2020-07-12 158 views
此店在北角匯商場1樓,走扶手電梯上去就很容易找到。裝修屬開放式,可看到厨師們煮麵的步驟:把拉麵碗放入蒸爐上蒸熱,把厚厚一層油的豬骨湯倒入,再放進煮熟的麵條和其他食材,如香腸、叉燒、蔥花、糖心蛋等,便可完成。送上桌上的拉麵無論碗內碗外均都熱騰騰,吃上口味道一般,整口均是滿滿的豬油。我叫了沾麵配上黑蒜汁,雖然扁平的麵條一口咬下去本身頗Q,但它的黑蒜沾汁也真是太油膩了,而且黑蒜的香味不夠突出,吃了2、3口就膩到撐飽咯。小食是日本直送的炸小魚一份,加上青檸汁,味道雖沒什麽魚味但感覺還好。
此店在北角匯商場1樓,走扶手電梯上去就很容易找到。

2020-06-28 229 views
最近去咗北角嘅新商場覓食,Lunch time發現有依間拉麵餐廳,睇餐牌好似都幾吸引,而且唔使等位所以決定一試。我之前都喺APM食過呢間餐廳嘅姊妹店沾麵,都幾好食。北角依間嘅餐牌有所不同,佢嘅沾麵款式都會有一條長香腸配搭叉燒,好特別,從未試過食沾麵會有香腸,決定一試。沾麵夠彈牙,碗沾麵湯非常夠熱,而且唔會太咸。叉燒係少少甜,條腸味道都唔錯,有機會再去都會再食佢嘅沾麵。

$88 (Lunch)
2020-06-23 208 views
犯下大錯!經過見佢新開就試下,其實麵屋武藏係香港都算做得唔太好,但係咪勁差又唔係普遍都麻麻,但今次真係唔得,叫沾麵再加麵,我叫你可以將兩麵一齊煮,侍應話一定要分上,ok 唔緊要。來到,賣相都可以,擺位,配料都正常,湯都夠熱但個麵出晒事,淋到係有點泥feel , 有無搞錯。麵條係扁太麵,理應做沾麵係適合。但竟然淥到過淋,一啲口感都冇,差過雲吞麵。沾麵理應爽口,咬口,咀嚼感,長度一夾係分明,係一啖啜晒既長度咁先可以感受到個湯同麵條既咬口。係嘴巴入面感受到咀嚼感,但竟然佢煮到有泥feel .......食到都唔食,真係唔掂。已通知職員反映,希望有所改善。
犯下大錯!

來到,賣相都可以,擺位,配料都正常,湯都夠熱

但個麵出晒事,淋到係有點泥feel , 有無搞錯。

食到都唔食,真係唔掂。
已通知職員反映,希望有所改善。

原味沾麵
2020-06-12 356 views
北角匯又有新食市開張~虎洞·麵屋武藏🐅成班同事當然齊齊去試下😁我叫咗碗虎尾沾汁麵 配 黑蒜沾汁,賣相好正好吸引, 已配咗豚角煮+半熟玉子+勁長腸仔🤤拉麵口感彈牙🤭黑蒜汁都超香同濃味😋豚肉好鬆軟好好味,但腸仔就無咩特別,只勝在夠長😆食食下開始覺得黑蒜汁偏咸同膩😵最後叫咗佢哋加咗dd沾湯食☺不過都係好奇問下有無湯㗎,因為平時我食日本正宗沾麵,係食完職員會主動問我加唔加湯再飲埋啲湯,可能依間食法唔同😛黑虎 沾汁麵 $80白虎 沾汁麵 $80黑糖芝士年糕 $19武藏 煎餃子$38

北角匯又有新食市開張~虎洞·麵屋武藏🐅

黑糖芝士年糕

武藏煎餃子

2020-06-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)