2024-10-07 816 views
早排屋企人入左醫院,就俾我係長沙灣發現左間幾好食嘅餃子店,佢地除咗水餃🥟煎餃🥟外,仲有好抵食嘅串燒!不過今次我唔夠肚餓,未有機會試下啲串燒😆下次再去!湯🥣椰菜冬菇雲耳豬肉餃8隻 $50- 個湯底係粉葛扁豆赤小豆甘菊粟米豬骨湯 好鮮甜😋如果有得添就好😆- 餃子好juicy,而且皮簿餡靚,咬落去啖啖肉😋煎🍳粟米芝士豬肉餃8隻 $52- 煎到脆卜卜,又唔會好油👍🏽不過芝士🧀略嫌唔太夠,拉唔到絲😆其他就同湯餃差唔多🙈

湯🥣椰菜冬菇雲耳豬肉餃8隻 $50
- 個湯底係粉葛扁豆赤小豆甘菊粟米豬骨湯
好鮮甜😋如果有得添就好😆
- 餃子好juicy,而且皮簿餡靚,咬落去啖啖肉😋

煎🍳粟米芝士豬肉餃8隻 $52
2024-09-27 815 views
今日好想同大家推介一下喺長沙灣專做街坊生意嘅餃子店。店內寬敞坐位都算多,大大嘅落地玻璃窗,非常光猛,坐得舒服。嚟到呢度,我當然要試佢哋嘅餃子⭐湯餃雙拼(6隻) 我哋有多款餃子,我就選擇咗🥟粟米芝士豬肉餃同🥟椰菜冬菇雲耳豬肉餃- 隻隻餃子都非常大, 真係夠晒足料👍🏻- 湯底系佢哋煲嘅五指毛桃甘筍粟米豬骨湯(絕無味精),真係非常鮮甜,而且一啲都唔肥膩,配合埋餃子一齊食,真係食得健康又飽肚。🍖當歸花雕醉雞卷$38- 店員一放上枱已經聞到濃濃嘅花雕味道,而且雞卷都好嫩滑,一碟有六舊夠曬足料!🥟雞翼芝士餃$20🍢免治軟骨雞肉棒$16🍢孜然羊肉串$15- 餃子店有串燒食。 我都係第一次遇到,感覺好得意。而且有多款串燒選擇,完全唔可以足曬,大家想食吾同串燒嘅要求!🧃手工冷泡菠蘿桂花雪梨茶$15- 雪梨茶味道非常清新,唔會太甜,最啱配食串燒時飲用!而且餐廳價錢都好親民,絕對系長沙環小店平靚正推介!
今日好想同大家推介一下喺長沙灣專做街坊生意嘅餃子店。

店內寬敞坐位都算多,大大嘅落地玻璃窗,非常光猛,坐得舒服。
嚟到呢度,我當然要試佢哋嘅餃子
⭐湯餃雙拼(6隻)
我哋有多款餃子,我就選擇咗🥟粟米芝士豬肉餃同
🥟椰菜冬菇雲耳豬肉餃
- 隻隻餃子都非常大, 真係夠晒足料👍🏻
🍖當歸花雕醉雞卷$38
🥟雞翼芝士餃$20
🍢免治軟骨雞肉棒$16
🍢孜然羊肉串$15
🧃手工冷泡菠蘿桂花雪梨茶$15
- 雪梨茶味道非常清新,唔會太甜,最啱配食串燒時飲用!
而且餐廳價錢都好親民,絕對系長沙環小店平靚正推介!
2024-09-23
$75 (Lunch)
  • 椰菜冬菇雲耳豬肉餃
  • 湯餃雙拼
  • 當歸花雕醉雞卷
呢間餃子店除咗餃子出名大粒,唔同季節會煲唔同嘅湯,而且仲有小食/串燒/冷泡茶。涼瓜豬肉餃 +五指毛桃甘筍粟米豬骨湯 如果你又咁啱鍾意食涼瓜,就要試吓涼瓜餃子,味道非常唔錯。一粒等於出面嘅一粒半,餡料豐富。今日湯底有五指毛桃,健脾、補肺,行氣利濕☺️椰菜冬菇雲耳豆腐餃🥟餃子有豆腐碎粒,連同各種配料,口感出奇地夾。煎餃需要等耐少少,但現炸脆皮係值得等嘅。高蛋白質雞胸|花枝丸少見雞胸串燒,唔柴唔乾,花枝丸有燒汁,食落juicy。手工冷泡菠蘿桂花雪梨茶冷泡茶大大支,果香突出。🛎️必試指數:9/10🔆

涼瓜豬肉餃 +五指毛桃甘筍粟米豬骨湯

椰菜冬菇雲耳豆腐餃🥟

高蛋白質雞胸|花枝丸
少見雞胸串燒,唔柴唔乾,花枝丸有燒汁,食落juicy。

手工冷泡菠蘿桂花雪梨茶
冷泡茶大大支,果香突出。

🛎️必試指數:9/10🔆
2024-09-22
Type of Meal
Dinner
🌽栗米芝士豬肉餃🧀💚韭菜豬肉餃🤎椰菜冬菇雲耳豬肉餃(湯餃$50/8隻,煎餃$52/8隻,最重要係雙拼唔洗加錢‼️,好有良心)三款餃子的餡料都非常新鮮,大大隻,漲卜卜,好滿意,湯餃用左老火湯來煮🔥,當日靚湯為「五指毛桃🍑甘荀🥕栗米🌽蟲草花豬骨湯」,超有火候好滋補,健脾補肺,行氣去濕。🐄沙嗲牛肉🐥沙嗲雞肉🦑花枝丸另外仲叫左幾款串燒,都好惹味,再加埋豆漿,成餐每人都係六/七十蚊,好抵食。
🌽栗米芝士豬肉餃🧀

🦑花枝丸

栗米芝士豬肉餃
韭菜豬肉餃
2024-09-02 623 views
本身我都鍾意食餃子 見到呢個鋪頭名咁港式就想入去支持下小店 點知仲有意外驚喜 🤤好彩啱啱好坐到最後一張枱坐滿哂之餘仲不斷有人想入嚟食 入到嚟必食返餃子 想講不論煎餃定湯餃都好出色無意中發現餐廳係人手包 薄薄嘅餃子皮但滿滿嘅餡料 仲發現一個新食法係超級好食😂就係將餐廳嘅自家制菜脯放入餃子到食但記得唔好放太多 可以增加口感之餘唔會遮蓋咗餃子嘅味道 由於餐廳可以雙拼餃子 都可以試哂咁多款口味呢樣都係我覺得加分嘅地方 餐廳除咗餃子之餘仲有其他串燒小食 竟然仲有足料無味精湯水 除咗餃子之外本人特別鍾意食雞軟骨連住小量雞肉 好爽口好味同埋第一次食雞喙骨 原來姐係雞膊頭個樣有啲似雞翼但肉質會相對實小小魚腹鰭對我嚟講有啲腥😣但朋友作為愛食魚之人嚟講表示好好食😋
本身我都鍾意食餃子 見到呢個鋪頭名咁港式

個樣有啲似雞翼但肉質會相對實小小
魚腹鰭對我嚟講有啲腥😣
但朋友作為愛食魚之人嚟講表示好好食😋
2024-08-18 736 views
憤怒!點解呢間餃子小店冇乜人講?堅高質(✧∀✧)/ 勁大粒好好食 係近期食過最好味的!✿ 湯餃雙拼(8隻) $④⑤起♡ 椰菜冬菇木耳豬肉餃|韭菜豬肉餃♡ 粟米芝士豬肉餃|香芹芫荽豬肉餃餃子極度飽滿 內餡幾乎冇空隙 皮好薄但唔易穿菜肉比例完美 食得出係用新鮮肉整!連個湯都好飲 係冬瓜薏米紅蘿蔔湯 又唔油清甜足料有湯渣(´・д・)ノ 全碗飲晒唔口渴✿ 沙嗲串燒 $①①起|4.5寸燒芝士腸 $①⑧店名有「餃」有「串」~自家串燒都係賣點 唔會乾爭爭 入味但唔過火 十幾蚊串無咩好挑剔✿ 當歸花雕醉雞卷 $③⑧醉雞都好正⋯酒味濃但唔嗆 散發藥膳香 肉夠滑真心有誠意又值得支持嘅街坊店(T⌓T)請廣傳!

憤怒!點解呢間餃子小店冇乜人講?
堅高質(✧∀✧)/ 勁大粒好好食 係近期食過最好味的!

✿ 湯餃雙拼(8隻) $④⑤起
♡ 椰菜冬菇木耳豬肉餃|韭菜豬肉餃
♡ 粟米芝士豬肉餃|香芹芫荽豬肉餃

餃子極度飽滿 內餡幾乎冇空隙 皮好薄但唔易穿
菜肉比例完美 食得出係用新鮮肉整!
連個湯都好飲 係冬瓜薏米紅蘿蔔湯 又唔油
清甜足料有湯渣(´・д・)ノ 全碗飲晒唔口渴

✿ 沙嗲串燒 $①①起|4.5寸燒芝士腸 $①⑧
店名有「餃」有「串」~自家串燒都係賣點
唔會乾爭爭 入味但唔過火 十幾蚊串無咩好挑剔

✿ 當歸花雕醉雞卷 $③⑧

醉雞都好正⋯酒味濃但唔嗆 散發藥膳香 肉夠滑
真心有誠意又值得支持嘅街坊店(T⌓T)請廣傳!

2024-08-12 586 views
同四個朋友一齊食晚飯,一開始等位,店主已經好friendly咁講幫我地留緊枱,隔咗陣又話唔好意思,知道好熱要等出陣🥹勁好禮貌!入到去叫左兩款湯餃三款煎餃。個湯好好飲,無味精仲有湯渣食,好甜,啲餃既餡好食新鮮而且皮薄,好好食!大推煎餃加芝士底,好邪惡好正🤣🤣🤣!啲串燒好好食,尤其係外脆內軟雞皮,雞軟骨同雞腎,竟然可以用juicy嚟形容🥹仲有蛋白質雞胸同雞膊頭,好嫩好好食!大推依間小店,啲餃同串燒都好食,老闆同員工既氣氛都好好!
大推依間小店,啲餃同串燒都好食,老闆同員工既氣氛都好好!
2024-08-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2024-08-07 522 views
長沙灣有多間餃子店!今日來到餃串Party 叫了兩款湯餃外賣試一試佢!店內只有六款餃子提供,當中包括🥟涼瓜豬肉餃🥟韭菜豬肉餃🥟椰菜冬菇雲耳豬肉餃🥟粟米芝士豬肉餃🥟香芹芫荽豬肉餃 🥟椰菜冬菇木耳豆腐餃(素)今次叫了椰菜冬菇雲耳豬肉餃及粟米芝士豬肉餃! 每粒都大大粒、脹卜卜!皮薄餡靚!十分足料!豬肉十分新鮮,沒有雪藏味!皮雖然薄,但沒有散開!讚! 椰菜冬菇雲耳豬肉餃:每樣材料份量均勻,吃得出每款的味道。粟米芝士餃子:好好味!有粟米又有芝士!相信無論大人或小朋友也十分喜歡的一款餃子! 湯:粉葛扁豆甘荀粟米豬骨湯沒有味精!很有家的味道!讚!會再來的餃子店!下次會試串燒!
長沙灣有多間餃子店!
今日來到餃串Party 叫了兩款湯餃外賣試一試佢!

店內只有六款餃子提供,當中包括
🥟涼瓜豬肉餃
🥟韭菜豬肉餃
🥟椰菜冬菇雲耳豬肉餃
🥟粟米芝士豬肉餃
🥟香芹芫荽豬肉餃
🥟椰菜冬菇木耳豆腐餃(素)

皮雖然薄,但沒有散開!讚!
椰菜冬菇雲耳豬肉餃:每樣材料份量均勻,吃得出每款的味道。

粟米芝士豬肉餃

湯:粉葛扁豆甘荀粟米豬骨湯
沒有味精!很有家的味道!讚!

會再來的餃子店!下次會試串燒!
TakeAway
粟米芝士豬肉餃
近來喺長沙灣做嘢發現到有呢一間餃子店,佢有涼瓜餃子即刻揾埋女朋友試一試先講講環境,舖頭就細間但係都叫做企理落單要用QR code我自己叫咗涼瓜豬肉餃同埋雞胸串燒女朋友叫咗煎餃,香芹芫荽豬肉餃加芝士🧀叫多串翠玉瓜串燒同埋一支手工冷泡菠蘿桂花雪梨茶佢湯餃個湯底係冬瓜荷葉甘筍粟米湯,涼瓜甘甘地唔苦,湯底亦都好夾個餃子食完餃子即刻飲晒個湯餃子大大隻,啲餡好足料雞胸串燒完全唔乾,好好食煎餃方面,加咗芝士超級好食,每一隻都可以有食,好滿足翠玉瓜串燒就正正常常冇特別手工冷泡菠蘿桂花雪梨茶就十分特別特別食完煎餃可以解解膩同埋下火
近來喺長沙灣做嘢
發現到有呢一間餃子店,佢有涼瓜餃子
即刻揾埋女朋友試一試

先講講環境,舖頭就細間
但係都叫做企理
落單要用QR code

我自己叫咗涼瓜豬肉餃同埋雞胸串燒
女朋友叫咗煎餃,香芹芫荽豬肉餃加芝士🧀
叫多串翠玉瓜串燒同埋一支手工冷泡菠蘿桂花雪梨茶

食完餃子即刻飲晒個湯
餃子大大隻,啲餡好足料
雞胸串燒完全唔乾,好好食

煎餃方面,加咗芝士超級好食,每一隻都可以有食,好滿足
翠玉瓜串燒就正正常常冇特別

手工冷泡菠蘿桂花雪梨茶就十分特別
特別食完煎餃可以解解膩同埋下火
冷泡菠蘿桂花雪梨茶
香近芫荽豬肉煎餃加芝士
翠玉瓜及雞胸串燒
2024-07-28
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
冷泡菠蘿桂花雪梨茶
香近芫荽豬肉煎餃加芝士
翠玉瓜及雞胸串燒
  • 香芹芫荽豬肉煎餃
2024-08-02 412 views
由佢開業到而家,大大話話都應該食咗10次有多,除咗我本身唔食菇,所以香菇餃冇食過之外,其他都試過,串燒我比較揀擇,所以唔係食過太多款:餃:一個字,足料皮薄芝士粟米餃:入口第一個味道係粟米香甜,接下來是芝士鹹,因為都大隻,所以我都要分兩口先食得晒。涼瓜餃:比較特別嘅配搭,我平時麻麻哋食涼瓜,都覺得可以encore,入口最初係肉味,跟住係涼瓜嘅清新,而涼瓜並唔係完全腍晒,所以係有啲好特別嘅口感,不過老實講係特別,但係味道層次唔係好豐富,我會加菜脯一齊食,佢嘅菜脯唔係好辣同埋應該係加咗花椒,夾埋涼瓜,成件事就好豐富,有涼瓜嘅清新,菜譜嘅爽脆,加埋豬肉嘅軟腍腍,最後有花椒嘅麻香,我食得最多都係呢一款。芫荽餃:就係好多芫荽同埋芹菜味,芫荽味多過芹菜好多,好彩係咁,因為我唔食芹菜嘅本身。串燒:雞膊頭:好特別,肉質軟滑,有一小片皮,油香充沛,肉質有彈性,仲有條鎖骨可以輪吓,每次食都嗌。雞胸:薄薄一片,醃得好入味,一啲都唔嚡,係安慰自己嘅健健康康之選。魚腹鰭:鰭燒得焦脆,帶有鹹香,魚油充足,一咬真係會爆出嚟,魚肉嫩滑,魚皮香脆,一串串燒有四個口感。

餃:一個字,足料皮薄

串燒:

2024-07-01 781 views
小店由外而內都玩味濃,所以一開波係被設計所吸引而唔係食物,哈哈小店主打餃子同串燒,真係由皮玩到入心,見店內個牌真係笑左;Menu竟然有涼瓜豬肉餃咁特別,一於外賣試試涼瓜豬肉餃真係好似小店所講大大隻,皮較薄一夾易爛,但餡料做得好,夠乾水,不重腌味,食得出肉同菜新鮮;相信喜歡涼瓜會好歡喜,涼瓜味重但回甘,清新之選椰菜冬菇雲耳豬肉餃同涼瓜豬肉餃一樣大大隻同皮較薄,食材同樣新鮮,比例適中,椰菜爽甜冬菇香雲耳脆,每種食料都恰到好處,好滿足

2024-04-25
TakeAway
Type of Meal
Other
第二次過來食,係玻璃門口見到張公告,「已有7人和1狗」撞到玻璃門,我好奇係點得出依個數字,係唔係每日睇住有人或動物撞親就要記低佢?咁多人撞親,會唔會係個設計有問題在先呢?上次來食仲要有張公告話怕等得耐,可以去食快餐店,的確夠串!間舖唔大,有12張2人枱,兩張2人枱拍埋可以坐4個人。前個對情侶係都要2個人霸住2張枱,店員企係到唔會幫手安排下座位,去收銀想睇下餐牌,個老闆娘又態度好差咁話要坐低掃QR code落單,但你哋又唔安排下入座?睇下有乜食都唔得?落完單,又走埋嚟問可唔可以搭枱,我反問點解對情侶2個人霸2張枱又可以,我地合作坐埋一邊又要比人搭枱先?店員一樣無處理過,上碗餃子拎到埋嚟又唔問清楚,亂咁放係人面前,碗熱湯係我地身後舞來舞去,真係好驚你會失手,成碗野淋落嚟!湯餃 - 粟米芝士豬肉餃,煮得太耐,餃皮都爛埋,食落無咩味道,湯底係可以接受,但請真好多間都做到依個水準。煎餃 - 椰菜雲耳豬肉餃,非常之咸,過曬火!要飲住湯食先比較可以入口,但單點煎餃應該係係無湯跟。同其他對手比,價錢唔係幾抵。上次食過串燒,好細串,所以價錢亦都係正常,唔算係抵食。間野咁串,我地唔會再來!

上次來食仲要有張公告話怕等得耐,可以去食快餐店,的確夠串!

間野咁串,我地唔會再來!

2024-05-19
$50 (Lunch)
2024-05-19 1298 views
等好耐,安排得太差,座位逼夾,又要搭枱,好失望下,因為一入門口有對情侶打橫坐分開坐就霸住一張四人枱,咁我哋太好心就兩個人打對面坐,點知有兩個大隻佬入嚟,竟然安排佢哋坐喺我隔籬,好迫好迫,餃子好一般,好琳,overcooked入口即化嘅,唔食用牙咬⋯⋯一定唔會再嚟,唔值呢個價錢,仲要等咗咁耐,煎餃🥟就油太多,比較膩,油膱味好重。咁嘅安排,唉⋯⋯貼錢買難受。拎每盆熱湯餃子埋嚟嘅時候,我都要再三提醒服務員小心啲,因為就喺我膊頭上邊,差啲錄到我🥲

2024-05-17 430 views
一向鍾意食餃子嘅我,間中就會唔想食飯,搵餃子醫肚。今日食呢間餃子店係長沙灣,餃子款式唔算多,但有一款好特別嘅餡,未見過佢出現係其他餃子,於是就抱住試伏嘅心態去試下。呢款餃子就係涼瓜豬肉餃啦😝我叫左6隻湯餃加米線,餃子大大隻,皮薄餡靚,涼瓜切成粒粒狀,食落唔會苦,有少少甘味,估唔到呢個組合又幾好食。餃子嘅湯底飲落好清甜,飲晒成碗都唔覺口渴,而米線嘅份量都幾多,又唔會煮到好稔。$46就食到個好味午餐,要encore!😋
一向鍾意食餃子嘅我,間中就會唔想食飯,搵餃子醫肚。

呢款餃子就係涼瓜豬肉餃啦😝

2024-05-02 3389 views
位於青山道368號喜韻商場地下2號舖的餃串Party,主打自家製作餃子及串燒。。店內有四至五張四人枱,繁忙時間可能需要併桌。筆者當日為星期日午飯時段,二人來用餐,需要和另外一對情侶併桌。店舖採用手機掃描二維碼下單,下單後約五分鐘,飲品和前菜便陸續上桌。。📌煎餃雙拼(8隻) - $50~粟米芝士豬肉餃(+HK$2)煎餃是即點即生煎,需時約十五分鐘。外皮煎得十分香口,仍能保持微微的韌性,和預先煎好的餃子味道差天共地。粟米餃子是預先將粟米攪碎,粟米的味道更為出眾。。~涼瓜豬肉餃涼瓜勁成丁粒,味道回甘,不會太過濃郁苦澀,而且能更突出豬肉鮮甜的味道。煎餃頗為飽肚,女孩子吃五至六件也夠飽了,筆者則額外買了一個小盒子。將其餘三件外帶回家。。📌單點-激濃蕃茄薯仔甘筍粟米碎肉湯~絕無味精 - $18煎餃口感上相對乾身,所以點了一碗老火湯滋潤一下,老火湯的款式也會不定期轉換。店員端來了一碗大湯,喝一口熱湯,肚子暖暖的,相當幸福。。這碗湯相當足料,蕃茄味濃厚,感覺仿如在蕃茄海內暢泳。。📌當歸花雕醉雞卷 - $38凍醉雞卷有著十分濃厚的花雕和當歸的味道,雞卷啖啖肉,吃起來十分過癮滿足。📌涼拌黑白雲耳 - $3

📌煎餃雙拼(8隻) - $50

~粟米芝士豬肉餃(+HK$2)

~涼瓜豬肉餃

📌單點-激濃蕃茄薯仔甘筍粟米碎肉湯~
絕無味精 - $18

這碗湯相當足料,蕃茄味濃厚,感覺仿如在蕃茄海內暢泳。

📌當歸花雕醉雞卷 - $38

📌涼拌黑白雲耳 - $30

這款前菜相當清爽,而且份量豪爽,絕對夠兩位成人享用。黑白雲耳開胃又爽口,黑醋的味道頗為突出。

📌手工冷泡洛玫瑰神花茶650ml - $15
📌手工冷泡蜜桃烏龍茶650ml - $15
兩款冷泡茶的茶味都頗為濃郁,感覺清爽消滯,不會太過甜。筆者今次吃了可口的煎餃,與蜜桃烏龍茶更為合襯。

📌沙嗲雞、沙嗲豬 - $11 (串)

除了餃子,這間小店也提供即燒串燒。 兩款串燒的沙嗲味也頗為濃郁。筆者頗喜愛外脆裡面juicy的雞串燒。

餃串Party
📍 青山道368號喜韻商場地下2號舖
2024-04-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
  • 煎餃雙拼
  • 粟米芝士豬肉餃