2021-11-11 22 views
放工時間比較多人食嘢,所以等咗一陣位就可以坐低,喺等位嘅時候都有留意吓佢餐牌有啲乜嘢食♥️喺出邊望入去其實個環境都幾舒服,雖然坐咗好多人但係唔會感覺好逼夾。叫咗一碗車仔麵入面嘅蘿蔔好大粒,而且非常甜!加埋深入左醬汁湯底嘅味道真係好正!另外仲有呢一個豬大腸!豬大腸嘅滷水汁好好食,而且處理得好乾淨!同埋呢個滷水雞翼,腩肉都好好食!最最最重點推介嘅就係呢一個秘製辣汁!真係必點推介!夠晒香夠晒辣!雖然食到出晒汗,但係真係好過癮!食車仔麵嘅呢個醬汁同埋湯底真係好正!可以話係我喺香港食過最好食嘅車仔麵!😋🤤

叫咗一碗車仔麵

2021-11-08 16 views
經歷咗咁耐以來嘅疫情,相信好多人都冇乜點去旅行!同埋已經好經常都冇乜點同朋友聚會啦😂有時候喺香港搵嘢食嘅話搵到一間好食嘅都會想同朋友介紹吓!今日就想介紹一下呢一間位於銅鑼灣嘅香辣車仔麵!車仔麵方面叫咗幾個餸,其中有滷水雞翼魚蛋豬皮👍🏻👍🏻各有特色,我都幾鍾意呢度嘅咖喱豬皮,首先呢個豬皮嘅咖喱汁好入味,而且呢個豬皮好有彈性!絕對唔會好鬆!再加上呢個咖喱汁係我好鍾意嘅咖喱汁,所以整體感覺好好!另外仲叫咗兩份小食,有咖喱魚蛋腸仔!都係一個好出色嘅咖喱汁,呢個咖喱汁真係可以整咩都好好食!特別鍾意呢度嘅魚蛋!好爽口彈牙!同埋叫咗一份無骨鳳爪!呢個無骨鳳爪係泰式嘅鳳爪,醬汁香濃!

同埋叫咗一份無骨鳳爪!呢個無骨鳳爪係泰式嘅鳳爪,醬汁香濃!
2021-11-08 17 views
仲記得之前喺銅鑼灣食嘢,周街都係嘢食!有好多唔同嘅茶餐廳,小菜館,糖水店,好多嘢都有得食!今次比我搵咗一間好經濟嘅菜式嘅餐廳!真係抵食之餘仲要份量十足😎‼️最緊要係個環境又唔差服務態度又好,所以真係一次過滿足晒咁多個願望。叫咗一個粗麵!呢個粗麵好正,好爽,而且好彈牙!一啲都唔會煮得太淋!加上呢個腩汁香濃嘅湯底真係冇得輸!而且仲叫咗我好鍾意食嘅五香牛腩,呢度嘅牛腩都好好食!好香嘅牛肉味,咬落口嘅時候一絲一絲嘅牛肉!好好食👍🏻👍🏻當然唔少得嘅就係呢一份炸魚皮!呢個炸魚皮嘅份量都好多,而且非常脆!點少少湯汁再一齊食真係好正!

加上呢個腩汁香濃嘅湯底真係冇得輸!

2021-11-05 25 views
連續兩日做完展覽活動,真係忙到精神同埋體力都好攰!今日終於都完咗,可以喺附近搵吓邊度有好嘢食啦!👏對一個鍾意食嘢嘅人來講,食嘢真係一個好大嘅動力🤣見到有人喺OpenRice推介左呢一間,非常吸引,即刻就衝左過去試吓👍🏻👍🏻希望可以滿足下自己啦。今次叫咗幾個餸,其中有韭菜豬紅貢丸同埋香滑枝竹!最最最出色嘅都莫過於呢一個辣豬紅!呢個辣豬紅真係入口即溶,而且一啲渣都冇!超級香滑!而且入面熱辣辣好正!至於呢個辣豬紅嘅辣味啱啱好!唔會太辣,不過依然保持到香辣嘅味道!絕對係要再一次回味嘅食物之選一
對一個鍾意食嘢嘅人來講,食嘢真係一個好大嘅動力🤣

今次叫咗幾個餸,其中有韭菜豬紅貢丸同埋香滑枝竹!

最最最出色嘅都莫過於呢一個辣豬紅!

2021-11-05 21 views
今日係第一次去咗呢一間香辣車仔麵👍🏻之前朋友send咗相俾我睇,覺得呢間餐廳好有特色!同埋望到都唔係好貴,所以就過嚟試吓❤️❤️睇吓佢廬山真面目先🤣🤣🤣🤣對於食車仔麵有一種喜好,就係一定要食佢哋嘅滷水雞翼!今次都唔例外,叫咗滷水雞翼同埋牛腩同埋牛肚!首先想講一講呢度嘅滷水雞翼真係好好食!呢個滷水汁加埋雞翼真係冇得輸!滷水汁好香濃,而且喺雞翼入面已經完全入晒味!所以真係好正👍🏻而且呢個滷水雞翼煮得好琳,軟骨嘅位置已經完全可以好輕鬆咁樣咬得到!所以真係好好!再加上呢度嘅腩汁好好食,好香!就咁飲落口都食得出係好香濃嘅牛肉湯嘅味道!而且呢度嘅五香牛腩都好好食!肉質好好,而且好香嘅牛肉味!個人來講幾鍾意!
今日係第一次去咗呢一間香辣車仔麵👍🏻

對於食車仔麵有一種喜好,就係一定要食佢哋嘅滷水雞翼!

2021-07-20 170 views
突然間想食米線嗌咗個牛腩、豬腩肉、魚皮餃、同埋鹵水雞翼米線外賣鍾意食辣所以嗌咗個中辣米線都幾大份,都好足料,味道唔錯辣味十足,搞到我都飲咗好多杯水不過豬腩肉就冇乜特別整體嚟講都推薦
突然間想食米線
嗌咗個牛腩、豬腩肉、魚皮餃、同埋鹵水雞翼米線外賣
鍾意食辣所以嗌咗個中辣

米線都幾大份,都好足料,味道唔錯

辣味十足,搞到我都飲咗好多杯水

不過豬腩肉就冇乜特別

整體嚟講都推薦

Delivery
2020-12-06 617 views
星期一晚上,我光顧位於「銅鑼灣」著名食街「登龍街」裡面的港式車仔麵餐廳「香辣車仔麵」,本來以為「香辣車仔麵」會提供飯類食品,就算沒有飯類食品,如果「車仔麵」「麵底」可以選擇「白飯」,我也沒有所謂。結果我發現「香辣車仔麵」實際上是「無飯食店」之後,就只能食「粗麵」麵底的「車仔麵」,之後被迫臨時改變計劃,把「白飯」改為在其他食店了。另一方面,「香辣車仔麵」裡面的「車仔麵」主要口味風格,都跟食店的店名「香辣」兩個字直接扯上關係,即使我選擇了甜味「滷水」醬汁作為湯底,也沒有改變「車仔麵」整體味道偏辣的事實,不能選擇「走辣」。或者我應該說,「滷水」汁湯底「香辣車仔麵」的實際製成品味道,應該是「滷水」汁的甜味,加上食店調味材料裡面必備的辣味,甜味跟辣味合而為一。沒有辣味的「香辣車仔麵」,根本跟一般車仔麵店沒有太大分別。至於「香辣車仔麵」湯底辣味實際濃厚程度,食店自助點餐紙裡面提供有關「辣汁」的選項,包括有「大辣」、「中辣」跟「小辣」三種程度。雖然我現在已經承受「辣味」的實際能力,已經比以前進步了很多,不過為了穩陣安全起見,我最後還是在點餐紙裡面,先選擇了先享用「小辣」。雖然我只選擇了享用「小辣」「

雖然我只選擇了享用「小辣」「滷水」湯底「車仔麵」,但是我發現「小辣」湯底裡面的實際辣味味道程度,還是依然不能夠小覷,一陣辣味直達味蕾,然後透過因「辣味」而出現的痛感,轉送至到味覺神經裡面。

至於「車仔麵」裡面所有的食材,也受到「小辣」「滷水」湯底所影響,都隱約食到辣味感覺。例如原本味道偏甜,口感無渣滓的「蘿蔔」,立刻同時食到甜辣雙層味道的感覺。

至於「香辣車仔麵」「牛腩」的味道實際情況亦都跟「蘿蔔」差不多,不過「香辣車仔麵」「牛腩」實際的口感,被湯底煮得稍嫌有點過熟,肉質變得有少許韌,需要花了很多牙力撕開和咀嚼「牛腩」。

原本味道偏甜的「鹵水雞翼」情況亦都差不多,「鹵水雞翼」吸收「辣味」「滷水」湯底之後,也變成了辣味雞肉食品,跟「車仔麵」整體味道融為一體。

難得我食完辣味三餸「車仔麵」食品之後,結賬時實際上需要支付的總價錢,還是只需要港幣四十元,算是頗為便宜抵食,值得下次偶然再試。只是食完「車仔麵」之後,我需要去其他食店尋找食品解決「白飯」需求而已。

2020-11-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Dinner)
2020-11-12 370 views
今晚搭車返屋企前跟過呢一間,見上次排晒隊無試到,今晚見唔洗排隊,即走入去醫下肚,車仔麵真係食過唔少,呢間d餸又幾特別喎?咩特別咪又係個d~~~~~唔洗喎!對一個腸怪嘅人,每次一定食滷水豬大腸,但呢間竟然有豬粉腸、豬生腸喎!噤特別無理由唔叫黎試下,但真係估唔到豬粉腸一d都無"蘇"味,問下伙計姐姐,原來佢地每日會用上湯熬製1個鐘,噤d豬粉腸先會淋同入味,嘩,真係估佢唔到!另呢度仲要試嘅係佢秘製嘅咖哩魚蛋,粒粒彈牙,仲有配埋自家製嘅辣醬,真係絕配!

2020-11-11
  • 秘製豬粉腸
今晚朋友相聚去左開左多年既香辣車仔麵,每次食都5會令我失望,只會令我回味無窮*\(^o^)/*無味精既湯底,本人最喜歡大辣~豬粉腸,豬大腸,牛腩,我每次都會叫,豬粉腸,豬大腸,唔會有雪味,唔會蘇味,只有新鮮豬先有既香味(*๓´╰╯`๓)♡牛腩唔會痴牙,入口夠淋又不失口感,唔會鞋!大辣咖哩魚蛋,係真正既魚蛋,口感彈牙兼無魚腥味!今次面底叫左粉絲,(記得最後先食)因為會索晒d秘製辣汁,一定超乎你想像咖( • ̀ω•́ )✧想像得到個感覺未丫?!ε٩(๑> ₃ <)7з係食物當中,有畫面感ga!!最後,還要稱讚員工同老闆娘服務態度好好,上菜夠快,熱度夠,地方干淨,疫情中,店舖雖少左客人,但店員們一樣以禮待人,感恩!!食得好開心(✪ω✪)
今晚朋友相聚去左開左多年既香辣車仔麵,
每次食都5會令我失望,
只會令我回味無窮*\(^o^)/*
無味精既湯底,本人最喜歡大辣~
豬粉腸,豬大腸,牛腩,我每次都會叫,
豬粉腸,豬大腸,唔會有雪味,唔會蘇味,
只有新鮮豬先有既香味(*๓´╰╯`๓)♡
牛腩唔會痴牙,入口夠淋又不失口感,唔會鞋!
大辣咖哩魚蛋,係真正既魚蛋,口感彈牙兼無魚腥味!
想像得到個感覺未丫?!ε٩(๑> ₃ <)7з
係食物當中,有畫面感ga!!
最後,還要稱讚員工同老闆娘
服務態度好好,上菜夠快,熱度夠,
地方干淨,疫情中,店舖雖少左客人,
但店員們一樣以禮待人,
感恩!!食得好開心(✪ω✪)
2020-11-11
$60 (Dinner)
  • 大辣咖哩魚蛋
  • 豬大腸,粉腸,雞亦,牛腩大辣粉絲
2020-10-31 249 views
香辣車仔麵巧耐無番團契啦,今日终於开返,返团契前同朋友一起到銅鑼湾登龍街食車仔麵。(巧耐無食車仔麵了)这碗車仔麵, 蘿白清甜,好味食得辣的我,只要少辣己經好夠.这辣汁是这店自家制的,特别好味道。再加上鮮味的湯底。。太好了。我連湯都飲埋。食車仔麵,我必食腸,豬腸夠肥美,乾淨得来不会只剩下皮。 而令我最惊喜的係有豬🐷 粉腸,乾淨又好味。。真的好食,食車仔麵第一次有豬粉肠食,正。我有印象細個時在家有款湯有粉肠的。。當有这湯時,我会好开心地把粉肠當飲管来飲湯。。。但是咩湯呢?真的忘记了。。出来食嘢除了睇食物質数外,環境氣氛都巧重要,这店的人帶著愉快的心情来招呼我們,令我对这店倍感親切。谢谢。
香辣車仔麵

这碗車仔麵, 蘿白清甜,好味

谢谢。
2020-10-31
Type of Meal
Lunch
2020-10-31 142 views
今日又來食老闆娘特製的辣汁車仔麵👍我同朋友一齊來食丶朋友不停讚個辣汁湯底好好味😋我話佢真係識食丶無味精👍真材實料我點左我至愛食的蘿蔔、豬大腸丶豬粉腸、冬菇丶粗麵中辣湯底👍真心覺得個辣汁湯底滿分💯我建議大家一齊來試吓我朋友點左蘿蔔、豬大腸丶豬粉腸丶豬頸肉、油麵小辣湯底,我朋友一邊食一邊讚好食😋第二度無咁好味的粉腸食到好開心,下次佢會同朋友再來食👍一碗簡簡單單的車仔麵做到如此好味😋真係唔簡單值得推薦
今日又來食老闆娘特製的辣汁車仔麵👍
我點左我至愛食的蘿蔔、豬大腸丶豬粉腸、冬菇丶粗麵中辣湯底👍
真心覺得個辣汁湯底滿分💯我建議大家一齊來試吓
一碗簡簡單單的車仔麵做到如此好味😋真係唔簡單

值得推薦

2020-10-23 125 views
今天過去銅鑼灣看醫生,看完醫生有點肚餓,路過登龍街比一陣香味吸引住,跟住就入咗嚟呢間車仔麵,雖然地方不大但尚算整潔,舖頭啲姐姐態度好好,笑着問我仔食咩!我仔點了雞翼、魚蛋、蘿蔔公仔面,我點紫菜、鱼皮、米粉,好好味😋,食完我仔讚不絕口,雞翼滷得剛剛好,也很入味,魚蛋10分彈牙,不似一些成舊麵粉的,蘿蔔清甜冇喳,湯底應該很足料,冇咩味精,我連湯都飲埋,唔會好頸渴,如果多味精,食完會好頸渴!下次過嚟,一定要再試下其他嘢!
2020-10-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
  • 咖喱魚蛋
  • 雞翼
2020-10-14 124 views
來到銅鑼灣想食車仔面值得試吓,好食😋我個人一定要食辣汁湯底丶魚蛋,雞翼尖丶豬大腸丶蘿蔔粗面,其他地方都無咁好味的辣汁丶食辣的朋友一定要試吓,老闆娘親自調製的辣汁值得一試