有朋友同小編講話佐敦有間川菜餐廳味道唔錯,前排終於去左試下😊餐廳主打川味正宗米線、四川小食,唔講唔知原來佢地既口水雞仲曾獲『香港百道經典美食」 得獎菜式,當然要叫黎試下🐥 🍽️全日二人餐 $248有一份蔬菜、兩份前菜、一個主菜、兩個飯/麵同飲品,每碟都超大份,基本上3個人食都冇咩問題,CP值好高👍🏻 ▪️前菜: 芽菜/生菜/韭菜 (任選一款) +紅油青瓜/青椒皮蛋/涼拌大豆芽/山椒野木耳 (任選兩款)今次揀左生菜、青椒皮蛋同山椒野木耳,皮蛋用咗黃金皮蛋仲有少少流心,醬汁辣辣地好惹味💜木耳食落爽脆,清新開胃 ▫️主菜: 水煮牛肉主菜咁多選擇所以就跟左店員既推介叫! 牛肉可選肥牛/滑牛,份量多而且好入味🐄 配料豐富有大豆芽、木耳、腐皮,仲有薯粉好飽肚 🌶️大碗炸醬米線 (香辣) +$18🍜熱拌酸辣薯粉 +$18本身套餐跟白飯,不過小編就鍾意食麵所以就叫左米線同薯粉,炸醬好香湯底好正,配米線味道一流,薯粉口感煙韌 熱拌味道會較濃郁🥳 🐓口水雞 (例牌) $68估唔倒例牌都咁大碟,雞肉都好滑冇雪味,調味剛剛好送飯一流😍

🍽️全日二人餐 $248

▪️前菜: 芽菜/生菜/韭菜 (任選一款) +
紅油青瓜/青椒皮蛋/涼拌大豆芽/山椒野木耳 (任選兩款)

▫️主菜: 水煮牛肉

🌶️大碗炸醬米線 (香辣) +$18
🍜熱拌酸辣薯粉 +$18

🐓口水雞 (例牌) $68
估唔倒例牌都咁大碟,雞肉都好滑冇雪味,調味剛剛好送飯一流😍

2023-01-05 729 views
我好鐘意食辣🌶️🌶️ 米線川菜都係我 favorite🥳 發掘咗呢間正宗四川野👅 少少隱世但真係值得更多關注‼️ 同老闆傾左陣 佢哋本身都好鍾意食辣 呢度上一手冇做就頂左手學曬啲秘方🙆🏻‍♀️好推薦口水雞 米線 小食 真心經濟抵食 性價比超高💰✨全日二人餐 $248✨有兩份前菜、一個主菜、兩個飯/麵同飲品‼️呢度每碟都超級大份 可以三個人食都冇問題🫣❣️青椒皮蛋 ❣️涼拌大豆芽 成個主菜咁大碟🤣 尤其係皮蛋本身已經好惹味😘 用咗黃金皮蛋 感覺冇平時咁漿口~❣️水煮牛肉主菜要揀一個好苦惱😖 好彩呢個水煮牛肉好滿意🥳💯揀咗肥牛 牛肉唔會煮到老晒🐄 而且配料豐富 有大豆芽 腐皮 木耳 🪵🌱 仲要有埋幼薯粉 好入味🌶️❣️大碗炸醬米線 麻辣 中辣 +$18超鍾意餐可以配米線✅ 呢個湯底好正 好食過譚仔‼️ 叫咗中辣都唔會太辣 接近譚仔小辣🌶️ 仲有好多炸醬好香好惹味💕❣️熱拌酸辣薯粉 中辣 +$18呢個就辣啦🌶️🫣 可能因為冇湯更加嗆😳不過鍾意食薯粉煙韌口感 一定會鍾意🥳 好重口味🤣❣️口水雞 例 $68痴咗線 例牌都咁大碟 雞冇雪味唔肥 調味好惹味勁送飯😛🐓
我好鐘意食辣🌶️🌶️ 米線川菜都係我 favorite🥳
好推薦口水雞 米線 小食 真心經濟抵食 性價比超高💰
全日二人餐

✨全日二人餐 $248✨
有兩份前菜、一個主菜、兩個飯/麵同飲品‼️
呢度每碟都超級大份 可以三個人食都冇問題🫣

全日二人餐
水煮肥牛
  • 米線
2023-01-04 474 views
天氣凍最鐘意食辣嘢,食完暖笠笠😍朋友經常同我推介呢間嘅得獎🏅口水雞同埋米線,呢日就嚟食下先🤤🔸二人餐 $228@前菜x3 主菜x1 主食x2 飲品x2 👂山椒野木耳木耳口感唔錯,配上山椒辣汁,夠曬開胃🌱涼拌大豆芽大大碟,食落口感好爽脆,微酸帶辣,好新鮮!🐥口水雞(例)我係為咗呢味口水雞而嚟㗎😍話曬攞過獎,點都要嚟試下嘅🤤例牌都好大碟呀,表面灑上芝麻及蔥粒,淋上口水汁,食落啖啖肉,皮滑肉嫩,辣得嚟有啲麻又夠香,夠曬惹味,就連拌碟嘅大豆芽都唔放過呀😋🍜大碗炸醬米線 +$18米線食落煙煙韌韌,有驚喜😍配埋炸醬食得好滋味😋要咗2小辣,感覺又唔會太辣,味道剛剛好,正!🍝 涼拌麻辣米線 +$18平時好少食凉拌米線,原來又幾正wor😍麻辣3小,辣度ok,撈埋墊底嘅大豆芽及酸菜,口感一流,個汁好惹味😋滿足!🥬生菜食辣嘢要叫返個生菜平衡下🐮川味牛肚絲 $65牛肚切成絲配上辣汁及大豆芽😍牛肚絲食落口感一流,好香辣,十分惹味😋整體嚟講,二人餐真係好抵食,份量十足,好惹味,性價比高😋連鎖米線食得多,真係有啲悶,轉下口味感覺好有新鮮感

🔸二人餐 $228
@前菜x3 主菜x1 主食x2 飲品x2

👂山椒野木耳
木耳口感唔錯,配上山椒辣汁,夠曬開胃

🌱涼拌大豆芽
大大碟,食落口感好爽脆,微酸帶辣,好新鮮!

🐥口水雞(例)

🐮川味牛肚絲 $65

• 口水雞
  • 麻辣撈米線
2022-12-30 109 views
Wan Kwai Chuen, aka Spicy Jordan, is one of the oldest Sichuan restaurants in Jordan. Reminds me of the days when I studied Japanese nearby because I went there for lunch with my classmates several times. Back then they seemed to sell only mixian and now they're providing Sichuan cuisine as well.We ordered a set menu for 2 to share. The menu included 1 veggies, 2 cold starters, 2 starch and one main course. For the veggies, oil / soy sauce free options are available. We picked Chinese chives an

For the veggies, oil / soy sauce free options are available. We picked Chinese chives and dipped the mala sauce to eat.

Bean sprouts and century egg were both topped with spring onions, sesame and soy sauce. Big portions.

Sichuan beef consisted of tenderized beef, potato noodles, beancurd skin, beancurd puff and bean sprouts. Just like an XL bowl of mixian with extra toppings. Exciting tingling spiciness. We skipped the starch to save room for beer.

Overall fair prices, good air-conditioning, satisfying spiciness. Most of all, we were able to enjoy our meal slowly compared to other fast food Sichuan restaurants.
平時五六日去食雲貴川去旺角一定逼到排好耐隊又坐得唔舒服,呢一家都叫喺佐敦人少啲坐得又舒服啲所以就揀呢間嚟食!今日得我同男朋友兩個人所以淨係嗌咗水煮腩肉同韭菜兩樣嘢姐腩肉好好食呀,又唔會太辣啱晒我同我男朋友嘅口味,好多唔同嘅配菜所以就算我哋淨係嗌一個再加個韭菜就已經飽飽地啦,特登要加啲韭菜因為韭菜配佢個湯底係特別好食嘅所以呢每次嚟呢一度都校埋個韭菜先安樂😝😝各位Sis想食辣嘢嘅話呢間都真係唔錯值得一試!
今日得我同男朋友兩個人所以淨係嗌咗水煮腩肉同韭菜兩樣嘢姐

各位Sis想食辣嘢嘅話呢間都真係唔錯值得一試!
2022-12-28 82 views
今日同BB去咗佐敦附近,見到有雲貴川就入去食吓嘢~~首先就嗌咗個水煮牛肉,其實又唔係真係去到好難,因為佢除咗有辣味之外仲好香牛肉味同埋啲香料味,唔會得個死辣,我同BB都好鍾意所以就嗌多個芽菜配一配個湯嚟食都好唔錯,芽菜係超級超級吸湯汁,食到辣既朋友仔一定會好鍾意呢個!之後都嗌多個青椒皮蛋,皮蛋係黃色嗰隻皮蛋,金黃色嘅皮蛋食落去必有令一番風味嘅,配埋佢個汁呢都好好食,完全係我嘅最愛!佢既份量都係大大份,大件夾抵食!
今日同BB去咗佐敦附近,見到有雲貴川就入去食吓嘢~~
四個人夜晚喺佐敦行沿街,想搵嘢食,有人話要去隔離__仔,我心諗我琴日先食完不如去食雲貴川,所以我就拉大隊入去食好野~水煮脆肉鯇魚片水煮魚嘅魚呢好鮮甜,配上水煮風味嘅湯底呢一流,仲有好多唔同嘅配菜同脆肉鯇魚都好夾口水雞口水雞有雞味呢就基本嘅,最緊要係個口水汁呢好味得來唔會喧賓奪主,雞嘅嫩滑程度值得一讚!紅油豬耳、炸墨魚春卷、椒鹽燒賣小食都做得唔錯㗎,豬耳爽口又入味,炸墨魚春卷外脆內院好好食,椒鹽燒賣就更加唔使講,脆卜卜嘅燒賣係特別唔同㗎!所以話食辣嘢唔一定要下下都特特多麻嘅,有風味都有水準!
水煮脆肉鯇魚片
口水雞
紅油豬耳、炸墨魚春卷、椒鹽燒賣

所以話食辣嘢唔一定要下下都特特多麻嘅,有風味都有水準!
我哋兩公婆真係好鍾意食辣嘢㗎,但係呢幾年除咗大家都攰呢更加就係冇得返去食辣嘢,好彩仲有雲貴川咋🤤🤤山椒野木耳呢個木耳又真係喜出望外,唔好睇佢好似普普通通小食咁樣,爽口得來有嘢未,咁咪仲真係好似四川咁樣超級好食,之後我哋再嗌多啲芽菜攞去點嗰個汁呢就冇得彈!水煮脆肉鯇魚片跟住就到主菜啦,脆肉鯇好新鮮,冇雪味,海鮮來講一定好重要,水煮執舊嘢未,配菜又好足夠,食唔停口所以加多兩個飯繼續食!!雖然冇得返大陸,瞓覺唔沖過嚟食下都好呀~

山椒野木耳

水煮脆肉鯇魚片

2022-12-20 61 views
🌶雲貴川🌶-今晚嚟到佐敦,天氣咁凍就會好想食啲辣嘢🌶 一於就試吓雲貴川哩間川菜專門店😬-全日二人餐:可以點兩份前菜、一個主菜、兩個麵食同飲品❣️ 一個字:抵😍✌🏻 可以先提提大家:佢個全日二人餐份量好多,三個人食都冇難度🫣💗-前菜我哋要咗木耳同青椒皮蛋🫑 兩樣前菜都好大碟,青椒皮蛋嘅辣度啱啱好,非常開胃🫶🏻-招牌口水雞:可以自選辣度,口水汁好惹味,食落有小小小小麻,唔會死辣,佢啲汁攞嚟撈米線/薯粉超好味🥹❣️ 搞到我唔覺意就食曬成碗米線😮‍💨💖-我哋仲要咗土匪雞翼,雞翼新鮮炸起,加埋香料嘅佐味,必食推介💖😬-下次好想試埋佢哋嘅涼拌酸辣粉,今次實在太飽😮‍💨 鐘意川菜嘅朋友不妨一試🤭🌶
🌶雲貴川🌶

2022-12-13
$100 (Dinner)
  • 口水雞
雖然冇辦法同膠戰嘅肥腸見面,唯有去雲貴川食住肥腸先啦😂😂今次嚟到佐敦呢一間雲貴川除咗叫水煮肥腸,仲嗌埋熱拌酸辣米線,青椒皮蛋同埋芽菜。撈米線呢樣嘢呢都唔使點講㗎啦,大家來個雲貴川食就知一定係食撈麵唔係食湯麵嘅,至於青椒皮蛋呢佢個皮蛋就係黃色嘅皮蛋所以比較特別,都幾好食㗎,最後嗰個芽菜係特登另外嗌嘅點解呢,就係可以配依個酸辣米線啦,同埋呢攞嚟點我哋個主菜都好唔錯!主角啦喎梗係水煮肥腸啦,你見佢咁大碗就知道真係落足料㗎,啲肥腸呢又乾淨又好食,肥腸又唔好講啲乜嘢見唔健康啊最緊要夠肥啊,佢就做到啦所以我真係好鍾意㗎!!
雖然冇辦法同膠戰嘅肥腸見面,唯有去雲貴川食住肥腸先啦😂😂
[正宗辣!新滋味]友人愛吃辣,平時大辣是基本,這間以四川菜為主的隱世餐廳,是友人介紹,絕對是豐富又抵食,而且超高質。無論選擇一人餐還是二人餐,價錢都只不貴。環境安淨、舒適用手機直接落單,方便水煮牛肉絕配組合肥牛配芽菜一上台,就已經忍不住試,肥牛薄薄一片,麻辣味帶出牛肉的鮮,芽菜也吸收湯底,香麻好惹味口水雞可隨自己喜好選bb辣至大辣由辣椒、花椒同熱油煮成的汁料,辛辣花椒同辣椒令人又愛又恨,愛是因為見友人越食越滋味,恨是我已經辣到出汗,而雞肉非常鮮美嫩爽,雞皮又爽又滑,喜歡吃辣不能錯過青椒皮蛋賣相已經好吸引,做得蛋白透明、金色蛋黃,是友人必食之選,出乎意料的非常好吃!連我呢一個完全唔識青椒嘅人都食到唔停口!佢個皮蛋同青椒真係好夾!另可配白飯或薯粉或米線,我極推介可轉薯粉或米線,因為麵條夠煙韌,自己忍不住一人食了一碗以為每一碟都是辣?這碟生菜絕對不辣,而且走油,碌的時間剛剛好,想要辣的可以配口水汁。買堆自家辣醬回家嘗辣雲貴川 (佐敦) @wankwaicheun佐敦長樂街22號地舖
[正宗辣!新滋味]

環境安淨、舒適

用手機直接落單,方便

水煮牛肉

• 水煮牛肉
  • 青椒皮蛋
2K
2022-12-19 42 views
經濟滋味嘅四川美食天氣持續寒冷 晚飯時間食川菜小吃就啱晒 辣辣地暖吓胃 二人套餐價錢實惠 $228-$248 包多款正宗四川美食:蔬菜/前菜/主食/麵食/飲品 扺‼️-🥬白灼韭菜-🥚青椒皮蛋晶瑩剔透嘅流心松花皮蛋配青椒 口感清涼 味道鹹香-🥗涼拌大豆芽大豆芽走辣 充滿芝麻香 食落爽口兼夾嗦嗦聲 過足口癮-🐔口水雞呢度嘅口水雞 曾經攞美食大獎 例牌份量 雞胸雞下脏部位都有 啖啖肉又可以吮骨 醬汁味道更係一絕 辣中帶香 香中帶麻 撈飯拌麵都咁正🤩-🐂水煮手切牛肉手切牛比較瘦 牛肉味濃 我要求小辣🌶 湯面頭有薄薄一層辣油 唔算油膩 加埋底下嘅腐竹/豆卜/薯粉 非常飽肚-🥣熱拌薯粉🍜川湯米線薯粉入口溫暖 柔韌有口感 加幾匙羹口水汁一齊食 更係very good
經濟滋味嘅四川美食

🐂水煮手切牛肉

🥣熱拌薯粉
🍜川湯米線
  • 水煮手切牛肉
呢幾日無啦啦翻風,最適合就係去雲貴川度食四川米線🍜首先係兩個頭盤紅油青瓜同埋紅油豬耳,青瓜爽口清新、脆度適中啊好開胃!豬耳完全食到嗰陣骨膠原但係呢入邊都係脆身嘅,最重要係兩個配埋個鴻友汁真係冇得彈,我哋特登嗌多碟芽菜蘸啲汁~唔好嘥呀嘛之後就食咗個熱拌酸辣米線,雲貴川有樣好就係就算唔使嗌配菜,淨係食撈米線都好好食,撈汁掛咗上去個米線到呢好好食,停唔到口!最正係有時食湯米線食厭左,有得簡拌酸辣米線!
呢幾日無啦啦翻風,最適合就係去雲貴川度食四川米線🍜
2022-12-19 29 views
佐敦雲貴川 得獎口水雞🏆呢間雲貴川係最喜愛雲南米線之一舖頭好細 位置不多但老闆娘非常友善有禮最近天氣咁凍好適合食熱辣辣的米線見到二人餐勁豐富除咗米線都有好多選擇價錢亦很相宜 份量十足係值得支持嘅小店全日二人餐(HK$228 - HK$248)川味小食前菜x自選2款蔬菜 x1 主食x自選 2主菜(兩人份量)x 1口水雞份量夠多而且味道真係好惹味肉質很滑,麻辣平衡不錯自從幾年前朋友帶過我來食過一次之後,幾次都為此專誠來吃水煮牛肉牛肉火候不錯沒有煮過頭底料有很多豆芽及紅薯粉就算不再另外點主食也會夠飽熱拌酸辣粉/米線最愛紅薯粉煙煙韌韌的口感份量也是非常大方的多到應該可以二人分享—————————————————雲貴川 (佐敦)佐敦長樂街22號地舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography# #foodgasm #佐敦美食 美食 #米線關注組 #hkinfluencer #四川菜#口水雞#水煮牛
佐敦雲貴川 得獎口水雞🏆

見到二人餐勁豐富
除咗米線都有好多選擇
價錢亦很相宜 份量十足
係值得支持嘅小店

全日二人餐(HK$228 - HK$248)
川味小食前菜x自選2款
蔬菜 x1
主食x自選 2
主菜(兩人份量)x 1

份量夠多而且味道真係好惹味
肉質很滑,麻辣平衡不錯
自從幾年前朋友帶過我來食過一次之後,幾次都為此專誠來吃

水煮牛肉

最愛紅薯粉煙煙韌韌的口感
份量也是非常大方的
多到應該可以二人分享

—————————————————

雲貴川 (佐敦)
佐敦長樂街22號地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography# #foodgasm #佐敦美食 美食 #米線關注組 #hkinfluencer #四川菜#口水雞#水煮牛肉 #青椒皮蛋 #涼伴酸
辣粉 #hkigers@wankwaichuen

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
前幾日咁岩同姊妹打睇完戲之後,三個都想食辣嘅所以就由油麻地去咗佐敦食雲貴川牛魔王🐂🐃🐃🐄🐄🐂呢個牛魔王真係好足料,有牛丸🐂牛柏葉🐄牛肚絲🐃牛肉🐄肥牛🐂,每一啖都有牛食,我哋三個人食呢都好滿足,每樣嘢都有食到仲要好好食添!正宗川味自選小鍋🥘 炸醬跟住就嗌咗個炸醬米線三個人分,正宗雲貴川風味一定係要落炸醬,超級好食!仲係唔夠喉呀加多左幾個小食炸蟹鉗 椒鹽燒賣  紅油肚絲各有千秋,炸嘢溫度啱啱好,建議吹一吹先食,我姊妹辣親口😂,果肚唔係真係太辣,新手可以試吓都唔錯㗎~~
牛魔王🐂🐃🐃🐄🐄🐂
正宗川味自選小鍋🥘 炸醬