2024-10-24 40 views
剛剛吃了小鍋米線,豬腩肉,豆卜,生菜,腐皮角,小小辣,小酸,好好吃👍👍👍😍😍😍再加一個榴槤棉棉冰,百香果爆珠和藍莓爆珠,好大份,值得推薦,一定要試試⋯⋯👍👍😍😍
再加一個榴槤棉棉冰,百香果爆珠
和藍莓爆珠,好大份,值得推薦,一定要試試⋯⋯👍👍😍😍
2024-06-26 200 views
一碗小窩米線4至5片豬腩片痴埋一舊未解凍去煮,一舊直接上枱,向店員反映,店員無行埋枱,一直隔住一張枱距離對答,仲反問即係點?出單亦出錯,收多客錢,需然退回款項,但感覺不老實。以後不會再幫襯。
星林居,食咗好多年,最早都係食金馬倫道三樓嗰間居多,樂道呢間就近公司方便d。早幾年味道都幾好,偶有發揮不正常嘅時候,但都過得去!但我想講近呢年幾去咗差唔多五六次,冇一次食到正常水準,今次更加令人激氣呀!首先一入到去嗰阿姐就鬼咁串講嘢,三個人逐個落單都唔得,串住叫我哋全部人揀好先落單,OK,我哋照做!我剔咗中辣非常酸+米線煮久,落單後2分鐘有野食,仲驚訝咁高效,結果筷子撩咗一條米線就知瀨嘢,好硬…即刻叫人煮過,等咗一陣先有個男伙計走來問乜事,之後拎返入廚房重新煮過,但煮完後所有配料腐竹都淋嗮😤此時先食嗰味道,我話過嗌咗「非常酸」但今次又係同之前幾次一樣係冇酸味嘅…無奈將就自己加d醋求其食啲算!兩個frd嗰碗就畀錯料,其中一個frd嗌咗豆卜,但d豆卜係冇煮過嘅又干又硬… 嗰環境係好逼唔使講,門口部冷氣又冇開到喎⋯⋯我哋就咁吹著風扇嘅熱風食到周身汗…連續幾次嗌親d嘢煮出來都唔啱,真係唔知佢哋搞緊乜!?係覺得自己太好生意定唔想做呢?!開得門做生意應該對食客負責呢啲基本嘢喇!今時今日仲咁串(西)嘅態度,講真影衰香港飲食業!大佬我下次寧願食隔離兩餸飯都絕對唔會再幫襯喇!

2024-06-13
$57 (Lunch)
  • 酸辣米線,但今時今日已不值得再食
  • 你嗌米線煮久佢就特登硬著比你
  • 你嗌多酸佢就特登唔落酸
  • 呢間餐廳食完成肚氣,包你夠飽
2024-04-26 274 views
見證住呢間嘢由好味到垃圾,講真香港人要求真係唔算高,你間嘢係好味既,你服務態度就算惡劣都會有人黎幫襯,甚至會當你係一個特色添,但係最近去食真係要乜無乜,好容易之前食評所講,好似「食神」咁,個湯無味,送菜明顯係唔新鮮隔到無曬味,我每次去都係叫好多送,埋單都90幾蚊落樓,但係最近去食佢連蔥啊芫荽呢啲配料都少左,明明我係tick多既,但係個服務員可以串到話係咁㗎啦你要加加6蚊架,我即刻食完就走,嘢食唔好味就算,仲要咁鬼串,入黎仲話咩轉型賣埋西米露,我建議真係唔好搞咁多嘢,做好本身自己擅長既嘢同埋個服務態度先,謝謝。 PS 原本入黎已經見到有班內地客係度投訴話嘢食唔掂…我仲怪佢地嘴刁,對唔住係我誤會左。

• 垃圾服務態度
2024-04-14 206 views
幾年前去食過,覺得呢間嘢嘅米線好好味,個湯底味道酸酸辣辣好開胃所以今次都抱住期待心情再食呢個米線。諗住而家熱辣辣就叫涼拌米線啦我就叫咗一碗豬肚涼拌米線,朋友就叫左豬軟骨油麥菜牛筋丸涼抹一上菜都知中伏! 首先,除咗芫茜我乜都睇唔到!啲米線好深色,可以一啲味都冇!連啲豬肚都可以係白烚!一啲味都冇畀張紙我揀酸同辣度有作用咩?!從來未食過一碗米線可以乜味都冇!我朋友叫咗個碗豬軟骨一樣係冇味!豬軟骨冇味之餘仲有陣豬蘇味🥲碟菜都係白烚!又係冇味!好x嘢呀真係! 個廚師係咪味覺有問題?好啦。。問佢拎個蠔油啦嚟嗰個阿叔好冷淡咁答咗一句:冇蠔油喎!得豉油咋喎!好似周星馳嗰句對白咁:冇bb油,得白花油。。。我自問咁大個人第一次食米線可以完全冇味要加豉油去食。。喺尖沙咀呢個美食天堂,突然間覺得自己好慘!仲要叫咗兩隻鹵水蛋個夥記竟然冇幫我落!之後同個收銀互相推卸責任!呢一間係乜鬼嘢爛舖頭!?本來一間香港人心目中都覺得好食嘅米線,到我今日再食,我終於明白點解而家香港人都唔願意再喺香港消費。。食物味道差!服務質素又差!呢一餐簡直浪費我肚嘅空間!一世都唔會再幫襯!再見!
所以今次都抱住期待心情再食呢個米線。

諗住而家熱辣辣就叫涼拌米線啦
我就叫咗一碗豬肚涼拌米線,朋友就叫左豬軟骨油麥菜牛筋丸涼抹

一上菜都知中伏!
首先,除咗芫茜我乜都睇唔到!
啲米線好深色,可以一啲味都冇!
連啲豬肚都可以係白烚!一啲味都冇
畀張紙我揀酸同辣度有作用咩?!
從來未食過一碗米線可以乜味都冇!

碟菜都係白烚!又係冇味!
好x嘢呀真係! 個廚師係咪味覺有問題?
好啦。。問佢拎個蠔油啦
嚟嗰個阿叔好冷淡咁答咗一句:冇蠔油喎!得豉油咋喎!

好似周星馳嗰句對白咁:
冇bb油,得白花油。。。

仲要叫咗兩隻鹵水蛋
個夥記竟然冇幫我落!
之後同個收銀互相推卸責任!
呢一間係乜鬼嘢爛舖頭!?

食物味道差!服務質素又差!
呢一餐簡直浪費我肚嘅空間!
一世都唔會再幫襯!再見!

2024-04-14
$60 (Dinner)
2024-03-10 276 views
想搵尖沙林好食,見到星林居都有所聽聞,就比次機會試下佢,叫左個小鍋米線豬紅,羅白,豬軟骨網上見d人都有食尼幾樣咪試下豬紅 ,3款中比較好 ,叫做本身調左下味,都ok羅白,淋但又未去甜,普通豬軟骨 15蚊但最垃圾係佢應該叫 豬硬骨,硬過你條命硬到都唔想食湯底叫左少酸少辣 ,黎到,垃圾,無乜底味既水咁,飲一淡都多餘唯一優點係配菜 佢係比得好足,多蔥多芽不過68蚊我諗大把選擇好過佢So bad
想搵尖沙林好食,見到星林居都有所聽聞,就比次機會試下佢,
叫左個小鍋米線
豬紅,羅白,豬軟骨
網上見d人都有食尼幾樣咪試下
豬紅 ,3款中比較好 ,叫做本身調左下味,都ok
羅白,淋但又未去甜,普通
豬軟骨 15蚊但最垃圾係佢
應該叫 豬硬骨,硬過你條命
硬到都唔想食

唯一優點係配菜 佢係比得好足,多蔥多芽

不過68蚊我諗大把選擇好過佢

So bad
2024-03-08
$70 (Dinner)
2024-02-20 317 views
好耐冇嚟星林居 入到嚟先知多咗兩個字鋾鋾。我好少會寫食評,但今次真係太誇張,難怪依家冇人食。未講味道淨係講賣相已經唔掂,碗湯瀉晒,米線都dum晒出嚟, 出餐前都唔簡單整理一吓, 碟菜都有幾條掂住枱面, 出餐阿叔個手套油淰淰出餐又哩個手套送餐又係哩個手套,重點係碗米線湯滿到浸住阿叔嘅手套 , 再拎到埋嚟面前俾人食 , 睇到都作嘔🤮咁我俾面食兩啖啦, 個蘿蔔酸嘅 , 個湯底都同以前唔同晒, 好單調同埋有少少怪味, 食咗幾啖米線之後都真係頂唔順 , 即刻埋單走人, 真係以後都唔會再返嚟🙏🙏
2024-02-20
$80 (Dinner)
2024-01-09 354 views
鋾鋾星林居前身係星林居雲南米線餐廳,我幫襯左好多年既米線店,每次我都係叫小鍋米線,小辣會有肉碎,普通酸,必點豬腩肉,蘿蔔,雞中翼,豬紅,成碗米線滿滿,湯底好濃,食物入味 ,係我去尖沙咀必食既米線店
  • 小鍋米線
2023-11-16 448 views
食過無數次嘅星林居~味道依然咁好食🤤豬軟骨係特色之處!每一次食都係好林,好入味🥰呢一樣餸係必點嘅!!!而今次叫咗大辣,辣得好過癮 🤣流酸到流哂口水,辣到個胃不斷翻騰🤯雖然係食咗好多次,亦都食咗好多年,味道依然都係冇改變到!!保持到應有水準👍🏻👍🏻係值得嘉許嘅😋😋另外,再試左一個雲南過橋,呢個就麻麻哋,啲麵全部都係凍嘅🙁啲配菜全部得一件,腸仔仲要得半條,蟹柳又係得半條🤯呢啲都唔係貴嘅食物…點解都要咁慳?所以以後都唔會再食雲南過橋,食返普通酸辣湯米線算😑
食過無數次嘅星林居~味道依然咁好食🤤
係值得嘉許嘅😋😋
另外,再試左一個雲南過橋,呢個就麻麻哋,啲麵全部都係凍嘅🙁
所以以後都唔會再食雲南過橋,食返普通酸辣湯米線算😑
2023-10-11 400 views
很久沒有吃這間星林居,原來已經轉了名。點了小鍋米線(包括酸菜、芽菜、韮菜),配豬腩肉、蟹籽丸、豬皮(小辣)湯底依然十分濃郁,米線份量對於我剛剛好,餸既份量也足夠!
豬腩肉、豬皮、蟹籽丸小鍋米線
2023-10-11
$70 (Tea)
豬腩肉、豬皮、蟹籽丸小鍋米線
2023-08-07 589 views
好耐冇食因為覺得佢越嚟越貴,份量好少。琴晚放太晏無野食,所以揀左嚟食。叫左個蘿蔔,豬紅少少辣米線,嚟到辣到爆炸。我之前係呢間食中辣都食到,呢次直頭要叫碗清湯沖水食🤢我老公就叫左個走辣米線,但碗都有辣味。唔知搞咩。成間鋪full哂,但得一個侍應。侍應禮貌麻麻,因為太忙問多句都唔想理你。講下碗麵,蘿蔔夠淋,但d米線超少,食完係一定唔會飽既程度。湯底剩係食到辣油味,唔係酸米線咩?可能真係太辣我食唔到其他味
好耐冇食因為覺得佢越嚟越貴,份量好少。琴晚放太晏無野食,所以揀左嚟食。叫左個蘿蔔,豬紅少少辣米線,嚟到辣到爆炸。我之前係呢間食中辣都食到,呢次直頭要叫碗清湯沖水食🤢我老公就叫左個走辣米線,但碗都有辣味。唔知搞咩。成間鋪full哂,但得一個侍應侍應禮貌麻麻,因為太忙問多句都唔想理你。講下碗麵,蘿蔔夠淋,但d米線超少,食完係一定唔會飽既程度。湯底剩係食到辣油味,唔係酸米線咩?可能真係太辣我食唔到其他味
2023-07-28 519 views
一直淨係知呢間嘢叫「星林居」,個名轉左「鋾鋾星林居」,唔知係咪轉左老闆接手。由十多年前就已經有幫襯,好耐冇食,所以心思思就去食。見到社交平台好多人都話冇以前咁好食,不過都想再食吓。1️⃣小窩米線(普通酸&小小辣)+腩肉 (3.5/5🌟)印象佢嘅面底比較少,仲諗住加吾加底,好彩最後冇加底,因為佢嘅麵量都真係幾多。我個人幾喜愛佢嘅米線係比其他店幼細,唔會太 “淋”。另外,真係好掛念佢嘅酸辣湯底,酸酸咪咪好容易入口,我叫少少辣,就真係感覺唔到辣。另一半叫中大辣,見佢越食越出汗就真係好誇張,下次可以食中辣啦。整體上米線質素唔差,係好似有一部冷氣壞咗,室內氣溫比較熱,其他都OK。星期五晚飯時間唔使排隊,大家鍾意食米線可以試吓

1️⃣小窩米線(普通酸&小小辣)+腩肉 (3.5/5🌟)

腩肉酸辣小窩米線
腩肉酸辣小窩米線