2009-08-14 21 views
同屋企人黎食晚飯, 七大三小叫咗半席全包宴($888) 另加一打壽包($38). 全包宴的份量很足.半隻乳豬: 味道ok白灼蝦: 亦算新鮮炒班球: ok蒸頭腩: 有豆腐墊底, 味道亦唔錯竹笙翅: 需然冇乜翅, 不過亦唔難食炸子雞: 呢個唔得, 勁鹹炒飯: 勁鹹伊麵: 都係好鹹紅棗糕: 呢度嘅甜品反而唔錯, 唔會太甜, 好似紅棗味年糕, 幾特別紅豆沙: 呢個唔得, 雖然唔太甜, 但好羔.另叫的壽包亦唔錯.呢度裝修已經好舊, 服務亦一般, d待應好冇記性, 有個大姐仲好滕雞, 黎收碗換碟都手震震咁, 上糖水仲搞笑, 因為怕整倒人想成個tray放上轉盤. 希望佢地可以改善一吓.

半隻乳豬: 味道ok
白灼蝦: 亦算新鮮
炒班球: ok
蒸頭腩: 有豆腐墊底, 味道亦唔錯
竹笙翅: 需然冇乜翅, 不過亦唔難食
炸子雞: 呢個唔得, 勁鹹
炒飯: 勁鹹
伊麵: 都係好鹹
紅豆沙: 呢個唔得, 雖然唔太甜, 但好羔.

另叫的壽包亦唔錯.

2009-08-11
$100 (Dinner)
一個星期入面既星期日或者六.都會同爸爸媽媽黎飲茶既~呢到D衛生不嬲同吾多好=-=最離譜果次就系佢派牒果時,有隻牒上面有一pat濕左既tissue嘔心...我最中意食佢地既金菇牛肉粥=]但系琴日去食,D牛兮"UN"不特只.仲好淡=0=3個人埋單120蚊仲有牙,D牙媽成日當你冇到-0-
一個星期入面既星期日或者六.
都會同爸爸媽媽黎飲茶既~
呢到D衛生不嬲同吾多好=-=
最離譜果次就系佢派牒果時,
有隻牒上面有一pat濕左既tissue

嘔心...

我最中意食佢地既金菇牛肉粥=]
但系琴日去食,
D牛兮"UN"不特只.
仲好淡=0=
3個人埋單120蚊

仲有牙,D牙媽成日當你冇到-0-
2009-03-01 4 views
中午我同阿媽&阿婆去食金都,叫咗:藥膳雞腳:很香藥材味紅油抄手:很香鮮蝦炸雲吞:好油,等於食油家鄉炒米粉:炒得乾身,good椒鹽九肚魚:全枱NO.1好食,好香椒鹽味!服務:你叫佢地攞嘢,請早D講定!!!!!!!!!!!!!!!!!衛生:勁多垃圾!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
中午我同阿媽&阿婆去食金都,叫咗:
藥膳雞腳:很香藥材味

紅油抄手:很香

鮮蝦炸雲吞:好油,等於食油

家鄉炒米粉:炒得乾身,good

椒鹽九肚魚:全枱NO.1好食,好香椒鹽味!

$38.20 (Lunch)
2009-03-01 11 views
中午去金都,叫咗:上海小籠包:唔多湯,麻麻地!香炸魷魚鬚:好脆芝士海蝦煱伊麪:又正又香藥膳雞腳:很香藥材味,good!!!!!!!!四宝雞扎:超滑雞肉,配以蟹柳,冬菇,火腿,腐皮,一流!D人好似唔識加水!
中午去金都,叫咗:
上海小籠包:唔多湯,麻麻地!
香炸魷魚鬚:好脆
芝士海蝦煱伊麪:又正又香
藥膳雞腳:很香藥材味,good!!!!!!!!
四宝雞扎:超滑雞肉,配以蟹柳,冬菇,火腿,腐皮,一流!

D人好似唔識加水!
$59 (Lunch)
1K
上次黎又係和豬豬女友來的, 記得我仲剝賴尿蝦穀俾心肝豬豬添!仲吉到好痛呢.今年的團年飯又係呢度. 訂了六點半, 來到又真的幾多人, 好爆吓.由於我和豬豬 女友遲了, 公太餓, 已叫了個燒味拼盤, 都有留返幾舊俾我倆, 味ok.已叫了個6人餐, 有龍蝦伊麵, 鮑參肚翅, 大班兩味, 發財好市, 脆皮燒鴿, 生果盤等.先上的有鴿, 炸得幾脆, 又不太油, 已很不錯了.大班兩味其中一碟係炒豆的, 呢碟太油; 但班球果碟則ok.發財好市的發財唔多, 但當心知食髮菜係好傷高原濕地的時候, 其實呢注菜已好大注了.翅唔係太突出. 好一般. 伊麵ok, 龍蝦都算中size, 肉都ok多,味好鮮.碟生果則好迷你; 塊蜜瓜勁細, 每片得5mm厚..好采西瓜都甜.6人餐收888, 又唔算太貴噃. 其實好ok 吓了.連埋之前的拼盤, 收了約1100.食到一半阿婆突問我"想點", 我冇咩想呀, 就"萬事如意 " 啦 祝豬豬牛年進步, 考試順利!
仲吉到好痛呢.

先上的有鴿, 炸得幾脆, 又不太油, 已很不錯了.
大班兩味其中一碟係炒豆的, 呢碟太油; 但班球果碟則ok.

翅唔係太突出. 好一般.

伊麵ok, 龍蝦都算中size, 肉都ok多,味好鮮.

碟生果則好迷你; 塊蜜瓜勁細, 每片得5mm厚..

好采西瓜都甜.

6人餐收888, 又唔算太貴噃. 其實好ok 吓了.
連埋之前的拼盤, 收了約1100.

祝豬豬牛年進步, 考試順利!
唔太油
一般啦.
龍蝦都算多肉了.
班塊ok.
$190 (Dinner)
唔太油
(Non-member)
2008-11-01
今日同屋企人食大閘蟹...諗住試下呢間野果d大閘蟹...個男侍應又講:係就快d叫啦...要等成四個字...咁我地就叫左6隻...張卡講到隻蟹好吸引咁...重量足四-五兩...點知唔洗三分鐘六隻蟹黎曬...我都O曬咀...咁快到...不但細隻...仲冇咩膏...d肉又唔甜...我勸大家唔好去食...想食好蟹去迎囍好過...例外叫左一碟西蘭花帶子...88蚊...西蘭花少帶子薄...西瓜汁變左味都夠膽死賣俾我地飲...我都未試過食隻食到咁嬲到寫食評,,,雖然侍應好有禮貌...但我食野唔係食禮貌...
$600 (Dinner)
  • 話梅骨
2008-03-09 1 views
三千幾蚊一圍, 無諗過d野可以咁難食唔單止我話, 係全家人都話...有d唔記得左, 淨係寫記得個d...乳豬:唔好食, 太過肥, d肉又鞋...蝦+伊麵蝦勁細隻, 又鞋...超離譜..d麵又少, 又乾, 好難食!翠玉瓜帶子:味道可以, 但太多瓜, 全碟得6隻帶子, 點分?黃金海鮮卷:個片'un'既..裡面既海鮮係蟹柳..仲有d芒果咁樣...鮑片海參:得d生菜好食...個'鮑片'..一定唔係真的..係我食過最難食既鮑魚...零口感的..翅: 咸到爆...魚: 加左幾百蚊轉條老虎班, 係全晚唯一食得落肚既主菜雞: 有點生..但尚可...飯: 還可, 但係d蝦都仲係好難食麵: 好乾...壽包: 好大個好好食, 係全晚第二樣好食既野生果:西瓜同pineapple, d西瓜唔甜的..
三千幾蚊一圍, 無諗過d野可以咁難食
唔單止我話, 係全家人都話...

有d唔記得左, 淨係寫記得個d...
乳豬:唔好食, 太過肥, d肉又鞋...
蝦+伊麵
翅: 咸到爆...
魚: 加左幾百蚊轉條老虎班, 係全晚唯一食得落肚既主菜
雞: 有點生..但尚可...
飯: 還可, 但係d蝦都仲係好難食
麵: 好乾...
壽包: 好大個好好食, 係全晚第二樣好食既野
生果:西瓜同pineapple, d西瓜唔甜的..
星期日, 例牌同家人飲茶.阿叔一早去攞位, 幸好不算人多, 好快有位.飲茶, 普通蝦餃燒賣當然少不了, 點心不過不失.其中一個叫藥膳鳳爪, 鳳爪以當歸等藥材做湯底煮, 味道很好, 藥材湯亦值得一飲而盡.服務方面, 不知是否唔夠人做, 叫好耐才有人理!!!!
星期日, 例牌同家人飲茶.

阿叔一早去攞位, 幸好不算人多, 好快有位.

飲茶, 普通蝦餃燒賣當然少不了, 點心不過不失.

服務方面, 不知是否唔夠人做, 叫好耐才有人理!!!!
家裡都算經常煲制老火湯,初春的去濕湯水、炎夏清淡湯水、深秋的滋潤湯水、寒冬的補品湯水,但怎樣說,燉湯反而比較少煲制,因用的時間遠除了比老火湯更長之外,需要的炊具尺寸亦要較大材能燉制到足夠湯水,若只是小小的燉盅來燉制的話,各人小小半碗的真是到止喝而矣,故每逢想飲燉湯,都是假以外求。這裡的燉湯可以說是街坊馳名,而因是限量販售,大約八時多大部份亦已經售光;是晚過來,時間還好是早,大部份不同種類的燉湯都能提供,就點了盅鮮椰了海底椰燉老雞,另外的大班兩味、羅漢素菜及勝瓜豬爽肉。這裡燉湯是真材實料的,盅內的鮮雞是足半只;另以好湯水之徒來說,喝湯可以大碗大碗的喝這才像樣,而喝燉湯如是,亦可見這裡的燉湯份量絕對足量有餘。這裡的燉湯不會太油膩,因師傅先將原隻雞去皮,使得湯底更為清徹,而加了椰子燉制更顯得香甜,這燉湯不可多得啊!這裡一道紅炆班頭腩制作得宜,是小有的香脆味鮮,但其他小茶不過不失,但就勝在不太油膩,清淡可口!服務好像退步了,服務員要多次要求才會過來招呼,要求添水多次都未能做到;價錢是大眾化的,一盅燉湯只收百多元,況且這裡燉湯是累積光顧三盅再送一盅,故更顯得超值了。

2007-07-31 9 views
宵禁時段, 抵食!8點9後入座,小菜2x碟起,味道同份量都ok,但算不上是好味之列,食吓無坊!
宵禁時段, 抵食!

2007-04-28 13 views
唔。。。有些酸、有些無奈、有些氣憤、心裡害怕想退縮。。。。。。開餐時份,笑啦香港人。點了:馬蹄糕、鳳爪、翠玉瓜、菜心、蘿白絲酥餅、牛肉、燒賣、叉燒腸粉、燒腩仔飯、炒飯蘿白絲酥餅- 皮脆內軟熱辣辣,好味炒飯- 油較多,但油象是咸蛋王的油的味道,不過好香,我鍾意翠玉瓜-有菜的甜味馬蹄糕- 一向都喜歡吃的

點了:

蘿白絲酥餅- 皮脆內軟熱辣辣,好味
炒飯- 油較多,但油象是咸蛋王的油的味道,不過好香,我鍾意
翠玉瓜-有菜的甜味
馬蹄糕- 一向都喜歡吃的
今日同朋友去大圍踏單車,朋友買單車,而我就租單車。因為我未去過馬鞍山,所以今次唔踏入去大埔,踏到海濱公園到左中途站就轉右去馬鞍山。沿途風景同空氣唔及大埔的好,因為單車徑旁邊是馬路><我一路踏一路喊肚餓,踏到3點鐘終於搵到個商場,幸好!將車泊在馬路旁,之後就入商場。本來我話是但去下層0個間餐廳食飯,不過朋友唔想。行哂成個商場,今日有開店的只剩底2間酒樓...A人成功終於可以去飲茶!入到場見到full哂,咁0岩見到阿姐執緊一張檯,不過阿姐話要去門口個接待位拎飛。年初三飲茶以為要等點知拎左飛即有位,不過要搭檯,接待姐姐話全間酒樓都要搭檯的。價錢略貴不過肚餓都要食野,點左煎薄‘餐’:中點,好好食,好大塊。南瓜xx球:中點,南瓜型的外表好可愛,內裡包住d涵(唔記得係乜0野),總之估唔到咁好食!蘿蔔芋絲:熱辣辣,好食!蕃茄粒農場炒飯$48:等左好耐先黎,仲要畀錯咸魚雞粒炒飯我地,d侍應仲要入廚房查好耐先知道佢地畀錯(碟飯隔離檯0既)本來朋友話價錢又貴d又大碟其實照食可也(哈)不過我唔鐘意食咸魚所以朋友奸計未能得逞(哈哈)等多5分鐘我地碟飯終於0黎到,不過細人地0個碟一半呀~~~><!飯很濕,味道我

價錢略貴不過肚餓都要食野,點左

煎薄‘餐’:中點,好好食,好大塊。
蘿蔔芋絲:熱辣辣,好食!

等多5分鐘我地碟飯終於0黎到,不過細人地0個碟一半呀~~~><!飯很濕,味道我覺得似食西炒飯囉...不過都叫好食,但唔值48$。

食到我地飽一飽,4點鐘繼續我地0既回程之旅~
2007-02-17 3 views
年三十先同牛小子係下午茶時間黎呢到食野,貪佢唔駛等位茗茶承蒙6個大洋, 中小點下午茶時段好似係$12.8/ $9.8 咁上下, 亦有d $ 8.8 點心供應牛肉球: 即蒸,夠熱,彈牙唯欠肉味牛腸: 好熱, 未至於好滑,不過d皮都唔叫好厚,豉油略多油炸蝦雲吞: 微暖,不太油,一般灌湯餃: 非正宗灌湯餃, 係用上湯浸住個隻形式, 餡料一般, 反而個湯唔錯喎, 味精梗有少少, 不過幾好飲鮮蝦白菜餃: 夠熱, 不過個皮就厚左d埋單採用四捨五入計法,即係唔會出現毫子, 個人唔中意呢種方式,唔係一個幾毫問題, 係比人感覺唔多好囉Total 5 個點心70幾蚊, 其實都唔平嫁, 因為附近o既海港好多過佢又唔駛咁貴, 不過就等位都等到傻, 所以呢間都叫食得過o既
年三十先同牛小子係下午茶時間黎呢到食野,貪佢唔駛等位

牛肉球: 即蒸,夠熱,彈牙唯欠肉味
牛腸: 好熱, 未至於好滑,不過d皮都唔叫好厚,豉油略多油
炸蝦雲吞: 微暖,不太油,一般
鮮蝦白菜餃: 夠熱, 不過個皮就厚左d

2007-02-17
上次評了這食肆的早茶,若再提一下這裡的晚飯,這樣的食評才比較全面。是日幫老爸慶祝生日之餘又幫細佬接風,因就大小兩個小朋友就選了這裡食飯。點了一個套餐之餘再多點一個素菜,單尾再來四個巨型壽包及鴛鴦水晶包作結尾,老人家開心之餘小朋友亦歡欣四溢,相得益彰。套餐份量及菜式可以,老火燉湯是魚翅花臘燉響螺,份量夠之餘材料足,鮮甜甘味;羊腩煲不用懷疑,去年的水準已高,今年仍能保證;切雞雞味未算最濃但已勝過坊間燒臘檔;蒸魚剛離骨,雖然是養魚但亦能清掉;最後上檯的六只召鹽富貴蝦足有十寸長,按單價這裡已經接受二百元,以三百多元的一份套餐來說,以此碟富貴蝦就顯得經濟抵食,況且這富貴蝦絕不是梅肉貨色,隻隻都是彈牙實肉,貨真價實。巨型壽包及鴛鴦水晶包不用擔心,雖不是鎮店之物亦可算是頭牌招來,尤以壽包內的滿油蛋黃配上純正蓮蓉,膽固醇一於小理。這裡裝修環境坐位都很好,尤以晚市座位更寬敞,服務更貼心;埋單每人六十多簡直超值,前年的食評加上前段的早茶及是晚的晚飯,稱心的食肆又多一名了!

2007-01-17 3 views
去年年底清假的幾日假期,早上跑到區內幾間中式酒樓嘆早茶,這裡是其中一間,記憶中很少在這裡飲早茶,故就來試一下。這裡地方、座位夠闊落,十點多來到都不需等位,直行直入;早茶時段有不小特價點心,連蝦餃亦都特價以內,絕對的超值,而且食味不差,更食出是鮮蝦製造;點了其他的點心如叉燒腸粉及蒸飯都可以,結賬每人廿多大洋,以這個食味加上不錯的招呼,閑日有空再過來幫襯過!剛在這裡幫老爸做生日,下次有機會再評一評這裡的晚宴情況。

剛在這裡幫老爸做生日,下次有機會再評一評這裡的晚宴情況。