2024-09-02 149 views
很喜歡這裡的三文魚雙色丼,厚厚三文魚毫不吝嗇啖啖滿足,配上甜甜香香的飯,絕配😋附上的味噌湯材料也十分足料,真係好好飲。另再加$40追加了三文魚凡立貝刺身。可能店位於超市內較入位置,細細間並不顯眼,因此並不是太多人,每次都可以慢慢品嚐並不催趕,所以每個月都總會專特意過來食一兩回。

附上的味噌湯材料也十分足料,真係好好飲。

另再加$40追加了三文魚凡立貝刺身

• 三文魚雙色丼
2024-08-29 235 views
收工一人獨食原本行下一田買餸見到超市入邊有呢間日本嘢食一個人好易搵位👍🏻嗌咗🍋檸檬黑胡椒燒鯛魚定食 $78定食有一碗湯有一碗飯同埋魚🐟魚煎得幾香脆,感覺都幾新鮮👏🏻但魚中間唔够味,最後要點鼓油(可能我自己重口味🤪)整體不過不失啦😌😌反而呢碗湯有啲驚喜🥳入面有三文魚肉碎,好多白蘿蔔,仲有海帶,作為定食附帶嘅湯嚟講,都幾出色👍🏻
收工一人獨食
原本行下一田買餸
見到超市入邊有呢間日本嘢食

一個人好易搵位👍🏻
嗌咗🍋檸檬黑胡椒燒鯛魚定食 $78

定食有一碗湯有一碗飯同埋魚🐟
魚煎得幾香脆,感覺都幾新鮮👏🏻
但魚中間唔够味,最後要點鼓油(可能我自己重口味🤪)
整體不過不失啦😌😌
三文魚蘿蔔白麵豉湯

反而呢碗湯有啲驚喜🥳
三文魚蘿蔔白麵豉湯
2024-05-30 355 views
我個人好奇怪,唔喜歡吃魚,只會吃嚡嘅魚肉,滑果d唔喜歡,多魚油嘅唔喜歡,多骨嘅都唔喜歡😂今次主要陪我老公嚟,選了啖啖肉,肉質偏實的西京燒海鱸魚,比我想像中好吃多了,首先燒得好香!而且好夠味,好大件,最緊要魚肉不會太滑😂白飯加左吞拿魚蓉,生色不少,有升級了的感覺~魚要趁熱食,食到最後我都覺得太油了。蜆有驚喜,份量多,味道重酒味,偏濃味,好岩我口味😊

蜆有驚喜,份量多,味道重酒味,偏濃味,好岩我口味😊
2024-01-03 555 views
{西京燒比目魚食 - $68}又介紹多次呢間隱藏喺超級市場裏面嘅美食,雖然環境冇坐喺日本餐廳咁舒服,但係真係值得一去再去!實在係又平又正又好味!呢個西京燒比目魚定食,燒到脆脆嘅外皮,入面滑滑嘅魚肉,仲要啖啖都係魚油嘅香味!而且加10蚊仲可以約白飯升級做蟹膏飯!真心係令人覺得好味到停唔到口!成件事80蚊唔洗就走到,真心唔易搵!所以令我一去再去!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍📍 #魚屋 (將軍澳)將軍澳重華路8號東港城2樓222及228號舖一田超市內
{西京燒比目魚食 - $68}

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍

📍 #魚屋 (將軍澳)
將軍澳重華路8號東港城2樓222及228號舖一田超市內
2023-10-03 386 views
魚屋就喺一田超市入面,呢度真係係超市裏面嘅隱藏美食!我行過好多次都冇試過,真係走寶了!佢嘅日式鯛魚燒超級好食,我仲叫咗個魚生飯,加埋燒生蠔,每一樣食物都好驚喜!無論係魚生或者海鮮,每一樣嘢都好新鮮美味!最估唔到嘅,就係加$10就可以食到靚靚嘅蟹膏飯!成件事食物質素非常之高,加埋其實價錢都非常親民,令到每次行過都想食!食完一次之後,我連續兩日都返去食!哈哈!環境冇日本餐廳咁舒服,不過味道真係值得一去再去!

2023-08-01 451 views
估唔到一田入邊竟然有魚生飯餐廳!將軍澳呢間一田入邊就有魚生飯,咪價錢都好經濟同埋大碗,佢又未算係超級新鮮同超級好食,但係真係抵食,平平哋有大大分魚生飯,可以考慮同埋有好多款式可以配搭唔驚有啲唔啱食嘅嘢
2023-07-28 291 views
依間野好吾起眼,行過一田無數次真係好難落手坐低,但東港城食下食下都7788,膽粗粗入去試試,叫左丼飯加「煎鱈魚魚鮫」丼飯都係戈啲野,好食大份抵食,但丼飯成街都係,用丼飯作為切入點我未必會寫得落手。「都係戈啲嘍,好食既,完」但戈塊好吾起眼既鱈魚就不得了正題,煎得金黃色外脆內軟,魚鮫位同魚扒吾同,魚鮫有好多軟骨,骨與骨之間既魚肉好甜,好有咬口,而且texture 真係比一塊魚扒好食好多。魚肉既咸度落鹽既輕重度師傅拿獵得好準,剛剛好帶出魚肉既甜,所以只需輕輕落些少青寧就ok。一條甘既爛鬼雪藏魚竟然可以煮成甘,真係好勁!!!所以我每次必試,阿廚真係好用心去做,我係好滿意,每次都吃。感恩有你同埋要親熱食,食左魚先食飯,一份魚兩人食就夠。

但戈塊好吾起眼既鱈魚就不得了

同埋要親熱食,食左魚先食飯,一份魚兩人食就夠。

介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 海鮮丼 在將軍澳 🇯🇵。魚屋のデリカ 。東港城2樓222號一田超市。拖羅蓉帆立貝丼Minced Toro。Scallop。HKD118追加配料蟹膏 Crab Paste。HKD28油甘魚 Yellow Tail。HKD38 @ 3pcs海膽 Sea Urchin 。HKD48🤫 都一段時間冇自己一個晏晝喺屋企WFH啦..為咗令自己開心啲我決定去幫襯一田入邊嘅海鮮丼專門店..魚屋のデリカ🤫 平時幫襯我都會揀三色丼..今次搞搞新意思..揀咗拖羅蓉帆立貝丼再追加蟹膏油甘魚同埋海膽🤫 拖羅蓉照舊大大份完全冇慳住..而帆立貝份量亦都非常之多..有成十厚件可以圍住晒隻碗..而且帆立貝新鮮爽甜..🤫 向來鍾意多餸小飯嘅我最鍾意就係呢度有得加少少錢又可以加多幾種刺身..每次必加蟹膏..調味都調得好好..上面仲加咗啲蟹子同蔥花..齋食唔送飯都唔會死咸..依家仲有隻靚靚船仔裝住🤫 然後HKD38又會有三片油甘魚..魚味濃郁而且鮮甜架都..細版海膽都先至係HKD48咋..不過老實講海膽夠唔夠甜就好睇彩數嘅..幫襯幾次都有試過一次相對冇咁新鮮🤫 最後嗰碗三文魚蘿蔔湯都Keep到一向嘅
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 海鮮丼 在將軍澳 🇯🇵
。魚屋のデリカ
。東港城2樓222號一田超市

拖羅蓉帆立貝丼
Minced Toro。Scallop
。HKD118

追加配料
蟹膏 Crab Paste
。HKD28

油甘魚 Yellow Tail
。HKD38 @ 3pcs

海膽 Sea Urchin
。HKD48

🤫 最後嗰碗三文魚蘿蔔湯都Keep到一向嘅水準..香濃好味..飲埋就功德圓滿啦
🤫 今次都唔例外..好欣賞佢哋將所有嘅嘢食都包得企企理理..而且每一個刺身到放得靚靚囝囝..絕對係我嘅Lunch Time Encore之選
🤫 今篇美食日記應該係近呢一個月以來最短嘅一篇..無他嘅..呢間魚生丼嘅嘢食抵食夾大件..簡單就是美
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)

💮已翻兜次數:5次💮
。。
TakeAway
Type of Meal
Lunch
2021-11-25 1274 views
地點非常方便,係一田超市裏邊,價錢非常合理。裏便嘅壽司都非常之大件同埋新鮮,仲有麵豉湯都非常之大碗,非常足料。每一個飯都會跟一個麵豉湯,仲可以嗌二人餐或者三人餐都有唔同嘅配搭。
2021-08-17 1140 views
成日行一田都見人坐響度食野。今日終於都可以試下喇。望住餐牌其實都有好多選擇,但我想食海膽,所以定食果d 都唔洗睇,最好既係佢有晒圖片,等我呢d 心大心細既可以易d 㨂。都好大碗呀!兩塊大既海膽,最唔吸引既係有黑色部份。如果清理得好d 就更好!蟹子都好耐無食喇,依然係會響個口度爆出黎既。加上三文魚腩容同埋蟹肉絲!$158 都真係抵食𠺢!碗湯係魚肉蘿白麵豉湯,上枱果下超熱!食完個丼飯先飲就啱啱好喇。疫情期間坐低食要登記資料𠺢😉下次要試埋個帶子先得
成日行一田都見人坐響度食野。
今日終於都可以試下喇。

疫情期間坐低食要登記資料𠺢😉

下次要試埋個帶子先得
2021-08-13
$158 (Lunch)
2021-07-15 813 views
魚屋位置係一田入面,座位數目唔多,餐廳係自助形式,點完餐隔一陣出返去取餐,整個過程5-10分鐘搞掂!三文魚雙色丼🍚雙色刺身包括有三文魚&炙燒三文魚腩,份量都幾多,每款各有4-5件,三文魚卷成花朵形狀,幾有心思,賣相吸引!刺身唔會切到好薄,咬落有口感,而且食得出好新鮮。而炙燒三文魚平佈咁放,面頭仲有少許明太子沙律醬,魚腩幾厚切,咬落啖啖肉,好香魚油味,好滿足!伴菜仲有酸薑片! 米飯亦唔錯,口感軟熟,帶點微黏口感!每個丼飯都會附上三文魚湯,好大一碗,而且入面好多料,好多菜同白蘿蔔片,仲有三文魚,不過飲嘅時候要小心有碎骨❗️

三文魚雙色丼🍚

一田超市內既日本餐廳平時見佢唔算太多人,就去試下,點知一試難忘我本身鐘意食魚生飯。所以叫左個6色丼$168老公食普通粒切魚生飯。$80餐包括三文魚頭湯好味又大碗海鮮魚生非常新鮮食落好好飯:中量 (都夠飽)今次魚生新鮮度:4(5分最高)食物:4(5最高)湯:好味飲品:/ 要再買/我們買左其他飲品環境:3分坐比較唔舒服,因為長椅(似坐吧台)得2張4人台總分:4評價:4、值得再去間野另外有魚餐!平均$60-100 有份燒魚+飯
一田超市內既日本餐廳

平時見佢唔算太多人,就去試下,點知一試難忘

我本身鐘意食魚生飯。所以叫左個6色丼$168

老公食普通粒切魚生飯。$80

餐包括三文魚頭湯
好味又大碗

海鮮魚生非常新鮮

食落好好

飯:中量 (都夠飽)

今次魚生新鮮度:4(5分最高)

食物:4(5最高)

湯:好味

飲品:/

要再買/我們買左其他飲品

環境:3分

坐比較唔舒服,因為長椅(似坐吧台)

得2張4人台

總分:4

評價:4、值得再去

間野另外有魚餐!平均$60-100 有份燒魚+飯

2021-04-18 761 views
今日同男朋友心血來潮想食魚 就揀左好耐都無去過去魚屋 分別叫左西京紫蘇燒油甘魚定食同檸檬黑胡椒燒鯛魚定食🤤成個定食包左一碗飯,一碗湯同一條魚🤓坐低無幾耐就會先上湯碗湯好足料,有三文魚肉,豆腐,海帶,白蘿蔔,紅蘿蔔等等,好鮮甜飲都差唔多,個餐就到啦🤩1️⃣ 西京紫蘇燒油甘魚定食個魚燒得好香,配埋啲醬汁同蘇葉一齊食,好Match,好好食。男朋友話醬汁係條魚既靈魂🤣我個人就好鍾意食佢啲辣蘿蔔乾,用黎送飯真係一流😌😌2️⃣ 檸檬黑胡椒燒鯛魚定食男朋友叫呢個餐話貪條魚啖啖肉😆但我個人就覺得鯛魚既肉略為實左啲,無油甘魚個種油香同較嫩滑既口感。不過加少少檸檬汁,個感覺又幾Fresh順帶一提,呢到都水同紙巾供應,不過都係自助形式既。食完都記得要將啲餐盤擺去收納架個到。

成個定食包左一碗飯,一碗湯同一條魚🤓坐低無幾耐就會先上湯

餐湯

飲都差唔多,個餐就到啦🤩

1️⃣ 西京紫蘇燒油甘魚定食

西京紫蘇燒油甘魚定食

2️⃣ 檸檬黑胡椒燒鯛魚定食

檸檬黑胡椒燒鯛魚定食

餐湯
西京紫蘇燒油甘魚定食
檸檬黑胡椒燒鯛魚定食
2021-03-29 442 views
我地行過一田,見到呢間丼飯店好多人幫襯,價錢又唔貴,雪櫃入面嘅刺身望落都好新鮮! 🍴 炙燒三文魚腩三色丼 ($128) + 三文魚雙色丼 ($88) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 賣相好吸引,屬厚切,有沙律醬又有炙燒過,所以食落都好肥美,好新鮮嘅感覺!至於三色丼就會有生蝦刺身,同樣食落好甜美新鮮,唔錯! .............................. 魚屋 地址📍: 將軍澳重華路8號東港城2樓222號一田超市 總評分: 7.6/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境👀: N/A 服務👨🏻‍🍳: N/A 衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️💫 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️

魚屋

TakeAway
Type of Meal
Dinner
2021-02-23 389 views
魚生飯推介🎊🎊 去唔到日本食海鮮,在香港都要食返夠本🤫坑口一田魚屋出名好食同抵食,碗碗魚生飯都滿到瀉😋又海膽又龍蝦咁,最緊要係新鮮唔腥,加埋6只焗廣島蠔,沙律,湯同甜薯,兩個人飽都飛起都係4百零蚊😍價錢絕對吸引👍🏻
魚生飯推介🎊🎊
去唔到日本食海鮮,在香港都要食返夠本🤫