今日去左提供多款正宗四川美食米線既專門店🏠#雲貴川 既口水雞曾獲百道經典美食得奬菜🥇主打川味正宗米線、四川小食🌶好多菜式都經濟抵食 性價比高😋 我地叫左二人套餐😋口水雞🐥雞肉鮮嫩 醬汁調得味道岩岩好 辣味好香🌶加上辣椒同葱花提味 食落口感香辣開胃 🤤夫妻肺片🐷爽口弓帶微辣 肺片肉質爽口鮮嫩而且配埋芽菜做底 真心好perfect 😍青椒皮蛋🥚係一道好有特色既小菜 皮蛋鮮香 配上炒得爽脆嘅青椒 口感清爽好食👏🏻涼伴酸辣粉🍝配上酸辣開胃既醬汁 適合夏天食 加上米線爽滑好嚼 令人十分滿足😚😚肉醬酸辣米線🍜亦都十分出色咖 米線Q彈有嚼勁肉醬酸辣味道香濃又有飽足感🥳🎀熱門推介🎈口水雞🎈水煮牛肉🎈青椒皮蛋 🎈涼伴酸辣粉一間非常值得一試既川菜館就算你唔係辣嘢愛好者 都可以試吓佢地嘅涼菜,入口爽脆 絕不失美味🥰📍 雲貴川@wankwaichuen佐敦長樂街22號地舖 #四川菜 #口水雞 #水煮牛肉 #青椒皮蛋 #涼伴酸辣粉
今日去左提供多款正宗四川美食米線既專門店🏠

📍 雲貴川@wankwaichuen
佐敦長樂街22號地舖
#四川菜 #口水雞 #水煮牛肉 #青椒皮蛋 #涼伴酸辣粉
2023-04-30 104 views
星期日大約1200 嚟到,同朋友叫咗半隻口水雞同一碗手切肥牛麻辣小鍋米線口水雞真係好出色,叫咗半隻雞嘅份量都幾大,可以兩三個人share食,個汁酸酸辣辣好惹味好送飯,個汁都唔太油膩,底部仲擺咗啲芽菜,好爽脆同埋吸晒啲汁,絕對值得一試😍相反米線就冇咁吸引,米線都算彈牙,但係份量唔算多,湯底唔係好酸,酸菜唔係好夠,入邊嘅配菜比較少,肥牛幾好食幾夠淋,不過得5塊,個人覺得唔需要特別試🙈

• 口水雞
餐廳:雲貴川 (佐敦)地址:佐敦長樂街22號地舖一年365日年終無休嘅雲貴川由2007年開業至今,深受附近街坊同埋鍾意食米線嘅人士歡迎😍。上年店舖由南京街搬到去長樂街,同一個地區,同一班人馬,同一種口味,迎嚟全新嘅裝修、佈置同餐牌,唔知會唔會帶比你更大嘅驚喜呢🎉性價比高嘅正宗川式米線🍜,最平三十幾蚊就有一碗,另外有多款四川小菜同炸物小食,當然唔少得香港百道經典得獎美食——招牌口水雞,幾乎每個客人嚟到都必食,難怪多年嚟吸引咗一班長期客仔同一眾新fans啦😎「辣在你口,記在你心」喺雲貴川嘅目標同口號,希望佢哋手工自家製嘅香辣同麻辣可以深入民心🌶,令人一試再試食上癮✝️二人餐定食 $284去到邊見到「套餐」呢兩隻字硬喺覺得最抵食,呢個二人套餐包括兩個飯/米線、一個主食、一個前菜、兩個小食、兩款飲品,基本上一個價錢可以試勻餐廳唔同嘅特色食物。米線有五款湯底、唔同辣度任你揀,份量多到好似一碗過橋米線咁都幾誇張,兩個人share三碗都綽綽有餘,炸醬嘅份量基本上多到可以直接做主菜🤣主食叫咗水煮手切牛肉🐮,牛肉有啲似我哋平時食沙嗲牛肉麵入面嘅牛肉,但喺質感相當嫩滑,加上川菜麻、辣、燙嘅特色🔥,配搭埋大豆
餐廳:雲貴川 (佐敦)
地址:佐敦長樂街22號地舖

✝️二人餐定食 $284

但喺質感相當嫩滑,加上川菜麻、辣、燙嘅特色🔥,配搭埋大豆芽、雲耳、豆卜、薯粉、腐竹等索汁配菜,風味十足👍;
小食就叫咗青椒皮蛋同涼拌大豆芽,餐廳以五花八門嘅手法駕馭唔同川色香料,令每款小食嘅香同辣都各有千秋,調和出唔同口味嘅麻同辣,真喺令人食上癮🤤,
我尤其鍾意大豆芽有輕輕花椒香同半流心透明狀嘅皮蛋😌

✝️口水雞(例牌) $68
話明喺餐廳嘅招牌再加上攞過獎🏆,就算幾飽都要叫碟例牌嚟試吓😜。
望落好似好辣好濃味,食落原來惹味得嚟一啲都唔油膩,醬汁豐富咗雞件嘅層次,以香為主、辣為次,加上芝麻嘅味道,更加突顯出雞件嘅鮮香🐔,果然會令人食上癮😆
2023-04-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
佐敦有好多小店都好好食,今日推薦嘅呢間真係超抵食🥰係大推,平靚正,大份夾抵食嘅川菜小店。💂🏼‍♀️《爽爆牛栢葉》$68作為前菜非常抵食!牛栢葉整得爽口彈牙,配上麻辣汁,加埋大荳芽同蔥粒,令整道小菜更提高層次❣️評分: 85/100💂🏼‍♀️《炸墨魚春卷三件》$38春卷炸到金黃香脆,每啖都咬到墨魚粒,超級彈牙,春卷皮又炸到好脆!拎去點麻辣湯食都好正🌶️😍評分: 85/100💂🏼《水煮腩肉加大》$108平時係出面食嘅都係水煮牛肉/魚,好少聽到有水煮腩肉😍嗌咗加大嚟食,個份量多到嚇親😂配菜有芽菜、腐皮、豆卜、薯粉等,五花腩煮到啱啱好,軟硬度適中,湯底小辣都已經好濃味,仲有麻辣的香,食到停唔到口。評分: 92/100💂🏼‍♀️《川味過橋米線/薯粉》$62呢個又係非常抵食!湯底有清湯/香辣/酸辣/麻辣/麻酸 選擇,仲有不同辣度🌶️餸菜有炸醬、雞肉、牛肉、腩肉、火腿、腐竹、酸菜及韮菜等🍲2個人都食唔哂,平得黎又抵食。麻酸湯好特別,又麻又酸超開胃❣️評分: 85/100💂🏼‍♀️《口水雞例牌》$68呢個口水雞得過獎,例牌都超大碟,雞的表面有好多芝麻及蔥粒,雞用超嫩滑,個汁超惹味,食定一嚿又一嚿,明白點解會拎獎👍🏻評

💂🏼‍♀️《爽爆牛栢葉》$68

💂🏼‍♀️《炸墨魚春卷三件》$38

💂🏼《水煮腩肉加大》$108
評分: 92/100

💂🏼‍♀️《川味過橋米線/薯粉》$62

💂🏼‍♀️《口水雞例牌》$68
評分: 90/100

總結:
呢間川菜小店提供好多正宗四川菜,口水雞又拎過獎,價錢抵食,性價比高!建議大家同朋友嚟試試去!
頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
爽爆牛柏葉
川味過橋米線/薯粉
爽爆牛柏葉
川味過橋米線/薯粉
2023-04-12 160 views
好耐冇食過,點知一入黎再食就發現已經轉左手,味道變左勁多 以後不了。1. 尖椒皮蛋用黃金皮蛋,個黃流心,幾好食,但係個蛋白好奇怪,係白色透明,唔似一般皮蛋咁係金黃色,咬落好似橡筋咁2. 孜然雞翼係炸雞翼,但係成隻雞翼冇醃過冇味,外面鋪滿左孜然粉,但係炸到有苦味,所以成碟雞翼剩係食到苦味 3. 米線幼身米線,但係好似未煮透,唔索湯4. 凍檸茶冇茶味,好似飲緊水咁🫠5. 豬大腸 係白烚大腸🫥好小見,可能我大鄉里雖然轉左用qr code 落單係方便左,但係d 質素差得太緊要,應該唔會再食

1. 尖椒皮蛋
2. 孜然雞翼
3. 米線
幼身米線,但係好似未煮透,唔索湯
4. 凍檸茶
冇茶味,好似飲緊水咁🫠
5. 豬大腸 係白烚大腸🫥好小見,可能我大鄉里

2023-04-11 90 views
天氣開始熱,但無限我喜歡食辣的心情,今天特意到了一間提供多款正宗四川美食米線專門店「雲貴川」品嚐是日晚餐。餐廳裝修簡約,當中口水雞更曾獲百道經典美食得奬菜,提供川味正宗米線、四川小食,菜式價錢相宜,相當抵食而且性價比高❗!我們一行2人惠顧了二人餐$248 及小食:1️⃣口水雞半隻 跟餐口水雞肉香滑,集麻辛辣香於一身,肉質香嫩,份量十足,非常惹味!2️⃣大炸醬酸辣湯米線 跟餐+$18以大炸醬拌酸辣湯米線,米線香滑彈牙,配搭開胃酸辣湯,配搭豐盛美味。3️⃣涼拌酸辣薯粉 跟餐+$18以涼拌方式配搭酸辣薯粉,薯粉彈牙香滑。4️⃣山椒野木耳 跟餐以山椒製拌木耳,木耳彈牙香滑,香辣滋味。5️⃣紅油青瓜 跟餐紅油青瓜香辛麻辣,質感香脆可口。6️⃣孜然雞翼 $33雞翼外皮香脆,內裏雞肉香滑多汁,沾滿孜然香粉,越食越上癮。7️⃣炸魚片頭 $28炸魚片頭香口彈牙,外皮香脆。總括而言,此餐廳的飲品精緻可口,食物質素不錯,價錢親民❗️餐廳鄰近深水埗站,絕對是深水埗一帶的抵食酒吧餐廳之選❗

我們一行2人惠顧了二人餐$248 及小食:

1️⃣口水雞半隻 跟餐

2️⃣大炸醬酸辣湯米線 跟餐+$18

3️⃣涼拌酸辣薯粉 跟餐+$18
以涼拌方式配搭酸辣薯粉,薯粉彈牙香滑。

4️⃣山椒野木耳 跟餐
以山椒製拌木耳,木耳彈牙香滑,香辣滋味。

5️⃣紅油青瓜 跟餐
紅油青瓜香辛麻辣,質感香脆可口。

6️⃣孜然雞翼 $33
雞翼外皮香脆,內裏雞肉香滑多汁,沾滿孜然香粉,越食越上癮。

7️⃣炸魚片頭 $28
炸魚片頭香口彈牙,外皮香脆。

2023-04-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2023-04-11 81 views
位於佐敦長樂街22號地舖的雲貴川,主打川式米線及粉麵。米線店的性價比頗高,可以單點一碗約五十元的酸辣粉,也可以點較為豐富的二人餐。。二人餐定食 - $228兩客主糧 + 一客主食 + 一客前菜 + 兩客小食 +兩款飲品。📌主糧一:大炸醬米線 - 酸辣湯 - 小辣基本配料有肉碎、芽菜、韭菜、酸菜、蔥等等。米線質感爽口,不會過腍。酸辣湯底的味道豐富而濃郁,當中加了辣椒油及少量辣椒碎,真材實料。朋友認為這米線店「小辣」的辣度和譚仔三哥的辣度相若。。湯底為清雞湯底,能嚐到淡淡雞肉的鮮甜。。📌主糧二:酸辣薯粉 - 涼拌 - BB辣基本配料有芽菜、酸菜、蔥等等。薯粉可以選熱拌或涼拌,筆者則選了後者。薯粉質感煙韌有彈性,均衡攪拌再開動,味道更加好。。📌主食:口水雞 - 半隻 - BB辣雞肉質感相當嫩滑,,可見師傅烹飪功力深厚,能將雞肉烹製得剛剛好,熟透之餘又不會過老。朋友也相當喜愛這款主食,能嚐到雞肉鮮甜的味道。。師傅除了在雞件澆上秘製辣汁,還添加了麻油、芝麻、蔥花,令菜色的味道更為豐富及有層次。口水雞底下還有少許芽菜。。筆者和朋友點了半隻口水雞,份量十足,幾乎可以一口米線配一口雞肉,相當過癮又滿足

二人餐定食 - $228

📌主糧一:大炸醬米線 - 酸辣湯 - 小辣
基本配料有肉碎、芽菜、韭菜、酸菜、蔥等等。

湯底為清雞湯底,能嚐到淡淡雞肉的鮮甜。

📌主糧二:酸辣薯粉 - 涼拌 - BB辣
基本配料有芽菜、酸菜、蔥等等。

📌主食:口水雞 - 半隻 - BB辣

筆者和朋友點了半隻口水雞,份量十足,幾乎可以一口米線配一口雞肉,相當過癮又滿足。

📌前菜:生菜
用膳途中吃一口生菜,清新又解膩,令即頓晚餐感覺更為平衡。如有需要,落單時可要求「走油」,不加豉油。

📌小食一:青椒皮蛋
這款小食的質感冰凍,更有流心蛋黃,蛋黃味道甜口,是筆者的心頭好。師傅在表面澆上辣汁、蔥花、芝麻等。

📌小食二:山椒野木耳
木耳質感爽脆,開動前建議先攪拌均勻,確保惹味的辣汁能沾到每一塊木耳。

📌飲品一:凍檸茶走甜
📌飲品二:凍檸蜜
特別和朋友點了兩杯冰凍解渴的飲品來解辣,兩款飲品都有檸檬,感覺清新。

📌孜然雞翼 - 五隻 - $33
雞肉質感嫩滑,孜然粉充足,令筆者回想到西安街頭吃烤孜然雞翼,風味十足。

📌炸墨魚春卷 - 五件 - $28
頗有驚喜的一款高質小吃,筆者建議剛上桌時儘管享用,口感最為脆口滋味。裡面更有原粒墨魚粒,頗有嚼勁。
2023-03-24
$105 (Dinner)
2023-04-10 98 views
諗住個名咁大路同米線差極都應有個譜點知真係發現新大陸,未試過食啲咁難食既叫左2碗米線,一個麻酸辣,一個酸辣叫左手切牛面有5舊,唔貴但無味2杯凍檸茶啲湯好似水溝醋,啲餸無調過味,連凍檸茶都好難飲如果想食麻辣米線/酸辣米線既話,我真心唔推介尼間。如果係病左,想食清清地可以試下尼間比我揀多次真係寧願啲錢跌左,都唔想入去食為左呢間餐廳,第一次寫食評,我唔明點解要寫200字作文先可以比分數正常人都唔會有咁多野寫, 想比個分都咁難
諗住個名咁大路同米線差極都應有個譜
點知真係發現新大陸,未試過食啲咁難食既

叫左2碗米線,一個麻酸辣,一個酸辣
叫左手切牛面有5舊,唔貴但無味
2杯凍檸茶

啲湯好似水溝醋,啲餸無調過味,連凍檸茶都好難飲

比我揀多次真係寧願啲錢跌左,都唔想入去食

正常人都唔會有咁多野寫, 想比個分都咁難
2023-04-10 61 views
叫左碗兩餸酸辣bb辣薯粉同凍檸茶小冰小甜餸就叫左雞翼同墨魚春卷份量真係唔算多,兩隻雞翼同埋兩條墨魚春卷埋單大概59蚊唔知係咪bb辣關係 個湯一送上嚟睇落去好清咁湯底無味咁濟🥲 個下有懷疑自己可能病左食唔到有味 一d酸味都冇 加左酸菜都可以無味同屋企用水煮既一樣 薯粉質感正常 但杯凍檸茶都係一樣無咩味 0茶味如果真係想食尼間 可以試下佢其他餸菜但一定唔建議叫湯粉同凍檸茶有啲後悔食呢一間 出去食返譚仔都好過尼一間🥲🥲
叫左碗兩餸酸辣bb辣薯粉同凍檸茶小冰小甜
餸就叫左雞翼同墨魚春卷

份量真係唔算多,兩隻雞翼同埋兩條墨魚春卷
埋單大概59蚊

如果真係想食尼間 可以試下佢其他餸菜
但一定唔建議叫湯粉同凍檸茶

有啲後悔食呢一間 出去食返譚仔都好過尼一間🥲🥲
2023-04-01 72 views
星期六中午嚟到得兩三枱但越食越多人入嚟幫襯食食下直頭full house左 建議吾想排隊可以早少少黎今次食左小鍋薯粉同燒賣 味道都幾好見到隔離枱嗌水煮好吸引 已經決定下次夜晚再黎幫襯食
星期六中午嚟到得兩三枱但越食越多人入嚟幫襯
食食下直頭full house左 建議吾想排隊可以早少少黎
今次食左小鍋薯粉同燒賣 味道都幾好
見到隔離枱嗌水煮好吸引 已經決定下次夜晚再黎幫襯食
正宗四川麻辣小鍋薯粉
椒鹽燒賣
2023-03-23 67 views
第一次来云贵川吃晚餐。点了热拌米线(炸酱+腐竹)(52HKD),红油青瓜(28HKD),以及三丝凉面(38HKD)。热伴米线点了BB辣麻辣香,最特别的是有一股蒜香味,美味可口。红油青瓜除了麻辣味道外,满满的芝麻让青瓜更加爽口美味。三丝凉面中规中矩,也不错。下次可以再来试吃下招牌口水鸡。
第一次来云贵川吃晚餐。
红油青瓜除了麻辣味道外,满满的芝麻让青瓜更加爽口美味。
三丝凉面中规中矩,也不错。
下次可以再来试吃下招牌口水鸡。

热拌米线

红油青瓜
热拌米线
红油青瓜
呢間係佐敦嘅雲貴川係好多年前已經成日食,中意食米線川菜嘅朋友一定要黎呢間試下😊佢嘅二人餐超抵食, $228 有好多樣野,包括有二份前菜、二個主食同一個主菜,仲有兩杯飲品🙀每碟都好大份,超抵食😻🔻前菜揀左紅油青同山椒野木耳,兩個都好惹味,木耳配上山椒辣汁,青瓜非常爽口,好開胃😝🔻主食就揀左涼拌酸辣薯粉同埋炸醬米線,可以自由選擇辣度,兩個麵份量都好多😜薯粉口感煙靭,入面有啲咸酸菜,撈埋一齊食好好食;炸醬米線都好吸引,酸辣湯底加埋啲肉碎,啲麵都好入味,但唔會覺得好咸,真係好惹味🤩🔻主菜就揀左一份例牌嘅口水雞,呢度嘅口水雞好出名,仲係「香港百道經典美食2013-2014」得獎菜式🥇必試!隻雞唔會好肥,雞肉夠嫩,味道辣得黎又夠麻,面頭有啲芝麻同蔥花,底下嘅大豆芽完全入曬啲醬汁,真係好好味👍🏽🔻飲品就點左凍杏仁霜同一支汽水,一邊食辣野一邊飲番啲凍飲,啱曬😽
2023-03-12
Type of Meal
Dinner
2023-03-15 98 views
今日放咗工2點幾去食,都有幾位客人食緊上個禮拜人叫咗個麻辣二小,覺得唔夠辣所以今日叫咗麻辣小辣上到枱就咁望覺得冇乜問題第一啖食落去 哇!cls真係未食過咁麻,仲麻過咬到粒花椒😇一啲辣味都冇,淨係食到麻,麻到我懷疑人生麻到我流晒口水,頂硬上食咗一半薯粉都冇就走啲待應態度麻麻地,淨係行行企企坐喺度冇乜招呼。譚仔姐姐啲招呼態度好過佢100倍E家搭緊車返屋企,個嘴仲麻緊,個胃好唔舒服🥲明明上衣食正正常常,係我男友叫嘅酸辣太酸,點解今次差咁遠🤡永遠都唔會食呢間,已blacklist😇
今日放咗工2點幾去食,都有幾位客人食緊
上個禮拜人叫咗個麻辣二小,覺得唔夠辣所以今日叫咗麻辣小辣
上到枱就咁望覺得冇乜問題
麻到我流晒口水,頂硬上食咗一半薯粉都冇就走
E家搭緊車返屋企,個嘴仲麻緊,個胃好唔舒服🥲
明明上衣食正正常常,係我男友叫嘅酸辣太酸,點解今次差咁遠🤡
永遠都唔會食呢間,已blacklist😇

麻辣小辣 雞肉薯粉
吃了幾口酸辣湯底薯粉,我一直逼自己吃下去,不要浪費食物。但湯底極酸,酸到惡頂,偏又彷彿忘記下足夠的鹽,也沒有認真煮湯,似在不斷加水溝稀的湯水裡狂下酸味粉,難以形容這感覺,最後只能勉強把三餸吃完,麵條只吃了一成,剩下9成留著埋單。能讓我丟下食物不吃,餓著肚子出門再找第二間吃,就僅有此雲貴川分店和「明將」兩店而已。麵店版的「明將」!我滿心佩服地望著旁邊的食客,難怪食飯時間都坐不到四成人,原來不是地點太偏,而是食品湯底太劣的緣故。不得不提店裡特意打星星的墨魚丸,以為有多好吃,魚味太重,活像是吃魚丸,墨魚的味非常非常淡,淡到幾乎吃不到,初頭還以為給錯是魚丸了,看到少許紫點點才發現沒有錯。打星星來幹麼呢?出面隨便找間最普通的急凍墨魚丸都比這家好吃。搞不懂如何開這麼多間分店,還是純粹這間的味道最得人驚。
吃了幾口酸辣湯底薯粉,我一直逼自己吃下去,不要浪費食物。
搞不懂如何開這麼多間分店,還是純粹這間的味道最得人驚。
2023-03-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$54 (Lunch)
2023-03-12 69 views
今晚去左位於佐敦一間口水雞攞過香港百道經典美食獎嘅川菜餐廳👅 估唔到價錢咁大眾化 仲有咁多款食物揀😍見到2人餐好多食物 我地就揀左個2人餐 再加左2個香口小食😆 2人餐有1個菜 2個前菜 2個主食 1個主菜同2杯飲品架啦🥳 揀左生菜 紅油青瓜同青椒皮蛋作為前菜 份量超多🤩 青瓜微辣開胃 皮蛋係黃金皮蛋 香辣惹味👍🏻 主食有4款 我哋試左酸辣湯炸醬米線同熱拌酸辣薯粉🤤 同樣好大份量 米線同薯份口感都岩岩好 米線好彈牙 好多肉醬🥳 薯粉揀左BB辣都幾辣 好惹味👅 主菜有勁多選擇 不過既然口水雞係得獎菜式 當然要試下😆 果然名不虛傳 肉質非常嫩滑 口水汁少少辣好惹味 唔會過鹹岩岩好👍🏻 見到佢哋仲有多款炸物小食 忍唔住叫左香脆雞翼同炸雞軟骨🤤 小食即炸熱辣辣真係無得輸 雞翼仲有肉汁🤩 炸雞軟骨會比較乾身 香口🌟

青瓜微辣開胃 皮蛋係黃金皮蛋 香辣惹味👍🏻

炸雞軟骨會比較乾身 香口🌟