2024-01-14 99 views
朋友推薦這裏,因為這裏的味道非常有四川特色,加上廚師都是有豐富經驗,因此便來到這裏一試。重慶酸菜魚大份$268, 另加$10酸炒土豆絲。重慶酸菜魚大份$268,採用了鱸魚,沒有太多幼骨,不過偶爾都碰到有些碎骨。鱸魚肉質鮮嫩可口,加上酸菜的味道,令人不知不覺之間,將這個如面盆大的酸菜魚,瞬間消滅。酸菜魚內除了酸菜和魚肉之外,還有很大份量的粉絲,不用點白飯,都已經非常之飽, 10分抵食,非常適合一家人享用。現在有這個優惠:凡光顧酸菜魚或水煮魚,另加 $10酸炒土豆絲。土豆絲帶點微辣,口感爽脆,簡簡單單,已經顯出廚師功架。酸炒土豆絲末來的時候,以為份量很少,因為只需加$10 ,不過土豆絲來到的時候,所有人都非常吃驚,因為份量是正價的份量,結果在場人士,個個都吃得很飽。土豆絲爽口香脆,非常惹味,這個優惠又是必點的。生力啤酒$ 26,冰凍的啤酒,一向是吃川菜的最佳伴侶。

重慶酸菜魚大份$268, 另加$10酸炒土豆絲。

土豆絲帶點微辣,口感爽脆,簡簡單單,已經顯出廚師功架。

生力啤酒$ 26,冰凍的啤酒,一向是吃川菜的最佳伴侶。
2024-01-10 56 views
難得內地親友黎香港,搵左間川菜同佢地食下長沙灣有間新開川菜,好多人推介,試試佢樟茶鴨$98有陣淡淡的煙勳香味,鴨肉燒得好香口感偏乾身但肉質唔會太鞋老成都口水雞$108大食妹唔算好食得辣,所以order 左少少辣花生味好香,少竹辣有點麻唔會太辣雞肉嫩滑好好味手撕包菜$69用豬油炒的菜真系無得輸,勁香口勁好味手撕包菜好大盆,一家人share 岩岩好益力多沙冰$38食川菜一定要叫番杯凍野歎下,可以降一降火益力多味酸酸地,好好飲菠蘿蜜$32飲唔一律大大杯,食曬成餐飯都頂到
難得內地親友黎香港,搵左間川菜同佢地食下
長沙灣有間新開川菜,好多人推介,試試佢

樟茶鴨$98
有陣淡淡的煙勳香味,鴨肉燒得好香
口感偏乾身但肉質唔會太鞋

老成都口水雞$108
大食妹唔算好食得辣,所以order 左少少辣
花生味好香,少竹辣有點麻唔會太辣
雞肉嫩滑好好味

手撕包菜$69
用豬油炒的菜真系無得輸,勁香口勁好味
手撕包菜好大盆,一家人share 岩岩好

益力多沙冰$38
食川菜一定要叫番杯凍野歎下,可以降一降火
益力多味酸酸地,好好飲

菠蘿蜜$32
飲唔一律大大杯,食曬成餐飯都頂到

2024-01-10 44 views
今日跟朋友在長沙灣的馬宮主吃到由真正四川師傅主理的川菜,體驗了麻辣鮮香的四川口味。餐牌的第一頁,介紹了這餐廳的十大招牌菜,我們點了其中四道菜餚。酸菜魚滿街都是。而今日這個🏅重慶酸菜魚($188)用了鱸魚片,魚肉鮮嫩,湯酸味美,微辣不膩,湯中還有粉絲,口味層次豐富。 🏅老成都口水雞(+$10)是四川涼菜,醬汁麻辣鮮香,雞肉嫩爽無雪味,雞件下的青瓜絲吸收了醬汁,爽甜好吃。 我並沒有打錯價錢,因為餐廳正進行大優惠,食酸菜魚/水煮魚,加$10就可在口水雞/熗炒土豆絲/青炒時蔬中3選1。這份$10的口水雞例牌大碟抵食。🏅茶樟鴨($99)是四川的一道名菜,老實說賣相並不突出,但香氣撲鼻,試一件,鴨皮酥脆,鴨肉鮮嫩,茶香濃郁,令人回味無窮。 🏅成都擔擔麵($49)與平日吃到的港式擔擔麵非常不同。正宗擔擔麵是撈拌來吃的,只有炒香肉碎和醬料,簡單清爽,每一條爽滑麵條都掛上醬汁。我第一次吃,立即被深深吸引了。極力推薦。這間川菜館煮出了川菜的精髓和獨特風味,午市不用加一,又沒有茶錢和小食收費,親民抵食。

老成都口水雞

老成都口水雞
樟查鴨
成都擔擔麵
2024-01-09 57 views
長沙灣順寧道最近新開一家川菜餐廳「馬宮主」,餐廳由多年川菜經驗師傅主理,提供正宗四川風味菜式,今天帶同嗜辣的爸爸一同到訪小館裝修簡約,感覺乾淨衛生,設有卡位==========🔹回鍋肉 $99配料豐富有紅椒、香蔥及大蒜等薄切回鍋肉每片厚度相約,刀功一流,肥瘦各半,香脆緊實又入味;配料新鮮爽口,鹹辣平衡美味指數:8.5/10==========🔹麻婆豆腐 $79加入大量豬肉碎及適量蒜頭豆腐軟滑細緻,肉碎新鮮惹味,調味恰到好處帶點辣度,不錯!美味指數:8/10==========🔹蔥爆田雞 $139田雞份量充足,大部份為髀位,嫩滑緊緻;配以大量薑蔥及大蒜,滋味無窮!美味指數:9/10==========🔹成都擔擔麵 $49有別於平日吃到的四川擔擔麵,沒有加入花生醬麵條細滑輕軟,配以微辣湯底及鮮甜豬肉,出色!美味指數:8.5/10==========🔹熱檸水 $16🔹熱檸茶 $16
小館裝修簡約,感覺乾淨衛生,設有卡位
🔹回鍋肉 $99
配料豐富有紅椒、香蔥及大蒜等
美味指數:8.5/10
🔹麻婆豆腐 $79
加入大量豬肉碎及適量蒜頭
豆腐軟滑細緻,肉碎新鮮惹味,調味恰到好處帶點辣度,不錯!
美味指數:8/10
🔹蔥爆田雞 $139
美味指數:9/10
🔹成都擔擔麵 $49
有別於平日吃到的四川擔擔麵,沒有加入花生醬
麵條細滑輕軟,配以微辣湯底及鮮甜豬肉,出色!
美味指數:8.5/10
🔹熱檸水 $16

🔹熱檸茶 $16
2024-01-06
$200 (Lunch)
  • 蔥爆田雞
  • 成都擔擔麵
川菜是中國菜中的四大菜系之一,以麻、辣、鮮、香為特色,麻辣是川菜最具特色的口味😋無辣不歡嘅我當然愛食川菜啦,但一大班朋友,唔一定個個都食到辣,呢間馬宮主就岩哂我要求,因為佢除咗有正宗川菜,仲有粵菜,即係咕嚕肉、扣肉、蔥油雞、樟茶鴨、古法羊腩煲.. 等等都有得食👍🏻今日叫嘅樣樣都好好食,真係值得推介,口水雞、樟茶鴨、牙籤羊肉(必食必食必食)、重慶酸菜魚、涼拌花甲、炸饅頭、紅糖糍粑、益力多沙冰、流芒先生🌟而最令我驚訝就係佢價錢,唔貴性價比高,可能地方喺長沙灣租金唔貴啦😁所以可以有良心,每樣嘢都好足料,份量多,唔怪得知今日平日八點幾都全場爆滿,店員亦都冇唔耐煩,個個笑容非常好,絕對係留到熟客嘅原因💯💯💯

• 牙籤羊肉
  • 炸饅頭
  • 益力多沙冰
2024-01-08 29 views
重慶酸菜魚小$188份Sichuan Boiled Fish With Pickled Cabbages單飛新鮮魚肉片,底層是吸汁力強粉絲配上開胃酸菜下飯一流,天氣涼涼地,食完非常暖身。涼拌花甲 $79.00Cold Mixed Flower Armor沒有沙而且粒粒都有肉飽滿。黄金豆腐粒 Golden Tofu Granules $49.00看出簡單卻極考功夫的一道非一般家常菜式,粒粒大細一致,六面都平均沾上炸粉又香又脆,最後灑上蒜粒和椒鹽香口得不得了。炸饅頭$48.00Deep Fried Mantou看似平常不過的饅頭,經過油炸之後造出不一樣的口感和味道,不想吃飯換上炸饅頭教不失為一個選擇。至尊健康生果茶$45.00大大杯水果茶送滿多樣化新鮮水果飲品兼職飯後果。
重慶酸菜魚
小$188份

涼拌花甲 $79.00
Cold Mixed Flower Armor
沒有沙而且粒粒都有肉飽滿。

炸饅頭$48.00
Deep Fried Mantou

至尊健康生果茶$45.00
大大杯水果茶送滿多樣化新鮮水果飲品兼職飯後果。
2024-01-05 26 views
嚟到長沙灣真係要食呢間川菜館,之前都食過啲川辣菜式都好正,今日帶咗爸爸嚟食羊腩煲,雞煲及鍾意食辣都有多款川菜可以叫餐廳環境都好簡約又整潔,坐位之間唔會好迫,見到羊腩煲只係$268仲有生菜送,一上檯已經夠熱,再煲一陣就食得,羊腩份量都真係好多下,而且真係腩部位,食落塊皮夠爽口彈牙,肉質鮮嫩,鍋內仲有枝竹冬菇等配料,仲燜得好入味另外叫咗份鱸魚片,份量同樣都多,切到大大塊,入口嫩滑夠新鮮,配羊腩煲都好正
Type of Meal
Dinner
2024-01-05 29 views
最近經朋友介紹之下,來到了這間中菜館,品嚐一下精美的酸菜魚,餐廳環境佈置十分之明亮,加上店員也十分的熱情招待,適合朋友的聚會.餐廳的性價比十分之高,份量及價錢也十分之親民!酸菜魚確實是一道令人垂涎欲滴的美食!它是一道結合了酸菜、魚肉和多種中式調味料的傳統菜品,在中國的四川菜系中非常受歡迎。這道菜以其獨特的口味和豐富的層次感而聞名。首先,酸菜的酸味能夠為整道菜增添一種清新和爽口的感覺。酸菜的酸度和魚肉的鮮嫩相互融合,形成了一種絕妙的味道平衡。其次,酸菜魚的湯底經過長時間的熬煮,使得湯汁濃郁而鮮美。湯底中加入了各種香料和調味料,如辣椒等,大家要留意惠顧酸菜魚可以加$10選擇其中一款,真是平過內地了.今天我們選擇了炒土豆絲,這個土豆絲鑊氣十足! 另一個辣雞煲,廚師火候控制宜,令雞肉十分之細滑,最後還可以打邊爐!

餐廳的性價比十分之高,份量及價錢也十分之親民!

另一個辣雞煲廚師火候控制宜,令雞肉十分之細滑,最後還可以打邊爐!
2024-01-04 64 views
唔想返大陸同人迫又想食到正宗嘅四川風味⁉️今次介紹長沙灣川菜‼️ 「馬宮主」師傅係多年川菜經驗!除咗川菜粵菜都相當好味!❀ 重慶酸菜魚(細)魚好食湯更好飲!酸味辣味適中不會過酸~可以比喻為黃金比例!內含粉絲!朔晒啲湯汁 好惹味❀ 熗炒土豆絲酸酸辣辣淡淡蒜香味 越食越上癮❀ 金薯黑椒豬頸肉出色粵菜薯仔外脆內軟 黑椒豬頸肉十分龍味❀ 清炒萵筍絲清淡之選!❀ 老成都口水雞半隻香濃花生醬味道 雞肉十分滑❀ 至尊健康生果茶有茶飲有水果食!❀ 益力多沙冰沙冰相當滑身 甜到剛剛好 店舖環境好寬敞 職員態度好友善仲見到好多熟客幫襯!
師傅係多年川菜經驗!除咗川菜粵菜都相當好味!
❀ 重慶酸菜魚(細)
魚好食湯更好飲!酸味辣味適中
不會過酸~可以比喻為黃金比例!
內含粉絲!朔晒啲湯汁 好惹味

清淡之選!

❀ 老成都口水雞半隻
香濃花生醬味道 雞肉十分滑

❀ 至尊健康生果茶
有茶飲有水果食!

❀ 益力多沙冰
沙冰相當滑身 甜到剛剛好

店舖環境好寬敞 職員態度好友善
仲見到好多熟客幫襯!
2024-01-03 34 views
見好耐冇食過川菜, 天氣又凍,想食返啲辣嘢暖暖身🤗 上open rice 搜搜, 發現長沙灣有間新開嘅川菜館馬宮主😍 地點近近哋,梗係要去試下💨乾鍋田雞小辣的乾鍋也夠辣👍份量十足,以四人份,食材有大量辣椒🌶️乾跟炸過的田雞和土豆🥔跟厚薄適中的蓮藕及爽脆花菜芹菜等爆炒,愈食愈辣,仲食到鼻水流傳統水煮牛肉大大盤水煮牛肉好足料🥰 牛肉入口又滑又嫩😍 小辣已經辣度十足, 而且仲有薯粉打底, 包保食到你攬住個肚出門口👍蒜泥白肉涼麵呢個賣相已經好靚😍😍 蒜泥白肉切得好薄, 睇得出晶瑩剔透好靚✨ 夾住爽脆嘅青瓜, 口感又爽又滑🫶 而且蒜泥做得非常出色, 蒜味同辣味調得剛剛好😋大碗花菜鍾意食福建西蘭花嘅我絕對唔會錯過, 呢個係最唔辣嘅, 味道好足, 鹹肉又香✨✨✨下次想食川菜嘅時候又多一個選擇, 事關馬宮主款式選擇多, 有川菜又有粵菜, 有辣有唔辣任君選擇👏👏👏 碟碟都份量十足, 價格 相宜, 炒菜鑊氣夠, 川菜又夠哂辣👍👍👍

乾鍋田雞

傳統水煮牛肉

蒜泥白肉涼麵
大碗花菜

2024-01-02 41 views
水煮鱸魚 (細) $188當咬下那滑嫩的鱸魚辣椒和香料在口腔中交融帶來一種難以忘懷的刺激感🤩辣度和香氣相互交織讓味蕾瞬間活躍起來仿佛在舌尖上跳舞每一口都充滿了辣椒的火辣風味和香料的濃郁滋味讓味覺感到興奮不已口水雞 +$10依家做緊優惠order 酸菜魚或者水煮魚就可以用優惠價叫口水雞/燴炒土豆絲/清炒時蔬 作為食肉獸嘅小編即刻order 口水雞估唔到都幾有驚喜😍口水雞味道香中帶麻帶辣雞肉非常嫩滑 雞皮亦都好爽口酸蘿蔔炒牛肉 $109酸蘿蔔帶來一種清新的酸爽感🤤仿佛在舌尖上跳舞這種酸味點亮味蕾瞬間感受到一種令人愉悅的刺激酸蘿蔔的質地脆嫩口感十分有趣給這道菜增添了一層令人驚喜的口感然後是牛肉的鮮美進入舞台它的嫩滑質地和豐富的肉汁令人彷彿咀嚼著頂級的美味牛肉散發出誘人的香氣每一口都充滿了豐富的肉香嘴裡充滿幸福感牛肉的鮮嫩與酸蘿蔔的酸爽相互交織創造出一種絕妙的平衡令人無法抗拒招牌炒飯 $88招牌炒飯好有鑊氣飯粒炒到粒粒分明 🤪夠曬乾身夠曬足料口感好豐富 好味好味至尊健康生果茶 $45藍妹啤酒 $35Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟

水煮鱸魚 (細) $188

📌好味程度:🌟🌟🌟🌟
📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
聖誕同朋友出街食晚飯,個個都食聖誕大餐,但朋友一向唔鍾意食西餐,又比較嚐辣,我地就反傳統約左間川菜館。店內好不熱鬧,全部枱已full booked,仲大部份係大枱添,都係一家大細三代同堂一齊食餐飯😊餐牌有川菜有粵菜,仲有羊腩煲、雞煲、烤魚等,選擇甚多😋⭐乾煸肥腸先來個香口野,遠遠已經飄來辣椒香味,肥腸夠肥😆咬落一口肥油好正,勁香脆👍⭐老成都口水雞口水雞要左半隻,份量唔少喎,唔係bb雞😆雞肉嫩滑,仲係微溫的好正,好多餐廳做好放雪櫃搞到一陣雪味,呢度無咁情況😋個口水汁辣得黎帶少少酸,酸酸辣辣真係讓人口水直流🤤⭐饞嘴跳跳蛙呢個要左bb辣但都係滿江紅😂入口第一啖堅辣,食多幾口唔知係咪習慣左,辣得黎好香好過引喎,越食越惹味,田雞肉嫩鮮味,配料有勝瓜、大荳芽等,滿滿一盤好抵食🤤大推,呢盤必叫!⭐蒜蓉炒豆苗全部都辣,叫返碟清清地嘅炒菜,豆苗翠綠,食落清香質地柔嫩,條條菜軟唔老身😋⭐白飯咁好餸叫返個白飯送下先😆好好味,辣得黎香口,基本上成餐連水都無飲,唔係死辣嗆喉個種,高質川菜黎。價錢都唔貴吖,碟頭大同真材實料㗎。

餐牌有川菜有粵菜,仲有羊腩煲、雞煲、烤魚等,選擇甚多😋

⭐乾煸肥腸

⭐老成都口水雞

⭐饞嘴跳跳蛙

⭐蒜蓉炒豆苗

⭐白飯
咁好餸叫返個白飯送下先😆

2023-12-25
$265 (Dinner)
Celebration
Christmas
2023-12-29 30 views
·馬宮主|長沙灣成班fd行完黃金 上網搵下有咩川菜食知道依間係新開無耐既餐廳個名又幾特別入到去老闆娘都好熱情咁介紹佢地鋪頭原黎除左川菜 仲有粵菜試今次叫左5樣餸重慶酸辣魚🐟🌶️大大碟 魚片好嫩滑 粉絲吸收曬所有湯既精華 超好食又麻又辣 超過癮🤣老成都口水雞- 半隻佢地既口水雞 食到又麻同花生醬既甜雞件唔會話太老 味道岩岩好金薯黑椒豬頸肉薯仔炸到脆卜卜 配搭蜜糖豬頸肉份量好多估唔到係川菜鋪都食到大排檔風味😮熗炒土豆絲土豆絲超爽脆 酸酸辣辣送飯一流清炒萵荀絲份量夠多唔會話冇味 食返萵荀本身既鮮甜味至尊健康生果茶打卡一流 超多生果擺面飲落好清新🤣下次有機會會試下佢地既烤魚同埋佢既粵菜真係值得一讚
馬宮主|長沙灣

下次有機會會試下佢地既烤魚同埋
佢既粵菜真係值得一讚
2023-12-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2023-12-28 28 views
香港長沙灣的"馬宮主"餐廳是一個美食愛好者的天堂!餐廳主打正宗四川菜式,見到老闆娘話主廚有多年主理川菜經驗。🍽️😋首先,我品嚐了涼拌芥辣花螺,這道菜色香味俱全,辣而不過分,帶給我一股鮮美的海鮮風味。🌶️🐚接著,酸菜桂花魚登場!這道菜以酸菜和香料調味的桂花魚,口感酸甜宜人,讓我回味無窮。🐟🌸然後,來了一道蒜香酸菜烤江團魚,這道菜烤至外酥內嫩,蒜香四溢,每一口都讓我驚艷不已。🧄🐠最後,我品嚐了蒜泥白肉涼麵,這道菜清爽可口,白肉嫩滑,配上蒜泥的調味,簡直是一絕!🍜🐖繼續美食之旅,我點了兩杯特色飲品。首先是繽紛果茶,這款色彩繽紛的果茶清新解渴,讓我感受到水果的豐富風味。🍹🌈 還有人見人愛的芒果沙冰!這道甜點以新鮮芒果為主角,冰涼的口感和芒果的鮮甜味道讓我在夏日中感到愜意。🥭❄️如果你也是美食愛好者,那麼"馬宮主"餐廳絕對是你不可錯過的地方。

今次分享返我最近去長沙灣嘅"馬宮主"餐廳食嘢心得,我去嗰陣點咗涼拌芥辣花螺、酸菜桂花魚、蒜香酸菜烤江團魚同蒜泥白肉涼麵,仲加埋繽紛果茶同芒果沙冰。先話涼拌芥辣花螺,真係幾開胃㗎!花螺肉同芥辣醬汁一齊食,辣辣嘅味道同鮮味完美結合,正正係我鍾意嘅味。然後,酸菜桂花魚係度嘅招牌菜之一。靚靚老闆娘都推介即刻點返一過嚟試一試。魚肉夠鮮嫩,同酸菜一齊食,有酸甜嘅口感,加埋桂花嘅香氣,更加特別。蒜香酸菜烤江團魚係同行朋友好想試嘅菜式。江團魚肉質鮮嫩,烤得幾好,同蒜香酸菜嘅酸辣味道一齊食,一路烤一路食。蒜泥白肉涼麵係一道清爽嘅涼麵菜式。白肉切得好薄,口感好滑嫩,同蒜泥嘅香氣同涼麵嘅清爽口感一齊食,好開胃。至於特色飲品,繽紛果茶同芒果沙冰都好推薦㗎!繽紛果茶好清新,水果嘅甜味同茶嘅香氣好搭。芒果沙冰就係一道清涼嘅甜品,芒果嘅鮮甜味道真係好好食。