆聽者。望着美景,吃着美食,的確可讓人盡訴心中情,給嫂嫂盡情發洩,事情未必馬上可解決,但也可舒緩一下,希望我是一個好的傾訴對象。
2019-02-09 148 views
最近返工轉左地方 ,今日我早放工咁岩又有個friend 得閒 所以我地兩個港女就去食晚飯啦第一次去食比佢嘅裝潢所吸引, 餐廳內裏寬敞明亮,感覺十分舒適而且仲播住輕鬆嘅純音樂 環境相當清幽舒服 ,真係冇得輸除左環境高級 佢食物都相當不錯 首先講下個泰色豬頸肉 ,熱辣辣好正 ,肉質都好鮮嫩,唔會係好硬難入口果種 側邊D配菜幾好食!!成個造型好靚 脆香大包咖哩軟殼蟹, 裏面都幾厚實足料 ,咖哩味甚濃,但 我無蓋過蟹肉味 不過都清新醒胃 至於佢個軟殼蟹, 佢特別個位係真係好軟熟香脆, 然後係係個口腔裏面漸漸滲出微辣 ,唔會太辣, 不錯甜品係芒果白糯米飯,個芒果 好香, 糯米飯都好好食,鐘意糯米飯嘅朋友一定要黎試 泰國菜其實都 係一種好高級嘅享受 性價比都幾高 等我再約其他人食先

而且仲播住輕鬆嘅純音樂 環境相當清幽舒服 ,真係冇得輸

除左環境高級 佢食物都相當不錯

側邊D配菜幾好食!!成個造型好靚

2019-02-05 153 views
平時一向是我找嫂嫂傾訴,帶給她不少煩惱,但今次由我當聆聽者,她很懊惱呀⋯⋯餐廳給人一種舒適的感覺,希望嫂嫂吃得開懷,傾得盡情。燈光柔和,很舒服! 內裏設有多張二至四人枱,亦預設兩三張長枱,枱與枱之間空間不錯,感覺寬闊。 翻開餐簿,設計清晰,分別有頭盤、沙律、湯、海鮮、肉類、飯麵、野菜、配菜、甜品和飲料,選擇不少。嘩!金柚子沙律賣相真的很精美吸引,樣子可愛得不捨得吃落肚。新鮮蔬菜帶些香辣的味遁,味道剛好,不會太濃,份量也很多,十分開胃泰式蒸原條烏頭泰式明爐魚就見得多,泰式蒸原條烏頭就少啲見,一於嚐一嚐它的風味。原條魚體積中等,肉質潔白紮實,但並不嚡口,而魚腩、魚鰭和魚尾就較嫩滑,而背部肉質亦片片分明,也有鮮味,喜歡吃時再淋些青檸 ,帶微辣更有風味。泰式小食拼盤多數食泰菜一定會吃小食,特別小食拼盤,通常不會錯過,就點一道泰式小食拼盤。泰式小食拼盤,煮的時間剛好,春卷和蝦餅保持爽脆且有咬口。而且勝在並不油膩,味道不會過鹹,簡單的美味。冬蔭公湯的外表十分漂亮,感覺挺有特色和新鮮感。有心思擺設。湯底 挺身香滑,味香中滲出辣味,味道剛好,不會太辣,更討我喜歡。一向是我跟嫂嫂傾訴,但今晚我就當一個聆

2019-02-03 126 views
過年前約了朋友在青衣交收東西,順便吃個飯,餐廳地點在朋友家附近,金泰園,一看名字便知道是泰國餐食物很快上枱了,泰式菠羅炒飯和泰式小食拼盤泰式小食拼盤內有香脆蝦餅、泰式春卷和泰式炸蝦味道十分香脆,點上醬汁更好吃,值得一試泰式菠羅炒飯的造型十分可愛!!口感綿綿糯糯的蠻特別,飯粒煙韌,味道不錯甜點是芒果菠羅糯米飯,味道帶清香,不會死甜,不錯吃,加入了粒粒糯米飯很有咬口,而且帶點椰香很好吃飲品點了一杯香茅冰,型型的外貌像杯 cocktail。看到別枱的食物,看起來也很吸引,下次可以來試試

食物很快上枱了,泰式菠羅炒飯和泰式小食拼盤
泰式小食拼盤內有香脆蝦餅、泰式春卷和泰式炸蝦

味道十分香脆,點上醬汁更好吃,值得一試

泰式菠羅炒飯的造型十分可愛!!
口感綿綿糯糯的蠻特別,飯粒煙韌,味道不錯

飲品點了一杯香茅冰,型型的外貌像杯 cocktail。

看到別枱的食物,看起來也很吸引,下次可以來試試
2019-01-24 155 views

2019-01-19 147 views
金泰園在區內都算有名氣,但一直未有機會去試,上星期姊妹們在whatsapp group講起,原來佢地依排早放工,於是走去試下佢先!幸運地,我地安排坐在卡位位置,實在捨意!加上呢度空間感大,裝潢富泰國色彩,令我好似置身於泰國一樣.當中最好食既一定係金柚子沙律,沙律菜好新鮮,個汁唔會太濃,易入口又開胃.泰式小食拼盤包括有炸蝦餅、炸春卷、鳳凰丸、炸蝦幾彈牙,有冬䕃公香味,幾特別!蝦餅整得幾好,皮薄,帶香茅香味,都唔錯!炸春卷炸得好脆,配上泰式醬好惹味!冬蔭公湯味道好突出,濃郁酸甜又易入口,好特別!建議一碗一碗慢慢飲,慢慢享受,唔會覺得好heavy.舒舒服服又嘆左一個夜晚,食飽飽又可以返去訓教!
蝦餅整得幾好,皮薄,帶香茅香味,都唔錯!
炸春卷炸得好脆,配上泰式醬好惹味!

冬蔭公湯味道好突出,濃郁酸甜又易入口,好特別!
建議一碗一碗慢慢飲,慢慢享受,唔會覺得好heavy.
舒舒服服又嘆左一個夜晚,食飽飽又可以返去訓教!
2019-01-17
2019-01-17 269 views
🥢青衣食啱香港人口味泰國餐🥢有時想食泰國餐,但同行朋友屋企人食唔到辣,正宗的泰國餐根本食唔到,青衣有間剛開業無耐的泰國餐,呢到啲食品就曬香港人口味,不酸不辣,可以一家大細都食得🥢脆香咖哩大包軟殼蟹 $108大包做法係農夫包咁,入面空心放了一隻軟殼蟹,放上咖哩汁,賣相一流,咖哩汁不辣香甜口味,蟹已經炸過,但已經淋曬一pat 野,味道一般🥢炸蝦餅4 件 $53炸的爽脆,合格,沒有特別驚喜🥢炒金邊粉 $68不辣不酸,但炒得幾香,有點覺得似廈門粉米feel🥢馬拉盞通菜 $68香口多油,正正常常🥢蟹肉炒飯 $86炒乾身有鑊氣,而且香口,只係蟹肉味不足,當普通蛋炒飯來講是好食的金泰園地址: 青衣擔桿山路6號長發廣場5樓501B鋪
🥢青衣食啱香港人口味泰國餐

🥢脆香咖哩大包軟殼蟹 $108

🥢炸蝦餅4 件 $53
炸的爽脆,合格,沒有特別驚喜

🥢炒金邊粉 $68
不辣不酸,但炒得幾香,有點覺得似廈門粉米feel

🥢馬拉盞通菜 $68
香口多油,正正常常