2021-05-04 2670 views
想食海南雞,唔通要去海南島咩😂觀塘覓食嚟到呢間茶餐廳都有啦🤤雞肉都算唔錯,仲要係成隻雞髀🤤😍幾滑,味道淡咗少少,要點醬或者疆蓉,不過都算合格!-海南雞飯 $50

想食海南雞,唔通要去海南島咩😂
觀塘覓食嚟到呢間茶餐廳都有啦🤤

-海南雞飯 $50
2020-11-11 2047 views
中午在开源道吃午饭,又不想吃得太复杂,胡乱的找了一家茶餐厅,进去时还不知道店的名字。店外有餐牌,午市套餐有几个选择,价钱是一般的市场价。其实还有其他不同的选择,都是普通茶餐厅的饭面,心想应该不会太差。餐厅比较旧式,人手下单。整体环境不怎么样,卫生条件只能说是一般般。炒面不够干身,面条有点碎,缺少了应有的口感。而且整体是比较油腻,吃完喉咙不大舒服。餐茶要了柠茶,茶餐厅水准,味道还好。如果是随便吃点东西,又要求不高,偶一为之在这里解决是没问题。

店外有餐牌,午市套餐有几个选择,价钱是一般的市场价。

豉油叉烧炒面

熱檸茶

餐茶要了柠茶,茶餐厅水准,味道还好。

2020-11-11
$46 (Lunch)
熱檸茶
2020-06-03 1698 views
第29次寫食評早餐不想食得太heavy,所以去了金飯碗買個包食麵包:8蚊一個新鮮熱辣的自家製叉燒包,又夠大,料又足,實在唔易揾奶茶:夠晒熱辣辣,夠香滑,好正一份簡單早餐,只需HK$24蚊,扺
第29次寫食評

早餐不想食得太heavy,所以去了金飯碗買個包食

奶茶:夠晒熱辣辣,夠香滑,好正

一份簡單早餐,只需HK$24蚊,扺

2019-06-10 2819 views
睇個名就好似好掂"金飯碗",其實都係茶餐廳ㄧ間,最討厭是胡亂收費, ㄧ個簡單嘅下午茶燒味米粉,本来係$32連飲品,因為店員落單時没有看時間,明明下午茶時段,竟然收正價,一般情况下,用电腦入單,有根有據,個疑似店長用手寫單,正面寫$32,另外在後面寫多$9蚊,到收銀比錢説要$41,我立刻同落單店員(疑似店長)講,她竟然跟我説我無講清楚,你碗米粉份量多的,一定要收正價,我食咗唔間餐廳好幾年,我都O晒嘴,碗米粉跟平時ㄧ樣,但已食落肚,口同胃拗,所以大家以後真係要問清楚個餐收費先好食!正宗X店,不如改名叫"X飯碗', 不知所謂
2019-06-10
2019-05-13 1699 views
第一次在這裏吃下午茶,平時只會路過買麵包, 在觀塘來講這裏的下午茶餐算是平價,但茶餐廳的位置比較偏遠, 點了兩個下午茶餐星洲炒米$38, 泰式菠蘿炒飯$38, 還有兩杯啡走。星洲炒米的味道很濃, 帶點微辣, 入面有火腿,蝦,韭黃和洋蔥等等。泰式菠蘿炒飯的味道偏淡, 菠蘿沒有甜味, 炒飯的質感比較濕, 味道一般。啡走的咖啡味濃, 飲品相比起食物的質素好。整體而言這裏的環境是一般茶餐廳, 光線偏暗, 食物質素屬於一般,唯一好處是價錢便宜吧。

啡走的咖啡味濃, 飲品相比起食物的質素好。

星洲炒米

泰式菠蘿炒飯

啡走

2019-05-13
$38 (Tea)
星洲炒米
啡走
2019-03-02 617 views
食完午餐之後,經過金飯碗餐廳, 感覺餐廳環境比較陰暗,光線不足夠, 可能裝修 比較舊了! 我買了兩個麵包返公司做下午茶,椰絲奶油包$8和紅豆包$8。 兩款麵包味道正常,但又不算好味。 椰絲奶油包的奶油如果可以再多一點就比較好吃。 第一次經過這間茶餐廳就是幫襯買麵包, 從來未入過去吃午餐和晚餐。 留意到這裏的餐牌,下午茶價錢只是三十幾蚊都幾抵吃, 有炒粉麵飯套餐, 沙律,薯條, 西多士,雞髀餐,三文治和燒味餐, 選擇都幾多喎,下次可以嚟試下!

椰絲奶油包

紅豆包

2019-03-02
$8 (Tea)
又慢,又難食,服務態度又差..............................!
2018-11-19 1256 views
節食減肥,很不容易!減肥持續在進行中!早餐午餐一律都省略!只是吃一個水果!為了符合健康的需求!且長時間空腹對身體有害!順應身體的需要吃喝才是正道!也不是嚴苛節食!而是一日只吃一餐!那麼今天就來個下午茶時光!沙拉,生果等這個星期吃厭了不如轉下口味!好想吃一下香料豐富的辣野!要找到沒有難道!就在附近大把茶記!而金飯碗這間餐廳環境雖舊都總算地方潔淨!是我跟同事午餐聚腳既地方之一!坐位舒適, 食物美味, 價錢相宜!尤其小菜有相當水準!三點多午市人潮已散!下午茶就最適合不過!一個人不需與陌生人搭枱!坐成張四人卡位!入座後,只是瞄一下枱面!根本不用看餐牌!事實上未來前心中有數!叫了個星洲炒米下午茶餐!這個星洲炒米睇到口水直流!迫不及待躍躍欲試啦!先以鼻子感受一下先!陣陣炒米粉和咖哩香!配料豐富包括蝦!叉燒、火腿、雞蛋、洋蔥!咖哩粉和紅椒絲等!所有食材撈勻兼炒到香噴噴!叉燒細細粒咬落有肉條質感!非常有咬勁,口感十足火腿鹹香鮮美!鮮綠色的青椒與洋蔥調味!非常濃郁豐厚又清爽!米粉而用的是新竹米粉!米粉條條分明細嘗可啖出米香,入口不油不膩!且煙韌有彈性!簡單食材,簡單步驟!就能夠炒出飴津可口美食!一吃而盡
節食減肥,很不容易!
減肥持續在進行中!
早餐午餐一律都省略!
只是吃一個水果!
為了符合健康的需求!
且長時間空腹對身體有害!
順應身體的需要吃喝才是正道!
也不是嚴苛節食!
而是一日只吃一餐!
那麼今天就來個下午茶時光!
沙拉,生果等這個星期
吃厭了不如轉下口味!
好想吃一下香料豐富的辣野!
要找到沒有難道!
就在附近大把茶記!
而金飯碗這間餐廳
環境雖舊都總算地方潔淨!
是我跟同事午餐聚腳既地方之一!
坐位舒適, 食物美味, 價錢相宜!
尤其小菜有相當水準!
三點多午市人潮已散!
下午茶就最適合不過!
一個人不需與陌生人搭枱!
坐成張四人卡位!
入座後,只是瞄一下枱面!

根本不用看餐牌!
事實上未來前心中有數!
叫了個星洲炒米下午茶餐!
這個星洲炒米睇到口水直流!

迫不及待躍躍欲試啦!
先以鼻子感受一下先!
陣陣炒米粉和咖哩香!
配料豐富包括蝦!
叉燒、火腿、雞蛋、洋蔥!
咖哩粉和紅椒絲等!
所有食材撈勻兼炒到香噴噴!
叉燒細細粒咬落有肉條質感!
非常有咬勁,口感十足
火腿鹹香鮮美!
鮮綠色的青椒與洋蔥調味!
非常濃郁豐厚又清爽!
米粉而用的是新竹米粉!
米粉條條分明

細嘗可啖出米香,入口不油不膩!
且煙韌有彈性!
簡單食材,簡單步驟!
就能夠炒出飴津可口美食!
一吃而盡,全部清光光
幸福之感油然而生!
點了杯凍檸茶。
這兒的茶味本身還不太淡!

且足足有四大件檸檬!
但是冰粒實在太多!
放耐咗而變得淡了!

提外話:新竹米粉幼細煙韌!
炒好後!米粉較蓬鬆!
最重要炒到香濃爽口又唔會腍!
但又入味,就為之成功喇
但是熱力易散失,要炒即食!
新鮮熱辣才最好吃。
2018-09-12 1125 views
間野係我公司對面, 我間唔中都會幫襯!唉, 呢幾年經濟好哩.... 呢到加左唔少價啊...呢3年幾裡面, 我多數都係點佢地既早餐難得早到,不想直接回辦公室!決定去吃個早餐!例牌早餐。餐肉煎蛋配麵包,沙爹牛肉麵!仲有一杯飲品餐上得算快,餐肉煎蛋“油令令”真是有點多,煎蛋很嫩,但跟泡在油里一樣餐肉是番熱,都有少少餐肉香!沙爹牛肉麵湯底,是大光麵的無味湯底!不過看似店方輕輕手加了雞粉。牛肉味道不過不失啦。公仔麵都很好!凍咖啡夠甘香!這裡的環境坐在一旁能看著小小的廚房不斷送出一碗有一碗麵食!水吧更是在廚房外!可見每杯飲料的沖調過程,感覺很有趣
間野係我公司對面,
我間唔中都會幫襯!
唉, 呢幾年經濟好哩....
呢到加左唔少價啊...
呢3年幾裡面,
我多數都係點佢地既早餐
難得早到,不想直接回辦公室!
決定去吃個早餐!
例牌早餐。
餐肉煎蛋配麵包,沙爹牛肉麵!
仲有一杯飲品
餐上得算快,餐肉煎蛋“油令令”

真是有點多,煎蛋很嫩,
但跟泡在油里一樣
餐肉是番熱,都有少少餐肉香!
沙爹牛肉麵湯底,

是大光麵的無味湯底!
不過看似店方輕輕手加了雞粉。
牛肉味道不過不失啦。
公仔麵都很好!
凍咖啡夠甘香!

這裡的環境坐在一旁能
看著小小的廚房不斷

送出一碗有一碗麵食!
水吧更是在廚房外!
可見每杯飲料的沖調過程,
感覺很有趣
2018-02-24 1659 views
返工附近的一間茶餐廳早午晚三餐都試過,一一細說。早餐,都有一般既公仔面通粉等等,特別在佢有埋中式點心,攞點心紙出去叫,但款式不多不可與酒樓相比,腸粉就要另外找樓面點,另外亦設有面包出爐,附近返工經過無時間坐低都可以買個面包食,味道不過不失,推介唔夠時間去酒樓又想食點心早餐既人。午餐,我通常都係叫外賣,佢有大大盒盅頭飯,鳳爪排骨飯,肉餅飯及北姑雞飯,味道普普通通,但價錢便宜同埋較大盒,飽肚推介。晚餐,必叫小菜, 半隻沙彊雞,雞夠肥美值得推介。總括黎講唔算好好食,但普通茶記黎講附近返工可以推介
返工附近的一間茶餐廳早午晚三餐都試過,一一細說。

晚餐,必叫小菜, 半隻沙彊雞,雞夠肥美值得推介。

總括黎講唔算好好食,但普通茶記黎講附近返工可以推介
2017-07-13 2049 views
夜晚同幾個同事食, 自己叫左個生炒牛飯, 點知黎到只係碟只有微量牛肉味但冇牛肉的炒飯。平時夜晚去食D飯已經麻麻地, 但而家連牛肉都想慳。如果夜晚唔夠或者冇晒牛肉就叫轉過另一碟飯,而家頂盡叫左碟牛肉味炒飯。。。

生炒牛肉飯
2017-07-11
$39 (Dinner)
2017-07-13 991 views
說在附近工作 貪方便叫外賣都會常惠顧 金飯碗 第一次叫左個 「叉燒炒蛋飯 」覺得幾好食••• 咁過左一星期黎再叫佢黎食啦!但今次就咸X到柒彩😡😡PK中x左伏🖕🏼🖕🏼🖕🏼 咁好啦!比多次機會佢,我🖕🏼,第三次食仲PK,叫佢唔好咁鹹架啦!點知俾咗啲好似常餐既兩餸白飯既外賣我囉!打電話去問仲攪笑囉!佢居然要我叫叉燒「粒」炒蛋飯囉,我🖕有粒同冇粒,原來有咁x大分別囉!咁第1次又會出到我想要既叉燒炒蛋既😡😡仲要收我$39😡😡WTF🖕🖕🖕
說在附近工作 貪方便叫外賣
都會常惠顧 金飯碗

第一次叫左個 「叉燒炒蛋飯 」覺得幾好食•••
2017-07-13
Waiting Time
20 Minutes (Delivery)
$39 (Lunch)
2016-11-04 1676 views
午餐好少出去食既我今日因為要同朋友去整D野.. 所以就出左去喇..是是但但入左間本身想叫個蒸魚, 但無哂...午餐又唔吸引... 就叫左個蒸飯...d雞我覺得蒸得耐左... 'mui'左既d飯...過'腍'
午餐好少出去食既我

今日因為要同朋友去整D野.. 所以就出左去喇..

是是但但入左間

本身想叫個蒸魚, 但無哂...

午餐又唔吸引... 就叫左個蒸飯...

d雞我覺得蒸得耐左... 'mui'左既

d飯...過'腍'
2016-11-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2016-10-28 1061 views
晚市時間趕住上堂,叫左一份三文治同檸茶,個待應拎到上黎個時份三文治成份都係凍既,連汁都係凍.但因趕時間,無法子,都要食(叫佢再返叮的話可能要等更耐時間)之後就一直不停去廁所到第二朝都仲keep住去……先不論衞生程度關唔關事,但連份三文治都甘隨便,我又點可以放心叫其他野食呢?

之後就一直不停去廁所到第二朝都仲keep住去……

2016-10-08 923 views
星期六打工仔最討厭的上班日子,番到去公司無乜嘢做,但係又要番工喎,得兩個字形容,就係痛苦。但係對我嚟講有小小嘅好彩,就係老闆未必一定番工,哈。今早一行四人去金飯碗食個早餐,平時其實都有食開,不過就外賣多,今次就坐低試試。一坐低就問我地要唔要開個茶位(5蚊一個茶位),我就話好。哈,點知拒開茶位就剩係開我一個,其他人可以唔使硬性規定叫又幾好喎。之後就叫左個北菇滑雞蒸飯,雞有5件,冬菇有一件,飯份量就起碼有一碗半。雞都幾滑,飯蒸得淋,係我愛食嘅軟度。一盅先20蚊,幾好。仲叫左個蒸牛肉,味道同酒樓一樣,size ok。講多個小插曲,兩位同事都叫左粥餐,姐姐攞到嚟話係皮蛋瘦肉粥,但畢極唔見有皮蛋,就叫個姐姐問下,個姐姐態度勁差,話自己無食開粥唔知呢個係乜粥,又問我地想點。隨即第二個姐姐攞碗真皮蛋瘦肉粥嚟,之後問乜事,拒嗰把聲大到想哎交,態度又差,話乜丫,呢碗先係。之後問拒第一碗係乜粥又話唔知唔關拒事。整個情況係想嘈交甘。講真嘢食,價錢係ok嘅,但係d人甘嘅態度,真係好難有下次。

仲叫左個蒸牛肉,味道同酒樓一樣,size ok。

講真嘢食,價錢係ok嘅,但係d人甘嘅態度,真係好難有下次。