2018-04-30 298 views
自從東港城一田開幕以來,令到我終於覺得住咗喺將軍澳10幾年終於有啖好食,就係因為呢間魚屋!坦白講最怕食魚嘅我,第一次幫襯佢,因為佢有我最鍾意嘅燒花魚,佢而家已經成為我嘅飯堂,除咗刺身飯,我最鍾意就係佢嘅燒魚定食,選擇多,因為用電腦嘅關係,魚燒得啱啱好,配一大碗白飯,再加上用蔬菜同魚碎煲嘅味增湯,性價比極高。今日我冇叫到我嘅最愛,反而試咗一個新嘅帆立貝吞拿魚茸飯,阿仔就係例牌,海鮮極丼。另外我仲叫咗個小食,係帆立貝海膽漢堡。海鮮極丼 - 阿仔貪心,乜嘢刺身都要食,所以呢個係最好嘅選擇,食咗10幾廿碗都有,簡單啲講,刺身新鮮,一碗飯有晒佢最鍾意嘅刺身,佢會將海膽同吞拿魚茸加豉油芥辣撈勻落啲飯度,三文魚,蝦,帶子做餸,總之$158,係滿足嘅!帆立貝吞拿魚茸飯 - 真係好好味,帶子本身味道偏淡,燒過後加上明太子將,即刻將味道提升,吞拿魚茸夠新鮮,拌飯一流!嗰個漢堡雖然有啲細粒,但係勝在又有帆立貝又有海膽又有紫菜,$58,都可以接受。過幾日都係食返燒魚定食先!

過幾日都係食返燒魚定食先!
2018-04-16 1166 views
曾在荃灣一田光顧過魚屋覺得CP值挺高這次在將軍澳一田..見9pm的時間完全不用等位便再度光顧魚屋啊~~~今次的二人餐有特上海鮮丼﹑海膽赤蝦丼﹑龍蝦﹑翡翠螺﹑大蝦沙律和三文魚味增湯。大蝦沙律,蝦夠爽甜,算是大隻沙律菜新鮮沙律份量不少加上黑醋來吃,微酸的很開胃!翡翠螺,本應得4隻可能快到關店時間而有6隻翡翠螺肉質爽彈,螺味夠重,沒有雪味!龍蝦多膏又鮮甜夠新鮮,肉質有彈性,並不會霉龍蝦膏鮮橙色的,膏很香!!海膽赤蝦丼,有三大隻赤蝦,十分鮮甜!!鮮黃色的海膽夠大片~~~海膽味濃郁又甜,沒有腥味特上海鮮丼,有吞拿魚蓉﹑海膽﹑三文魚籽﹑帆立貝﹑蟹鉗等等...有各種各類的刺身,鋪滿整碗丼面就只是海膽的鮮甜度不及海膽赤蝦丼的海膽~~不過有蟹鉗補數!一絲絲的蟹肉,充滿蟹味的清甜!!三文魚味增湯,用上三文魚肉﹑紅蘿蔔﹑白蘿蔔﹑昆布來熬製十分足料,也沒味精味但感覺不及在荃灣喝的那次那麼甜!總括而言,這分店的食物質素也算令人滿意啊!吧枱座位的數目沒荃灣店那麼多但店舖旁邊還有另外的座位~
曾在荃灣一田光顧過魚屋
覺得CP值挺高
這次在將軍澳一田..見9pm的時間完全不用等位
便再度光顧魚屋啊~~~

大蝦沙律
大蝦沙律,蝦夠爽甜,算是大隻
沙律菜新鮮
沙律份量不少
加上黑醋來吃,微酸的很開胃!
翡翠螺
翡翠螺,本應得4隻
可能快到關店時間而有6隻
翡翠螺肉質爽彈,螺味夠重,沒有雪味!
龍蝦
龍蝦多膏又鮮甜
夠新鮮,肉質有彈性,並不會霉
龍蝦膏鮮橙色的,膏很香!!
海膽赤蝦丼
海膽赤蝦丼,有三大隻赤蝦,十分鮮甜!!
鮮黃色的海膽夠大片~~~
海膽味濃郁又甜,沒有腥味

特上海鮮丼
有各種各類的刺身,鋪滿整碗丼面
就只是海膽的鮮甜度不及海膽赤蝦丼的海膽~~
不過有蟹鉗補數!一絲絲的蟹肉,充滿蟹味的清甜!!
三文魚味增湯
三文魚味增湯,用上三文魚肉﹑紅蘿蔔﹑白蘿蔔﹑昆布來熬製
十分足料,也沒味精味
但感覺不及在荃灣喝的那次那麼甜!

總括而言,這分店的食物質素也算令人滿意啊!
吧枱座位的數目沒荃灣店那麼多
但店舖旁邊還有另外的座位~
2018-02-23
$195 (Dinner)
龍蝦
海膽赤蝦丼
特上海鮮丼
2018-03-17 377 views
星期五晚想食日本野,見到大部分餐廳如元氣、爭鮮等都大排長龍,而呢間係一田入面嘅餐廳仲有空位,就決定一試。呢度嘅魚生飯價錢並唔算貴,就好似我叫嘅海膽三文魚飯咁,都只係需要$108,都幾抵食,我仲另外加左明太子蟹肉($28)。個飯等左大概15分鐘左右先整好,原來仲有碗湯送。飯嘅分量中等,魚生分量亦同餐牌圖片上嘅一樣,分量合理。三文魚同海膽都唔算新鮮,三文魚都勉強可以接受,但海膽食落有怪怪得苦味,感覺麻麻。而另加嘅明太子蟹肉則尚算唔錯,幾岩送飯。

2018-01-16 680 views
一走入一田就會聞到香噴噴既香烤味,原來就係來自呢間店面少少的魚屋,晚飯時間,店舖都會坐無虛席先選好位置,然後到收銀處下單付款,店員就會給你一個會閃燈同震動既提示器。因為魚係即叫即燒,所以都要等十多分鐘咖。但店員會先送上一碗味噌湯俾你暖下個胃先,唔係出面溝粉嗰啲,係真材實料,有三文魚骨,紅蘿蔔,紫菜等等,十分濃味兼大碗當提示器響時就可以去拎魚lu, 除魚外,亦會跟一碗白飯。我今次就選擇了檸檬黑胡椒燒鯛魚。唔好以為咁多調味一定係條魚唔夠新鮮啦,絕對唔係呀,魚肉好滑好鮮甜,檸檬汁再將魚既鮮味帶出黎,好好味,一定唔會令大家失望

檸檬黑胡椒燒鯛魚

,一定唔會令大家失望

檸檬黑胡椒燒鯛魚
天氣開始涼了...作為香港人,緊係想返鄉下,去日本食好西啦,不過無錢又無假,可以點做?A.食日本嘢慰藉心靈B.行日式超市買嘢解鄉愁C.以上皆是新裝修既一田超市麻雀雖小,但五臟俱全。入面有唔少日式熟食店。一行到去,就聞到香香既燒魚味,即刻肚餓。我嗌咗鹽燒三文魚頭set,男朋友就試咗西京燒比目魚set,加十蚊可以轉迷你明太子丼同迷你吞拿魚丼。我就試咗迷你明太子丼。坐係吧檯邊就好似去咗啲日式食堂咁,睇住師傅製作,非常衛生。由於係即叫即燒既關係,等咗廿分鐘先有得食,時候算快,不過肚餓既人總係心急啲。所以師傅送上湯比我哋飲住先,大大碗既海鮮味噌湯,入面有蘿蔔片,菇粒同埋魚肉,蝦肉等...大大塊魚皮,配上熱辣辣既湯,成身暖曬無幾耐燒魚同埋明太子飯都嚟埋,起筷。明太子飯配有紫蘇葉同蔥花,加埋一點蛋黃醬,好好送飯。將一小口既明太子同飯一齊食,令珍珠米充滿明太子既鹹香。而三文魚頭用上鹽燒既方法,除咗表面香脆,亦帶出魚油香味,魚汁同魚油包圍住魚肉同魚皮。其實食魚頭一般都係啜啲魚皮同埋食臉頰肉,不過呢個魚頭都算大個,魚骹位有唔少魚肉,都幾厚肉。同時亦可以落檸檬汁減少油膩感,不過我無落,因為魚油先係精華,原汁
天氣開始涼了...

A.食日本嘢慰藉心靈
B.行日式超市買嘢解鄉愁
C.以上皆是

一行到去,就聞到香香既燒魚味,即刻肚餓。

我就試咗迷你明太子丼。

坐係吧檯邊就好似去咗啲日式食堂咁,睇住師傅製作,非常衛生。

海鮮味噌湯

無幾耐燒魚同埋明太子飯都嚟埋,起筷。

鹽燒三文魚頭

同時亦可以落檸檬汁減少油膩感,不過我無落,因為魚油先係精華,原汁原味永遠最好食。碟邊既蘿蔔泡菜都好好送飯,不過略嫌唔夠,一兩啖就沒有了。

西京燒魚

而男朋友仔嗌既西京燒,魚肉上面塗滿燒汁,甜甜哋,魚皮吸滿汁仍然非常香脆,魚肉滑溜,骨並唔多,啖啖肉。

每個餐只係 $59,晚餐嚟講非常抵食。

同場亦有海鮮丼,刺身等等,不過我唔食我生冷嘢,只好留返下次。

2017-12-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
鹽燒三文魚頭
西京燒魚
2017-11-06 606 views
原來坑口一田入面嘅一間小小魚屋,隱藏住不錯嘅燒魚料理,坐位唔多,要食就要襯非繁忙時間。黑椒檸檬燒鯛魚定食,78蚊,加10蚊轉成吞拿魚蓉迷你丼,好快就有得食,燒鯛魚好大條,好厚肉,仲起哂骨,加黑椒燒,燒完仲係好juicy 好嫩滑,加埋檸檬汁,超滋味的說。吞拿魚蓉就一般。味噌湯係用三文魚骨煲,好鮮甜。朋友吃的燒西京鱈魚,試左少少,醃過比較濃味,燒得皮好脆,餸飯一流。朋友吃的火炙三文魚腩丼,好厚肉!! 上面有明太子沙律醬,三文魚愛好者必定滿足! 價錢唔係好平,但質素唔錯,想食燒魚一定要黎!

價錢唔係好平,但質素唔錯,想食燒魚一定要黎!
2017-10-19 494 views
開幕以來成日行過都滿晒人, 今日平日行過見有Bar 枱位, 便試下, 今日試左個西京燒比目魚定食, 好抵好, 58元咋, 無加一, 大約10mins 便有得食, 有驚喜, 以為幾十蚊都係普通貨式, 個湯不是普遍麵豉湯, 是好大碗的三文魚甜湯, 入面仲有三文魚湯料, 個飯是珍珠米, 面上加上黑芝麻, 很有口感(個飯還可以加入$10升級明太子或吞拿魚蓉飯), 塊比目魚不是無味的雪魚柳, 煎香好有魚味, 加上有小許蘿蔔乾, 好快就全部食晒, 下次會再試下其他魚生丼~

西京燒比目魚定食
2017-09-21
西京燒比目魚定食
2017-09-08 636 views
見到有一個268的2人套餐,本來已經坐得唔多舒服,但姑且試吓。我只可以講應該附送埋刀义。D魚俾個對竹筷子,難夾到暈。全部嘢食得D蝦先係即時燒,全部都係煮定返叮嘅嘢食,啲湯談到無味,都唔明頭嗰幾日做乜嘢咁多人?價錢太貴,無下次。

近期日本海鮮丼風靡香港,不同的海鮮丼專門店都開在銅鑼灣旺角。今日我地到訪住宅區的餐廳亦不會比下去。其實不是第一次的接觸這間魚屋,早在荃灣昤已經到訪過,深深被店中的吞拿魚下巴所吸引,由於荃灣不是我常到的地方,所以已經有兩年未到訪過荃灣的店。 這次坑口新的一田內有這「魚屋」,真是一大驚喜,所以便立即相約友人晚飯。 當晚8:30PM到達,店舖四周都是人,所以只好等一下位置,等了大約10分鐘便可以坐下了 海鮮丼 燒魚定食  由於眼見四周的客人都點四色丼而且見到心愛的海膽應該是用加拿大的大海膽,我倆頭也不回就選定了。其實當中亦有燒魚定食,但眼見新鮮的刺身,燒魚燒蝦還是下一回才吃。 四色丼附上海鮮味噌湯 ($148) 包括:帶子, 三文魚,赤海蝦,海膽(主角) ☆海膽是同大海膽(個人都十分的喜歡加拿大海膽),質感不會水汪汪是有形態的一串串海膽,不會一夾下就變成水態,入口沒有腥的味道(所謂的屎啊),而且數量都不客氣有三大塊,十分的滿足。 👍帶子,三文魚都屬正常沒有太大的驚喜,大少厚度亦都十分的合理 👍赤海蝦有兩頭,其中一只有點腥,但每一只都有中指的長度都算很大的蝦啊 👍海鮮味

海鮮丼

燒魚定食

四色丼附上海鮮味噌湯 ($148)

👍海鮮味噌湯有大量的蘿白,還有三文魚的香味

這一頓晚飯大滿足,雖然是坐在超市中吃,但店舖位於最旁邊位置不會有大太多人行走,而行走的都多是惠及等位的客人,而這是沒酒的居酒屋,但旁邊是一間有賣酒的店舖亦有坐位比客人品嚐,可以吃完再飲一杯👆我都係去食糖水好了。

順帶一提: 托盤記得要自己收啊!!另外豉油好鹽啊

坐位不多一眼睇曬
2017-08-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$149 (Dinner)
2017-07-23 736 views
坑口一田超市終於都開張真係等左好耐, 傳左好耐, 又裝修左好耐結果而言, 面積比想像中細...原本TASTE咁大既位置, 原來唔係全部都係佢既因為新開, 所以人山人海行到角落, 見到一間應該專食魚生飯或燒魚既鋪頭鋪頭位置唔多, 除左圍住店幾個吧枱位外, 後少少有2張方型枱我平時甚少去其他一田, 所以第一次見到呢間鋪, 感覺價錢略貴但本來一田就係走貴價路線, 所以其實合理?!我點左一個三文魚海膽丼, 每個飯都會附送一個湯味噌湯非常足料! 裡面有一陣陣鮮甜既味道, 而且好多魚肉、殼肉等唯一美中不足係...個湯有魚骨! 而且魚骨數量幾多下..所以如果想大啖大啖飲既朋友請小心...至於魚生飯, 海膽尚算新鮮, 當然稱唔上非常新鮮, 三文魚如圖, 色水屬合格 (不算非常新鮮)魚肉有少少油香, 亦無腥味, 但口感咬落似終唔算非常新鮮可能由於新開, 都算係試業, 上菜較慢係可以預期, 等位約30分鐘, 落完單等上菜等左大概20分鐘但店員服務態度良好, 非常有禮! 呢度加一分作為坑口人, 等遲少少人潮散去應該會再光顧

因為新開, 所以人山人海
行到角落, 見到一間應該專食魚生飯或燒魚既鋪頭

但本來一田就係走貴價路線, 所以其實合理?!

我點左一個三文魚海膽丼, 每個飯都會附送一個湯

唯一美中不足係...個湯有魚骨! 而且魚骨數量幾多下..
所以如果想大啖大啖飲既朋友請小心...

魚肉有少少油香, 亦無腥味, 但口感咬落似終唔算非常新鮮

但店員服務態度良好, 非常有禮! 呢度加一分
作為坑口人, 等遲少少人潮散去應該會再光顧
2017-07-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2017-07-21 526 views
一田已開張,超市內有3-4間食市,選了呢間食日本菜。店內有定食、丼類、小食等。座位分bar枱(約8人)同約4-6人枱兩張。分別選了鹽燒鯖魚定食,燒過的鯖魚份外香口。由於新開張慶祝,所有燒魚定食均用上熊本の米!鹽燒比目魚定食,魚皮燒得脆口的,魚肉肥美多汁,正。定食附有一碗用三文魚、紅蘿蔔、海帶等秘製的麵鼓湯,yummy!**目測丼類的魚生、海膽、海蝦色澤鮮明,感覺新鮮,龍蝦、燒蝦亦賣相一流,有機會下次一試。
一田已開張,超市內有3-4間食市,選了呢間食日本菜。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch