2019-09-20 25 views
今日整完眼睫毛,喺上環呢頭搵埋個朋友就決定喺呢度附近搵食。都知道上環呢一頭比較多小店,所以決定唔食連鎖嘅餐廳。朋友話想食點心,咁我哋就見咗呢間香港仔周記點心,就一於入去試吓啦。入到去坐低之後,職員就拎個餐牌出嚟,耐心咁介紹佢哋嘅特色點心,唔講都唔知,原來佢啲點心全部都係廚房自己整嘅。唔係好似出邊某啲點心鋪咁買一啲現成嘅返嚟返蒸。聽落都好有heart,一於就試吓職員介紹嗰幾款點心睇吓味道係咪真係有唔同先。要咗一籠蝦餃一籠燒賣,佢蝦餃同燒賣最大嘅賣點就係每一粒都值一兩重,雖然一籠係得三粒,但係啲蝦餃燒賣比起平日出邊酒樓嘅蝦餃燒賣大粒好多,一邊嘅蝦都好足料。然後我最鍾意食嘅係佢啲腸粉,我同朋友都話好耐都未試過食到咁滑嘅腸粉,就好似店員話齋佢哋嘅腸粉,由粉漿開始都係由自己整嘅,全部都係師傅自己一手一腳整,所以同出面嘅腸粉特別唔同。呢碟腸粉絕對令我會返轉頭再食,特別係老干嗎腸粉,超級好味,我一個人都可以食晒一碟。另外在帶咗鳳爪同埋蝦多士,個鳳爪就正正常常啦,蝦多士超大塊,比出邊嗰啲大塊好多,性價比好高。另外素食者都有唔少嘅選擇,其中我哋就叫咗素餃,裏面啲料切都到好細粒,所以咬感好好。最後仲食咗個

最後仲食咗個芒果布甸,好重奶味,裏面亦都好多芒果肉,為今餐畫上一個完美嘅句號。
在中環放工到上環找朋友吃飯,朋友介紹了這間點心店說吃起來非常大件抵食。原來這餐廳是原自香港仔很出名的周記點心,對比他的主店這間分店比較創新,有很多不同的新菜式,喜歡新嘗試新口味的朋友,就很適合了。蝦蛟皇$40質素絕對對得起價錢,皮薄,餡料足,包到很飽滿的樣子,蝦鮮味而大隻,啖啖肉的滋味。黑白芝麻蝦多士$44這個蝦多士很多人推介,蝦多士上的蝦膠足足有兩吋厚,而且多士非常大塊,四塊其實兩個人是完全吃不完的,雖然他的蝦膏非常之厚身,但是用的全都是新鮮的蝦肉,沒有味精卻很是濃味,多士亦炸得香脆,蘸點沙律醬酸酸的很開胃。黃金流心西多士$44再來又是一個新穎的點心,是比較少見又很想一試的奶黃流心西多士,把西多士切開後,很多的奶黃醬便從中流出來,比起奶黃包,西多士在外加添了多一個口感,雙重享受,正。老干媽料炒腸粉$49平常吃XO醬炒蘿蔔糕或腸粉吃得多,這裏的使用老乾媽炒的,對比起XO醬,老乾媽會比較辣一點,香味就會比XO醬少一點,喜歡吃辣的朋友不可以錯過了,雖然醬汁顏色很深,但卻沒有太鹹的感覺,調味剛好。香煎金菇上素蘿蔔糕$30還有這裏的自製蘿蔔糕,蘿蔔糕是全素的,但是不會比平常吃到的臘味蘿蔔糕差,
蝦蛟皇$40
黑白芝麻蝦多士$44
黃金流心西多士$44
老干媽料炒腸粉$49
香煎金菇上素蘿蔔糕$30
還有這裏的自製蘿蔔糕,蘿蔔糕是全素的,但是不會比平常吃到的臘味蘿蔔糕差,味道依然非常十足。而且他的蘿蔔非常足料,全都是一條條的蘿蔔絲,粉量比較少,再加上香滑的冬菇,經過輕輕的煎過,蘿蔔糕更是惹味,正。
炒椰菜$45
如果平常比較少吃菜,就必須叫一碟炒菜,四十五元會有一碟大到你難以想像的炒菜,補充平常在街外吃不到菜的我。
好立克紅豆冰$26
紅豆冰配好立克又是一個新嘗試,效果亦都很好,很夾,也是一次過滿足兩個願望的感覺,適合多心的我。

水準一點也不輸給酒樓,小店的出品更用心,對每個點心都有心思,不是流水作業。
  • 蝦蛟皇
  • 黑白芝麻蝦多士
  • 老干媽料炒腸粉
  • 香煎金菇上素蘿蔔糕
2019-09-09 28 views
一家人最喜歡到茶樓飲茶嘆番一盅兩件,但係邊到會有咁多時間成日去茶樓呢,在我工作地方中環附近開了這間香港仔周記點心!這是香港仔既分店,黃金流心包,真係要小心燙到咀,一咬開黃色既奶皇必出黎,感覺好正~味道優香,好想一食再食。黑白芝麻蝦多士,第一次食!非常香脆又不油膩!內層有層蝦膠,更添層次!麻辣燒賣皇,每粒都好很大粒!!真材實料~再加上係整了麻辣味道,食落更加惹味!總之就係好食!8am-9pm, 無時無刻想食靚點心都非常方便!
2019-09-07 37 views
今日星期六,仔仔冇咩特別活動安排,問佢想食咩,佢就話好耐冇同我拍拖食點心,好啦見你把口咁乖就帶你食間我地未去過的店食下。仔仔一見點心紙就係咁選,有以下菜式:蟹籽燒賣王 ~ 真係好大粒足兩。紅油抄手 ~ 好多粒辣味好夠,如落多點甜鼓油就仲正。花膠滑雞扎 ~ 入面有舊好厚的花膠好痴口呀,仲有舊滑雞和花菇,好正。黑白芝麻蝦多士~ 超大驚喜,侍應拎過來時好多食客望住,見4大舊仲要上面滿滿蝦膠,大家即加單。鮮蝦炸雲吞 ~ 新鮮即炸,來到脆卜卜,讚 老干媽醬炒銀針粉 ~ 好夠味,但因辣仔仔食唔到。特濃芒果布甸 ~ 仔仔獨霸勁叫好味,我只偷到一小口試味炸。木瓜南北杏糖水 ~ 食得太多炸野和辣野,我都忍唔住叫返個糖水來滋潤一下,食完喉嚨好舒服 甜哂

仔仔一見點心紙就係咁選,有以下菜式:

蟹籽燒賣王 ~ 真係好大粒足兩。
紅油抄手 ~ 好多粒辣味好夠,如落多點甜鼓油就仲正。
花膠滑雞扎 ~ 入面有舊好厚的花膠
好痴口呀
,仲有舊滑雞和花菇,好正。

鮮蝦炸雲吞 ~ 新鮮即炸,來到脆卜卜,讚

老干媽醬炒銀針粉 ~ 好夠味,但因辣仔仔食唔到。

特濃芒果布甸 ~ 仔仔獨霸勁叫好味,我只偷到一小口試味炸。

2019-08-31 32 views
很久沒有品嚐過既有心思及很獨特的點心小店。這間小店的點心是即叫即製的,而且不添加味精,非常健康。每天所有點心均由廚師早上製作的,故非常新鮮。除了有平凡的點心外,還有很多別出心裁的點心小食推介,每月也會更新菜牌。相信很多路人路過也會覺得這間小店的點心價錢很昂貴,但只要你一個光顧,就會發現不但食物有保證, 而且份量超多,顧名思義是物超所值,令人一試愛上 。誠意推介以下幾款點心小食,充滿意外驚喜,我覺得更是回本菜式:和風脆皮海鮮腸 $44這道小食可以說是fusion菜式,外表是軟熟清香的腸粉,內裏是脆卜卜的脆皮,包著豐滿的鮮蝦膠,加上紫菜絲及木魚絲點綴,吃起上來有軟身又爽脆兩種口感,份量很大,並不能一口把整個吃掉。 麻辣燒賣王 $40很少見有麻辣味的燒賣,麻辣並非只蓋著外表,就連內裏所有肉都沾上麻辣味,非常惹味及特別。黑白芝麻蝦多士 $44送上來時嚇了一跳,除蝦多士大大份,蝦膠的尺寸相信還有兩cm厚,竟然等於兩隻手指的厚度,麵包上佈滿黑白芝麻,令整塊麵包變得更鬆脆可口。其他大品牌的蝦多士只有薄薄一塊細小正方形麵包再塗上一小撮蝦膠,但價錢比這道還昂貴。你說是不是回本之選?周記蝦餃皇 $40皮薄
很久沒有品嚐過既有心思及很獨特的點心小店。

和風脆皮海鮮腸 $44

麻辣燒賣王 $40

黑白芝麻蝦多士 $44

周記蝦餃皇 $40
皮薄餡靚,每粒果然是足一兩的,真材實料。

我們還點了其他菜式,同樣是非常出色,很高質素,每個點心送上來也是熱辣辣,足料新鮮,再加上小店沒有茶價或加一小費,所以我覺得這個價錢非常合理,甚至物超所值。

店舖的職員及老闆亦很和藹可親,親力親為,看得出他用心經營,務求把最好的食材供應給顧客。下次一定會再來光臨。
2019-08-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 麻辣燒賣王
  • 黑白芝麻蝦多士
  • 和風脆皮海鮮腸
  • 周記蝦餃皇
2019-08-29 605 views
個人挺喜歡香港仔的周記,聽到上環開了一間,於是去試一下。人煙稀少的上環裡,幾乎只有這餐廳營業。晏放工的人士也可以來這兒填補肚子和味蕾的空寂。 店員很熱心地介紹招牌和新推出的點心。菜單也標榜著無味精添加。服務貼心周到。可惜黃金流心西多士售罄😭😭不過這個黑白芝麻蝦多士都好好食($44)!!配上芝麻的多士非常酥脆香口,蝦的份量也多。推薦!老干媽醬炒銀針粉($49)都炒得入味。有少少辣,但我還可以接受到。和風脆皮海鮮腸($44)其實就似腸粉包春捲。我很欣賞個脆皮放得耐少少都能保持脆👍🏻蝦肉都爽口。不得不佩服點心師傅的創意和手藝。我有點懷疑我叫太多蝦🤣不過作為點心,蝦餃($40) 真的不能不點。手工不錯,包得幾精緻。流心奶黃包一按下去就爆漿了🤣果然名不虛傳! 店員一見到我們滿手都是漿,立即遞給我們紙巾。非常細心。 見到他們製作的熱誠和服務的用心,價錢也不昂貴,我一定會再去食。
個人挺喜歡香港仔的周記,聽到上環開了一間,於是去試一下。

配上芝麻的多士非常酥脆香口,蝦的份量也多。推薦!

和風脆皮海鮮腸($44)其實就似腸粉包春捲。

手工不錯,包得幾精緻。

流心奶黃包一按下去就爆漿了🤣果然名不虛傳!

店員一見到我們滿手都是漿,立即遞給我們紙巾。非常細心。

屋企人話想飲個茶,就去佐之前朋友介紹既依間小店。一坐底,店員已經為我地介紹招牌菜式。原來普通menu會兩個月轉一次,而招牌menu會一個月轉一次,增加新鮮感😍 今次就試佐幾款特別既點心😚.和風脆皮海鮮腸 $44賣相好似炸兩咁,炸到脆卜卜,就咁睇已經可以見到好足料既蝦😚 配返一層細滑既腸粉皮 食落去好豐富既口感😍 仲放佐d木魚同紫菜絲做配搭,都幾特別🙆🏼‍♀️.黃金流心西多士 $44邪惡boss😍😍😍 外表同平時普通西多士無太大分別~ 炸到金黃色有一定既厚度 一切開鹹蛋黃漿就傾瀉出黎😳 每舊都好均勻咁塗滿好香口😍 比起平時配搭既糖漿更加誘人同有新鮮感 而且食落依然係好香脆 鹹蛋黃果然配乜都係無得輸🤤.酥炸牛肉卷 $28牛肉球就食得多,炸牛肉卷真係未試過😍 炸到脆卜卜咬落熱辣辣有牛肉汁喼出黎,將平時既牛肉球變佐酥炸版,感覺又幾特別同幾match🧡 好似比平時更加有風味.總結,平時覺得飲茶好油,唔係太想食得多,但今次忍唔住嗌佐幾多款,可能比新鮮感蓋過佐油膩,而且件件都非常足料,真係好食過平時普通既酒樓👍🏻

和風脆皮海鮮腸 $44

黃金流心西多士 $44

酥炸牛肉卷 $28

• 和風脆皮海鮮腸
  • 黃金流心西多士
  • 周記蝦餃皇
2019-08-25 399 views
最近各商店衣服都在大平賣,我們當然趁低吸納,採購一番,在血拼前,朋友就帶我去她公司附近的茶餐廳吃點心。茶餐廳居然有點心吃? 對,真的有點心吃,而且很不錯呢。香港仔周記點心茶餐廳不只賣傳統點心,亦有些破格點心,非常吸引。周記蝦餃皇是朋友的最愛,蝦餃皇一咬開馬上流出鮮甜的蝦汁,原尾的大蝦超彈牙,滿滿的蝦味在嘴巴裡流竄。每日限定的麻辣燒賣皇十分飽滿,仔細一看,表層的麻辣醬汁已經與燒賣皇融為一體,燒賣肉餡挺有彈性,肉味濃厚,而且麻辣滋味吃來萬分過癮。黑白芝麻蝦多士用料十足,不是我誇張的說,看看蝦多士的厚度,無敵的厚重。甚具彈勁的蝦膠撤滿脆脆的黑白芝麻,嚼感豐富,愈吃愈美味,醮點沙律醬為蝦多士增添一份柔美感。鮮蝦炸雲吞皮脆不油膩,雲吞皮裡的粉嫩蝦肉餡料可看出蝦左多麼新鮮,鮮蝦炸雲吞外脆內彈感妙極,要我一口氣吃一打炸雲吞絕無問題,因為太好吃了。我特別喜歡老干媽醬炒腸粉,因為幾乎沒有甚麼地方吃到,大部份不是煎蝦米腸就是XO醬炒腸粉。這裡混合的老干媽醬不會重鹹重辣,加入肉碎,芝麻,芽菜熱炒,腸粉比煎炒更軟,仍吃到表皮脆脆的,沒有軟軟爛爛,整份腸粉盡是老干媽醬的香味。紅油三寶一次過滿足餃子控三個願望,可

紅油三寶一次過滿足餃子控三個願望,可以盡嚐雲吞,抄手和水餃。紅油麻而不辣,餃皮吸收紅油後,風味不絕。個人偏愛抄手的鮮肉餡及雲吞的蝦仁,鮮度破表,肉質細緻富彈力。

必點黃金流心西多士,不要小看這金黃香脆的西多士,吃的時候一定要再三小心熱呼呼的奶黃流心。我們只是剛開始切開西多士,黃金的奶黃餡如流沙般開始洩洪,鹹鹹甜甜的奶黃邪惡卻味美,若來此而沒點黃金流心西多士的話真是會含恨離去。

2019-08-24 305 views
係中上環番工,😏食lunch 識食都會去上環方向個邊,除左餐廳多d之外,食物質素同價錢都比較好同性價比高。😝今日黎左周記食,其實想食好耐,🤤但由於lunch 成日都好多人,相當受歡迎,所以我就OT完夜晚黎左食。😗夜晚黎的話客都唔少,佢呢到張餐牌定時會轉,😍問番先知原來佢嘅食材都係每日去街市買,好新鮮,即日整,👍🏼所以會有限量同期間限定嘅食物。❤️呢到除左出名嘅點心,佢仲有提供唔同類型嘅食物,關顧到唔同口味嘅人啊。最鐘意就係佢以下呢幾個❤️⭐️鳯爪排骨飯❤️招牌野!食材新鮮,所以鳯爪排骨好正,又入味。飯方面又唔會太林,粒都有排骨味!😋⭐️足三兩蝦餃🦐粒粒都好大粒!無欺場,入面粒蝦好大粒,所以佢冇落味精都咁好味!⭐️足料蝦多士🦐呢個真係真材實料,未見過咁厚嘅蝦多士,佢拈左好多蝦膠落每一塊到,炸得乾身,好香口,好好味。⭐️自家芒果布甸🥭見姨姨係咁推介個布甸,橫掂都想食甜品,所以就叫左個食。❤️真係幾好,食到好似自己整嘅味道,啫係成個芒果都用盡,👍🏼唔會好似出面左溝右溝。每一口都有果肉!好夠味,食完先發現自己都未落奶,但都已經好好食!😋⭐️和風海鮮脆皮腸🇯🇵好得意嘅配撘,好吃。⭐️麻辣燒賣🌶呢個係限定啊。⭐️149

最鐘意就係佢以下呢幾個❤️
⭐️鳯爪排骨飯❤️

⭐️足三兩蝦餃🦐

⭐️足料蝦多士🦐

⭐️自家芒果布甸🥭

⭐️和風海鮮脆皮腸🇯🇵

好得意嘅配撘,好吃。
⭐️麻辣燒賣🌶

呢個係限定啊。
⭐️1493辣椒粉🔥

挑戰!
Type of Meal
Dinner
2019-08-24 50 views
好開心比我同屋企人係上環搵到間相當高質點心小店!依度個老闆十分好人,正當我地攞住個餐牌眼花繚亂, 心大心細諗緊食咩好時,老闆竟然好用心主動地同我地逐一介紹菜式。這裡點心都是即叫即做,不加味精,務求讓客人食得健康。首先試左店鋪招牌的芝麻蝦多士:每件多士的麵包表面舖滿咗芝麻,夾住好厚嘅蝦膠,食落非常彈牙,而多士又炸香酥不油膩,雙重嘅口感,仲點埋沙律醬食,好滋味!鮮蝦菜苗餃:蝦肉很彈牙,皮薄薄的,吃起來很煙韌,餡料非常之充實。 濃湯娃娃菜:娃娃菜鮮甜多汁,濃湯也甜甜的。連平時唔多食菜的小朋友都食得津津有味!蠔油大花菇炆花菇是我全晚至愛:花菇好似塊面甘大,真係第一見。估唔到
好開心比我同屋企人係上環搵到間相當高質點心小店!

這裡點心都是即叫即做,不加味精,務求讓客人食得健康。

首先試左店鋪招牌的芝麻蝦多士:

鮮蝦菜苗餃:
蝦肉很彈牙,皮薄薄的,吃起來很煙韌,餡料非常之充實。

濃湯娃娃菜:

蠔油大花菇炆花菇是我全晚至愛:
花菇好似塊面甘大,真係第一見。估唔到
2019-08-22
  • 芝麻蝦多士
  • 蠔油大花菇
1K
2019-08-23 53 views
雖然立志平日搵一日出嚟,特登早啲起身,飲個靚茶先返工,但事隔唔知幾多年,似乎冇一日做到,咁早寧願瞓晏啲啦,去到都未必有位啦!所以,作為新一代,飲茶唔一定喺早上,夜晚放工先係我地主場呢盅排骨飯堅持由原店提供,令人一口又一口咁狂爬入口好特別嘅炒腸粉,係有少少辣,但非常彈牙,又唔會油淋淋呢碟炸両外綿內脆,加上和風紫菜同木魚,好正呀蝦餃皮好實正,又大粒呢間做腸粉真係一流,超綿呀燒賣好似乒乓波咁大粒叫呢個就唔好叫奶皇包喇佢啲流沙仲勁過奶皇包最後食個蔬菜,啖啖菇肉,入味又滿足以後大胃都係夜晚飲茶喇,超爽

鳳爪排骨飯

呢盅排骨飯堅持由原店提供,令人一口又一口咁狂爬入口

老干媽醬炒腸粉

好特別嘅炒腸粉,係有少少辣,但非常彈牙,又唔會油淋淋

和風脆皮海鮮腸

呢碟炸両外綿內脆,加上和風紫菜同木魚,好正呀

周記蝦餃皇

蝦餃皮好實正,又大粒

蔥花牛肉腸

呢間做腸粉真係一流,超綿呀

蟹籽燒賣王

燒賣好似乒乓波咁大粒

黃金流心西多士

叫呢個就唔好叫奶皇包喇

佢啲流沙仲勁過奶皇包

蠔油大花菇

最後食個蔬菜,啖啖菇肉,入味又滿足

以後大胃都係夜晚飲茶喇,超爽
2019-08-22
$153 (Dinner)
鳳爪排骨飯
黃金流心西多士
蠔油大花菇
  • 黃金流沙西多士
2019-08-22 21 views
這個晚上,前往位於上環的周記點心用膳,食物質素及服務讓我喜出望外, 店主對食物出品好有熱誠,主動介紹餐牌招牌菜,這裡的點心全部都是無味精,並在店內手工製作。蝦餃皇超大隻,皮薄通透,裡面的蝦超爽彈。黑白芝麻蝦多士是必點菜式,多士釀滿蝦肉,足有2隻手指厚,多士脆卜卜,點沙律醬食十分滋味。特大花菇好令人驚喜,花菇好似一個漢堡包般大,要用刀叉吃,花菇炆得又入味又嫰滑。甜品亦好出色,製作認真,特濃芒果布甸每天新鮮製作,店主透露,布甸跟足馬會recipe,香濃味道全因加入芒果雪糕製做,而芒果選用呂宋芒,每杯布甸都超多超甜芒果。我覺得這裡的食品,比很多大酒樓有過之而無不及!

蝦餃皇超大隻,皮薄通透,裡面的蝦超爽彈。

2019-08-22 19 views
和爸爸暢遊港島,順道到上環午餐🥣當然選擇老人家最喜愛的點心❤️我其實都是小點心迷🥰路經這間香港仔周記點心就試一下啦!三點鐘的時間這裏不算人多,相信午飯時間會人頭湧湧。我們兩個人也蠻餓,點了四款點心和一碗花膠飯😋特別推介叉燒腸粉,皮不會很厚,叉燒也很甜很好味,味道剛好👍🏼還有灌湯小籠湯包也很不錯,熱騰騰,湯包裏頭的湯汁都快溢出來!還有鮑汁花膠花菇飯也相當足料,哈哈😄作為孕婦🤰,我刻意點了花膠補一補😅營養很豐富,十分適合女性喔🌹

香茜叉燒腸

蟹籽燒賣皇
上湯魚肚雲吞
鮑汁花膠花菇飯
2019-08-20 22 views
今次去了上環的周記點心,平時酒樓點心就吃得多😂今次試試出名吃點心店。一入去都好大每邊都長枱,侍應都非常有禮👍🏽老闆都會周不時出來同客人聊聊天☺️他們的價錢都不算太貴,基本至特別點心都有😋還有一蘭比素食的朋友挑選,好細心👏🏽老干媽醬炒腸粉 $49(老干媽醬我是第一次食的,但俾我感覺可以濃味啲😂平時食XO醬就多,未吃過老干媽醬的人都可以試試,只是不太好濃味。下面的脆脆同春卷的皮一樣😋)家鄉燒腩卷 $36(個燒腩卷有手心咁大😃有超大的芋頭同肉,只是覺得燒腩有些難咬,肉質有點實😂味道同叉燒包差不多👍🏽)京式灌湯小籠包 $40(需然有點貴但非常值得,小籠包大粒的😋一口咬落去裡面d湯湧出來,超正🥰🥰好味道不得了)紅油炒手 $42(只可以講正正常常,入味的👍🏽但可能有落醋所以我覺得每食一個都覺有小小酸味。)黃金流沙西多士 $44(我一入店即刻要點流沙西多士,真是不得了👍🏽一刀切落去是即刻湧出來😋d奶黃有小小鹹蛋味的有沙沙地感覺,正🥰唯獨是西多士的邊皮炸得過了火有點硬乾。)和風脆皮海鮮卷 $44(這個海鮮卷老闆説只有他先有做的,他有點像炸兩😂但他做的腸粉皮超薄超滑👍🏽然後中間就炸到好膽不覺油

他們的價錢都不算太貴,基本至特別點心都有😋
還有一蘭比素食的朋友挑選,好細心👏🏽

老干媽醬炒腸粉 $49

家鄉燒腩卷 $36

京式灌湯小籠包 $40

紅油炒手 $42
黃金流沙西多士 $44

和風脆皮海鮮卷 $44
(這個海鮮卷老闆説只有他先有做的,他有點像炸兩😂但他做的腸粉皮超薄超滑👍🏽然後中間就炸到好膽不覺油再夾住好大隻蝦😋😋超正。)
2019-08-20 118 views
窮遊香港-上環高質點心小店👍🏻即刻follow @hkfunfoodrecord 先啦.首先講講呢間特點點心大份 冇茶位加一不時會出新點心迎合客人口味而且堅持 冇味精 即叫即做(餐牌可以睇圖).先講最邪惡又好食既⭐️黃金流心西多士$44😍切開有勁爆流心效果(可睇片)👍🏻外層脆卜卜 中間都軟😋味道主要係 小鹹蛋 多奶黃味 唔算好甜 唔會食濟👍🏻呢個配搭 熱辣辣好好食(‼️要趁熱食 凍左唔好食)⭐️周記蝦餃皇$40👍🏻足料 有3大粒 每粒都比乒乓波大皮同蝦都唔錯而且唔洗茶錢 加一情況下 絕對唔貴⭐️蟹籽燒賣皇$38同上⭐️和風脆皮海鮮腸$44呢有驚喜既做到外脆內軟 入面蝦都彈牙.⭐️蠔油大花菇$22都入味 醬汁偏淡 菇菇都夠軟入味(咁過兒呢~)味道未算驚喜 但份量$22蚊有3大粒 好評.整體高水準真即叫即做 食得出店主花唔小心機係品質控制而點心都創新 例如麻辣鳳爪 我都幾鐘意.題外話:除左點心呢間仲有麵食下午茶都係大概$30 比起同區平均$60-70算幾抵食.#香港仔周記點心茶餐廳 (上環)地址:上環德輔道中272-284號興業商業中心地下F號舖.⭐️評分:味道:4.5/5環境:4/5服務:4/5抵食:
窮遊香港-上環高質點心小店
首先講講呢間特點
點心大份 冇茶位加一
不時會出新點心迎合客人口味
而且堅持 冇味精 即叫即做
(餐牌可以睇圖)
先講最邪惡又好食既
⭐️黃金流心西多士$44
😍切開有勁爆流心效果(可睇片)
👍🏻外層脆卜卜 中間都軟
😋味道主要係 小鹹蛋 多奶黃味 唔算好甜 唔會食濟
👍🏻呢個配搭 熱辣辣好好食
(‼️要趁熱食 凍左唔好食)
⭐️周記蝦餃皇$40
⭐️和風脆皮海鮮腸$44
呢有驚喜既
做到外脆內軟 入面蝦都彈牙
⭐️蠔油大花菇$22
都入味 醬汁偏淡 菇菇都夠軟入味(咁過兒呢~)
味道未算驚喜
但份量$22蚊有3大粒 好評
整體高水準
真即叫即做 食得出店主花唔小心機係品質控制
而點心都創新 例如麻辣鳳爪 我都幾鐘意
題外話:除左點心呢間仲有麵食
下午茶都係大概$30 比起同區平均$60-70算幾抵食
#香港仔周記點心茶餐廳 (上環)
地址:上環德輔道中272-284號興業商業中心地下F號舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:4/5
服務:4/5
抵食:4/5 $40蝦餃好似好貴 但上環冇茶位冇加一 計番比酒樓更平
‼️想睇更多資訊
‼️ig/facebook: hkfunfoodrecord
‼️openrice/大眾點評 : 歡歡增肥之旅