2014-12-30 285 views
十多年前因為工作關係,成日係度食。最鍾意食嘅就係牛展米線加春卷。呢度嘅牛展真係好香,配咸酸菜、芽菜、米線,真係一流。^_^再加埋魚肉春卷,好飽肚好滿足。食咗十幾年都咁好食。有廿幾蚊加到而家$40,但人工就冇乜點加。都會繼續幫襯。
2014-10-28
$40 (Lunch)
  • 牛展米線加春卷
2014-12-07 461 views
14.NOV.2014(FRI)以前就成日都食佢地個"魚肉春卷", 真係無得輸. 今晚行過, 心血來潮想回味一下想當年. 好喇, 今晚就食你喇.  不過, 今晚無叫到我一直食開o既"魚肉春卷", 反而叫左一碗"豬腸米線", 小辣.想試一試佢地整米線又得唔得嘛. 嘻呀, 果然都無令我失望.佢地都做到出面個種湯底, 個種風味.我唔識形容, 總之就唔係湯同味道分開個種. 辣辣地, 幾開胃. 豬腸又入味. P.S.: 不過, 我次次食完哩間都會覺得好口渴.
14.NOV.2014(FRI)

以前就成日都食佢地個"魚肉春卷"
, 真係無得輸.
想試一試佢地整米線又得唔得嘛. 嘻

呀, 果然都無令我失望.
佢地都做到出面個種湯底, 個種風味.
我唔識形容, 總之就唔係湯同味道分開個種.
辣辣地, 幾開胃.
豬腸又入味.
豬大腸米線
P.S.: 不過, 我次次食完哩間都會覺得好口渴.
2014-11-14
$30 (Dinner)
豬大腸米線
2014-09-13 501 views
路過荃灣 見到依間野入面幾多人睇睇餐牌 價錢合理 決定入去一試揀左($31牛展米線)+($9春卷)+($7汽水)落單時 呀姐亦會upselling 問你仲加唔加野 要唔要菜都算有d服務不過店方嚴厲拒絕外來飲品 似乎希望增加收入但汽水系杯裝 唔系罐裝 有d失望碗麵揀左小辣 湯底夠熱 但出黎結果味道較酸而且配料較多(eg.酸菜/芽菜/腐皮...) 令到米線相對較少牛展夠林 但唔太入味 春卷原來系魚肉春卷 味道都唔錯 同埋幾大條埋單$46 不過不失 但可以更好
路過荃灣 見到依間野入面幾多人
睇睇餐牌 價錢合理 決定入去一試
揀左($31牛展米線)+($9春卷)+($7汽水)
都算有d服務
不過店方嚴厲拒絕外來飲品 似乎希望增加收入
但汽水系杯裝 唔系罐裝 有d失望
碗麵揀左小辣 湯底夠熱 但出黎結果味道較酸
埋單$46 不過不失 但可以更好

2014-09-09
2014-07-14 342 views
如果想食魚肉條,通常都會諗起南記,但係荃灣搵到一間類似既店,仲要係將魚肉條打成一個圈大腸魚肉圈圈米線加野飲,價錢約$47蚊,不算便宜魚肉圈圈份量約等同2條別家的份量,魚肉味不算濃,而且幾咸,而呢種咸係極重味精味道....唔識欣賞大腸就幾惹味,卥得份味無咩渣但重點係個湯,酸辣味極為單調,而且略為淡口,十分失望食完勁口渴
大腸魚肉圈圈米線加野飲,價錢約$47蚊,不算便宜

大腸就幾惹味,卥得份味無咩渣

但重點係個湯,酸辣味極為單調,而且略為淡口,十分失望

食完勁口渴
2014-05-28
$47 (Lunch)
2014-04-10 594 views
今天晚上不太肚餓,只想來一碗面食,途經雄記,就這吧。雲吞併墨丸面: 雲吞一般,肉質鬆散; 墨魚丸尚可,有點點墨魚味; 面質偏淰,無彈性。湯底極咸,是味精湯,飯後的口喝感持續了一整晚,晚上也因此睡得不好,個人認為是味精惹的禍。酸菜豬腸米線: 咸咸酸酸的米線,豬腸份量不多,但鹵得入味,夠淰,不錯。米線過淰,影响質感。湯底同樣是偏咸,整體還自可以。
今天晚上不太肚餓,只想來一碗面食,途經雄記,就這吧。
2014-04-08
$29 (Dinner)
2014-03-03 533 views
呢日因為有野要買, lunch time 就同男友仔去咗南豐中心…買完野, 就去搵食~左諗右諗都係唔知食咩好, 男友仔就話不如去食「雄記」啦!!反正我一直都未食過, 就一於去試下啦~去到, 咁啱有位, 好野~店仔係正常舊式粉麵店既格局, 坐低之後就睇 menu…男友仔好快就揀咗想食: 牛腩春卷米我就揀咗: 豬手麵奇怪既事就發生啦!!男友: 牛腩春卷米店員: 要牛腩就唔可以食米粉男友: 下!?店員: 想食牛腩就淨係可以要撈麵, 食其他粉都就唔可以叫牛腩男友: ….. (無言)所以最後揀咗: 墨丸春卷米之後, 我地研究過… 大致上應該就係因為呢期D 牛貴咗…而撈麵又係貴既, 所以只做牛腩撈!!!其實咁樣….真係太攪笑了吧!! 有牛腩又唔賣, 迫人一定要食貴一半既撈麵……真係好無言囉, 生意不應該咁樣做既, 唉~講反正題, 食味!!墨丸春卷米 – 春卷其實只係腐皮包住魚肉囉, 個人覺得偏咸咗少少… 墨丸係普通貨, 無特別… 米粉就唔使講啦~豬手麵 – 豬手有 3 件, 大細正常啦, 味道都唔錯, 好淋好入味… 至於個麵, 都算彈牙, 但係就有..皂水味!!!! 扣晒分!! ><

買完野, 就去搵食~
左諗右諗都係唔知食咩好, 男友仔就話不如去食「雄記」啦!!
反正我一直都未食過, 就一於去試下啦~

去到, 咁啱有位, 好野~
店仔係正常舊式粉麵店既格局, 坐低之後就睇 menu…
男友仔好快就揀咗想食: 牛腩春卷米
我就揀咗: 豬手麵

奇怪既事就發生啦!!
男友: 牛腩春卷米
店員: 要牛腩就唔可以食米粉
男友: 下!?
男友: ….. (無言)
所以最後揀咗: 墨丸春卷米

真係好無言囉, 生意不應該咁樣做既, 唉~

講反正題, 食味!!
還好個麵唔大, 幾啖仔就食完~

老實講, 我真係唔會再黎食…因為都真係幾失望!!!
2014-02-11
$27 (Lunch)
2014-01-05 312 views
晏就係嘉樂食得幾飽,晚餐就清清地,久唔久過荃灣的我人生路不熟,行過雄記粉麵,入去有位,叫左春卷魚蛋米,百事一杯,菜心一碟,春卷味道不錯但硬左小小,同香港仔南記唔同,整體南記味道好過佢,米粉同個湯都夾(讚)魚蛋魚味重(ok),菜心甜(讚),態度就接受到,清清地都值得一試!
2014-01-05
$40 (Dinner)
  • 魚肉春卷
  • 米粉
2013-12-21 191 views
味道其實不錯,湯底很香酸菜味,春圈大條之前一路堂食幫襯過一段時間,因為我今日有事不能堂食所以選擇咗外賣,一如以往地叫咗個大腸春圈米線,total $39. 每一次食我都鍾意加兩小匙辣醬.點知個米線到咗想加既時候佢話唔比加,話要加辣醬就要$2/包.講真,一碗$39,D份量唔算多,想落兩匙辣醬又話要另收錢,咁既服務同態度,真係心都淡哂...所以,永不錄用!
味道其實不錯,湯底很香酸菜味,春圈大條
Other Info. : 服務同態度同性價比太太太差了!
2013-12-11
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2013-09-10 178 views
在荃灣出沒已經有二三十年,從來沒有食過雄記。看外表只是普通老麵家。食物又只是內臟、春卷,沒有什麼值得我想起去食。不過緣份就是這樣,原來有時是有心栽花花不開,無心插柳柳成蔭!原本和朋友去一田食魚生,途經雄記,他說成日都食佢啊!佢D春卷好出名好好味。我心諗未又係咁…好果想去未去食喇。真沒有什麼祈望。去到見到,只是一間正常不過的麵家;見到佢餐牌推介咸菜大腸,就點了它再加魚肉春卷及油菜。腐乳通菜$13,我要了走油;菜是新鮮的,沒有發黑也沒有什麼渣。不過腐乳就好甜,甜到好似糖漿一樣…早知走醬…春卷$27來了!見到三條要$27都幾貴。外表又出眾…不過叫左,點都試下得唔得喇。咬了一口,所謂的春卷不是脆的;而是內裡全是魚肉,口感好彈口;味道好鮮味。真的有魚肉的鮮甜味!怪不得是主打。咸菜大腸河$29,見到佢黃黃的湯就知道湯頭也有用咸菜來做的,不是普遍的滾水湯。先飲一口,滿口也是咸、酸、香。想不到是如此配合。而大腸才是靈魂所在,全沒有臭味,也十分乾淨。脂肪也全去掉,口感彈而爽、每一寸也充滿鹵水味。這個體驗是前所未有的!對小吃內臟的我真的大大改觀!這樣簡單的東西,也可以令人這樣滿足、原來適合自己的;就是在身
腐乳通菜
魚肉春卷
魚肉春卷
咸菜大腸河

這樣簡單的東西,也可以令人這樣滿足、原來適合自己的;就是在身邊!不能不說句;眾裡尋他千百度 驀然回首 那人卻在燈火闌珊處!
$35 (Dinner)
2013-06-02 132 views
每星期都會有一兩日中午去食米線咖,但唔知點解我覺得佢地d米線份量比之前少左咁,仲有d春卷冇之前食咁好味,墨魚丸咬落有d粉既感覺.....食完碗米線對於一位女士都可能岩岩好,但如果男士去食完就可能要再加其他或者要出去買d小食所以而家都會好少好少再去幫襯..因為TW仲有好多其他食店選擇,寧願食下其他.
每星期都會有一兩日中午去食米線咖,
但唔知點解我覺得佢地d米線份量比之前少左咁,

仲有d春卷冇之前食咁好味,墨魚丸咬落有d粉既感覺.....

食完碗米線對於一位女士都可能岩岩好,
但如果男士去食完就可能要再加其他或者要出去買d小食

所以而家都會好少好少再去幫襯..
因為TW仲有好多其他食店選擇,寧願食下其他.
2013-06-02 113 views
經住荃灣朋友介紹,走咗去食呢間。本人十分愛食香港仔南記,但可惜只得香港有,只有係九龍搵第二間代替。其實碗粉真係好細碗,但條春卷都還可以,但始終都唔夠南記咁彈牙,咁入味! 連個湯都比較清!
2013-05-22
$30 (Dinner)
2013-04-01 62 views
雄記在荃灣都有一定歷史,我卻甚少幫襯,趁今天要食自己,就來吃碗粉。瞄一眼餐牌,來一碗春卷牛筋米。米粉送來,真的很細碗,牛筋三小粒,春卷一條。雖然牛筋入味,口感也佳,像牛脷酥的春卷外煙韌魚肉彈牙,味道不俗,不過感覺實在有點被搵笨。阿姐的態度亦未見理想,差點就跟客人吵架了。吃完碗米粉,連我都覺得肚空空的,真係幾大鑊,唯有走去買麵包。

阿姐的態度亦未見理想,差點就跟客人吵架了。

2013-01-30 79 views
來到荃灣,走進一條街巷,全是食店看看手錶,已十二時多,是時候進餐隨隨便便的進入了此店坐位頗窄,橫顧四周,見牆上泛黃的廣告,寫著「如同牛利酥的春卷」,看來此店春卷曾經輝煌一時視線向下移,見到則著一張食客飲用外來飲品收費十元的通告....令我驚訝了一陣看了看餐牌點了春卷牛肋粗麵及春卷豬手粗麵各$25春卷牛肋粗麵先上桌春卷的確很大,似牛利酥還可說得上,但味道普通,鮮味口感一般,有點粗糙,不如南記的魚鮮味突出及滑溜牛肋很彈牙,有點像吃果凍,吃至牛肋中心如同吃椰果...牛肋味道鮮甜,入味,但只有兩小粒,寒酸了點吧- -"而粗麵,非常硬,如未煮熟般...桌上有不少可自用的調味料,當中綠綠的,聞起有點昌鼻,但吃起來卻帶點辣,嘗得出有醋、胡焦、蒜頭、等調味混和,這帶辣的調味料味道不錯,有特別之處湯麵份量不大,但疑味精過多,吃後口渴非常,有點失望....
來到荃灣,走進一條街巷,全是食店

看看手錶,已十二時多,是時候進餐

隨隨便便的進入了此店

看了看餐牌點了春卷牛肋粗麵
及春卷豬手粗麵
各$25
春卷牛肋粗麵先上桌

而粗麵,非常硬,如未煮熟般...

湯麵份量不大,但疑味精過多,吃後口渴非常,有點失望....

2013-01-29
2013-01-04 49 views
新一年同屋企人出附近食個午飯. 呢間粉麵一向唔太多人食, 屋企人試過話其實都可以, 所以就來食我2013年第一餐.春卷係屋企人的至愛, 所以同屋企人叫左有春卷既河粉. 而我就叫一個麻辣酸菜肚絲米線. 可惜麻辣酸菜肚絲米線實在太辣, 一向唔喜歡浪費食物的我最終都要求服務員倒左碗麵, 另叫一碗春卷墨丸河同腐乳通菜.屋企人既春卷四寶河. 佢話春卷依然好味, 四寶亦不過不失.春卷味道唔錯, 有最出名春卷既南x既水準. 不過佢既價錢比較貴, 而且除春卷之外, 墨丸味道好淡, 唔好食屋企人覺得普普通通, 不過我覺得d菜幾新鮮, 腐乳都夠多, 夠咸.都係果句, 普通食一餐既都唔錯既, 春卷可以做主打. 但係如果明顯有人同樣有好味既春卷, 而價錢可以做到比你低, 你就應該可以搵地方做好d喇.
menu
春卷四寶河 - 普通
屋企人既春卷四寶河. 佢話春卷依然好味, 四寶亦不過不失.
春卷墨丸河 - 普通
通菜 - 可以

2013-01-01
2012-12-31 49 views
又係荃灣捐窿捐罅搵野食。 今次呢間隱世小店,絕對可以滿足我對辣的要求!雄記粉麵 ,外面看起來平平無奇,一間普通的粉麵店。但卻成了我每周必去之地!且看它有何吸引之處。(我要好好控制自己,每次只看相片也能令我口水直流)在雄記,有兩個招牌都是我最愛,今次和友人一人一碗,滿足哂我兩個願望!嘻!雄記的粉麵選擇不算太多,但每樣都能令我食指大動!看看以上餐牌,有適合大家胃口的嗎?至愛一號:春卷四寶米($28)加紫菜($5)。其實33元吃一個粉麵個人覺得有點小貴,但沒辦法啦。 四寶包括魚肉春卷、墨魚丸、魚蛋及魚皮鮫。魚肉春卷正正是這裡的一大賣點!很多人覺得它跟南記很像,記得有一次多口一問,老闆好像說與南記的廚師都是跟同一個師父學藝,老闆確實怎麼說我也不太記得清楚,總之就跟南記是有關係的,哈哈!(如有錯誤,請指正)。但個人覺得它比南記做得更出色!魚肉春卷很有咬口,外表像牛脷酥,而且炸的火候剛好;其他丸類也使人印象深刻,應是手打的,很爽口彈牙。而紫菜其實沒甚特別,只是自己個人偏愛而已。至愛二號:大腸米線($27)加春卷($8)。(都說春卷在這裡是不可不吃的啦,嘻)這裡的大腸不像平是街上吃的,一圈圈的,這裡

春卷四寶米
大腸米線加春卷
這裡的大腸不像平是街上吃的,一圈圈的,這裡是一片片的,煙煙韌韌的,而且數量也不少啊!加上一堆酸菜,酸味好夠,但個人不太喜愛:p。

通常我會叫走辣的。哈哈,大家沒看錯,是不要辣啊,我這嗜辣狂竟然走辣。因為......

它這裡的辣醬是神級好吃的啦!!!!!!
神級辣醬
看到嗎,不像普通的辣醬、辣油,它這裡的是自家調製的!杰稠稠的,加上辣椒、蒜茸,辣勁十足!我要自己加辣醬啦!哈哈哈!
看,辣醬鋪在春卷上,一啖一啖吃著,簡直是一大享受啊!說實話,這裡的湯底不甚出色,味味淡淡的,但加上辣醬,即時變成人間極品!每次到此都狂加辣醬,哈哈,吃到舌頭發麻才肯罷休!(吃完再到對面貢茶點一杯仙草奶凍,正)
但友人頂不住啦,落得太多辣醬,等不及貢茶,先在這裡點了杯忌廉($6),價錢也可接受啦。大家不要誤會,整杯是滿滿的端上來,但友人不讓我先拍就喝了,哈哈!

Other Info. : *男士可能不夠飽的啦,因粉麵都偏細碗,跟我到來的男友人都要加底啦($5)。
2012-12-28
春卷四寶米