2018-10-27 439 views
又去葵涌廣場覓食喇今次去到最頂層,行哂全層,之後發現無論係企係度定坐係度嘅食客,都拎住一兜扁扁地白色盒的麵食緊⋯望左一陣,發現原來佢地係食緊呢間阿佳拌麵!阿佳拌麵係台式拌麵,以鹵肉為住的撈麵!就咁睇賣相已經覺得好入味好好味!招牌鹵肉拌麵首先拌麵可選 原味/沙茶/芝麻/麻辣 4款口味第一次食當然食原味先招牌拌麵配有鹵肉,鹵百頁豆腐,鹵蛋,蘿蔔絲鹵肉鹵得入味不鹹細細粒混合麵食一流百頁豆腐香港少有口感彈牙完全不是一夾就散的豆腐值得一試流心鹵蛋真心驚喜重鹵水味 全流心整顆蛋滑而不膩
又去葵涌廣場覓食喇

招牌鹵肉拌麵
首先拌麵可選 原味/沙茶/芝麻/麻辣 4款口味
第一次食當然食原味先

招牌拌麵配有鹵肉,鹵百頁豆腐,鹵蛋,蘿蔔絲

鹵肉鹵得入味不鹹

2018-10-27
流心鹵蛋
  • 流心蛋
2018-10-21 328 views
去開葵芳,都一定必去葵廣掃街💁🏻‍♀️不過如果只係純粹解決午餐填飽肚子🤰🏻唔在於掃街的話🌭🍔🍖🥓🍕小編有好推介😋-🔶招牌肉燥拌麵 (+沙茶) $30內已有配菜-肉燥丶糖心蛋丶豆腐好有台灣嘅味道啊😍有沙茶醬嘅配合 濃郁得黎又唔會太鹹👌🏻肉燥份量多撈埋油麵 做午餐剛剛好❤️糖心蛋勁有驚喜🍳流心效果💯豆腐係百頁豆腐 所以特別有咬口🤤去葵廣必去嘅一站🚦-📍阿佳拌麵 (葵芳)葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓303F號舖

🔶招牌肉燥拌麵 (+沙茶) $30
內已有配菜-肉燥丶糖心蛋丶豆腐
好有台灣嘅味道啊😍
有沙茶醬嘅配合 濃郁得黎又唔會太鹹👌🏻
肉燥份量多撈埋油麵 做午餐剛剛好❤️
糖心蛋勁有驚喜🍳流心效果💯
豆腐係百頁豆腐 所以特別有咬口🤤
去葵廣必去嘅一站🚦

📍阿佳拌麵 (葵芳)
葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓303F號舖

• 招牌肉燥拌麵
2018-10-08 421 views
今天放假天難得老公說要和我一起來葵芳所以第一時間就想到這裡畢竟每次來這裡都是我們的指定動作這個拌麵是每次都叫的喜歡他們的拌麵內也撈好了肉燥也十分喜歡他們的豆腐 不像香港普通的豆腐很軟 豆腐很有咬感他們的流心蛋以$30來說也是一流的水準魷魚很入味而且不會太林
今天放假天
難得老公說要和我一起來葵芳
所以第一時間就想到這裡
畢竟每次來這裡都是我們的指定動作
這個拌麵是每次都叫的
喜歡他們的拌麵內也撈好了肉燥
也十分喜歡他們的豆腐 不像香港普通的豆腐很軟 豆腐很有咬感
招牌肉燥撈麵(蛋)
他們的流心蛋以$30來說也是一流的水準

古早現燙魷魚(沙茶醬)
魷魚很入味而且不會太林
2018-10-06
5 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
招牌肉燥拌麵
招牌肉燥撈麵(蛋)
古早現燙魷魚(沙茶醬)
  • 古早現燙魷魚
2018-10-07 200 views
#LuBie葵芳🍝招牌肉燥拌麵($30)(🤤8/10)🔽行過葵廣見呢間野都幾多人食,而且早就睇過其他人既介紹,都想試下 於是就買左個招牌拌麵黎試下。🔽拌麵既餸都幾多,有溏心蛋、豆腐、肉燥同埋醃蘿蔔絲。選擇左原味,用肉燥既滷汁去撈個麵,個汁未算好濃味,但食起上黎都夠味,唔會太淡太咸。拌麵有少少過淋 硬身少少會更好味。佢個豆腐既質感好彈 似魚蛋既質感 但就真係豆腐黎既。溏心蛋做得非常出色,溫度控制做得好好,令隻蛋做到非常流心既效果。大量肉燥加埋醃蘿蔔絲拌埋一齊食 清新唔會膩。🔽三十蚊就可以試到咁豐富既拌麵,經過可以試下。📍阿佳拌麵📍葵芳葵富路7-11葵涌廣場3根303F號鋪#hkig#hkfood#foodpics#foodblogger#instafood#foodies#cuisine#foodshare#foodgasm#foodphotography#hkfoodie#foodseekerlu_bie#吃貨#美食#香港美食#葵芳美食#食好西#阿佳拌麵#招牌肉燥拌麵
#LuBie葵芳
🍝招牌肉燥拌麵($30)(🤤8/10)

🔽
三十蚊就可以試到咁豐富既拌麵,經過可以試下。

📍阿佳拌麵
📍葵芳葵富路7-11葵涌廣場3根303F號鋪
2018-10-03 207 views
葵廣好適合女生的一個地方👧🏻🧒🏻👩🏻有吃的、有買的、完完全全岩哂小妹杯茶👅其中一間阿佳拌面係每次必去😎最愛食「搖滾三品拌麵」🍝三品係花枝條、貢肉條、蔥魚條🍢花枝條口感較為QQ😆貢肉條食落就較爽口😄最後蔥魚條則較軟腍😌拌麵可選原味、沙茶、芝麻、麻辣🤗店員之前推介沙茶味🤤一食愛上果然無介紹錯👍🏻麵質軟硬適中🍜配上香濃沙茶醬又野味中意濃味嘅😋必試最重要價錢好實惠🤑
葵廣好適合女生的一個地方👧🏻🧒🏻👩🏻
有吃的、有買的、完完全全岩哂小妹杯茶👅
其中一間阿佳拌面係每次必去😎
最愛食「搖滾三品拌麵」🍝

三品係花枝條、貢肉條、蔥魚條🍢
花枝條口感較為QQ😆
貢肉條食落就較爽口😄
最後蔥魚條則較軟腍😌
拌麵可選原味、沙茶、芝麻、麻辣🤗
店員之前推介沙茶味🤤一食愛上
果然無介紹錯👍🏻
麵質軟硬適中🍜配上香濃沙茶醬又野味
中意濃味嘅😋必試
最重要價錢好實惠🤑
2018-09-18 468 views
招牌肉燥拌麵 (麻辣)$30 + $10 現燙魷魚葵廣有好多好野食,而呢間阿佳拌麵就係我成日幫襯嘅鋪頭之一😋。招牌肉燥拌麵入面最鍾意就係佢嘅豆腐同溏心蛋。好鍾意佢滑得黎但好彈牙嘅豆腐,食落有少少似魚蛋,但又比魚蛋滑身d。溏心蛋做得非常出色,溫度控制得剛剛好,一咬開粒蛋就會流d 半凝結嘅蛋黃漿出黎。-每次都要求個麵硬身d, 但都係嫌佢太淋,唔夠彈牙。-現燙魷魚可以話係我最愛,雖然加$10之後成碗麵要成$40,但爽口嘅魷魚配上佢個醬汁(甜甜地),真係令人食上癮。-鍾意佢個麻辣,但自問唔係好食得辣,所以都會覺得偏辣左少少。不過食返佢d 黃蘿蔔就可以解辣。-回頭指數:8/10 (如果佢個麵質可以再彈牙&硬d 就好)-
招牌肉燥拌麵 (麻辣)$30 + $10 現燙魷魚

招牌肉燥拌麵

每次都要求個麵硬身d, 但都係嫌佢太淋,唔夠彈牙。

回頭指數:8/10 (如果佢個麵質可以再彈牙&硬d 就好)
TakeAway
招牌肉燥拌麵
招牌肉燥拌麵💰HKD30👉🏻配芝麻醬🤤·本身想食沙茶味架,但朋友仔怕辣所以轉左芝麻醬,原來都好好味,就係麻醬熱拌麵🤤而且份量非常足夠,我地仲要掃完一輪小食先去試,結果食唔曬😢😢 招牌既配茶有百頁豆腐、肉燥、溏心蛋同少許醃蘿蔔絲。除左醃蘿蔔之外,我其他都食🤣🤣百頁豆腐原來係好似魚蛋既彈彈口感,幾好食,溏心蛋都整得好好,非常流心既蛋黃,我獨吞一隻好滿足呀🤤🤤肉燥撈埋麻醬拌麵,好有台灣既味道!·貴妃雞卷💰HKD18(一條)其實價錢有啲小貴,不過拌麵夠抵食,平衡返差不多😂而且店員好好人,幫手剪開幾件,等我可以同朋友分享!燒到外表個皮好脆,內裡雞肉仲係好嫩滑,完全無鞋口既感覺👍🏻👍🏻·小插曲·朋友幫我去取餐時,見到有個細路用手指篤我隻溏心蛋😨跟著同返佢媽媽講,細路話見到好得意,諗住睇下隻蛋係咪真既😅😅結果太太買過一隻蛋同我地換返🙈👍🏻👍🏻證明隻蛋賣相好吸引🤣
招牌肉燥拌麵💰HKD30
👉🏻配芝麻醬🤤

貴妃雞卷💰HKD18(一條)
小插曲
2018-08-17 316 views
👉🏻招牌肉燥拌麵(肉燥、糖心蛋、豆腐) 配原味醬汁💲30隻糖心蛋勁好食😻個麵都好多汁都幾入味👍🏻甜甜地😼不過肉燥粒有少少鞋🤔可能我太肚餓我覺得呢個價錢嚟講真係幾好食🤣〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
👉🏻招牌肉燥拌麵(肉燥、糖心蛋、豆腐) 配原味醬汁💲30
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
TakeAway
2018-07-23 578 views
葵廣一向是一個掃街聖地,各式各樣的地道小食都可能食到,今天到葵芳探完外婆,順道去了葵廣吃東西。很久沒有來,都不知道這裡開了一家台式的拌麵店,見店面有台灣車站便當店感覺,就走過去試試。叫了一客招牌肉燥伴麵,盛麵的盒很有台式便當的感覺!麵盛得滿滿,面頭鋪上台式肉燥,旁邊放著一顆流心蛋,一些酸菜。肉燥味濃,伴起麵來吃,鹹度就剛好,配合酸菜的爽口和甜酸味,麵的味道稱得上豐富,而且有口感。台式豆腐有醬油調味,味道不會太淡,反而有點過濃。流心蛋也很流心,熟度不錯,吃下去蛋汁在口內四射,很治瘉!整體來說,經過葵廣,也值得一試!

招牌肉燥伴麵

整體來說,經過葵廣,也值得一試!
2018-07-22
招牌肉燥伴麵
2018-07-15 537 views
同朋友講今晚到葵涌廣場掃街當晚餐,友人即刻建議我食阿佳伴麵嘅燙魷魚,諗左好耐咩叫燙魷魚呢?🤔其實同我地嘅咖喱魷魚差不多,於是就叫左一盒阿佳拌麵,份量也不少,魷魚有成十舊,還有三條豆腐,份量很足名不虛傳,燙魷魚果然好味!伴麵很滑很但不太鹹食到一半先記得影相
名不虛傳,燙魷魚果然好味!伴麵很滑很但不太鹹
食到一半先記得影相

2018-05-24 886 views
葵廣很多新食店, 今天我們來試阿佳, 貪佢夠飽肚, 攞住立食又唔會好似湯麵咁 lei hea~先來一個生煎包, 細細粒, 幾好味, 但咁既size, 價錢就有d 貴~ 要咗個雜錦拌麵 (我唔肯定有冇記錯個名~),  食完生煎包再等咗一陣先到..... 加咗麻醬都幾香, 但如果沙茶應該更惹味, 可惜只能選一款味~料算多但反而麵唔多, 而且料係灼熟沒調味, 有點失色...另一件好似係叫米糕 (Micheal ) 好貴, 因為實在就係一隻迷你糯米雞但賣成$10/件~總括來說我覺得食物味道沒有很突出, 只係佢望落比其他店乾淨d , 但以一家無得坐的食店嚟計, 其實佢唔係抵食~應該唔會再試了~
料算多但反而麵唔多, 而且料係灼熟沒調味, 有點失色...
另一件好似係叫米糕 (Micheal
) 好貴, 因為實在就係一隻迷你糯米雞但賣成$10/件~
應該唔會再試了~
2018-05-22 598 views
好耐都去葵廣啦,難得有時間就去試試一間想食好耐既小店。 無錯就係賣台灣野食既阿佳伴麵之前上網見到佢既評價不錯,尤其係佢既流心蛋,身為流心蛋粉絲點可以唔去trytry呢生煎包買野食既時候見到佢有賣生煎包10蚊3個,就諗住順便試埋。拎到上手暖暖地,不太熱。咬落去心諗又實又硬又無汁,唔知食緊乜,又無包味又無肉味,無下次招牌呢個評價就相反,真係幾好食雖然我叫芝麻味而佢比錯沙茶我,但食落覺得沙茶都幾夾 講返正題,流心蛋真心幾正,唔會太熱唔會太凍,一啖咬落去啲蛋黃汁流出嚟,會encore

生煎包

又實又硬又無汁,唔知食緊乜,又無包味又無肉味,無下次

招牌

呢個評價就相反,真係幾好食
雖然我叫芝麻味而佢比錯沙茶我,但食落覺得沙茶都幾夾
  • 招牌肉燥拌麵
2018-05-05 583 views
一個人周圍行下 。 搵下新食物。我知道阿佳拌麵其實開左一段時間。經常行過。但一次都沒試。因為這個商場有很多食物。不會排拌麵第一食。今次點左魷魚麻辣拌麵。佢味道其實都幾好食。35蚊價錢 一分錢一分貨。岩晒為食一族。 量不大。味道好。
一個人周圍行下 。

搵下新食物。

我知道阿佳拌麵其實開左一段時間。

經常行過。但一次都沒試。

因為這個商場有很多食物。

不會排拌麵第一食。

今次點左魷魚麻辣拌麵。

佢味道其實都幾好食。

35蚊價錢 一分錢一分貨。
岩晒為食一族。

量不大。味道好。

葵廣三樓開左一段時間既台式小店,主打雖然係拌麵,不過另外都有唔少小食,見生煎包咁的骰可愛就試番粒啦😝▼台南生煎包($10)生煎包細細粒,一盒三粒,非常新鮮新辣,外皮煎得幾脆可惜皮有點兒厚,餡料夠香但唔算多,整體黎講只屬OK,未能夠人十分回味!

▼台南生煎包($10)
2018-04-07
2018-04-21 460 views
魷魚係我最愛嘅海鮮,幾乎任何類型同任何煮法嘅魷魚我都唔會放過,因為佢獨特嘅質感同味道實在令我難以自拔~呢款古早現燙魷魚,淨係個賣相已經好吸引,沙茶醬薄薄一層咁掛嚮魷魚表面,鹹中帶甜,味道好濃郁,食落特別鮮美。除此之外,魷魚嘅質感亦都好爽滑,尤其係魷魚鬚,好正!雖然唔知嚮台灣嘅夜市,係咪真係有呢款沙茶醬魷魚,亦都唔係好清楚正宗嘅台灣風味,係應該有咩元素嚮入面,但無可否認既係,呢碗魷魚的確係整得好好,好想再買多碗食!
魷魚係我最愛嘅海鮮,
幾乎任何類型同任何煮法嘅魷魚我都唔會放過,
因為佢獨特嘅質感同味道實在令我難以自拔~

呢款古早現燙魷魚,
淨係個賣相已經好吸引,
沙茶醬薄薄一層咁掛嚮魷魚表面,
鹹中帶甜,味道好濃郁,食落特別鮮美。
除此之外,魷魚嘅質感亦都好爽滑,
尤其係魷魚鬚,好正!
古早現燙魷魚

雖然唔知嚮台灣嘅夜市,係咪真係有呢款沙茶醬魷魚,
亦都唔係好清楚正宗嘅台灣風味,係應該有咩元素嚮入面,
但無可否認既係,呢碗魷魚的確係整得好好,好想再買多碗食!
2018-04-03
$25 (Tea)
古早現燙魷魚