2017-12-26 616 views
👫去完上水大水管影相,沿路行返去見到塊招牌寫住鴻淘士多·羅太豆花,就快餓暈嘅👱🏽‍♂️👱🏻‍♀️諗都唔諗即刻去左食👅 📢 想知邊到有更多好西食?✨ 吃貨情侶帶你食勻全世界🌏 每日不定時更新喔⭐️一一一一一一一一一一一一一一#薑汁豆腐花 <$12>係咁凍冰冰嘅季節食熱辣辣嘅豆腐花真係好感動😭 食第一啖就食到好滑嘅質感,好重豆味💜 係傳統豆腐花嘅味道呀!薑汁糖水好重薑味,加埋黃糖超級夾!Btw食完走左先知係任食,食完唔夠喉係可以再添㗎!性價比高,下次嚟要試埋個豆漿😆一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️❗️(5個❗️最高)一一一一一一一一一一一一一一💑提提你:▪️薑汁同黃糖要自己落▪️豆漿同豆腐花係任食㗎😍
👫
#薑汁豆腐花 <$12>

👾驚喜指數:❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️薑汁同黃糖要自己落
▪️豆漿同豆腐花係任食㗎😍
隱世鐵皮屋豆腐花豆漿放題11月秋高氣爽, 最適合郊遊!由上水港鐵站出發向北走, 沿住雙魚河, 接梧桐河, 慢慢下影下相, 欣賞下沿途風光,行大約40分鐘, 見到第一個招牌!行入呢條快景路, 沿牌走.就到啦.如果踏單車, 15分鐘就可以由火車直到單車友補給打卡熱點!!果然是傳統豆品廠的山水豆腐花, 清甜香滑.有豆味, 又健康!!以自助形式加糖水/黃糖, 加幾多你話事! 隨咗豆腐花, 仲可以勁飲凍豆漿!行得熱, 口喝, 或者坐低休息一流!!!無限添飲!!! 隨咗豆腐花, 仲有行山人士至愛的餐蛋麵, 牛腩飯等同其他熟食, 經濟飽肚!! 我今次就試多個<<腐皮卷>>
隱世鐵皮屋豆腐花豆漿放題

11月秋高氣爽, 最適合郊遊!
由上水港鐵站出發向北走, 沿住雙魚河, 接梧桐河,
慢慢下影下相, 欣賞下沿途風光,行大約40分鐘,

見到第一個招牌!

行入呢條快景路,

沿牌走.

就到啦.

如果踏單車, 15分鐘就可以由火車直到
單車友補給打卡熱點!!

果然是傳統豆品廠的山水豆腐花, 清甜香滑.

有豆味, 又健康!!
豆腐花

以自助形式加糖水/黃糖, 加幾多你話事!

豆腐花

隨咗豆腐花, 仲可以勁飲凍豆漿!
行得熱, 口喝, 或者坐低休息一流!!!
無限添飲!!!

豆漿

隨咗豆腐花, 仲有行山人士至愛的餐蛋麵, 牛腩飯等
同其他熟食, 經濟飽肚!!

我今次就試多個<<腐皮卷>>
腐皮卷
2017-11-01
2017-09-29 787 views
同朋友由上水踩單車去上水大水管 聽聞附近可以好平任食豆花 就決定去呢度做補給站 休息下先沿路上都有好多指示牌 跟住指示好容易就去到豆花鋪啦間鋪環境好闊落 出面有好多空間 可以停單車再入去食 而鋪頭都有好多位 就算好多人一齊踩單車入黎都冇問題入去$12買個碗先 之後就係「一碗走天下」任食熱豆花 任飲凍豆漿隨意咁去姨姨到裝豆花又得 自己去枱面裝豆漿又得雖然好平 但豆花豆漿質素都唔差 豆花好滑 加上薑汁糖漿同黃糖 唔單止賣相一流 仲更加好味添而豆漿都好飲 但略嫌豆味唔夠但整體而言 12蚊任食豆花真係平靚正
沿路上都有好多指示牌 跟住指示好容易就去到豆花鋪啦

隨意咁去姨姨到裝豆花又得 自己去枱面裝豆漿又得
而豆漿都好飲 但略嫌豆味唔夠
但整體而言 12蚊任食豆花真係平靚正

2017-09-14
2017-09-19 607 views
花先生突然話好想食豆腐花,就立即起行!嘩⋯⋯我究竟去左邊?羅湖懲教所?!到喇!到喇!山又長水又遠既城方,以為會無乜人,點知都多人,多車,不論私家車定單車⋯$12一碗,比完錢後就比個碗你去姨姨度裝豆腐花,好香豆味,又夠滑,加埋薑汁糖水同黃糖,好美味啊食食下發現原來可以添加架,只要拎個碗出去就會加豆腐花比你!後來仲發現有兩壺豆漿任斟!因為我地食左豆腐花先飲豆漿,令到豆漿味較淡。依個地方好可愛呀!推介比行山友,車友,單車友黎搵下羅太!我見其他食評話會加豆漿,唔加糖水落豆花度,下次要試下依個食法!
花先生突然話好想食豆腐花,就立即起行!

嘩⋯⋯我究竟去左邊?羅湖懲教所?!

因為我地食左豆腐花先飲豆漿,令到豆漿味較淡。

依個地方好可愛呀!推介比行山友,車友,單車友黎搵下羅太!

2017-09-17
$12 (Tea)
同一大班朋友由上水踩單車🚲到上水大水管附近😆一路都有指示推介羅太豆腐花~同行朋友建議去食超抵嘅豆腐花放題😋 任食熱豆腐花同埋凍豆漿 簡直係踩單車人嘅恩物😍爽 係任食嘅情況下 我雖然食左lunch 但係都食左三碗豆腐花 一碗豆漿😋 身為一個女仔算大食😂 但又估唔到咁抵食嘅豆腐花又幾滑wo 加埋黃糖薑水 正呀! 不過咁對豆漿有d稀 味唔夠濃 & 甜(不過我食偏甜 可能覺得唔夠豆漿味)不過整體黎講 抵食指數爆燈!

不過整體黎講 抵食指數爆燈!
2017-09-15
Type of Meal
Tea
郊遊完最後一個景點黎呢度嘆豆花同豆漿. 其實附近有兩間. 不過睇食評話呢間好d. 所以就黎呢間.$12任食豆花豆漿, 黎到唔係只叫一碗呱. 自己入到去先搵個位, 然後就出去姐姐度比錢, 比完錢佢就會比個碗你. 跟住你拎住個碗就可以自己去斟豆漿或者直接交個碗比姐姐, 佢會幫你裝豆花.行到身水身汗, 拎完個碗正想比姐姐幫手裝豆花, 佢就話要唔要先飲豆漿先呢?eee 又係喎, 咁熱, 飲野先都好喎. 出面有兩壺. 唔駛驚會無貨, 因為見到員工不斷會refill.重點係凍豆漿呀... 爽.... 而且平得黎人家真係有豆味. 絕不馬虎.飲完就出去拎豆花啦. 人家的豆花係配黃糖同埋薑水(?) 但身邊的朋友話溝豆漿同黃糖啦. 我都係第一次咁食. 豆花是熱辣辣的, 豆漿係凍的, 溝埋食果然不錯. 再加埋黃糖. 原來咁先係絕配..呢度的豆花重要超滑. 點可能只食一碗就停手...如是者食完再食多碗豆花, 再飲多碗豆漿先走... 真係超抵同抵賺.朋友食得更多... 再加埋呢度的姐姐都好好人... 有機會要再黎過.

豆漿

呢度的豆花重要超滑. 點可能只食一碗就停手...
豆花
朋友食得更多...
 再加埋呢度的姐姐都好好人... 有機會要再黎過.
Other Info. : 除左豆花豆漿外, 呢度重有麵食.汽水等. 不過當然另外比錢. 我重見到隔離枱食豬手, 豬手大大隻. 不過因為食豆花都食飽, 所以無試到. 有機會要再黎試下.
2017-09-10
$12 (Lunch)
豆花
  • 豆花溝豆漿加黃糖
2017-09-08 193 views
$12任食豆腐花及豆漿,以我的狀況,我可以食到兩碗豆腐花及半碗豆漿,已經夠晒皮。經驗分享吓,我今次先食豆腐花,之後才飲豆漿,但發現後飲豆漿是錯的,應該先飲咗豆漿,之後才食豆腐花。因後飲豆漿會比豆腐花的甜味覆蓋晒的豆味的,所以下次要識飲識食啦
任食豆腐花
2017-09-08
任食豆腐花
2017-07-09 394 views
男朋友係單車友,今日一行三人去左踩單車,起點係大圍,目的地就係羅湖!對於女小編黎講,真係覺得自己好熱血😈今日目標之一就係食羅太豆花,之前聽仔仔講過有豆花豆漿放題,我都已經覺得好神奇,$12一個價錢,仼你食,仼你坐,好抵呢🤣一去到,嘩,好多人!全部都係踩單車入黎的!呢度係先付款,之後姐組就會比個碗你,就可開始荳品放題。我地梗係飲左碗凍豆漿先!未算太濃味,但幾滑! 至於豆花,小編食左3碗,豆有豆味,幾滑架!推介係豆漿加豆花,可以落小D黃糖粉,又可以重D豆漿味,更重要係滑上加滑😍感謝有一個地方比單車友休息下 補下氣!👍🏻

一去到,嘩,好多人!全部都係踩單車入黎的!

感謝有一個地方比單車友休息下 補下氣!👍🏻
2017-06-17
2017-07-01 298 views
不嬲都話上水有任食豆腐花同豆漿..今日行完山專登過黎試下..$12就可以任食..你買左一碗之後...就可以用同一個碗不停refill...如果鐘意食豆腐花就可以食個夠...👍🏽我一開始飲左一碗豆漿..但我略嫌唔夠豆味..有d普通..豆腐花就係比碗佢裝..再自己加黃糖同薑水..豆腐花都幾滑..雖然得熱食..但又未至於好熱..所以都ok😆最後我都係飲左一碗豆漿..食左兩碗豆腐花...都夠晒😂😂

最後我都係飲左一碗豆漿..食左兩碗豆腐花...都夠晒😂😂
2017-04-13 534 views
黎得呢度既有幾類人, 有大部份係專登踏單車入黎既人,因為附近風景靚,另一類人就係專登渣架車老遠入黎食既,因為呢度可以泊到車..最後一類.係最黑人憎既,就係旅行團帶入黎既,因為呢一類人一黎就幾架旅遊巴,佢地會令到O個度完全無晒位!!!!講返呢度,12蚊比左錢後,佢會比個碗你.你可以任食豆腐花加豆漿記住係食完自己再出去用返同一個石碗拎!! 我推介豆腐花加豆漿 MAX... 感覺唔錯呢度豆腐花又滑又香..值得黎既!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!記住係唔可以打包.O係度食幾多就幾多.!
羅太豆腐花
另一類人就係專登渣架車老遠入黎食既,因為呢度可以泊到車..

記住係唔可以打包.O係度食幾多就幾多.!
2017-04-06
  • 豆漿
2017-02-04 1060 views
新春單車遊,大埔踩到上水, 踩到腳攰, 朋友話帶我去食好野,這可以任食豆腐花,任飲豆漿, 還可以泊單車, 他帶了我去食鴻淘豆品廠,還挑機說:“睇您食得幾多,鬥食得多啦!”懷舊家庭式的經營、門面, 入到去好像返左家咁,舊式的木櫃 ,哈哈!裝有家具用品,舊式直立風扇朋友原來係熟客, 話咁易已經裝左碗豆腐花加黃糖, 我當然跟著做啦!不久, 佢已經KO左一碗, 跟住佢已經斟左一大杯豆漿, 嘩!好快手!當然唔會輸啦!這裡真的任食,我最後宣佈投降, 佢真的好勁😅佢話食咁多,因為要補充體力,咁先可以有力踩返去大埔😄😄

2017-01-09 1028 views
韓式放題日式放題就食得多啦,豆腐花放題就未食過,喺上水食完個午餐就同男友去食豆腐花放題,首先我哋由上水火車站慢慢向着羅湖懲教所嘅方向,大概30分鐘左右就到羅太豆腐花.(30分鐘嘅步行時間沿途有好靚嘅景色) 豆花放題$12 碗,任食豆腐花同豆漿, 豆花好滑👍🏻👍🏻見其他人將豆漿加入豆花食,好似幾得意咁但係又好好味👍🏻👍🏻
2017-01-09
2016-11-08 1319 views
$12任食,都幾開心。早餐都無食就駕車去到這個隱世豆園。噢,原來它本身是個豆品廠,做埋堂食,都幾棧鬼!豆腐花好滑,真係超滑。絕對喺市面食唔到!我就食左4碗,仲要係暖暖的。勁正!付款購買一碗後,再拿碗出去就可不斷refill凍豆漿又可以無限添飲。不過略嫌超微糖,如唔怕攪肚,可自行加糖水地點確實超級偏遠,除駕車,亦有大量騎單車人士用餐。那裡還有小吃,餐蛋丁,煎豆腐,這些都是不錯小休吃食選擇。

2016-11-06
$12 (Lunch)
2016-10-25 1205 views
12/13蚊任食豆腐花+ 豆漿, 又真係幾抵GE, 前提係, 要食得落, 我呢D 咁細食, TURN OUT只食了一碗去到諗住食黑豆豆腐花, 點知佢地話無.... 食評明明話有的....ANYWAY....豆腐花係熱的! 估佢唔到, 果日都幾熱... 所以越食越熱, 果度仲要無冷氣... STAFF 叫我地溝凍豆漿一齊食, 的確無咁熱GE...係幾滑GE, 但真是無咩特別, 豆味都有GE.... 我中意溝薑糖水, 溝完有淡淡的薑味, 佢地GE 薑糖水唔太甜, 想甜要溝多DD。另可溝普通黃糖。

係幾滑GE, 但真是無咩特別, 豆味都有GE....

$15 (Lunch)
2016-10-19 813 views
聽朋友介紹,來大埔踩單車,一定要來食羅太豆腐花。剛好來到附近,便來試試。一般人也有食過日式放題和甜品自助餐等,誰不知道這裡居然有 豆腐花自助餐 。每位$12,又嫩又滑的豆腐花和香濃清甜的豆漿,任食任飲。非常推介

一般人也有食過日式放題甜品自助餐等,誰不知道這裡居然有 豆腐花自助餐

每位$12,又嫩又滑的豆腐花和香濃清甜的豆漿,任食任飲。

非常推介