2012-01-01 279 views
姬松茸花膠燉烏雞幾好,價錢只是$128。沙薑雞好滑。所謂蒜蓉大蟶子太細了,只是蟶子bb。我哋仲叫咗綠豆沙,盛惠$6.8一碗,質素不錯,令人喜出望外。最後,張單計錯數,改完兩次都錯,要改善!
2011-12-30
2011-12-04 190 views
今日本來打算去金滿庭食小籠包,六點半去等位,3-4 人枱要等20張,最後只好放棄。想起之前看過雜誌上的廣告 "$48五兩重大閘蟹",這價錢真是很吸引,一試無妨。我們家3個人點了大閘蟹和羊腩煲,天氣凍最好就是食羊腩煲,可以保暖羊腩煲的價錢很抵食$128,份量十足,還有一碟唐生菜;味道方面:羊肉入味,鬆軟;整體略咸,但不失為送飯的佳品。到今晚的主角大閘蟹,份量真的有五兩重;味道方面:蟹膏很多,但不致於頂蓋,肉質沒有太大驚喜,最後還送上一杯熱騰騰的薑茶,味道很正。整體不過不失,價錢抵食,可以一試。

整體不過不失,價錢抵食,可以一試。
羊腩煲$128
大閘蟹 $48
足五兩重大閘蟹
2011-11-26
$100 (Dinner)
羊腩煲$128
大閘蟹 $48
足五兩重大閘蟹
昨晚與同學於金都聚會,一大夥人當然就選火鍋了,$88「任飲任食」(連加一$96.8)。食物味道一般。當然,看見「任飲任食」的四大字都不期望它會給我任何驚喜,放得入口已經感恩了。芝士丸吃起來似忌廉芝士,帶酸味,各人吃了後都「耍手另頭」;肥牛極肥,見白少見紅;丸類多渣;豆腐不滑沒豆味;最吃得下口的算是魚片了,夠味(可能只是調味料下得重手)。酒樓環境一般。八時半客人仍然不少,坐得有點迫,腳邊的電線很煩人,進出不甚方面。值3分的原因是有電視…可以觀看億元六合彩的攪球過程,算是最滿意的部份。服務差劣。下單紙上點了的配料很多都沒有來到,要三番四次不斷遞紙才到,惟配料數目仍是不符,不少配料已賣光。飲品很多都欠奉,酸梅湯、雪梨水以及很多都賣光,最後只有稀釋到完全沒有味的利賓納…部份待應更加裝作看不見我們揮手。我們想替湯底加水,千辛萬苦找到個過來的答應轉頭幫忙的,可惜過了一段時間仍是不知所縱,最後要自己去加!自己親身拿著熱水壺加了三至四次水!簡直離譜。衛生方面一般。碗碟邊「黏手」,裝飲品的容器有茶葉渣贈送。進食過程中時不時有陣怪味傳到鼻裡去…老實說,如果要標榜「任飲任食」的話食物和飲品供應必須要夠,不可

芝士丸吃起來似忌廉芝士,帶酸味,各人吃了後都「耍手另頭」;
肥牛極肥,見白少見紅;
丸類多渣;
豆腐不滑沒豆味;
最吃得下口的算是魚片了,夠味(可能只是調味料下得重手)。

部份待應更加裝作看不見我們揮手

老實說,如果要標榜「任飲任食」的話食物和飲品供應必須要夠,不可能什麼都一律欠奉。如果我是想吃空氣的話,為什麼要給錢去你的酒樓
連加一每人承惠$96.8,你問我值嗎?當然不值。食物成本已經夠低,但是給客人的數量十分吝嗇,配料數量少得可憐。吃飽我們的根本就是公仔麵和烏冬。
說真的,這餐只多只值數十元(我寧願去吃大家樂),上百元的收費實在是不知所謂。

這間酒樓給我的除了是反感外,還是反感,不得迫我與它說永別。
2011-05-20
$96.8 (Other)
2011-04-07 66 views
今日眼見隔離table 有對夫婦同一個著黑衫既部長罵戰!話說對夫婦坐左埋位一陣……….個黑衫既部長問佢地叫左茶未………對夫婦一時唔記得叫左未…….同佢講唔記得左……想叫個部長check 下叫左未……未叫就而家叫lar (當時夫婦都好聲好氣)……….點知個黑衫部長(女人)…寸對婦夫…..話佢地一個唔記得都算……..你地兩個人都唔記得叫左茶未? (態度超寸!)…..仲唔只講左一次!!!........個男人最終忍唔住開聲個部長….個部長仲寸寸貢鬧返個男人………@.@!!點解呢個黑衫女人可以做到部長?!!!....希望金都正視員工態度! …..我都決定以後唔會再去金都……..從來未見過咁惡既部長 (女人) !!! 請個咁既人返黎……簡直趕客!
今日眼見隔離table 有對夫婦同一個著黑衫既部長罵戰!

2011-04-05
2011-03-07 49 views
星期日同最愛的爸爸和媽媽出街食飯, 諗住試一間未食過晚飯嘅酒樓, 點知就瀨咗野咕嚕蝦($68) : 唔夠甜又唔夠酸, 總之就唔湯唔水, 加上超厚粉, 仲有幾隻係"霉", 問您死未金銀旦菠菜($50) : 大大碟, 賣相唔錯, 可惜連愛吃淡味的媽媽都話"好淡", 可想而知...京蔥雞球紅燒豆腐($68) : 不過不失, 但係...豆腐好細件粟米班塊($78) : 超唔掂, 超厚粉, 超少汁, 仲要唔夠熱晚飯期間, 周邊都有好多人手持"$1多寶魚"券想使用, 得到的答案是"只可在星期一至五, 8:45pm前使用" , 我們一家終於都明白點解一間食物質素咁差嘅酒樓會差不多full哂, 就是被一張並未有列明"只可在星期一至五, 8:45pm前使用"的"$1多寶魚"券吸引, 不得不在此讚賞一下爸爸的英明, 因為早兩日爸爸飲下午茶時已經問咗門口個知客, 星期日可唔可以用...哈哈...叻仔另外, 隔離枱after 8:30pm叫野, 乳鴿又無, 片皮鴨又無, 就連豆苗都無, 都唔係做生意嫁

晚飯期間, 周邊都有好多人手持"$1多寶魚"券想使用, 得到的答案是"只可在星期一至五, 8:45pm前使用" , 我們一家終於都明白點解一間食物質素咁差嘅酒樓會差不多full哂, 就是被一張並未有列明"只可在星期一至五, 8:45pm前使用""$1多寶魚"券吸引, 不得不在此讚賞一下爸爸的英明, 因為早兩日爸爸飲下午茶時已經問咗門口個知客, 星期日可唔可以用...哈哈
...叻仔

2011-03-06
$123 (Dinner)
2011-03-07 18 views
最初菜單沒有注明鮑魚有多少隻 但落單後菜單多咗注明17隻, 但我們也未知 因張菜單一直存放 仕應手, 直到食飽埋單 酒樓經理走入哩話張單出錯 , 鮑魚應每碟12隻 但 出錯咗 17 隻 , 要每席須多付HK150 只係一句出錯單對唔住 仲要比 加一 , 咁即係酒樓做錯要食客負責 咁做酒樓又 幾好喎 這餐生日飯十分掃興
這是落單後的菜單
最初菜單沒有注明鮑魚有多少隻
但落單後菜單多咗注明17隻,
但我們也未知
因張菜單一直存放 仕應手, 直到食飽埋單
酒樓經理
要食客負責
咁做酒樓幾好喎 這餐生日飯十分掃興
這是落單後的菜單
2011-03-04 10 views
是晚一班朋友來到我們家裡, 大家還未吃飯, 還是先到商場晚膳. 星期日晚上的馬鞍山, 一到六點三, 已經間間店子都排長龍, 先後去了幾家店都要等一大輪, 唯有這裡不用等位, 好, 就一如試試這裡. 環境是典型的酒家格局, 都算光猛的. 六個人, 本來叫了六道菜色, 不過有一個就等極都無, 最後只吃了以下五道菜色:脆皮燒雞 $68: 6分, 皮夠脆, 但肉不太嫩滑, 也嫌偏乾.馬來醬汁骨 $68: 5分, 用上沙茶醬及椰醬混合的醬汁, 感覺上就像在吃火鍋點沙茶醬, 味道相當濃, 怕濃味的要小心. 肉排都相當之肥, 件件都有好大部份肥豬肉, 好得人驚.粟米石班塊 $78: 5分, 要了個近日大熱的粟米石班塊, 班塊炸得好勁, 也太粉, 當然, 用粟米來撈飯就幾時都係一流.蒜蓉炒豆苗 $58: 6分, 豆苗不太靚, 也炒得比較乾, 不過還算幾大碟, 夠六個人夾完再夾.蟹肉扒玉子豆腐棠菜 $62: 6分, 是晚女仔為主, 還是再叫一道綠色為上. 棠菜大大件, 也是不太靚. 玉子豆腐不夠滑, 不過跟上蟹肉同吃還算可以.食物水準一如所料只是一般, 不過又未都好差的地步, 不想排隊的話, 來這裡也是

食物水準一如所料只是一般, 不過又未都好差的地步, 不想排隊的話, 來這裡也是個選擇. 服務就真係好差, 叫飯是追完又追先有, 漏了單也態度惡劣.

或者來之前已把期望降到最低, 出來的效果還可以.
$81 (Dinner)
2011-02-01 33 views
金都其實係我屋企人經常去飲茶食飯既地方,佢地出品只可以用不過不失去形容。有鑑於過去幾年,金都推出既散叫火鍋實在令人汗顏,所以今年既任食火鍋實在沒有抱太大期望。晚上 8:45 前入座:HK$98/位 晚上 8:45 後入座:HK$88/位 以上已包括加一、湯底及飲品,限 2.5 小時 (但閒日唔多人等位,所以夠鐘都唔會催人走)飲品有酸梅湯,雪梨水,利賓納,竹蔗水等等共6 款,另有某碑酒任飲湯底都係一般沙爹、清湯、豬骨 ... 要留意佢地既豬骨用燒豬骨,同一般酒樓(如稻X)不同,所以豬骨味不重。但可以讚下佢加水時真係加湯,出面大部份餐廳都係加水,湯底會愈來愈稀,但因為金都係加湯,所以個湯底愈滾愈有味。事前家人已食過幾次,已知會左每次入單只有 8 成食物出齊,所以當晚已經有心裡準備,但居然連普通既芝士腸都冇就真係那過左小小,最後我都忍唔住問過經理,結果佢即刻沖入去廚房拎出黎比我,雖然好尷尬,但只要問... 最後都有得食。一般任食火鍋都係果D食物,大約 20 種左右,都係 D 平價野:肥牛OK新鮮;羊肉、炸魚皮太碎;豬肉片出左豬頸肉,但滾好耐都唔硬;魚骨、魚腩媽媽都話好正,我見到都好多肉 !!

晚上 8:45 前入座:HK$98/位

晚上 8:45 後入座:HK$88/位

肥牛OK新鮮;

羊肉、炸魚皮太碎;
豬肉片出左豬頸肉,但滾好耐都唔硬;

魚骨、魚腩媽媽都話好正,我見到都好多肉 !!
雲吞、九菜餃皮薄料足,魚皮餃較硬;
豬潤第一次ORDER 時較好,第二次就好黑,第三次直頭冇出;

手打丸類 OK 好食,但鮻魚丸好腥,蝦丸、墨魚丸好彈牙;

鵝腸...爸爸話混左 D 雞腸但仍然新鮮
另外有烏冬同出前一丁都係完整一包拎出黎...見到有人冇食到拎走左 =.="

總括黎講,以 HK$98 / 位黎計,價錢同沙田大排檔差唔多,但環境,服務及衛生都好好多。由於附近新開左兩間都係食火鍋酒樓,所以金都今年都有變陣出戰,雖然唔可以話佢好好,但已經比起前年既火鍋好左好多。

2011-01-13
$98 (Dinner)
  • 豬潤,蝦丸,墨魚丸
2011-01-13 14 views
今日同媽咪去飲茶,順便可以做下孝順女,去了馬鞍山新港城中心紅燒乳鴿,炸得皮好脆,好好味,咸味又夠,不過黑了少少豉汁蒸鳳爪:醬汁味道適中,有辣味,最重要係鳳爪離骨,証明炸得透,焗得夠,才可以有這樣效果
今日同媽咪去飲茶,順便可以做下孝順女,去了馬鞍山新港城中心
紅燒乳鴿,炸得皮好脆,好好味,咸味又夠,不過黑了少少
2011-01-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
  • 豉汁蒸鳳爪
2011-01-08 7 views
天氣太凍. 所以就同男友去搵地方打邊邊. 見到 "金都海鮮酒家" 打邊爐好抵. 所以就入去試試.我地 8:35pm 去到. 所以就 $88 全包...:湯底都好夠味. 邊邊配料任叫. 冇 extra 收費....good 湯底又 good 食物都唔錯...好過自己在家打啦虾, 牛肉, 餃子, 云吞, 炸魚皮都好新鮮. 雖然收費平. 但食物質數都好好...抵讚

我地 8:35pm 去到. 所以就 $88 全包...

湯底又 good
食物都唔錯...好過自己在家打啦

2011-01-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$88 (Dinner)
2010-10-20 9 views
今日同亞媽一早去飲早茶. 2個人食了 5 碟點心蠔皇鮮竹卷 - 味道都 ok. 冇特別翡翠鮮虾腸 - 啲虾都 ok. 腸粉夠滑 梅菜排骨飯 - 飯硬了少少. 而且唔夠味 皮旦瘦肉粥 - 粥煮得好 "綿", 真係 so good臘味蘿蔔糕 - 都唔錯. 有蘿蔔味飲早茶真係好抵...下次再同亞媽飲過
今日同亞媽一早去飲早茶. 2個人食了 5 碟點心

蠔皇鮮竹卷 - 味道都 ok. 冇特別

翡翠鮮虾腸 - 啲虾都 ok. 腸粉夠滑

梅菜排骨飯 - 飯硬了少少. 而且唔夠味

皮旦瘦肉粥 - 粥煮得好 "綿", 真係 so good

臘味蘿蔔糕 - 都唔錯. 有蘿蔔味

飲早茶真係好抵...下次再同亞媽飲過
2010-10-20
Waiting Time
7 Minutes (Dine In)
$25 (Breakfast)
奶奶突然話出街食,原來想去金都食特價雞+蝦,平時呢間酒樓人都冇隻(晚飯),今日又幾旺,可能係Friday啦! 講返D食物,三條友叫只雞+蝦,叫多個羅漢齋豆腐和兩個白飯埋單加一連茶芥剛剛好$140,只雞好大隻幾好食,蝦好新鮮,但D蝦唔係好夠秤,但隔離又好多,不過算啦$1想點呀!總之一句扺啦!一至日都有呢個優惠.
2010-04-16
$46.666666 (Dinner)
2010-01-04 3 views
真係平到您唔信呀 !平日片皮鴨一隻竟然賣 68 蚊, 絶對無花巧, 我亦都唔係同金都賣廣告, 我只係想將呢個超值消息話俾大家知, 雖然我係响假日用 98 蚊先享用到, 但都覺得超級抵食呀 !<服務>雖然一隻鴨幾十蚊, 但服務絶對唔馬虎, 由靚仔部長响客人面前片皮, 倚天劍一出, 好快就將約二十塊皮片出, 仲唔會片到肉添侍應醒目, 會响適當時候加水, 換碟<食物>1) 片皮鴨一隻 (平日$68, 假日$98, 二食加 $30) ~ 先講第一食, 皮係好味, 但薄餅唔夠熱, 只係微暖, 令成個片皮鴨薄餅扣咗少少分; 第二食係葱爆鴨肉 (可揀西芹/茄子/涼瓜炒), 少許咸, 但可以接受, 而鴨就好有鴨味 haha2) 南乳粗齋煲 ($58) ~ 呢個真係好有水準, 好有住家feel, 味道唔太咸或淡, 必食推介 下次都會再嚟晚飯, 有電視睇仲有生果盤送, 超值 !!!二人共消費 : $222 (仲打包咗2大盒返屋企)
真係平到您唔信呀 !

<服務>
侍應醒目, 會响適當時候加水, 換碟
<食物>

下次都會再嚟晚飯, 有電視睇仲有生果盤送, 超值 !!!

二人共消費 : $222 (仲打包咗2大盒返屋企)
片皮鴨
2010-01-03
$111 (Dinner)
片皮鴨
2009-11-21 7 views
晚飯跟爸爸慶祝生日, 想找間近近地, 方便又不太擠迫的酒樓, 就選了金都.坐落見都有不少特價菜式, 我們叫了: 大閘蟹 - (好似係$38隻) 佢話足五兩重(計埋草繩應該有既), 都幾多膏喎! 出乎意料之外, 連蟹肉都幾甜! 很少吃大閘蟹的蟹肉都可以如此津津有味! 龍蝦一份連伊麵 - (特價, 唔記得幾錢) ok 啦, 不過不失.羊腩煲+海上鮮 - ($19x) 羊腩咸了少許, 條班仔則幾滑, 味道都可以. 壽包半打 - ($10/個) 幾大個又軟熟, 係蓮蓉咸蛋黃, 算唔錯!它的瀨尿蝦也正在做特價, 下次再試!
坐落見都有不少特價菜式, 我們叫了:

它的瀨尿蝦也正在做特價, 下次再試!
2009-11-02
$123 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 大閘蟹
2009-08-22 10 views
今天去馬鞍山,於是到這間酒樓吃午飯。豉油王炒麵 - 不錯,麵炒得很香,不過用豉油分面下得過多,麵也炒得挺「硬」。(整體來說:OK)鮮蝦腸粉 - 入面的蝦挺多的,腸粉很軟,配腸粉豉油來吃簡直一絕!(上碟時可叫嬸嬸多下豉油)(整體來說:好)蝦球湯麵 - 蝦球的味道有點怪怪,不過也是沒問題的。湯很濃,若將麵泡在湯裡數秒再吃會更好味!(整體來說:好)鳳爪 - 味道淡,但份量足夠。(整體來說:普通)蝦餃 - 蝦餃皮做得很好!不會太「un」及不會太軟。蝦分面,新鮮且味道好。(整體來說:十分好)蘿蔔糕 - 煎得好香,蘿蔔糕夠厚,配甜醬吃簡直是王道!(整體來說:好)炸魷魚洋蔥圈 - 味道較淡,可再濃味。伴碟的食物太多。魷魚有點「un」。(整體來說:OK)馬拉糕 - 鬆軟,咬上去軟綿綿。不會太乾身。顏色啡啡的。(整體來說:好)雙皮奶 - 有陣蛋白味,加上薑汁味,OK的。(整體來說:OK)最後,我會在「推介菜式」中以自己個人喜好來排列食物(由最好吃至最普通)
今天去馬鞍山,於是到這間酒樓吃午飯。

)(整體來說:好)

鳳爪 - 味道淡,但份量足夠。(整體來說:普通)

蝦餃 - 蝦餃皮做得很好

雙皮奶 - 有陣蛋白味,加上薑汁味,OK的。
(整體來說:OK)

$67.5 (Lunch)
  • 蝦餃
  • 鮮蝦腸粉